Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011

2015. január 23.

Gyermekprogram

Szomjas György: HB – Hosszú Búcsú Halmos Bélától című filmjének bemutató vetítésére várjuk az érdeklődőket szeretettel január 23-án, pénteken, 19 órára a Színházterembe.
A vetítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Kérünk, hogy részvételi szándékukat 23-án 12 óráig jelezzék a jegy@hagyomanyokhaza.hu e-mail címen, vagy a (+36 1) 225 6056-os telefonszámon.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Körének idei első klubestje január 20-án lesz, ami szokásos módon 18 órakor kezdődik, ezúttal a Muharay Elemér teremben.
Vendégük Pál István „Szalonna” lesz, akitől bizonyára hallhatunk majd szülőföldjéről, Kárpátaljáról, arról, mit jelentett neki a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja műsora és hogyan is nézett ki az alkotófolyamat az ő oldaláról, hallhatunk majd mestereiről, zenei neveléséről, családjáról és közelgő koncertjéről a Mesterek és tanítványok sorozatban.

Várunk mindenkit szeretettel, enni- és innivalóról az új évben is közösen gondoskodunk!

Tovább »
2015. január 15.

Múlt és jelen a Hortobágyon

A Hortobágy és a Hajdúság hagyományait, népi tánckultúráját mutatja be a Magyar Örökség-díjas Debreceni Hajdú Táncegyüttes január 24-én, Almárium sorozatunk idei első előadásán.

Előadásukban a puszta világát idézik meg hol autentikus, hol pedig szórakoztató táncjáték formájában hortobágyi táncosok és pásztoremberek segítségével, a helyi fiatalok példáján keresztül pedig bemutatják, hogy ma, a XXI. században, hogyan hagyományozódik tovább egy családon belül a pásztor mesterség.

Tovább »

„Az ének a legszebben kimondott, belülről fakadó szó, a legemelkedettebben formált lelki szépség. Ha énekelsz, nemcsak a hangod formálod, hanem a lelkedet is, s azét is, aki hallgatja.”

Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy 2014. december 25-én elhunyt Csoóri Sándorné Marosi Julianna, gyűjtő, népdalénekes, írónő és néprajzkutató. Sok művészt segített útjára tanításával, és azzal az alázattal nyúlt a dalokhoz, amiket ő is tanítómestereitől tanult. Számos gyűjtést hagyott az utókorra, tematikus vallási, illetve katonadalokat tartalmazó hangzóanyagai pedig a Kárpát-medence népdalkincséből szép számmal válogatnak az Énekörökségünk sorozatban.

Életét a népi kultúrának és családjának szentelte. Búcsúztatása 2015. január 24-én, délelőtt 11 órakor lesz az ürömi temetőben. Isten segítse útját!

Tovább »

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Magyarszombatfai gerencsérek kiállítás nyitásával egy időben, 2015. január 22-én 16 órakor nyílik meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye. A műhely célja, hogy az érdeklődők mesterségbemutatók által megismerhessék a népi kézműves mesterségek rejtelmeit, kicsik és nagyok, szakemberek, diákok, a népművészet iránt érdeklődők mélyebb betekintést nyerhessenek a gyűjteménybe, a kortárs népművészek munkájába. A műhely lehetőséget nyújt a népi kézműves mesterek szakmai továbbképzésére is. A Nyitott Műhelyben népi kézműves mesterek, főleg a Hagyományok Háza képzésein végzett szövők, kosárfonók, gyöngyékszer-, csipke-, nemezkészítők és más mesterségek területén tevékenykedő alkotók kapnak lehetőséget műhelymunkára.
A Nyitott Műhely programjait, a kézműves mesterek időbeosztását a tovább gombra kattintva tekinthetik meg.

Tovább »

A több éve nagy népszerűségnek örvendő programunk 2015-ös első alkalmán, január 17-én a szőrme anyagismeret rejtelmeibe nyerhetünk betekintést Pajor István vezetésével, délután pedig az észak-afrikai táska kutatás eredményeit mutatja be Zsigmond Kinga.

Február 21-én Terényi Gyöngy előadását hallhatjuk, illetve az OKJ-s Népi bőrműves képzés került bemutatásra.

Tovább »

Szomorúan tudatjuk, hogy újév első napján Budapesten elhunyt Zorkóczy Miklósné Lázi Éva (Abádszalók, 1940) babakészítő Népi Iparművész (1995), a Népművészet Mestere (2007), a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság tagja (2004), a Győri Nemzetközi Babakiállítás és Konferencia mindenkori előadója, zsűritagja, a "Róza baba" program kitalálója. 

Temetésére a kispesti Jézus Szíve Plébánián kerül sor 2015. január 16-án 15:30-kor.

Tovább »
2015. január 8.

Megfűzhetjük?

Január 10-ig még lehet jelentkezni februárban induló gyöngyfűző szakkörünkre. A tízalkalmas képzés során a résztvevők megismerkednek a Kárpát-medence területén élő magyarság és a velük élő népek népi ékszereivel, megismerik a hagyományos fűzési technikákat, záródási megoldásokat; és napjainkban is hordható ékszereket készítenek.

A szakkör során a gyakorlati foglalkozásokat elméleti előadások és viselet-bemutató is színesítik.

Tovább »

Nagy sikerrel rendezte meg Újév-köszöntő műsorát január 6-án a Művészetek Palotájában a Hagyományok Háza és az MTVA. Az előadásra a jegyek már karácsony előtt elfogytak.

Akik nem jutottak be a koncertterembe, illetve, akik újranéznék a műsort, azoknak ajánljuk szíves figyelmébe, hogy január 17-én 18:35-kor közvetíti a Duna Televízió a koncertet.

Tovább »
2015. január 6.

Webáruházi rendelések

Tisztelt vásárlóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy leltározás miatt a webáruházunkban 2015. január 7. és 18. között leadott rendeléseket csak január 20-án tudjuk feldolgozni.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Rábaköz szokásaival, játékaival és táncaival ismerkedhetnek az érdeklődők februárban induló Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete című tanfolyamunkon. A 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzésen a résztvevők a legszakavatottabbak – dr. Sándor Ildikó, Putz Katalin, Némethné Bakonyi Erika, Vavrinecz András, Berta Alexandra és Kökény Richárd – segítségével szélesíthetik játékrepertoárjukat, tánctudásukat és módszertani ismereteiket.

Jelentkezési határidő: 2015. január 19.

Tovább »

Aktuális hírek