Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

2016. április 26.

Közeleg a Táncház Napja

Május 7-én az ország számos pontján (Budapest, Dinnyés, Dunakeszi, Dunaújváros, Hollókő, Komló, Martonvásár, Mezőkövesd, Mór, Pécs, Szécsény, Tatabánya, Tés), és határainkon túl is (Fogaras, Huszt, Kézdivásárhely, Lendva, London, Máramarossziget, Munkács, Nagyszalonta, Nemeskosút, New York, Prága, Szászrégen, Torontó, Zsobok) Táncház napi programok hívják fel a figyelmet a több mint negyvenéves Táncházmozgalom értékeire. A rendezvény központi helyszíne a Liszt Ferenc tér, ahol délelőtt 10 órától tánc- és énektanítással, mesesarokkal, kézműves-foglalkozással várja egész nap az érdeklődőket a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre. A budapesti programot a Zeneakadémián 19:30-kor kezdődő, A Szerettől a Szamosig című koncert zárja.

A Táncház Napja előtti héten, május 5-én és 6-án, a  Szent István Bazilika előtt és a Blaha Lujza téren flashmobbal, villámcsődülettel népszerűsítjük a programot. Minden táncoslábú és -kedvű érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Idősebb Kapoli Antal (1867-1957) Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet mestere, Népi iparművész dunántúli pásztordinasztiába született, ősei generációk óta juhászok voltak. Először csak saját kedvére, később már megrendelésre is készítette a – parasztság körében is közkedvelté vált – használati és dísztárgyakat. A tárgyak felületén használt mintakincs a dunántúli pásztorművészet legjellegzetesebb formavilágát tartalmazza, de annyira egyedi, hogy alkotója minden munkájáról azonnal felismerhető és utánozhatatlan. Különösen egyediek és jellegzetesek a „Kapoli-kürtök”, amelyeknek karcolt, savazott színes felülete máig utánozhatatlan maradt. A tiszteletére háromévente megrendezett faragópályázat vándordíja egy szép „Kapoli-kürt”, amelynek három évi birtoklása minden kortárs faragó álma és célja.

Tovább »

Az utóbbi évtizedben a népmese különféle okokból egyre inkább a figyelem középpontjába került. Nagy az érdeklődés mind a pedagógusok, mind a szülők, mind pedig a „laikus” érdeklődők részéről. Az előadás azt a témát járja körbe, hogy milyen szerepe lehet a népmesének, illetve a népmesemondásnak a mai kultúrában. Előadónk, Nagy Gabriella, a Hagyományok Háza Folklór osztályának munkatársa azt a kérdést feszegeti, miért más a szóban elmondott népmese, mint az olvasott/írott népmeseszöveg.

Tovább »

Az Élő népművészet kiállítás 3D-s virtuális tárlatvezetésén újra gyönyörködhetnek az elmúlt öt év legszebb népművészeti alkotásaiban.

Tovább »

Meghosszabbítottuk a Mesterek és tanítványok sorozat pályázati kiírás beérkezési határidejét.

2016. május 14-ig várjuk olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták jelentkezését, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják. A koncertet követően lehetőség nyílik táncházra is a pályázók közreműködésével.

Tovább »

Május 13-án este a Vásárhelyi László Táncszínpadra megívott a Balassi Táncegyüttes új műsorának budapesti bemutatója, a Forrás Néptáncegyüttes nagy sikerű, Levelek című darabjának pedig utolsó előadása lesz a Hagyományok Házában. Vendégei amatőr táncegyüttesek – az általuk bemutatott produkciók azonban a színpadi néptánc izgalmas, sokszor kísérletező, új látásmódot megjelenítő remekművei.

Tovább »

A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület szervezésében megrendezésre került 2016. április 12 és 14 között a Globális Fenntarthatósági Divathét, amelynek keretében a szervezők nemzetközi konferenciát, workshopokat, kiállításokat, és divatbemutatókat rendeztek a fenntartható és etikus divat témában. A rendezvényen 13 ország képviseltette magát Argentínától Indiáig. A divathét záró napjának a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma adott helyet. A résztvevők inspirációt és ismereteket kaphattak a fenntartható divat koncepciójáról és eredményeiről a dizájn-tól a zöld eladás lehetőségéig, a régi és új technikákról, és különböző országok legjobb gyakorlatairól.

Tovább »

Májusban is érdemes ellátogatni a Nyitott Műhelybe, ahol az aktuális Múzeumi kiállításokhoz kapcsolódóan a fafaragásról, pontosabban a szuszék készítésről tart előadást a faragás szerelmeseinek a téma szakértője Gyenes Tamás, aranyokleveles népi iparművész. Május 7-i Mácsai pünkösd című programunkkal próbáljuk visszacsalogatni a jóidőt, és jókedvet csempészünk kicsik és nagyok szívébe a Galgamácsáról érkezett asszonyok tudományainak és vendégváró falatjainak segítségével. Pünkösd témájú múzeumpedagógiai programokkal pedig iskolai, óvodai csoportok jelentkezését várjuk.

Tovább »

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Magvető Program keretében a Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-Központban nevelkedő gyerekek számára tartottak foglalkozásokat a Népművészeti Módszertani Műhely munkatársai 2016. április 20-24 között. A zsoboki program a Hagyományok Háza egy hosszabb távú kezdeményezésének egyik fontos, úttörő állomása: a „Magvető” programsorozat a társadalmi felelősségvállalás jegyében indult útjára. Elsődleges célcsoportját a nevelőotthoni körülmények között élő gyermekek jelentik.

Sándor Ildikó és Legeza Márta beszámolója...

Tovább »
2016. április 27.

Útravalóul

Végéhez közelednek tanfolyamaink.

Az „Útravaló” – a néphagyomány alkalmazása óvodában című tanfolyamunk utolsó alkalmán, május 7-én Berta Alexandra az óvodai népi éneklésről, Gundyné Szerényi Andrea pedig a néphagyomány rejtett pedagógiájáról tart előadást. Alkalmi részvételi díj 5.000 Ft.

Szintén végéhez érkezik a Kárpát-medence táncos öröksége képzés. A május 7-8-i  alkalom témája a koreográfiakészítés  lesz, Szilágyi Zsolt és Sándor Ildikó előadásában.
Alkalmi résztvevőknek 10.000 Ft a részvételi díj.

Tovább »

A nyári szezonban a Magyar Állami Népi Együttes és meghívott félprofi öntevékeny táncegyüttesek, kimondottan turistáknak szóló folklórelőadásokat tart hetente kétszer a Hagyományok Házában. A fellépőket a Magyar Állami Népi Együttes zenekara kíséri Pál István Szalonna vezetésével. A műsoron idén a Verbunkos és a Magyar Rapszódia, meghívott vendégeink a Bem Táncegyüttes és a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes.

Budapesti városnézés, illetve országjárás szinte kihagyhatatlan eleme.

Tovább »

Véget ért a 2016-os páva előválogatója. A zsűri 313 produkciót választott ki, ami azt jelenti, hogy 1640 gyermek vehet részt májustól a területi válogatókon. Hét helyszínen mutatják be tudások legjavát a Magyarországról, Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről érkező muzsikus, énekes és táncos palánták.
A zsűri azt is elárulta, az idei mezőny jottányit sem marad el a tavalyitól.

Tovább »

Csinta Samu szerkesztésében megjelent Kallós Zoltán első 90 évéről szóló könyv, A lélekmentő címmel.

A kötetben Kallós Zoltán mellett a magyarországi és erdélyi néprajzkutatás, népzenekutatás és a táncházmozgalom kiemelkedő személyiségei – köztük Andrásfalvy Bertalan, Borbély Jolán, Kelemen László, Pávai István, Novák Ferenc Tata, Sebő Ferenc, Korniss Péter, Szép Gyula, Deák Gyula, Kostyák Alpár, Bardocz Sándor – mesélnek a Nemzet Művésze küzdelmes szakmai életútjáról, Vele kapcsolatos élményeikről, a népzene és néptánc rejtett kincseinek felfedezéséről, s a jövő nemzedékei számára való megtartásának kallósi modelljéről...

A kiadvány megrendelhető webáruházunkban.

Könyvbemutató: 2016. május 3., 16 óra, Hagyományok Háza

Tovább »

Most különösen érdemes körülnézni webáruházunkban, hiszen számtalan kiadványunk árát lecsökkentettük. Emellett új kiadványunk, a Táncház-Népzene 2016  CD is megjelent, A lemezen a 2016-os pályázat nyertes előadói dél-alföldi, Galga menti, kalotaszegi, becei, magyarózdi, palóc, sárospataki, sárközi, gyimesi, vajdakamarási és moldvai dallamokat  játszanak.

Tovább »

Nagy sikerrel mutatta be a Magyar Állami Népi Együttes Násztánc című új darabját. A mű Nagy László Menyegző című versének nép- és modern tánccá formált adaptációja Farkas Zoltán Batyu koreográfiájában.

„...egyszerre néptáncgála, esküvői népszokások bemutatója, pszichedelikus utazás, esztrádshow. Jelen van benne a klasszikus, „füledbe húzom a nótádat”-féle cigányzene, autentikus magyar népzene, jazz, hiphop, egyszerre szól cimbalom, szaxofon, chill-outos szintetizátorszőnyeg és az az isteni kaval, amitől facsarni lehet a szívünket.” (Magyar idők)

„A Násztáncban fantasztikusak a táncosok, hihetetlenül jó az élőzene és az ének.” (Tánckritika)

A darab székházi bemutatója május 21-én, további előadásai május 24-én és 25-én lesznek.

Tovább »

Minden eddiginél több, 24 vidéki, határon túli és külföldi helyszín csatlakozott a Táncház Napjához.
Május 6-án estétől 8-án reggelig New Yorktól Kézdivásárhelyig fog szólni a magyar népzene, fognak táncolni, mesét hallgatni, kézműveskedni kicsik és nagyok. Köszönet érte a lelkes szervezőknek! A helyszínek, időpontok és programok megtalálhatók a Hagyomány. Éld bele magad Facebook-oldal eseményei közt és a Hagyományok Háza honlapján.

Ráhangolódásképpen pedig várunk mindenkit a Táncház Napját megelőző flashmobokon, 5-én a Blaha Lujza térre és 6-án a Szent István Bazilika elé!

Tovább »

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában (1011 Budapest, Fő utca 6.). 2016. április 29-én 14 órakor Angyalok, szentek, vitézek címmel nyílik kiállítás két fafaragó népi iparművész alkotásaiból. A két barát és mester: Mónus Béla és Horváth Béla.

Tovább »

Hazaérkezett Sepsiszentgyörgyről a Hagyományok Háza Napok stábja, de a Népművészeti Módszertani Műhely munkatársai jövő héten ismét felkerekednek: a kalotaszegi Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola Központban nevelkedő gyermekeknek második alkalommal tartanak komplex hagyományismereti tábort, a gyimesi Kosteleken pedig folytatódik a tavaly megkezdett népzenei mesterkurzus.

Tovább »

Technikai okok miatt sajnos elmarad az áprilisi „Kerekítünk, gömbölyítünk, varrogatunk.” című varrótanfolyam. Az új tanfolyam ősszel várható. Köszönjük megértésüket!

Tovább »
2016. április 6.

Könyvtári zárvatartás

A Budai Vigadó rekonstrukciója miatt könyvtárunk könyv- és kézirattára 2016. május 2-tól zárva tart. Az audio- és videoszolgáltatás 2016. június 30-ig vehető igénybe.

Kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkon az aktuális hirdetményeket.

További tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: (+36 1) 225 6059

Email:  martinmedia@hagyomanyokhaza.hu

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

A Vésén megrendezendő XV. Országos Kovácstalálkozó és Verseny keretében pályázatot hirdetünk kovácsok, rézművesek, ötvösök, kés és fegyverművesek, valamint más fémes szakmák kézművesei számára. Várjuk mindazon kézművesek jelentkezését, akik fémes mesterségüket művészi fokon művelik. 

Jelentkezési határidő: 2016. június 10.

A pályázat eredményhirdetésére, a díjak átadására és a legkiemelkedőbb alkotásokból nyíló kiállítás megnyitó ünnepségére Vésén, a kovácstalálkozón, 2016. július 23-án kerül sor.

Tovább »
2016. január 20.

1%

Idén is hálás szívvel fogadjuk, ha  adója 1%-ával támogatja munkánkat, hozzájárulva ezáltal ahhoz, hogy hagyományaink XXI. század emberének mindennapjait is gazdagítsák. A Hagyományok Háza adószáma: 15309484-2-41, a 2007 óta működő Hagyományok Háza Baráti Köre közhasznú egyesület adószáma: 18129250-1-41.

Tovább »

Hírarchívum