Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

A „Budai Vigadó műemlék épület rekonstrukciós, felújítási és bővítési munkáinak kivitelezése vállalkozási szerződés keretében” tárgyú közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó helyszíni bejárás időpontja 2016. augusztus 26. (péntek) 09:00 óra.

Tovább »

Formabontó történelmi előadást állítanak színpadra az első világháború emlékére Bödők Gergely történész-doktorandusz (ötletgazda, szakértő), Ifj. Csoóri Sándor (zeneszerző) és a Nemes Szilvia koreográfus vezette Imágó Tánc Társulat augusztus 29-én, hétfőn este hét órakor, a Hagyományok Házában. A Lehullottak a falevelek című előadás alapkoncepciója, hogy kreatívan ötvözze a történeti ismeretterjesztést a hagyományos (nép)zenén és táncon alapuló “klasszikus” táncelőadással és a világháborús időszak „hangulatait”/élményeit közvetítő memoárokkal, levelekkel, képekkel vagy sajtócikkekkel - írja az előadás szervezőinek közleménye. Az előadás kétszer 60 percben – egy szünettel – vezeti végig a hallgatóságot az első világháború időszakának Magyarországán.

Tovább »

Nyári szabadsága után a Magyar Állami Népi Együttes ismét látható Budapesten: augusztus 26-án 20 órától a Ferencvárosi Kulturális Fesztiválon, a Bakáts Feszten lépnek színpadra a Megidézett Kárpátalja című műsorral.

Tovább »

Még nem volt idén nyáron Erdélyben? Vagy visszavágyik Székelyföldre? A Hagyományok Háza Baráti Köre nyár végi székelyföldi kirándulására fölszabadult néhány hely, így még nem késett le semmiről! Az útitervben szerepelnek háromszéki, gyergyói, gyimesi és csíki látnivalók, a természeti és épített környezet csodáinak és az elmúlt századok ujjlenyomatának felfedezése, tánc, ének, kirándulás.

A kirándulás időpontja: 2016. augusztus 23-29.

Tovább »

A Várkert Bazár Táncbazár című programsorozatának augusztus 14-i vendége a Magyar Állami Népi Együttes. Mindenkit szeretettel várnak a Magyarok tánca című előadással. A műsor a tradícióra támaszkodva, abból inspirálódva hoz létre egy sajátos és egyedi táncrapszódiát. Egymást dinamikusan váltó képekben tűnik fel a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége: a férfitáncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok virtuozitása.

A műsor után táncházban lesz alkalom gyakorolni az ellesett mozdulatokat.

Tovább »

A Hagyományok Háza idén is képviselteti magát a 30. Mesterségek Ünnepén. Kézműveseink nemezeléssel, vesszőfonással, bőrözéssel, csuhéfonással, kötélveréssel, rongy- és dióbabakészítéssel és hangkeltő eszközök készítésével, mesemondóink,  Agócs Gergely, Dóra Áron és Horti Zoltán mesesarokkal várják a kicsiket és nagyokat augusztus 18. és 21 között a Hagyományok Háza standján (Budapesti Történeti Múzeum kertjében). Ugyanitt kiadványaink is megtalálhatók lesznek. Augusztus 20-án 15 órakor pedig Nemes Szilvia, a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze és az Imágó Tánc Társulat előadásában „Hajtva, húzva, tűrve, fűzve” címmel rendhagyó táncos divatbemutatót láthat a közönség az Oroszlános Színpadon.

Tovább »

Az idei Népművészet Ifjú Mestere pályázatra érkezett, zsűri által javasolt legkiválóbb munkákból nyílt kiállítás augusztus 17-én 14 órakor a Népi Iparművészeti Múzeumba.

A díjazottak névsorának nyilvánosságra hozatalára és a díj átadására augusztus 20-a alkalmából kerül sor.

A kiállítás megtekinthető szeptember 24-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata szeretettel vár mindenkit a „Fohász a mesterségekért” című kiállítás megnyitójára a  Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterébe 2016 augusztus 26-én 15 órára. A magyar művészetoktatás különleges intézményei a népi kézművességgel, a néphagyományainkból eredeztethető mesterségekkel foglalkozó iskolák, amelyek több mint húsz évvel ezelőtt kezdték meg tevékenységüket. A kiállítás négy iskola mestereinek és tanítványainak legszebb alkotásait mutatja be.

Tovább »
2016. július 28.

Véget ért a Páva tábor

Véget érte a 2016-os Fölszállotta a páva televíziós vetélkedő felkészítő tábora. A próbák mellett hagyományőrző játszóházi és kézműves-foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek, esténként pedig közös táncház várta őket. A tábor egyik nem titkolt célja - persze a szakmai felkészítés mellett -, hogy a táborozók közt barátságok alakuljanak ki, jó élmények kössék össze őket, hogy a televíziós adások alatt ne vetélytárskánt, hanem barátként tudjanak egymásra tekinteni.

Tovább »

A tavalyi budapesti WOMEX sikere után a Hangvető a CAFe Budapesttel nagyszabású világzenei fesztivált rendez október 13-a és 16-a között a Müpában, amelynek célja többek között lehetőséget teremteni a régió világzenei előadóinak, hogy bemutatkozzanak a szakma prominensei előtt. Ennek keretében a Hangvető és a Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Kárpát-medencei magyar és a hazai nemzetiségi nép- és világzenei zenekarok számára, a 2016. október 15-én megrendezésre kerülő showcase napon való fellépésre.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. augusztus 20.

Tovább »

Augusztus 22-től kézműves alkotóhétre várja a 8 év fölötti gyermekeket a nyitott Műhely. Az ötnapos programsorozat során a gyerekek megismerkedhetnek több népművészeti technikával kézművesmestereink és múzeumpedagógusunk szakmai vezetésével.

A gyerekek inasok, vándorlegények bőrébe bújva próbára tehetik magukat a feladatok során, játékosan felfedezhetik a néphagyomány, népművészet szépségeit. Megtanulhatják a varrás alapjait, nemezelhetnek, kipróbálhatják a bőrműves mesterséget, csuhézhatnak, játékokat készíthetnek. A hét végén minden kisinas Mesterlevelet kap, és elkészített tárgyaival és élményekkel, tapasztalatokkal teli „tarisznyával” térhet haza.

Az alkotóhét díja: 15 000 Ft/hét/gyermek

Jelentkezési határidő: augusztus 15.

Tovább »

Már csak néhány napig tart bérletvásárlási akciónk! Július 31-ig még 40%-nyel kedvezménnyel tudnak színházi bérletet vásárolni a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes őszi előadásaira.

Tovább »
2016. július 27.

Visszaszámlálás indul!

Vasárnap éjfélig lehet még kedvezményesen jelentkezni őszi képzéseinkre. Vágyjon bár néptáncot, népi éneket vagy kézműves szakmát tanulni, nem talál nálunk magasabb szinten folyó oktatást. Ősszel induló tanfolyamaink: Magyar népi ének tanfolyam, Játék és tánc az iskolában, A Kárpát-medence táncos öröksége, Csipkekészítés, Gyékény-,  szalma-, csuhétárgyak készítése, Kosárfonás, Nemezkészítés, Népi bőrművesség, Szőnyegszövés.

Tovább »

Javában tart a 26. Művészetek völgye, de vasárnapig még számtalan alkalom van mulatni egy jót. A FolkUdvarban, mely a legtöbb látogató szerint az egyik leghangulatosabb helyszín, felszabadult hangulat, tánctanulás, nemezelés, bútorfestés, kötélverés, énektanulás, gyerekelőadás, beszélgetések, kirakós játék, koncertek, táncház és folkkocsma várja a betérőket.

S akikkel találkozhatnak: a Magyar Állami Népi Együttes táncosai, Sándor Ildikó, Szalonna és bandája, Tint'íz Band, Pálházi Bence Bandája, Hungarian FolkEmbassy, Babra Kolo, Selo.

Az előző napokban készült hangulatképeket itt tudja megtekinetni.

Tovább »

A csíkszentléleki születésű, a Heveder banda prímásaként muzsikáló Fazakas Levente nyerte meg a 2016-os balatonfüredi prímásversenyt. A megmérettetésre a teljes Kárpát-medencéből – Kolozsvártól Nagymegyerig, Óbecsétől Salgótarjánig – érkeztek a fiatal prímások, összesen tizenegyen. Második helyezett a nagymegyeri Cseh Tamás lett, míg harmadik a díjat a Budakesziről érkező Danhauser Pálnak ítélte a zsűri. Különdíjat, Rácz Pál hangszerkészítő mester által felajánlott cseh manufaktúrában készült, közel 150 éves hegedűt kapott az óbecsei Cseszák Zsombor. A Hagyományok Háza különdíjait, a jövő májusi Erdélyi Zenésztalálkozóra való meghívást Király Miklós, míg egy 50 ezer forintos kiadványcsomagot ifj. Gelencsér János nyerte.

Tovább »
2016. július 19.

Népzenei sátor Tusványoson

Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány 2016. július 19. és 24. között szervezi meg a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort Tusnádfürdőn Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában! mottóval. A Kriza János népzenei sátor, melynek programja a Hagyományok Háza támogatásával és közreműködésével jön létre, erdélyi falusi muzsikusok koncertjeivel,  interaktív moderált beszélgetésekkel és táncházzal várja a látogatókat. A sátor szakmai felelőse Pál István Szalonna, házigazda a Tokos zenekar.

Tovább »
2016. július 14.

Webáruházi hírek

Tisztelt Vásárlóink!
Köszönjük, hogy a forró nyár ellenére is érdeklődnek kiadványaink iránt. Megrendeléseiket ebben az időszakban is örömmel fogadjuk, és a lehető leghamarabb teljesítjük, azonban tájékoztatnunk kell Önöket arról, hogy a szabadságok és a Hagyományok Háza költözése miatt, egyes esetekben a csomagfeladás késedelmet szenvedhet. Terveink szerint szeptember elejére visszaáll az ügymenet a normál kerékvágásba, és új ajánlatokkal is megörvendeztethetjük Önöket.
Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Megkértük végzett hallgatónkat, írják le véleményüket képzéseinkről.

Hadd büszkélkedjünk el, hogy értékelik hallgatóink tanfolyamainkat.

Köszönjük a megható sorokat!

Tovább »
2016. július 13.

Muzsikáló Balatonfüred

Az Anna-bált megelőző héten igazi fesztiválhangulatra lehet számítani Balatonfüreden. Az Anna fesztivál nyitórendezvénye július 20-án a balatonfüredi prímásverseny gálája lesz a verseny díjazottjai, a tavalyi Fölszállott a páva gyermekrésztvevői és a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével. A fesztivál programjai közt szerepel egyebek mellett a Magyar Állami Operaház hagyományos szabadtéri koncertsorozata, szívhalászat és reformkori felvonulás. A rendezvény fénypontja természetesen a július 25-i Anna-bál, amin többek közt a Magyar Állami Népi Együttes szolgáltatja majd a zenét.

Tovább »
2016. július 13.

FolkUdvar - fáradjon beljebb!

Tekintse meg, milyen programokkal várja a Hagyományok Háza FolkUdvara Önt és barátait, családját 2016. július 22. és 31. közt Kapolcson, a 26. Művészetek Völgyén! Aktív tevékenységre vágyik? Tanuljon táncot a Magyar Állami Népi Együttes táncosaitól, énekeljen Enyedi Ágival, Balogh Melindával, Fundák-Kaszai Lilivel, Varga Veronikával, nemezeljen, vagy gyakorolja a népi bútorfestést, táncoljon hajnalig folkkocsmánkban! Kikapcsolódásra vágyik? Hallgasson mesét Sándor Ildikótól vagy Agócs Gergelytől, sziesztázzon balkáni koncertre, vegyen részt a Hungarian FolkEmbassy Szabadegyetemének előadásain és merüljön el a népzene világában a Szalonna és bandája, a Dűvő, a Góbé, a Bazseva, a  Magos Együttes, a Dobroda, a Tint'íz Band vagy a Pálházi Bence Bandája esti koncertjén.

Tovább »

Már javában tart a táborozások, fesztiválok időszaka, népzene-, néptánc- és népművészeti táborokban sincs hiány. Kárpát-medence-szerte, sőt azon túl is tucatnyi lehetőségünk van az év közben megszerzett tudásunkat kamatoztatni, vagy épp új tudással gyarapodni. Szeretettel ajánljuk a Folkrádió folknaptárját, ahol gyönyörűen összegyűjtve találhatók a nyári folkpogramok.

Használjon!

Tovább »

XXVIII. alkalommal hirdette meg a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatot. Összesen 429 pályamunka érkezett be, 140 tervezőtől és közel 200 kivitelezőtől! A pályázatra beérkezett anyagból rendezett kiállítás a Közösségi Ház nagytermében, illetve a Matyó Múzeumban tekinthető meg 2016. szeptember 21-ig, keddtől vasárnapig 9.00-17.00 óra közt.

A díjazottak listája a tovább gombra kattintva olvasható.

Tovább »

Tájékoztatjuk Önöket, hogy jegypénztárunk 2016. július 16. és augusztus 7. között zárva tart. Az online jegyvásárlás természetesen ebben az időszakban zavartalanul működik. A július 31-ig tartó kedvezményes bérlet-akciókra (Táncról táncra szabadbérlet és Dél-után bérlet) telefonon (+36 1 225 6056), vagy e-mailben (jegy@hagyomanyokhaza.hu) lehet rendeléseket leadni. A bérleteket augusztus 8-től a megszokott nyitvatartási időben lehet majd átvenni a jegypénztárban (természetesen a regisztráció időpontjában életben lévő kedvezményekkel).

Tovább »

Immár hagyomány, hogy szeptember első hétvégéjén tánccal-muzsikával töltjük meg a Szentendrei Skanzent. Az idén harmadszor megrendezendő Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának célja, hogy lehetőséget biztosítson a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre, a szakmai problémák megvitatására a táncházzenészek nagy családjának, miközben a nagyközönség is betekintést nyerhet tevékenységükbe. A találkozó nyílt napján a nagyközönség is részese lehet a több mint 40 éve működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei közreműködésével létrejövő, egész napos zenés forgatagnak, míg az azt követő zártkörű szakmai napra a népzenészeket hívjuk ingyenes workshopokra, előadásokra, szakmai beszélgetésekre.

Szeretettel várjuk népzenészek, hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek, énekesek jelentkezését 2016. augusztus 18-ig.

Tovább »

Minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődés mellett zajlott le múlt hétvégén Torockón a Double Rise Fesztivál: Erdély első olyan magyar összművészeti kezdeményezése, ahol négy nap alatt, közel tucatnyi helyszínen, több mint száz programon vehettek részt az odalátogatók.  A fesztivál második legnagyobb befogadóképességű helyszíne, a FolkUdvar programjainak előkészítésében és lebonyolításában fontos szerep jutott a Hagyományok Háza munkatársainak: a napközbeni kézműves programok, tánc- és énektanításon túl szombat délután Kelemen László moderálása mellett megtudtuk Varga István "Kiscsipástól", hogy hol lehet Kalotaszegen a legnagyobb halat fogni, hogy Pál István Szalonnának és bandájának Erdélyben is rengeteg rajongója van. A leglelkesebb fesztiválozók minden hajnalban kalotaszegi hajnali énekekkel köszönthették a Székelykő mögött felbukkanó, eltűnő, majd másodszor is előtűnő Nap felkeltét.

Tovább »

Faműves hagyományaink címmel új kiállítás nyílt Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermébe (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.). A kiállított fa, kéreg, szaru, csont tárgyak és tárgyegyüttesek a magyar és a Kárpát-medence kézműves hagyományaira alapoznak, az anyag, a motívumkincs és a különböző technikák felhasználásával azonban új szemléletű, használati értékkel bíró, a  XXI. századi ember életterébe illő alkotások, valamint  gyermekbútorok, gyermekjátékok és hangszerek várják a látogatókat. A kiállítás megtekinthető 2016. augusztus 8-ig, hétfőtől csütörtökig 9–16 óra, pénteken 9–13 óra között.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös pályázatot hirdet a III. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2016. szeptember 3-án megrendezésre kerülő fotókiállításon való részvételre.  Olyan, saját készítésű fotókat várunk, amelyeken zenész és hangszere is látható, táncházi hangulatképen, portrén vagy csoportképen. A beérkezett képeket független szakmai zsűri bírálja el. A díjazási keretösszeg 200 000 Ft, valamint tárgynyeremények a Hagyományok Háza és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felajánlásával. A pályázat benyújtásának határideje: 2016. augusztus 9., kedd, 12 óra

Tovább »
2016. július 6.

Kollégáink a nagyvilágban

Nyáron nemcsak a Magyar Állami Népi Együttes lép fel Kárpát-medence-szerte, és nemcsak a Hagyományok Háza települ ki Torockótól Kapolcson, Szigligeten és Balatonfüreden át a Jászságig különböző programokkal, táborokkal, hanem munkatársaink is járják a nagyvilágot: elméleti és gyakorlati tudásuk, szakmai tapasztalataik, a néphagyományban való jártasság, elhivatottságuk messze földön keresetté teszi őket a Kárpát-medencén innen és túl. Legközelebb 2016. július 11-én, hétfőn 16 órakor Gyimesbükkben, a Szent György Lovagrend XXIII. Nyári Egyetemén tart előadást Pávai István A gyimesi népzene címmel.

Tovább »

2 DVD lemezen több mint 7 órában a Kárpát-medence 9 választott tájegységének (Somogy, Zoboralja, Dél-Alföld, Szatmár, Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld, Gyimes, Moldva) 150 népdala 33 énekes és zenész tolmácsolásában az azonos című népdaloskönyv válogatása alapján karaoke kezelőfelülettel, hogy bármikor zenekari kíséret mellett énekelhessünk.

Közreműködik a Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség és barátaik: Sebestyén Márta, Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Hetényi Milán, Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia, Juhász Réka, Tintér Gabriella, Agócs Gergely, Csurkulya József, Dóra Áron, Hetényi Milán, Mihó Attila, Szabó Zoltán, Berta Alexandra, Hetényi-Kulcsár Klára, Juhász Eszter, Lévai Andrea, Kökény Richárd, valamint a Berka és a Tallabille.

Tovább »

„Személyes okai is vannak annak, hogy a Sóvidék népzenéjéről adok közre egy összefoglaló kiadványt. Családom két ágon is székelyföldi, s a dédszülőktől visszamenően falusi őstermelők voltak. ... Ükapám mesélte nagyanyámnak azt a tréfás történetet, hogy az atyhaiak annyira zajosan, dobogtatva, kurjongatva táncoltak, hogy a zene már nem is hallatszott. Így a zenészek egy idő után kimentek, elszívtak egy cigarettát, majd visszajöttek a helyükre, és behúzták a táncot...“ Pávai István összegző munkája, A Sóvidék népzenéje magyar és angol nyelven nyújt áttekintést a Székelyföld egyik jelentős kistájának, a Sóvidéknek a népzenéjéről, zenés táncos szokásairól, a DVD-ROM mellékleten pedig a kistájhoz kapcsolódó hangfelvételek, videoklipek, kottás és szöveges népdallejegyzések, fényképek találhatók sokszempontú polihierarchikus, multimédiás adatbázisban.

Tovább »

A Corvin tér 8. szám alatti valamennyi bérlakás bérleti jogviszonnyal rendelkező lakójával sikerült megállapodni, így a Hagyományok Háza a bérlakásokat június végéig birtokba vette.

Tovább »

2016. július 1-én nyílt a XXVIII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat alkotásaiból válogatott kiállítás Mezőkövesden. A kiállításon különböző tájegységek viseleteinek és azok mintakincsének felhasználásával készült feldolgozásokat, elsősorban ma viselhető darabokat és a népi hímzéshagyományokat feldolgozó, a kortárs lakástrendeknek megfelelő lakástextíliákat és tárgyegyütteseket láthat a közönség. Az eseményhez kapcsolódott egy kétnapos hímzőkonferencia is, szakmai előadásokkal, tárlatvezetéssel, táncházzal.
A kiállítás szeptember 21-ig látogatható a Közösségi Házban és a Matyó Múzeumban keddtől vasárnapig 9.00-17.00 óráig.
Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Fővárosi Állatkert nyári koncertsorozatának július 27-i vendége a Vujicsics Együttes és Sebő Ferenc. A Kossuth-díjjal elismert együttes a népi hagyományok megőrzése mellett arra törekszik, hogy a sokszínű délszláv dallamkincset autentikus formában, tradicionális hangszerekkel, magas színvonalú zenei tudással mutassa be. Megszámlálhatatlan hazai és külföldi koncert, fesztiválfellépés gazdagítja pályájukat. Ezúttal is jó hangulatú koncert várható, ahol a bátrabbak táncra is perdülhetnek. Az este vendége Sebő Ferenc. Mindkettejükről elmondhatjuk: élő legendák – élők, a folytonos megújulás értelmében is.

Tovább »
2016. július 4.

Budapesti Nyár Fesztivál

A nyár közepén üdítően hat egy olyan program, mint a Budapesti Nyár fesztivál, ahol kicsit képzeletben bejárhatjuk a fél világot. A lett, bolgár, szlovák, izraeli, török együttesek műsorát 2016. július 16-án 17 órától láthatjuk a Hagyományok Háza színháztermében.

Tovább »

A Nyitott Műhelyben töltött 3 napot a Záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csoportja. Az itt töltött napok során 4., 7. és 8. osztályos gyerekek tanulhattak például a fafaragásról, Fazekas Mihály Ludas Matyi művének segítségével néprajzi ismereteiket bővíthették játékos formában, megismerhették Magyarország néprajzi tájegységeit. Délutánonként kézműves oktatóink várták őket: zugattyút és kásakavarót faragtak Csíki Lóránttal, kosárfonást tanultak Borbényi Évával, a nemezelés szépségeibe pedig Solawa Éva vezette be őket. „Kedvenc műtárgyam” címmel fotósorozat is készület gyerekekkel. Köszönjük, hogy meglátogattatok minket, és külön köszönet a gyönyörű virágokért!

Tovább »

Július az aratás hónapja. Régen, amikor a kenyér volt a fő táplálék, az év legfontosabb mezőgazdasági eseménye volt. A hagyományokat teremtő és őrző korokban a kenyérgabona betakarításának eseményét számos hiedelemmel és szokással igyekeztek biztosítani, amelyek gyakran vallásos szertartásokkal is összekapcsolódtak. A munkát kalapemeléssel, fohászkodással és imádsággal kezdték. Az első learatott búzaszálnak, az első kévének nagy jelentősége volt. Egészség- és termékenységvarázsló céllal ebből a baromfinak adtak. Aki a derekára kötötte az első búzaszálat, annak később nem fájdult meg a dereka. A legtöbb varázslás az aratás végéhez kapcsolódik…

Tovább »

Az Anna-bálra készülő Balatonfüred jeles eseménye a Kárpát-medencei Prímásverseny. 2016-ban hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök versengenek az egymillió forintos fődíjért. A verseny szabadtéri gálaműsorára 2016. július 20-án 21 órakor kerül sor a balatonfüredi Gyógy tér nagyszínpadán. A prímásverseny résztvevői és díjazottjai mellett a koncerten közreműködnek a Fölszállott a páva tehetségkutató vetélkedő gyermekrésztvevői: Busai Bori és Mahovics Tamás, a Haraszti ikrek, ifj. Ürmös Sándor, Kovács Dániel, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenekara. A rendezvény ingyenes. 

Tovább »

Jövő héten kétszer is érdemes betérni a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Szilágyi Dezső téri időszaki kiállítótermébe. Először július 6-ig, hisz eddig látogatható már csak a IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál innovatív és egyben hagyományos kerámiákat felvonultató kiállítása, másodszor pedig július 8-án 14 órakor, a Faműves hagyományaink című, a  IV. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázat legjobb műveit bemutató tárlat megnyitó ünnepségére! Mindenkit szeretettel várunk kellemesen hűs kiállítótermünkbe!

Tovább »

A Magyar Vár Alapítvány tizenötödik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence Határok Nélkül táborát, melynek témája idén Küküllő-menete. A Hagyományok Házában július 22-én megrendezendő gálán a táborba visszajáró határon túli és helyi együttesek és adatközlő mesterek mellett az idei vendég táncegyüttes, a Magyarlapádi Hagyományőrző Surgyé tánccsoport és a Zerezáj Zenekar is bemutatkozik.

Tovább »
2016. június 29.

Irány Erdély!

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület nyári erdélyi kirándulásra invitálja az érdeklődőket augusztus 23-29. közt. A hétnapos túrán felkeresik Székelyföld, Gyimes és Gyergyó legnevezetesebb helyeit. A programok sorában szerepel látogatás a parajdi sóbányában, a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban, a zágoni Mikes-házban, a Csiki Sörgyárban, a Mikó várban, fürdés a parajdi sósfürdőben, séta a Szent Anna-tónál, Kézdivásárhely, főterén, kirándulás Maros forrásához, a Békás-szoroshoz, a csíksomlyói "Nyeregbe", az ezeréves határhoz, kenyérsütés és zene-tánc a Tatros partján. Felkeresik Kőrösi Csoma Sándor és Tamási Áron szülőházát. Jelentkezni az előleg befizetésével lehet a szabad helyek beteltéig.

Tovább »

Ráckevére látogatott június 11-én a HH Baráti Kör, Szitnyai Jenő kirándulás-vezetésével. Házigazdánk Budai Gábor, az Ács Károly Művelődési Központ igazgatója volt, aki megismertetett bennünket a város sokszínű kulturális-művészeti életével, amelyben meghatározó szerepet játszik a Kéve Néptáncegyüttes és az utánpótlást adó Bokréta Gyermek Néptáncegyüttes. Az igazgató mellett elévülhetetlen érdeme van ebben Kakuk Pálnak, a MÁNE örökös tagjának, aki nem csupán a táncos képzés rejtelmeibe avatott be bennünket élményszerűen, hanem „bokrétás” bemutatóval is szolgált tehetséges ifjú néptáncosok közreműködésével. Házigazdáink kedves meglepetéseként személyesen is találkozhattunk a 10 éves Gál Tiborral, aki a Fölszállott a páva vetélkedő énekes szólistájaként vált az ország kedvencévé. És aki itt is kiérdemelte a kirándulásunkon résztvevő Sebestyén Márta tapsát... A találkozón természetesen szó esett az immár világhírűvé vált eseményről, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválról is. Hajókirándulás a ráckevei Duna szigetei között, séta a Duna-parti korzó piacán, látogatás az ország egyetlen hajómalmába, a város történelmi és szakrális értékeinek megtekintése – Ráckeve olyan élményekkel szolgált, hogy megfogadtuk: e szép városba még visszatérünk. Köszönjük ráckevei barátainknak az emlékezetes találkozót!

Tovább »
2016. június 28.

Lajtha Lászlóra emlékezünk

Lajtha László tavaly állított szobrának megkoszorúzására invitálnak mindenkit szeretettel a Lajtha örökösök, a  Hagyományok Háza és az MTA-BTK Zenetudományi Intézet.

A zeneszerző-népzenekutatóra születésnapja évfordulójának alkalmából emlékezünk 2016. június 29-én 17 órakor a Károlyi Kertben.

Tovább »
2016. június 28.

Cserép-mesék

Gy. Kamarás Katalin fazekas-keramikus kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

A kiállítás megtekinthető 2016. augusztus 6-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

2016. június 24.

Fotó: Antal Alice

Tovább »

A Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című műsort viszi vissza „szülőföldjére” a Magyar Állami Népi Együttes. 2016. június 25-én 21 órakor a viski Fő téren, a „Koronavárosok találkozója 2016” című rendezvényen, június 27-én 21 órakor pedig Huszton, a Fő téren lesz látható a darab.

Tovább »
2016. június 22.

Add tovább!

Idén harmadjára kaptak meghívást a Bolyai Gyermekotthon diákjai a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló Add tovább! táborba a Hagyományok Házába. Mese, sok-sok játék, tánc, kézműveskedés, énektanulás és citeraszó vár nap mint nap a gyerekekre Agócs Gergely, Berta Alexandra, Csíki Lóránt, Csíki Virág, Fábián Éva, Imre Béla, Németh Nóra, Kerekes Pálma, Pintér Piroska és Varga Máté közreműködésével.

Tovább »

Június 24-ig, péntekig látogatható még a bolgár, román, horvát és magyar tradicionális ékszereket és ezek feldolgozott változatait bemutató, Beaded jEUwelry című nemzetközi népiékszer-kiállításunk. Telefonos egyeztetés alapján tárlatvezetést is tartunk az érdeklődőknek.

Tovább »

2016. július 1-én nyílik a XXVIII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat alkotásaiból válogatott kiállítás Mezőkövesden. A kiállításon különböző tájegységek viseleteinek és azok mintakincsének felhasználásával készült feldolgozásokat, elsősorban ma viselhető darabokat és a népi hímzéshagyományokat feldolgozó, a kortárs lakástrendeknek megfelelő lakástextíliákat és tárgyegyütteseket láthat a közönség. A kiállításmegnyitó 11 órakor kezdődik. Az eseményhez kapcsolódik egy kétnapos hímzőkonferencia is, szakmai előadásokkal, tárlatvezetéssel, táncházzal.

Tovább »
2016. június 20.

Jeles Napok - Szent Iván éj

Június 21. a nyári napforduló napja. Ilyenkor legrövidebb az éjszaka, és a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep, noha a keresztény hagyomány június 24-én Keresztelő Szent Jánosra, Jézus megkeresztelőjére emlékszik. Hazánkban a XVI. századtól biztosan, de valószínűleg már korábban is örömtüzeket gyújtottak ezen az ünnepen. A hagyomány szerint, akik Szent Iván éjszakáján átugranak a tűz felett, egész évben együtt maradnak.

Tovább »

A Nyitott Műhelyben június és augusztus utolsó hetében, a Kézműves Alkotóhéten varrásoktatást is szervezünk Rózsa Erika bronz okleveles hímzővel. Szeretettel várjuk azokat a kislányokat, kisfiúkat, akiket érdekel a hímzés, varrás, és szívesen elsajátítatnák ennek alapjait, sőt egy saját ingjüket is megtanulhatják elkészíteni, és büszkén viselhetik nyáron. A hét folyamán csuhézunk, bőr tárgyakt készítünk, a Budai hegyekbe kirándulva megismerhetjük a gyógynövényeket Babulka Péterrel. Az alkalmakra külön is lehet jelentkezni, további információ kérhető ezzel kapcsolatban Farkas Rékától.

Tovább »

Megérkeztek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba a Múzeumok éjszakája karszalagok, aki el akarja kerülni a sorban állást, előre megveheti jegyét a nyitvatartási idő alatt. Várunk minden népzene és kézművesség iránt érdeklődőt! Készülünk növényi festés témájú kézműveskedéssel, táncházas és modern divatbemutatóval, zenével, érdekes beszélgetésekkel!

Tovább »

Változatos, mozgalmas programot kínálunk mindenkinek, aki ellátogat hozzánk június 24-én: pengetős népi hangszerek találkozója, bemutatója, izgalmas előadások, színvonalas koncert és jóízű, padkaporos mulatság várja reggeltől kivilágos kivirradtig az érdeklődőket a Hagyományok Háza Pengetős napján. Főszerepben a citera, a tambura és a koboz!

Tovább »

A hely, ahol kiderül, miért izgalmas a népzene, a néptánc, kézműves-hagyományaink. A hely, ahol a kávé mellett tánccal frissülhet fel az előző este után, ahol tiszta szívvel énekelhet, ahol órákra belemerülhet a kézműveskedésbe, ahol rájöhet, hogy milyen önfeledten lehet népzenére mulatni. A hely, ahol hajnalig szól a talpalávaló a jobbnál jobb zenészeknek köszönhetően.
Házigazda zenekarok: Magos Együttes, Bazseva, Pálházi Bence Bandája, Hungarian FolkEmbassy.
Vendégeink: Szalonna és bandája, Dűvő, Góbé, Bognár Szilvi, Tint'íz Band, Babra zenekar.
Táncot tanítanak nap mint nap a Magyar Állami Népi Együttes táncosai: Jávor Kata, Vitányi Mária, Karé Árpád, Mihalovics Márk.

Tovább »
2016. június 13.

Szekszárdra száll a Páva

A dél-dunántúli és vajdasági területi válogatóra 2016. június 17-én (pénteken) kerül sor Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban (Szekszárd, Szent István tér 10.).
A műsor ezúttal is igen változatos lesz: láthatunk zalai, szatmári, ormánsági, szilágysági, kalotaszegi, kalocsai, nyárádselyei, gömöri, mezőföldi, nyírségi, györgyfalvi, bökönyi, rábaközi, felcsíki, Küküllő menti férfi és páros táncokat, hallhatunk felföldi, mohácsi, csíki, kalotaszegi, vajdasági, somogyi, Dráva menti horvát, moldvai csángó, somogyi, dunántúli, vajdasági, Mura menti dallamokat.
Mindenkit szeretettel várunk drukkolni, gyönyörködni, élményekben gazdagodni!

Tovább »
A Budavári Művelődési Ház idén ünnepli fennállásának 50 éves évfordulóját, mely alkalomból június 16 és 18-a között három napos rendezvény-sorozatot szerveznek. Az 50 éves Jubileumi Fesztivál keretein belül kerül megrendezésre a XIII. Népzenei Fesztivál is.
A meghívott előadók közt találjuk a Szalonna és bandáját, Palya Beát, Varró Danit, a Babra zenekart , a PásztorHórát is.
Tovább »

Június 10-én 13 órától Zselízen lesz a következő területi válogató. A Kárpát-medence minden tájáról láthatunk táncokat, hallhatunk muzsikát ifjú tehetségek előadásában. Olyan ínyencségek lesznek műsoron, mint sallai verbunk, pásztorbotoló és vasvári verbunk, ipolymenti kiszézés és villőzés, szilágysági cövekelés és zsibai, páros silladri, ádámosi dallamok, kanásztáncok Somogyból, kalotaszegi legényes és szapora, nagyecsedi magyar verbunk, szlavóniai leánydalok, vasi dus és üveges, palóc gyermekjátékok. A válogatóhoz kapcsolódva Farkas József tavalyi Fölszállott a páván készült szemet gyönyörködtető képeiből nyílik kiállítás Páva pulyák címmel.
A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2016. június 8.

Nyári itt-ott

Végéhez közelednek a kőszínházi évadok, ami azonban nem azt jelenti, hogy egyre kevesebb a Magyar Állami Népi Együttes fellépése, hanem azt, hogy egyre több helyen lehet látni minket. Június 18-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Duna Karnevál Gáláján, 22-én pedig Győrben, a XII. Magyar Táncfesztiválon, a Megidézett Kárpátalja című műsorral lép színre az együttes.

Tovább »

Habár örülünk, hogy vége a tanításnak, és közeledik a várva várt vakáció, mégis, mielőtt megfeledkezünk az iskolapadról, érdemes még egy pillantást előre is vetni. Aki ugyanis szeptemberben induló képzéseinkre július 31-ig jelentkezik, kedvezményt kap az első féléves tandíjból.

Tekintse meg és válasszon bőséges kínálatunkból, jelentkezzen képzésünkre és menjen nyaralni azzal a jó érzéssel, hogy szeptembertől kellemes, hasznos és értékes órák várnak Önre!

Tovább »

Állítsa össze kedve szerint a 2016/2017-es évad bérletét a Magyar Állami Népi Együttes és a jubileumi évben vendégként fellépő társulatok előadásaiból – az autentikus műsortól a táncszínházig!

Műsoron többek közt a Magyar Állami Népi Együttes készülő új darabja, az Apám ablakából az ég, az idén bemutatott Násztánc, a Megidézett Kárpátalja, a Szarvasének, a Földön apám fia volnék, a Bozsik Yvette Társulat és a Közép-Európa Táncszínház előadásai.

A tetszőlegesen kiválasztott 4 előadás jegyeihez a bérlet megvásárlásával elővásárlási akciónkban 2016. július 31-ig 40% kedvezménnyel juthat hozzá. Bérlet kizárólag személyesen, a Hagyományok Háza jegypénztárában váltható.

Tovább »

Szeretettel várjuk a nyári szünetben azokat a gyerekeket, akik hasznosan szeretnék eltölteni a szabadidejüket gyönyörű környezetben, népművészeti tárgyak között. Június 27-től július 1-ig Kézműves Alkotóhetünkön lehet ruhavarrást tanulni, csuhézni, bőrözni, szó esik a népi konyháról és a szabadban a környék játszóterein fogunk népi játékokat játszani. A hét különlegessége, hogy Babulka Péter botanikussal kirándulni megyünk a Budai-hegyekbe, ahol tapasztalt vezetőnktől megtudhatjuk melyik növény gyógynövény vagy melyik növény ehető. Aki pedig nem tudna júniusban jönni, szeretettel várjuk hasonló programokkal augusztus végén.

Tovább »
2016. június 7.

Az év pedagógusai

A Hagyományok Háza 2016. június 5-én az ÉV PEDAGÓGUSA címet adományozta Bura Ibolyának, Nagy Hajnalnak és Nagy Irénnek, és színes műsorral köszöntötte azokat a meghívott pedagógusokat, akik tanfolyamainkat látogatják, tanítványaikkal gyakorta megfordulnak programjainkon.
A néphagyomány, a népművészet értékei -- a tánc, a zene, a viselet, a népszokások, a kézműves hagyományok -- nem hiányozhatnak a felnövekvő generációk műveltségéből. Köszönjük, a díjazottaknak és valamennyi néphagyomány iránt elkötelezett pedagógusnak, hogy e nemes ügy érdekében hosszú évek óta lelkes és elhivatott szövetségesünk.

Tovább »

„Azt szoktam mondani, azért születtem a trianoni békediktátum évfordulóján, hogy a Trianon által szétszabdalt magyar nemzetet összehegedüljem.”

Június 4-én ünnepelte volna 70. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása. Ebből az alkalomból a Hagyományok Házában – melynek maga Halmos Béla is éveken át munkatársa volt – június 4-én egész napos programsorozattal emlékezett a kiváló muzsikusra, folklórgyűjtőre, oktatóra és szervezőre.

Fotó: Pohl Péter és Turbéky Dénes

Tovább »
2016. június 1.

Kiköltözik az NMI

A Nemzeti Művelődési Intézet megkezdte végleges kiköltözését a Budai Vigadó épületéből, új címük: Budapest II kerület, Csalogány u. 47-49.

Tovább »

Június 9-13. közt, a 87. Ünnepi Könyvhéten sétálva ne mulasszák el felkeresni a Hagyományok Háza standját a Váci utcában, ahol a legújabb köteteinkkel és CD-inkkel, könyvritkaságokkal, szakirodalommal, meglepően alacsony árakkal, valamint garantáltan a legvidámabb eladóval várjuk Önöket.

Tovább »

A Nyitott Műhelyben jártak a „Zöld erdőben, zöld mezőben sétál egy madár” c. rajzpályázat első díjas gyerekcsoportjai. A Bátaszéki Óvoda óvodásai Kamocsay Judit szövő mesterrel kipróbálhatták a kötélverést, az Igazgyöngy Alapítvány diákjai Lázár Zsófiával tanulhattak a néprajzi tájegységekről, a kazári Aba Sámuel Általános Iskola tanulói nemezelhettek és tubukát sütöttek, a Gyulai Implom József Általános Iskola kisdiákjai pedig Fehér Anna gyöngyfűzővel készíthettek maguknak karkötőt. Mindemellett Tánczos Erzsébet múzeumpedagógusunk körbekalauzolta őket az aktuális kiállításokban. Örülünk, hogy megismertük a sok-sok tehetséges diákot, és várjuk vissza őket, és alkotásaikat jövőre is!

Tovább »

Budapesten huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Duna Karnevált június 10. és 18. között. A Fesztivál Gálájára idén is a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kerül sor, az eddigiektől eltérően azonban a produkciót konkrét témákra fűzte fel a rendező, Mucsi János. A nagyszabású táncos történelmi tabló a Gyöngyösbokréta-mozgalomtól, a gazdasági világválságon, az ötvenes évek személyi kultuszának önimádatán át a forradalomig, annak leveréséig és a táncházmozgalomig táncolja át a történelmet, így tisztelegve az 1956-os forradalom 60 évfordulója előtt. A produkcióban 10 táncegyüttes, köztük a Magyar Állami Népi Együttes, közel 300 táncos és zenész vesz részt.

Szerkesztő koreográfusok Juhász Zsolt és Mihályi Gábor, zenei szerkesztő Pál István Szalonna.

Tovább »

Június 4-én, a Halmos Béla emléknap keretében 13 órakor megkoszorúzzuk Halmos Béla Forint utcai házánál lévő emléktábláját. Szeretettel hívjuk és várjuk a zenészeket, hogy minél többen adózzunk Béla bácsi emlékének egy közös muzsikálással.

Helyszín: 1024 Budapest, Forint utca 3.

Tovább »

2016. június 10-én nyílik a XXXI. Országos Faragópályázat kiállítása. A pályázatot a pásztorművészet hagyományát követő faragók számára írták ki, melyet néhai id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere neve fémjelez.

2016-ban 41 alkotó 121 tárggyal pályázott, melyből a szakértőkből álló szigorú zsűri döntése alapján a legszebb tárgyak kerültek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban megrendezett kiállításba. A 2016. június 10-én 14 órakor megrendezendő kiállításmegnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Kézműves remekek

Fotó: Bányai Tünde

Tovább »

Gyereknapi előadás 2016. május 28-án

Fotó: Antal Alice

Tovább »

Gyakorlati – előadóművészeti bemutató

2016. május 27-én délután gyönyörködhettünk a néptánc, népi ének, hangszeres népzene és népmese kategóriában induló az ifjú tehetségek színpadi produkcióiban.

Fotó: Adonyi Adrienn, Szilárd Katalin

Tovább »

Június 3-án 10 órától Szarvason, június 5-én 10 órától pedig Sátoraljaújhelyen várunk szeretettel minden érdeklődőt a Fölszállotta a páva tehetségkutató verseny következő területi válogatóira.
Az esemény ingyenes, szurkoljunk minél többen a kicsiknek-nagyoknak!

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Hagyományok Háza Nyitott Műhely idén is csatlakozik a Múzeumok éjszakája programjaihoz. Június 25-én 14 órától éjszakába nyúlóan változatos programokkal, egyebek mellett ruhabemutatóval, koncertekkel, beszélgetésekkel, előadásokkal, kreatív és gyerekfoglalkozással és persze tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket. Vendégünk lesz a többi közt a Kossuth-díjas ifj. Csoóri Sándor, a 25 éves Vándor Vokál, Simon Ditta, a Dittafelt ruhák tervezője, a Téka együttes és Rozs Tamás zeneszerző.

 

Tovább »

A műszaki ellenőrzésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertesével, miután első körben az eljárás eredménytelenül zárult, a NOX-FŐBER Konzorciummal (FŐBER Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt és NOX Beruházó és Fővállalkozó Zrt.) 2016. május 25-én szerződött a Hagyományok Háza.

Tovább »

Számviteli ügyintéző munkatársat keresünk határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyba.

Pályázat benyújtásának határideje: 2016. június 20.

Tovább »
2016. május 27.

Cserép-mesék

Gy. Kamarás Katalin a népművészet mestere kiállítása 2016 június 24-én, pénteken 14 órakor nyílik a Magyar Nép Iparművészeti Múzeumban. Gy. Kamarás Kata a népművészetet, mint tárgyi anyanyelvet használja önálló formavilágához. A különböző mesterségek motívumkincsét felhasználva, fazekas technikákból kiindulva, új figurális világot hoz létre. Mostani kiállítása, ellentétben az eddigi, egy-egy zárt témakört feldolgozó tárlatokkal, nagy ívű válogatás életműve különböző korszakaiból.

Tovább »

Már kapható egyik legkedveltebb bérletünk, a Dél-után. Az elsősorban a nyugdíjas korosztálynak szóló délutáni bérletben a Magyar Állami Népi Együttes legkedveltebb folklór és táncszínházi előadásait, valamint új bemutatóit tekintheti meg a közönség. Az előadások előtt az együttes művészei, vezetői beszélgetnek Önökkel a bemutatott művekről, az alkotási folyamatról. A 2016. évi őszi évadban, a Hagyományok Háza Corvin téri székházának felújítása miatt az előadások a MOM Kulturális központban, és az eddigiektől eltérően szerda helyett változó napokon lesznek!

Elővásárlási akciónkban a három előadást tartalmazó bérletet július 31-ig 3000 Ft-ért vásárolhatják meg a leggyorsabbak.

Tovább »

A 15 éves Hagyományok Háza ünnepi kiadvány-csomagokkal kedveskedik a néphagyományok szerelmeseinek. 15 akciós csomagot állítottunk össze a folklór minden területéről, remélve, hogy mindenki megtalálja a számára kedves témát!

Az akció 2016. december 31-ig tart.

Fogadják szeretettel és válogassanak kedvükre!

Tovább »

Habár a Hagyományok Háza Corvin téri székházának felújítása alatt sajnos több sikeres sorozatunk is szünetelni fog, a közkedvelt Mesterek és tanítványok továbbra is folytatódik. Az előadók pályázatot nyújtanak be, melyek közül szakmai zsűri választja ki az adott év fellépőit.  A 2016/17-es évben Navratil Andrea, Virágvölgyi Márta, a Tázló zenekar és a Harmadik zenekar lesznek sorozatunk vendégei. A 2012 óta töretlen sikernek örvendő  koncertsorozat célja egy színpadra állítani az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló generációkat, azaz a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat.

Tovább »

Gyereknapi meglepetésprogramnak is nagyszerű lehetőség a május 28-i „Remekel a bicska” című programunk, ahol Csiki Lóránt népi játszóházvezető, népi iparművész segíti a gyerekeket, megmutatja a fortélyokat és irányítja a kis kezeket. Kásákavarót és zugattyú készíthetnek azok, akik ellátogatnak most hétvégén délelőtt a Nyitott Műhelybe, sőt, játékos tárlatvezetésünkön két fafaragással foglalkozó kiállításunkat is megtekinthetik.

Tovább »

Indulnak a 2016. éve Fölszállott a páva tehetségkutató seregszemle területi válogatói. Május 27-én 13 órától Kapuváron, 28-án 14 órától pedig Százhalombattán drukkolhatunk az új kis-pávásoknak.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

2016. június 18-án tölti be 90. életévét Roboz Ágnes koreográfus, karaktertánc tanár, címzetes főiskolai tanár, Érdemes Művész. Ebből a jeles alkalomból köszöntik a hazai és a nemzetközi táncvilág emblematikus képviselői az Állami Balettintézet alapító tanárát, Várkonyi Zoltán felejthetetlen filmjeinek koreográfusát, a Royal Ballet School és a Hágai Királyi Konzervatórium karaktertánc, néptánc tanárát.

A Gálaesten felidéződik páratlanul gazdag és sokoldalú életútja, filmbejátszásokat és videó üzeneteket láthatunk a világ minden tájáról.

Tovább »

Az ország egész területéről érkeztek gyerekek a Hagyományok Házába 2016. május 23-án a Forgószél és Garabonciás országos hon- és népismereti levelező verseny döntőjére. A személyes megmérettetésre 3 forduló és a középdöntő után került sor. A vetélkedőt a önálló kutató- és gyűjtőmunkát végző Garabonciás diákok előadásai és az eredményhirdetés zárta.
Első helyezést ért el, így nyári jutalomtáborozásban részesül: Csipe Maja, Csordás Levente, Dudás Laura, Gyökeres Mária Zsófia, Kompolti Bálint, Kurják Márk, Nagy Róza Fruzsina, Orosz Lora, Pleva Levente, Sipos Enikő, Szabó-Vitéz Zsófia, Szigeti Anna, Tamás Virág, Teremi Anna, Varga Ádám.
Második helyezett lett Baj Babett, Bodócs Marcell, Dudás Barnabás, Gyökér Luca, Hegedűs Zétény, Ludányi Veronika, Medvecki Adrián, Nádudvari Fanni, Oláh Lilla, Pete Bálint, Varga András, Vörösvári Alexa, Vitay Zalán, Zeke Edina.
Harmadik helyezést ért el Czibolya Jázmin, Kecskés Barnabás, Magyari Ágnes Virág, Mester Réka, Ohát Viktor, Pál Csenge Luca, Szécsi Anna, Tóth Bernadett Anna, Tóth Patrick, Szűcs Áron!

Tovább »

Kőrösi Csoma Sándornak és Erőss Zsoltnak, Székelyföld két különböző korokban élt és teljesen különböző területeken tevékenykedő nagy szülöttének állít emléket Orza Calin új darabja, az Üveghegy ösvénye. Az Udvarhely Néptáncműhely előadásának magyarországi bemutatójára 2016. június 11-én kerül sor a Hagyományok Házában.

A rengeteg különbség mellett a két példakép-óriást összekapcsolja a közös szülőföld, Székelyföld és a közös végső nyughely, a Kancsendzönga, azaz az Üveghegy, de főleg az, hogy mindketten halálmegvető elszántsággal küzdöttek a végsőkig, hogy vágyaikból kovácsolt terveiket valóra váltsák. 

Ilyenformán az elszántság és a hit emlékműve ez az előadás.

Tovább »

Tudták, hogy népi orvoslásunkban számos, máig fennmaradt, hatásos és értékes gyógymód található?
De mik is ezek?
A köpölyözés, a nadályozás, a méhszúrásterápia, a fürdőkezelés, a különféle mozgatásterápiák, a ráolvasások vagy a szenesvíz készítés?
Csütörtökön folytatódik népi gyógyászatról szóló előadás-sorozatunk.
dr. Babulka Péter a Kárpát-medencei népi orvoslás fontosabb racionálisnak és irracionálisnak nevezett gyógymódjairól beszél május 26-án 17 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Az előadáson való részvétel regisztrációhoz kötött.

Tovább »

A Mesterek és tanítványok sorozat 2016/17-es évre szóló felhívására 7 pályázat érkezett, melyek közül a Hagyományok Háza szakmai zsűrije május 30-ig választja ki azokat, akik felkérést kapnak, hogy 2016 őszétől mestereikkel, tanítványaikkal egy-egy koncertet adjanak. A koncertsorozat célja egy színpadra állítani az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló generációkat, azaz a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat.

Tovább »

Izgalmas időszakot élünk. A tömegtermelés és fogyasztói társadalom korában még mindig élő a kézművesség, de mindezek közben át is alakul. A hagyományos kézművestermékek hagyományos árusítása viszont egyre nehezebben járható út. Hogyan találjuk meg azokat a vevőket, akik fogékonyak a népművészetre? Hogyan segít ebben az internet? Mennyire hatékony a vásározás? Hogyan segíthet egy népi iparművészen az, ha ért a marketinghez?

Ezeket a kérdéseket járja körbe Várőri Adrienn, a Több mint hobbi marketing szakértőjének kétórás előadása május 25-én, a Nyitott Műhelyben.

Tovább »

Beszprémy Józsefné, szül. Bogdán Margit, a Népművészet Mestere, népi iparművész életének 94. évében, 2016. május 11-én elhunyt. Felejthetetlen halottunkat az evangélikus egyház gyászszertartása szerint Budapesten 2016. május 30-án, 16 órakor a Kelenföldi Evangélikus Templomban (1114 Budapest, Bocskai u. 10.).

Sárváron május 31-én 13.30 órakor az Evangélikus Templomban búcsúztatjuk.

Örök nyugalomra  május 31-én 16 órakor helyezzük a döri temetőben.

Szeretett halottunk emlékét örökre szívünkbe zárjuk.

Tovább »
2016. május 18.

Halmos Béla emléknap

Idén június 4-én ünnepelné 70. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása. Ebből az alkalomból a Hagyományok Házában – melynek maga Halmos Béla is éveken át munkatársa volt – június 4-én egész napos programsorozattal kívánunk emlékezni a kiváló muzsikusra, folklórgyűjtőre, oktatóra és szervezőre. Napközben mesterkurzus, előadások, megemlékezés, tánctanítás várja az érdeklődőket, délután  18 órától újra felhangzik Halmos Béla 1995-ben megjelent Az a szép piros hajnal című lemeze. Az erdélyi tradicionális népzenei koncerten az album egykori közreműködői mellett olyan prímások veszik át Halmos Béla szerepét, mint Ökrös Csaba, Papp István Gázsa vagy Porteleki László. A programsorozat a Bem rakparton a Budavári Művelődési Házban lévő Sebő klubban folytatódik, ahol a Népzene Tanszék koncertjével és éjszakába nyúló táncházzal zárul a megemlékezés.

Tovább »

Mit tegyen az ember fia, ha egyszer csak váratlanul begurul hozzá egy láda? Nem tudni, hogy honnan, nem tudni, hogy kié... SEHOL senki, csak a láda. Régi jószág, ütött-kopott, rézcsatokkal, nagy lakattal, kerekeken gurul, gurul... Vajon mit rejthet e láda? Talán SEMMIT. Talán üres. És ha mégis színültig van VALAMIVEL? Nincs mese, az öreg láda titkát csak akkor fejtheti meg az, ki megtalálta, ha kinyitja.

Hogy meri-e? Lesz-e hozzá bátorsága? Vagy bontatlanul visszaküldi VALAKINEK, VALAHOVÁ?
Csak az tudja meg a választ, ki megnézi az előadást május 28-án.

Tovább »

Szeretettel várunk mindenkit a Népművészet Ifjú Mestere előadóművészeti kategória pályázóinak nyilvános színpadi megmérettetésére és zsűrizésére 2016. május 27-én, pénteken, 14 órától  Hagyományok Háza Színháztermébe. A belépés díjtalan.

Az eredményhirdetésre és a díjátadásra augusztus 20-án kerül sor. A tárgyi alkotóművészet kategória legkiemelkedőbb tárgyit „Ifjú mesterek remekei" című, augusztus 17-én nyíló kiállításunkon tekintheti majd meg a közönség a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Tovább »

2016. május 23-án kerül sor a Forgószél és Garabonciás országos hon- és népismereti levelező verseny döntőjére a Hagyományok Házában! Ország egész területéről (Boldog, Debrecen, Túrkeve, Ecséd, Nagykanizsa, Sajóvámos, Felsőszeli, Karcag, Gyöngyös, Monor, Biharkeresztes, Pécsvárad, Ságújfalu) érkeznek a személyes megmérettetésre a 3 forduló után a középdöntőn is legjobb eredményeket elért diákok. A vetékedőt a nagyobb korcsoportban, önálló kutató- és gyűjtőmunkát végző Garabonciás diákok előadásai zárja.

Tovább »

A tavaszi évad utolsó Mesterek és tanítványok koncertjén igazi csemegével várunk.
Magyar népzene helyett május 28-án egy hamisítatlan sváb rézfúvós banda, az Alte Kameraden Blaskapelle fogja köszönteni a nyarat. A zenekar azzal a céllal jött létre, hogy a magyarországi német nemzetiség fúvószenekari hagyományait felelevenítse, zenei anyanyelvüket ápolja és élővé tegye. Tagjai zömmel olyan zenészekből verbuválódtak, akik korábban sváb lakodalmakban és svábbálokon művelték ezt a műfajt. Ők még részesei voltak a közvetlen hagyományátadás folyamatának, mely garanciát jelent e zene stílusos megszólaltatásához.

Tovább »

A Hagyományok Háza új, ismeretterjesztő sorozatában néhány perces összefoglalókat láthatnak néphagyományokban gazdag jeles napjainkról. A Sztanó Hédi szerkesztésében és Kovács László rendezésében készült pünkösdi etűd archív felvételek segítségével mutatja be a pünkösdölés, a májusfaállítás, a pünkösdikirály-választás szokását, beszél a pünkösdi dramatikus gyermekjátékokról, a csíksomlyói búcsúról, a tavaszköszöntő ősi rítusokról és gonoszűző hagyományokról.

Tovább »

Május 21-én és 25-én lesz látható a Magyar Állami Népi Együttes legújabb, Násztánc című darabja a Hagyományok Házában.

„A Násztáncban fantasztikusak a táncosok, hihetetlenül jó az élőzene és az ének.” (tanckritika.hu)

„...egyszerre néptáncgála, esküvői népszokások bemutatója, pszichedelikus utazás, esztrádshow. Jelen van benne a klasszikus, „füledbe húzom a nótádat”-féle cigányzene, autentikus magyar népzene, jazz, hiphop, egyszerre szól cimbalom, szaxofon, chill-outos szintetizátorszőnyeg és az az isteni kaval, amitől facsarni lehet a szívünket.” (magyaridok.hu)

Tovább »

Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) művészeti vezetője nyerte el a Magyar Állami Operaház által alapított Seregi-díjat.
A Seregi-díj kuratóriumának indoklása szerint Mihályi Gábor teljes munkásságáért érdemes a kitüntetésre, amely műfaji megkötés nélkül adható a tánc bármely területén alkotó művésznek. A díjazott szakmai tevékenysége méltó Seregi László örökéhez, hiszen a névadó alkotó a klasszikus balett kiemelkedő egyéniségeként is fontosnak tartotta a néptánckultúra ápolását - áll a méltatásban.
A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, s jár hozzá egy felkérés az Operaház részéről egy koreográfia megalkotására a következő évadra.

Gratulálunk a kitüntetéshez!

Tovább »

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a 2016-ban megrendezendő Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdet hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára. Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét.

A verseny fődíja 1 000 000 Forint, valamint fellépési lehetőség a 2017. évi Anna-bálon.

Jelentkezési határidő: 2016. június 26., 24.00 óra

Tovább »

A Hagyományok Háza is részt vett a Tehetség Fórum 2016 elnevezésű programon. „Találkozás a néphagyománnyal” címen kézműves foglalkozással, táncházzal, hangszerbemutatóval, népdaltanítással színesítettük a nyíregyházi eseményt, amelyen a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet Nemzeti Tehetség Program Irodája a legfontosabb tehetséggondozó lehetőségeket ismertette. Az eseményen teret biztosítottak a tehetséges fiataloknak, szüleiknek és a tehetséggondozással foglalkozó pedagógusoknak arra, hogy kicseréljék tapasztalataikat és megosszák egymással a témával kapcsolatos gondolataikat.

Tovább »

A népmese mai élete sorozat május 20-i vendége Tasnádi Edit turkológus, műfordító, aki Kúnos Ignácról, a török népköltés felfedezőjéről, a török népmesék típusairól, a tekerleméről, a török és a magyar népmesék hasonlóságairól és különbségeiről mesél majd az érdeklődőknek. A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk 16 órára a Muharay Elemér terembe.

Tovább »

A Nyitott Műhely szeretettel várja a kisfiús szülőket és bátor kis- és nagylányokat, nagyszülőket, egyéni érdeklődőket gyerekekkel együtt május 21-én, és május 28-án a fafaragós családi délelőttjeire. Az első alkalommal Tóth Lóránt fafaragó népi iparművész lesz az, akivel belekóstolhatnak a látogatók a mesterség művészetébe, majd május 28-án Csiki Lóránt népi játszóházában készíthetnek népi játékokat.

Tovább »
2016. május 11.

Folk udvar Kapolcson

A Hagyományok Háza stábja idén is leköltözik a Művészetek Völgyébe, Kapolcsra. Július 22. és 31. között Folk udvarunkban várunk minden érdeklődőt. Házigazda zenekaraink - a Magos együttes, a Bazseva, Pálházi Bence Bandája és a Hungarian Folk Embassy - gondoskodnak az egész napos jó hangulatról. Napindító tánckurzus a Magyar Állami Népi Együttes táncosai, a  a nemezelés és bútorfestés kézművesmesterek segítségével, énektanulás, közös nótázás, interaktív gyereksarok FolkEmbassy-Kertem szabadegyetem népmesék és természetesen koncertek lesznek és folkkocsmák várja a nagyérdeműt! Május 20-áig kedvezményes bérletek vásárolhatók a Művészetek Völgye honlapján.

Tovább »

Aki május 13-án, péntek este, fittyet hányva minden babonaságra, eljön a Hagyományok Házába, állítjuk, hogy szerencsésnek fogja magát érezni.
Színpadon a feltörekvő, ifjú koreográfus-nemzedék két jeles tagja, Fundák Kristóf és ifj. Mlinár Pál koreográfiái a Forrás Néptáncegyüttes és a Balassi Táncegyüttes előadásában. Muzsikál a Szalonna és bandája és a Suttyomba Zenekar.

Tovább »

2016-ban is nagy sikernek örvendett a Táncház Napja. Május 6. és 8 közt 32 helyszínen emlékeztek meg az első budapesti táncházról, a táncházmozgalom „születésnapjáról”, és bizonyították, hogy a mozgalom 44 éve nő, erősödik és fejlődik. A Liszt Ferenc térre idén is több mint ezren látogattak el - a fenyegető viharfelhők ellenére. Délelőtt 10 órától este 7-ig tanulhattak táncokat Moldvától Gömöröm át Dunántúlig kicsik és nagyok, kezdők és haladók, magyarok és turisták. Akinek elfáradt a lába, ügyeskedhetett a kezével: készültek is szép számmal a rongybabák, hímes mézeskalácsok és gyöngy ékszerek. A gyerekeket játszósarok és élőszavas mesemondás várta.

Hála és köszönet minden helyszínen a szervezőnek, táncosnak, muzsikusnak, kézművesnek, mesemondónak, foglalkozás-vezetőnek az áldozatos munkáért! A táncháznapi programok fotói és videói folyamatosan kerülnek föl a Táncház Napja oldalára, illetve a Hagyomány.Éld bele magad Facebook-oldalra. Érdemes vissza- visszalátogatni!

Tovább »

2016. május 6-án az idén hatvanöt éves Magyar Állami Népi Együttes meghívta minden egykori és jelenlegi tagját közös ünneplésre. A műsort a jelenlegi táncművészek adták, akik a Megidézett Kárpátaljában megvillanó tudásukkal, felkészültségükkel nem kis elismerést váltottak ki elődeikből.

A műsor előtt Mihályi Gábor művészeti vezető a Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja címet adományozta Ferencz Máriának, az Együttes tárvezetőjének, aki immár 26 éve igazgatja az MÁNE ügyeit.

Szívből és szeretettel gratulálunk neki!

Tovább »

Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy Beszprémy Józsefné, Babi néni, Népművészet Mestere, népi iparművész hímző 2016. május 11-én, életének 94. évében elhunyt.

Több évtizede alkotott, nevéhez fűződik a dunántúli fehérhímzés felelevenítése, a Vas megyei színes gyapjúhímzés és a rábaközi hímzés felújítása, gyűjtése és feldolgozása. Évtizedek óta kimagasló szervező és szakirányító feladatokat látott el megyéje népművészeti mozgalmában. Következetes munkája eredményeként alkotó közösségek éledtek újjá: jelentős segítséget nyújtott a velemi alkotóház létrehozásánál.

Gyűjtéseit hímzés minta albumokban tette közzé, melyek közel 200 rajzát, gyűjtött mintáját tartalmazzák. A legutolsó album tavaly jelent meg a Hagyományok Háza gondozásában.

Emlékét, szellemiségét őrizzük.

Tovább »

2016. május 17-én a népviseleti babák és a textilből készült népi játékok zsűrizési szempontjainak megvitatására, egyeztetésére hívjuk az érintetteket. A sorozat célja egyrészt választ találni az új zsűrizési szempontrendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekre, másrészt kísérletet teszünk a modern kategória fogalmának tisztázása. A délutáni konzultáción a mesterek által felvetett kérdésekre is válaszokat keresünk. Szeretettel várjuk Önöket 14 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Tovább »

Folytatódik a Hagyományok Háza által indított sorozat, amely a népi gyógyászat világába kalauzolja az érdeklődőket. Május 19-én Pákay Viktória néprajzkutató beszél Kárpátalja egy szűkebb régiójának, az ugocsai Tiszahát néhány falujának gyógyító hagyományairól, valamint a korábban, illetve jelenleg is praktizáló gyógyító egyéniségeiről. Az előadás áttekintést ad arról, Kárpátalján milyen szerepet töltöttek, illetve töltenek be a mai napig a gyógyító specialisták a falusi társadalomban, milyen személyiségjegyekkel rendelkezik egy kiemelkedő gyógyító, hogyan látják ők magukat és tevékenységüket, valamint mit gondol róluk a környezetük. A rendezvényen a részvétel regisztrációhoz kötött.

Tovább »

A Táncház Napja zárókoncertjén, a Zeneakadémián idén is átadták a Halmos Béla-díjakat. A Halmos Béla-vándordíjat az öt tagú kuratórium (Árendás Péter - LFZE Népzene tanszék, Liber Endre - Hangvető Kiadó, Pál István Szalonna - Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes, Szűcs Sándor - Hagyományok Háza baráti Köre Egyesület, Virágvölgyi Márta - Táncház Egyesület) a jelöltek közül 2016-ban HORSA ISTVÁNNAK, a Ördöngös Népzenetanoda alapítójának ítélte oda. A Halmos Béla-emlékérmet pedig a kuratórium (a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai - Lőrincz Beáta, Nagy János Nándor, Szitnyai Jenő, Varga Zoltán, Victor Máté, valamint Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója) VIRÁGVÖLGYI MÁRTÁNAK ítélte.

Tovább »

Szeretettel osztjuk meg veletek Kallós Zoltán gondolatait a Táncház Napján.
A Hagyományok Háza Baráti Kör Egyesület kezdeményezése, hogy a Táncház Napján minden esztendőben „világüzenet” hangozzon el a táncházmozgalom alapítóitól, a népzene és néptánc, a Kárpát-medencei magyar kultúra megőrzésének legjelesebb személyiségeitől. 2014-ben Sebő Ferenc nyitotta meg a sort, azóta Timár Sándor Kossuth-díjas koreográfus, táncpedagógus, a Nemzet Művésze és Novák Ferenc Kossuth- és Erkel-díjas koreográfus-rendező, a Nemzet Művésze osztotta meg velünk gondolatait a táncházmozgalom jövőjéről.
2016-ban az idén kilencven éves Kallós Zoltánt kérdeztük, mit üzen a táncház-mozgalom mai tagjainak. Táncháznapi rendezvényeink szerte a Kárpát-medencében e gondolatok jegyében zajlanak május 7-én.

Tovább »

Angyalok, szentek, vitézek címmel kiállítás nyílt a a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A két barát és pályatárs, Mónus Béla és Horváth Béla fafaragó népi iparművészek közös kiállításán rácsodálkozhatunk, hogy ugyanabban a korban, ugyanabból az anyagból, ugyanonnan inspirálódva milyen különböző, ám hasonlóan szemet gyönyörködtető alkotásokat lehet létrehozni. A kiállítás megtekinthető A kiállítás megtekinthető 2016. június 18-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »
2016. május 5.

Tanév végi izgalmak

Végéhez közeledik a Hagyományok Háza 5-6. osztályosoknak kiírt egész éves tanulmányi versenye, a Forgószél. 38 tanuló jutott a május 18-i döntőbe, akik közül a legjobb 15 vehet majd részt a Hagyományok Háza nyári táborában. Gratulálunk minden versenyzőnek, aki részt vett, készült, tanult!

Tovább »

Június 26. és július 1. valamint augusztus 22-26. közt nyári kézműves alkotóhétre várja a 8 év feletti gyermekeket a Nyitott Műhely. Az ötnapos programsorozat során a gyerekek megismerkedhetnek több népművészeti technikával kézművesmestereink és múzeumpedagógusunk szakmai vezetésével.

A gyerekek inasok, vándorlegények bőrébe bújva próbára tehetik magukat a feladatok során, játékosan felfedezhetik a néphagyomány, népművészet szépségeit. Megtanulhatják a varrás alapjait, nemezelhetnek, kipróbálhatják a bőrműves mesterséget, csuhézhatnak, játékokat készíthetnek. A hét végén minden kisinas Mesterlevelet kap, és elkészített tárgyaival és élményekkel, tapasztalatokkal teli „tarisznyával” térhet haza.

Tovább »

Csinta Samu A lélekmentő – Kallós Zoltán első kilencven éve című könyvét május 3-án mutatták be a Hagyományok Házában. A kötetben Kallós Zoltán mellett tanítványai, munkatársai, kortársai beszélnek az erdélyi néprajzkutatás és népzenegyűjtés legjelentősebb egyéniségéről.

„Kallós Zoltán legenda, bennünk élő történelem, aki gyönyörködött a folklórban és tudását átadta másoknak” – mondta Kelemen László, a könyvet kiadó Hagyományok Háza főigazgatója a bemutatón.

A kötet megrendelhető webáruházunkban:
http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/12445/

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye a kiállításokhoz kapcsolódó programokkal várja a népművészet, néprajz  iránt érdeklő felnőtteket, gyerekeket: Gyenes Tamás fafaragó népi iparművésztől az ácsolt ládák készítésének titkait tudhatjuk meg, most szombaton rövid időre a Nyitott Műhelybe költöznek a galgamácsai asszonyok guzsalyukkal, teknőjükkel, meséikkel, a hónap második felében pedig várjuk az apukákat, kis és nagyfiúkat fafaragós foglalkozásainkkal.

Tovább »

Csak tud valamit a magyar folklór, ha 45 éve töretlenül kitart a táncház-mozgalom – jelentette ki Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója a május 7-i Táncház napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az intézmény székházában. – Aki egyszer belelépett ebbe a folyóba, az örökké érezni fogja annak fiatalító hatását. A táncház a „teljes szabadságot” jelenti, ahol zenész és táncos improvizál, és ahol nemzeti létünk kollektív alapját műveljük.

Tovább »

Az ország hat helyszínén szervezett a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a megújulás szellemében programot a Hagyományok Háza támogatásával. Mindenütt a kézművestudás és szemlélet átörökítése állt a rendezvények középpontjában. Az előadások is e témakört vették górcső alá: szó volt a 21. század népi kézművességéről, a Hagyományok Háza által szervezett hivatalos népi iparművészeti minősítésekről, ezen belül az úgynevezett modern kategória zsűrizéséről és az utánpótlás helyzetéről.

Tovább »
2016. május 4.

Útravalóul

Végéhez közelednek tanfolyamaink.

Az „Útravaló” – a néphagyomány alkalmazása óvodában című tanfolyamunk utolsó alkalmán, május 7-én Berta Alexandra az óvodai népi éneklésről, Gundyné Szerényi Andrea pedig a néphagyomány rejtett pedagógiájáról tart előadást. Alkalmi részvételi díj 5.000 Ft.

Szintén végéhez érkezik a Kárpát-medence táncos öröksége képzés. A május 7-8-i  alkalom témája a koreográfiakészítés  lesz, Szilágyi Zsolt és Sándor Ildikó előadásában.
Alkalmi résztvevőknek 10.000 Ft a részvételi díj.

Tovább »
2016. május 4.

Közeleg a Táncház Napja

Május 7-én az ország számos pontján (Budapest, Dinnyés, Dunakeszi, Dunaújváros, Hollókő, Komló, Martonvásár, Mezőkövesd, Mór, Pécs, Szécsény, Tatabánya, Tés), és határainkon túl is (Fogaras, Huszt, Kézdivásárhely, Lendva, London, Máramarossziget, Munkács, Nagyszalonta, Nemeskosút, New York, Prága, Szászrégen, Torontó, Zsobok) Táncház napi programok hívják fel a figyelmet a több mint negyvenéves Táncházmozgalom értékeire. A rendezvény központi helyszíne a Liszt Ferenc tér, ahol délelőtt 10 órától tánc- és énektanítással, mesesarokkal, kézműves-foglalkozással várja egész nap az érdeklődőket a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre. A budapesti programot a Zeneakadémián 19:30-kor kezdődő, A Szerettől a Szamosig című koncert zárja.

A Táncház Napja előtti héten, május 5-én és 6-án, a  Szent István Bazilika előtt és a Blaha Lujza téren flashmobbal, villámcsődülettel népszerűsítjük a programot. Minden táncoslábú és -kedvű érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Idősebb Kapoli Antal (1867-1957) Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet mestere, Népi iparművész dunántúli pásztordinasztiába született, ősei generációk óta juhászok voltak. Először csak saját kedvére, később már megrendelésre is készítette a – parasztság körében is közkedveltté vált – használati és dísztárgyakat. A tárgyak felületén használt mintakincs a dunántúli pásztorművészet legjellegzetesebb formavilágát tartalmazza, de annyira egyedi, hogy alkotója minden munkájáról azonnal felismerhető és utánozhatatlan. Különösen egyediek és jellegzetesek a „Kapoli-kürtök”, amelyeknek karcolt, savazott színes felülete máig utánozhatatlan maradt. A tiszteletére háromévente megrendezett faragópályázat vándordíja egy szép „Kapoli-kürt”, amelynek három évi birtoklása minden kortárs faragó álma és célja.

Tovább »

Az utóbbi évtizedben a népmese különféle okokból egyre inkább a figyelem középpontjába került. Nagy az érdeklődés mind a pedagógusok, mind a szülők, mind pedig a „laikus” érdeklődők részéről. Az előadás azt a témát járja körbe, hogy milyen szerepe lehet a népmesének, illetve a népmesemondásnak a mai kultúrában. Előadónk, Nagy Gabriella, a Hagyományok Háza Folklór osztályának munkatársa azt a kérdést feszegeti, miért más a szóban elmondott népmese, mint az olvasott/írott népmeseszöveg.

Tovább »

Az Élő népművészet kiállítás 3D-s virtuális tárlatvezetésén újra gyönyörködhetnek az elmúlt öt év legszebb népművészeti alkotásaiban.

Tovább »

Meghosszabbítottuk a Mesterek és tanítványok sorozat pályázati kiírás beérkezési határidejét.

2016. május 14-ig várjuk olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták jelentkezését, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják. A koncertet követően lehetőség nyílik táncházra is a pályázók közreműködésével.

Tovább »

Május 13-án este a Vásárhelyi László Táncszínpadra megívott a Balassi Táncegyüttes új műsorának budapesti bemutatója, a Forrás Néptáncegyüttes nagy sikerű, Levelek című darabjának pedig utolsó előadása lesz a Hagyományok Házában. Vendégei amatőr táncegyüttesek – az általuk bemutatott produkciók azonban a színpadi néptánc izgalmas, sokszor kísérletező, új látásmódot megjelenítő remekművei.

Tovább »

A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület szervezésében megrendezésre került 2016. április 12 és 14 között a Globális Fenntarthatósági Divathét, amelynek keretében a szervezők nemzetközi konferenciát, workshopokat, kiállításokat, és divatbemutatókat rendeztek a fenntartható és etikus divat témában. A rendezvényen 13 ország képviseltette magát Argentínától Indiáig. A divathét záró napjának a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma adott helyet. A résztvevők inspirációt és ismereteket kaphattak a fenntartható divat koncepciójáról és eredményeiről a dizájn-tól a zöld eladás lehetőségéig, a régi és új technikákról, és különböző országok legjobb gyakorlatairól.

Tovább »

Májusban is érdemes ellátogatni a Nyitott Műhelybe, ahol az aktuális Múzeumi kiállításokhoz kapcsolódóan a fafaragásról, pontosabban a szuszék készítésről tart előadást a faragás szerelmeseinek a téma szakértője Gyenes Tamás, aranyokleveles népi iparművész. Május 7-i Mácsai pünkösd című programunkkal próbáljuk visszacsalogatni a jóidőt, és jókedvet csempészünk kicsik és nagyok szívébe a Galgamácsáról érkezett asszonyok tudományainak és vendégváró falatjainak segítségével. Pünkösd témájú múzeumpedagógiai programokkal pedig iskolai, óvodai csoportok jelentkezését várjuk.

Tovább »

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Magvető Program keretében a Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-Központban nevelkedő gyerekek számára tartottak foglalkozásokat a Népművészeti Módszertani Műhely munkatársai 2016. április 20-24 között. A zsoboki program a Hagyományok Háza egy hosszabb távú kezdeményezésének egyik fontos, úttörő állomása: a „Magvető” programsorozat a társadalmi felelősségvállalás jegyében indult útjára. Elsődleges célcsoportját a nevelőotthoni körülmények között élő gyermekek jelentik.

Sándor Ildikó és Legeza Márta beszámolója...

Tovább »

A nyári szezonban a Magyar Állami Népi Együttes és meghívott félprofi öntevékeny táncegyüttesek, kimondottan turistáknak szóló folklórelőadásokat tart hetente kétszer a Hagyományok Házában. A fellépőket a Magyar Állami Népi Együttes zenekara kíséri Pál István Szalonna vezetésével. A műsoron idén a Verbunkos és a Magyar Rapszódia, meghívott vendégeink a Bem Táncegyüttes és a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes.

Budapesti városnézés, illetve országjárás szinte kihagyhatatlan eleme.

Tovább »
2016. április 27.

A Hargita két csúcsa

Április 30-án két előadással is föllép nálunk a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.
Délelőtt 11 órakor egy könnyed, szórakoztatva tanító ifjúsági előadással készülnek. A magyar tánc évszázadai tánccal és zenével gazdagon illusztrálva ismerteti a különböző tánctípusokat, a zenekíséret jellegzetességeit, és kitér a népviseletek bemutatására is. Ebben eligazítónk Diószegi László történész-koreográfus.

Az esti Magyaroké című előadás etimológiai szempontból vizsgálja a táncokat: a Kárpát-medence azon táncait veszi sorra, melyeket akár a magyar, akár a szomszédos népek fontosnak tartottak magyarnak nevezni (ritka magyar, sűrű magyar, Mahańska, magyaros, stb).

Tovább »

Véget ért a 2016-os páva előválogatója. A zsűri 313 produkciót választott ki, ami azt jelenti, hogy 1640 gyermek vehet részt májustól a területi válogatókon. Hét helyszínen mutatják be tudások legjavát a Magyarországról, Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről érkező muzsikus, énekes és táncos palánták.
A zsűri azt is elárulta, az idei mezőny jottányit sem marad el a tavalyitól.

Tovább »

Csinta Samu szerkesztésében megjelent Kallós Zoltán első 90 évéről szóló könyv, A lélekmentő címmel.

A kötetben Kallós Zoltán mellett a magyarországi és erdélyi néprajzkutatás, népzenekutatás és a táncházmozgalom kiemelkedő személyiségei – köztük Andrásfalvy Bertalan, Borbély Jolán, Kelemen László, Pávai István, Novák Ferenc Tata, Sebő Ferenc, Korniss Péter, Szép Gyula, Deák Gyula, Kostyák Alpár, Bardocz Sándor – mesélnek a Nemzet Művésze küzdelmes szakmai életútjáról, Vele kapcsolatos élményeikről, a népzene és néptánc rejtett kincseinek felfedezéséről, s a jövő nemzedékei számára való megtartásának kallósi modelljéről...

A kiadvány megrendelhető webáruházunkban.

Könyvbemutató: 2016. május 3., 16 óra, Hagyományok Háza

Tovább »
Április 17-én lezárult a jelentkezés a Fölszállott a páva 2016-os évadára. Összesen 380 regisztráció érkezett Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról. A szakmai zsűri április 21-én és 22-én dönt arról, hogy kik kerülnek majd be a májusban és júniusban zajló területi válogatókra. Sok sikert és eredményes felkészülést kívánunk minden jelentkezőnek!
Tovább »

Most különösen érdemes körülnézni webáruházunkban, hiszen számtalan kiadványunk árát lecsökkentettük. Emellett új kiadványaink, Csinta Samu: A lélekmentő - Kallós Zoltán első kilencven éve című műve, Novák Ferenc Tata: Tánc, élet, varázslat - Gondolatok, küzdelmek című tanulmány- és interjúkötete és a Táncház-Népzene 2016  CD is megjelent. A lemezen a 2016-os pályázat nyertes előadói dél-alföldi, Galga menti, kalotaszegi, becei, magyarózdi, palóc, sárospataki, sárközi, gyimesi, vajdakamarási és moldvai dallamokat  játszanak.

Tovább »
2016. április 21.

Szakmai napok a zsűrizésről