Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Virágvölgyi Márta és tanítványai koncertjével folytatódik a Mesterek és tanítványok sorozat 2017. március 3-án 19 órakor. Fellép többek között Csernók Klára, Csoóri Sándor, Fekete Antal Puma, Kozma Gyula Kosztya, Papp Endre, Szabó Gergő Bakter és az üllési zenészek.

Helyszín: Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest Sztregova u. 3.)

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum a népi építészet emlékeit megörökítő rajzpályázatot hirdetett Ahány ház, annyi szokás címmel óvodás, kisiskolás csoportoknak.
Nincs még késő pályázni a Nyitott Műhely rajzpályázatára. Február 27-ig még beküldheti postán, vagy személyesen alkotásait, minden gyermek, gyermekcsoport. Érdemes próbára tenni magát mindenkinek, hiszen alkotás közben megismerheti a magyar népi építészet sokszínűségét. Segédanyag, képek a farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu címen kérhető.
Az alkotások meghosszabbított beküldési határideje: 2017. február 27. A pályázatra elsősorban óvodai, iskolai csoportok munkáit várjuk.

Tovább »

Most a magyar zenei élet elismert szakembereitől tudhatod meg, miben rejlik egy külföldre szánt zenekari bio, egy pályázat vagy egy digitális kiadvány körüli online marketing kommunikáció lényege!

Ezekkel a témákkal foglalkozik a Hagyományok Háza, és a Hangvető első közös szakmai napja, melynek célja segítségnyújtás a népzenei és világzenei együttesek nemzetközi piacra lépéséhez szükséges anyagok elkészítéséhez. A szakmai nap három részből áll: előadásokat hallhattok nemzetközi piacon is jártas szereplőktől, ezt követi egy moderált panelbeszélgetés, majd személyes konzultációra is lehetőséget biztosítunk.

Tovább »

A Hagyományok Háza 2017-ben indította útjára erdélyi népzenei mesterkurzusát. A továbbképzés minden alkalommal vendégül hív egy adatközlő mestert Erdélyből, valamint egy magyarországi revival zenészt, mint a mesterkurzus vezetőjét. A képzésre minden hónapban várjuk mindazokat a gyakorlott táncházi zenészeket, akik szeretnék tudásukat elmélyíteni, repertoárjukat bővíteni, játéktechnikájukat fejleszteni, valamint játékstílusukat finomítani. Március 11-én meghívott mesterünk Horváth Elek, a Népművészet Mestere Vajdaszentiványról érkezik.

Helyszín: Rácskert, VII. Dob u. 40. A kurzuson való részvétel ingyenes.
A kurzust követően 21 órától várunk szeretettel mindenkit az Erdélyi Zenészek Klubjába.

Tovább »
2017. február 22.

Jegypénztár zárvatartás

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy a Hagyományok Háza jegypénztára 2017. február 27. és március 12. között zárva tart. Az online jegyvásárlás zavartalanul működik.

Megértésüket köszönjük! 

Tovább »

Március 16-án induló képzésünket olyan kézműveseknek, elsősorban kosárfonóknak ajánljuk, akik gyakorlattal rendelkeznek a vesszőfonás területén, valamint azoknak, akik kedvet éreznek az üvegfonás sokszínűségében elmélyedni.

Részvételi díj: 40 000 Ft, mely tartalmazza a felhasznált vessző árát is.

Jelentkezési határidő: 2017. március 6.

Tovább »

Enyhül az idő, reménykedünk benne, hogy ez már közelebb hozza a tavaszt. A Nyitott Műhely táskavarrós programja március 3-4-én hölgyeknek szól, a közeledő nőnapot tekintve ajándéknak is kérhető. Ismét jön hozzánk márciusban Várőri Adrienn Művészet, hobbi, marketing előadásával, és "koránkelőknek" ad egész évben hasznosítható marketing tanácsokat. Szépen gyűlnek a gyermeki műalkotások "Ahány ház annyi szokás" rajzpályázatunkra, a későbbiekben több tojásfestős programunk is lesz, valamint 30 órás tojásfestős akkreditált képzést is indítunk áprilisi kezdettel.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Hangvető közös pályázatot hirdet a Kárpát-medencei magyar és a hazai nemzetiségi népzenei és világzenei zenekarok, előadók, formációk számára. A pályázat célja kettős: egyrészt a HH új, nemzetközi portfóliójának kialakítása - nyílt pályázati rendszerben egy évente megújuló, zsűri által válogatott, 10-12 zenekart, előadót, formációt tartalmazó portfólióba történő bekerülés, amelyet a HH az adott évben a nemzetközi területre történő kiajánlásaiban, projektjeiben használ fel. Másrészt az előválogatás során kiválasztott 10-12 zenekar ajánlása a  Colours of Ostrava és a Budapest Ritmo fesztivál zsűrijének showcase fellépési lehetőség biztosítására.

Jelentkezési határidő: 2017. március 15.

Tovább »

Idegen földön jártomban (Japán, 1973) címmel nyílt kiállítás Halmos Béla képeiből a Kolta Galériában február 17-én. A táncházmozgalom első prímásaként emlegetett népzenész eredeti végzettsége építészmérnök volt, így nem meglepő, hogy sok pályatársához hasonlóan ő is kiválóan fényképezett. Az 1973-ban, Japánban készült fotóit bemutató tárlaton az ősi japán szokásokat és népviseleteket bemutató képek keverednek a modern épületfotókkal. A kiállítás 2017. március 17-ig látogatható (1052 Budapest, Semmelweis u. 4.). 

Tovább »

Havi egy alkalommal felnőtteknek szóló mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. Itt a mesélő nem a színpadon álló művész, a mese nem egy megírt mű! A mese együtt élt a közösséggel.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1011 Budapest, Fő utca 6.
Időpont: február 23.,18:30

Tovább »

A Hagyományok Háza konzultációt tart a népmesék és a mesemondás iránt érdeklődő szervezeteknek, intézményeknek „A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban” pályázat kapcsán. Kérjük, hogy kérdéseiket előzetesen juttassák el a szabad.boglarka@hagyomanyokhaza.hu email címre. A részvételi szándékot névvel intézménnyel megjelölve előre kell jelezni!

Helyszín: 1016 Budapest, Naphegy tér 8.

időpont: 2017. március 3., péntek 10 óra

Tovább »

Kedves Egyesületi Tagok!


Ezúton értesítünk mindenkit, hogy a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület bankszámlaszáma megváltozott.
Új bankszámlaszámunk a következő:
MagNet Bank: 16200106-11593766
A baráti kör idén is fogadja az 1%-okat, megköszönjük, ha adóbevallása készítésekor ez eszébe jut, illetve erről értesíti ismerőseit is.
Adószámunk: 18129250-1-41


Köszönjük!

Tovább »

2015-ben először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és - emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület által készíttetett Halmos Béla-emlékérmet a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek ítéli oda az Egyesület. A 2017-es díjakra felhívást tesz közzé a két kuratórium. A jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várjuk a hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre.

Jelöltállítási határidő: 2017. március 31.

Tovább »

Örömmel tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy jegypénztárunkban és az előadásaink helyszínein ismét lehet bankkártyával is fizetni. Saját előadásainkra vásárolt jegyekért fizethetnek továbbá készpénzzel, OTP Szép Kártyával, Erzsébet utalvánnyal, MKB Széchényi Pihenőkártya, Ticket Culture kultúra utalvánnyal, Hagyományok Háza ajándékutalvánnyal valamint március 31-ig még Sodexo utalvánnyal is.

Tovább »

Február végén hat alkalmas bőrműves továbbképzés indul Rákóczi Virág és Sajtos Szilvia bőrműves és nemezkészítő iparművészek vezetésével a Hagyományok Háza kézműves műhelyeiben a bőr és a nemez harmonikus felhasználására alapozva.

A képzés díja: 30 000 Ft

Az első foglalkozás időpontja: 2017. február 27.

Tovább »

A táskavarrós foglalkozássorozatunkban egy bonyolultabb szabásmintát és összeállítást tanulunk meg készíteni. Szentistváni vizitke mintával fedeles táskát varrhat Rózsa Erika hímzővel, az, aki ellátogat hozzánk március 3-án ás 4-én a Nyitott Műhelyben. A munka egy jelentős részét kézzel varrjuk meg, de alkalom lesz arra is, hogy az összeállításnál a varrógépes eldolgozását is elsajátíthassák a jelenlevők.  

A részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi díj 7500 Ft; 8500 Ft

Tovább »
2017. január 30.

IDŐPONTVÁTOZÁS!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Állami Népi Együttes a Magyar Kormány megbízásából március 16-17-én Azerbajdzsánban, Bakuban lép fel a Magyar Kulturális Napok rendezvényen, ezért a március 17-én 15 és 19 órakor kezdődő Násztánc előadást a MOM Kulturális Központban új időpontban, április 8-án 15 órakor és 19 órakor tartjuk meg. A megvásárolt jegyek érvényesek az április 8-i előadásra, illetve április 8-ig visszaválthatók a Hagyományok Háza jegypénztárában.

Az okozott kellemetlenségekért elnézésüket kérjük!

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya Körmend Város Önkormányzata és a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár meghirdeti a XX. Országos Fazekaspályázatot.
A pályázat célja: népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas-központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése.
Beküldési határidő: Az alkotások átvételi időpontja: 2017. március 27-28. hétfő - kedd, 10-16 óráig. Helye: 9900 Körmend, Batthyány Kastély Főépület – Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, átvevő: Kutrovácz Éva (Korlátozott számban a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályán 2017. március 27-én 10-16 óra között (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) várjuk a pályaműveket. Kérjük előre jelezni, aki ide szeretné beadni a pályázati anyagát.)

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet meghirdeti a XXI. Országos Szőttespályázatot.

Pályázni lehet olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal, amelyek a magyar népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak.

A pályázatra a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítésével lehet jelentkezni.

Beküldési határidő: 2017. június 26. A Bíráló Bizottság nem veszi figyelembe a határidő után érkező pályamunkákat.

Tovább »

Hírarchívum