Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2014 · 2013 · 2012 · 2011

Kalotaszeg népművészete, gyönyörű hímzései és fafaragásai világszerte ismertek. A Hagyományok Háza Baráti Köre decemberi 16-i klubestjén, dr. Pethő Mária előadásában ezen vidék hagyományos táplálkozásában rejtőző értékeivel ismerkedhetünk meg, ezen belül is elsősorban a karácsonyi ünnepkör jellegzetes étkeivel.

Az előadás után a Borfolk zenekar muzsikál.

A klubesték nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

Luca napja Szent Luca keresztény vértanú ünnepe. Neve a latin lux, azaz fény szóból származik. A jeles nap előestéjén, december 12-én lesz látható a Magyar Állami Népi Együttes a Hajnali Hold című előadása a Hagyományok Háza színpadán.

A hajnal a napkelte időszaka, mely a várakozással teli éjszaka sötétje után minden nap megjelenik. A hold az éjszaka bolygója, a szépség, a fény jelképe, mely sajátos és különleges szerepet töltött be minden nép hitvilágában, így a magyarban is. A Hajnali Hold a női princípiumokról szól, a női lélekről, az ösztönök szintjéről, erről a titkos és érzéki világról.

Tovább »

Már javában tart ünnepváró vásárunk, de 14-ig még rengeteg színes programmal és portékával várjuk az érdeklődőket. Szabadtéri színpadunkon Tintér Gabriella, Szerényi Béla, Zsikó Zoltán, a Túlpart Együttes, Bese Botond és dudás tanítványai, a Parapács Zenekar, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, a Ziránó Színház és a Tanyád zenekar emeli a vásár ünnepi hangulatát zenével, vásári bábjátékkal, betlehemes játékkal. A Corvin téri vásár mellett pénteken és szombaton a Hagyományok Házában is kézműves- és kiadványvásár várja a látogatókat fűzött, kötött, nemezelt, szőtt, fonott, festett egyedi termékekkel. És nálunk nemcsak megvásárolni, hanem készíteni is lehet ajándékokat a hétvégén!

Mindenkit várunk szeretettel!

Tovább »
2014. december 10.

Összefogás

„Mikor teljes egészében lezártam magamban, hogy akár magamnak, akár másnak énekelek még, megadatott öregségemre, hogy tanult emberek előtt énekelhetek, dudálhatok, furulyázhatok, táncolhatok, mesélhetek. Nagy öröm az, hogy a tanult emberek nagyon szívesen fogadnak. Szívesen visznek magukkal, és átadatják velem a tudásom azoknak, akik még nem tudják. Ennél nagyobb megtiszteltetés nem kell! Még a kitüntetések sem számítanak olyan nagyot, mint az, ha azt hallom, hogy szívesen tanulnak tőlem – és tanulják a dudát, a furulyát és az éneket tőlem. Ez számítja életemnek az egészséget és a jólétet!”
December 11-én 19 órakor jótékonysági hangverseny a 95 éves Pál István tereskei dudás, mesemondó javára.

Az est fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök.
Aki teheti, jöjjön!

Tovább »

Ünnepi nyitva tartással és 40%-os kedvezménnyel várja a vásárolókat jegypénztárunk az Ünnepváró vásár ideje alatt, azaz december 6. és 14. közt.

Tovább »

Nagy örömünkre több mint 600 rajz érkezett rajzpályázatunkra! A zsűri által kiválasztott
rajzok közül több, nagyon szép munka épp csak lemaradt az első három helyről, így a
közönséget hívjuk segítségül, hogy esélyt kaphassanak ők is. A Hagyományok Háza Facebook oldalán közzétett 18 rajz közül a legtöbb lájkot kapott mű közönségdíjban részesül.
Szavazni 2014. december 6., 9 óráig lehet.
Eredményhirdetés 2014. december 6-án, szombaton 10 órakor lesz a Hagyományok Házában.

Tovább »

A hétvégén ismét lehetőség lesz bekapcsolódni „A Kárpát-medence táncos öröksége” tanfolyam munkájába. Ez alkalommal Rimóc táncai, táncélete a téma.
A gyakorlatot Paluch Norbert és felesége vezetik. Vendégünk lesz Holecz Istvánné Margitka, a népművészet mestere.

A képzés alkalmai nyitottak minden néptánc iránt érdeklődő számára, a hétvégéken tanfolyami kereteken kívül, pedagógus végzettség nélkül is rész lehet venni.
Alkalmi részvételi díj: 10.000 Ft/fő/hétvége.

Tovább »

Kedves barátok, munkatársak, népművészetet kedvelők és művelők!

 

A többséghez már biztos eljutott annak a híre, hogy a Prima Primissima díj idei jelöltjei között a Hagyományok Háza is helyet kapott...

Tovább »
2014. november 27.

Még egy hétig lehet szavazni

Nagy öröm számunkra és közel 15 éves szakmai munkánk elismerése, hogy a Hagyományok Háza 2014-ben a Prima Primissima-jelöltek között szerepel a Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában. Ha Ön is egyetért a Hagyományok Háza küldetésével és úgy érzi, intézményünk a jók legjobbja, kérjük, szavazzon ránk a következő módon:

Küldje el a 26-os kódot (Hagyományok Háza kódja) SMS-ben a

+36 70/ 70 77 000 számra.

Tovább »
2014. november 27.

A népmese-hamisítás vitái

A Hagyományok Háza minden  érdeklődőt szeretettel vár „A népmese mai élete” című előadás- és beszélgetéssorozatának következő alkalmára, 2014. november 28-án, pénteken 16 órától, a Hagyományok Háza Muharay Elemér  teremében.
Vendégünk Gulyás Judit folklorista, mesekutató (MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézetének Néprajzi Munkacsoportja), előadásának címe „A népmese-hamisítás vitái”.

A rendezvényen a részvétel térítésmentes és minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább »

A mindennapi életünkben is használható, hagyományos és modern textiltárgyakat, öltözékeket illetve kollekciókat, valamint az éléskamrák kerámiáit, azaz élelmiszerkészítő- és tároló kerámiákat, sütőedényeket csodálhatunk meg a 2014. december 4-én 16 órakor, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) nyíló II. Vászon-Fazék kiállításon. A kiállításhoz kapcsolódóan 9.00-10.30 között Dr. Nagy Zoltán néprajzkutató tart előadást „A paraszti háztartás élelmiszerellátása, élelmiszer tartósítása, a kamrák berendezése és a savanyítás az Őrség kapcsán” címmel. Mindkét eseményre szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Tovább »

Kabai Erzsi fazekas népi iparművész organikus és hagyományos formájú edénycsodáiból nyílik kiállítás november 27-én 16 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.).

A kiállítást megnyitja Csupor István, néprajzkutató. A megnyitó ünnepségre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Összefogás hagyományőrző mestereinkért címmel 2013 decemberében jótékonysági koncertsorozat indult idős, nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére a Hagyományok Házában. Sajnos egyre több idős mester szorul támogatásunkra, ezért idén második alkalommal is megrendezzük a jótékonysági koncertet, ezúttal a nemrég balesetet szenvedett Pál István tereskei mesemondó, dudás, a népművészet mestere megsegítésére. A műsorban Pál Pista bácsi tanítványai és tisztelői, egyben a magyar népzenei mozgalom legjelesebb képviselői lépnek majd fel (többek közt Agócs Gergely, Berecz András, Juhász Zoltán).

Tovább »

Kirakodó- és kiadványvásár, mese, koncertek, kézműves-foglalkozás, forralt bor, rajzverseny, családi nap és adventi kiállítás – idén is lesz ünnepváró vásár a Corvin téren és a Hagyományok Házában. Az ünnepre feldíszített Corvin téren december 6-14. közt nemcsak népi iparművészek által készített, szakmailag ellenőrzött termékeket lehet megvásárolni, hanem kézműves szakiskolák szebbnél szebb portékáit és fogyatékkal élők által készített kézműves termékeket is. A vásár célja kettős: jó áron, jó minőségű termékekhez juttatni a vásárlót, eközben támogatni azokat a szervezeteket, amelyek kézművességünk jövőjét és/vagy a hátrányos helyzetben lévők munkapiaci elhelyezkedését, megélhetését biztosítja.

Tovább »
2014. november 26.

Ifjú Szivek Mikulásra

A pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház két nem mindennapi darabbal lepi meg a budapesti közönséget december 6-án. Két előadásuk közül a délelőtti egy családi előadás. A Felvidéki Kakukktojás, avagy a nagy lufipukkasztás egy interaktív, a műsorba a gyerekeket is aktívan bevonó, szórakoztatva tanító darab, amit táncház és kézműves-foglalkozás követ. Este a Hontalanítás című, felnőtteknek szóló előadást láthatjuk. A múlt század történelmi eseményeiről (kisebbségi kérdésekről, kirekesztésről, lakosságcseréről, deportálásról és kényszertelepítésekről), a soknemzetiségűség problémájáról, illetve feladatáról beszél a tánc nyelvén.

Tovább »

Még van néhány szabad hely a november 29-i őrkői táncos mesterkurzusra, melyet Orza Călin és Demeter Erika tart 9-től 16 óráig a Hagyományok Házában. A mesterkurzus után, 17 órától, „Almárium – népzenei és néptáncos értékeink” sorozatunk első felében pedig Mocsel Antal Rémusz és felesége, Piroska, őrkői hagyományőrzők táncaiban gyönyörködhetünk.

A mesterkurzuson résztvevők az Almárium előadást 700 Ft-os szakmai jeggyel nézhetik meg.

Jelentkezni a dora.fruzsina@hagyomanyokhaza.hu címen lehet.
Részvételi díj: 5 000 Ft

Tovább »

​Átadták a főváros kitüntető díjait hétfőn, a főváros napján, a Budapest egyesítésének 141. évfordulója alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen. Budapest Főváros Közgyűlése Budapestért díjat adományozott a  Magyar Állami Népi Együttes tagjai részére a magyar kultúra és hagyomány megőrzéséért, a hazai értékek nemzetközi népszerűsítéséért és a több évtizedes kiváló művészeti tevékenységéért (a kitüntetést Mihályi Gábor művészeti vezető vette át.)

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet népmese szakelőadó munkakör betöltésére. A munkakörbe tartozó feladatok: a népmese szakterület (revival) szakmai gondozása, ügyintézése, tanfolyamok, képzések, konferenciák, pályázatok, fórumok kezdeményezése, szervezése és bonyolítása, akkreditációja, kiadványok szakmai gondozása.

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. január 5.

Tovább »
2014. november 14.

Palócország gyöngyei

Vidróczki Táncegyüttes

Almárium sorozat

2014. október 25.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes új előadása, a Megidézett Kárpátalja november 16., 21. és 22-i előadásaira minden jegy elkelt. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest plusz két alkalommal tűzzük műsorra a darabot.

Előadási időpontok:

December 2., 19 óra

December 4., 19 óra

December 10., 15 óra - teltház

Február 24. 15 óra

Február 27., 19 óra

Február 28., 19 óra

Tovább »

A Háromszék Táncegyüttes és a Heveder Zenekar november 16-i, A banda című előadására minden jegy elkelt.

November 17-re még korlátozott számban kaphatók jegyek.

Tovább »

Az ország északkeleti részén fekvő Nyírség tájegység zenés-táncos alkalmai elevenednek meg november 20-án a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola Margaréta, Kis Margaréta és Lókötő csoportjai előadásában. Nyírségi csárdás, kiskállói oláhos, tirpák túltáncok (hapsz, gólyás, nyúltánc), ajaki karikázó - a többi közt ezekkel a táncokkal ismerkedhetünk meg, de természetesen a daltanulás és a viselet-bemutató sem marad el. A műsor házigazdája, néprajzi kalauzunk dr. Sándor Ildikó.

Tovább »

Azok sem maradtak le képzéseinkről, akik a szép őszi napokat inkább a természetben töltötték. Őszi-téli tanfolyamaikra az alábbi időpontokig lehet még jelentkezni:

Viseletkészítő és népi ékszerkészítő előadás-sorozat: november 20.

Nemezelők előadás-sorozat: november 20.

Népmese-tanfolyam: november 28.

Nemezelő szakkör: december 10.

„Tudásfrissítő” bőrműves továbbképzés: december 10.

Gyöngyfűző szakkör: január 10.

Tovább »

A XX. Országos Szőttespályázatra illetve a XIX. Országos Fazekaspályázat érkezett pályamunkák színe-javából nyílik kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban 2014. december 4-én.

A kiállításhoz kapcsolódóan december 4-én 9-10.30 között Dr. Nagy Zoltán néprajzkutató tart előadást „A paraszti háztartás élelmiszerellátása, élelmiszer tartósítása, a kamrák berendezése és a savanyítás az Őrség kapcsán” címmel, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Őrkői táncokból tart mesterkurzust Orza Călin és Demeter Erika november 29-én 9-től 16 óráig a Hagyományok Házában. Este 17 órától pedig „Almárium – népzenei és néptáncos értékeink” sorozatunk első felében vendégeink gyimesi és őrkői táncosok és zenészek lesznek, akik letűnt idők zenés-táncos mulatságait, hiedelmeit idézik fel nekünk: Tankó Eszter és párja Gyimesfelsőlokról, Kánya Virág és párja Gyimesbükkből, és Mocsel Antal Rémusz feleségével, Piroskával Őrkőről.A mesterkurzuson résztvevők az Almárium előadást 700 Ft-os szakmai jeggyel nézhetik meg.

A kurzusra a jelentkezési határidő: november 26.
Részvételi díj: 5 000 Ft

Tovább »

Sajtótájékoztató a Hagyományok Háza színháztermében a Megidézett Kárpátalja című új műsorról

2014. november 4.

Fotó: Hont Angéla

Tovább »

November 20-án a 2014-es Fölszállott a páva egyik tehetsége, Dudás Klára citeraművész mutatkozik be a Hagyományok Háza színpadán. Dudás Klára mesterei – Nauer-Agárdi Éva, Dragony Gábor, Juhász Erika, Bartháné Kallós Angelika és Kompár-Rőmer Judit – mellett koncertjére meghívta a Fölszállott a pávában megismert barátait is.
Fellép többek közt Agócs Gergely, Herczku Ágnes és a Parapács zenekar is.
A műsorban somogyi, szatmári, rábaközi, lőrincrévi és kalotaszegi dallamok mellett hallhatunk nótákat a turai Szaszkó József és Kócs Imre repertoárjából is.

Tovább »

Fekete Réka és Ferencz Csaba Forrásvidéken című könyvének bemutatójára várjuk szeretettel az érdeklődőket november 17-én 18 órára. A szerzők a népi kultúra teremtőinek, a hagyományőrzőknek olyan reprezentatív csoportját keresték fel otthonában, idős táncosokat, zenészeket, de a népzenét-néptáncot művelő fiatalokat is, akik tánctáborokban tanítanak, fellépnek fesztiválokon, különböző hagyományőrző rendezvényeken itthon és a nagyvilágban. A Fekete Réka által készített és szerkesztett beszélgetésekből összeálló szövegfüzért Ferencz Csaba terepfotókkal, ötletekkel, a tájegységekről szóló fejezetbevezető szövegekkel gazdagította.

Tovább »

Erdély egyik legnevesebb hivatásos táncegyüttese, a Háromszék Táncegyüttes lesz a Hagyományok Háza vendége november 16-án és 17-én. A Könczei Árpád nevével fémjelzett műsort, A banda című előadás főszereplője a Kárpát-medence egyik legjobb zenekara, a Heveder.

„A banda a népi kulturális örökséget értelmezi újra a színház nyelvezetén keresztül, a színpadi látvány elemeit felhasználva mutatja meg annak időszerűségét, aktualitását egy már-már hiperreális térben.” Oana Stoica, Dilema Veche hetilap

Tovább »

KÉSZÜLJ VELÜNK AZ ÜNNEPRE! címmel rajzpályázatot hirdet a Hagyományok Háza karácsonyi ünnepkör témakörben gyermekek számára, három korcsoportban (óvodás, alsós, felsős). Ismerkedj meg egy jeles nap népszokásával András-naptól vízkeresztig, és készíts róla rajzot - tetszőleges technikával! A legszebb alkotásokat a Hagyományok Házában kiállítjuk, a nyerteseket értékes díjakkal jutalmazzuk. A kiállítás január közepéig lesz megtekinthető.

Jelentkezési határidő: november 28.

Tovább »
2014. november 5.

Viseletek régen és ma

2014 novemberétől elindítjuk viseletkészítő és népi ékszerkészítő előadás-sorozatunkat, mellyel alkalmat adunk minden viseletkészítés és népi ékszerkészítés iránt érdeklődőnek szakmai tudásának frissítésére és kiterjesztésére, illetve a szakmabeliekkel való találkozásra.

Tovább »

Többek közt a címben szereplő tárgyakról (kurd férfiak nemez viseletéről és türkmén törzsek imanemezeiről, takaróiról) tudhatunk meg többet november végén induló nemezes előadás-sorozatunkban, melyen a legelismertebb mesterek - Vetró Mihály, Szabó Erzsébet, Farkas Gergely és Vidák István - tartanak előadást. Szeretettel várjuk nemcsak a nemezelés iránt érdeklődőket, hanem a szövés-fonás mestereit, alkotóit is.

Tovább »
2014. november 3.

Műsorváltozás!

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy december 6-án 11 órakor, az Ifjú Szivek Táncszínház a Magyar Tánciskola című ifjúsági előadás helyett a Felvidéki Kakukktojás - a nagy lufipukkasztás című darabját mutatja be.

Új darabjuk az alapgondolat a "kakukktojás" típusú feladatok átültetése a színpadra egy interaktív, a nézőket bekapcsoló előadásba. Az előadás a Táncszínház magyarországi bemutatója lesz.

Tovább »

Elhunyt Maka Gyula nagybőgő művész, a 100 tagú Cigányzenekar alapító és elnökségi tagja, a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagja. Temetésére 2014. november 11-én 14 órakor kerül sor az Újköztemetőben (1108 Budapest X., Kozma u. 8-10.).

Tovább »
2014. október 29.

Az Európai Design Gyökerei

Lezajlott a Hagyományok Háza részvételével futó nemzetközi projekt, a R.E.D. (Roots of European Design – Az európai design gyökerei) nemzetközi művészeti versenyének zsűrizése, amelyen a magyar pályázók nagyon eredményesen szerepeltek. A kiírásra olyan művészeti alkotásokat vártak a kortárs formatervezés és iparművészet területéről, amelyek valamely európai ország hagyományos kézművességének vagy népművészetének az elemeiből merítenek. A hét ország részvételével futó projekt a népművészet és a kortárs iparművészet és design közti kapcsolatra kívánja felhívni a figyelmet. Az együttműködés azt tárja föl, hogy az európai népek népművészetének ősi motívumai, szimbólumai, technikái hogy hatnak, illetve jelennek meg a kortárs művészeti alkotásokban.

Tovább »
2014. október 29.

Novemberi pulyabál

Fergeteges pulyabál lesz november 20-án a Hagyományok Házában! A Figurás bérlet következő előadói - a báli hangulat felelősei - a Vásárhelyi László AMI Margaréta, Kis Margaréta és Lókötő csoportjai  Kácsor István és Kácsor-Ignácz Gabriella vezetésével.

A házigazda: dr. Sándor Ildikó

Tovább »

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából a Martin Médiatár szeretettel ajánlja olvasói figyelmébe a könyv- és kézirattárában található azon kiadványokat, amelyek a halállal, az elmúlással, a temetkezéssel illetve az ezekhez kapcsolódó szokásokkal, népszokásokkal foglalkoznak. E témában gazdag irodalmat mondhat magáénak könyvtárunk, mind térben, mind időben széles a repertoár. Találhatók összefoglaló művek, melyek a halál, az elmúlás, a temetkezés témáját dolgozzák fel, és vannak olyanok is szép számmal, amelyek egy-egy tájegység halottkultuszával, temetkezésével, temetőivel foglalkoznak. Ezek közül szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani néhányat.

Tovább »

„A népmese a beszélt nyelv piramisának csúcsa. Az abban kialakult fordulatok, kifejezőeszközök olyan régóta csiszolódnak, hogy az adott népmesekincs gyakorlatilag egyidős a nyelvvel, amelyen megszólal.” (Agócs Gergely)

A Hagyományok Háza népmesetanfolyamot hirdet elsősorban (de nem kizárólag) közművelődési szakemberek és pedagógusok számára.

Januárban induló 60 órás akkreditált képzésünk során a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést, a mesemondáshoz kapcsolódó néprajzi, irodalmi és előadói ismereteket sajátíthatják el a hallgatók.

Jelentkezési határidő: november 28.

Tovább »

1989 Karácsony havában született a magyar népzene egyik legérdekesebb alkotóműhelye, ha úgy tetszik: fesztiválzenekara - a Magyar Tekerőzenekar, és ugyanebben az évben verbuválódott a  70-es évek elején elindult népzenei mozgalom szólistáiból és élvonalbeli tagjaiból a Magyar Dudazenekar. A két zenekar közös jubileumi koncertje 2014. november 14-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Hagyományok Házában. A koncert után dudás és tekerős padkaporos mulatság lesz.

Tovább »

„Tudásfrissítő” elnevezéssel bőrműves továbbképzés indul Terényi Gyöngy bőrműves iparművész vezetésével 2015 januárjában a Hagyományok Háza új bőrműves műhelyében. A korábban tanfolyamot végzett, de még kevésbé gyakorlott bőrművesek mellett a kedvtelésből „bőrműveskedőket” is várjuk szeretettel Gyöngy foglalkozásaira.

jelentkezési határidő: december 10.

Tovább »

December 10-ig lehet jelentkezni januárban induló nemez szakkörünkre. A tíz alkalomból álló szakkörbe a nemezkészítés alapjai iránt érdeklődő felnőtteket várjuk. A tanfolyam során megismerkedünk a nemezkészítés magyar, türkmén, török, kirgiz hagyományaival, a gyapjúval, annak megmunkálási formáival és festésével, készítünk nemezjátékokat, -ékszereket, állatfigurákat, tárcát és nemezfejfedőket.

Tovább »

Október 23. közeledtével a Folklórdokumentációs Könyvtár szeretettel hívja fel olvasói és látogatói figyelmét az 1956-os eseményekre való emlékezésre. Bár könyvtárunk gyűjtőkörébe szorosan nem tartozik bele az ’56-os forradalommal foglalkozó szakirodalom, mégis összegyűjtöttük azokat a könyveinket, kiadványainkat, valamint a Folklór Adatbázisban található gyűjtési tételeket, melyek érintőlegesen foglalkoznak e témával.

Tovább »

Kedves Olvasóink!

A Hagyományok Háza Martin Médiatára 2014. október 24-én, pénteken zárva tart. Minden kedves olvasónknak tartalmas megemlékezést és jó pihenést kívánunk!

A Médiatár munkatársai

Tovább »
2014. október 17.

Hamarosan jön A banda

Nász menyasszony és vőlegény nélkül, erotika, humor, részegség, agresszivitás – mindez egy mezőségi lakodalomban, ahol a zenészek egy percig sem pihenhetnek, ki kell szolgálniuk a násznépet, és akkor is elölről kezdik, amikor éppen befejeznék.

November 16-án és 17-én mutatja be a Háromszék Táncegyüttes A banda című táncszínházi produkcióját, melynek rendezője, zenei szerkesztője és koreográfusa Könczei Árpád.

Tovább »

A Figurás bérlet első előadásán a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, Hetényi-Kulcsár Klára, Ágfalvi György és Hetényi Milán volt a vendégünk. Muzsikált a Tarsoly zenekar.2014. október 16.

Tovább »

A magyar színpadi néptáncművészetben szinte „elfeledett” Kárpátalja folklórját idézi meg új koreográfiájával a Magyar Állami Népi Együttes november 16-án, vasárnap a Nemzeti Színházban. Megidézett Kárpátalja című műsorukkal a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, a Kárpátalján egymás mellett élő népek néphagyományába, dalaiba, táncaiba nyerünk betekintést a Hágókon innen és túlról.

A székházi bemutató november 21-én 19 órakor lesz.

Tovább »

Október 25-én a Mátra vidék híres tánchagyományaival ismerkedhetünk meg Almárium sorozatunk keretében. A Vidróczki Néptáncegyüttes Palócország gyöngyszemei című műsorában a táncok mellett hagyományőrző mesterek is vendégeink lesznek.

A műsorban láthatunk táncokat Ecsédről, megismerhetjük, hogy járták a nagyrédei gyertyás táncot, ami a Kárpát-medence néptáncos örökségének egyik valódi kuriózuma. De láthatunk táncokat és gyönyörű viseleteket Gyöngyöspatáról, ahol a helyi öregek a nagyobb ünnepeken még ma is hordják hagyományos öltözéküket.

Tovább »
2014. október 15.

Gyöngyszemek télre

Jó hír azoknak, akik lemaradtak őszi tanfolyamainkról és szakköreinkről: már lehet jelentkezni a januárban induló gyöngyfűző szakkörre. A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a Kárpát-medence területén élő magyarság és a velük élő népek népi ékszereit, ismerjék a hagyományos fűzési technikákat, záródási megoldásokat; és napjainkban is hordható ékszereket tudjanak készíteni.

Tovább »

Október 30-ig lehet még jelentkezni őszi bőrműves előadás-sorozatunkra, melyet ajánlunk figyelmébe minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek, azoknak, akik OKJ-s képzéseinkre jelentkeztek, azoknak, akik jelentkezését a helyek betelte miatt már nem tudtuk fogadni, azoknak, akik tavaly is jártak előadásainkra, s azokank is, akik még sosem.

Tovább »

Sobri Jóska, Patkó Bandi, Rózsa Sándor és Vidrócki Márton alakja és történetei elevenednek meg Küllős Imola, a néprajztudomány doktora előadásában, aki  a szerelmi költészet után talán a legizgalmasabb témáról, a betyárfolklórról beszél a Hagyományok Háza Baráti Körének soron következő összejövetelén, október 21-én 17 órától a Muharay Elemér teremben.

A klubesték nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »
2014. október 15.

HHBK rendkívüli közgyűlés

2014. október 21-én 17 órakor rendkívüli közgyűlés lesz a Hagyományok Házában a Muharay Elemér teremben. Amennyiben a közgyűlés ekkor határozatképtelen, ugyanezen a napon 17:15 órakor, a napirendi pontok változatlanul hagyása mellett megismételt közgyűlést tartunk, amely tekintet nélkül a megjelentek számára határozatképes.
A közgyűlés napirendi pontjai:
1.    Az alapszabály módosítása a törvényi előírásoknak megfelelően.
2.    Egyebek.

Tovább »

2014. október 10.–2015. január 11.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Kedves Olvasóink!

A Martin Médiatár 2014. október 18-án, szombaton 10:00-15:00 óra között lesz nyitva.

Várjuk Önöket szeretettel!

Tovább »

Nagy öröm számunkra, hogy a Hagyományok Házát Primának választották, s Prima Primissima díjra jelölték Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában. Az ünnepélyes díjátadóra december 5-én kerül sor, ám addig is lehet szavazni a Prima Primissima Közönségdíjra!

A közönségtől a legtöbb szavazatot kapott Prima-jelölt kaphatja meg a közönségdíjat, a szavazók között pedig egy Mercedes-Benz B osztály személygépkocsit sorsolnak ki. Szavazni december 4-ig, SMS-ben, a díjazni kívánt jelölt kódjának elküldésével lehet. A Hagyományok Háza kódja: 26.

Az SMS szavazatokat az alábbi telefonszámra várják: +36 70/ 70 77 000
Kérjük, hogy szavazzon Ön is Intézményünkre!

Tovább »

Bácskai táncok, játékok, gyönyörű viseletek, tamburamuzsika: október 16-án indul a Figurás bérlet! Közreműködik a rákospalotai Szilas Táncegyüttes (együttes vezető: Sikentáncz Szilveszter), Hetényi-Kulcsár Klára, Ágfalvi György, (Népművészet Ifjú Mesterei) és Hetényi Milán, a Magyar Állami Népi Együttes művészei. Narrátor dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársa.

Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes határon túli, hivatalos elfoglaltsága miatt a Dél-Után sorozat december 17-re tervezett Megidézett Kárpátalja előadását egy héttel korábban, december 10-én játszuk. A bérlet visszaváltására sajnos technikai okok miatt nincs lehetőség. Kérjük, akiknek a december 10-i időpont nem jó, jelezzék a jegypénztárban (+36 1) 225 6056, jegy@hagyomanyokhaza.hu)

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Határozott időre, előreláthatólag 2017. március 31-ig tartó időszakra keresünk gazdasági igazgató-helyettest. A pályázat benyújtásának határideje: 2014. október 27.

Tovább »
2014. október 8.

Vadrózsák és Vadvirágok

Az Angyalföldi Vadrózsa és Vadvirág Táncegyüttes nagy utazásra hívja az érdeklődőket október 18-án. HANGoLATok című előadásukon különböző vidékek, nemzetiségek és korosztályok tánc- és zenekultúrájába kaphatunk betekintést. A Hortobágyi Ivett, Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf (2014-es Fölszállott a páva szóló és páros néptánc kategóriájának győztesei) vezette együttes a Hagyományok Háza színpadán látványos koreográfiákkal, lendületes zenei összeállításokkal és sokszínű, autentikus viseletekkel várja a nézőket.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Magyar Táncművészek Szövetsége új előadás-sorozatának keretében a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszba. Október 12-én, 17 órától a XXVI. Zalai Kamaratánc Fesztiválon táncszínházi kategóriában díjat nyert alkotásokat mutatjuk be. A Fesztiválon a Magyar Állami Népi Együttes három táncosa is díjat nyert, a gálán többek között Nemes Szilvia, Ágfalvi György és ifj. Zsuráfszki Zoltán koreográfiáit is megtekinthetik az érdeklődők.

Tovább »
2014. október 7.

Egyszer volt, hol nem volt...

A Virtus Kamaraegyüttes mesejátékával folytatódik Eltáncolt mesék családi sorozatunk 2014. október 11-én, szombaton, 11 órakor.  A néptáncos elemekből építkező gyermekelőadás a mesék birodalmába repít kortól függetlenül minden nézőt, aki szereti a meséket. Az előadások időtartama 60-70 perc, a műsor utáni foglalkozások 45 percesek. Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk.

Tovább »
2014. október 6.

Játéktól a mesterségig

Október elején nyílt kiállítás a Hagyományok Háza népi játék és kismersterségek oktatója tanfolyamainak munkáiból a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A kiállításon láthatóak a szőnyegszövők, gyékény-szalma-csuhé készítők, nemezkészítők, csipkekészítők, népi bőrművesek és a kosárfonók  alkotásai. A kiállítás november 22-ig tekinthető meg keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

Tovább »
2014. október 6.

Keze nyomán aranygyöngyök

Oláh Márta gyöngyfűző népi iparművész, Népművészet Ifjú Mestere emlékkiállítása

2014. október 3. - november 22.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A hvg.hu által közzétett írás szerint a bűvös kocka feltalálója, az egyetlen Oscar-díjas filmrendezőnk és az egyetlen Nobel-díjas írónk vezeti a legismertebb magyarokat tartalmazó listát, mellettük az On the Spot készítői (Cseke Eszer – S. Takács András), Tarr Béla, Fischer Iván, Nádas Péter, Sebestyén Márta, Árvai Péter, Máté Bence és Somlai-Fischer Ádám is bekerült a TOP-10 közé. (A lista megosztott helyezéseket is tartalmaz.) A kutatást a Bridge Budapest nonprofit egyesület indította, hogy bizonyítsa: tudással és teljesítménnyel Magyarországról indulva is lehet világsikert elérni – legyen az művészeti tevékenység vagy akár globális vállalkozás.

Tovább »

Folytatódik A népmese mai élete elnevezésű sorozatunk!

2014. október 10-én, pénteken 16 órától vendégünk Raffai Judit, aki A népmese változatainak alakulása címmel tart előadást. A szabadkai népmesekutató a népmese mint folklórműfaj egyik fontos jellemzőjéről, a változatokban létezésről, annak okairól és annak következményeiről beszél.

Tovább »

Szeptember 26-án 14:30-kor került sor Halmos Béla síremlékének avatásra a Farkasréti temetőben. A szertartáson beszédet mondott Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.
A síremlékavatás után Halmos Bélát ábrázoló domborművet helyeztünk el a Hagyományok Háza aulájának falán.

A Közösségi terem ezentúl Halmos Béla nevét viseli, a Stúdió neve pedig mostantól Muharay Elemér terem lesz.

Tovább »
2014. október 1.

Közkívánatra ezen a héten még lehet Figurás bérletet váltani, utána már csak egyes előadásokra tudnak jegyet vásárolni az érdeklődők!

Bácskai ugrós, tirpák bursza, mezőkölpényi „Szép fársáng” és táncmulatság, csallóközi dőrejárás… Ebben az évadban Bácska, Nyírség, Székely Mezőség és Csallóköz zenés-táncos hagyományaival ismerkedhetnek a népi játékot, táncot, zenét, hangszereket, szép viseleteket kedvelő kisiskolások és pedagógusaik. Vendégeink lesznek a Szilas, a Margaréta és Kismargaréta Táncegyüttesek, a Tordasi Pillikék, a Pi’n’Tű Gyermek Néptáncegyüttes és a Kismegyer-Csilizke Táncegyüttes. Az előadások narrátora dr. Sándor Ildikó néprajzkutató.

Tovább »
2014. október 1.

Színháztermi bokréta

Belevetettük magunkat az évadba: színes októberi bokrétát kötöttünk színpadi műsorokból, bízva abban, hogy mindenki talál számos, szívének kedves, korához illő, vérmérsékletének megfelelő programokat. Készülünk műsorral kicsiknek és nagyoknak, kisgyerekes családoknak és iskolai csoportoknak, az autentikus, hagyományőrző előadások kedvelőinek éppúgy, mint a legújabb táncszínházi koreográfiák iránt érdeklődőknek, azoknak, akik a legprofibbakra kivíáncsiak és azoknak is, akik a leglelkesebb és legelhivatottabb amatőr együttesek iránt érdeklődnek. Várunk mindenkit októberben is!

Tovább »
2014. október 1.

Táncház – Népzene 2015

A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek. Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. Határidő: 2014. november 3.

Tovább »

2014. szeptember 30., Bendek Elek születésének évfordulója a Magyar Népmese Napja. A Hagyományok Háza ezt a napot hangulatos, felnőtteknek szóló meseesttel ünnepelte.

Mesét mondott Gregus László, Fleckenstein Anna, Bartók Ágota és Szauervein Judit.

Az est háziasszonya Dala Sára volt.

Fotó: Szilárd Katalin

Tovább »

Játéktól a mesterségig címmel kiállítás nyílik a Hagyományok Háza népi játék és kismersterségek oktatója tanfolyam előző években végzett hallgatóinka munkáiból. A kiállítás megnyitójára október 2-án 16 órakor kerül sor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, a kiállítást megnyitja Borosán Beáta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szakképzési és Felnőttképzési Osztály osztályvezetője. Minden érdeklődőt szeretettel várnuk!

Tovább »

2014. szeptember 16-21.

Fotók: Gorácz József, Pohl Péter, Szilárd Katalin, Turbéky Dénes

Tovább »
2014. szeptember 30.

Időpontváltozás!

Mesterek és tanítványok sorozatunk következő előadása, Dudás Klára és vendégeinek műsora 2014. október 15. helyett november 20-án lesz. Köszönjük megértésüket!

Tovább »
2014. szeptember 29.

Keze nyomán aranygyöngyök

Oláh Márta gyöngyfűző népi iparművész emlékkiállítása nyílik október 3-án a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. Oláh Márta a sárközi gyöngyfűzés mestere volt. Nemcsak készítője, szakértője, de szakirodalom-szerzője is volt a gyöngyfűzésnek. A kiállítás a tragikusan korán elhunyt művész munkáit, terveit, tanulmányait mutatja be. A kiállítás menyitó ünnepségére 2014. október 3-án 14 órakor kerül sor, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk! A kiállítást megnyitja Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezetője.

Tovább »

Idén első alkalommal adják át a Magyar Művészeti Akadémia által alapított Nemzet Művésze díjakat. A díjazottak népművészet kategóriában: Erdélyi Zsuzsanna, Kallós Zoltán és Sebő Ferenc. Táncművészet kategóriában Nemzet Művésze díjat kapnak többek között: Novák Ferenc és Tímár Sándor.  Az elismerést várhatóan november elején adják át. Szívből gratulálunk!

Tovább »

Átadták a Junior Prima Díjat tíz tehetséges 30 év alatti művésznek népművészet és közművelődés kategóriában pénteken, Budapesten. Az elismerést Csernók Klára népzenész, népművész, Csizmadia Anna népdalénekes, Gajdics Krisztán bőrműves, Gera Anita koreográfus, táncos, Kiss Balázs Péter, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, Kiss Balbinat Ádám hegedűművész, ifjabb Rádi László fafaragó, ifjabb Sárközi Lajos hegedűművész, Szabó Erzsébet kézműves és Tókos Attila néptáncos vehette át. A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »
2014. szeptember 26.

Segítség Pál Pista bácsinak

A tereskei dudás Pál Pista bácsi bordatörést szenvedett. Szervezete nagyon legyengült, jelenleg kórházban van. Pék Zsuzska, Agócs Gergely és Juhász Zoltán számlát nyitottak Pista bácsi számára. A gyűjtés  célja, hogy az így befolyt összegből, állandó felügyeletet, ápolót biztosíthassanak Pista bácsi mellé.

Tovább »