Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum minden hónapban bemutat egy tárgyat gyűjteményéből. Júliusban a hónap műtárgya sorozatunkhoz kapcsolódva JÁTÉKra hívjuk Önöket! Ezúttal nem tesszük közzé a hónap műtárgyát, hanem július hétfőin egy-egy, a Hagyományok Házával, illetve a Magyar Népi Iparművészeti Múzeummal kapcsolatos kérdést teszünk fel Facebook oldalunkon, amire Facebook üzenetben várjuk a válaszokat. A helyes választ küldőknek elküldjük a hónap műtárgya fotójának egy részletét. Összesen négy kérdésre kell helyesen válaszolni, négy darabból áll össze a hónap virtuális műtárgya. A négy képből összeállított fotót visszaküldők közt július 28-án Az aranyréce: Mesék Moldvából című könyvet sorsoljuk ki.

Az első kérdésünk:
Ki volt az 1951-ben alakult Népművészeti Intézet első vezetője?

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös pályázatot hirdet a II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2015. szeptember 5-én megrendezésre kerülő fotókiállításon való részvételre. Olyan, saját készítésű fotókat várunk, melyek táncházzenészeket mutatnak be: lehet ez táncházi hangulatkép, portré, csoportkép; bármi, ami a témához kapcsolódik. A beérkezett képeket független szakmai zsűri bírálja el, és a legjobbakból kiállítást állít össze, mely a II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján, 2015. szeptember 5-én kerül megnyitásra.

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. augusztus 11. kedd, 12 óra

Tovább »

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Pál István „Szalonna” és bandája és a Hagyományok Háza közös mesterkurzusára Beregszászban gyűlt össze hónapról hónapra Kárpátalja minden területéről mintegy 70 fiatal pedagógus, akik ezúttal a Felső-Tisza-vidék zenei és táncanyagával ismerkedtek. Az elismerő oklevelek átadására a tiszapéterfalvi Népzenei és Néptánctáborban kerül sor július 8-án. A kurzus oktatói a Hagyományok Háza zenészei (Pál István Szalonna (Hegedű), Karacs Gyula (brácsa) és Doór Róbert (nagybőgő)), valamint Pál Lajos (harmonika), Péter Tamás (hegedű), Pál Eszter (ének), Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili (tánc) voltak. A kurzus szakmai vezetője Pál István Szalonna volt, aki elmondta, három éven keresztül szeretnék megszervezni a képzést fél év tanítással és fél év gyakorlati idővel. Három év után pedig reményei szerint egy kárpát-medencei hagyományok háza alakulna, s hivatalosan is elindulna Kárpátalján a néptánc és népzene oktatása, s rendszeres táncházakat tartanának a mesterképzés résztvevői. A képzés az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Tovább »

Augusztus 9-ig várjuk szeretettel népzenészek, hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek, énekesek jelentkezését a II. Kárpát-medencei Táncházzenész Találkozó szakmai napjára, amely idén a kétnapos rendezvény második napján, szeptember 6-án lesz Szentendrén, a Pap-szigeti kempingben. Az idén másodszor megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának célja, hogy lehetőséget biztosítson a táncházzenészek nagy családjának a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre, a szakmai problémák megvitatására, miközben a nagyközönség is betekintést nyerhet tevékenységükbe.

Tovább »
2015. július 2.

Megjelent!

Megjelent Pávai István: Magyarózd népzenéje - Horváth István gyűjtései tükrében című kiadványunk. Horváth István, Magyarózd szülötte, Kolozsvárra került parasztköltőként az 1950-es évektől ébredt rá a néphagyományok gyűjtésének jelentőségére. A DVD-ROM melléklettel rendelkező könyv az általa és segítségével készült, eddig kiadatlan korai hangfelvételeket adja közre, ugyanakkor áttekintést nyújt folklórszemléletéről, és a magyarózdi zenés-táncos népszokásokról. A kiadvány megrendelhető webáruházunkban.

Tovább »
2015. július 1.

Tárgyalkotók figyelmébe

A Népi Iparművészeti Osztály 2015. július 6-tól, felújítás miatt, ideiglenesen a Hagyományok Háza főépületében (1011 Bp, Corvin tér 8.), a Népművészeti Módszertani Műhely tárgyalójában folytatja munkáját. Teljeskörű ügyintézésre legközelebb előreláthatólag 2015. augusztus 10-től lesz lehetőség.

Szíves türelmüket és megértésüket kérjük!

Tovább »

Munkatársat keresünk a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum keretében működő Hagyományok Háza Nyitott Műhelyének működtetésére, kézműves és ismeretterjesztő programok megszervezésére, koordinálására, lebonyolítására.

Jelentkezési határidő: 2015. július 16.

Tovább »

Felavatták a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László (1892-1963) szobrát az V. kerületi Károlyi-kertben június 30-án, a komponista születésnapján. Gálhidy Péter szobrászművész alkotásának felavatásán  mondott beszédében Hoppál Péter kulturális államtitkár jelentős hiánypótlásnak nevezte a portrészobor átadását, hiszen korábban ilyen formában nem állítottak emléket Lajtha Lászlónak. Kiemelte életművének sokrétűségét, zeneszerzői, népzenekutatói, zenepedagógiai, kultúrdiplomáciai munkásságát, amely nélkül - mint mondta - nem lenne kerek a 20. századi magyar zenetörténet.

Hoppál Péter kulturális államtitkár jelentős hiánypótlásnak nevezte a portrészobor átadását, hiszen korábban ilyen formában nem állítottak emléket Lajtha Lászlónak. Kiemelte életművének sokrétűségét, zeneszerzői, népzenekutatói, zenepedagógiai, kultúrdiplomáciai munkásságát, amely nélkül - mint mondta - nem lenne kerek a 20. századi magyar zenetörténet. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/29238/Felavattak_Lajtha_Laszlo_szobrat_a_Karolyikertben#sthash.ibiDnoBZ.dpuf

Lajtha László szobrának felállítását a Hagyományok Háza, a Magyar Művészeti Akadémia, a Lajtha László Alapítvány, a Fővárosi Önkormányzat és Belváros-Lipótváros Önkormányzata támogatta.

Felavatták a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László (1892-1963) szobrát az V. kerületi Károlyi-kertben kedden, a komponista születésnapján. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/29238/Felavattak_Lajtha_Laszlo_szobrat_a_Karolyikertben#sthash.ibiDnoBZ.dpuf
Felavatták a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László (1892-1963) szobrát az V. kerületi Károlyi-kertben kedden, a komponista születésnapján. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/29238/Felavattak_Lajtha_Laszlo_szobrat_a_Karolyikertben#sthash.ibiDnoBZ.dpuf
Felavatták a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László (1892-1963) szobrát az V. kerületi Károlyi-kertben kedden, a komponista születésnapján. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/29238/Felavattak_Lajtha_Laszlo_szobrat_a_Karolyikertben#sthash.ibiDnoBZ.dpuf
Tovább »

2015 májusa és júniusa között három ország 21 városában, közel 20 ezer néző előtt szerepelt a Magyar Állami Népi Együttes a Magyar Rapszódia, a Szarvasének és a Megidézett Kárpátalja című műsorokkal. Májusban a Háromszék Táncegyüttes fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozaton léptek fel 7 különböző helyen Erdélyben, majd Ukrajnában tartottak jótékonysági előadásokat a háború károsultjai javára. Ezután az oroszországi magyar kulturális évad keretében léptek színpadra Nyizsnij Novgorodban, Moszkvában és Kazanyban, amit egy újabb jótékonysági körút követett Ukrajna 5 városában. Az előadások szinte mindegyikén helyi és magyarországi politikusok és más prominens személyiségek is megjelentek. Egyikük fogalmazta meg az alábbi gondolatot, ami a turnésorozat minden előadására igaz: „Az előadás minden várakozást felülmúló fergeteges sikere bizonyíték arra, hogy a műsor alkotóinak üzenete célt ért. A közönség átérezte, megértette azonosulni tudott annak lényegével. Minden előadás önmagában felért egy politikai, humanitárius üzenettel”.

Tovább »

Két nappal tovább, július 15-ig várjuk a jelentkezéseket a balatonfüredi Anna-bál Prímásversenyére, amelyet Lavotta János tiszteletére hirdetett meg klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök számára a Hagyományok Háza és a Balatonfüredi Önkormányzat. A versenyre július 21-22-én kerül sor. A fődíj 1 000 000 Ft.

Tovább »

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy július 15. és augusztus 4. között a Hagyományok Háza jegypénztára nyári szabadság miatt zárva lesz.

Augusztus 5-től a megszokott rend szerint várjuk Önöket!

Tovább »

Közeledik a XVI. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás Közép–Magyarországi tárlata. A munkák hivatalos gyűjtése 2015. július 31-én (pénteken) 10-18 óra között és augusztus 1-én (szombaton) 9-13 óra között lesz Cegléden, a Kossuth Művelődési Központ színháztermében (2700 - Cegléd, Kossuth tér 5/a).

Tovább »
2015. június 19.

Irány Kapolcs!

A Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a Kobuci Kert először állt össze, hogy a 25. Művészetek Völgyében közös Folkudvart működtessenek. Az néphagyomány népszerűsítésére létrejött udvar házigazdái a Fölszállott a páva vetélkedőben országos hírnévre szert tevő Berecz István és a két Junior Prima díjas prímás vezette Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség. A szervezők olyan közösségi teret hoznak létre, ahol bárki megismerheti a népzene, a néptánc, kézműves-hagyományaink izgalmas, különleges oldalát. A program összeállításakor nemcsak a táncházas közönség megszólítása, Kapolcsra való lecsalogatása volt a cél, hanem azok kiszolgálására is nagy hangsúlyt fektettek, akik még nem ismerik – vagy nem jól ismerik – a népi kultúra mai, varázslatos megélési módjait.

Tovább »

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy könyvtárunk 2015. július 13. és augusztus 23. között leltár és nyári szünet miatt zárva tart.

Nyitás: 2015. augusztus 24-én.

Megértésüket köszönjük, szép nyarat kívánunk!

Tovább »
2015. június 17.

Turné után, turné előtt

Június 15-én hazaérkezett oroszországi nagy sikerű turnéjáról a Magyar Állami Népi Együttes, de nem sokáig időznek itthon, 21-én már indulnak is tovább egy második ukrajnai körútra. Június 21-én Beregszászban, 22-én Huszton, 23-án Técsőn, 24-én Rahón, 25-én Ivano-Frankivszkban 27-én pedig Csernoviczban mutatják be a Megidézett Kárpátalja című műsort. A 6 előadásos vendégszereplés méltó lezárása a MÁNE első féléves turnésorozatának.

Tovább »
2015. június 10.

Megjelent!

A Hagyományok Háza MESTERSÉG – HAGYOMÁNY sorozata két új albummal gazdagodott! Mindkét kötetben eredeti nagyságú mintarajzok, valamint színes fotókkal kísért leírások találhatóak. Beszprémy Józsefné hímző népi iparművész, a népművészet mestere Nyugat-dunántúli szabadrajzú hímzések kötetében a szerző elmúlt tíz évben gyűjtött új mintáit -  64 db mintarajzot –, egy színnel varrott, színes valamint fehérhímzéses vagdalásos, szálszámolásos mintáit találhatják. Dr. Illés Károlyné hímző népi iparművész, a népművészet mestere Hímzés mintagyűjtemény kötetében a Kézi és gépi hímző OKJ képzés teljes tananyagát felölelő hímző tájegységi kultúra mintakincsét, 152 hímzésmintát, valamint a hímzések táj szerinti beazonosítását, eredeti és új funkcióban történő alkalmazási lehetőségeit, találhatják sok színes fotó kíséretében.

Tovább »

A hétvégén lezárult a területi válogató az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorához. Május eleje óta járja az MTVA és a Hagyományok Háza közös stábja a Kárpát-medencét, hogy a 2015-ös évadra jelentkező több mint 2500 jelentkező közül megtalálja a legjobb 48 produkciót. Az élő adásokban velük találkozunk majd, azonban a Duna Televízióban szeptembertől az apró, kicsi és közepes, ám mindenféleképpen elhivatott és lelkes, 6 és 14 év közötti kárpát-medencei hagyományőrzők egytől egyig megmutatják nézőinknek tudásukat: 8 héten át, a területi válogatókról készült dokumentumfilmekben.

(Fotó: Váradi Levente)

Tovább »

Hírarchívum