Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

A Hagyományok Háza honlapján elérhetővé vált a 2013 júliusában elhunyt Halmos Béla feldolgozott hagyatéka. A több ezer tételből álló anyag többek között publikációkat, tudományos kéziratokat, népzenei kiadványokat, eredeti népzenei gyűjtéseket, videó- és hangfelvételeket, valamint fényképeket tartalmaz. A népzenészre 2016-ban számos rendezvénnyel emlékeznek meg a Hagyományok Háza szervezésében.

Tovább »

Február 20-án egész nap a néptáncé a szó. A Néptáncantológia keretében 11 és 14 óra közt az Budapesti Operettszínházban  láthatja a közönség az elmúlt év legkiemelkedőbb műveit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit, 14 órától  pedig az Ifjúsági Néptáncantológián, a Hagyományok Házában tekinthetjük meg a legjobb ifjúsági néptáncegyüttesi produkciókat. Este pedig Nétpáncosok Bálja, amely a Fáklya klubban várja a Néptáncantológia résztvevőit, és az ország minden pontjáról erre az alkalomra összesereglett táncosokat, zenészeket.

Tovább »
2016. február 10.

Tikverőzés Mohán

A Hagyományok Háza Folklór Osztályának munkatársai húshagyó kedden a Fejér megyei Mohán jártak, ahol a nevezetes tikverőzés farsangzáró szokását figyelték meg. A Szellemi Kulturális Örökség jegyzékébe is felvett szokás során falubeli legények különböző alakoskodóknak öltözve járják végig a települést, ahol képletesen megveregetik a tyúkokat, hogy azok jobban tojjanak. A többféle álarcos alakoskodók közt megtaláljuk a szalmatörököt (fehér ruhája alatt szalmával van kitömve), a lányruhában bújt tojást szedő fiúkat, a kéményseprőt, valamint a sokszínű rongyokkal gazdagon díszített bohócokat, akik minden útjukba kerülő falusit, gazdát, fényképező turistát ellenállást nem tűrően bekormoznak.

A képek önmagukért beszélnek...

Tovább »

Február 14-én a Magyar Állami Népi Együttes is részt vesz „Az Irgalmasság éve a Hegyvidéken” című programban. A 12. kerületi történelmi egyházak 2 hetes gyűjtést hirdettek a Kárpátalján élő magyar közösségek megsegítésére. A gyűjtés zárórendezvénye a MOM Kulturális Központban lesz. 11 órától gyerekprogramok, előadások, pódiumbeszélgetések, koncertek váltják egymást, 18:30-tól pedig a Megidézett Kárpátlajából láthattok részleteket. A jótékonysági előadás vendége Kovács Dániel is, az idei Fölszállott a páva tehetséges mezővári prímása. Az előadás díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs jegy váltható a MOMkult jegypánztárában.

Tovább »

A mese.

A népmese mai élete sorozat februári előadója, Bajzáth Mária a Meseközpont Alapítványban folyó gyermekvédelmi munkáról, a mesék lelki egészségünkre, személyiségfejlődésükre gyakorolt hatásáról beszél, míg március 4-én Nagy Ilona előadását hallgathatjuk meg a kereszténység korai századaiban keletkezett apokrif evangéliumokban gyökerező mesékről.

Tovább »
2016. február 10.

Játék és gasztronómia

A Nyitott Műhelyben betegség miatt elmarad Csézli Lukács foglalkozása, ami február 13-án szombaton lett volna megtartva.

Izgatottan várjuk viszont sok pedagógus, gyereknevelő munkáját tapasztalataival segítő Karlócai Mariannal való találkozást, aki majdnem 91 éves és ebből 60 évig dolgozott óvónőként. Február 16-án őt kérdezzük életpályájáról, tapasztalatairól, és hogy egyes korosztályoknak milyen játékok valók, és hogyan tudjuk sikerrel alkalmazni a nevelésben.

Izgalmasnak ígérkezik Ament Éva előadása is február 24-én, ahol a sváb étkezési szokásokról tudhatunk meg többet, és ízlelhetünk meg néhány érdekes sváb ételt.

Tovább »

A Hagyományok Házába látogatók figyelmébe ajánljuk Dusa Gábor fotóiból készült összeállításunkat, mely intézményünk mindennapjaiból ad ízelítőt. Aki a Corvin téren jár, fáradjon fel a főlépcső lépcsőfordulójáig, megéri!

Tovább »
2016. február 10.

HHBK tánctanfolyam

Február 16-án folytatódik a Hagyományok Háza Baráti Köre mezőségi tánctanfolyama Lőrincz Beáta táncpedagógussal és Varga Zoltán koreográfussal. Szeretettel várjuk a táncházmozgalom hőskorának generációját!

Tovább »

Az Élő Népművészet kiállításhoz kapcsolódóan ÉLŐ–NÉP–MŰVÉSZET címmel konferenciát szervez konferencia a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Néprajzi Múzeum, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézete és az ELTE Néprajz és Kulturálisantropológiai Intézet március 18-án a Néprajzi Múzeumban. A konferencia anyaga három fő téma köré csoportosul. Egyrészt vizsgálja a 19–20. században gyökerező népi kézművesség mai társadalmi hatását, másrészt választ keres napjaink népművészetének kihívásaira, foglalkozik annak hitelességével, a legújabb divatjelenségekkel, harmadrészt visszatekint a népművészet történetére, illetve kutatja annak jövőbeli célkitűzéseit.

Tovább »

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet. A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére, 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.
Pályázati határidő: 2016. április 29. (beérkezés dátuma)

Tovább »

Február hónap műtárgya a farsangi mulatságok emblematikus hangszere, a duda. Méghozzá Pál István (1919-2015) tereskei dudás dudája, mely szintén sokat muzsikált a farsangi időszakokban. Pista bácsi nagyszerűen tudta fújni a talpalávaló palóc csárdásokat, amelyek nélkül egy farsangi dudabál mit sem ér. Pista bácsi több alkalommal muzsikált a szlovákiai farsangi dudásfesztiválon is, a kislehotai közönség nagy örömére. Szóljon a duda még hosszú-hosszú évtizedekig a farsangi dudabálokon!

G. Szabó Zoltán írása a dudáról, annak a szokások zenei világában betöltött kultúrtörténeti szerepéről.

Tovább »

Jávorszky Béla Szilárd 2013-ban megjelent, a táncházmozgalmat és a hazai népzenét feldolgozó A magyar folk története című kötetét tavaly novemberben angolul is kiadták és a világzene legfontosabb zenei szaklapja, az angol Songlines most ötcsillagos, maximum pontos kritikát közölt róla, nem is akárkinek a tollából, hiszen a kötet méltatását a szakíróként is jól ismert egyik legjelentősebb producer, a Pink Floydot és Nick Drake-et felfedező, az R.E.M.-mel lemezt készítő, a Muzsikást nemzetközi karrierhez segítő Joe Boyd jegyzi.

Tovább »

Hogyan szólalhat meg a népzene autentikusan, mégis frissen, újszerűen? Megtudhatja, aki február 19-én 19 órakor ellátogat a Fészek Művészklubba. Berta Alexandra és barátai (Csenki Zalán, Csasznyi Imre, Lajti Ákos, Boda Márton és Pálházi Bence) Pengetős - vonós kompozíciók (népi hangszerek újszerű találkozása) című koncertjén a magyar népzene pengetős és vonós hangszerei, határaikat átlépve találkoznak, és rendhagyó megszólalásban mutatkoznak be. A citera, a tambura és a koboz adják a pengetős muzsika alapját, a hagyományos hegedű-brácsa-bőgő hangszer-együttes pedig a vonós muzsika képviseletében lesz jelen.


Tovább »
2016. február 1.

Vigyázat! Pletykásak!

Március 19-én délelőtt vigyázzon, akinek van takargatnivalója: pletykás asszonyok lépnek színpadunkra. Vagy lehet, hogy pletykás emberek?

Minden faluban van egy pletykás asszony. Legalábbis a többi asszony férje szerint csak egyetlen, az pedig mindig a más felesége. A saját feleségét egyik férj sem tartja pletykásnak. Van egy ember a mi falunkban, a Hortobágy szélén, aki bebizonyítja, hogy minden asszony szereti vinni a szót, nem csak az ő felesége. Hogyan tudja ezt bebizonyítani? Úgy, hogy ért az állatok nyelvén…

A műsor időtartama 40 perc, utána kézműves-foglalkozást tartunk. Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk.
Tovább »

A Vásárhelyi László Táncszínpad vendégei amatőr, vagyis öntevékeny formában működő táncegyüttesek – az általuk bemutatott produkciók azonban a színpadi néptánc izgalmas, sokszor kísérletező, új látásmódot megjelenítő remekművei. Február 27-i előadásunkra a Bihari János Táncegyüttes mellé párként a budapesti együttessel baráti kapcsolatban lévő szekszárdi Bartina együttest hívtuk meg, így egy estén két különböző műhelyt is megismerhetnek a nézők.

Tovább »

A népmese mai életéről szóló beszélgetés-sorozatunk február 19-i vendége Bajzáth Mária, a Meseközpont szakmai vezetője, a mesepedagógiai módszer kidolgozója. A Népmesekincstár sorozatban megjelent meséi az utóbbi idők egyik legnépszerűbb kiadványa. 16 órától vele beszélgerünk a Meseközpontban folyó munkáról, a művészeti nevelésről, a népmesékben rejlő évezredes tudásról. Mindenkit várunk szeretettel!

Tovább »
2016. január 26.

Komámasszony, hol az olló?

Hiánypótló előadás arról, hogyan játsszuk a népi játékokat az óvodában, iskolában és otthon, a családban. Az előadó, a 90 éves Karlóczai Mariann óvodapedagógus és játékgyűjtő, aki több száz, szabályokhoz kötött csoportos mozgásos és értelemfejlesztő játékot  rendezett már könyvbe, megvilágítja, hogyan játszhatjuk ezeket hároméves kortól. Minden korcsoport számára a legmegfelelőbb játékot kell kiválasztani - ebben is segítséget nyújt az előadás 2016. február 16-án, délután 15:30-tól, a Nyitott Műhelyben.

Tovább »

2015-ben először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület által készíttetett Halmos Béla-emlékérmet a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek ítéli oda az Egyesület. A 2016-os díjakra ezúttal felhívást tesz közzé a két kuratórium. A jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várjuk a hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre. 

Jelöltállítási határidő: 2016. február 29.

Tovább »

Konkoly Elemér 1978-tól gyűjt hangszeres, elsősorban vonószenekari népzenét a Nagy-Szamos menti falvakban, így az Észak-Mezőségen, a Lápos-hegységben, a Sajó-melléken, a Besztercei- és Radnai-havasokban, hogy tanulmányozza e kistájak dallamvilágának, stílusjegyeinek azonosságait és különbségeit. Március 9-i előadásában ezeknek a kistájaknak népzenei világáról ad áttekintést, bemutatva a vidék etnikai és történeti hátterét is. A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2016. január 20.

1%

Idén is hálás szívvel fogadjuk, ha  adója 1%-ával támogatja munkánkat, hozzájárulva ezáltal ahhoz, hogy hagyományaink XXI. század emberének mindennapjait is gazdagítsák. A Hagyományok Háza adószáma: 15309484-2-41, a 2007 óta működő Hagyományok Háza Baráti Köre közhasznú egyesület adószáma: 18129250-1-41.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya meghirdeti a XXXI. Országos Faragópályázatot id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere emlékére. A pályázat célja a magyar népi faragóművészet hagyományainak felhasználásával és továbbfejlesztésével, a mai ízlésnek megfelelő, napjaink környezet és lakáskultúrájában funkcionálisan használható kiemelkedő színvonalú népi iparművészeti tárgyak (dísztárgyak és használati eszközök) készítése. Minkét Kapoli kiváló népzenész volt, várjuk a szépen díszített pásztorhangszereket is a pályázatunkra. A legjobb pályamunkákból kiállítás nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Pályázati határidő: postára adás: 2016. május 6., személyes átvétel esetén: 2016. május 9 - 11.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület meghirdeti a XXVIII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatot.

A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert területek felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek. Pályázni öltözködés és lakástextíliák kategóriában lehet.

A pályázatok beérkezési határideje: 2016. május 27.

Tovább »

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye rajzpályázatot hirdet óvodai és iskolai csoportok számára két korcsoportban. Pályázatunkkal a népművészeti mintakincset szeretnénk jobban megismertetni a fiatalabb generációval. Az elbírálásnál figyelembe vesszük a kreatív ötleteket, a népművészeti motívumok helyes és esztétikus használatát, a kompozíció és színek egységét, a különböző rajztechnikák alkalmazását. Az elkészült munkákból kiállítást rendezünk a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében.

Jelentkezési határidő: 2016. február 16.

Tovább »

Hírarchívum