Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

2018. november 15. és december 20. között a Hagyományok Háza ünnepváró programjaival régi idők karácsonyait és az adventi időszak szokásait idézzük meg minden csütörtökön a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban.  Szeretettel várunk mindenkit a Gerbeaud előtti hüttében, ahol családias környezetében lehetőség van egy kicsit megpihenni, elcsendesedni, egy-egy tanulságos mesét, szép karácsonyi éneket a lelkünkben magunkkal vinni.

Tovább »

Kiállítás nyílik a Örökségünk bástyája címmel a Népi Iparművészeti Tanács(adó Testület), azaz a NIT(T) fennállásának 65. évfordulója alkalmából. A kiállítás egy reprezentatív válogatás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum mintegy tízezer népművészeti és népi iparművészeti tárgyat számláló gyűjteményéből. Az alkotások mindegyike a NITT felügyelete alatt került Múzeumunk tulajdonába. Ezzel az impozáns bemutatóval kívánunk megemlékezni a magyarországi tárgyalkotó népművészeti mozgalmat támogató szervezet fennállásának 65. évfordulójára.

Tovább »

Mucsi János koreográfus közel negyvenéves alkotói-pedagógusi munkássága előtt tiszteleg az Amazonok, Danaidák című jubileumi portréműsor, amit 2018. december 16-án 19 órától láthat a közönség. Színpadra kerül a Paraszt Dekameron című táncszínházi darab, melyet a Duna Művészegyüttes társulata erre az alkalomra újít fel, és a Szolnoki és Zalai Fesztiválok díjazott koreográfiáiból is bemutatunk egy válogatást.

Tovább »
2018. november 14.

Tanuljunk népművészetül!

Óvodás, kisiskolás és felsős gyerekeket oktató pedagógusoknak szól három most induló képzésünk, melyek célja népművészetünk formavilágának, díszítő motívumainak megismertetése, és azok játékos továbbadásának módszertana. Olyan tárgyi és módszertani ismeretekkel szeretnénk felvértezni őket,  amik segítenek nyitottságra, alkotó gondolkodásra, önállóságra nevelni a gyermekeket. A képzések alatt megszerzett tudás segítségével hallgatóink képesek lesznek olyan foglalkozásokat tartani, olyan játékeszközöket készíteni, amelyek a játékélmény mellett észrevétlenül becsempészik a gyerekek vizuális memóriájába a népművészeti mintákat.

Tovább »

Babai Dániel „Veszélyes a varas béka, rossz fajzat!” címmel tart előadást november 15-én az emberi közösség és állatvilág kapcsolatáról a gazdálkodás és a kultúra tükrében. Babai Dániel, botanikus-néprajzos tizenkét éve járja a gyimesi Hidegség-patak völgyét, hogy a gyimesi gazdák növény- és állatismeretét, gazdálkodását mind jobban megismerje. A természet gondozása, a természet adta javakkal való fenntartható gazdálkodás áll vizsgálatai középpontjában.

Tovább »

2018. november 21-én 17 órától, a megújult Martin György Médiatár első előadásán Éri Péter, a Muzsikás együttes tagja, Martin György nevelt fia tart előadást Martin György és a táncházmozgalom címmel, melyben mesél nevelőapja és a táncházmozgalom kapcsolatáról, kezdeti időszakáról.

Szeretettel várunk mindenkit!

Tovább »

Hangolódjon nálunk Karácsonyra! Nyitott Műhelyünk adventi programjaival az együtt töltött idő jelentőségére és az ajándékozó szeretetre hívja fel a figyelmet. A programok sorát a november 24-i adventi koszorú készítő workshop nyitja. Jöjjön el barátaival, családjával, és készítsék el közösen adventi koszorújukat! Idén ráadásul a megszokottól eltérő koszorút készíthetnek azok, akik november 24-én a Nyitott Műhelybe látogatnak. 

December 7-én elkészítheti  karácsonyi ajándékát: egy vagány nemez-bőr nyakéket. Lepje meg szeretteit saját kezűleg készített ajándékkal, vagy ajándékozza meg őket az együtt töltött idővel.  December 8-án és 9-én, az Ünnepváró vásár keretében jótékonysági kézműveskedésre várunk mindenkit! Egyik alkalommal két babát, másik alkalommal két nemezállatkát készítenek a résztvevők: az egyik a készítőnél marad, a másik pedig hosszú útra indul egy kis üzenettel, és megkeresi azt, akinek a legnagyobb szüksége van a segítségre, lelki támogatásra, örömre, bátorításra.

Tovább »

 A klasszikus párosítás: textil és kerámia együtt – ebben a kiállításban nagyon sajátos módon összeválogatva. A Kékben, zöldben című kiállítás a kékfestés (innen a kék) és a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé díjazott alkotásait (innen a zöld) együttesen bemutató tárlat. A meghatározó színű textilek nem belesimulnak, hátteret biztosítanak a fazekas tárgyaknak, hanem önálló életet élnek. Kiállításunkon a Magyarországon megmaradt és aktívan működő öt kékfestő család mutatkozik be generációk hagyományaival, tárgyaival, emlékeivel. Emellett a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé fazekaspályázat és kiállítás díjnyertes alkotásai tekinthetők meg. A pályázat idei témája a régi, ritkán használt díszítési technikák újrafelfedezése, továbbfejlesztése, alkalmazása volt, melyre különlegesen szép alkotások érkeztek, korban és tájegységben sokszínű palettáját nyújtva a mai hazai fazekasságnak.

Tovább »

Egyre hamarabb sötétedik - eljött a koraesti mesék ideje. Csütörtök este összegyűlünk, mint régen, hogy közülünk a jószavúak messze űzzék a sötétséget a gondolatainkból! Havonta egy alkalommal a Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza  közös mesemondó estet szervez népmesetanfolyamunk régi és jelenlegi hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a marosvásárhelyi Világló Egyesület szervezésében nagy pályázatos konferenciát tartottak november 10-én, Székely-Sóvidék fővárosában. A szimpóziumon a népi kultúra területén működő civil szervezetek képviselői személyesen találkozhattak a pályáztatók vezetőivel. A jeles eseményt Tóth János, a Hagyományok Háza szakembere értékelte.

Tovább »

2018. október 26–27-én első ízben került sor népi iparművészeti alkotások zsűrizésére határainkon túl, a Vajdaságban. Ez a zsűri a Hagyományok Háza által szervezett zsűrizések történetében mérföldkő, hiszen első alkalommal került sor a határon túli magyar kézművesek Magyarországon kívüli, az alkotások elkészítési helyén történő hivatalos megmérettetésére, minősítésére. Ezzel a kezdeményezéssel a határon túli alkotók közvetlenül bekerülhetnek abba a Magyarországon működő országos vérkeringésbe, ami a hagyományokon alapuló kézműves tárgyak minősítését jelenti már több évtizede, így számukra is több lehetőség nyílik a kiállításokon való megjelenésre, vagy szakmai címek elnyerésére.

Tovább »
2018. november 12.

Bottal, seprűvel, kendővel

Sokak kérésére hétvégi tanítási napokkal is meghirdetjük az „Eszközös táncok az iskolában” képzésünket. A bottal, seprűvel, üveggel, kendővel való táncolás mindig is az ügyesség kifejezésére szolgált. Az ezekben a táncokban rejlő pedagógiai lehetőségeket is sorra veszi ez az októberben induló 30 órás képzés. Ügyességfejlesztő hatása számos készségre és kompetenciára is kiterjed. Javítja a mozgás-, a koncentrációkészségüket, fejleszti a szem-kéz koordinációt, a keresztpályák működésére jótékony hatással van. Preventív hatásai (dislexia, disgrafia kialakulásának megelőzése) is megfigyelhetők. Emellett a gyerekek energiáit nagyon hatékonyan vezeti le, mivel egyaránt megdolgoztatja a testüket és az eszüket.

Jelentkezési határidő: 2018. december 10.

Tovább »

Gyönyörű, felújított környezetben, megnövekedett területen, 24 férőhelyes olvasóteremmel és audiovizuális olvasóval újra várjuk az érdeklődőket a Martin György Médiatárunkban!
A megújult Könyvtárunk nyitvatartása:
Hétfő         11.00 – 17.00
Kedd         11.00 – 17.00
Szerda       zárva
Csütörtök  13.00 – 19.00
Péntek       10.00 – 15.00
A szolgáltatási árainkról a Hagyományok Háza honlapján tájékozódhat. Újdonság, hogy az éves tagdíj mellett a könyvtárunkat ritkán látogatók számára lehetőség van napijegy megvásárlására is.

Tovább »

A Hagyományok Háza idén újra megrendezi Ünnepváró programsorozatát, így december 7. és 16. között tíz napon át adventi hangulatot varázsol a Corvin térre és a gyönyörűen megújult Budai Vigadóba. Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltöztetjük a Hagyományok Házát és környékét, ahol igényes és egyedi ajándékok vásárolhatók közvetlenül az azokat készítő kézművesektől, az ünnepi hangulatot pedig népzenei koncertek, betlehemesek, gyermek- és családi programok teszik majd teljessé.

Tovább »

A Kárpát-medencében napjainkban az egyre szélesebb rétegeket elérő népzeneoktatásnak köszönhetően gombamód szaporodnak a fiatal zenészekből álló népzenei formációk, zenekarok. A diákok iskolai keretek között kevés lehetőséget kapnak arra, hogy találkozzanak tapasztalt kollégákkal, és közvetlenül tanulhassanak az adott kistáj népzenéjét alaposan kutató népzenészektől. Tematikus népzenei workshop-sorozatunk következő alkalmán, november 17-én Szegeden találkozhatnak a fiatal zenészek, hogy bonchidai éneket és muzsikát tanuljanak. Várunk szeretettel minden zenészt és énekest!

Tovább »
2018. november 7.

Munkatársat keresünk

A Hagyományok Háza  1 fő főosztályvezető (Gazdálkodási Főosztály), 1 fő ügyviteli alkalmazott/személyi asszisztens, 1 fő tájékoztató könyvtáros és 1 fő gazdasági ügyintéző (könyvelő) állást hirdet .

 

Várjuk csapatunk új tagjait!

Tovább »

Ahogy minden évben, idén várjuk mindazokat, akik az Ünnepre készülődve várakozásukat adventi koszorúval is jelzik otthonaikban. Idén azonban a megszokottól eltérő koszorút készíthetnek azok, akik november 24-én a Nyitott Műhelybe látogatnak.

Csiki Virág bútorfestő, kézműves segítségével bútorfestő technikával, népi motívumokkal, saját készítésű gyertyákkal és díszekkel készítjük el saját, modern otthonunkba illő adventi koszorúnkat.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes új bemutatójához Bartók és Kodály után ismét a magyar zeneművészetből, ezúttal Liszt Ferenc munkásságából merít ihletet. A géniusz korszakalkotó életművének tükrében kívánja látni és láttatni önmagát. Ezúttal sem csupán a tiszteletadás szándéka vezeti az alkotókat, hanem az a meggyőződés, hogy Liszt zeneszerzői és mesteri előadói talentumának van, lehet korunk számára is érvényes üzenete, korszerű, jelenünknek szóló tanulsága. Az előadás bemutatója 2018. október 31-én 19 órától lesz a Müpában.

Tovább »
2018. október 31.

Héttorony Fesztivál gála

A tizenöt éves Héttorony Fesztivál idén a Hagyományok Háza csodás színháztermében zárja a a 80 művészt, 10 kiállítást, 16 koncertet, táncházat és számos más rendezvényt is felvonultató rendezvénysorozatát. 2018. november 20-án 19.15-től Herczku Ágnes,
Kiss Péter, Szalai András, Balogh Kálmán, Nikola Parov,, Orczy Géza és Herédi Zsombor  Bartók-estje várja a közönséget.

Tovább »

Hogyan, hol s miként jelent meg a versengés a régebbi korok szóbeli epikus költészetének művelői között? Vannak-e jó példák, alkalmazható jó gyakorlatok a mesemondó–versenyek témájában?  Hogyan, hányféleképpen szólítható meg az ifjabb vagy az idősebb korosztály, ha népmesemondó-versenyről van szó? Milyen szakmai érvek, technikák mentén kerülhetünk közelebb akár a versengés szintjén is az élőszavas mesemondáshoz és a népmeséhez, mint folklórműfajhoz? Hogyan választható szét a prózamondás és a népmesemondás gyakorlata? Egyáltalán: lehet-e, érdemes-e a szakmai színvonal megtartásának igényével mesemondó-verseny szervezésre vállalkozni?

A Hagyományok Háza december 1-i éves mesekonferenciájának témája idén a Népmesemondó versenyek.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében való alkotómunkára. Olyan népi kézművesek, népi iparművészek jelentkezését várjuk, akik a hagyományos népművészetből kiindulva, de a mai környezetkultúra kihívásainak megfelelve készítik el alkotásaikat és vállalják, hogy alkotótevékenységüket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Nyitott Műhely nyitvatartási ideje alatt keddtől szombatig – adott esetben közönség előtt – végzik, illetve külön felkérésre kézműves-foglalkozásokat vezetnek, mesterségbemutatókat tartanak. Az alkotómunka előre egyeztetett beosztás alapján zajlik. 

Tovább »

Tanulja meg velünk a mézeskalács díszítés legapróbb trükkjeit, hogy az ünnepi asztalra idén a legszebb mézeskalácsok kerülhessenek! Készítünk mézespuszedlit, ütőfás mézesbábot, magvas és felrakásos mézesbábot, cukormázzal írókázott mézesbábot, színes mézesbábot, ünnepi mézeskalácsokat is.

 30 órás képzésünket ajánljuk mindenkinek, aki szeret sütni, szívesen és türelmesen díszítget, és akinek nemcsak az íz számít, hanem a látvány is.

Tovább »

A Hagyományok Háza Szállást keres a szent család címmel rajzpályázatot hirdet gyermekek számára három korcsoportban. A pályázat nagyszerű lehetőség, hogy a gyerekek és segítőik ráhangolódjanak az ünnepre, és a fantáziájukat használva mutassák be nekünk Mária és József betlehemi vándorlását, a betlehemi istállót, vagy akár a kisded köré gyűlő látogatókat.

A pályamunkák leadási határideje: 2018. november 30.

Tovább »

A Magyar Táncművészek Szövetsége 2018-ban ünnepli fennállásának 70. évfordulóját 2018. november 23-24-én, a felújított Hagyományok Háza tereiben. A kétnapos rendezvénysorozat keretében bemutatjuk a magyar hivatásos táncművészetet, annak nemzetközileg is elismert minőségét, színvonalát, és sokszínűségét: gálaestek, kiállítás, könyvbemutató, filmvetítések, térspecifikus előadások, workshop-ok keretében.

Tovább »
2018. október 19.

Rábaköz

Legújabb kiállításunk egy olyan sorozat része, amely a Kárpát-medence egy-egy régiójának népművészetét mutatja be. A november 30-ig látogatható Rábaköz kiállítás a Kisalföld népi kultúrájából merít. Rábaközi hímzés, csornai fazekasság, höveji csipke, győri kékfestő, csontfaragás, rábaközi fafaragás, soproni szőttes, népi gyöngy, csuhé és szalma tárgyak, hímes tojás, népi kályha, lószerszám egyaránt szerepel a tárgyak között.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a nagy múltú Táncház-Népzene sorozat 2019. évi népzenei CD-jén való megjelenésre. A sorozat eddigi darabjain olyan neves fiatal előadók hallhatók, mint például Kubinyi Júlia, Mihó Attila, Dóra Áron, Sőregi Anna, Hetényi Milán, Zimber Ferenc, a BaHorKa társulat, a Zagyva Banda vagy a Dalinda.

Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. A beérkező pályázatokat a szakmai zsűri két fordulóban bírálja el. Döntésük alapján általában tizenhat-tizennyolc produkció kap bemutatkozási lehetőséget.

Beérkezési határidő: 2018. november 18.

Tovább »

A színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait fókuszpontjába állító sorozatunk előadásán ezúttal a legfiatalabb koreográfus generáció műveiből láthatunk válogatást.  Az alkotások képet nyújtanak a fiatal koreográfusok világképéről, színpadi látásmódjáról, az őket foglalkoztató, jelen korunk diktálta kérdésekről és az arra adott válaszokról. November 18-án 19 órától a Fesztivál díjazott autentikus néptánc koreográfiáiból mutatunk egy válogatást, és lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre is.

Tovább »
2018. október 16.

Madárcsalogató

A tél közeledtével gondolnunk kell a  nálunk telelő madarakra, ezért kétnapos madáretető készítő workshopot hirdetünk. November utolsó hétvégéjén négy, vesszőből font madáretetőt készítünk két kiváló kosárfonó, Kovács Zoltán és tanítványa, Legeza Márta, a népművészet ifjú mestere vezetésével. Akár kertes házban lakik, akár társasház tizedik emeletén, környezetének kiváló dísze lesz a vesszőből font madáretető, Önnek pedig mosolyt csal majd az arcára az abból áradó reggeli füttyáradat és madár rajcsúr!

Tovább »
2018. október 16.

Hazatértünk!

Legnagyobb örömünkre hazatértünk a Budai Vigadóba! Régi termeink megújultak, új köntösbe bújtak, de bővültünk is, az épület belső udvara Átriumként ad otthont a legkülönbözőbb rendezvényeknek, és kézműves műhelyeinkbe is bárki betekinthet, aki a Fő utcán sétál. Nagy szeretettel várunk mindenkit rendezvényeinkre a Budai Vigadóba!

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre őszi első, már a Budai Vigadóban tartandó
klubestjének meghívottja Szerényi Béla, népzenész, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója.
Előadásnak címe: A zenei anyanyelv iskolája - Óbudai Népzenei Iskola
Időpont: 2018. október 16., kedd, 18.00
Helyszín: Hagyományok Háza, Karsai Zsigmond terem
Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »
2018. szeptember 13.

Angol nyelvű nemez tanfolyam

Régi vágyunk volt, hogy a hagyományos magyar nemezkészítést elérhetővé tegyük azok számára is, akik nem beszélik a magyar nyelvet. Idén először a Hagyományok Háza 7 hetes angol nyelvű nemezelő kurzust indít.

A tanfolyamra szeretettel várunk minden angolul beszélő/értő külföldit, aki érdeklődik a hagyományos magyar nemezkészítési technikák iránt. A kurzus végére nemcsak a gyapjú megmunkálásának tudásával lesznek gazdagabbak a résztvevők, hanem gyönyörű, saját készítésű használati tárgyakkal, ékszerekkel és ajándéktárgyakkal is.

Tovább »

Hírarchívum