Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

A Kodály-tanítvány Jagamas János páratlan, eddig zömében ismeretlen népzenei gyűjteményét tartalmazó, most megjelent, háromnyelvű könyv és DVD-ROM bemutatójára várunk mindenkit szeretettel 2015. március 6-án, 16 órakor az MTA BTK Zenetudományi Intézetben.

Tovább »

Ötszázötven produkció jelentkezett a Fölszállott a páva című műsor harmadik évadára. A legtöbben az énekes szólista kategóriában regisztráltak, de szép számmal jelentkeztek néptáncegyüttesek, táncospárok és táncos szólisták is, összesen több mint 2400 gyerek. A szakmai zsűri szerdán ül össze, hogy megnézze a beérkezett 550 videót, csak ezt követően dönt arról, hogy melyik produkció mehet tovább a területi selejtezőkre.

Tovább »

Tavasszal is zajlik az élet a Hagyományok Házában. Izgalmas színházi előadásokkal, a hazai és határon túli együttesek színe-javával, egy új sorozattal, kiállításokkal, szakkörökkel, könyv- és lemezbemutatóval, gyermekprogramokkal várjuk a Corvin térre látogatókat!

Tovább »
2015. február 18.

Nőnapi koncert

Nőnap alkalmából ismét egy kitűnő koncerttel kedveskadünk a hölgyeknek, és adunk jó ötletet az uraknak.

Egy fiatal muzsikusokból álló, kiváló, energikus, ízig-vérig férfizenekar kalauzol el minket az autentikus és világzenei világ csodáiba szebbnél szebb hangú énekesnőket, Herczku Ágnest, Kubinyi Júliát és Tintér Gabriellát állítva a figyelem fókuszába.

Ők a Góbé és a lányok.

Tovább »

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet.

A díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.

Jelentkezési határidő: 2015. április 30.

Tovább »

A Táncház – Népzene sorozat fiatal előadók bemutatkozására kínál lehetőséget évről évre. A 2001-től évente megjelenő CD-ken a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói jelennek meg igényes válogatás keretében. Az idei legjobbak új kezdeményezésünk nyomán 2015. március 20-án egy koncert keretében is bemutathatják a lemezre felkerült produkcióikat.

Föllép többek közt a Bazseva zenekar, Kacsó Hanga Borbála, Konkoly Borbála, Zsikó Zsuzsanna, Zsikó Zoltán és zenekaraik és a Pálházi Bence Bandája.

Tovább »
2015. február 25.

Népművészet Pest-Budán

Március 5-én nyíló kiállításunkon a Pest-Budai Népművészeti Egyesület tagjainak – fazekasok, mézesbábosok, szövők, szalmafonók, fafaragók, tojásfestők, viselet készítők – munkáit mutatjuk be. Sokféle mesterség, sokféle mestermű. A közös bennük, hogy mind egy céllal készült: hogy fölhívják a nagyvárosban élő emberek figyelmét a hagyományos népi tárgykultúra értékeire.

A 16 órakor kezdődő zenés kiállításmegnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Dr. Erdélyi Zsuzsanna művészeti író, néprajztudós, folklorista végső búcsúztatása 2015. március 12-én, 14.30 órakor lesz a Farkasréti temetőben (1124 Bp., Németvölgyi út 99.), római katolikus szertartás szerint.

Az Érte felajánlott szentmise 2015. március 11-én, 18 órakor lesz az Egyetemi Kisboldogasszony templomban (1053 Bp., Papnövelde utca 5-7.)

Tovább »

„Egész régi zenészek címmel” elkészült a Hagyományok Háza által a Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából szervezett gyűjtésről készült kisfilm. A Fonó Budai Zeneházban zajlott gyűjtés és koncertsorozat olyan népzenészeket mutatott be, akiknek munkásságában jelen van a zsidó és cigány népzenei hagyomány, illetve akiknek repertoárjában fellelhetőek a holokauszthoz, a cigánysághoz vagy a zsidósághoz kötődő énekek, hangszeres dallamok. 

Tovább »
2015. február 18.

A nagyböjt népi ételei

Hamvazószerdán kezdetét veszi a Húsvétig tartó Nagyböjt, a bűnbánat és az önmegtartóztatás ideje. Az ország sok vidékén még a múlt század második felében, a századforduló táján is szokásban volt, hogy a zsíros edényeket hamvazószerdán elmosták, s azokat csak húsvétkor vették elő. Húst és zsíros ételt nem ettek, külön edényben, olajjal vagy vajjal főztek. 
Ma már nincsenek szigorú tilalmak, sokan mégis tartózkodnak ilyenkor a húsfogyasztástól.
Az ő kedvükért állítottunk össze egy receptgyűjteményt, aminek bővítésére hívjuk a kedves olvasót is!

Tovább »

Villő, villő, tavasz vagyon, húsvét leszen, haj, villő!

A nagyböjti szórakozási, mulatozási tilalmak megihlették a leleményes ifjúságot, így alakultak ki a csak erre az időszakra jellemző szokások, játékok. Tavaszi, „Ma van Húsvét napja” című komplex foglalkozásainkon ezekkel a tavaszváró szokásokkal, böjti és húsvéti népi játékokkal, énekekkel, mondókákkal, tojásberzseléssel és hímestojástartó madárka készítéssel várjuk az ovis és általános iskolás csoportokat.

Tovább »
2015. február 18.

Önkéntes verbunk

Önkéntes ültetőket keresünk, verbuválunk színháztermi előadásainkra. Az ültetők feladata az előadás előtt a jegyszedés, a nézők ültetése, majd az előadás alatt a nézőtér felügyelete. Amit a munkáért kínálni tudunk, az a szakmai légkör, tapasztalat, az adott előadás ingyenes megtekintése, alkalmanként kedvezményes vagy tiszteletjegyek egyéb színpadi előadásainkra és a sikeres együttműködés végeztével referencia és ajánlólevél.

A jelentkezéseket a kiss.simona@hagyomanyokhaza.hu e-mail címre várjuk.

Tovább »

A Szervezési és kommunikációs osztály pályázatot hirdet kulturális szervező munkakörbe, aki részt vesz a színháztermi és intézményi programok szervezésében, koordinálásában, adminisztrálásában, a programok közönségszervezésében. Feladatai közé tartozhat továbbá pályázatfigyelés, pályázatírás és lebonyolítás, adatbázis-kezelés, új programok kitalálása, új célcsoportok keresése.

Jelentkezési határidő: 2015. március 1.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban található nyitott műhely egy olyan különleges hely, ahol bemutatjuk, átélhetővé és megtapasztalhatóvá tesszük a kortárs népművészet, népi iparművészet mesterségeit, alkotófolyamatait. A látogató közvetlenül a mesterektől ismerheti meg az egyes munkafolyamatokat, a használt alapanyagokat és a különleges munkaeszközöket. A műhelyben szalma-, csuhé- és gyékényfonók, gyöngyfűzők, hímzők, kosárfonók, nemezkészítők, szűrrátétkészítők és szövők dolgoznak, és tartanak naponta a múzeumi nyitvatartási időben bemutatót az egyéni és (iskolai) csoportos látogatók számára.

Az alkotók heti beosztását honlapunkon követhetik figyelemmel.

Tovább »
2015. február 10.

Citerás szakmai hétvége

Március 6-8. között citerás továbbképzést szervez a Népművészeti Módszertani Műhely. Gyakorlati foglalkozások során a jelentkezők elismert szakemberektől tanulhatnak, saját élményekkel és tapasztalatokkal mélyíthetik el tudásukat az alábbi témákban: adatközlő citerások játékstílusának feldolgozása, elsajátítása és továbbadásának lehetőségei; játéktechnikai elemek bemutatása és elemzése, repertoárbővítés, különleges pengetési módok.

Jelentkezési határidő: 2015. március 2.

Tovább »

A „Nagy Mogul” - Lajtha László az I. világháborúban címmel nyílt kiállítás a Hagyományok Háza első emeletén. A kiállítás az első világháborúban önként szolgáló katonát mutatja be, felvonultatva az ebből a több mint négy esztendős időszakból ránk maradt számos értékes dokumentumot és tárgyi emléket, mely mélyebb betekintést enged a fiatal Lajtha emberi és művészi fejlődésébe. A kiállítás május 31-ig tart nyitva és ingyenesen látogatható, hétvégén a Hagyományok Háza programjai idején, hétköznap reggel 8 és este 8 között.

Tovább »

Sokak örömére ismét kapható webáruházunkban a Magyar népi énekiskola első és ötödik kötete. Ajánljuk a tankönyvet minden általános iskolai, középiskolai és felsőoktatási intézménynek, ahol énektanítás szerepel a tantervben, továbbá népdalköröknek, táncházba járó fiataloknak, zeneiskolai szolfézstanároknak és tanulóknak., s nem utolsósorban ajánljuk a sorozatot óvónők számára.

Tovább »

Február 6-án nyílt kiállításunkon szokásunktól eltérően nem egy adott képzőművészeti ág remekeit mutatjuk be, hanem egy család különböző népi képzőművészeti ágakban alkotott munkáit. A NAGY család egy nagycsalád, melynek minden tagja neves képzőművész: az édesanya, Csókos Varga Györgyi szövő-textilfestő, Csákvári Nagy Lajos faragó, fiaik közül Bertalan és Kristóf szintén fafaragók, de a menyek, unokák is művészek. A művész Nagy család alkotásiból válogatott a kiállítás rendezője, Pölös Andrea.

Tovább »
2015. január 19.

Viseletek régen és ma

2014 őszén indított viseletkészítő és népi ékszerkészítő előadás-sorozatunk következő előadásán, március 7-én dr. Nagy Janka Teodóra etnográfus többek között a „lélekből fakadt” sárközi viselet üzenetéről beszél, Decsi- Kiss Mária népi iparművész a továbbélés és továbblépés a népviseletben témáról ad elő.

Tovább »

Hírarchívum