Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Augusztus 18-ig várjuk népzenészek, hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek és énekesek jelentkezését az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójára, amely szeptember 5-6. közt kerül megrendezésre Szentendrén. Szeptember 5-én szakmai napot tartunk regisztrált táncházzenészeknek, ahol mesterkurzusok mellett moderált beszélgetések lesznek aktuális kérdésekről, létező jó gyakorlatokról. És persze sok-sok zenélés, kötetlen beszélgetések, közös főzés és vigadalom...

Szeptember 6-án pedig a szentendrei Néprajzi Múzeumban a nagyközönség számára is nyitott, egész napos programmal várjuk a népzene kedvelőit.

Tovább »

A Hagyományok Háza közművelődési szakemberek és pedagógusok mellett minden olyan érdeklődő jelentkezését is várja akkreditált 60 órás népmese kurzusára, akik szívesen elmerülnének a magyar népmesék gazdag világában. A képzés a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést, a mesemondáshoz kapcsolódó néprajzi, irodalmi és előadói ismeretek elsajátítását tűzte ki célul.

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

Tovább »

Az anyagtól a műalkotásig címmel nyílik kiállítás pénteken a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Molnár Imre, Ferenczy Noémi díjas bőrműves, iparművész gyűjteményes kiállítását láthatja a nagyközönség. A neves művész a hetvenes évek elejétől aktív kiállító, számtalan önálló kiállításon mutatta be bőrből készült alkotásait itthon és külföldön egyaránt. Ez a kiállítás fényes bizonyítéka annak, hogy a bőr, e nehezen megóvható szerves anyag is alkalmas tárgyi környezetünk megújítására, feldíszítésére. 

A kiállítás megnyitó ünnepsége augusztus 1-én 19 órakor kezdődik, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk! A kiállítást megnyitja: Jankovics Marcell művelődéstörténész, rajzfilmrendező.

Tovább »

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg a XX. Országos Szőttespályázatra érkezett pályamunkákból összeállított kiállítás a hevesi Háziipari Szövetkezet Központjában. A pályázat kiemelt témája idén a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítése volt. Pályázni lehetett hagyományos és modern kategóriában. A kiállítás megnyitójára és díjátadó ünnepségére 2014. július 25-én 11 órakor kerül sor.

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.
A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »

A nyári szünetre való tekintettel augusztus 22-ig lehet jelentkezni ősszel induló OKJ-s képzéseinkre.

Akik még nem tudják, melyik népi szakmát válasszák, azokat szeretettel várjuk a 28. Mesterségek Ünnepén a Hunyadi Udvarban mesterségbemutatóval.

Azoknak, akik szívesen betekintenének több szakma rejtelmeibe is, mielőtt egy több féléves képzésre adják a fejüket, azoknak ajánljuk szakköreinket, ahol egy-egy mesterség alapjaiba vezetjük be az ez iránt érdeklődő felnőtteket.

Tovább »

A „Forgószél és Garabonciás” országos hon- és népismereti levelezőverseny húsz nyertes versenyzője kapott meghívást a Hagyományok Háza és az Élő Hagyomány Alapítvány idei táborába, ahol a gyerekek egy héten keresztül, reggeltől éjszakába nyúlóan értékes és élményt adó programokon vettek részt: népi- és sportjátékokat tanultak, néptáncoltak, természetes anyagokból hagyományos technikákkal játékokat, különféle tárgyakat készítettek, népdalokat tanultak és meséket hallgattak. (Fényképes beszámoló itt)
A 2014/2015-ös tanévi versenyre is szeretettel várjuk azoknak az iskolásoknak a jelentkezését, akik izgalmas, szórakoztató feladatok megoldásán keresztül szívesen elmélyítenék hon- és népismeretbéli tudásukat, illetve szívesen megismerkednének a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával. Az idei tanév kiemelt témája a népi gyógyászat. Jelentkezési határidő: szeptember 26.

Tovább »

Július 22-én és 23-án nagy érdeklődés mellett zajlott az idén második alkalommal meghirdetett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál kísérőrendezvénye. Tavaly népies műzenét játszó hegedűsök jelentkezését várták, míg idén hagyományos magyar népzenészek számára hirdették meg a versenyt. A megmérettetésre a szakma legjobbjai adták be jelentkezésüket a Kárpát-medencéből. A verseny egy millió forintos fődíját Dezsőházi Tamás debreceni prímás nyerte.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Mesterségek Ünnepéhez kapcsolódva közös nemzetközi konferenciával indítja útjára a Jó gyakorlatok konferenciasorozatot. Az első konferencia a néphagyomány átörökítésének legjobb példáit mutatja be, különös hangsúlyt fektetve az egész Európában a szakmai kiöregedéssel küzdő kézművesszakmák oktatására. A sorozat célja, hogy előmozdítsa a nemzetközi szintű szakmai összefogást, elindítsa a közös gondolkodást, és a jó példákat egybegyűjtse.

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő: augusztus 4.

Tovább »

Idén közel 180-an vettek részt az immár 8. alkalommal megrendezett TÁ-BOR-ban. Az Élő Hagyomány Alapítvány és a Hagyományok Háza közös táborában a résztvevők, gyerekek és idősek, családok és csoportok belekóstolhattak a bútorfestés, szövés, kosárfonás, faragás, nemezelés, viseletvarrás, hímzés, gyógynövényekből készíthető kozmetikumok készítésének rejtelmeibe, volt közös ének- és tánctanulás, táncház. A gyermekek részére a korosztályonkénti sajátosságoknak megfelelően váltották egymást a népi sportjátékok, kézműves foglalkozások, tánc és ének tanulás. A változatos programokról a Hagyományok Háza munkatársai és tanfolyamaink oktatói gondoskodtak.

Tovább »

Már lehet jelentkezni immár hagyományosnak mondható Nyílt hetünk Táncvásár - Játszva táncoljunk, táncolva fejlesszünk! című programjára. A szakmai, módszertani egész napos program elsősorban a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat kívánja megszólítani. Az idei év központi témája a tehetséggondozás, illetve a néptánccal történő fejlesztés lehetőségei lesz.

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 15.

Tovább »

Jövő tanévre ismét meghirdetjük A Kárpát-medence táncos öröksége című képzésünket. Ősztől Magyarlapád, Rimóc, Elek és Hosszúhetény táncait, viseleteit, azok néprajzi hátterét, az etnográfiai, történelmi, társadalmi, környezeti hatásokat ismerhetik meg a hallgatók.

A 60 órás akkreditált továbbképzést elsősorban olyan gyakorlott, néptáncot oktató pedagógusoknak ajánljuk, akik tudásukat szeretnék bővíteni, kiegészíteni, de a képzés alkalmai nyitottak, a hétvégéken tanfolyami kereteken kívül is részt lehet venni.

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 29.

Tovább »

Kárpátalján tartottak népzenei-néptáncos mesterkurzust helyi pedagógusoknak magyar szakemberek. Pál István „Szalonna” népzenész az MTI-nek arról beszélt, hogyan próbálják meg életre kelteni a táncház-mozgalmat és a magyar népzenét az Erdős-Kárpátok tövében.

Tovább »
2014. július 15.

Webáruház zárva tartás

Értesítjük kedves vásárlóinkat, hogy központi leltár miatt július 20. és augusztus 1. között webáruházunk szolgáltatása szünetel. Augusztus 2-től ismét szeretettel állunk rendelkezésükre.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyamunk szerves része a nyári szakmai tábor. Az egyhetes szigligeti tábor során azok a komolyabb vizsgadarabok készülnek el, melyekre év közben, a foglalkozásokon nincs idő, vagy hely: nemezpapucsok, virágszőnyegek, kosarak, a népi konyha finomságai. A tavaly indult tanfolyam hallgatóinak augusztus közepéig kell leadniuk a záródolgozatot, ennek elbírálása után kerül sor a gyakorlati vizsgára, melynek része a néprajzi szóbeli vizsga, a gyakorlati vizsga és az év közben készített tárgyak bemutatása.

A képeket Verbőczi Dóri készítette.

Tovább »

Kedve volna a hétköznapokat hetente egyszer kézműveskedéssel színesíteni? Szívesen készítene magának bőrtáskát, nemez kalapot vagy csipke mellényt? Ajándékozna gyermekeinek, unokáinak kézzel, természetes anyagokból készített játékokat? Kíváncsi, hányféleképpen lehet szőnyeget szőni, kosarat fonni? Ősszel induló OKJ-s képzéseinkhez várjuk az érdeklődők előzetes jelentkezését.

(Az OKJ-s képzések a törvényi változásoknak megfelelően engedélyezési eljárás  alatt állnak, így azokra előzetes jelentkezést tudunk fogadni. A tematika és a részvétel feltételei az engedélyezést követően  kerülnek fel a  honlapra, addig is telefonon várjuk érdeklődésüket.)

Tovább »

Népi ékszerkészítő tábort tartott a Hagyományok Háza a Tápióbicskei Tápiósi iskola tanyáján. Az alkotótábor június 16-21. között valósult meg, melyre 10 tehetséges, az Országos Vándorlegény Kiállításon alkotásokkal szerepelt illetve díjat nyert gyöngyfűző fiatal kapott meghívást. A tábor oktatója Nagy Gyöngyi és Péter Szidónia népi iparművész, szervezője Pölös Andrea muzeológus volt. A táborban közel 40 darab hagyományos sárközi gyöngyös kiegészítő készült. Az alkotásokból a tábor utolsó napján kiállítás nyílt a tápióbicskei Fehér István Művelődési Házban. A közösen eltöltött idő igazi közösséget teremtett, amelyben az ifjú alkotók és oktatók egymást erősítették az alkotás útján. A program a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

Tovább »

Szeptemberben ismét elindítjuk népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyamunkat. A 120 órás, pedagógus akkreditált és közművelődés akkreditált képzés során a hallgatók elsajátítják a természetes anyagokból történő játék és tárgykészítés ismereteit, az ünnepeinkre való készülődés tárgyai elkészítésének ismereteit, valamint jártasságot szereznek a szabadban tartandó játszóházak technikáiban. Az előadások során alapvető néprajzi ismeretekre is szert tesznek. A képzés nincs szakirányú diplomához kötve.

Jelentkezési határidő: 2014. július 30.

Tovább »

A Fővárosi Közgyűlés június 30-i ülésén döntött a fővárosi kitüntető díjak adományozásáról. Határoztak a Pro Urbe Budapest, a Budapestért díj  és más fővárosi kitüntető címek odaítéléséről. Budapestért díjat összesen 22-en kapnak, köztük a Magyar Állami Népi Együttes. A fővárosi elismeréseket hagyományosan minden évben Budapest napján, november 17-én adják át. Szívből gratulálunk!

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet néptáncos szakelőadó munkakör betöltésére. Feladata a néptáncos szakterület szakmai gondozása, ügyintézése: tanfolyamok, képzések, konferenciák, pályázatok, fórumok kezdeményezése, szervezése és bonyolítása, akkreditációja, kiadványok szakmai gondozása lesz. 

A pályázat benyújtásának határideje: 2014. augusztus 20.

Tovább »

A Hagyományok Háza Martin Médiatárában 2014. július 14-től 2014. szeptember 7-ig nyári szolgáltatási szünet lesz. A zárva tartás ideje alatt a szokásos könyvtári háttérmunkák mellett felújítási munkálatok is zajlanak. 2014. szeptember 8-tól ismét a régi nyitvatartási rendünk szerint várjuk Önöket.

Türelmüket és megértésüket köszönjük.

Tovább »

Bérleteinket, sorozatainkat igyekszünk úgy összeállítani, hogy mindenki – ifjak és örökifjak, a tánc szerelmesei, zenerajongók, iskolai csoportok, családok stb. – megtalálja közöttük a kedvére valót. Esti táncelőadásaink és koncertjeink különleges színházi élményt nyújtanak, a hétköznap délutáni bérleteket elsősorban az idősebb vendégeink és az iskolai csoportok igényei szerint válogattuk.

Tovább »

Hírarchívum