Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

„12 óra mese a 12. kerületben” című programjával csatlakozik a Nemzetközi Könyvajándék Napjához a Meseszó Egyesület 2016. február 12-én. A program célja, hogy ezen a napon folyamatosan jelen legyen a népmese, a népmesemondás a XII. kerület valamelyik intézményében. A program délelőtt 10 órakor kezdődik, majd óránként más-más intézményben indul útjára a mesemondás, napközben inkább gyerekek részére, estefelé felnőttekhez szólva. Az i-re a pontot egy a Jókai Klubban 19 és 22 óra között rendezendő meseest teszi fel. A mesélők közt szép számmal találjuk a Hagyományok Háza népmese tanfolyamának egykori hallgatóit.

Tovább »
2016. február 4.

Jelmezes Aprók tánca

Február 5-én, a farsangi Aprók táncára jelmezben várjuk a gyerekeket.

Tovább »

Farsang farkán, február 5-én a Várkert Bazárban, a III. Székely Bálon, február 6-án pedig a Hagyományok Házában lép színpadra a Magyar Állami Népi Együttes. Pénteken a Megidézett Kárpátalja című előadásból láthatnak részleteket, szombaton pedig az Édeskeserű című produkciót tekinthetik meg az érdeklődők.

Tovább »

Szakmai napok sorozatunk február 11-i megbeszélésére a szálasanyag (vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma) és a tetőfedő szakma szakembereit hívjuk. A szakmai napok sorozat célja, hogy az új zsűrizési szempontrendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ találjunk közösen, és szeretnénk a modern kategória fogalmát is tisztábban látni. Délután tizennégy órától tizenhét óráig nyilvános konzultációt tartunk, így az alkotóknak lehetőségül nyílik kérdéseiket személyesen feltenni a Bíráló Bizottság tagjainak és a zsűriszervezőnek. Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

A Nyitott Műhely rengeteg családi programmal várja az érdeklődőket a tavasz során. Februárban gyerekeket és felnőtteket is várunk Csézli Lukács népi logikai játékkészítő foglalkozására, kihagyhatatlan alkalomnak ígérkezik a 90 éves Karlóczai Mariann néni Komámasszony hol az olló? című előadása, február végén pedig Ament Éva hozza el a sváb konyha világát, és annak jellegzetes ételeit egy ételkóstolóval összekötött előadással. Márciusban tojásírásos foglalkozással és húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó előadásokkal húsvétolunk. Már folyamatosan érkeznek a szebbnél szebb alkotások, de van még lehetőség indulni az iskolás, óvodás csoportoknak szóló „Zöld erdőben, zöld mezőben sétál egy madár” rajzpályázatunkon.

Tovább »

Mit ettek és ittak a farsangi időszakban, hogyan varázsoltak bőséget az évre és hogyan temették a telet a falvakban? Miért pont ekkor tartották a lakodalmakat? Milyen is volt egy erdélyi fonó, hogyan zajlott ott a munka és farsangi időszakban a mulatozás? Február 6-án a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum közös, egész napos farsangzáró családi programján ezekre a kérdésekre is választ kapnak az érdeklődők.

Tovább »
2016. január 27.

Farsang Moldvában

A moldvai csángók újévköszöntő és farsangi szokásait, különös elnevezésű táncait, zenéjét és viseletét mutatja be a kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes a Berka együttes kíséretével február 4-én délután, Figurás bérletünk idei első előadásán. Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

Tovább »

Idén húsz éves a Csángó Bál. Január 30-án este 7-től új helyszínen, a SYMA Rendezvénycsarnokban, a Visszapillantás című színpadi előadással veszi kezdetét a mulatság. A bálon közreműködik Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Róbert, Bolya Mátyás, Hodorog András, Kicsi Kóta Károly, Legedi László István, Nyisztor Ilona, Petrás Mária, Roman Stefan, Szokolay Dongó Balázs, Tímár Jánoska, Tímár Viktor, Dresch Mihály Quartet, Fanfara Complexa, Kőketánc Gyerektáncház, Naskalat Zenekar, Somos Együttes, Szigony Együttes, Tázló Együttes, Válaszút Táncegyüttes és a Zurgó Együttes.

Tovább »
2016. január 27.

Csipkék - tűvel és orsóval

Csipkék - tűvel és orsóval címmel a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiiállítótermében (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) 2016. február 11-én 16 órakor nyílik kiállítás a Hagyományok Háza 17 éve indult csipkekészítő tanfolyamán végzettek munkáiból. A kiállítást megnyitja Erdei Lilla néprajzkutató  - csipkekészítő. A kiállítás megtekinthető 2016. április 1-ig, hétfőtől csütörtökig 10-16 óra, pénteken 10-13 óra közt.

Tovább »

Újfalusi Gábort családja, barátai és munkatársai 2016. február 2-án, kedden 11.15-kor 
kísérik végső útjára a Tamás utcai urnatemetőben (Budapest, III. kerület, Tamás utca). A gyászolók 10.45-től róhatják le kegyeletüket a ravatalnál.

Tovább »

Február 3-án medvék, kalibák, csobán kutyák világát idézi meg furulyaszóval, csengő hanggal és tiszta szóval Ségercz Ferenc, mesterei, tanítványai és vendégei, Ambrus Árpád és Csata András (Gyergyócsomafalva).

Tovább »

A népmese mai élete című beszélgetés-sorozatunk januári alkalmán az ismert előadóművész, mesemondó, Berecz András a mesemondásról beszélt mesemondóknak. A sorozat következő alkalma március 4-én lesz.

Tovább »
2016. január 20.

Egy éves a Nyitott Műhely

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban található Nyitott Műhely 2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyitotta meg kapuit acélból, hogy egyre szélesebb köröket ismertessen meg a kortárs népművészettel, népi iparművészettel. Az egyedülálló, hiánypótló kezdeményezésnek köszönhetően a látogatók közvetlenül a Műhelyben alkotó mesterektől ismerhetik meg az egyes munkafolyamatokat, azok technikáit, a használt alapanyagokat és a különleges munkaeszközöket. Emellett az elmúlt évben rendszeressé váltak a népművészeti, néprajzi előadások, amik számtalan érdeklődőt vonzanak nemcsak szakmai körökből. 2016-ban is rengeteg érdekes előadással várja régi és új vendégeit a Nyitott Műhely a főbb jeles napokhoz és az aktuális kiállításokhoz kapcsolódva. Folytatódnak programjaink tájegységekhez kötődő gasztronómiai és gyógynövények, népi gyógyászat témában, és terítékre kerül a fafaragás is.

Tovább »

2016. február 11-13. közt (csütörtök délutántól szombat estig), Furik Rita vezetésével farsangi nagy beszélgetésre, újabb jövőbe néző, mélyre kutató, világmegváltó diskurzusra várja Kiscsőszre az érdeklődőket a Hidak Fórum, Kovács Norbert Cimbi és segítő társai. Ízelítő a beszélgetések témáiból:

- A koreográfia művészete: forma és tartalom egysége

- Az értől óceánig  -  A motívumtól a színpadig : a gyűjtött anyag értelmezése

- Játék és tánc: gyermek és felnőtt témájú koreográfiák, a szerkesztett játékok

- Jelek és jelrendszerek: kultúránk szimbólumrendszere és annak használata

Tovább »

A Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Terdik László, a Bartók Rádió vezető szerkesztője, az MTVA munkatársa vehette át idén a Magyar Rádió Márványtermében tartott keddi ünnepi koncert szünetében. A Lajtha László Alapítvány díját minden évben egy olyan muzsikus, zenetörténész, pedagógus, kiadó kapja, aki sokat tett Lajtha László életművének megismertetéséért, a rádió díját pedig egy olyan rádiós szakember, aki elkötelezett a kortárs zene népszerűsítésében.

Tovább »

A Hagyományok Háza tehetséggondozó zenei kurzust hirdet a népies műzene (magyar nóta, cigányzene) iránt érdeklődő fiatal (15-25 év közötti) zenészeknek. Az 5 alkalomból és egy záró koncertből álló kurzuson a Magyar Állami Népi Együttes művészei oktatnak. Jelentkezés meghosszabbított határidővel, 2016. február 12-ig lehetséges.

Tovább »

Szakmai napok címmel sorozatot indítottunk annak érdekében, hogy az új zsűrizési szempontrendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ találjunk közösen, illetve a modern kategória fogalmát tisztázzuk. Sorozatunk második alkalmára 2016. január 28-án kerül sor, középpontban a fazekasság. Délután tizennégy órától tizenhét óráig nyilvános konzultációt tartunk, így az alkotóknak lehetőségül nyílik kérdéseiket személyesen feltenni a Bíráló Bizottság tagjainak és a zsűriszervezőnek. Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Úrihímzés – habán kerámia – ónedény címmel nyílt kiállítás 2016. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A kiállítás az egyház és hagyomány témakört járja körül, elsősorban az egyházi liturgia régi és mai tárgyain keresztül mutatja meg ennek az összetartozó anyagcsoportnak a múltját, közelmúltját és jelenét, miközben emléket állít az úrihímzés újrafelfedezőjének és továbbéltetőjének, Schneider Imréné Éva néni Népművészet Mestere díjas hímzőnek is. Az ő és tanítványai, követői a reneszánsz és török gyökerű úrihímzésnek sokféle öltéstechnikáját, színezését, variációját álmodták meg mai darabokra. A kiállítás a sokszor egyházi használatban is álló habán kerámiával és ónedényekkel egészül ki.

A kiállítás megtekinthető 2016. május 14-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

Iskolai csoportok számára meghirdetett, Találkozás a néphagyománnyal című, délelőtti programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében. Az előadást követően a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva mesél a gyerekeknek, majd kézműveskedés, élőzenés táncházi foglalkozás, népi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre.

Tovább »

Január 20-án a müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében „Csak tiszta forrásból” címmel Bartók és Kodály népzenei feldolgozásai és az azokat ihlető autentikus népdalok csendülnek fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar, Pasztircsák Polina, Palerdi András, a Parapács zenekar, Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia, Zsikó Zoltán, Kurdi Gábor előadásában. Táncol a Cifra Táncegyüttes, vezényel Kocsis Zoltán.

Új interjúsorozatot indít a mandiner.hu online kulturális portál, melyben beszélgetéseket olvashatnak a hagyományos mesterségek utolsó képviselőivel.

Tovább »
2016. január 13.

Lám én tudok táncolni...

Mezőségi táncokkal folytatódik a Hagyományok Háza Baráti Körének tánctanfolyama. Az elsősorban az idősebb korosztályt megszólítani vágyó tanfolyam idei első alkalma január 26-án lesz. 19 órától várunk minden táncos lábú érdeklődőt.

A zenét Virágvölgyi Márta és tanítványai szolgáltatják, táncot tanít Lőrincz Beáta és Varga Zoltán táncpedagógus.

Tovább »
2016. január 13.

Hímezzünk és okosodjunk

A Nyitott Műhelyben szorgalmasan dolgoznak a nyitott műhely mesterei, és  tovább folytatódik a szülőknek és gyerekeknek szóló varrótanfolyam Gergely Évával. A második szombati alkalmon babaruha varrást, az ehhez szükséges alapvető öltéseket tanulhatják meg a látogatók.
Január 21-én pedig Várőri Adrienn, Több mint hobbi oldal szerkesztőjének kézműves marketinges tanácsadására kerül sor.
Az óvodákat, iskolákat pedig rajzpályázatunkkal és múzeumpedagógiai programjainkkal várjuk.

Tovább »
2016. január 13.

IDŐPONTVÁLTOZÁS

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Ségercz Ferenc „Nem az a betyár, aki gyolcsingben jár…” című koncertje január 30. helyett február 3-án 19 órakor lesz. A megvásárolt jegyek érvényesek a február 3-i előadásra, illetve február 3-ig visszaválthatók a Hagyományok Háza jegypénztárában.

Az okozott kellemetlenségekért elnézést kérünk!

Tovább »

Páva gála címmel 2016. január 21-én 20:35-től tűzi műsorára a Duna Televízió a Hagyományok Háza és az MTVA közös szervezésében megrendezett Újév-köszöntő műsort. A karácsonytól vízkeresztig tartó időszakot felölelő ünnepkör népi hagyományait, szokásait, táncait és zenéit mutatja be gálaműsor, többek közt a Magyar Állami Népi Együttes és a Fölszállott a páva ifjú előadóinak segítségével. Ismétlés 2016. január 23-án 13:20-kor a Duna Worldön.

Addig is, a tovább gombra kattintva, tekintse meg Dusa Gábor képeit az előadásról!

Tovább »

A Magyar Népművelők Egyesülete meghirdette a 2016. évi Kultúrházak éjjel-nappal programot, mellyel céljuk a közművelődés intézményei és civil szervezetei nyitottságának, sokszínűségének és a helyi társadalomban betöltött közösségépítő és -fejlesztő szerepének és lehetőségeinek bemutatása. 2016-ban a fő hangsúlyt az élő zenére kívánják helyezni.

Várják a közművelődési feladatot önállóan vagy integráltan ellátó intézményeket és szervezeteket, önkormányzatokat, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz, és szervezzenek 2016. február 5-7. között programokat!

Tovább »
2016. január 11.

Aprók tánca idén is

Idén is hívogatjuk kis barátainkat, hogy péntek délutánonként együtt játszunk, táncoljunk, énekeljünk, kézműveskedjünk - Sándor Ildikóval, Kovács Zsuzsannával, Manninger Lencsivel, Szerényi Andreával, Kerekes Pálmával, Dobi Pállal, zenész barátainkkal és persze Márti nénivel. Szeretettel várunk minden gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival! Minden héten más hangszeren szól a talpalávaló: duda, tekerő, furulya, citera, hegedű, koboz, gardon. A táncházak péntekenként 17.00-18.30-ig tartanak a Hagyományok Háza Halmos Béla termében.

Tovább »

Január 12-én 18 órától, a Hagyományok Háza Baráti Köre idei első klubestjén az 1969-es széki hangosfilm digitalizált, újraszínezett változatát nézzük meg. A film előtt és után Varga Zoltán beszél a gyűjtés és a film jelentőségéről, a film készítőiről, így többek között Martin Györgyről.
Az esték továbbra is nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

Január 19-ig a jegypénztár szabadság miatt csak 12-16 óra közt tart nyitva hétköznapokon.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

A Nyitott Műhely szeretettel várja az érdeklődőket januári programjaira is.

Január 8-án, pénteken Vetró Mihály tart előadást A teremtő kelme - A hagyományos nemezkészítés jelképvilága címmel,  január 9-én kezdődik szülő-gyermek varrótanfolyamunkra, ahová várjuk a lelkes anyukákat, nagymamákat varrni tanulni akaró csemetéikkel családi délelőttökre, január 13-án Páll Etelka Gyógyító festőnövények címmel avat be minket a gyógynövények és a növényi festés rejtelmeibe, január 21-én pedig Várőri Adrienn, Több mint hobbi oldal szerkesztőjének kézműves marketinges tanácsadására kerül sor.

Óvodák, iskolák tanulói pedig rajzpályázattal pályázhatnak nálunk.

Tovább »

A Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyam harmadik alkalma Bukovina jegyében telik. Havonta egy hétvégén a Kárpát-medence egy-egy tájegységének táncaival, azok néprajzi hátterével, az adott területre jellemző etnográfiai, történelmi, társadalmi hatásokkal és a paraszti öltözettel ismerkedhetünk a Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyamon.

A részvételi díj 10 000 Ft/fő, csoportos kedvezmény együtteseknek 50%!!! (egy együttesből legalább 4 fő jelentkezése esetén)
Az előadások és a gyakorlat szombatonként 10 órától 17 óráig, vasárnap 9 órától 14 óráig tartanak.
Oktatók:
Néptáncgyakorlat és tanítási módszertan: Fekete Etelka, Radák János
Népzene: Szabó Adrienn

Tovább »

Februárban táncos képzések indulnak a Hagyományok Házában! A Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete című akkreditált tanfolyamunkon idén somogyi szokásokkal, játékokkal és táncokkal ismerkedhetnek az érdeklődők. Az oktatók közt találjuk a tájegység táncainak talán legkiválóbb ismerőjét, Babinecz Sándort, valamint dr. Sándor Ildikót, Némethné Bakonyi Erikát és Berta Alexandrát. Jelentkezési határidő: 2016. január 18.

A szintén februárban induló Útravaló - a néphagyomány alkalmazása az óvodában tanfolyam célja nem(csak) a tárgyi tudás gyarapítása (nem népi játékokat, népmeséket, néptáncokat tanít), hanem az alkalmazás módszertani kérdéseit veti fel, a meglévő tudás korszerű, napjaink szakmai kihívásainak megfelelő felhasználására ad útmutatást. Jelentkezési határidő: 2016. január 25.

Mindkét képzésünket elsősorban (de nemcsak) pedagógusoknak ajánljuk.

Tovább »

Január 16-án 10-15 óra közt ismét bőrműves előadás-sorozattal várjuk az érdeklődőket. Idei első előadásunkon dr. Illés Károlyné népi iparművész a Békés megyei szűcshímzésről beszél, rövid szünet után pedig Hasznos János és Kurtics Attila népi iparművészek, a Békés Megyei Népművészeti egyesület tagjai vezetik be a hallgatókat a pásztorkészségek a hortobágyi karikás ostorok és bicskatartók rejtelmeibe.

Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »

A Hagyományok Háza 2015 nyarán megújította a „pávavédjegyet”. Az öntapadós TANÚSÍTÓ védjegy egy olyan különleges jelzés, amely az áru minőségét tanúsítja, és amelyhez a fogyasztók ragaszkodnak, érzelmileg kötődnek. Az alkotók az első védjegyet minden zsűrizett alkotásuk után ingyen kapják a Hagyományok Házától. További védjegyek vásárolhatóak a zsűrizett termékekre (a tervező által megadott mennyiségben) a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályán, vagy e-mail-ben jelezve a nepiiparmuveszet@hagyomanyokhaza.hu címen, a befizetést igazoló csekk elküldésével.

A matricákat 21 darabot tartalmazó íven árusítjuk, 210 Ft / ív (10 Ft/védjegy) áron.

Tovább »

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Pál István Szalonna és Bandája és a Hagyományok Háza tanfolyamot hirdet olyan tanulni vágyó kárpátaljai művészeknek, pedagógusoknak, akik szeretnék jobban megismerni környezetüket és a Kárpát-medence zenei és táncos hagyományok sokszínűségét, és fontosnak tartják a kárpátaljai kulturális élet élénkítését. A tanfolyam havi rendszerességgel kerül megrendezésre öt hónapon keresztül. Népi ének, néptánc, vonós hangszerek (hegedű, brácsa, nagybőgő), fúvós hangszerek (népi furulya, tárogató, klarinét) és tangóharmonika oktatásra jelentkezhetnek a tanulni vágyók.

Jelentkezési határidő: 2016. február 1.

Tovább »
2016. január 7.

Elhunyt Újfalusi Gábor

Fájó szívvel tudatjuk, hogy 2016. január 6-án, türelemmel viselt súlyos betegség következtében, életének 63. esztendejében elhunyt Újfalusi Gábor.  Sokoldalú szakemberként, s igazi reneszánsz emberként él emlékezetünkben. Választott szakmáját, a közművelődés segítését nyugdíjazásáig fiatalos lendülettel és soha ki nem fogyó ötletekkel művelte. Számos tanítványa köszönheti neki a szakma iránti elköteleződését, hiszen különös érzéke volt hozzá, hogy lelkesedését, ember- és közösségszeretetét átadja más, arra nyitott embereknek.

Tovább »

müpa

2016. január 6.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2016. január 4.

Jegypénztár zárvatartás

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy január 6-án a jegypénztár kivételesen csak 17 óráig tart nyitva. Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Aktuális hírek