Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Őseink szokásai, tánca és zenéje által kísér át a múlt a jövőbe, az óév az új évbe: kétfelvonásos előadással köszönti az új esztendőt a Hagyományok Háza és az MTVA, felelevenítve a magyarság évet fordító hagyományait. A Művészetek Palotájában megrendezett est fellépői közt találjuk a  Prima Primissima közönségdíjas Magyar Állami Népi Együttest és Jászság Népi Együttest, Sebestyén Mártát, Berecz Andrást, Herczku Ágnest, a néphagyomány mestereit szerte a Kárpát-medencéből, valamint a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató 2012-es és 2014-es évadjának résztvevőit, győzteseit, köztük a közönség kedvencét, a fiatal csángó tanítót, Vaszi Leventét is.

Tovább »

Végéhez közeledik „Zsidó és cigány népzene a Kárpát-medencéből” címmel indított, tíz alkalmas koncertsorozatunk. Decemberben még két alkalommal hallhat a közönség a Fonó Budai Zeneházban olyan hagyományőrző népzenészeket, akiknek munkásságában jelen van a zsidó és cigány népzenei hagyomány, illetve akiknek repertoárjában fellelhetőek a holokauszthoz, a cigánysághoz vagy a zsidósághoz kötődő énekek, hangszeres dallamok. 2014. december 17-én 21 órától Sztojka György és zenekara (Kolozs, Erdőalja, Erdély), 2014. december 20-án pedig Jámbor István „Dumnezeu” és zenekara (Szászcsávás, Vízmellék, Erdély) lesz koncertsorozatunk vendége.

A koncert után táncházzal folytatódik az este.

Tovább »
2014. december 17.

Aprók tánca az új évben

Kedves Barátaink!

Az új esztendő első Aprók tánca 2015. január 15-én lesz. Újévköszöntéssel és háromkirályjárással vár mindenkit szeretettel Körtvélyesi Anna, Kerekes Pálma és Lipták Péter. Az új év programja már megtalálható honlapunkon.

Áldott, vidám Karácsonyt kívánunk kis barátainknak!

Legeza Márta

Tovább »

Kedves barátaim, népművészetet kedvelők és művelők!

Mostanában, úgy tűnik, egy kicsit gyakran írok, de hát az életünk hozza ezeket az alkalmakat, ráteszem a levelet a tovafutó patakra, hadd vigye…

Szóval, úgy gondoltam, vagyunk már elég erősek – mondanivalónk meg mindig volt, néha sok is –, hogy mi magunk teremtsünk hagyományt, ahogy pl. az osztrákok az újévi Strauss-koncertekkel. Belevágtunk tehát, sok pénzért kibéreltük a Művészetek Palotája nagytermét, megkértünk sok jó előadót, kollégát (fel sem tudom őket mind sorolni hirtelenjében – a primissima Jászság Népi Együttes és Magyar Állami Népi Együttes, Szalonnáék, Sebestyén Márta, Herczku Ágnes, Berecz András, Agócs Gergely, akikhez hozzávettük a fiatalabbakat – Kacsó Hangát, Vaszi Leventét, Zsikó Zoltánt, a Csercsel négyest, a Tokos zenekart. Ezt kiegészítettük olyan mesterekkel szerte a Kárpát-medencéből, mint Eke Péterné Simon Mária Buzából, Jámbor István „Dumnezeu” Szászcsávásról, Kodoba Florin Magyarpalatkáról, a técsői Cherniavec testvérek vagy a királyhelmeci Dobcsák testvérek Felvidékről), s szerkesztettünk egy, a hagyományainkat parádés előadókkal felmutató újévi műsort.

Az impozáns névsor végére csak a nevek leírásában elfáradtam… és ők mind itt lesznek január 6-án, ebben a közös műsorban, ahol remélhetőleg zeng majd a szív és szárnyal a lélek. És akik most a kiváló előadók közül kimaradtak, szándékunk szerint a következő új évben folytatják, hiszen nekünk sokkal több jó előadónk van, mint az osztrákoknak, nem szorulunk „importra”.

Amiért mégis levelemet írom, az természetesen a segítség kérése.

Kérlek Benneteket, segítsetek! Rövid az idő, és fontos lenne megmutatnunk magunkat, nemcsak a színpadon, de a nézőtéren is. Segítsetek, kérlek, hogy a híre az előadásnak mindenkihez eljusson, akit ez a kultúra és ez a kezdeményezés érdekelhet. Osszátok meg a hírt Facebookon, e-mailen, twitteren. Hívjátok el barátaitokat, ismerőseiteket. A jegyárakat nem tettük a parádés névsorhoz képest magasra (1000­-5000 Ft), akár karácsonyra ajándékozhatók, hiszen már elérhetők az interneten is (http://hagyomanyokhaza.jegy.hu/auditwiev.php?eid=280250&aid=6420&vid=203), illetve az Interticket hálózatában szerte az országban.

Vízkereszt (Kiskarácsony) napja legyen a mi ünnepünk is, a kárpát-medencei egységes, hagyományos, magyar kultúráé.

Mindenkinek boldog, nyugalomban töltött Karácsonyt, hagyományokban gazdag új évet kívánok!

 

Kelemen László

Tovább »

Jegypénztárunk az alábbi nyitva tartás szerint várja a vásárlókat:

december 22-ig               a megszokott rendben

december 23-28.             zárva

december 29.                  9:30 – 16:00

december 30.                  9:30 – 16:00

december 31.-január 4.   zárva

Tovább »

Kedves Olvasóink!
2014. december 17-től 2015. január 4-ig szünetelnek a Folklórdokumentációs Könyvtár szolgáltatásai. Megértésüket köszönjük! Nyitás: 2015. január 5-én, hétfőn.
Minden kedves Olvasónknak békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

Tovább »

A Hagyományok Háza, Karcag Város Önkormányzata és a Déryné Kulturális, Turisztikai Sport Központ és Könyvtár meghirdeti a XIII. Alföldi Fazekas Triennálét.

A pályázat témája: ünnepeink edényei

A pályázati anyagok beadási határideje: 2015. március 27.

A pályázati kiállítás nyitása: 2015. május 15. Karcag, Déryné Kulturális Központ

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Budapest, I. kerület Fő utca 6.) által működtetett, a kiállítótér mellett 2015. január 22-én megnyitásra kerülő Nyitott Népi Kézműves Műhelyében történő szakmai részvételre a következő szakági területeken: szövés, csipkekészítés, gyöngyfűzés, népi hangszerkészítés, kosár-, szalma-, gyékény-, csuhéfonás, nemezelés.

Tovább »

A naptári év vége felé közeledve megszaporodnak tradicionális ünnepeink. A november végi Katalin-nap és a Szent András havát lezáró András-nap, melyekhez több hiedelem, szokás is kapcsolódik, csupán megkezdik a sort, hiszen csak ezután következik az Advent, amely még több érdekes népszokást rejt.

Tekintse meg könyvtárunk állományában lévő, az adventi és karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos könyveinket, albumainkat, CD-inket!

Tovább »

Kedves barátok, munkatársak, népművészetet kedvelők és művelők!

 A Hagyományok Háza pénteken ismét az országos figyelem középpontjába került. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy legfiatalabbként (2001-ben alapítottuk  Hagyományok Házát), a majd’ 90 éves „doyen”, Dr. Sárosi Bálint és a 43 éves, „örökösen kiválóan minősült” Jászság Népi Együttes mellett Prima díjat kaptunk.

Mindannyian nyertünk, hiszen a közös cél, az élő népművészet érdekében végzett munkát díjazták mindhármunk esetében a döntéshozók.

Tovább »

Nagy örömünkre szolgált, hogy idei "Készülj vlünk az ünnepre!" rajzpályázatunkra több mint 600, különböző technikával készült pályamű érkezett határainkon innen és túlról is. Köszönjük a lelkes részvételt a gyerekeknek és a szülőknek, pedagógusoknak egyaránt!

A legszebb alkotásokat az Ünnepváró kiadvány- és kézművesvásár keretében 2014. december 6-6n kiállítottuk a Hagyományok Háza aulájában. A rajzokat 2014. január közepéig láthatják az érdeklődők.

Tovább »

Könyvtári és archívumi szakmai feladatok ellátására felsőfokú könyvtárosi képesítéssel rendelkező munkatársat keresünk. A pályázat benyújtásának határideje: 2015. január 10.

Tovább »
2014. december 1.

Karácsonyi zárva tartás

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 2014. december 18. és 2015. január 5. között zárva tart.

Január 6-tól a megszokott nyitvatartási időben várunk mindenkit szeretettel!

Tovább »

A Hagyományok Háza és a MTA BTK Zenetudományi Intézet együttműködésének keretében a Zenetudományi Intézet átadta a Hagyományok Házának a tulajdonában lévő, 1949 és 1952 között készült, több mint 200 Webster dróton található hangfelvételek digitális másolatait, valamint a felvételekhez kapcsolódó teljes dokumentációt. A  nagyközönség számára ezidáig ismeretlen, értékes folklór anyagot a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum Katalogizálási Osztályának dolgozói a 2015-ös év folyamán feldolgozzák, szegmentálják. A teljes feldolgozást követően a folklóranyag publikus részét a Hagyományok Háza a két intézmény közös fejlesztésében létrehozott adatbázisában, a http://folkloredb.hu weboldalon publikálja.

Tovább »
2014. november 21.

MŰSORVÁLTOZÁS!

A Magyar Állami Népi Együttes 2015. április 24-i Verbunkos című előadása az Együttes egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt új időpontban, május 8-án lesz megtartva.

A jegyek április 24., 19 óráig cserélhetők át a május 8-i előadásra, illetve válthatók vissza.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályázatot hirdet a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban:

történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, mézeskalács és gyermekjáték.

Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel várja azok jelentkezését, akiket érdekel, hogyan kapcsolódik össze a népi kultúra és a társadalmi felelősségvállalás, a programszervezés és a közönségkapcsolatok, és szívesen részt venne rendezvényeinken, előadásainkon!

Örömmel fogadunk önkéntes segítséget színháztermi programok, egyéb rendezvények fotózására, színháztermi ültetésre, irodai munkára, vagy kiállítások rendezésének segítésére.

Tovább »

Ebben az évben hét akciós csomagot készítettünk azzal a céllal, hogy segítsük az ünnepi készülődést. Kedvezményes ajánlatainkban sikerkiadványainkat, valamint egyes sorozatainkat kínáljuk 30-50%-os kedvezménnyel 2014. november 17. és 2015. január 6. között. A könyveket webáruházunkból rendelheti meg, a szállítás kb. 5-8 napot vesz igénybe.

Tovább »

Hírarchívum