Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2014 · 2013 · 2012 · 2011

A Fölszállott a páva vetélkedő középdöntősei különleges, mesemondással fűszerezett táncházat tartanak  csütörtök este, a Hagyományok Háza népmese-konferenciájának napján. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, nemcsak a konferencia résztvevőit!
"A népmesehagyomány továbbéltetése – új színterek, útkeresések" c. egész napos konferencia programja a tovább gombra kattintva tekinthető meg.

Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját Berta István, Domonkos Lászó és Veres Gyula fazekas közös, Berta–Domonkos–Veres című kiállításának megnyitó ünnepségére 2014. április 11-én 17 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.)

A kiállítást megnyitja: Kun Éva Ferenczy Noémi díjas keramikusművész

Tovább »

Előadások mellett mesterség-bemutatóval is várjuk az érdeklődőket az „Egy szőnyegen árulunk” sorozatunk következő alkalmán. Április 12-i programunk főszereplője a gyékény és a csuhé.

Tovább »

Ybl Miklós születésének 200 évfordulójára visszanyerte eredeti szépségét a Hagyományok Háza közelében található Várkert Bazár. A megnyitó ünnepségre 2014. április 3-án 10 órakor kerül sor, melyen többek között a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara is közreműködik. A megnyitó ünnepség mindenki számára nyitott és ingyenes.

Helyszín:  Várkert Bazár Gloriette (Lánchíd u. 1.)

Tovább »

Április 3-tól új kiállítással várjuk a leheletfinom textíliák és a markáns égetett edények szerelmeseit a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kiállítás megnyitó ünnepségére 2014. április 3-án 16.30-ra.
A kiállítást megnyitja: Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának főosztályvezetője és dr. Vajda Mária PhD néprajzkutató.

Tovább »

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kíván adományozni azoknak a jellegzetes helyi termékeknek, amelyek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén készülnek, és előállításuk a természettel összhangban történik.

A védjegy alkalmazásának elsődleges célja a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, az eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeinek bővítése.

Jelentkezési határidő: 2014. április 14.

Tovább »
2014. március 28.

Táncház-regisztráció

Táncházak szervezői és táncházat működtető zenekarok figyelmébe!

A Hagyományok Háza a táncházak szervezői részére az alábbi oldalon keresztül on-line regisztrációs lehetőséget biztosít.

Regisztrációs határidő: 2014. április 13.

Tovább »

Nagyban folynak a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor elődöntői, melynek keretében az ország legtehetségesebb népzenészei és táncosai mérik össze tudásukat. A műsor múltjáról és jelenéről, a felkészülés nehézségeiről Árendás Pétert, a fellépő zenekarok egyik felkészítő mesterét kérdeztük.

Tovább »

2014. április 30-ig az alábbi időpontokban tartunk nyitva:

Hétfő: 10-16

Kedd: 10-16

Szerda:  zárva

Csütörtök: 10-16

Péntek: 10-15

2014. május 5-től újra a régi nyitvatartás szerint várjuk Önöket.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Tovább »

Április 12-én délelőtt Családi előadások sorozatunkban a Kincső Néptáncegyüttes Székelyföld legszebb tájaira és a népmesék csodálatos világába kalauzol el bennünket. A tánc nyelvén keresztül átélhetjük a népmesék humorát, belső csodáját.

"No, ilyen táncot még nem látott a világ, kacagott a király, de hát még a leánya! A könnye is kicsordult, s csengett a palota a kacagástól."

Tovább »
2014. március 26.

Mese, mese mátka...

Népmese-konferenciát szervez a Hagyományok Háza és az ELTE TÓK Vizuális Nevelési Tanszéke a népmesemondás hagyományos és mai formáiról, funkcióiról.

Előadásokkal, kézműves foglalkozással és egy különleges, mesemondással fűszerezett táncházzal várjuk az érdeklődőket!

Programunkat ajánljuk leendő és végzett pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek és minden érdeklődőnek.

Jelentkezési határidő: április 4.

Tovább »

Széklyföld zenés-táncos hagyományait, a székelyek csavaros észjárását és a XIX. századi Erdély sokoldalú alakját, Orbán Balázst mutatja be Rendhagyó óra sorozatunk táncos előadása keretében a Diadal úti és a Dr. Mező Ferenc Általános Iskolákban március 27-én és 31-én.
A hat alkalmas, iskolai helyszíneken megvalósuló sorozatot másodízben támogatta az NKA Előadó-Művészet Kollégiuma.

Tovább »

Ingyenes, háromnapos művészeti program kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 27. és 29. között az Erzsébet tér parkos oldalán, melyen a Hagyományok Háza is részt vesz.

A háromnapos szabadtéri program a legkülönbözőbb stílusokat képviselő zenés, táncos performanszokkal, szakmai beszélgetésekkel, gyermekfoglalkozásokkal, a Hagyományok Háza játékokkal és ajándék belépőkkel várja az érdeklődőket.

Keresse pavilonunkat!

Tovább »

Nyírségi táncokkal és játékokkal várjuk március 30-án, vasárnap 10:15-től mindazokat, akik ellátogatnak a Táncháztalálkozón a Martin terembe. A 6-10 éves korosztálynak szóló Figurás bérlet 2014/2015-ös évad programjából láthatunk ízelítőt a nyíregyházi Vásárhelyi László AMI Margaréta és Kis Margaréta csoport előadásában Kácsor István és Kácsor-Ignácz Gabriella vezetésével. Kísér a Szikes zenekar. Az esemény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

Tovább »

mesemondók: Piret Päär és Berecz András

közreműködött: Karoliina Kreintaal

2014. március 25.

fotó: Koncz György

Tovább »
2014. március 25.

Citerázzunk!

Szerettel várjuk a citerát tanítókat, a citeratanítás iránt érdeklődőket, pedagógusokat és zenekarvezetőket citerás szakmai hétvégére 2014. április 11-13. közt! A szakmai előadásokon túl filmvetítés, szakkönyvek, hangzóanyagok ismertetése és bemutató foglalkozás várja a jelentkezőket.

Tovább »

A Fölszállott a páva harmadik elődöntőjében a zsűri döntése értelmében Kaszai Lili és Fundák Kristóf táncospár, Zsikó Zoltán és Zenekara, a Csercsel énekegyüttes és Vaszi Levente énekes, valamint a Szinvavölgyi Néptáncműhely jutott tovább pontozással a Fölszállott a páva harmadik elődöntőjéből a népi tehetségkutató középdöntőibe. Vigaszágon pedig a Forrás Néptáncegyüttest küldték tovább az ítészek.

Tovább »

A Hagyományok Háza ad otthont a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett Európai Művészet és Kézművesség Napja rendezvény sajtótájékoztatójának. A sajtótájékoztató vendége lesz többek között az esemény fővédnöke, Halász János kulturális államtitkár és Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője.

 A sajtótájékoztató időpontja: 2014. március 24. 14.00

Tovább »

A Táncháztalálkozó előtti este a Kertem-FolkEmbassy Szabadegyetem és táncház vendégei lesznek Gryllus Dániel, a Kaláka együttes vezetője és Kelemen László, az Ökrös Együttes alapítója, a Hagyományok Háza főigazgatója. A kerekasztal-beszélgetés után táncház és folkkocsma! Muzsikál a FolkEmbassy.

Tovább »

A Fölszállott a Páva idei második elődöntőjének nézettsége közel százezer fővel magasabb, mint az előző széria elődöntőinek átlaga.  Az első elődöntőhöz hasonlóan a második élő adásba is közel egy millióan néztek bele. Március 15-én a zsűri döntése értelmében Kacsó Hanga Borbála énekes, Németh Antal szólótáncos, a Nógrád Táncegyüttes és a Tokos Zenekar jutott tovább pontozással a Fölszállott a páva második elődöntőjéből a népi tehetségkutató középdöntőibe. Vigaszágon pedig a Nyírség Táncegyüttest és Kurdi Gábort küldték tovább az ítészek.

Tovább »

Nőnapi program a Magyar népi Iparművészeti Múzeumban

2014. március 8-9.

Fotó: Máthé-Kiss Simona

Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját  a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület Éneklő madárka című kiállításának megnyitó ünnepségére 2014. március 27-én 15 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermébe (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.).

A kiállítást megnyitja: dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató

A kiállítás rendezői: Borbényi Éva, Pintér Piroska, Pölös Andrea

Tovább »

MIHÁLYI GÁBORT, a Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjét, Harangozó Gyula-díjas táncművészt ma Érdemes Művész díjjal tüntette ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megbízásából Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere.

Szívből gratulálunk!

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre szeretettel vár minden érdeklődőt március 18-án soron következő klubestjére, melynek keretében Sós Ágnes nagysikerű dokumentumfilmjét, a Szerelempatakot tekinthetjük meg. A vetítésen jelen lesz a rendező is, akivel a vetítést követően a stúdió teremben kötetlenül folytatható a beszélgetés egy kis harapnivaló mellett. A klubesték nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »
2014. március 12.

Közgyűlés

Március 18-án tartja a baráti kör egyesület évi rendes közgyűlését  a Hagyományok Háza Stúdió termében. A közgyűlés időpontja 16 óra. 

A közgyűlést követően 18 órától a színházteremben a Szerelempatak című dokumentumfilmet vetítjük. 

Tovább »
2014. március 12.

Kettős Maros

Márciusban két remek előadással is szerepel a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes a Hagyományok Háza színpadán. Március 21-én a felnőtteknek szóló Fekete piros…, Kányádi Sándor költeményére alkotott táncszínházi előadásra várjuk a nézőket, míg március 22-én elsősorban a családokat invitáljuk egy gyermekfoglalkozással egybekötött, Mátyás király álruháiról szóló mesejátékra.

Tovább »

Még a tavalyinál is nagyobb érdeklődés övezte a Fölszállott a páva idei első élő show-ját, közel 1 millióan néztek bele az idei első élő adásba, ami magasabb a 2012-es sorozat elődöntőinek átlagánál.

Az első elődöntőben a zsűri pontozása értelmében Varga Veronika énekes, Salamon Soma furulyás, Hajdara Tamás és Herczeg Hajnalka Anikó táncos pár, illetve az Alba Regia Táncegyüttes és a Bekecs Néptáncegyüttes jutott tovább, míg vigaszágon a Tanyád zenekart küldték tovább az ítészek.

Tovább »
2014. március 12.

„Ez a kicsi szegelet..." -

Március 20-án 14:30-tól ismét várjuk a nagyobbacska gyerekeket közös „Figurás” utazásra. Utunk során két mezőgési település, Szék város és Mezőkeszü szokásait, táncait, viseleteit és játékait ismerehtjük meg. Az idegenvezető ezúttal is dr. Sándor Ildikó lesz, útitársaink pedig a már gyimesi látogatásunkról ismert Tordasi Pillikék.

Mindenkit szerettel várunk!

Tovább »

Március 21-én délután 16 órától „A népmese mai élete” című sorozatunk vendége Iancu Laura, a rendkívül tehetséges és sokoldalú József Attila- és Jankó János-díjas költő, néprajzkutató, aki a moldvai csángó Magyarfalu mesemondóiról, a moldvai csángó mesékről, a mesegyűjtés lehetőségeiről beszél, saját gyermekkori és későbbi, kutatói tapasztalatai alapján.

Tovább »

2014. március 7-9 között került megrendezésre a XIV. Békéscsabai Textiles pályázat díjátadója és a pályázathoz kapcsolódó konferencia. Az országos zsűri által elfogadott pályamunkák díjazásban részesültek a múlt hétvégén. Nagy örömünkre szolgál és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a díjazottak között szép számmal találjuk korábbi vagy mostani hallgatóinkat, szakköri résztvevőinket is. Gratulálunk eredményes munkájukhoz, és további szakmai sikereket kívánunk a későbbiekben!

Tovább »
2014. március 7.

1 %

Aki nem tudja eldönteni, hogy gyerekeket, oktatási intézményt, civil szervezetet, netán az egészségmegőrzést, a magyar hagyományos értékeket, a művészetet vagy a madarakat támogassa adója 1 százalékával, annak tudunk megoldást javasolni!

Tovább »
2014. március 7.

Kodállyal Amerikában

„A XXI. században élünk, minden gyerek kezében mobiltelefon meg laptop, és akkor jövünk az ekével meg a keszkenővel, meg hogy a legény elmegy regrutának – miközben ezek a fogalmak szinte kivesztek életünkből… ez a kultúra gyönyörű, a miénk, és tudni kell valamit kezdeni vele.” Dr. Fehér Anikó karnagy, népzenekutató előadása zeneoktatásról itthon és a diaszpórában.

Tovább »

Már csak egy hétig, március 14-ig látogatható Mátray Magdolna csipkekészítő és -tervező, a Népművészet Mestere emlékkiállítása, a Körös-körül aranycsipke.

Tovább »
2014. március 6.

Meglepetés!

Amellett, hogy különlegesebbnél különlegesebb programok várják a szombaton és vasárnap a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (Fő u. 6.) látogatókat, több meglepetéssel is kedveskedünk a „Mindenütt Nő - jelen és múlt találkozik” című programunk résztvevőinek!
A meglepetések a vasárnap esti Női arcképek előadással kapcsolatosak, a titokra azonban csak a helyszínen derül fény.

Tovább »
2014. március 5.

Élőben a Páva!

A Duna Televízió 18 órás híradója után, immár élőben is FÖLSZÁLLOTT A PÁVA! Az est házigazdái, Herczku Ágnes és Novák Péter szombatról szombatra a képernyők elé várja mindazokat, akik a Kárpát-medence színeiben, zenéjében és táncában szeretnének gyönyörködni – a területi válogatókból továbbjutott 48 tehetséges szólista, zenekar vagy táncegyüttes tolmácsolásában. Márciusban tehát elődöntők – melyekről az oldalon böngészve minden részletre fény derül.

Tovább »

2014. március 4.

Kincskereső Óvoda 14. kerület

Fotó: Németh Nóra

Tovább »

Március 29-i nemezes előadássorozatunk soron következő programjára szerettel várjuk nemcsak a nemezelés iránt érdeklődőket, hanem a szövés-fonás mestereit, alkotóit is. Délelőtt Tóth Árpád beszél a gyapjúfestésről, délután pedig Csille Márti nemezes művész  „Így dolgozom én…” című előadását hallgathatjuk meg.

Tovább »

Március 8-ától ismét népzenei és néptánc tehetségkutató a Duna Televízió képernyőjén. A Fölszállott a páva előkészületeiről AGÓCS GERGELY népzenész, népzenekutatóval, a zsűri tagjával és FARKAS JÓZSEFFEL, a Hagyományok Háza Páva Irodájának vezetőjével beszélgetett Jálics Kinga a Katolikus Rádió Meghívó című műsorában. (7:40-től)

Tovább »
2014. február 28.

Érték-díj Herczku Ágnesnek

Érték-díjat kapott Herczku Ágnes, a Magyar Állami Népi Együttes énekese.
Presser Gábor zsűrielnök választását a rangos zsűri minden tagja – Szinetár Miklós, Halász Judit és Huszti Péter – egyöntetűen támogatta.
A díjat tizenötödik alkalommal adták át, népzenészeink és énekeseink közül eddig Balogh Kálmán és Szalóki Ági kapta meg az elismerést.

Tovább »

Aki most lemarad, az tényleg kimarad!

A szombati adásban bemutatkozó vajdasági és Észak-dunántúli régióból már csak 7 produkció számára van hely, azután az ajtók záródnak, és a 48 szerencséssel fölszáll a páva!  Március 8-tól ugyanis élőben jelentkezünk a MTVA stúdiójából – de addig is nézzük meg együtt 19:05-től a nyolcadik, egyben utolsó válogatófilmet a Duna Televízióban!

Tovább »
2014. február 27.

Farsang, farsang, húshagyó

Iskolai csoportok még jelentkezhetnek farsangi komlex foglalkozásainkra!

A foglalkozás keretében a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő időszak népszokásaival ismerkedhetünk meg énekkel, játékokkal, beszélgetéssel: evés-ivás, bőségvarázslás, maskarázás, lakodalmas időszak (vénlány, vénlegény csúfolók), adománygyűjtés (mulatságokhoz), téltemetés, zajkeltés. A foglalkozás részét képezi egy élőzenés táncmulatság hagszerbemutatóval.

Kézműveskedés: farsangi maszk és zajkeltő készítése.

Tovább »

A 2012-es Fölszállott a Páva tehetségkutató vetélkedő középdöntőjéből ismert, MMA különdíjas Tallabillével és a Magyar Táncházmozgalom emblematikus zenekarainak tagjaiból verbuválódott Bokros zenekarral találkozhatunk a Mesterek és Tanítványok Sorozat márciusi előadásán ma este a Hagyományok Háza színpadán.

Tovább »
2014. február 27.

Tavaszi programkavalkád

Számtalan jobbnál-jobb programmal várjuk tavasszal is! Ízelítőül néhány: nőnapi interaktív programok, észt mese-est felnőtteknek, Páva Gála, Enyedi Ágnes és mesterei,  Maros Művészegyüttes.

Részletek tavaszi műsorfüzetünkben!

Tovább »

Hogy jut el egy versenyző a tévéképernyőig a Fölszállott a pávában? Mi történt a 2012-es műsor résztvevőivel? Milyen jövő vár a döntősökre? A háttérről és a kulisszatitkokról Farkas Józseffel, a Hagyományok Háza Páva Irodájának vezetőjével beszélgetett a kulturpart.hu munkatársa.

Tovább »

Egy év után ismét láthatja a közönség a Hagyományok Háza színpadán Kelemen László és Farkas Zoltán nagy sikerű Mezőség - Mikrokozmosz című műsorát. „Mit mond a Mezőség sokszínű kultúrája a metropoliszok emberének? Talán az izoláltsággal és az elszemélytelenedéssel szemben az emberi közösségek és kapcsolatok fontosságát, segítő erejét hangsúlyozza. Hiszen saját, közvetlen környezetünkért, emberi kapcsolatainkért és azok alakulásáért, alakításáért mi vagyunk a felelősek."

Tovább »

A Tordasi Tánckör, a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes és Szabó Teréz az Almáriumban

2014. február 22.

Fotó: Pohl Péter

Tovább »

Élt egyszer egy földesúr, aki minden csütörtökön este elment hazulról, s csak hajnalban tért vissza. Az uraság szigorúan megtiltotta, hogy bárki is elkísérje útjára. Maga fogta be a lovat, és még a lószerszámot sem mutatta meg senkinek. Az egyik istállófiú azonban elhatározta, hogy kitudja az úr titkát. Egyik csütörtökön este belopózott az istállóba, és meghúzódott az egyik sarokban...
A mese folytatása meghallgatható március 25-én Piret Päär észt és Berecz András magyar mesemondó előadásában!

Tovább »
2014. február 21.

Elhunyt Olsvai Imre

2014. február 19-én, 82 éves korában elhunyt Olsvai Imre, Kodály legfiatalabb tanítványa, Életfa-díjas népzenekutató, zeneszerző, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetettje, az MTA Zenetudományi Intézet nyugalmazott főmunkatársa, a KÓTA és a Vass Lajos Szövetség tiszteletbeli elnöke. Temetése április 2-án 12 órakor lesz Farkasréten, a Hóvirág utcai ravatalozóban.

Tovább »

A kormány idén is Népművészet Mestere díjat adományoz egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak, akik munkásságuk során kiemelkedő teljesítményt értek el a népművészet területén.

A jelölést március 31-ig kell eljuttatni az alábbi linkről letölthető űrlapon:

Tovább »

Vásárhelyi Táncszínpad

2014. január 25.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Tanfolyami hallgatóink mostantól Hallgatói Kártyát igényelhetnek, mely számos kedvezményt biztosít a Hagyományok Háza különböző szolgáltalásainak igénybevételéhez.

Tovább »
2014. február 14.

Aprók tánca

2014. február 14.

fotó: Legeza Márta

Tovább »

120 jelentkezővel indult útjára Beregszászon az a mesterkurzus, melynek célja, hogy a kárpátaljai zenészek, énekesek, táncosok jobban megismerhessék környezetük s a Kárpát-medence zenei és táncos hagyományainak sokszínűségét, s a tanultakat később felhasználhassák a kárpátaljai kulturális élet élénkítése érdekében. A tanfolyamot a Pál család kezdeményezésére a Hagyományok Háza, Pál István Szalonna és Bandája, illetve a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet indította.

Tovább »

Ma induló, "Mindennapi mesemondás" című új sorozatunk első vendége Luzsi Margó mesemondó, meseterapeuta, aki nemcsak könyvtárakban, gyerekeknek mesél. A mesék tanító, gyógyító erejét a börtönökbe, felnőtteknek is elviszi!
Mindenkit várunk szeretettel 15 órára a Stúdió terembe!

Tovább »

Vándorlegény. A X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat kiállítása

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

2014. február 7 – március 29.

Fotó: Turbéky Dánes

Tovább »

2014. február 7-én ünnepélyes keretek közt megnyitotta kapuit a Vándorlegény kiállítás, melyen magyarországi és határon túli magyar, hagyományos szövéssel, vászonszövéssel, nemezeléssel foglalkozó fiatalok Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton díjnyertes munkái tekinthetők meg. A kiállítást Szabó Zoltán főmuzeológus, Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztály vezetője, néprajzkutató nyitotta meg.

A kiállítás március 29-ig látogatható.

Tovább »

Mezőkölpény domboktól ölelt faluja, kultúrája, dalai és táncai elevenednek meg a színpadon február 22-én a Tordasi Tánckör és a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, valamint Szabó Teréz, a népművészet mestere tolmácsolásában.

6 éves kor alatt ingyenes belépés, 10 főtől pedig már csoportos kedvezmény igényelhető!

Tovább »

A Hagyományok Háza a „Mindenütt nő” rendezvénysorozat keretében várja a hölgyeket és kísérőiket március 8-án és 9-én a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (Fő utca 6.) nőnapi programjaira. Megismerkedhetünk nemcsak a hagyományosan női szerepekhez kötődő mesterségekkel, de próbálkozhatunk szövéssel, készíthetünk ékszereket vagy éppen gyógynövényekből szépítőszereket.

Tovább »

Tolna, Baranya, Zala és Somogyország - figyelem! Szombaton a Fölszállott a páva zsűrije Dél-Dunántúlon keresi a népzene és néptánc fiatal tehetségeit. A tájegység ugyanis nem csak jó borairól, történelmi személyiségeiről híres, meg kell említenünk ugyanis a Pöndöly Néptáncegyüttest, a Khelipeske Romot, a Zalai, a Somogy táncegyüttest és számtalan elhivatott hagyományőrzőt, példának okáért rezesbandát, táncospárokat, énekes szólistákat - akik 19:10-kor mind-mind bemutatkoznak a Duna Televízióban. Tartsanak velünk!

Tovább »

Árendás Péter, Nagy Zsolt és Koncz Gergely által olyan kiváló palatkai muzsikusok játéka került lejegyzésre, mint Moldován Emerik, Kodoba Lőrinc, Radák Mihály és Moldován Stefán kontrások, vagy Kodoba Károly „Ica", Mácsingó Martin „Karcsi" és Kovács Márton „Puki" bőgősök. A kiadványhoz mp3-as hangzómelléklet is tartozik.

Tovább »

Már kapható webáruházunkban a „Hangszeres népzenei példatár – Népzenei füzetek” sorozatban megjelent „Népi hegedűiskola gyermekeknek” című kiadvány, mely a kezdő hegedűsök tanításához és tanulásához nyújt segítséget. A kötet szerzője és a hangzóanyag összeállítója Szabó Adrien.

Tovább »

2014. február 14-én 15 órától „Mindennapi mesemondás” című előadásunkban Luzsi Margó meseterapeuta, gyermekkönyvtáros beszél meseolvasásról, mesemondásról, a népmesék kortalan varázsáról. A beszélgetés egyben nyitó alkalma lesz egy sorozatnak a népmese mai életéről, a mai mesemondók és közösségük kölcsönhatásairól, a népmesegyűjtés módszertanáról.

Tovább »
2014. február 7.

Aprók tánca

2014. február 7.

fotó: Legeza Márta

Tovább »
2014. február 6.

Múzeumi mozaiktúra

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (1011 Budapest, Fő u. 6.) is csatlakozott az Örökség Kultúrpolitikai Intézet gondozásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló Mozaik Múzeumtúra projekthez.

Tovább »

„Bartók szemével látni és láttatni” címmel Herczku Ágnes, az Állami Népi Együttes énekes szólistája tartott előadást a Charta XXI. elnevezésű, a Kárpát-medencében élő népek megbékélését szorgalmazó civil kezdeményezés január 31-i összejövetelén.

A művésznő előadásában Bartók Béla munkásságát állította példaként.

"A zene és a tánc egyetemes nyelvek, mindannyian megértjük őket, szavak nélkül is. Ne csak halljunk és lássunk Bartók szemével, hanem cselekedjünk is az ő szellemiségét követve."  Herczku Ágnes

Tovább »

A szombati adásban megismerhetjük többek között a Nyírség Táncegyüttest, a Debreceni Népi Együttest és újra találkozhatunk a 2012-ben megismert szolnoki énekes lánnyal, Kacsó Hanga Borbálával. Tehát február 8., 19:10 Duna Televízió! Aki pedig épp táncházban van, az megtekintheti az ismétlést a Duna World csatornán, vasárnap délelőtt fél tízkor.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Körének soron következő klubestjén Kunkovács László fotóművész és néprajzkutató „Értékmentés fényképezőgéppel” címmel tart előadást. Szeretettel várunk minden érdeklődőt február 11-én 18 órakor a közösségi teremben.

Tovább »

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának védnöksége alatt a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum A SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG 10 ÉVE  címmel konferenciát szervez 2014. február 7-én. Az eseményen Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza osztályvezetője is előadást tart A táncház színeváltozása - A művelődési háztól a folkkocsmáig címmel.

Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját a X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Vándorlegény című kiállításának megnyitóünnepségére 2014. február 7-én 16 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba.

Tovább »
2014. február 2.

A tánc az, ami összeköt

Stonawskiné Busi Ildikó és Kecskés Gergő a Dél-Alföldről érkeztek a Fölszállott a páva műsorába. A két táncos nagyon hasonló gyökerekkel rendelkezik: mindkettejük családja erősen kötődik a néptánchoz és a népzenéhez. Gergő, elmondása szerint már édesanyja hasában is ropta, de Ildikó sem maradt le a fiú mögött, már kislány korában elkezdett táncolni és énekelni. Mint mesélték, szerintük ez a közös alap az, amitől annyira tökéletes párt alkotnak a színpadon.

Tovább »
2014. február 2.

Két centivel a föld fölött

Kicsoda Jankov Gyöngyvér? Egy állandóan dudorászó, éneklő, kicsit elvarázsolt ember, az énektanára szerint „mindig két centivel a föld felett jár.” Gyermekkorától kezdve szerelmes a népzenébe, és nem mellesleg játszik kobzán, bolgár tamburán, valamint két különleges keleti pengetős hangszeren: údon és sazon.

Tovább »

A közép-magyarországi és az erdélyi régió után most szombaton az Alföld mutatkozik be ifjú zenészei, énekesei és táncos tehetségei által. A Fölszállott a páva 2012 adásaiból bizonnyal emlékeznek a fiatal debreceni szólótáncosra, Majer Tamásra, aki ismét „divatba hozta” a cifra szűrt és bizony sokakban olthatatlan nosztalgiát ébresztett a pásztorkultúra iránt. Az Alföld képviseletében olyan nagy nevű táncegyüttesek is megméretnek, mint a Debreceni Népi Együttes, a Nyírség, a Szeged Táncegyüttes – de megismerhetünk például egy családi alapon működő formációt is, a békéscsabai Mlinarak személyében és újra találkozhatunk az első széria egyik középdöntősével, Krajcsó Bencével, akinek komoly rajongótábora alakult ki 2012-ben – de hogy ki jut tovább az élő adásokba, kikkel találkozhatunk a március 8-tól induló elődöntőkben, azt csak az adások végén árulja el az esemény házigazdája, Novák Péter.

Tovább »

A Székely festékesek című kiállítás a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum vándorkiállítása. Alapját az 1928-ban Viski Károly által közzétett 16 festékes 2010–2011-ben történt újraszövése képezi.  A Gyergyószentmiklóson élő és alkotó Páll Etelka összefogásával hárman, Portik Erzsébettel és Benedek Katalinnal közösen autentikus technikával és alapanyagokból elkészítették a szőnyegeket.

Tovább »

A hat alkalomból álló szakkörünkre azokat a kosárfonásban jártasságot szerzett érdeklődőket várjuk, akik szívesen kipróbálnák magukat, fejlesztenék tudásukat a zöldvesszők felhasználásának terén. 

Oktató: Székely Éva

Jelentkezési határidő: 2014. február 21.

Tovább »

Határozott időre pénzügyi ügyintézőt keres a Hagyományok Háza. 

A pályázat benyújtásának határideje: 2014. február 19.

Tovább »

Február 15-én egy színpadon a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes és a mezőkövesdi Matyó Táncegyüttes, akik a 2013-as XXII. szolnoki fesztivál különdíjasaiként mutatkoznak be a Hagyományok Házában.

Tovább »

Január 24-én, pénteken megnyílt Mátray Magdolna csipkekészítő és -tervező emlékkiállítása Körös-körül aranycsipke címmel a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermében. A kiállítás március közepéig látogatható.

Tovább »

Kalocsai Bokréta Egyesület Rezeda csoportja,
hagyományőrzők Kalocsáról és szállásairól

2014. január 25.

Fotó: Pohl Péter

Tovább »
2014. január 24.

Aprók tánca

2014. január 24.

Fotó: Legeza Márti

Tovább »
2014. január 24.

Magyar Rapszódia - Amerika

2014. január 24.

Fotó: Dely Kornél

Tovább »

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme

2014. január 24.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

2014. január 22 – március 22.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Szentegyházán és Válaszúton tartotta erdélyi válogatóit a Fölszállott a páva 2014. A megmérettetés eredményét a nézők január 25-én, szombaton láthatják a Duna televízió műsorán. Az erdélyi régióban többek között a kolozsvári folkélet zenegépe, a Tokos Zenekar is a benevezés mellett döntött. A válogatókon más ismert együttesek is felvonultak, köztük a sepsiszentgyörgyi hagyományőrző táncegyüttes, az Amenkha, vagy a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes. Jól tették, művészetüket ezúttal távolabbra is megismerhetik! Természetesen mindenkit a továbbjutók érdekelnek. Szombaton felszáll a füst, s az adás végén Novák Péter bejelenti, kik folytatják a versenyt a március 8-án kezdődő elődöntőkben.

 

Tovább »
2014. január 17.

Aprók tánca

Aprók tánca

2014. január 17.

Fotó: Legeza Márti

Tovább »

2013 szeptemberétől 73 állomásos észak-amerikai turnén vett részt a Magyar Állami Népi Együttes. Az előadás hatalmas sikert aratott, vastapssal, felálló ovációval ünnepelte a Társulat művészeit az amerikai közönség. A nagysikerű Magyar rapszódia - Amerika című előadást úti élményekkel színesítve mutatja be február 25-én 15 órától a Népi Együttes.

Tovább »
Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete címmel 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés indul 2014. február 3-án a Hagyományok Házában. A képzés témája ebben a félévben Zoborvidék lesz. Meghosszabított jelentkezési határidő: 2014. január 27.
Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját Páll Etelka, Portik Erzsébet és Benedek Katalin  a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett „S lelkem sző, mint osztováta” című kiállításának megnyitó ünnepségére 2014. január 22-én 17 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba.

A kiállítást megnyitja: Lackner Mónika főmuzeológus, Néprajzi Múzeum

Tovább »

Január 25-én az Almárium színpadán a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Rezeda csoportja és a Liszt Ferenc AMI Ifjúsági csoport fiatal táncosai lépnek fel. Mindkét csoport évek óta sikeresen szerepel hazai és nemzetközi fesztiválokon. Magyarország és Erdély táncait tanulják és táncolják, de kiemelten kezelik a saját tájegységüket, Kalocsa-vidéket.

Tovább »

A Magyar Kultúra Napján Bodza Klára és tanítványainak koncertjével folytatódik a Mesterek és tanítványok sorozat. Bodza Klárát nem kell bemutatnunk a népzene kedvelőinek, elég végignéznünk népdalénekesek során ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, nem telt el eredménytelenül a sok évtizedes aktív énektanítás, hiszen tanítványa volt többek között Majorosi Mariann, Navratil Andrea és Szalóki Ági is.

Tovább »

2014 január végétől szövőszakkört indítunk, amelynek tervezett témái: öv készítése szalagszövővel, kistarisznya szalagszövővel, báb készítése karmantyúfán, kilim tarsoly készítése szövőkereten, táska vagy hátizsák készítése szövőkereten.

Meghosszabított jelentkezési határidő: 2014. január 20.

Tovább »

A január 18-ai adásban a közép-magyarországi régió (II. rész) marad továbbra is terítéken. Érdemes lesz nézni a műsort, hiszen kiváló zenekarok, énekesek és táncosak lépnek színpadra. Új kiválóságok mellett ismerős arcok is feltűnnek. Természetesen a végén itt is kiderül, kiket láthatunk újra a színpadon az elődöntős adásokban.

Tovább »
2014. január 13.

Zsűrinaptár 2014

Megjelent a 2014 évi zsűrinaptárunk a népi iparművészeti zsűrizéssel kapcsolatban. A zsűrizéssel kapcsolatban Illés Vandánál lehet érdeklődni.

Telefonszám: 06/1 201-87-34

Tovább »
2014. január 10.

Aprók tánca

2014. január 10.

Fotó: Legeza Márta

Tovább »

2014. január 11-től, tizenöt héten keresztül, minden szombat este, 21.15-től, újra „fölszáll a páva” a Duna Televízióban. A nyolc területi válogatón készült filmekben a verseny résztvevőivel ismerkedhetünk meg, akik 2013. májusa és szeptembere között mutatták be zenei és tánctudományukat. Közülük kerül ki az a bizonyos legjobb negyvennyolc produkció, akikkel 2014. március 8-tól az élő adásokban találkozhatunk. A területi válogatókon készült felvételekből összeállított filmek a versenyzőket régió szerinti bontásban mutatják be.

Tovább »

2014. február 8-án folytatjuk nemezes előadássorozatunkat, amelyre szeretettel várjuk nemcsak a nemezelés iránt érdeklődőket, hanem a szövés-fonás mestereit, alkotóit is.

Tovább »

2013 szeptemberétől 73 állomásos észak-amerikai turnén vett részt a Magyar Állami Népi Együttes. Az Együttes hatalmas sikert aratott, vastapssal, felálló ovációval ünnepelte az előadást és a Társulat művészeit az amerikai közönség. A december végén hazatért művészek januári előadására már elővételben minden jegy elkelt, így a Hagyományok Háza februárban ismét műsorára tűzte a Magyar rapszódia - Amerika című előadást.

Tovább »

2014 januárjától folytatjuk bőrműves előadássorozatunkat, mellyel alkalmat adunk minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek szakmai tudásának frissítésére és kiterjesztésére, illetve a szakmabeliekkel való találkozásra. Január 18-án Torma László, Győriné Fogarasi Katalin és Szőllősy Gábor előadását hallgathatják.

Tovább »

2013. január 6-tól 15-ig webáruházi szolgáltatásunk leltározás miatt szünetel. Megrendeléseket ebben az időszakban is fogadunk, de teljesíteni csak január 15. után tudjuk. Köszönjük vásárlóink türelmét. 

Tovább »

A Hagyományok Háza közművelődési szakemberek és pedagógusok számára akkreditált 60 órás képzése a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést, a mesemondáshoz kapcsolódó néprajzi, irodalmi és előadói ismeretek elsajátítását tűzte ki célul.

Tanfolyami időpontok: egyeztetés alatt, kérjük, látogasson vissza  tájékoztatónkra!

A jelentkezési határidőt 2014. január 10-re módosítottuk.

Tovább »
2014. január 3.

Aprók tánca

2014. január 3.

Fotó: Legeza Márti

Tovább »

A szakkörön a résztvevők megismerhetik a Kárpát-medence területén élő magyarság és a velük élő népek népi ékszereit,  a hagyományos fűzési technikákat, záródási megoldásokat; és napjainkban is hordható ékszereket készíthetnek. Jelentkezési határidő: 2014. január 10. 

Tovább »

Aktuális hírek