Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Május 9-én várunk mindenkit szeretettel egész nap Budapesten, a Liszt Ferenc téren, Bécsben, Debrecenben, Gátéren, Jászberényben, Máramarosszigeten, Székesfehérváron, Szekszárdon, Zalaegerszegen és Tatabányán!

A Liszt Ferenc téren délelőtt 10-től este 8 óráig énektanítás, mesesarok, gyermekjátékok, múltidéző beszélgetés a Táncházmozgalom nagyjaival, kézműves-foglalkozás, tánc, tánc és tánc várja az érdeklődőket.
Szóljon ez a nap a néptáncról, népzenéről kicsiknek és nagyoknak határokon innen és túl!

Tovább »
2015. április 15.

Táncból, jányból bokréta

Határon túlról érkező vendégeink, a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes két remek előadását tekinthetik meg május 9-én a Hagyományok Háza színpadán. Délelőtti családi sorozatunkban az egyik legősibb elemeket hordozó tündérmesénket, a Fehérlófiát állítják színpadra  Könczei Árpád rendezésében. Este a Varga János rendezte Szem látta, szív szerette - Táncból, jányból bokréta című előadással székelyföld néhány kincset őrző falujának felfedezésére invitáljuk a nagyérdeműt.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a népi iparművészeti zsűri védjegyének (a szakmai körökben ún. „páva-védjegy”) formai megújítása. A cél egy könnyen azonosítható, a magyar nyelvterület kézműveskultúrájára, motívumvilágára jellemző védjegy megalkotása.

A védjegy mérete: 18×30 mm

Új beküldési határidő: 2015. május 14., 12.00 óra

Tovább »
2015. május 6.

A hónap műtárgya

Május hónap műtárgya a hamarosan Karcagon nyíló XIII. Alföldi Fazekas Triennálé alkalmából a karcagi fazekasság egy remekműve.

Tovább »

Megjelent 2015/16-os bérleteinket, sorozatainkat, képzéseinket tartalmazó programfüzetünk.

„A palota minden nap és minden este kivilágítva várja a magyar népművészet szerelmeseit, alkotókat, előadókat és az érdeklődő nézőket. Kitűnő elődeink boldogan ihatnának a látogatásuk után örömükben még egy pohár bort, mert fél évszázaddal előbbi küzdelmeik egy nagyszerű szellemi vagyonná terebélyesedtek, és méltón képviselik az elődök szándékait: „Hagyományaink éltetését és közkinccsé tételét.”" (Novák Ferenc Tata előszavából)

Tovább »

Május közepén Erdélyben vendégszerepel a társulat a Szarvasének és a Magyar rapszódia című produkciókkal. Ezt követően, május végén és júniusban a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című új műsorukkal turnéznak Nyugat-Ukrajnában, Kárpátalján és Kijevben. Fellépnek az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozaton és ősszel a Budapesti Kulturális Napok Ankarában programsorozaton is.

Tovább »
2015. április 30.

Webáruházi rendelések

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy május 1-10. közt leadott webáruházas rendeléseket szabadság miatt csak május 11. után áll módunkban feldolgozni.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »
2015. április 30.

Népzenei kurzus Kosteleken

A gyimesi Kosteleken április 8-12. között népzenei kurzust tartottunk Fábián Éva, Mihó Attila és Ségercz Ferenc közreműködésével és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.
Programkoordinátor: Németh Nóra
Sok-sok élménnyel gazdagodtunk mindnyájan, köszönjük a szíves fogadtatást Bardócz Noéminek, Vaszi Leventének, Ferencz Andrásnak és Almási Piroska néninek.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes két táncosa kapott kitüntetést 2015. április 29-én, a Tánc Világnapja alkalmából rendezett gálaesten.

Lévay Andrea kapta az évad legjobb táncosnője címet és Módos Máté az évad legjobb pályakezdő táncosa kitüntetést.
Szívből gratulálunk nagyszerű táncművészeinknek!

Tovább »

Május 30-án 10 és 24 óra között a citeráé lesz a főszerep a Corvin téren. Változatos, mozgalmas programot kínálunk mindenkinek, aki ellátogat hozzánk: érdekfeszítő előadásokat, az ország különböző pontjairól érkező tehetséges szólistákat, csoportokat hallhatnak. Magyarországi citerakészítők árulják és mutatják be hangszereiket, és lehetőség nyílik ezek kipróbálására is. Az este a „Citera másként…” koncerttel indul, majd padkaporos táncházba, jó kedvű éjszakai együtt dalolásra várjuk az érdeklődőket kivilágos virradatig! 

Tovább »

Május 8-án, pénteken délután 4 órától A népmese mai élete című előadássorozat következő vendége dr. Bálint Péter, a Debreceni Egyetemen működő Alkalmazott Narratológiai Műhely alapítója és vezetője. Az előadásban Jakab István erdélyi cigány mesemondó mesemondási sajátosságairól beszél és megosztja immár nemzetközi figyelmet is érdemlő évtizedes mesekutatói tapasztalatát.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes idei évadának utolsó székházi előadása lesz május 8-án. A frissen felújított Verbunkos a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel zenében, táncban. A műsorban az előkelő nemzeti szalonok fennkölt hangulatát idéző táncai ugyanúgy megjelennek, mint a kisnemesi verbunkok és csárdások, vagy a paraszti hagyomány páros- és férfitáncai.

Tovább »

Utolsó részéhez érkezett a „Népi kézműves közösségek” konferencia-sorozat. A Hagyományok Háza támogatásával született meg az a 7 régiót felölelő program, melynek témája a népi kézműves közösségek, az azokkal szemben támasztott szakmai elvárások, a közösségek helyzetét, múltját, jelenét, jövőjét elemző előadások voltak. A sorozat rendkívül sürgető és időszerű kérdésekre próbálta felhívni a figyelmet, illetve párbeszédet indítani az alkotóközösségek és a döntéshozók között.

Tovább »

Március és június köz hat alkalommal kerül megrendezésre az a meghívásos továbbképzésünk, ahol több területről érkező szakember mentorok segítségével keres új felhasználási lehetőséget a hagyományos bőrhímzés mintáinak, technikáinak továbbéltetésére. A ma kapható alapanyagok megmunkálásának kikísérletezése mellett a tervezői gondolkodásmódot is fejlesztjük. A vezetők a gondosan megválasztott résztvevők munkáját segítik a tervezéstől a portéka elkészültéig, egyfajta mentor szerepet látva el. A program meghívásos, jelentkezni nem lehet rá.

Tovább »

Az Erdélyi Táncházzenészek Találkozója mintájára, tavaly első alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója sikere azt jelzi, a nagyszabású kezdeményezés folytatására igény van. Ezért most már tollal is be lehet írni a naptárakba, hogy szeptember 5-6-án lesz a II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója. Szeptember 5-én, szombaton a nagyközönséget várjuk a szentendrei Skanzenbe népzenével, kézműves-foglalkozásokkal, játék és tánctanítással, mesemondással, énektanítással, hangszerbemutatóval, koncertekkel, vásártérrel, gálaműsorral. Ezt követi 6-án egy zártkörű, népzenészeknek szóló szakmai nap. Részletek hamarosan!

Tovább »

A Hunfalvy János Szakközépiskola tanárai a Hagyományok Házát választották a szóbeli irodalom érettségi huszadik tételének.
Az iskola közel hatvan, érettségire készülő diákja az intézmény munkatársainak segítségével megismerkedhetett többek között a Budai Vigadó épületével, a Magyar Állami Népi Együttes munkájával, a kézműves műhellyel, a könyvtárral és a jelmeztárral.
Az intézmény munkáját egyébként közelebbről is megismerhetik a középiskolások, hiszen a 2011 óta kötelező ötven órás közösségi szolgálatot nálunk is lehet teljesíteni.

Tovább »
2015. április 17.

Bőrmustra a Múzeumban

Bőrmustra címmel retrospektív kiállítás nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében a Hagyományok Háza 15 éve indult bőrművestanfolyamán végzettek munkáiból. A kiállításmegnyitó 2015. május 7-én 16 órakor kezdődik, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A kiállítást megnyitja Abaházi Katalin textiltervező iparművész, közreműködik: dr. Agócs Gergely néprajzkutató, dudás.

 

Tovább »

„Holb Margit textíliáin, egyszerűségükben is rendkívül változatos falképein a gondolat és az érzelem vibrál a tudatosan és ösztönösen alkalmazott művészi eszközök gazdagságában.” (Fodor Éva)

A művésznő kiállítása 2015. május 13-án 16 órakor nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, melyet N. Dvorszky Hedvig Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész nyit meg. A kiállítás megtekinthető 2015. július 11-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Július 21-22-én rendezik meg az Anna-bál Prímásversenyét, amelyet Lavotta János tiszteletére hirdetett meg klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök számára a Hagyományok Háza és a Balatonfüredi Önkormányzat. A verseny fődíja 1 millió forint.

Jelentkezési határidő: 2015. július 13.

Tovább »

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ valamint a kézműves kategóriákat gondozó intézmények meghirdetik a XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot 11 - 25 éves fiataloknak. A pályázattal a meghirdetők lehetőséget kívánnak teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, a megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye a Nemzeti Tehetség Program támogatásával Kalotaszegen, a Zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-Központban nevelkedő gyerekek számára komplex hagyományismereti tábort tartott 2015. április 9-12 között. A zsoboki program a Hagyományok Háza egy hosszabb távú kezdeményezésének egyik fontos, úttörő állomása. A „Magvető” programsorozat a társadalmi felelősségvállalás jegyében indult útjára. Célcsoportja nevelőotthoni körülmények között élő gyermekek. A néphagyományra épülő tevékenységekkel: a népi játékkal, tánccal, énekléssel, mesével, élőzenés táncházzal, a természetes anyagokkal való kézműveskedés tudatos alkalmazásával alakítjuk ki az egyes alkalmakat.

Tovább »

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Magyarszombatfai gerencsérek című kiállításunkat meghosszabbítjuk május 6-ig. Mindenkit szeretettel várunk keddtől szombatig 10-18 óra között a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba!

Tovább »

Olyan népi kézművesek, népi iparművészek jelentkezését várjuk, akik a hagyományos népművészetből kiindulva, de a mai környezetkultúra kihívásainak megfelelve készítik el alkotásaikat és vállalják, hogy alkotótevékenységüket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Nyitott Műhely nyitvatartási ideje alatt – adott esetben közönség előtt – végzik, illetve külön felkérésre kézműves-foglalkozásokat vezetnek, mesterségbemutatókat tartanak.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum április hónapra választott műtárgya Holló Mihályné festett ládája, a Holló Műhely remekműve. A családi vállalkozást az 1920 évek elején Holló Mihály alapította. A család a kezdetektől gyűjti és tanulmányozza a Kárpát-medencei festett bútorokat. A harmincas évek elején Gödöllőn, egy elárvult iskolaépületben kaptak lehetőséget műhelyük, Háziipari Iskolájuk kialakítására. A növendékek olyan hat elemit végzett diákok lettek, akik kedvet éreztek népművészeti tárgyak elkészítésére. A résztvevők a tanfolyam ideje alatt fizetést is kaptak, így az akkori Földművelődésügyi Minisztérium támogatása és törekvése napjainkban is követendő példa lehetne.

Tovább »

 A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma adott otthont „A Kárpát-medencei roma és nem roma népi kézművesség helyzetéről” szóló műhelybeszélgetésnek 2015. március 23-án, melyet Rézműves Melinda, a Hodászi Roma Tájház szakmai vezetője és egyben a Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet szakmai tanácsadója szervezett. A rendezvény résztvevői az alábbi kérdések és célok mentén haladva tartották időszerűnek a közös eszmecsere létrejöttét: Milyen helyet foglal el a roma néphagyomány és népművészet a vidékfejlesztésben és a közművelődés területén? 

Tovább »
2015. március 23.

IDŐPONTVÁLTOZÁS!

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Magyar Állami Népi Együttes 2015. május 30-i Földön apám fia volnék című előadása az Együttes kárpátaljai turnéja miatt új időpontban, szeptember 4-én lesz megtartva.

A jegyek május 30., 19 óráig cserélhetők át a szeptember 4-i előadásra, illetve válthatók vissza.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Népmese-konferenciára vár minden érdeklődőt a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület és a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye  május 29-én. A konferencia központi témája a népmese mint az élőszó művészetének helye a közoktatás és a pedagógusképzés rendszerében, illetve a pedagógiai főiskolák és a gyermekirodalom képviselőinek, a gyermekvédelem, a gyerekkönyvtárak munkatársainak nézőpontja erről.

Tovább »

Hírarchívum