Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Ebben az évadban is folytatódik nagy sikerű Mesterek és tanítványok című sorozatunk, melynek célja megmutatni az egymástól tanuló generációkat, az idősebb és fiatalabb zenészeket, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat. Olyan neves vendégek fordultak már meg színpadunkon, mint a Berecz család, Enyedi Ági, Dóra Áron vagy Juhász Réka. Idei meghívott vendégeink a 2014-es Fölszállott a Páva vetélkedő két tehetséges versenyzője: Salamon Soma furulyás és Dudás Klára citerás. Salamon Somával és neves mestereivel, Hodorog Andrással, Juhász Zoltánnal, Salamon Ferenccel és  Éri Péterrel szeptember 19-én, a Nyílt hét keretében találkozhat a közönség.

Tovább »

A Matyó Népművészeti Egyesület mesterkurzust rendez, elsősorban gyakorlattal rendelkező hímzők, csipkekészítők, a textiles műfajok kedvelői számára.A program célja a matyó textilkultúrához tartozó, már kevesek által ismert technikák, a rojtkötés, cipós horgolás ill. a főkötő hímzés elsajátítása. A továbbképzés 2014. október 22-26. közt lesz Mezőkövesden, a Népi Művészetek Házában.

Jelentkezési határidő: október 3.

Tovább »

Szeptember 26-án 15 órakor Halmos Béla síremlékének avatásra kerül sor a Farkasréti temetőben. A szertartáson beszédet mond Dr. Szabó István református püspök.
A síremlékavatás után 17 órakor a Hagyományok Háza aulájának falán elhelyezzük a Halmos Bélát ábrázoló domborművet, mely alkalomra szintén szeretettel hívunk mindenkit.

Mindkét helyszínen közös muzsikálással is szeretnénk tisztelegni Halmos Béla emléke előtt, ehhez várjuk az eseményen megjelenő zenészek csatlakozását. Amennyiben zenélne, kérjük szíves visszajelzését a molnar.katalin@hagyomanyokhaza.hu e-mail címre.

Tovább »
2014. szeptember 17.

Javában zajlik Nyílt hetünk

Nyílt hetünk második felében is változatos és értékes programokat kínálunk látogatóinknak. A csütörtöki múzeumi nyílt napon bőrműves és bútorfestő előadásokkal, kézműves-foglalkozással, tárlatvezetésekkel, pénteken intézmény-bemutatóval és elsősorban pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek szóló konferenciával, műhelybeszélgetésekkel várjuk Önöket. A napot a legkisebbeknek szóló Aprók tánca, majd Salamon Soma és mesterei koncertje zárja. Szombaton a Hagyományok Háza intézmény-bemutatója után a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat hívjuk Táncvásár című egész napos programunkra, míg a Nemzeti Vágtán mesékkel, játékokkal várjuk a nagyközönséget.

Tovább »

Október 6-ig várjuk az alapvető zenei készségekkel rendelkező, népdaléneklés iránt érdeklődők jelentkezését népiének-tanfolyamunkra.

A Népművészeti Módszertani Műhelyének akkreditált 60 órás képzése a magyar népdal stílusos énekléséhez szükséges hangképzési, előadásmódbeli és tájegységi ismeretek, illetve jártasságok megalapozását, megszilárdítását, továbbá a résztvevőknek ezek elméleti és gyakorlati módszertani megalapozottságú továbbadására való felkészítését tűzi ki célul.

Tovább »
2014. szeptember 17.

OKJ-s tanfolyami hírek

Örömmel értesítjük leendő hallgatóinkat, hogy megérkeztek OKJ-s tanfolyamaink várva várt engedélyszámai, úgyhogy biztosan elindulhatnak képzéseink az ősszel!
Akinek esetleg nem jutott volna hely tanfolyamainkon, azokat várjuk szakköreinkre nemezelni, bőrműveskedni, gyékényt szőni vagy csuhét fonni.

Tovább »

Szeptember 28-án, vasárnap a Hagyományok Házában zárja kéthetes, Vándorúton című műsorával tett turnéját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.
A műsor nem kevesebbről szól, mint az életről. Születés, halál és a kettő közt eltelő idő, melyet megtöltünk tartalommal, míg keressük a helyünket térben és időben. A múlt századból indul a táncjáték, Felcsíkkal kezdve, majd a Jászság a Nyírség táncai következnek. A szilágysági táncok, a bonchidai táncrend, majd Kalotaszeg után ismét Székelyföldre érkezünk, ahol a ciklust Csík zárja - kezdi újra.

Tovább »

Találkozások, lelkes muzsika, régi és új táncházasok. Szeptember első hétvégéjén a Szentendrei skanzenben gyűltek össze a Kárpát-medence népzenészei.

A Kultúrpart stábja kint járt a helyszínen.

A videofelvételt ITT, a fényképes beszámolónkat pedig ITT tekintheti meg.

Több kép a Hagyományok Háza Facebook oldalán látható.

Tovább »

A magyar népmese napját immár tízedik alkalommal ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésének emléknapján, munkásságának tiszteletére. A Hagyományok Háza hangulatos, felnőtteknek szóló népmesemondó esttel és egy mini-kiállítással készül. A jó hangulatot volt hallgatóink biztosítják, akik közül többek már nevet szereztek maguknak, mint mesemondók.

Minden népmesét szerető felnőttet szívesen látunk!

Tovább »

Az Európai Zsidó Kultúra Napja alkalmából ismét megtekinthető lesz a „Békévé oldja az emlékezés” című, a Hagyományok Háza Baráti Köre által készített kiállítás, ezúttal a megújult Madách téren (Budapest, V. kerület).

Az ünnepélyes megnyitó  2014. szeptember 14. vasárnap lesz 17 órától. A kiállítást megnyitja: Dr. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere. Közreműködik Gálffi László, az Örkény Színház művésze.

A kiállítás szeptember 12-19. között látható.

Tovább »

- A népmese mai élete - előadás-sorozat: nem szükséges regisztráció, első előadás szeptember 26.

- A Kárpát-medence táncos öröksége: 2014. szeptember 29.

- Magyar népmese – hagyományos mesemondás: 2014. szeptember 30.

- Magyar népiének-tanfolyam pedagógusoknak: október 6.

- Bőrműves előadás-sorozat: 2014. október 30.

- Szakkörök: folyamatos, elegendő számú jelentkező esetén indul a szakkör

- Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete: 2015. január 19.

Tovább »
2014. szeptember 10.

Ide nézz a Figurára!

Bácskai ugrós, tirpák bursza, mezőkölpényi „Szép fársáng” és táncmulatság, csallóközi dőrejárás…

Négy kevésbé közismert tájegység, Bácska, Nyírség, Székely Mezőség és Csallóköz zenés-táncos hagyományaival ismerkedhetnek ebben az évadban a népi játékot, táncot, zenét, hangszereket, szép viseleteket kedvelő kisiskolások és pedagógusaik. Vendégeink lesznek a Szilas Táncegyüttes Budapestről, a Margaréta és Kismargaréta Táncegyüttesek Nyíregyházáról, a Tordasi Pillikék Tordasról, a Pi’n’Tű Gyermek Néptáncegyüttes, és Kismegyer-Csilizke Táncegyüttes Felvidékről.

Az előadások narrátora dr. Sándor Ildikó néprajzkutató.

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

Tovább »

Folytatódik az Utolsó Óra program egy új, holokauszt gyűjtéssel, Zsidó és cigány népzene a Kárpát-medencéből címmel. A Hagyományok Háza a Magyar Holokauszt Emlékév szellemében tíz alkalmas koncertsorozatot hirdet a Fonó Budai Zeneházban: szeptembertől kéthetente szerdánként egy-egy zenekar lép fel Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Magyarország területéről. A koncerteket természetesen táncház követi.

A sorozat nyitókoncerjére és szezonnyitó táncházára szeptember 10-én kerül sor, vendégeink a Técsői Banda (Kárpátalja) és Mihai Emil (Buza, Mezőség, Erdély) lesznek.

Tovább »

Jegypénztárunk a Nyílt héten, szeptember 15-20. közt hosszabbított nyitva tartással és 25%-os kedvezménnyel várja a látogatókat (a kedvezmény a Hagyományok Háza erre az évadra szóló, saját szervezésű előadásaira vonatkozik).

szeptember 15. hétfő:               12.00 – 18.00

szeptember 16. kedd:               10.00 – 18.00

szeptember 17. szerda:            10.30 – 18.00

szeptember 18. csütörtök:        12.00 – 18.00

szeptember 19. péntek:            10.00 – 19.00

szeptember 20. szombat:         09.00 – 14.00

Tovább »

Az idén is harminc Prima jelöltet választott tíz kategóriában a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma minden eddiginél több, 883 jelöltből. A Prima díjazottak közé került népművészet kategóriában a Hagyományok Háza, sajtó kategóriában pedig a Fölszállott a páva, a Duna TV és a Hagyományok Háza közös műsora. A jelöltek közt szerepel a Páva díjas Jászság Népi Együttes és Sárosi Bálint tanár úr, Széchenyi-díjas magyar népzenekutató, a zenetudományok akadémiai doktora. Szívből gratulálunk nekik!

A most kiválasztott Prima díjazottak közül kerülnek majd kiválasztásra a Prima Primissima díjak nyertesei. Akkor, a december 5-i gálán jelentik majd be a közönségdíjas nyertest is, akire szeptember 30-tól SMS-ben lehet szavazni.

Tovább »

„A népmese mai élete” című előadás- és beszélgetéssorozatunk első, őszi alkalma szeptember 26-án pénteken 16 órától lesz. Vendégünk Hermann Zoltán, aki A mese "medialitása" - szóbeliség, írásbeliség, második szóbeliség címmel tart előadást a népköltészet és irodalom kapcsolatának, egymásra hatásának történeti–elméleti kérdéseiről.

Tovább »
2014. szeptember 3.

Újra nyit a Martin Médiatár

Szeptember 8-án újra nyit a Hagyományok Háza Médiatára.
Várjuk jelenlegi és leendő olvasóinkat a megszokott nyitvatartási időben:
hétfő: 11-17
kedd: 10-16
csütörtök: 11-18
péntek: 10-15

Tovább »

A „Forgószél és Garabonciás” országos hon- és népismereti levelezőverseny 2014/15. tanévi megmérettetésére szeretettel várjuk azoknak az iskolásoknak a jelentkezését, akik izgalmas, szórakoztató feladatok megoldásán keresztül szívesen elmélyítenék hon- és népismeretbéli tudásukat, illetve szívesen megismerkednének a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával. Az idei tanév kiemelt témája a népi gyógyászat.

Jelentkezési határidő: szeptember 26.

Tovább »

Folytatódik nagy sikerű bőrműves előadás-sorozatunk. Ajánljuk figyelmébe minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek, azoknak, akik OKJ-s képzéseinkre jelentkeztek, azoknak, akik jelentkezését a helyek betelte miatt már nem tudtuk fogadni, azoknak, akik tavaly is jártak előadásainkra, s azokank is, akik még sosem.

Jelentkezési határidő: október 30.

Tovább »
2014. augusztus 25.

Aktuális állásajánlataink

Szeptember 22-i határidővel gazdasági ügyintézőt, szeptember 25-i határidővel pénzügyi ügyintézőt (pályázatkezelőt) keres a Hagyományok Háza Gazdasági Igazgatósága.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület tagjai mostantól - számos egyéb kedvezmény mellett - 25%-os kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a Hagyományok Háza saját szervezésű előadásaira.

Tovább »

A Hagyományok Háza közművelődési szakemberek és pedagógusok mellett minden olyan érdeklődő jelentkezését is várja akkreditált 60 órás népmese kurzusára, akik szívesen elmerülnének a magyar népmesék gazdag világában. A képzés a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést, a mesemondáshoz kapcsolódó néprajzi, irodalmi és előadói ismeretek elsajátítását tűzte ki célul.

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

Tovább »

Jövő tanévre ismét meghirdetjük A Kárpát-medence táncos öröksége című képzésünket. Ősztől Magyarlapád, Rimóc, Elek és Hosszúhetény táncait, viseleteit, azok néprajzi hátterét, az etnográfiai, történelmi, társadalmi, környezeti hatásokat ismerhetik meg a hallgatók.

A 60 órás akkreditált továbbképzést elsősorban olyan gyakorlott, néptáncot oktató pedagógusoknak ajánljuk, akik tudásukat szeretnék bővíteni, kiegészíteni, de a képzés alkalmai nyitottak, a hétvégéken tanfolyami kereteken kívül is részt lehet venni.

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 29.

Tovább »

Hírarchívum