Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Gyereknapi meglepetésprogramnak is nagyszerű lehetőség a május 28-i „Remekel a bicska” című programunk, ahol Csiki Lóránt népi játszóházvezető, népi iparművész segíti a gyerekeket, megmutatja a fortélyokat és irányítja a kis kezeket. Kásákavarót és zugattyú készíthetnek azok, akik ellátogatnak most hétvégén délelőtt a Nyitott Műhelybe, sőt, játékos tárlatvezetésünkön két fafaragással foglalkozó kiállításunkat is megtekinthetik.

Tovább »

Indulnak a 2016. éve Fölszállott a páva tehetségkutató seregszemle területi válogatói. Május 27-én 13 órától Kapuváron, 28-án 14 órától pedig Százhalombattán drukkolhatunk az új kis-pávásoknak.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Tudták, hogy népi orvoslásunkban számos, máig fennmaradt, hatásos és értékes gyógymód található?
De mik is ezek?
A köpölyözés, a nadályozás, a méhszúrásterápia, a fürdőkezelés, a különféle mozgatásterápiák, a ráolvasások vagy a szenesvíz készítés?
Csütörtökön folytatódik népi gyógyászatról szóló előadás-sorozatunk.
dr. Babulka Péter a Kárpát-medencei népi orvoslás fontosabb racionálisnak és irracionálisnak nevezett gyógymódjairól beszél május 26-án 17 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Az előadáson való részvétel regisztrációhoz kötött.

Tovább »

A Mesterek és tanítványok sorozat 2016/17-es évre szóló felhívására 7 pályázat érkezett, melyek közül a Hagyományok Háza szakmai zsűrije május 30-ig választja ki azokat, akik felkérést kapnak, hogy 2016 őszétől mestereikkel, tanítványaikkal egy-egy koncertet adjanak. A koncertsorozat célja egy színpadra állítani az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló generációkat, azaz a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat.

Tovább »

Izgalmas időszakot élünk. A tömegtermelés és fogyasztói társadalom korában még mindig élő a kézművesség, de mindezek közben át is alakul. A hagyományos kézművestermékek hagyományos árusítása viszont egyre nehezebben járható út. Hogyan találjuk meg azokat a vevőket, akik fogékonyak a népművészetre? Hogyan segít ebben az internet? Mennyire hatékony a vásározás? Hogyan segíthet egy népi iparművészen az, ha ért a marketinghez?

Ezeket a kérdéseket járja körbe Várőri Adrienn, a Több mint hobbi marketing szakértőjének kétórás előadása május 25-én, a Nyitott Műhelyben.

Tovább »

Mit tegyen az ember fia, ha egyszer csak váratlanul begurul hozzá egy láda? Nem tudni, hogy honnan, nem tudni, hogy kié... SEHOL senki, csak a láda. Régi jószág, ütött-kopott, rézcsatokkal, nagy lakattal, kerekeken gurul, gurul... Vajon mit rejthet e láda? Talán SEMMIT. Talán üres. És ha mégis színültig van VALAMIVEL? Nincs mese, az öreg láda titkát csak akkor fejtheti meg az, ki megtalálta, ha kinyitja.

Hogy meri-e? Lesz-e hozzá bátorsága? Vagy bontatlanul visszaküldi VALAKINEK, VALAHOVÁ?
Csak az tudja meg a választ, ki megnézi az előadást május 28-án.

Tovább »

Szeretettel várunk mindenkit a Népművészet Ifjú Mestere előadóművészeti kategória pályázóinak nyilvános színpadi megmérettetésére és zsűrizésére 2016. május 27-én, pénteken, 14 órától  Hagyományok Háza Színháztermébe. A belépés díjtalan.

Az eredményhirdetésre és a díjátadásra augusztus 20-án kerül sor. A tárgyi alkotóművészet kategória legkiemelkedőbb tárgyit „Ifjú mesterek remekei" című, augusztus 17-én nyíló kiállításunkon tekintheti majd meg a közönség a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Tovább »

2016. május 23-án kerül sor a Forgószél és Garabonciás országos hon- és népismereti levelező verseny döntőjére a Hagyományok Házában! Ország egész területéről (Boldog, Debrecen, Túrkeve, Ecséd, Nagykanizsa, Sajóvámos, Felsőszeli, Karcag, Gyöngyös, Monor, Biharkeresztes, Pécsvárad, Ságújfalu) érkeznek a személyes megmérettetésre a 3 forduló után a középdöntőn is legjobb eredményeket elért diákok. A vetékedőt a nagyobb korcsoportban, önálló kutató- és gyűjtőmunkát végző Garabonciás diákok előadásai zárja.

Tovább »

A tavaszi évad utolsó Mesterek és tanítványok koncertjén igazi csemegével várunk.
Magyar népzene helyett május 28-án egy hamisítatlan sváb rézfúvós banda, az Alte Kameraden Blaskapelle fogja köszönteni a nyarat. A zenekar azzal a céllal jött létre, hogy a magyarországi német nemzetiség fúvószenekari hagyományait felelevenítse, zenei anyanyelvüket ápolja és élővé tegye. Tagjai zömmel olyan zenészekből verbuválódtak, akik korábban sváb lakodalmakban és svábbálokon művelték ezt a műfajt. Ők még részesei voltak a közvetlen hagyományátadás folyamatának, mely garanciát jelent e zene stílusos megszólaltatásához.

Tovább »

Május 21-én és 25-én lesz látható a Magyar Állami Népi Együttes legújabb, Násztánc című darabja a Hagyományok Házában.

„A Násztáncban fantasztikusak a táncosok, hihetetlenül jó az élőzene és az ének.” (tanckritika.hu)

„...egyszerre néptáncgála, esküvői népszokások bemutatója, pszichedelikus utazás, esztrádshow. Jelen van benne a klasszikus, „füledbe húzom a nótádat”-féle cigányzene, autentikus magyar népzene, jazz, hiphop, egyszerre szól cimbalom, szaxofon, chill-outos szintetizátorszőnyeg és az az isteni kaval, amitől facsarni lehet a szívünket.” (magyaridok.hu)

Tovább »

A népmese mai élete sorozat május 20-i vendége Tasnádi Edit turkológus, műfordító, aki Kúnos Ignácról, a török népköltés felfedezőjéről, a török népmesék típusairól, a tekerleméről, a török és a magyar népmesék hasonlóságairól és különbségeiről mesél majd az érdeklődőknek. A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk 16 órára a Muharay Elemér terembe.

Tovább »

A Nyitott Műhely szeretettel várja a kisfiús szülőket és bátor kis- és nagylányokat, nagyszülőket, egyéni érdeklődőket gyerekekkel együtt május 21-én, és május 28-án a fafaragós családi délelőttjeire. Az első alkalommal Tóth Lóránt fafaragó népi iparművész lesz az, akivel belekóstolhatnak a látogatók a mesterség művészetébe, majd május 28-án Csiki Lóránt népi játszóházában készíthetnek népi játékokat.

Tovább »
2016. május 11.

Folk udvar Kapolcson

A Hagyományok Háza stábja idén is leköltözik a Művészetek Völgyébe, Kapolcsra. Július 22. és 31. között Folk udvarunkban várunk minden érdeklődőt. Házigazda zenekaraink - a Magos együttes, a Bazseva, Pálházi Bence Bandája és a Hungarian Folk Embassy - gondoskodnak az egész napos jó hangulatról. Napindító tánckurzus a Magyar Állami Népi Együttes táncosai, a  a nemezelés és bútorfestés kézművesmesterek segítségével, énektanulás, közös nótázás, interaktív gyereksarok FolkEmbassy-Kertem szabadegyetem népmesék és természetesen koncertek lesznek és folkkocsmák várja a nagyérdeműt! Május 20-áig kedvezményes bérletek vásárolhatók a Művészetek Völgye honlapján.

Tovább »

Aki május 13-án, péntek este, fittyet hányva minden babonaságra, eljön a Hagyományok Házába, állítjuk, hogy szerencsésnek fogja magát érezni.
Színpadon a feltörekvő, ifjú koreográfus-nemzedék két jeles tagja, Fundák Kristóf és ifj. Mlinár Pál koreográfiái a Forrás Néptáncegyüttes és a Balassi Táncegyüttes előadásában. Muzsikál a Szalonna és bandája és a Suttyomba Zenekar.

Tovább »

Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy Beszprémy Józsefné, Babi néni, Népművészet Mestere, népi iparművész hímző 2016. május 11-én, életének 94. évében elhunyt.

Több évtizede alkotott, nevéhez fűződik a dunántúli fehérhímzés felelevenítése, a Vas megyei színes gyapjúhímzés és a rábaközi hímzés felújítása, gyűjtése és feldolgozása. Évtizedek óta kimagasló szervező és szakirányító feladatokat látott el megyéje népművészeti mozgalmában. Következetes munkája eredményeként alkotó közösségek éledtek újjá: jelentős segítséget nyújtott a velemi alkotóház létrehozásánál.

Gyűjtéseit hímzés minta albumokban tette közzé, melyek közel 200 rajzát, gyűjtött mintáját tartalmazzák. A legutolsó album tavaly jelent meg a Hagyományok Háza gondozásában.

Emlékét, szellemiségét őrizzük.

Tovább »

2016. május 17-én a népviseleti babák és a textilből készült népi játékok zsűrizési szempontjainak megvitatására, egyeztetésére hívjuk az érintetteket. A sorozat célja egyrészt választ találni az új zsűrizési szempontrendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekre, másrészt kísérletet teszünk a modern kategória fogalmának tisztázása. A délutáni konzultáción a mesterek által felvetett kérdésekre is válaszokat keresünk. Szeretettel várjuk Önöket 14 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Tovább »

Folytatódik a Hagyományok Háza által indított sorozat, amely a népi gyógyászat világába kalauzolja az érdeklődőket. Május 19-én Pákay Viktória néprajzkutató beszél Kárpátalja egy szűkebb régiójának, az ugocsai Tiszahát néhány falujának gyógyító hagyományairól, valamint a korábban, illetve jelenleg is praktizáló gyógyító egyéniségeiről. Az előadás áttekintést ad arról, Kárpátalján milyen szerepet töltöttek, illetve töltenek be a mai napig a gyógyító specialisták a falusi társadalomban, milyen személyiségjegyekkel rendelkezik egy kiemelkedő gyógyító, hogyan látják ők magukat és tevékenységüket, valamint mit gondol róluk a környezetük. A rendezvényen a részvétel regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Angyalok, szentek, vitézek címmel kiállítás nyílt a a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A két barát és pályatárs, Mónus Béla és Horváth Béla fafaragó népi iparművészek közös kiállításán rácsodálkozhatunk, hogy ugyanabban a korban, ugyanabból az anyagból, ugyanonnan inspirálódva milyen különböző, ám hasonlóan szemet gyönyörködtető alkotásokat lehet létrehozni. A kiállítás megtekinthető A kiállítás megtekinthető 2016. június 18-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »
2016. május 5.

Tanév végi izgalmak

Végéhez közeledik a Hagyományok Háza 5-6. osztályosoknak kiírt egész éves tanulmányi versenye, a Forgószél. 38 tanuló jutott a május 18-i döntőbe, akik közül a legjobb 15 vehet majd részt a Hagyományok Háza nyári táborában. Gratulálunk minden versenyzőnek, aki részt vett, készült, tanult!

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye a kiállításokhoz kapcsolódó programokkal várja a népművészet, néprajz  iránt érdeklő felnőtteket, gyerekeket: Gyenes Tamás fafaragó népi iparművésztől az ácsolt ládák készítésének titkait tudhatjuk meg, most szombaton rövid időre a Nyitott Műhelybe költöznek a galgamácsai asszonyok guzsalyukkal, teknőjükkel, meséikkel, a hónap második felében pedig várjuk az apukákat, kis és nagyfiúkat fafaragós foglalkozásainkkal.

Tovább »

Csak tud valamit a magyar folklór, ha 45 éve töretlenül kitart a táncház-mozgalom – jelentette ki Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója a május 7-i Táncház napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az intézmény székházában. – Aki egyszer belelépett ebbe a folyóba, az örökké érezni fogja annak fiatalító hatását. A táncház a „teljes szabadságot” jelenti, ahol zenész és táncos improvizál, és ahol nemzeti létünk kollektív alapját műveljük.

Tovább »
2016. május 4.

Útravalóul

Végéhez közelednek tanfolyamaink.

Az „Útravaló” – a néphagyomány alkalmazása óvodában című tanfolyamunk utolsó alkalmán, május 7-én Berta Alexandra az óvodai népi éneklésről, Gundyné Szerényi Andrea pedig a néphagyomány rejtett pedagógiájáról tart előadást. Alkalmi részvételi díj 5.000 Ft.

Szintén végéhez érkezik a Kárpát-medence táncos öröksége képzés. A május 7-8-i  alkalom témája a koreográfiakészítés  lesz, Szilágyi Zsolt és Sándor Ildikó előadásában.
Alkalmi résztvevőknek 10.000 Ft a részvételi díj.

Tovább »
2016. május 4.

Közeleg a Táncház Napja

Május 7-én az ország számos pontján (Budapest, Dinnyés, Dunakeszi, Dunaújváros, Hollókő, Komló, Martonvásár, Mezőkövesd, Mór, Pécs, Szécsény, Tatabánya, Tés), és határainkon túl is (Fogaras, Huszt, Kézdivásárhely, Lendva, London, Máramarossziget, Munkács, Nagyszalonta, Nemeskosút, New York, Prága, Szászrégen, Torontó, Zsobok) Táncház napi programok hívják fel a figyelmet a több mint negyvenéves Táncházmozgalom értékeire. A rendezvény központi helyszíne a Liszt Ferenc tér, ahol délelőtt 10 órától tánc- és énektanítással, mesesarokkal, kézműves-foglalkozással várja egész nap az érdeklődőket a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre. A budapesti programot a Zeneakadémián 19:30-kor kezdődő, A Szerettől a Szamosig című koncert zárja.

A Táncház Napja előtti héten, május 5-én és 6-án, a  Szent István Bazilika előtt és a Blaha Lujza téren flashmobbal, villámcsődülettel népszerűsítjük a programot. Minden táncoslábú és -kedvű érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Az utóbbi évtizedben a népmese különféle okokból egyre inkább a figyelem középpontjába került. Nagy az érdeklődés mind a pedagógusok, mind a szülők, mind pedig a „laikus” érdeklődők részéről. Az előadás azt a témát járja körbe, hogy milyen szerepe lehet a népmesének, illetve a népmesemondásnak a mai kultúrában. Előadónk, Nagy Gabriella, a Hagyományok Háza Folklór osztályának munkatársa azt a kérdést feszegeti, miért más a szóban elmondott népmese, mint az olvasott/írott népmeseszöveg.

Tovább »

Az Élő népművészet kiállítás 3D-s virtuális tárlatvezetésén újra gyönyörködhetnek az elmúlt öt év legszebb népművészeti alkotásaiban.

Tovább »

Meghosszabbítottuk a Mesterek és tanítványok sorozat pályázati kiírás beérkezési határidejét.

2016. május 14-ig várjuk olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták jelentkezését, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják. A koncertet követően lehetőség nyílik táncházra is a pályázók közreműködésével.

Tovább »

Május 13-án este a Vásárhelyi László Táncszínpadra megívott a Balassi Táncegyüttes új műsorának budapesti bemutatója, a Forrás Néptáncegyüttes nagy sikerű, Levelek című darabjának pedig utolsó előadása lesz a Hagyományok Házában. Vendégei amatőr táncegyüttesek – az általuk bemutatott produkciók azonban a színpadi néptánc izgalmas, sokszor kísérletező, új látásmódot megjelenítő remekművei.

Tovább »

A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület szervezésében megrendezésre került 2016. április 12 és 14 között a Globális Fenntarthatósági Divathét, amelynek keretében a szervezők nemzetközi konferenciát, workshopokat, kiállításokat, és divatbemutatókat rendeztek a fenntartható és etikus divat témában. A rendezvényen 13 ország képviseltette magát Argentínától Indiáig. A divathét záró napjának a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma adott helyet. A résztvevők inspirációt és ismereteket kaphattak a fenntartható divat koncepciójáról és eredményeiről a dizájn-tól a zöld eladás lehetőségéig, a régi és új technikákról, és különböző országok legjobb gyakorlatairól.

Tovább »

Májusban is érdemes ellátogatni a Nyitott Műhelybe, ahol az aktuális Múzeumi kiállításokhoz kapcsolódóan a fafaragásról, pontosabban a szuszék készítésről tart előadást a faragás szerelmeseinek a téma szakértője Gyenes Tamás, aranyokleveles népi iparművész. Május 7-i Mácsai pünkösd című programunkkal próbáljuk visszacsalogatni a jóidőt, és jókedvet csempészünk kicsik és nagyok szívébe a Galgamácsáról érkezett asszonyok tudományainak és vendégváró falatjainak segítségével. Pünkösd témájú múzeumpedagógiai programokkal pedig iskolai, óvodai csoportok jelentkezését várjuk.

Tovább »

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Magvető Program keretében a Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-Központban nevelkedő gyerekek számára tartottak foglalkozásokat a Népművészeti Módszertani Műhely munkatársai 2016. április 20-24 között. A zsoboki program a Hagyományok Háza egy hosszabb távú kezdeményezésének egyik fontos, úttörő állomása: a „Magvető” programsorozat a társadalmi felelősségvállalás jegyében indult útjára. Elsődleges célcsoportját a nevelőotthoni körülmények között élő gyermekek jelentik.

Sándor Ildikó és Legeza Márta beszámolója...

Tovább »
2016. április 27.

A Hargita két csúcsa

Április 30-án két előadással is föllép nálunk a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.
Délelőtt 11 órakor egy könnyed, szórakoztatva tanító ifjúsági előadással készülnek. A magyar tánc évszázadai tánccal és zenével gazdagon illusztrálva ismerteti a különböző tánctípusokat, a zenekíséret jellegzetességeit, és kitér a népviseletek bemutatására is. Ebben eligazítónk Diószegi László történész-koreográfus.

Az esti Magyaroké című előadás etimológiai szempontból vizsgálja a táncokat: a Kárpát-medence azon táncait veszi sorra, melyeket akár a magyar, akár a szomszédos népek fontosnak tartottak magyarnak nevezni (ritka magyar, sűrű magyar, Mahańska, magyaros, stb).

Tovább »

Véget ért a 2016-os páva előválogatója. A zsűri 313 produkciót választott ki, ami azt jelenti, hogy 1640 gyermek vehet részt májustól a területi válogatókon. Hét helyszínen mutatják be tudások legjavát a Magyarországról, Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről érkező muzsikus, énekes és táncos palánták.
A zsűri azt is elárulta, az idei mezőny jottányit sem marad el a tavalyitól.

Tovább »

Csinta Samu szerkesztésében megjelent Kallós Zoltán első 90 évéről szóló könyv, A lélekmentő címmel.

A kötetben Kallós Zoltán mellett a magyarországi és erdélyi néprajzkutatás, népzenekutatás és a táncházmozgalom kiemelkedő személyiségei – köztük Andrásfalvy Bertalan, Borbély Jolán, Kelemen László, Pávai István, Novák Ferenc Tata, Sebő Ferenc, Korniss Péter, Szép Gyula, Deák Gyula, Kostyák Alpár, Bardocz Sándor – mesélnek a Nemzet Művésze küzdelmes szakmai életútjáról, Vele kapcsolatos élményeikről, a népzene és néptánc rejtett kincseinek felfedezéséről, s a jövő nemzedékei számára való megtartásának kallósi modelljéről...

A kiadvány megrendelhető webáruházunkban.

Könyvbemutató: 2016. május 3., 16 óra, Hagyományok Háza

Tovább »
Április 17-én lezárult a jelentkezés a Fölszállott a páva 2016-os évadára. Összesen 380 regisztráció érkezett Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról. A szakmai zsűri április 21-én és 22-én dönt arról, hogy kik kerülnek majd be a májusban és júniusban zajló területi válogatókra. Sok sikert és eredményes felkészülést kívánunk minden jelentkezőnek!
Tovább »

Most különösen érdemes körülnézni webáruházunkban, hiszen számtalan kiadványunk árát lecsökkentettük. Emellett új kiadványaink, Csinta Samu: A lélekmentő - Kallós Zoltán első kilencven éve című műve, Novák Ferenc Tata: Tánc, élet, varázslat - Gondolatok, küzdelmek című tanulmány- és interjúkötete és a Táncház-Népzene 2016  CD is megjelent. A lemezen a 2016-os pályázat nyertes előadói dél-alföldi, Galga menti, kalotaszegi, becei, magyarózdi, palóc, sárospataki, sárközi, gyimesi, vajdakamarási és moldvai dallamokat  játszanak.

Tovább »
2016. április 21.

Szakmai napok a zsűrizésről

Kézműveseknek szóló szakmai napok sorozatunk 2016. április 22-i megbeszélésének témája a szőttes munkák, április 25-én pedig a viselet és modern öltözékek, valamint a textil kiegészítők zsűrizési szempontjai lesz. A délutáni konzultáción a mesterek által felvetett kérdésekre is válaszokat keresünk. Szeretettel várjuk Önöket 14 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Részvételi szándékukat itt jelezhetik:

kazsimer.d.fruzsina@gmail.com

(+36 1) 201 8734

Tovább »

Nagy sikerrel mutatta be a Magyar Állami Népi Együttes Násztánc című új darabját. A mű Nagy László Menyegző című versének nép- és modern tánccá formált adaptációja Farkas Zoltán Batyu koreográfiájában.

„...egyszerre néptáncgála, esküvői népszokások bemutatója, pszichedelikus utazás, esztrádshow. Jelen van benne a klasszikus, „füledbe húzom a nótádat”-féle cigányzene, autentikus magyar népzene, jazz, hiphop, egyszerre szól cimbalom, szaxofon, chill-outos szintetizátorszőnyeg és az az isteni kaval, amitől facsarni lehet a szívünket.” (Magyar idők)

„A Násztáncban fantasztikusak a táncosok, hihetetlenül jó az élőzene és az ének.” (Tánckritika)

A darab székházi bemutatója május 21-én, további előadásai május 24-én és 25-én lesznek.

Tovább »

Minden eddiginél több, 24 vidéki, határon túli és külföldi helyszín csatlakozott a Táncház Napjához.
Május 6-án estétől 8-án reggelig New Yorktól Kézdivásárhelyig fog szólni a magyar népzene, fognak táncolni, mesét hallgatni, kézműveskedni kicsik és nagyok. Köszönet érte a lelkes szervezőknek! A helyszínek, időpontok és programok megtalálhatók a Hagyomány. Éld bele magad Facebook-oldal eseményei közt és a Hagyományok Háza honlapján.

Ráhangolódásképpen pedig várunk mindenkit a Táncház Napját megelőző flashmobokon, 5-én a Blaha Lujza térre és 6-án a Szent István Bazilika elé!

Tovább »

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában (1011 Budapest, Fő utca 6.). 2016. április 29-én 14 órakor Angyalok, szentek, vitézek címmel nyílik kiállítás két fafaragó népi iparművész alkotásaiból. A két barát és mester: Mónus Béla és Horváth Béla.

Tovább »

Nemzetközi népiékszer-kiállítás
2016. április 14.–június 24.

Kiállításunk egy több ország részvételével megvalósult projektet mutat be plakátok, fényképek, tervek és természetesen különleges ékszerek segítségével.

A nemzetközi kiállításon bolgár, román, horvát és magyar tradicionális ékszerek és ezek feldolgozott változatai is láthatók.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Szalóki Ági mesélt pályájáról, szakmai tapasztalatairól, az énekléshez és népzenéhez fűződő viszonyáról

Fotó: Hont Angéla

Tovább »

2016. április 20-án 16 órakor szeretettel várjuk a népi hangszerek és kutatásuk iránt érdeklődőket Hankóczi Gyula előadására a Népismei Tudománytár sorozat keretében. Közreműködik: Salamon Soma (hosszúfurugla) és ifj. Szerényi Béla (tekerő).

 

Tovább »

A Nyitott Műhely a kézművességet több aspektusból is szeretné bemutatni, körbejárni. Mógáné Sebők Erzsébet a Kézzelfogható Alapítvány elnökének, gyógypedagógus és fazekas szakoktatónak április 28-i előadása során közelebb kerülhetünk a látássérültekhez, megtudhatjuk, hogyan működik a Vakok Speciális Szakiskolája, és azt, hogy tanulóik hogyan dolgoznak művészként, kézművesként. Vendégeink a Vakok Speciális Szakiskolája – Rozsos Nikoletta (szövő), Tóth Milán (szövő), Pincés András (kosárfonó), Tóth Bálint (kosárfonó) –, akik mesterségbemutatóval készülnek.

Az alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Április 20-án dr. Babulka Péter etnobotanikus előadásával várja a Nyitott Műhely a népi gyógyászat és gyógynövényismeret iránt érdeklődőket. „Az utóbbi néhány évtizedben a népi növényismereti és a népgyógyászati (népi orvoslási, etnomedicina) kutatások iránt egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható. Ennek egyik oka az, hogy a különböző népek gyógyítással és a gyógyításhoz használt természetes anyagok használatával kapcsolatos ismereteinek összegyűjtése, dokumentálása, értékelése és hasznosítása egyaránt sürgetővé vált."

Tovább »

Hazaérkezett Sepsiszentgyörgyről a Hagyományok Háza Napok stábja, de a Népművészeti Módszertani Műhely munkatársai jövő héten ismét felkerekednek: a kalotaszegi Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola Központban nevelkedő gyermekeknek második alkalommal tartanak komplex hagyományismereti tábort, a gyimesi Kosteleken pedig folytatódik a tavaly megkezdett népzenei mesterkurzus.

Tovább »
2016. április 13.

Önkéntesnek lenni menő!

Április 20-ig várjuk önkéntes zenészek és táncosok jelentkezését a Táncház Napjára. A Táncház Napja azért jött létre, hogy megmutassuk a táncházmozgalom értékeit a külvilágnak. A mozgalmat és annak tagjait: akik napról napra átadják, akik estéről estére éltetik, akik hétről hétre dokumentálják, akik évről évre őrzik hagyományainkat. Tegyetek ti is azért, hogy egyre többen legyünk! Hívunk és várunk minden lelkes jelentkezőt, aki tánctanítással, muzsikálással tevékenyen részt szeretne venni a Táncház Napja központi rendezvényén a Liszt Ferenc téren, 2016. május 7-én!

Tovább »

Kézműveseknek szóló szakmai napok sorozatunk 2016. április 18-i megbeszélésének témája a hímzett munkák, április 22-én pedig a szőttes munkák, április 25-én pedig a viselet és modern öltözékek, valamint a  textil kiegészítők zsűrizési szempontjai lesz. A délutáni konzultáción a mesterek által felvetett kérdésekre is válaszokat keresünk. Szeretettel várjuk Önöket 14 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Tovább »

képek a magyarországi horvátok néphagyományaiból

Almárium sorozat

Hagyományok Háza, 2016. április 9.

Fotó: Antal Alice

Tovább »

A vetélkedő szervezői szeretnék, ha a 2016-ra ismét gyermekek számára meghirdetett Fölszállott a páva televíziós versengés mind több fiatal tehetség részvételével zajlana. Ezért a jelentkezési határidőt 1 héttel MEGHOSSZABBÍTJUK, 2016. április 17. éjfélig. Biztatjuk mindazokat, akik tervezik a részvételt, várjuk a néptánc, népzene területén jeleskedő általános iskolás énekes, hangszeres és táncos szólisták, együttesek jelentkezését!

Tovább »

Technikai okok miatt sajnos elmarad az áprilisi „Kerekítünk, gömbölyítünk, varrogatunk.” című varrótanfolyam. Az új tanfolyam ősszel várható. Köszönjük megértésüket!

Tovább »

Aki januárban lemaradt, most még jelentkezhet a Nyitott Műhely tavaszi babavarró tanfolyamára. A négyalkalmas sorozat egy rongybaba elkészítése, ruháinak megvarrása által vezeti be a résztvevőket az alkotás gyönyörű világába.
A tanfolyam alkalmai: 2016. április 9., 16., 23. és 30.

Április 13-án Bozsik Lidia Palócleves című, ételkóstolóval egybekötött előadása várja az érdeklődőket. Ajánljuk mindenkinek, aki érdeklődik a palóc ételek és Mikszáth világa iránt, aki felfrissítené receptgyűjteményét és mindenkinek, aki éhes.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet Mesterek és tanítványok elnevezésű előadás-sorozatán való közreműködésre. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták jelentkezését várjuk, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják. A koncertet követően lehetőség nyílik táncházra is a pályázók közreműködésével.

A pályázatok beérkezési határideje: 2016. április 30.

Tovább »

Április 14-én 16 órakor nyílik a Beaded jEUwelry -  a Gyöngyszemtől az ékszerig című nemzetközi népiékszer-kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. A nemzetközi kiállításon bolgár, román, horvát és magyar tradicionális ékszerek és ezek feldolgozott változatai is láthatók lesznek.

Tovább »

Közlemény

A „Fölszállott a páva 2016” versenykiírást  az alábbiak szerint módosítjuk: a táncegyüttesek esetében is lehetővé tesszük a megadott életkori határoktól való eltérést a jelentkező csoport létszámának 20%-áig, legfeljebb 2000. január 1. után született személyekkel.

A változással azt kívánjuk elősegíteni, hogy a kisebb települések vegyes életkorú együttesei is kedvet kapjanak a részvételre.

Budapest, 2016. április 5.

Hagyományok Háza – MTVA – Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület

Tovább »
2016. április 5.

Elhunyt Halmos István

Halmos István 2016. április 4-én, 87. életévében, hosszúra nyúlt, küzdelmes hónapok után távozott erről a világról. Az Óbudai Temetőben a hagyományos zsidó szertartást dr. Verő Tamás főrabbi és Nógrádi Gergely kántor vezeti. Népzenész ismerősei, barátai, kollégái muzsikával köszönnek el tőle.
Helyszín: Budapest, 3. kerület, Külső Bécsi út 369.
Időpont: 2016. április 8., péntek 12 óra.

Tovább »

A műsorral a 90 éves Kallós Zoltánt köszöntöttük

Fotó: Kelemen Gábor, Pohl Péter

2016. április 1.

Tovább »

Április hónap műtárgya Telekné Tóth Ilona három, gyékényből szőtt, míves hentesszatyra.  Kovács Bence muzeológus kollégánk írásából sok érdekességet megtudhatunk a szálasanyagok megmunkálásáról, vagy épp arról, miért a gyékényszatyor a legalkalmasabb a hús- és haláru szállítására.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes zenekarának tagjait évtizedek óta tartó barátság fűzi Ferenczi Györgyhöz és zenésztársaihoz. A találkozás mindig hatalmas örömmuzsikába torkollik. Április 8-án a közönség is részese lehet ennek a katartikus élménynek. A koncert gyönyörű példája lesz annak a hagyománynak is, ahol a két zenei stílus saját hitelességét megőrizve hat egymásra, tiszteli és építkezik belőle. Ferenczi György saját világát formálja meg zenészbarátai segítségével, mely muzsikának egyik legfontosabb eleme a népzene és a cigányzene.

Tovább »
2016. március 31.

65 év - 65 százalék

A Magyar Állami Népi Együttes fennállásának 65 éves évfordulója alkalmából ünnepi CD- és DVD-csomagokkal kedveskedünk a MÁNE rajongóinak. A 65 éves jubileum alkalmából hatalmas, 65 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a csomagokat.

Fogadják szeretettel és válogassanak kedvükre!

Tovább »

Ismerjük meg közelebbről a Bánságot 2016. április 9-én a Magyarság Házában, a „Rejtőzködő Kárpát-medence” sorozat következő eseményén! A színes program -  amelyet a rendező a Bánsági Közösségért Egyesülettel közösen szervez - konferenciával, filmvetítéssel, kiállítással,  könyvbemutatóval  és művészeti esttel mutatja be a régiót.

Tovább »
2016. március 30.

„Emléket hagyni…”

Magyarországon, a nyugati és déli végeken még él egy olyan hagyományos kultúra, amely eredetében a Balkánra, mai állapotában a Kárpát-medencére mutat. A baranyai és Dráva menti horvátok 300 éve érkeztek az új hazába. Hagyományaikat, katolikus hitüket mindvégig megtartották. A hűvös tisztaszobákban, a nagymamák fennhatósága alatt még állnak szekrények, amelyek egy nép, egy-egy népcsoport történetét őrzik. Szőttesek, viseletek, amelyeket az utódoknak őriztek meg. Van olyan, ami egy évig készült. Akkoriban, amikor esténként nem a képernyők, hanem a tízes petróleumlámpák világítottak. Kinyílnak az ütött-kopott falusi ajtók, vendégségbe érkezünk. Isten hozott, kedves vendég! Dobro dosli!

Tovább »

Tárt kapukkal vár mindenkit a Nyitott Műhely április 2-án, a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák III. Országos Hétvégéjén. A Húsvét utáni hétvégén a Fehérvasárnapi népszokásokat elevenítjük fel: megismerkedhetnek a mátkálás, komálás szokásával, komatálakat készíthetnek, de lesz kalács- és tubukasütés, kosárfonás és hímzés is. Április 6-án délután fél négytől az úri hímzésről beszél részletekbe menően dr. Pap Zoltánné Szalay Emőke, várunk szeretettel mindenkit, aki a hímzés szerelmese! A gyermekeknek szánt négyalkalmas babavarró tanfolyam első foglalkozása április 9-én lesz. Kézműves programjainkra a lelkesedésen kívül semmit nem kell magukkal hozni, mindent mi biztosítunk.

Tovább »

Április 1-jén köszönti a Hagyományok Háza a 90 éves Kallós Zoltánt, a 85 éves Novák Ferenc Tatát és a 75 éves Papp Imrét. Az ünnepi műsor első felében a Bákó környéki moldvai csángó magyar falvak archaikus kultúrájából láthatunk életképeket a klézsei, somoskai, forrófalvi, bogdánfalvi és külsőrekecsini csángó asszonyok, leányok és férfiak hiteles előadásában. A második félidőben Papp Imre, Péterbencze Anikó és a jászsági műhely három évtizedes Kárpát-medencei néprajzi gyűjtőmunkájának élményeit eleveníti fel.

Tovább »

Kézműveseknek szóló szakmai napok sorozatunk 2016. április 6-i megbeszélésére a fával foglalkozó szakembereket hívjuk: fafaragás; faragott fa, csont, szaru; festett faragott bútor; naiv szobor; építmények és köztéri alkotások fából; népi játék fából. Szeretettel várjuk Önöket a délutáni konzultációra 14 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a kazsimer.d.fruzsina@gmail.com címen lehet.

Tovább »

A Hagyományok Háza tehetséggondozó zenei kurzust hirdetett a népies műzene (magyar nóta, cigányzene) iránt érdeklődő fiatal (15-25 év közötti) zenészeknek. Az 5 alkalomból és egy záró koncertből álló kurzuson a Magyar Állami Népi Együttes művészei oktattak.

Tovább »
2016. március 29.

Ifjú virtuózok koncertje

Szeretettel várunk minden érdeklődőt április 16-án 19 órára színháztermünkbe, a Hagyományok Háza  cigányzenei tehetséggondozó műhelyfoglalkozásainak „Messze van a nyíregyházi kaszárnya…” című zárókoncertjére.

A Hagyományok Háza tehetséggondozó zenei kurzust hirdetett a népies műzene (magyar nóta, cigányzene) iránt érdeklődő fiatal zenészeknek. Az 5 alkalomból álló kurzuson a Magyar Állami Népi Együttes művészei oktattak. A koncerten közreműködnek a kurzus résztvevői és tanáraik.

A rendezvény ingyenes.

Tovább »

Vasárnapig lehet még megtekinteni a tavalyi év legszebb kézműves alkotásait a Néprajzi Múzeumban. Lelket emelő húsvéti program, de csodaszép hímes tojás mintákat is lehet lesni.

Kedvcsinálónak néhány bejegyzés a kiállítás vendégkönyvéből:

„Szavakat nem találok a dicséretre, olyan magas szintű, gyönyörű munkák vannak kiállítva!!! Gratulálok a készítőknek és a kiállítóknak a szervezésért!”

„Ma 250 km-t utaztam „csak” ezért az élményért, de bearanyozta a napom.”

„Szépség, csoda, lelket nyugtató rezgések. Szerencsés vagyok, hogy mindezt láthattam és érezhettem. Köszönet és hála a kiállításért!”

Tovább »

A kötettel Novák Ferenc Tata 85. születésnapján szeretnénk tisztelegni hatalmas életműve előtt, ennek egy kevésbé ismert területét állítva a reflektorfénybe: Tata elméleti (verbális) megnyilatkozásait. A kifejezetten tudományos igénnyel írt tanulmányai – függetlenül attól, hogy mikor íródtak – mindmáig tanulságosak, napjainkban is érvényesek. A könyvben helyet kaptak még az általa adott jelentősebb interjúk, különféle kritikák, megnyitó beszédek, levelek, illetve egyéb fontos dokumentumok.

Amint Tata a könyv előszavában írja: „A fiatalabb olvasók tekintsék a kötetet a tánccal együtt sokáig élt öreg kolléga üzenetének a XX. századból. Gondolom, sok írás szolgálhat tanulságul, hogyan éltünk, hogyan harcoltunk ebben a sok átalakulással terhes időszakban.”

Könyvbemutató és dedikálás a Táncháztalálkozón lesz április 2-án 16 órától a Vásárhelyi László teremben.

Tovább »

A hagyományteremtés szándékával rendezi meg már másodízben a Hagyományok Háza és a Nemzeti Táncszínház költészetnapi ünnepi előadását április 11-én. A műsor szellemiségét az ebben az évben kilencvenéves Kallós Zoltán erdélyi népzenekutató sok évtizedes gyűjtőmunkája eredményeképpen kiadásra került Balladák könyve jeleníti meg. Az előadás a „táncba rajzolt mozdulat”, az énekelve mondott balladák megidézése mellett tovább nyitja a horizontot és nagyvonalúan idéz az orális népművészet rokon területeitől: a népdalok, népmesék, a historikus énekek világából is. Nagy László költőnk szavait magunkra formálva, hisz az előadás nem csak versben, zenében, dalban, de táncban „bujkáló” is egyben.

Tovább »
2016. március 23.

Idén is Táncház Napja!

A Táncház Napja egy egynapos rendezvény, melynek célja, hogy megmutassuk ország-világnak a 40 éves, UNESCO által is elismert táncházmozgalmat. A mozgalmat és annak tagjait: akik napról napra átadják, akik estéről estére éltetik, akik hétről hétre dokumentálják, akik évről évre őrzik hagyományainkat. Április 11-ig várjuk azon lelkes önkéntesek jelentkezését, akik tánctanítással, muzsikálással, kézműves-foglalkozással, népdaltanítással, meséléssel tevékenyen részt szeretnének venni az eseményen Budapesten, a Liszt Ferenc téren, illetve azok jelentkezését, akik vidéken, vagy határainkon kívül is szívesen csatlakoznának saját rendezvénnyel a programhoz.

Tovább »
2016. március 23.

Ismét fölszáll a páva

Az MTVA és a Hagyományok Háza negyedszerre hirdeti meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt. A 2016-os évadban ismét a gyerekeké lesz a főszerep a Duna televízión ősszel adásba kerülő műsorban, ahová 6-14 éves korú tehetségek jelentkezését várják. Énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták, zenekarok és hangszeregyüttesek, táncos szólisták és táncospárok valamint néptáncegyüttesek kategóriákban várják a jelentkezéseket április 10-ig.

Tovább »

Március 30-án ismét megszólal Halmos Béla hegedűje, s habár nem Béla bácsi fogja megszólaltatni, hisszük, hogy olyasvalaki, aki technikailag is és Halmos Béla szellemisége tekintetében is méltó utódja. Lipták Dániel a tavalyi Táncház Napján nyerte el a Halmos Béla vándor-díjat. A vándordíj Márkus Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül. A koncerten zenészbarátaival Kárpát-medencei zenei barangolásra hívja a hallgatóságot. Bukovinától Bogyiszlóig csendülnek fel dallamok.

Tovább »

Március 24-én 15 órától tojásfestéssel készülünk az ünnepre Csákányi Zoltán népi iparművész segítségével, április 2-án pedig a húsvéti ünnepkör zárónapjához kapcsolódó népszokással, a mátkálással, illetve komálással ismerkedhetnek meg a Nyitott Műhelybe látogatók. Népi játszóházunkban kalácsot, tubukát készíthetünk, megtudhatjuk mi került a komatálba. Nagyszerű alkalom barátnőinkkel felkerekedni, és a Nyitott Műhelybe ellátogatni, ahol egy kellemes kézműves délelőttöt tölthetünk el együtt. Az ünnepek elmúltával ismét beköszöntenek a szorgos hétköznapok: mi varrótanfolyammal várjuk a tüsténkedni vágyókat.

Tovább »

Élőzenével kísért élményközpontú komplex óvodai foglalkozással, illetve annak módszertani tudnivalóival várja Tálas Ágnes április 9-10-én az óvodapedagógusokat, gyerektáncházat tartókat, gyermekcsoportok vezetőit és minden érdeklődőt Útravaló tanfolyamunkon. Alkalmi résztvevőknek 10 000 Ft a részvételi díj (fejenként a két napra).

Tovább »
2016. március 22.

Lélek-hang: Miért énekelek?

Lélek-hang: Miért énekelek? címmel Szalóki Ági, Artisjus-díjas és többszörös Fonogram díjas magyar énekesnő, előadóművész, dalszerző mesél pályájáról, szakmai tapasztalatairól, az énekléshez és népzenéhez fűződő viszonyáról a Hagyományok Háza Baráti Köre április 12-i klubestjén. Szeretettel várunk mindenkit délután hat órától. Az esték nyitottak, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Juhász Katalin „Aranyos víz, tiszta víz - húsvéti tisztító rítusok a néphagyományban” című március 22-i előadása betegség miatt elmarad. Elnézésüket kérjük az okozott kellemetlenségekért!

Tovább »

Folytatódik előadás-sorozatunk, melynek célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel. A március 31-i előadás arra keresi a választ, hogyan vehetjük segítségül a népi tudást várandósság, vajúdás, szülés, gyermekágy normális és rendellenes eseteiben, anya-, újszülött-, csecsemőgondozás, meddőség terén. Ezért az előadásért, tanulmányért 2003-ban Magyarországon Országos Szülésznői Konferencián különdíjat kapott az előadó. Bernád Ilona, gyakorló természetgyógyász, bába Erdélyben, a Kis-Küküllő mentén, Makfalván nőtt fel.

Tovább »

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat és vásárlóinkat, hogy könyvtárunk és jegypénztárunk nagypénteken, 2016. március 25-én zárva tart. Március 29-től a megszokott rend szerint várjuk a Önöket.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »
2016. március 17.

Mizli, gürtli, tilángli

Rábaközi női öltözetek, kiegészítők és fejviseletek bemutatója a Nyitott Műhelyben

2016. március 7.

Fotó: Dóra Fruzsina

Tovább »

A Fölszállott a páva 2016-ra a regisztráció hamarosan indul. Addig is, kérjük, tanulmányozzák a versenykiírást.

Tovább »

A Hagyományok Háza Napok elnevezésű programsorozat első határon túli állomása Kolozsvár volt, idén eljöttünk Komáromba, április 8-10. közt pedig Sepsiszentgyörgyre készülünk. Az a célunk, hogy a különféle néphagyományokkal kapcsolatos képzéseinket és további műsorainkat elvigyük olyan helyekre, ahol ritkán adódik lehetőség az efféle szakmai-módszertani napon való részvételre. Célközösségünk elsősorban a néphagyományok bármely elemét – például népi játékot, éneket, népzenét – az iskolákban és az óvodákban alkalmazó pedagógusok, közművelődési szakemberek, néptáncosok és népzenészek. Felkészült szakembereink az előadások és gyakorlati módszertani bemutatók során nekik abban segítenek, hogy a jövőben jobban tudják majd átadni ismereteiket tanítványaiknak.

Tovább »

Március 18-án zenei csemegével várjuk azokat, akiket a népzene mellett a komolyzene is lenyűgöz.

Az este azért is különleges, mert Barnabás nagyon ritkán lép fel a családjával együtt, 18-án pedig mindannyian szerepelni fognak. A lánya énekel, a fia hegedül, a felesége szintén hegedül, ráadásul a tőle megszokottól eltérő klasszikus dallamok helyett népzenét fog játszani. A feleségem, Pálné Czébely Beáta pedig Bartókot zongorázik Barnabással. Klasszikus zenét, cigányzenét és népzenét hallhat majd a közönség, ezeket különböző formációkban - árulta el Pál István Szalonna, az este zenei rendezője.

Tovább »

Előadás-sorozat indul népi gyógyászatról a Hagyományok Házában, melynek a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye ad helyet. Az előadás-sorozat célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel. A felkért előadók a terület legjelesebb képviselői, a hagyományos orvoslás gyógymódjaival, a gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának és a növényi szerek elkészítésének lehetőségeivel, a gyakoribb betegségek gyógynövényekkel, növényi szerekkel történő megelőzésének és kezelésének lehetőségéivel ismertetik meg a látogatókat. Az előadás-sorozat első alkalmára 2016. március 17-én, csütörtökön, 5 órakor kerül sor.

Tovább »
2016. március 16.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Szívből gratulálunk BUDAI ILONA népdalénekesnek és IFJ. CSOÓRI SÁNDOR Liszt Ferenc-díjas népzenésznek a Kossuth-díjhoz, PAKSA KATALIN népzenekutatónak a Széchenyi-díjhoz, FARKAS ZOLTÁN "BATYU", Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfusnak a Magyar Érdemrend Lovagkereszthez, VAVRINECZ ANDRÁS, népzenész, népzenetanár, népzenekutató, a Hagyományok Háza zenei könyvtárosának és PÉTER LÁSZLÓ, néptáncművész, koreográfusnak a Magyar Arany Érdemkereszthez, RAB EDINA, táncművésznek a Magyar Bronz Érdemkereszthez és NÉMETH KATALIN, a Nemzeti Táncszínház vezető művészeti menedzserének a Magyar Arany Érdemkereszthez.

Tovább »

Művészeti díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából március 11-én a Pesti Vigadóban. Kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült Herczku Ágnes, a Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes előadóművésze. A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át Erdélyi Tibor, Erkel Ferenc-díjas koreográfus, tánc- és fafaragó művész, a Népművészet Mestere, a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagja. A kitüntetésekhez szívből gratulálunk!

Tovább »

Idén ismét gyerekek mutathatják meg tehetségüket a néptánc és népzene terén.

Sajtóközlemény

Fotó: Farkas József

Tovább »
2016. március 10.

Csipkés szakmai nap

Kézműveseknek szóló szakmai napok sorozatunk 2016. március 23-i megbeszélésére a csipkével foglalkozó szakembereket hívjuk. Szeretettel várjuk Önöket a délutáni konzultációra 14 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Tovább »

Idén ismét gyerekek mutathatják meg tehetségüket a néptánc és népzene terén.

Az MTVA és a Hagyományok Háza negyedszerre hirdeti meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt. A 2016-os évadban ismét a gyerekeké lesz a főszerep a Duna televízión ősszel adásba kerülő műsorban, ahová 6-14 éves korú tehetségek jelentkezését várják.

Tovább »

A pályázat és a konferencia célja a magyar népi kézművesség faműves hagyományainak bemutatása, továbbéltetése, a szakterület problémáinak megvitatása, pályázati, bemutatkozási és tanácskozási lehetőség az országban tevékenykedő, faművességgel foglalkozó közösségek és egyéni alkotók számára. Az idei pályázat témája a „Hagyományos tárgyak továbbélése és a gyermekvilág”. Jelentkezési határidő: 2016. április 22., pályázati anyagok leadásának határideje: 20016. május 17.

A konferenciára május 6-ig lehet jelentkezni.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes próbatáncot hirdet férfi és női tánckari állás betöltésére. Várjuk olyan fiatalok jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek a néptáncművészet iránt, és nyitottak a néptánc kortárs színházi megjelenítési formái felé is.

A próbatánc időpontja: 2016. március 30., 13.30

Tovább »

A Nyitott Műhely két előadásával is várja azokat az érdeklődőket, akik készülődve a közelegő ünnepekre bővíteni szeretnék ismereteiket a húsvéti néphagyományokról. Beszprémy Katalin beszélget Mosonyi Évával március 16-án, és dr. Juhász Katalin tart előadás március 22-én a húsvéti tisztító rítusokról.

Nagyszülőket, szülőket, gyerekeket, tojásírás iránt érdeklődőket két tojásfestő népi iparművészünk várja a Nyitott Műhelyben, Bereczné Lázár Nóra március 18-án és Csákány Zoltánhoz március 24-én. Szakértő segítségükkel biztosan szép hímesekkel térhetnek haza az idelátogató vendégek.

Tovább »

A világhírű hegedűművész páros, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin és a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának közös koncertjével nyitja meg jubileumi évét a 15 éves Hagyományok Háza és a 65 éves Magyar Állami Népi Együttes. Vendégeink két gyermekkel, egy Kossuth-díjjal, két Liszt-díjjal, számos verseny-győzelemmel, valamint egy Guarneri és egy Stradivari hegedűvel büszkélkedhetnek. Elhivatott kamaramuzsikusok, akik a komolyzene világából szívesen kalandoznak más műfajok felé is. Március 18-án a Magyar Állami Népi Együttes zenekarával köszöntik a kettős jubileumot ünneplő intézményt.

Tovább »
2016. március 9.

Elhunyt Zagyi Lajos

Március 3-án elhunyt Zagyi Lajos, a táncházmozgalom eseményeinek leglelkesebb dokumentaristája az elmúlt időszakban. Lajos búcsúztatója március 12-én, szombaton 11 órától lesz Mátraverebélyen. A család gépzenét tervez Lajos búcsúztatására, amíg nincs jelentkező. Szívből örülnének, ha élő muzsikaszó kísérné Lajost utolsó földi útjára, de senkit nem szeretnének ezzel kapcsolatban megszólítani. Aki szívesen tiszteletét tenné, valamint hangszerével végső búcsút és köszönetet mondana az elmúlt 10 éves felbecsülhetetlen, végtelen szeretetteljes, önzetlen munkásságáért, keresse Gózon Évát személyesen, vagy 06306188336 telefonszámon.

Tovább »

Ebben a három részből álló sorozatban abroszok, takargatók, zsákok tervezésével és befejező munkálataival foglalkozhatnak a jelentkezők. Minden alkalommal – az adott témához kapcsolódóan – a zsűrizésre beadott anyagok fotóiból, valamint a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum textilgyűjteménye darabjaiból válogatva Pintér Piroskával, a Hagyományok Háza szőnyegszövő szakoktatójával elemezzük ki a műtárgyakat, elkészült alkotásokat.

Jelentkezési határidő: 2016. március 30.

Tovább »
2016. március 7.

15-65

15 éves  a Hagyományok Háza, 65 éves a Magyar Állami Népi Együttes! Legyen társunk jubileumi évünk örömeiben! Tartson velünk az év során, találkozzunk ünnepi programjainkon, melyek sokaságát kínáljuk az évadban! Régebbi, sikeres előadásokat, de kicsit másként: hol koncertekkel fűszerezve, hol a különböző műfajokban jeleskedő kiváló hazai táncegyüttesek közreműködésével. Zenekarunk önálló estjei is játékosan lépnek túl az eddigi megszokottakon, hiszen a magyar zenei élet (komolyzene, dzsessz, világzene) legkiválóbb szólistáit hívják közös örömmuzsikálásra. Bemutatásra kerül egy egész estés film a MÁNE társulat hatvanöt évéről. De lesz fotókiállítás is. És lesz két új bemutató…

Tovább »

Enyedi Ágnes új pódiumműsorán gyergyói családi kalandozásokra hívja nézőit. A dalok zeneisége és a műfaji sokszínűség – a balladáktól a pattogó táncdallamokon át a keserveseken és altatókon keresztül a lírai dalokig -, valamint a koncert szerves részét alkotó tánc, a színpadi dramaturgia és az egész előadást átszövő személyes családi, rokoni kötelékek együtt kivételes élményt ígérnek. Március 16., Bethlen Téri Színház.

Tovább »

Tíz hallgatónk tett sikeres vizsgát a héten, akik immár nemcsak szakmájuk jó ismerői, hanem azok hiteles oktatói is. A Népi játék és kismesterségek oktatója képzés zaróvizsgáján a hallgatók által készített legszebb darabok kerültek a bizottság elé.

Gratulálunk nekik!

Tovább »

2015 tavaszán Kolozsváron mutatkozott be intézményünk. Idén tavasszal további két határon túli helyszínre látogatunk el: március 12-én Komáromba, április 8-10-én Sepsiszentgyörgyre. A Hagyományok Háza tevékenységét, a néphagyomány mai alkalmazásának lehetőségeit mutatjuk be élményszerű előadások és tevékenykedtető műhelyfoglkalkozások keretében. Mindkét esetben koncertek és táncházak is színesítik programunkat, és nemcsak a felnőttek (kollégák, pedagógusok, közművelődési szakemberek), hanem a gyerekközönség részvételére is számítunk. 

Tovább »

A koronás címer ábrázolása a múlt századi népélet szinte minden területének tárgyi emlékein megjelenik a hétköznapok tár­gyaitól kezdve az ünnepi, reprezentatív tárgyakig. A tárgyakon kizárólagosan csak a koronás címer látható, így természetesen Bércziné Szendrő Csilla Népi Iparművész gyönyörű hímes tojásain is, amelyeket az ünnep tiszteletére állítunk ki.

Tovább »

A Nyitott Műhelyben már a tavasz első napjaiban megkezdődik a húsvéti ünnepi készülődés. Március 7-én nőnapot ünneplünk Putz Katalin Mizli, gürtli, tilángli interaktív viseletbemutatójával 17:30-tól, majd március 9-én délután „Tojásmetria” címmel a Junior Prima díjas Fekete Ildikó tojásfestő világít rá a hímes tojások és a matematika közötti összefüggésekre. Március 16-án Beszprémy Katalin beszélget Mosonyi Éva tojásfestővel, aki mesterségbemutatóval is készül erre az alkalomra. Programjainkra várjuk iskolák, gyerekcsoportok jelentkezését is.

A népi iparművészettel foglalkozó mestereknek, kézműves szakembereknek szól a Nyitott Műhely megújított felhívása, amivel még több mesternek kínálunk bemutatkozási lehetőséget.

Tovább »
2016. március 2.

Védjegy

A Népi Iparművészeti Osztályon a zsűrizett alkotásokra védjegyek vásárolhatóak. A Hagyományok Háza 2015-ben megújított TANÚSÍTÓ VÉDJEGYE arról tájékoztatja a vásárlót, hogy az adott termék ellenőrzötten kiváló minőségű, így a minőséget illetően kizárja a fogyasztók megtévesztését. E védjegyfajta erősíti a vállalatok és szolgáltatások piaci működését, és minőségi garanciát jelent a fogyasztók számára.

A védjegyeket 21 darabos íven lehet vásárolni 210 Ft / ív (10 Ft/védjegy) áron. (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.)

Tovább »
2016. március 1.

Találkozzunk újra és újra!

Elkészült tavaszi műsorfüzetünk, melyből kiderül, milyen sokszor lesz érdemes találkoznunk tavasszal is a Hagyományok Házában. Színes programkínálatunkból, reméljük, mindenki talál kedvérevalót. A 15 éves Hagyományok Háza és a 65 éves Magyar Állami Népi Együttes szeretettel és számos különleges élménnyel várja Önöket a színházteremben, a közösségi termekben, a kézműves műhelyben, a múzeumban, a Nyitott Műhelyben és a könyvtárban.

Tovább »

Somogyi viseletekről, táncról és zenéről mutatott, beszélt, táncol és zenélt Horváth Tibor, Zóka Éva, Horváth Zalán és Horváth Lili.
Nálunk így zajlik az oktatás.
Köszönjük nekik az érdekes programot!

Tovább »

előadás és ételkóstoló

sváb étkezési szokások Ament Évával

2016. február 24.

Nyitott Műhely

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Kiállítás a Hagyományok Háza 20 éve indult kosárfonó-tanfolyamán végzettek munkáiból

A kiállítás megtekinthető 2016. április 23-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2016. március 1.

Hölgyek figyelmébe

A Nyitott Műhely színes, tavaszi programcsokorral várja a gyerekeket és a felnőtteket.  

Nőnap alkalmából március 7-én interaktív rábaközi viseletbemutatóval egybekötött előadást hallgathatunk. Putz Katalin avat be minket a női öltözékek rafinált rendszerébe. Mindenkinek, aki már feltette magának reggel a kérdést: Mit vegyek fel?

Húsvét közeledtével nemcsak hímes tojást festhetünk a legszakavatottabb mesterekkel, hanem érdekességeket is megtudhatunk a húsvéti tojások szimmetriai rendszeréről vagy a húsvéti tisztító rítusokról.

Tovább »

2016. február 20-án az Ifjúsági Néptáncantológián tekinthettük meg a legjobb ifjúsági néptáncegyüttesi produkciókat. A műsor az elmúlt év emlékezetes koreográfiáiból és legjobb ifjúsági néptáncegyüttesi produkcióiból adott egyszeri válogatást. A magyar nyelvterület legszebb tánchagyományait megelevenítő koreográfiák mellett a IX. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny díjazottjai is bemutatkoztak.

Fotó: Antal Alice

Tovább »
2016. február 29.

Emlékek tárháza

Látogassanak el a Hagyományok Háza galériájába, és idézzék vissza az intézményünkben eltöltött kellemes órákat, keressék meg magukat a közösségi programjainkon készült fotókon, vagy csak nézzenek körül, hogy zajlik nálunk az élet!

Kellemes időtöltést!

Tovább »

„Biblia – parasztbiblia. A kettő nem azonos. Ez utóbbi mítoszok, mondák, legendák, mesék, példázatok gyűjteménye, mely hol igazodik a forráshoz, a Nagy Könyvhöz, hol merészen és kihívóan eltér tőle. De létezik, a kereszténység első századai óta, megszakítás nélkül, szüntelenül átalakulva, változva, napjainkig."

A Parasztbiblia egyik szerzőjével, Nagy Ilonával beszélgetünk a Népmese mai élete sorozat március 4-i alkalmán. Mindenkit szeretettel várunk 16 órára a Halmos Béla terembe!

Tovább »

Havonta egy alkalommal mesemondó estet szervezünk népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nemcsak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. A következő alkalom március 17-én lesz.

Tovább »

2016. február 25-én 16 órakor Fonódások címmel nyílik kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában, melyet a Hagyományok Háza 20 éve indult kosárfonó tanfolyamán végzett hallgatók munkáiból rendeztünk. A kétéves OKJ-s kosárfonó tanfolyam új oktatója, Kovács Zoltán munkáiból, és az elmúlt két évtized évfolyamainak hallgatói anyagából létrejött kiállítás jól reprezentálja azt a sokágú tevékenységet, melyet a tanulók elsajátíthatnak. Bemutatjuk a fűzvessző felhasználásának változatos módjait az építkezés, lakáskultúra, gazdálkodás, játékok területén. A kiállítás egyúttal emléket állít a Hagyományok Háza tavaly elhunyt kosárfonó oktatójának, Székely Évának

Tovább »

Február 27-én teltház előtt lép színpadra a Bihari János Táncegyüttes és a Bartina Néptáncegyüttes. A Vásárhelyi Táncszínpad sorozat következő, hasonlóan magas színvonalú előadása május 13-án lesz, vendégeink ezúttal a Balassi Táncegyüttes és a Forrás Néptáncegyüttes lesznek. Színháztermünkben a Bihari János Táncegyüttest legközelebb a Fókuszba a koreográfusok sorozatunk márciusi előadásán láthatják, ahol Horváth Zsófia eddigi legemlékezetesebb koreográfiáit táncolják, majd áprilisban, a Hagyományok Háza és a Nemzeti Táncszínház közös, költészet napi gálaműsorán.

Tovább »
2016. február 17.

Nyiss ajtót a barkóságra!

Szeretettel várjuk Önöket a Hagyományok Háza támogatásával megvalósuló Barkó projekt zárórendezvényére február 20-án a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A Művésztanya és az Élő Hagyomány Alapítvány közös programján a projekt vezetői beszámolnak az elmúlt éveikről, bemutatják eredményeiket, új portékáikat.
Mesterek a barkó programról tartanak előadást – ki-ki a saját szakmájának megfelelően.
A Művésztanya portékák mellett Molnár-Madarász Melinda Meyke ruháit is megtekinthetik!

Tovább »
2016. február 17.

Erdélyi mesterkurzus-sorozat

Az utóbbi években visszatérő gondolat, hogy hogyan lehet a táncházmozgalom által elért eredményeket a környező országokban meghonosítani, ezáltal is segítve a néphagyomány megőrzését és élő átadását. Ezeknek az egyik leghatékonyabb formája, amikor koncentráltan, egy-egy hétvégén, úgynevezett mesterkurzusokat tartunk elismert szakemberek vezetésével és a helyi oktatók vagy oktatni vágyók részvételével. A program keretében a néptánc, a népi vonós hangszerek és a népi furulya szakterületén folyik gyakorlati és elméleti képzés egyaránt.

Tovább »

Aki már régóta szeretne, vagy eddig csak kacérkodott a gondolattal, hogy elkezdjen citerázni tanulni, annak itt a lehetőség! 2016. március 10. és 2016. május 12. között, csütörtökönként, 17:00 és 20:00 között várjuk az érdeklődőket a csoportos foglalkozásokra! A kurzus a legelső lépésektől mutatja be a citerajáték mikéntjét, így előképzettséget nem igényel.

Jelentkezési határidő: 2016. március 3.

Tovább »

Fókuszban a koreográfusok sorozatunk vendége mindig egy idősebb, ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben megkerülhetetlen alkotó és egy fiatalabb, még aktívan alkotó koreográfus. Március 12-én Varga Zoltán és Horváth Zsófia legemblematikusabb koreográfiáit láthatjuk a Cédrus Táncegyüttes, a Duna Táncműhely, a Százhalombattai Forrás Táncegyüttes és a Bihari János Táncegyüttes női kara tolmácsolásában.

Tovább »

Nálunk már beköszöntött a tavasz, ugyanis a Nyitott Műhely „Zöld erdőben, zöld mezőben sétál egy madár” rajzpályázatra közel 500 pályázat érkezett be. A pályaműveken látszik a rengeteg munka, sok-sok óvodás, diák szorgalma, és a pedagógusok, nevelők igyekezete, hogy megismertessék a gyerekeket a népművészeti motívumainkkal, különböző népművészeti ágakkal. A pályázat elbírálására február 29-én kerül sor. A nyerteseket e-mailben, és telefonon értesítjük. A legjobb munkákból kiállítás nyílik március 29-április 30-ig. Kiállítás megnyitó: március 29. 16:30

Tovább »
2016. február 17.

Csipkék - tűvel és orsóval

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme

2016. február 11.–április 1.

http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/12319/

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2016. február 16.

Hallottad-e hírét?

A Fölszállott a páva 2015-ös évadának felkészítő tanárai közül ismerős Tóth Lilla lesz Mesterek és tanítványok sorozatunk március 5-i vendége. A koncerten Somogytól a Mezőségig csendülnek fel a számára kedves dallamok, a zenei kalandozást pedig természetesen egy kis hazaival, egy hajdúsági mulatsággal fejezik be. A koncertre meghívta pályáját meghatározó tanárait, mestereit, valamint muzsikustársait és bemutatkoznak tanítványai is. Vendége lesz többek közt Bárdosi Ildikó, Juhász Erika, Agócs Gergely, Kunos Tamás, a Törköly zenekar és Gorzó Boglárka.

Tovább »

Március 4-én lesz ebben az évadban utoljára látható a Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos című előadása, mely a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel a zene és tánc vonatkozásában. A műsor a nemzeti tánc kialakulásának, majd a szájhagyományban való továbbélésének állít emléket.

Tovább »

A 15 éves Hagyományok Háza és a 65 éves Magyar Állami Népi Együttes számos különleges koncerttel ünnepli jubileumát. Vendégségben című sorozatunkban közös muzsikálásra hívjuk a magyar zenei élet kimagasló művészeit. A Magyar Állami Népi Együttes zenekara március 18-án Kelemen Barnabás, Gramophone-díjas hegedűművésszel és családjával, Kokas Katalinnal, Kelemen Hannával és Gáspárral örömmuzsikál, április 8-án pedig Ferenczi György és a Rackajammal.

Legyen Ön is vendégünk!

Tovább »

Február 20-án egész nap a néptáncé a szó. A Néptáncantológia keretében 11 és 14 óra közt az Budapesti Operettszínházban  láthatja a közönség az elmúlt év legkiemelkedőbb műveit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit, 16 órától  pedig az Ifjúsági Néptáncantológián, a Hagyományok Házában tekinthetjük meg a legjobb ifjúsági néptáncegyüttesi produkciókat. Este pedig Néptáncosok Bálja, amely a Fáklya klubban várja a Néptáncantológia résztvevőit, és az ország minden pontjáról erre az alkalomra összesereglett táncosokat, zenészeket.

Tovább »
2016. február 11.

2016. február 10.

Tikverőzés Mohán

A Hagyományok Háza Folklór Osztályának munkatársai húshagyó kedden a Fejér megyei Mohán jártak, ahol a nevezetes tikverőzés farsangzáró szokását figyelték meg. A Szellemi Kulturális Örökség jegyzékébe is felvett szokás során falubeli legények különböző alakoskodóknak öltözve járják végig a települést, ahol képletesen megveregetik a tyúkokat, hogy azok jobban tojjanak. A többféle álarcos alakoskodók közt megtaláljuk a szalmatörököt (fehér ruhája alatt szalmával van kitömve), a lányruhában bújt tojást szedő fiúkat, a kéményseprőt, valamint a sokszínű rongyokkal gazdagon díszített bohócokat, akik minden útjukba kerülő falusit, gazdát, fényképező turistát ellenállást nem tűrően bekormoznak.

A képek önmagukért beszélnek...

Tovább »

Február 14-én a Magyar Állami Népi Együttes is részt vesz „Az Irgalmasság éve a Hegyvidéken” című programban. A 12. kerületi történelmi egyházak 2 hetes gyűjtést hirdettek a Kárpátalján élő magyar közösségek megsegítésére. A gyűjtés zárórendezvénye a MOM Kulturális Központban lesz. 11 órától gyerekprogramok, előadások, pódiumbeszélgetések, koncertek váltják egymást, 18:30-tól pedig a Megidézett Kárpátlajából láthattok részleteket. A jótékonysági előadás vendége Kovács Dániel is, az idei Fölszállott a páva tehetséges mezővári prímása. Az előadás díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs jegy váltható a MOMkult jegypánztárában.

Tovább »

A mese.

A népmese mai élete sorozat februári előadója, Bajzáth Mária a Meseközpont Alapítványban folyó gyermekvédelmi munkáról, a mesék lelki egészségünkre, személyiségfejlődésükre gyakorolt hatásáról beszél, míg március 4-én Nagy Ilona előadását hallgathatjuk meg a kereszténység korai századaiban keletkezett apokrif evangéliumokban gyökerező mesékről.

Tovább »
2016. február 10.

Játék és gasztronómia

A Nyitott Műhelyben betegség miatt elmarad Csézli Lukács foglalkozása, ami február 13-án szombaton lett volna megtartva.

Izgatottan várjuk viszont sok pedagógus, gyereknevelő munkáját tapasztalataival segítő Karlócai Mariannal való találkozást, aki majdnem 91 éves és ebből 60 évig dolgozott óvónőként. Február 16-án őt kérdezzük életpályájáról, tapasztalatairól, és hogy egyes korosztályoknak milyen játékok valók, és hogyan tudjuk sikerrel alkalmazni a nevelésben.

Izgalmasnak ígérkezik Ament Éva előadása is február 24-én, ahol a sváb étkezési szokásokról tudhatunk meg többet, és ízlelhetünk meg néhány érdekes sváb ételt.

Tovább »

A Hagyományok Házába látogatók figyelmébe ajánljuk Dusa Gábor fotóiból készült összeállításunkat, mely intézményünk mindennapjaiból ad ízelítőt. Aki a Corvin téren jár, fáradjon fel a főlépcső lépcsőfordulójáig, megéri!

Tovább »
2016. február 10.

HHBK tánctanfolyam

Február 16-án folytatódik a Hagyományok Háza Baráti Köre mezőségi tánctanfolyama Lőrincz Beáta táncpedagógussal és Varga Zoltán koreográfussal. Szeretettel várjuk a táncházmozgalom hőskorának generációját!

Tovább »

Az Élő Népművészet kiállításhoz kapcsolódóan ÉLŐ–NÉP–MŰVÉSZET címmel konferenciát szervez konferencia a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Néprajzi Múzeum, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézete és az ELTE Néprajz és Kulturálisantropológiai Intézet március 18-án a Néprajzi Múzeumban. A konferencia anyaga három fő téma köré csoportosul. Egyrészt vizsgálja a 19–20. században gyökerező népi kézművesség mai társadalmi hatását, másrészt választ keres napjaink népművészetének kihívásaira, foglalkozik annak hitelességével, a legújabb divatjelenségekkel, harmadrészt visszatekint a népművészet történetére, illetve kutatja annak jövőbeli célkitűzéseit.

Tovább »

Április 29-ig beérkezően várjuk az Népművészet Ifjú Mestere címre a pályázatokat. A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére, 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.

Tovább »

„12 óra mese a 12. kerületben” című programjával csatlakozik a Nemzetközi Könyvajándék Napjához a Meseszó Egyesület 2016. február 12-én. A program célja, hogy ezen a napon folyamatosan jelen legyen a népmese, a népmesemondás a XII. kerület valamelyik intézményében. A program délelőtt 10 órakor kezdődik, majd óránként más-más intézményben indul útjára a mesemondás, napközben inkább gyerekek részére, estefelé felnőttekhez szólva. Az i-re a pontot egy a Jókai Klubban 19 és 22 óra között rendezendő meseest teszi fel. A mesélők közt szép számmal találjuk a Hagyományok Háza népmese tanfolyamának egykori hallgatóit.

Tovább »

2016. február 6.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2016. február 4.

Jelmezes Aprók tánca

Február 5-én, a farsangi Aprók táncára jelmezben várjuk a gyerekeket.

Tovább »

Farsang farkán, február 5-én a Várkert Bazárban, a III. Székely Bálon, február 6-án pedig a Hagyományok Házában lép színpadra a Magyar Állami Népi Együttes. Pénteken a Megidézett Kárpátalja című előadásból láthatnak részleteket, szombaton pedig az Édeskeserű című produkciót tekinthetik meg az érdeklődők.

Tovább »

Szakmai napok sorozatunk február 11-i megbeszélésére a szálasanyag (vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma) és a tetőfedő szakma szakembereit hívjuk. A szakmai napok sorozat célja, hogy az új zsűrizési szempontrendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ találjunk közösen, és szeretnénk a modern kategória fogalmát is tisztábban látni. Délután tizennégy órától tizenhét óráig nyilvános konzultációt tartunk, így az alkotóknak lehetőségül nyílik kérdéseiket személyesen feltenni a Bíráló Bizottság tagjainak és a zsűriszervezőnek. Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Február hónap műtárgya a farsangi mulatságok emblematikus hangszere, a duda. Méghozzá Pál István (1919-2015) tereskei dudás dudája, mely szintén sokat muzsikált a farsangi időszakokban. Pista bácsi nagyszerűen tudta fújni a talpalávaló palóc csárdásokat, amelyek nélkül egy farsangi dudabál mit sem ér. Pista bácsi több alkalommal muzsikált a szlovákiai farsangi dudásfesztiválon is, a kislehotai közönség nagy örömére. Szóljon a duda még hosszú-hosszú évtizedekig a farsangi dudabálokon!

G. Szabó Zoltán írása a dudáról, annak a szokások zenei világában betöltött kultúrtörténeti szerepéről.

Tovább »

Jávorszky Béla Szilárd 2013-ban megjelent, a táncházmozgalmat és a hazai népzenét feldolgozó A magyar folk története című kötetét tavaly novemberben angolul is kiadták és a világzene legfontosabb zenei szaklapja, az angol Songlines most ötcsillagos, maximum pontos kritikát közölt róla, nem is akárkinek a tollából, hiszen a kötet méltatását a szakíróként is jól ismert egyik legjelentősebb producer, a Pink Floydot és Nick Drake-et felfedező, az R.E.M.-mel lemezt készítő, a Muzsikást nemzetközi karrierhez segítő Joe Boyd jegyzi.

Tovább »

A Nyitott Műhely rengeteg családi programmal várja az érdeklődőket a tavasz során. Februárban gyerekeket és felnőtteket is várunk Csézli Lukács népi logikai játékkészítő foglalkozására, kihagyhatatlan alkalomnak ígérkezik a 90 éves Karlóczai Mariann néni Komámasszony hol az olló? című előadása, február végén pedig Ament Éva hozza el a sváb konyha világát, és annak jellegzetes ételeit egy ételkóstolóval összekötött előadással. Márciusban tojásírásos foglalkozással és húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó előadásokkal húsvétolunk. Már folyamatosan érkeznek a szebbnél szebb alkotások, de van még lehetőség indulni az iskolás, óvodás csoportoknak szóló „Zöld erdőben, zöld mezőben sétál egy madár” rajzpályázatunkon.

Tovább »

Hogyan szólalhat meg a népzene autentikusan, mégis frissen, újszerűen? Megtudhatja, aki február 19-én 19 órakor ellátogat a Fészek Művészklubba. Berta Alexandra és barátai (Csenki Zalán, Csasznyi Imre, Lajti Ákos, Boda Márton és Pálházi Bence) Pengetős - vonós kompozíciók (népi hangszerek újszerű találkozása) című koncertjén a magyar népzene pengetős és vonós hangszerei, határaikat átlépve találkoznak, és rendhagyó megszólalásban mutatkoznak be. A citera, a tambura és a koboz adják a pengetős muzsika alapját, a hagyományos hegedű-brácsa-bőgő hangszer-együttes pedig a vonós muzsika képviseletében lesz jelen.


Tovább »
2016. február 1.

Vigyázat! Pletykásak!

Március 19-én délelőtt vigyázzon, akinek van takargatnivalója: pletykás asszonyok lépnek színpadunkra. Vagy lehet, hogy pletykás emberek?

Minden faluban van egy pletykás asszony. Legalábbis a többi asszony férje szerint csak egyetlen, az pedig mindig a más felesége. A saját feleségét egyik férj sem tartja pletykásnak. Van egy ember a mi falunkban, a Hortobágy szélén, aki bebizonyítja, hogy minden asszony szereti vinni a szót, nem csak az ő felesége. Hogyan tudja ezt bebizonyítani? Úgy, hogy ért az állatok nyelvén…

A műsor időtartama 40 perc, utána kézműves-foglalkozást tartunk. Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk.
Tovább »

Mit ettek és ittak a farsangi időszakban, hogyan varázsoltak bőséget az évre és hogyan temették a telet a falvakban? Miért pont ekkor tartották a lakodalmakat? Milyen is volt egy erdélyi fonó, hogyan zajlott ott a munka és farsangi időszakban a mulatozás? Február 6-án a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum közös, egész napos farsangzáró családi programján ezekre a kérdésekre is választ kapnak az érdeklődők.

Tovább »

Az egyházi liturgia tárgyainak múltja és továbbélése

A kiállítás egyúttal emléket állít az úrihímzés újrafelfedezőjének és továbbéltetőjének, Schneider Imréné Éva néni Népművészet Mestere díjas hímzőnek is. Az ő és tanítványai, követői a reneszánsz és török gyökerű úrihímzésnek sokféle öltéstechnikáját, színezését, variációját álmodták meg mai darabokra. 
A kiállítás megtekinthető 2016. május 14-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.
Fotó: Turbéky Dénes

http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/12302/

Tovább »
2016. január 27.

Farsang Moldvában

A moldvai csángók újévköszöntő és farsangi szokásait, különös elnevezésű táncait, zenéjét és viseletét mutatja be a kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes a Berka együttes kíséretével február 4-én délután, Figurás bérletünk idei első előadásán. Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

Tovább »

A Vásárhelyi László Táncszínpad vendégei amatőr, vagyis öntevékeny formában működő táncegyüttesek – az általuk bemutatott produkciók azonban a színpadi néptánc izgalmas, sokszor kísérletező, új látásmódot megjelenítő remekművei. Február 27-i előadásunkra a Bihari János Táncegyüttes mellé párként a budapesti együttessel baráti kapcsolatban lévő szekszárdi Bartina együttest hívtuk meg, így egy estén két különböző műhelyt is megismerhetnek a nézők.

Tovább »

Idén húsz éves a Csángó Bál. Január 30-án este 7-től új helyszínen, a SYMA Rendezvénycsarnokban, a Visszapillantás című színpadi előadással veszi kezdetét a mulatság. A bálon közreműködik Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Róbert, Bolya Mátyás, Hodorog András, Kicsi Kóta Károly, Legedi László István, Nyisztor Ilona, Petrás Mária, Roman Stefan, Szokolay Dongó Balázs, Tímár Jánoska, Tímár Viktor, Dresch Mihály Quartet, Fanfara Complexa, Kőketánc Gyerektáncház, Naskalat Zenekar, Somos Együttes, Szigony Együttes, Tázló Együttes, Válaszút Táncegyüttes és a Zurgó Együttes.

Tovább »
2016. január 27.

Csipkék - tűvel és orsóval

Csipkék - tűvel és orsóval címmel a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiiállítótermében (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) 2016. február 11-én 16 órakor nyílik kiállítás a Hagyományok Háza 17 éve indult csipkekészítő tanfolyamán végzettek munkáiból. A kiállítást megnyitja Erdei Lilla néprajzkutató  - csipkekészítő. A kiállítás megtekinthető 2016. április 1-ig, hétfőtől csütörtökig 10-16 óra, pénteken 10-13 óra közt.

Tovább »

A népmese mai életéről szóló beszélgetés-sorozatunk február 19-i vendége Bajzáth Mária, a Meseközpont szakmai vezetője, a mesepedagógiai módszer kidolgozója. A Népmesekincstár sorozatban megjelent meséi az utóbbi idők egyik legnépszerűbb kiadványa. 16 órától vele beszélgerünk a Meseközpontban folyó munkáról, a művészeti nevelésről, a népmesékben rejlő évezredes tudásról. Mindenkit várunk szeretettel!

Tovább »

Újfalusi Gábort családja, barátai és munkatársai 2016. február 2-án, kedden 11.15-kor 
kísérik végső útjára a Tamás utcai urnatemetőben (Budapest, III. kerület, Tamás utca). A gyászolók 10.45-től róhatják le kegyeletüket a ravatalnál.

Tovább »
2016. január 26.

Komámasszony, hol az olló?

Hiánypótló előadás arról, hogyan játsszuk a népi játékokat az óvodában, iskolában és otthon, a családban. Az előadó, a 90 éves Karlóczai Mariann óvodapedagógus és játékgyűjtő, aki több száz, szabályokhoz kötött csoportos mozgásos és értelemfejlesztő játékot  rendezett már könyvbe, megvilágítja, hogyan játszhatjuk ezeket hároméves kortól. Minden korcsoport számára a legmegfelelőbb játékot kell kiválasztani - ebben is segítséget nyújt az előadás 2016. február 16-án, délután 15:30-tól, a Nyitott Műhelyben.

Tovább »

2015-ben először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület által készíttetett Halmos Béla-emlékérmet a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek ítéli oda az Egyesület. A 2016-os díjakra ezúttal felhívást tesz közzé a két kuratórium. A jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várjuk a hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre. 

Jelöltállítási határidő: 2016. február 29.

Tovább »

A Hagyományok Háza honlapján elérhetővé vált a 2013 júliusában elhunyt Halmos Béla feldolgozott hagyatéka. A több ezer tételből álló anyag többek között publikációkat, tudományos kéziratokat, népzenei kiadványokat, eredeti népzenei gyűjtéseket, videó- és hangfelvételeket, valamint fényképeket tartalmaz. A népzenészre 2016-ban számos rendezvénnyel emlékeznek meg a Hagyományok Háza szervezésében.

Tovább »

Február 3-án medvék, kalibák, csobán kutyák világát idézi meg furulyaszóval, csengő hanggal és tiszta szóval Ségercz Ferenc, mesterei, tanítványai és vendégei, Ambrus Árpád és Csata András (Gyergyócsomafalva).

Tovább »

A népmese mai élete című beszélgetés-sorozatunk januári alkalmán az ismert előadóművész, mesemondó, Berecz András a mesemondásról beszélt mesemondóknak. A sorozat következő alkalma március 4-én lesz.

Fotó: Szilárd Katalin

Tovább »

Konkoly Elemér 1978-tól gyűjt hangszeres, elsősorban vonószenekari népzenét a Nagy-Szamos menti falvakban, így az Észak-Mezőségen, a Lápos-hegységben, a Sajó-melléken, a Besztercei- és Radnai-havasokban, hogy tanulmányozza e kistájak dallamvilágának, stílusjegyeinek azonosságait és különbségeit. Március 9-i előadásában ezeknek a kistájaknak népzenei világáról ad áttekintést, bemutatva a vidék etnikai és történeti hátterét is. A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2016. január 20.

1%

Idén is hálás szívvel fogadjuk, ha  adója 1%-ával támogatja munkánkat, hozzájárulva ezáltal ahhoz, hogy hagyományaink XXI. század emberének mindennapjait is gazdagítsák. A Hagyományok Háza adószáma: 15309484-2-41, a 2007 óta működő Hagyományok Háza Baráti Köre közhasznú egyesület adószáma: 18129250-1-41.

Tovább »
2016. január 20.

Egy éves a Nyitott Műhely