Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011

2015. március 25.

Textilesek figyelmébe

Folytatódik szövő mesterkurzusunk. Április 27-én Szittner Andrea és Landgráf Katalin textilművészek előadásai segítségével keressük tovább hagyomány és korszerűség kapcsolódási pontjait.

Tovább »

Március 27-én este, egy év szünet után ismét látható a Mezőség-Mikrokozmosz, a Magyar Állami Népi Együttes nagy sikerű darabja. „Mit mond a Mezőség sokszínű kultúrája a metropoliszok emberének? Talán az izoláltsággal és az elszemélytelenedéssel szemben az emberi közösségek és kapcsolatok fontosságát, segítő erejét hangsúlyozza. Hiszen saját, közvetlen környezetünkért, emberi kapcsolatainkért és azok alakulásáért, alakításáért mi vagyunk a felelősek. Nem törvényszerű, hogy azok minden esetben a nagyobb egység kicsinyített másai legyenek. Függetleníthetjük tehát a saját mikrokozmoszunkat, egységünket a makrokozmosztól.” (Ellenfény.hu)

Tovább »

Ritkán látott táncszínházi előadások a néptáncszínháztól a kortárs táncszínházig, a népzenétől Vivaldiig. A legjobb koreográfusoktól a legjobb együttesek előadásában. Ezt kínálja Fókuszban a koreográfusok című sorozatunk szombat esti előadása. Novák Ferenc Tata Forrószegiek című darabját, Juhász Zsoltnak pedig az Aranyág-mítosz, az Örökkön örökké, a Barocco Rustico és a Ködből, csöndből c. koreográfiáinak részleteit láthatjuk 19 órától hivatásos táncegyüttesek és a legjobb öntevékeny együttesek közreműködésében. A koreográfiák bemutatása után lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre is.

Tovább »
2015. március 18.

Egy hétvége India jegyében

A hétvégénk India jegyében telik: péntek délután 3-tól Ábrahám Judit, a indiai cigány (kálbéliya) és langa közösségek hagyományairól tart úti beszámolót és táncbemutatót Radzsasztán útjain címmel, szombaton pedig Nemezelők előadás-sorozatunkon keretében Nagy Marit hallgathatjuk a radzsasztáni és gudzsarati mesterségekről és életmódról.

Gondolták volna, hogy a Kárpát-medencei néphagyományok ennyi ponton kacsolódnak az indiai kultúrához?

Tovább »

A hétvégén lesz a Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyam soron következő alkalma. A tanfolyam nemcsak klasszikus és az aktuálisan közkedveltnek számító tájegységek, népcsoportok táncait szeretné megismertetni, hanem olyan területekre is elkalauzol, amelyek nem közismertek még a szakma számára sem.

Ezennel ajánljuk mindenki szíves figyelmébe a gyöngyösbokrétás Hosszúhetény tánchagyományát.

Figyelem! Ilyen rezeseket nem lehet hallani bárhol!

Tovább »

Ferencz Mária, a Magyar Állami Népi Együttes menedzserigazgatója Magyar Érdemrend Lovagkeresztet, Németh Zsuzsanna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti titkára Magyar Arany Érdemkeresztet, Pál István népzenész, a Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása Liszt Ferenc-díjat és Pávai István népzenekutató, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központ és Archívum tárvezetője Szabolcsi Bence-díjat kapott. Mindannyiunknak szívből gratulálunk!

Tovább »

Számos tájegység, számtalan hangszer, színes műsor fiatal muzsikusok színvonalas előadásában. És mindezt igen jutányos áron.

Röviden így lehetne jellemezni a március 20-i Táncház - Népzene 2015 lemezbemutató koncertet, ami abból a szempontból is különleges, hogy a 2001 óta évről évre megjelenő felvételeknek több év kihagyás után most ismét lesz élő bemutatója.

Tovább »

Közeleg nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója. Ebből az alkalomból kiválogattunk néhány érdekes dokumentumot könyvtárunk kínálatából, melyekkel szeretnénk színesebbé tenni Olvasóink ünnepét.

Tovább »
2015. március 9.

A tojásírás szokása

  Bércziné Szendrő Csilla esztergomi népi iparművész, a népművészet mestere, a magyar nyelvterület hímestojás-mintakincsének egyik legjobb ismerője. Évtizedek óta kutatja a gyimesi népi kultúrát, gyűjti a Gyimes-völgye írott-tojásmintáit.

  Ő lesz a Hagyományok Háza Baráti Köre márciusi vendége, aki nemcsak a tojásírás szokásáról beszél majd, hanem tudásából is átad nekünk: március 17-én 17 órától hímestojás írásra várja az érdeklődőket. Aki szeretné nemcsak nézni, de ki is próbálni a tojásírást, kérjük hozzon magával 2-3 főtt tojást!

   Tovább »

   Az indiai Musafir együttes nevét, a Lacho Drom és a Gypsy Caravan filmet talán nem kell bemutatni: a közreműködő művészek zenész-táncos előadásaikkal bejárták a világ számos országát, Japántól Amerikáig, Magyarországon is többször megfordultak. A fellépők nagy többsége a Thar sivatag rejtett kis faluiból származik. Különös, távoli világukat fotó-, videó-, valamint hagyományos táncbemutatóval idézzük meg. Utazzunk együtt virtuálisan Radzsasztán útjain Ábrahám Judittal március 20-án, pénteken, délután 3 órától!

   Tovább »

   Hatalmas sikernek örvendő HHBK-s tánctanfolyamunk második alkalma március 10-én, kedden lesz 19 órától a Halmos Béla teremben. Még lehet csatlakozni! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

   Tovább »

   A Hagyományok Háza és a Magyar Táncművészek Szövetsége új előadás-sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszpontba. Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben megkerülhetetlen alkotó emblematikus koreográfiái jelennek meg, míg a második részben egy még aktívan alkotó koreográfus műveit mutatjuk be. A múlt és a jelen „megidézésében” a hivatásos táncegyüttesek mellett a legjobb öntevékeny együttesek működnek közre. A koreográfiák bemutatása után lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre is. Március 21-én Novák Ferenc Tata és Juhász Zsolt munkásságát ismerhetjük meg.

   Tovább »
   2015. március 4.

   Zsűrinap közeleg

   A Népi Iparművészeti Osztály népi iparművészeti zsűrizést hirdet Mátészalkán 2015. április 1-én. A minősítéshez a kérelmeket (adatlap) 2015. március 19-ig kell eljuttatni az osztályra. A következő szakágakban hirdetjük meg a zsűrizést: fazekasság, faragás, kovácsolt tárgyak, hímzés, szövés, vessző, bőr, cipő stb. Vidéki helyszín esetén egyeztetni szükséges a helyi szervezővel is: Dr. Balogh Lászlóné (06-30/655-12-73). Az alkotások minősítése azoknak a kortárs alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan termékeket készítenek, amelyek a népi hagyományból kiindulva a mai életünkbe illeszthetőek. A zsűrieljárási díj alkotásonként vagy tárgyegyüttesenként: 1 500 Ft.

   Tovább »
   2015. március 2.

   Óvodapedagógusok figyelmébe

   Elsősorban az óvodapedagógusokat várjuk „Útravaló” – a néphagyomány alkalmazása óvodában című képzésünk március 7-i és 8-i alkalmára, melyen a néphagyomány pedagógiai hasznosulásáról illetve annak pedagógiai lehetőségeiről hallhatunk előadásokat többek közt Varga Annától, Dobi Páltól és dr. Sándor Ildikótól. Habár a tanfolyam februárban indult, akkreditációja még folyamatban van, így a tavaszi hétvégék alkalmanként is látogathatók. Részvételi díj 10 000 Ft.

   Tovább »

   Kilencvenhat éves korában elhunyt Pál István tereskei mesemondó, dudás. Pál Pista bácsi, a  Népművészet mestere és a Magyar kultúra lovagja címekkel kitüntetett, Madách Imre- és Artisjus-díjas nógrádi pásztorember volt az utolsó hagyományőrző magyar dudás, képviselője annak a műveltségnek, mely korábban a Palócföld jelképe volt. Hatására fiatalok tucatjai kezdtek el dudálni. Dalaival, hangszereivel és hangszertudásával, valamint tudatos hagyományoktatási missziójával kiérdemelte Nógrád megye és a Magyar Állam legrangosabb szakmai kitüntetéseit.

   Tovább »

   Szeretettel várunk mindenkit március 5-én, 16 órakor az MTA BTK Zenetudományi Intézetbe Jagamas János  páratlan, eddig zömében ismeretlen népzenei gyűjteményét tartalmazó, most megjelent, háromnyelvű könyv és DVD-ROM bemutatójára.

   Tovább »

   A Táncház – Népzene sorozat fiatal előadók bemutatkozására kínál lehetőséget évről évre. A 2001-től évente megjelenő CD-ken a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói jelennek meg igényes válogatás keretében. Az idei legjobbak új kezdeményezésünk nyomán 2015. március 20-án egy koncert keretében is bemutathatják a lemezre felkerült produkcióikat.

   Föllép többek közt Kacsó Hanga Borbála, Konkoly Borbála, Zsikó Zsuzsanna, Zsikó Zoltán és zenekaraik és a Pálházi Bence Bandája.

   Tovább »
   2015. február 25.

   Népművészet Pest-Budán

   Március 5-én nyíló kiállításunkon a Pest-Budai Népművészeti Egyesület tagjainak – fazekasok, mézesbábosok, szövők, szalmafonók, fafaragók, tojásfestők, viselet készítők – munkáit mutatjuk be. Sokféle mesterség, sokféle mestermű. A közös bennük, hogy mind egy céllal készült: hogy fölhívják a nagyvárosban élő emberek figyelmét a hagyományos népi tárgykultúra értékeire.

   A 16 órakor kezdődő zenés kiállításmegnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

   Tovább »

   Ötszázötven produkció jelentkezett a Fölszállott a páva című műsor harmadik évadára. A legtöbben az énekes szólista kategóriában regisztráltak, de szép számmal jelentkeztek néptáncegyüttesek, táncospárok és táncos szólisták is, összesen több mint 2400 gyerek. A szakmai zsűri szerdán ül össze, hogy megnézze a beérkezett 550 videót, csak ezt követően dönt arról, hogy melyik produkció mehet tovább a területi selejtezőkre.

   Tovább »

   Dr. Erdélyi Zsuzsanna művészeti író, néprajztudós, folklorista végső búcsúztatása 2015. március 12-én, 14.30 órakor lesz a Farkasréti temetőben (1124 Bp., Németvölgyi út 99.), római katolikus szertartás szerint.

   Az Érte felajánlott szentmise 2015. március 11-én, 18 órakor lesz az Egyetemi Kisboldogasszony templomban (1053 Bp., Papnövelde utca 5-7.)

   Tovább »

   Február 27-én és 28-án, a Megidézett Kárpátalja előadás előtt és után a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány tart gyűjtést a helyi magyar kulturális értékek megőrzése és továbbfejlesztése érdekében működő szervezetek számára.
   Kérjük, aki teheti, segítsen!
   Az Alapítványról itt olvashatnak bővebben:
   http://www.ferences.hu/bemutatkozas.php

   Tovább »

   Tavasszal is zajlik az élet a Hagyományok Házában. Izgalmas színházi előadásokkal, a hazai és határon túli együttesek színe-javával, egy új sorozattal, kiállításokkal, szakkörökkel, könyv- és lemezbemutatóval, gyermekprogramokkal várjuk a Corvin térre látogatókat!

   Tovább »

   „Egész régi zenészek címmel” elkészült a Hagyományok Háza által a Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából szervezett gyűjtésről készült kisfilm. A Fonó Budai Zeneházban zajlott gyűjtés és koncertsorozat olyan népzenészeket mutatott be, akiknek munkásságában jelen van a zsidó és cigány népzenei hagyomány, illetve akiknek repertoárjában fellelhetőek a holokauszthoz, a cigánysághoz vagy a zsidósághoz kötődő énekek, hangszeres dallamok. 

   Tovább »
   2015. február 18.

   Nőnapi koncert

   Nőnap alkalmából ismét egy kitűnő koncerttel kedveskedünk a hölgyeknek, és adunk jó ötletet az uraknak.

   Egy fiatal muzsikusokból álló, kiváló, energikus, ízig-vérig férfizenekar kalauzol el minket az autentikus és világzenei világ csodáiba szebbnél szebb hangú énekesnőket, Herczku Ágnest, Kubinyi Júliát és Tintér Gabriellát állítva a figyelem fókuszába.

   Ők a Góbé és a lányok.

   Tovább »

   Mesés utazás a táncok világába, avagy táncos utazás a mesék világába. 

   Az utazás alatt kalotaszegi, kalocsai, mezőpaniti, és vág-garam közi táncok világába kalauzolja el a nagyérdeműt Az eltáncolt cipellők című mesejátékával a mesés-táncos Felvidékről érkező Kuttyomfitty Társulat.

   A műsor időtartama 40 perc, utána kézműves-foglalkozást tartunk. Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk.

   Tovább »

   Villő, villő, tavasz vagyon, húsvét leszen, haj, villő!

   A nagyböjti szórakozási, mulatozási tilalmak megihlették a leleményes ifjúságot, így alakultak ki a csak erre az időszakra jellemző szokások, játékok. Tavaszi, „Ma van Húsvét napja” című komplex foglalkozásainkon ezekkel a tavaszváró szokásokkal, böjti és húsvéti népi játékokkal, énekekkel, mondókákkal, tojásberzseléssel és hímestojástartó madárka készítéssel várjuk az ovis és általános iskolás csoportokat.

   Tovább »
   2015. február 18.

   Önkéntes verbunk

   Önkéntes ültetőket keresünk, verbuválunk színháztermi előadásainkra. Az ültetők feladata az előadás előtt a jegyszedés, a nézők ültetése, majd az előadás alatt a nézőtér felügyelete. Amit a munkáért kínálni tudunk, az a szakmai légkör, tapasztalat, az adott előadás ingyenes megtekintése, alkalmanként kedvezményes vagy tiszteletjegyek egyéb színpadi előadásainkra és a sikeres együttműködés végeztével referencia és ajánlólevél.

   A jelentkezéseket a kiss.simona@hagyomanyokhaza.hu e-mail címre várjuk.

   Tovább »
   2015. február 17.

   A „Nagy Mogul”

   Lajtha László az első világháborúban

   2015. február 16.–május 31.

   Fotó: Szilárd Katalin

   Tovább »

   Lajtha László a XX. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója. Huszonkét esztendősen hazaszeretetétől vezérelve vonult be a frontra és a háború végéig szolgált. Ebből az időszakból számos értékes dokumentum és tárgyi emlék maradt fenn. A február 6-án 18 órakor megnyíló kiállítás korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez.

   Tovább »

   A Fölszállott a páva 2015 televíziós tehetségkutató vetélkedőre a február 16-i jelentkezési határidőig összesen 467 produkció jelentkezett, ami közel 2200 gyermeket jelent. A verseny kiírói lehetővé kívánják tenni, hogy akik még nem véglegesítették regisztrációjukat, vagy csak most döntötték el, hogy jelentkeznek, azok még február 22-én éjfélig leadhassák nevezésüket. Ennek értelmében a jelentkezési határidőt 2015. február 22-e éjfélig meghosszabbítják.

   Tovább »

   A Szervezési és kommunikációs osztály pályázatot hirdet kulturális szervező munkakörbe, aki részt vesz a színháztermi és intézményi programok szervezésében, koordinálásában, adminisztrálásában, a programok közönségszervezésében. Feladatai közé tartozhat továbbá pályázatfigyelés, pályázatírás és lebonyolítás, adatbázis-kezelés, új programok kitalálása, új célcsoportok keresése.

   Jelentkezési határidő: 2015. március 1.

   Tovább »

   A mezőkölpényi „Szép fársáng” megidézésével igazi farsangi hangulatot teremtettek a Tordasi Pillikék a Figurás bérlet harmadik előadásán.

   2015. február 12.

   Fotó: Szilárd Katalin

   Tovább »

   A szövőszékes szövés iránt érdeklődő kezdőknek ajánljuk február végén induló, 6 alkalomból álló szövőszakkörünket, melyre a jelentkezési határidő február 24., míg a szövésben már jártasságot szerzetteknek ajánljuk szövő mesterkurzusunkat.  Ennek jelentkezési határideje február 20.

   Tovább »

   A Hagyományok Háza február 17-i klubestjének vendégei Árendás Péter népzenész-folklorista, széki Soós János író és Turbéky Dénes fotográfus, a Széki lakodalom című kötet alkotói lesznek.

   A fotókkal, esszékkel, kottákkal gazdagított sokszínű kötetben helyet kaptak Szék történetéről és a széki népszokásokról már korábban megjelent írások, valamint a széki lakodalom teljes és részletes bemutatása, a lakodalom egyes mozzanataitól a különféle vőfélyversekig.

   Tovább »

   Az Afroamerikai Történelem Hónapja alkalmából, európai turnéja keretében Nicole Taylor amerikai szoprán énekesnő február 25-én, 19.30 órai kezdettel lép fel a Hagyományok Házában. A koncerten Nicole Taylor néger spirituálékat ad elő. A spirituálé egy Amerikában őshonos zenei műfaj és kifejezetten az Afrikából származó feketék és az ő leszármazottaik vallási tapasztalatát tükrözi vissza. Az eredetileg Los Angelesből származó Nicole Taylor 2006-os debütálása óta különleges énekesi tehetségét Litvánián át Libanonig valamint Németországtól Jeruzsálemig csillogtatta.

   Tovább »
   2015. február 11.

   A Gatyamadzag és a Pillikék

   Február 12-i Figurás előadásunk vendégei, a Tordasi Pillikék állandó közreműködői sorozatunknak. Az idei évadban az erdélyi Mezőkölpény farsangi, télűző szokásaival ismertetik meg a kiskorú nagyérdeműt.

   Előadásuk különlegessége, hogy ezúttal zenei kísérőik is gyerekek lesznek: a Kovács Márton Bence „Marci bácsi” vezette, szintén tordasi Gatyamadzag zenekar húzza majd a talpalávalót.

   Tovább »

   Még ezen a héten, február 15-én éjfélig várjuk a jövő népzenészeinek, néptáncosainak, népdalénekeseinek jelentkezését a Fölszállott a páva 2015 tehetségkutató versenyre. Az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal, népi játék bármely tájegységhez, illetve a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal lehet jelentkezni, lakóhelyi és nemzetiségi megkötés nélkül.

   Tovább »
   2015. február 10.

   Citerás szakmai hétvége

   Március 6-8. között citerás továbbképzést szervez a Népművészeti Módszertani Műhely. Gyakorlati foglalkozások során a jelentkezők elismert szakemberektől tanulhatnak, saját élményekkel és tapasztalatokkal mélyíthetik el tudásukat az alábbi témákban: adatközlő citerások játékstílusának feldolgozása, elsajátítása és továbbadásának lehetőségei; játéktechnikai elemek bemutatása és elemzése, repertoárbővítés, különleges pengetési módok.

   Jelentkezési határidő: 2015. március 2.

   Tovább »
   2015. február 10.

   A NAGY generációk

   Csókos Varga Györgyi festő-, textilművész, Csákvári Nagy Lajos festő-, szobrászművész és a nagycsalád

   Fotó: Turbéky Dénes

   Tovább »

   A február 12-i Jagamas János népzenei gyűjteménye című könyv- és DVD-ROM bemutató a kolozsvári vendégek betegsége miatt elmarad, a bemutatót március 5-én tartjuk meg.

   Tovább »

   A Kodály-tanítvány Jagamas János páratlan, eddig zömében ismeretlen népzenei gyűjteményét tartalmazó, most megjelent, háromnyelvű könyv és DVD-ROM bemutatójára várunk mindenkit szeretettel 2015. február 12-én, 16 órakor az MTA BTK Zenetudományi Intézetben. 

   Tovább »

   A „Nagy Mogul” - Lajtha László az I. világháborúban címmel nyílt kiállítás a Hagyományok Háza első emeletén. A kiállítás az első világháborúban önként szolgáló katonát mutatja be, felvonultatva az ebből a több mint négy esztendős időszakból ránk maradt számos értékes dokumentumot és tárgyi emléket, mely mélyebb betekintést enged a fiatal Lajtha emberi és művészi fejlődésébe. A kiállítás május 31-ig tart nyitva és ingyenesen látogatható, hétvégén a Hagyományok Háza programjai idején, hétköznap reggel 8 és este 8 között.

   Tovább »

   Az egyéni vállalkozók február 25-i adóbevallásukkal együtt rendelkezhetnek adójuk 1%-áról. Ha Ön is fontosnak tartja, hogy a hagyományaink a XXI. század emberének mindennapjait is gazdagítsák, kérjük, támogassa Ön is adója 1%-ának a felajánlásával a Hagyományok Házát vagy a 2007 óta működő Hagyományok Háza Baráti Köre közhasznú egyesületet.

   Tovább »
   2015. február 4.

   Szövőszakkör

   Aki szeretne megismerkedni a szövőszéken való szövés csínjával-bínjával, február közepétől induló szövőszakkörünkön most megteheti. A 6 alkalomból álló tanfolyamon megtanulunk többek közt tányéralátétet, nyári táskát, asztalközepet és kenyereszsákot készíteni.

   Jelentkezési határidő: február 10.

   Tovább »
   2015. február 4.

   Tánc uzsonnaidőben

   „Uzsonna” ifjúsági bérletünk előadásain a Magyar Állami Népi Együttes esténként telt házas előadásait láthatják délutánonként, kedvezményes áron. Február 24-én a legújabb darabja, a nagy sikerű Megidézett Kárpátalja, április 24-én pedig a rég nem látott Verbunkos szerepel műsoron. Az előadások előtt szót ejtünk az elkövetkező mű érdekességeiről, a táncok jellegzetességéről, előzetes csoportos jelentkezés esetén pedig az előadásokat követően beszélgetésre is lehetőség nyílik a látottakról a műsor szereplőivel, alkotóival.

   Az előadásokra nemcsak az ifjúságot várjuk!

   Tovább »

   Sokak örömére ismét kapható webáruházunkban a Magyar népi énekiskola első és ötödik kötete. Ajánljuk a tankönyvet minden általános iskolai, középiskolai és felsőoktatási intézménynek, ahol énektanítás szerepel a tantervben, továbbá népdalköröknek, táncházba járó fiataloknak, zeneiskolai szolfézstanároknak és tanulóknak., s nem utolsósorban ajánljuk a sorozatot óvónők számára.

   Tovább »

   A gyékény, a szalma, a csuhé és a sás mesterségek képviselőinek, elméleti és gyakorlati szakembereinek kíván fórumot teremteni „Egy gyékényen árulunk”, öt alkalomból álló sorozatunk. Az előadások és gyakorlati foglalkozások szombatonként 10:00- 14:00 óra között lesznek.

   Jelentkezési határidő: február 15.

   Tovább »

   A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Karcag Város Önkormányzata és a Déryné Kulturális, Turisztikai Sport Központ és Könyvtár meghirdeti a XIII. ALFÖLDI FAZEKAS TRIENNÁLÉT, melynek célja a népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése. Az alkotások beadási határideje 2015. március 27. A zsűri által kiválasztott alkotásokból a pályázatot meghirdető szervek kiállítást rendeznek, Karcagon, és Budapesten is.

   Tovább »

   Február 10-én széki táncokkal indul a Hagyományok Háza Baráti Körének havi rendszerességű tánctanfolyama, melynek célja, hogy a táncházakban használható tudást adjon azoknak a laikus érdeklődőknek, akik nem hivatásszerűen vagy együttesekben táncolnak, illetve, hogy táncalkalmat teremtsen azoknak, akik már nem szívesen állnak fel táncolni a fiatalabb, komoly tánctudással rendelkezők között a táncházakban.

   Tovább »

   A „Fölszállott a páva 2015” felső életkori határát a kiírók az alábbiak szerint változtatják meg: a versenybe a 2001. január 1. után születettek nevezését várjuk. Így a gyermekek versengéséből kimaradók 2016-ban a felnőtteknek meghirdetendő „Fölszállott a páva” vetélkedőn indulhatnak majd.

   Tovább »

   A farsang ünnepe Vízkereszt és Hamvazószerda közé esik, számtalan néphagyomány kapcsolódik hozzá. Régebben a párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása volt, a maszkok viselése is erre vezethető vissza: álarc mögé bújva védett a valódi énünk. Már Mátyás király udvarából és az Anjouk idejéből is maradtak fenn írásos feljegyzések arról, hogy karneválokat, jelmezes mulatságokat tartottak.

   Tovább »

   „Szép fársáng” című előadásukkal az erdélyi Mezőkölpényre kalauzolnak minket a Tordasi Pillikék, mestereik, Németh Ildikó és Szabó Szilárd vezetésével. A gyönyörű forgatós táncok mellett a kölpényi farsangi szokásokba is betekinthetünk. Narrátorunk, dr. Sándor Ildikó a tőle megszokott módon sok-sok érdekességgel egészíti ki a látottakat.
   Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

   Tovább »

   Vízkereszt napjával lezárult a Karácsonyi ünnepkör és kezdetét vette a farsangi időszak. Ebből az alkalomból szeretnénk buzdítani kedves Olvasóinkat, hogy ismerkedjenek meg hagyományos farsangi szokásainkkal, melyek sajátos színfoltját képezik az esztendőnek.

   A Folklórdokumentációs Könyvtár gazdag irodalommal várja érdeklődőit, amelyből most néhányat Olvasóink figyelmébe ajánlunk.

   Tovább »

   Két új kiállítás is nyílik az év elején a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban és annak időszaki kiállítótermében. Január 16-tól Fonás – kötés – sodrás – pödrés címmel a Hagyományok Házában 15 éve működő csuhé-, szalma- és gyékényfonó tanfolyam végzett hallgatóinak és tanárainak munkáit tekinthetik meg a látogatók, január 22-től pedig a tavaly a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felkerült 700 éves magyarszombatfai fazekasság remekeit láthatja a budapesti közönség.

   Tovább »

   Almárium sorozat

   Debreceni Hajdú Táncegyüttes

   2015. január 24.

   Fotó: Dóra Fruzsina és Bakonyi Erika

   Tovább »

   2015. január 20-tól elérhető a Fölszállott a páva online regisztrációs űrlapja.  A vetélkedőre a pályázók 2015. február 15. éjfélig jelentkezhetnek a jelentkezési lap kitöltésével, valamint a pályázati anyag (hang- vagy videofelvétel, továbbá fényképek) mellékelt csatolásával.

   A verseny pályázati kiírása innen érhető el, az online felület pedig közvetlenül elérhető a tovább gombra kattintva.

   Tovább »

   2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyílt meg a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye.

   Fotó: Dely Kornél és Turbéky Dénes

   Tovább »
   2015. január 23.

   Gyermekprogram

   Február 6-án nyílt kiállításunkon szokásunktól eltérően nem egy adott képzőművészeti ág remekeit mutatjuk be, hanem egy család különböző népi képzőművészeti ágakban alkotott munkáit. A NAGY család egy nagycsalád, melynek minden tagja neves képzőművész: az édesanya, Csókos Varga Györgyi szövő-textilfestő, Csákvári Nagy Lajos faragó, fiaik közül Bertalan és Kristóf szintén fafaragók, de a menyek, unokák is művészek. A művész Nagy család alkotásiból válogatott a kiállítás rendezője, Pölös Andrea.

   Tovább »

   Fotó: Beszprémy Katalin

   Tovább »

   Megjelent a Népművészet Mestere díjról szóló 2015. évi, aktuális tájékoztató. A kormány Népművészet Mestere díjat adományoz egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak, akik munkásságuk során kiemelkedő teljesítményt értek el a népművészet (népi kézművesség, a néptánc, a népzene, a népdal, a népmese, a hagyományőrzés) területén.

   A javaslattételre jogosultaknak a jelölést március 31-ig kell eljuttatniuk az Emberi Erőforrások Minisztériuma Protokoll Osztályának címére.

   Tovább »

   Népzene, néptánc vagy néprajz szakirányú felsőfokú képesítéssel rendelkező munkatársat keresünk katalogizáló csapatunkba. Feladata a könyvtáron belül működő archívum körébe tartozó folklórdokumentumok tánc, zene és egyéb foklorisztikai szempontok szerint való részletes tartalmi feltárása, katalogizálása, szakmutatóba való sorolása.

   Jelentkezési határidő: 2015. február 10.

   Tovább »

   Szomjas György: HB – Hosszú Búcsú Halmos Bélától című filmjének bemutató vetítésére várjuk az érdeklődőket szeretettel január 23-án, pénteken, 19 órára a Színházterembe.
   A vetítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
   Kérünk, hogy részvételi szándékukat 23-án 12 óráig jelezzék a jegy@hagyomanyokhaza.hu e-mail címen, vagy a (+36 1) 225 6056-os telefonszámon.

   Tovább »

   A Népi Iparművészeti Osztály népi iparművészeti zsűrizést hirdet meg Budapesten 2015. február 10-én. A minősítéshez a kérelmeket (adatlap) 2015. január 29-ig kell eljuttatni az osztályra. A következő szakágakban hirdetjük meg a zsűrizést: népi ékszer; lószőr tárgyak; népi játék (alapanyag: gyöngy és lószőr). Az alkotások minősítése azoknak a kortárs alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan termékeket készítenek, amelyek a népi hagyományból kiindulva a mai életünkbe illeszthetőek. A zsűrieljárási díj alkotásonként vagy tárgyegyüttesenként: 1500 Ft.

   Tovább »

   A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba szakmai, néprajzos-muzeológus feladatok teljes körű ellátására keresünk néprajz-muzeológust. 

   Pályázati határidő: 2015. február 15.

   Tovább »

    A 15 éves csuhé-, szalma-, gyékényfonó tanfolyam kiállítása

   2015. január 16.–február 27.

   Fotó: Turbéky Dénes

   Tovább »
   2015. január 20.

   Elhunyt Békefi Antal Attila

   „Úgy érzem most magam, mintha dúsgazdag volnék... Óriási kincsre találtam, melynek eddig láthatatlan aranyrögöcskéire kicsi falvak, tanyák, mezei pásztorkalyibák porában leletem rá. Kincseimet elrendeztem. A széttöredezett rögöket újra összeillesztettem, s csak most tárul fel előttem is legelőször teljes nagyszerűségében az egykor volt Egész...”

   Fájdalommal tudatjuk, hogy Békefi Antal Attila 2015. január 10-én, 65 éves korában eltávozott közülünk. 2015. január 26-án, hétfőn, 11:30-kor engesztelő szentmise lesz a szombathelyi Szent Erzsébet (ferences) templomban, majd 13:30-kor helyezik örök nyugalomra a Jáki úti temetőben.

   Tovább »

   2015 tavaszán folytatjuk nagy sikerű nemezes előadás-sorozatunkat, melyre a nemezelőkön kívül textileseket, szövőket, bőrösöket is szeretettel várunk. Február 28-i, első előadásunk délelőtti vendége, Vidák István a kirgiz hegyi pásztorok kelméiről, szőttesekről, hímzésekről és nemezekről beszél, délután pedig Csille Márti beszámolóját hallgathatjuk meg saját munkamódszereiről, technikáiról.

   Tovább »
   2015. január 20.

   Táncos hétvége

   Eleki román táncokkal ismerkedhetnek a résztvevők szombaton és vasárnap a Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyam keretében, melyre alkalmi érdeklődőket is várnak a szervezők. A gyakorlatot Gál László és párja vezeti, Elek néprajzáról Barbócz Sándor tart előadást.

   Tovább »

   Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Fölszállott a páva 2015 versenykiírásában a zenekari kategória korhatáráról szóló megfogalmazást pontosítottuk az alábbi módon:
   „A versenyen olyan személyek vehetnek részt, akik 2001. június 1.--2009. január 1. között születtek (6--14 évesek). Ettől kizárólag zenekarok esetében lehet eltérés, ahol 4, 5 vagy 6 fős zenekari felállás esetén 1 fő, 7 fős zenekari felállás esetén 2 fő lehet idősebb, 1999. június 1. és 2009. január 1. között született személy.”

   Valamint technikai okok miatt a mellékletben küldendő fényképek száma maximum 5 helyett maximum 2-re változott.

   Tovább »
   2015. január 19.

   Viseletek régen és ma

   2014 őszén indított viseletkészítő és népi ékszerkészítő előadás-sorozatunk következő előadásán, március 7-én dr. Nagy Janka Teodóra etnográfus többek között a „lélekből fakadt” sárközi viselet üzenetéről beszél, Decsi- Kiss Mária népi iparművész a továbbélés és továbblépés a népviseletben témáról ad elő.

   Tovább »

   Január 22-én a Magyar Kultúra Napján nagy érdeklődés mellett megnyílt a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye, ahol kézműves mesterek várják a népi mesterségeket kipróbálni vágyókat, a népművészet iránt érdeklődő látogatókat keddtől szombatig minden nap 10-18 óráig. A programok között mesterségbemutatók, előadások, tanfolyamok is szerepelnek. Február 7-én Bárány Mara és tanítványai tartanak mesterségbemutatót  szalma - csuhé - gyékényfonásból.

   A Nyitott Műhely részletes programja az alábbi linken érhető el:

   Tovább »

   A Hagyományok Háza Baráti Körének idei első klubestje január 20-án lesz, ami szokásos módon 18 órakor kezdődik, ezúttal a Muharay Elemér teremben.
   Vendégük Pál István „Szalonna” lesz, akitől bizonyára hallhatunk majd szülőföldjéről, Kárpátaljáról, arról, mit jelentett neki a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja műsora és hogyan is nézett ki az alkotófolyamat az ő oldaláról, hallhatunk majd mestereiről, zenei neveléséről, családjáról és közelgő koncertjéről a Mesterek és tanítványok sorozatban.

   Várunk mindenkit szeretettel, enni- és innivalóról az új évben is közösen gondoskodunk!

   Tovább »

   Bodza Klára karácsonyra megjelenő szakrális lemezének bemutatója 2015. február 2-án 19 órakor kezdődik a Hagyományok Házában. A koncert során olyan zenei csemegék hangzanak el, mint az Ómagyar Mária-siralom, karácsony és húsvét ünnepének legszebb moldvai csángó szokásdalai, Mária-énekek, valamint Erdélyi Zsuzsanna „Hegyet hágék, lőtöt lépék” című gyűjteményének archaikus imádságai. A koncerten Reményik Sándor istenes versei Dunai Tamás megszólaltatásában hangzanak el.

   Tovább »

   Közös közleményben reagált a Hagyományok Háza, az MTVA és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a „Fölszállott a páva 2015” versenykiírással kapcsolatban érkezett kérdésekre és észrevételekre.

   Tovább »
   2015. január 15.

   Múlt és jelen a Hortobágyon

   A Hortobágy és a Hajdúság hagyományait, népi tánckultúráját mutatja be a Magyar Örökség-díjas Debreceni Hajdú Táncegyüttes január 24-én, Almárium sorozatunk idei első előadásán.

   Előadásukban a puszta világát idézik meg hol autentikus, hol pedig szórakoztató táncjáték formájában hortobágyi táncosok és pásztoremberek segítségével, a helyi fiatalok példáján keresztül pedig bemutatják, hogy ma, a XXI. században, hogyan hagyományozódik tovább egy családon belül a pásztor mesterség.

   Tovább »

   „Az ének a legszebben kimondott, belülről fakadó szó, a legemelkedettebben formált lelki szépség. Ha énekelsz, nemcsak a hangod formálod, hanem a lelkedet is, s azét is, aki hallgatja.”

   Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy 2014. december 25-én elhunyt Csoóri Sándorné Marosi Julianna, gyűjtő, népdalénekes, írónő és néprajzkutató. Sok művészt segített útjára tanításával, és azzal az alázattal nyúlt a dalokhoz, amiket ő is tanítómestereitől tanult. Számos gyűjtést hagyott az utókorra, tematikus vallási, illetve katonadalokat tartalmazó hangzóanyagai pedig a Kárpát-medence népdalkincséből szép számmal válogatnak az Énekörökségünk sorozatban.

   Életét a népi kultúrának és családjának szentelte. Búcsúztatása 2015. január 24-én, délelőtt 11 órakor lesz az ürömi temetőben. Isten segítse útját!

   Tovább »

   Több éve nagy népszerűségnek örvendő bőrműves előadás-sorozatunk február 21-i, következő alkalmával Pajor István és Terényi Gyöngy előadásait hallgathatják. Mindemellett a Hagyományok Háza OKJ-s Népi bőrműves képzése is bemutatkozik alkotásaival.

   Tovább »
   2015. január 14.

   Álláshirdetés

   A Hagyományok Háza Gazdasági Igazgatósága pályázatot hirdet költségvetési számviteli előadó munkakör betöltésére.

   Jelentkezési határidő: 2015. február 15.

   Tovább »

   Már letölthető honlapunkról a február 27-én induló szövő mesterkurzus jelentkezési lapja. A kurzus célja olyan textilművészek bemutatása, akik alkotásaik kiindulópontjaként tekintenek a magyar paraszti, népi kultúrára és ezen hagyományokra építkezve alakították ki saját művészi nyelvüket.

   Munkásságuk tükrében keressük a választ hagyomány és korszerűség kapcsolatára négyalkalmas kurzuson.

   Tovább »

   A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Magyarszombatfai gerencsérek kiállítás nyitásával egy időben, 2015. január 22-én 16 órakor nyílik meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye. A műhely célja, hogy az érdeklődők mesterségbemutatók által megismerhessék a népi kézműves mesterségek rejtelmeit, kicsik és nagyok, szakemberek, diákok, a népművészet iránt érdeklődők mélyebb betekintést nyerhessenek a gyűjteménybe, a kortárs népművészek munkájába. A műhely lehetőséget nyújt a népi kézműves mesterek szakmai továbbképzésére is. A Nyitott Műhelyben népi kézműves mesterek, főleg a Hagyományok Háza képzésein végzett szövők, kosárfonók, gyöngyékszer-, csipke-, nemezkészítők és más mesterségek területén tevékenykedő alkotók kapnak lehetőséget műhelymunkára.
   A Nyitott Műhely programjait, a kézműves mesterek időbeosztását a tovább gombra kattintva tekinthetik meg.

   Tovább »

   Már lehet jelentkezni Találkozás a néphagyománnyal című, általános iskolai csoportoknak szóló ismeretterjesztő foglalkozásunk tavaszi időpontjaira.

   Programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében, majd népmese következik Fábián Éva bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó előadásában, délután pedig kézműves-foglalkozás, népi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre.

   Tovább »

   Ha érdekli valamelyik mesterség, de nem akar hosszabb ideig tanulni, jöjjön hozzánk szakkörbe!

   Zöldvesszős kosárfonó szakkör indul február 24-én. A 6 alkalomból álló tanfolyamunkra azokat a kezdő, vagy a kosárfonásban jártasságot szerzett érdeklődőket várjuk, akik szívesen kipróbálnák magukat, fejlesztenék tudásukat a zöldvesszők felhasználásának terén.

   Jelentkezési határidő: február 10.

   Tovább »

   A több éve nagy népszerűségnek örvendő programunk 2015-ös első alkalmán, január 17-én a szőrme anyagismeret rejtelmeibe nyerhetünk betekintést Pajor István vezetésével, délután pedig az észak-afrikai táska kutatás eredményeit mutatja be Zsigmond Kinga.

   Február 21-én Terényi Gyöngy előadását hallhatjuk, illetve az OKJ-s Népi bőrműves képzés került bemutatásra.

   Tovább »

   A január 9-11. között Békéscsabán megrendezett XXII. Országos Szólótáncfesztiválon a Magyar Állami Népi Együttes több táncosa is kiválóan szerepelt. Ágfalvi György és ifj. Zsuráfszki Zoltán megkapta az örökös aranysarkantyús táncos címet, Módos Máté kétszeres aranysarkantyús, Kovács József pedig aranysarkantyús táncos lett.

   Farkas Fanni és Kiss Balázs különdíjban részesült.

   Szívből gratulálunk táncművészeinknek!

   Tovább »

   Szomorúan tudatjuk, hogy újév első napján Budapesten elhunyt Zorkóczy Miklósné Lázi Éva (Abádszalók, 1940) babakészítő Népi Iparművész (1995), a Népművészet Mestere (2007), a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság tagja (2004), a Győri Nemzetközi Babakiállítás és Konferencia mindenkori előadója, zsűritagja, a "Róza baba" program kitalálója. 

   Temetésére a kispesti Jézus Szíve Plébánián kerül sor 2015. január 16-án 15:30-kor.

   Tovább »

   Kiállítás nyílt Halmos Béla grafikáiból 2015. január 14-én 18 órakor a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A kiállítás anyagának többsége a gimnáziumi, majd egyetemi években, részben rajztermi gyakorlatként, részben az önkifejező rajzolás bűvöletében született. Közös bennük az A3-as rajzlap, a grafit és a tehetség.

   A kiállítás február 1-ig látogatható.

   Tovább »

   Rendhagyó előadással nyitja a 2015-ös évet Mesterek és tanítványok sorozatunk. Január 30-án ugyanis nem egy előadó és mesterei vagy tanítványai mutatkoznak be, hanem egy család.

   A színpadon a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, napjaink egyik legkiválóbb népzenei hegedűse, az egyik legtöbbet foglalkoztatott népzenész, Pál István „Szalonna”, valamint édesapja, Pál Lajos és testvére, Pál Eszter és vendégeik örömzenélése vidámítja a szívünket.

   Tovább »
   2015. január 8.

   Játszódjunk

   Aki újévi fogadalomnak azt tűzte ki, hogy tanul valami újat, fejleszti gyermekjáték repertoárját, kreatív elfoglaltságot keres, többet kézműveskedik, olyan továbbképzésre jelentkezik, amitől valóban gazdagodik, esetleg több időt szán magára, az már jelentkezhet akkreditált játszóházvezetői tanfolyamunkra, ahol minden héten más anyagból más játékot, használati tárgyat készítünk, mást tanulunk.

   Tovább »
   2015. január 8.

   Megfűzhetjük?

   Január 10-ig még lehet jelentkezni februárban induló gyöngyfűző szakkörünkre. A tízalkalmas képzés során a résztvevők megismerkednek a Kárpát-medence területén élő magyarság és a velük élő népek népi ékszereivel, megismerik a hagyományos fűzési technikákat, záródási megoldásokat; és napjainkban is hordható ékszereket készítenek.

   A szakkör során a gyakorlati foglalkozásokat elméleti előadások és viselet-bemutató is színesítik.

   Tovább »

   2015. január 6.

   Művészetek Palotája

   próba és előadás

   Foró: Dusa Gábor

   Tovább »

   Nagy sikerrel rendezte meg Újév-köszöntő műsorát január 6-án a Művészetek Palotájában a Hagyományok Háza és az MTVA. Az előadásra a jegyek már karácsony előtt elfogytak.

   Akik nem jutottak be a koncertterembe, illetve, akik újranéznék a műsort, azoknak ajánljuk szíves figyelmébe, hogy január 17-én 18:35-kor közvetíti a Duna Televízió a koncertet.

   Tovább »
   2015. január 7.

   2015. január 7.

   2015. január 7.

   1 %

   Aki nem tudja eldönteni, hogy gyerekeket, oktatási intézményt, civil szervezetet, netán az egészségmegőrzést, a magyar hagyományos értékeket, a művészetet vagy a madarakat támogassa adója 1 százalékával, annak tudunk megoldást javasolni!

   Tovább »

   Az erdélyi Szék, a táncházmozgalom mintájául szolgáló község, a Kárpát-medence egyik legjobban kutatott települése. Szinte végeláthatatlan a Szék községgel kapcsolatos publikált írások, hangfelvételek száma, az Árendás Péter szerkesztésében most megjelent Széki lakodalom című, CD-ROM melléklettel rendelkező könyv mégis egyedülálló a maga nemében.  

   Tovább »

   2015. január 6-án tartotta sajtótájékoztatóját az MTVA és a Hagyományok Háza a Fölszállott a páva 2015-ös vetélkedőjéről, amit idén gyermekek számára hirdettek meg. Február 15-ig várják néptánc és népzene kategóriában a 6-14 év közti fiatalok jelentkezését.

   Fotó: Szilárd Katalin

   Tovább »
   2015. január 6.

   Webáruházi rendelések

   Tisztelt vásárlóink!

   Tájékoztatjuk Önöket, hogy leltározás miatt a webáruházunkban 2015. január 7. és 18. között leadott rendeléseket csak január 20-án tudjuk feldolgozni.

   Megértésüket köszönjük!

   Tovább »
   2015. január 6.

   Fölszállott a páva 2015

   2015. január 6-án tartotta sajtótájékoztatóját az MTVA és a Hagyományok Háza a Fölszállott a páva 2015-ös vetélkedőjéről, amit idén gyermekek számára hirdettek meg. Február 15-ig várják néptánc és népzene kategóriában a 6-14 év közti fiatalok jelentkezését.

   Tovább »

   Rábaköz szokásaival, játékaival és táncaival ismerkedhetnek az érdeklődők februárban induló Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete című tanfolyamunkon. A 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzésen a résztvevők a legszakavatottabbak – dr. Sándor Ildikó, Putz Katalin, Némethné Bakonyi Erika, Vavrinecz András, Berta Alexandra és Kökény Richárd – segítségével szélesíthetik játékrepertoárjukat, tánctudásukat és módszertani ismereteiket.

   Jelentkezési határidő: 2015. január 19.

   Tovább »

   Aktuális hírek