Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Október 1-én „Népi iparművészet és Design” című programunk keretében a Nyitott Műhely kézműves mesterei, hímzők, csipkekészítők, kosárfonók és gyöngyfűzők várják az érdeklődőket. A R.E.D. projekt kísérőrendezvényén két, a projektben részt vevő tervezővel is találkozhatnak: Móré Margittal workshopon, Lázár Zsófiával pedig interaktív könyvbemutató és beszélgetés kapcsán találkozhatunk a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében. A beszélgetést Sándor Ildikó vezeti. Lázár Zsófia az elkészült könyvsorozatával Magyarország tájegységeit mutatja be. Könyve hasznos kiegészítés lehet a néprajz, népművészet oktatásánál, hiszen grafikai megjelenítésével, és az izgalmas pop up technika felkeltheti a legkisebbek érdeklődését is. A könyvbemutatóval egybekötve a könyv felhasználási lehetőségeibe is belekóstolhatnak az érdeklődők. A program ingyenes.

Tovább »

A jövő generációjának hagyományokhoz való kötődését, múltunk emlékeinek megismertetését és átörökítését, a jelenkori körülményekhez igazodó alkalmazását célzó TÁMOP pályázatunk keretében október 2-án, pénteken Folklórosztályunk szakmai napot tart a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtárban. Bemutatkoznak a Hagyományok Háza óvodás és iskolás korosztálynak szóló oktató, ismeretterjesztő programjai, valamint azok a szolgáltatások, amelyeket az intézmény a néphagyomány óvodai, iskolai, művészeti iskolai szakmai munkájához nyújt. A jelentkezők részt vehetnek keresztmetszet-jellegű saját élményű műhelyfoglalkozásokon, valamint a programot elemző, bemutató konzultáción.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2015. szeptember 25.

Várjuk nemezszakkörünkbe!

Tíz alkalomból álló szakkörünkbe a nemezkészítés alapjai iránt érdeklődő felnőtteket várjuk. Témák: ismerkedés a nemezzel, a nemezkészítés magyar hagyománya; gyapjúfestés; nemezjátékok, -ékszerek, állatfigurák; tárca, zacskókészítés; nemezfejfedők; türkmén, török, kirgiz nemezek; selyem-nemez sál. A foglalkozások szombati napokon 9-14 óráig tartanak.

Tovább »

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy 2015. szeptember 28-án a jegypénztár és a könyvtár zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

A Hagyományok Háza ingyenes szakmai napot tart pedagógusok és közművelődési szakemberek számára 2015. szeptember 25-én 13 órától a pilisvörösvári Művészetek Házában, melyen bemutatkoznak az intézmény óvodás és iskolás korosztálynak szóló oktató, ismeretterjesztő programjai, valamint azok a szolgáltatások, amelyeket az intézmény a néphagyomány óvodai, iskolai, művészeti iskolai szakmai munkájához nyújt. A jelentkezők részt vehetnek keresztmetszet-jellegű saját élményű műhelyfoglalkozásokon, valamint a programot elemző, bemutató konzultáción. Szeretettel várunk minden kedves Érdeklődőt!

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban 2015. szeptember 25-én 14 órakor kiállítás nyílik a nádudvari népi kézművességet tanító iskola oktatóinak munkáiból Oktatók és alkotások címmel. A kiállításon a kézműves tanárok szövéseiből, fa- és bőrmunkáiból, nemezeiből, kerámiáiból, kosaraiból, gyerekjátékaiból láthatunk válogatást.

Tovább »
2015. szeptember 23.

A MÁNE vidéki fellépései

Október 4-én, 19 órakor Pécsen, a Nemzeti Színházban lép fel a Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című műsorával a IX. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón.
A Duna Művészegyüttessel közös esten legújabb műsorunk részleteit láthatja a közönség.

Tovább »

Október 1-én a Nyitott Műhely interaktív foglalkozásokkal, tárgykészítő workshoppal, beszélgetésekkel és könyvbemutatóval várja a látogatókat. A Népi iparművészet és design című rendezvény célja felhívni a figyelmet a  modern formatervezés és a hagyományos népművészet kapcsolatára. A program egy olyan nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt keretében kerül megrendezésre, mely arra keresi a választ, hogy a fiatal tervezők munkáiban hogyan jelenik meg az érték-tudatos gondolkodás, a közös európai identitás és a nemzeti sajátosságok.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület havi rendszerességű tánctanfolyama szeptember 22-én, kedden folytatódik. Széki táncrendet tanít Lőrincz Beáta, táncpedagógus és Varga Zoltán, koreográfus, muzsikál Virágvölgyi Márta és tanítványai.

A tanfolyam célja, hogy a táncházakban használható tudást adjon azoknak a laikus, elsősorban az idősebb korosztályból érkező érdeklődőknek, akik nem hivatásszerűen vagy együttesekben táncolnak, illetve, hogy táncalkalmat teremtsen azoknak, akik már nem szívesen állnak fel táncolni a fiatalabb, komoly tánctudással rendelkezők között a táncházakban. Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet internetes néprajzi levelezőversenyen való részvételre. A felhívás három kiemelt régió, Balaton kiemelt üdülőkörzet, Budapest agglomeráció és Tokaj borvidék iskoláiban tanuló gyerekeknek és tanáraiknak szól. Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 25. A pályázatok meghirdetésével párhuzamosan egy internetes szakmai felület is készül, amelyen a hon- és népismeret oktatást segítő módszertani segédanyagok lesznek megtalálhatóak (óravázlatok, játékos feladatsorok, néprajzi vetélkedők, népszokások forgatókönyve, archív fotók, néprajzi dokumentumfilmek, zenei anyagok).

Tovább »

Az MTA BTK ZTI és a Hagyományok Háza nevében szeretettel várunk minden érdeklődőt Pávai István: Magyarózd népzenéje Horváth István gyűjtései tükrében című könyv (DVD-ROM melléklettel) bemutatójára 2015. szeptember 24-én 16 órára az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termébe.
A bemutató házigazdája Dr. Richter Pál, az MTA BTK  Zenetudományi Intézet igazgatója. Köszöntőt mond Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. A kiadványt bemutatja és ismerteti Dr. Gergely Zoltán folklórkutató, Dr. Pávai István. Közreműködik Székely Levente hegedűn, Árendás Péter brácsán, Lelkes András nagybőgőn, valamint Gergely Katalin színművész.

Tovább »

Kézműves-foglalkozásokkal, tánccal, zenével, kiadványvásárral színesítjük szeptember 19-20-án a Nemzeti Vágta programját. Aki arra jár, keressen minket az Andrássy út Hősök tere felőli végén!

Tovább »

Szakmai napok címmel sorozatot indítunk annak érdekében, hogy az új zsűrizési szempontrendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ találjunk közösen, illetve a modern kategória fogalmát tisztázzuk.  A szakmai napok mindegyikén délelőtt egy-egy szakma zsűritagjait hívjuk meg zártkörű tanácskozásra. Délután tizennégy órától nyilvános konzultációt tartunk, így az alkotóknak lehetőségül nyílik kérdéseiket személyesen is feltenni a Bíráló Bizottság tagjainak és a zsűriszervezőnek. Az első szakmai napunk bőrtárgyak témában kerül megrendezésre 2015. szeptember 24-én. Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Csütörtökön 17 órakor a Népismei Tudománytár sorozat keretében Barabás László, Marosvásárhelyen élő néprajzkutató előadását hallhatjuk. A székelyföldi kalendáris népszokásokat mutatja be a ritualitás és játékosság egységében, néprajzi kisfilmek segítségével. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Tovább »

Az európai design gyökerei (R.E.D. - Roots of the European Design) című, a Hagyományok Háza részvételével zajló nemzetközi projekt partnerszervezetei október 2-án nemzetközi konferenciára és egy kiállítás megnyitójára hívják az érdeklődőket. A résztvevők izgalmas előadások között válogathatnak a „hagyomány a kortárs iparművészetben” témakörben, neves hazai és külföldi előadók tolmácsolásában. A rendezvény rávilágít a különböző hagyományos művészeti források gazdagságára, amely források jó inspirációt nyújthatnak a kortárs formatervezés és iparművészet számára. A program szeretné felfedni a modern formatervezés és a hagyományos népművészet kapcsolatát az iparművészet és a design területén. Választ keresünk arra, hogy a fiatal tervezők munkáiban hogyan jelenik meg az érték-tudatos gondolkodás, a közös európai identitás és a nemzeti sajátosságok megőrzése.

Tovább »
2015. szeptember 10.

Közlemény

Az elmúlt napok törökországi eseményei miatt az ankarai polgármester kérésére az ankarai Budapest Napok két fő eseménye, a Magyar Állami Népi Együttes és Lajkó Félix Zenekarának pénteki és szombati fellépése kegyeleti okok miatt elmarad.
Az Együttes emiatt a többi törökországi helyszín eseményét is kénytelen volt törölni.

Tovább »
2015. szeptember 9.

Péntektől újra Aprók tánca

Szeptember 11-én 17 órától ismét tárt kapukkal, sok-sok játékkal, ringatókkal, tánccal, érdekesebbnél érdekesebb hangszerekkel és kézműves-foglalkozással várja Aprók táncára kis barátait Márti néni és Sándor Ildikó, Kerekes Pálma, Kerényi Robi, Horváth Gyula és a többiek. Évadnyitó szüreti bálra készüljenek kicsik és nagyok.

Tovább »

Mennyi komikus, szívmelengető és -szorító eseménynek lehet szemtanúja egy postás egy kis faluban? Ez a kérdés ihlette meg Pálfi Ervin rendezőt, aki többek közt Lajkó Félix és a Juhász Zenekar segítségével megalkotta a Postás című darabot.

Szerelem, csalódás, maffiózó-jelenet, sok vidám, de szomorú, megható pillanat is... egy falu és egy térség lakóit ismerhetjük meg a postáson keresztül a Szabadka Táncszínház előadásában.
Magyarországi bemutató 2015. szeptember 12-én, 19 órakor a Hagyományok Házában!

Tovább »
2015. szeptember 8.

Lako-dalom, Csipi és Kalotaszeg

A II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján kihirdettük a „Húzzad édes muzsikásom…” című fotópályázat eredményét:

1. díj: Magyar Péter: Lako-dalom

2. díj: Bazsó Zsombor: Csipi

Kollekció-díj: Németh Anna

Közönség-díj: Kis Ferenc: Kalotaszeg

Gratulálunk a díjazottaknak!

A kiállítás megtekinthető október 5-éig a szentendrei Skanzenben.

Tovább »

A Khamoro Budapest Band lemezbemutató koncertjével zárul Nyílt hetünk nemzetiségi kavalkádja szeptember 20-án, este 7 órakor. A 2007-ben alakult együttes nem hiába választotta a Khamoro, azaz Nap nevet, hiszen ugyanolyan nélkülözhetetlen részüknek tekintik kultúrájukat, mint az élethez elengedhetetlen napfényt. Az együttes autentikus cigány zenét játszik az ország egész területéről. Gyűjtések, feldolgozások mellett saját zenéket írnak és jelentetnek meg. Dalaikat virtuóz hangszerelés jellemzi, melyeket szájbőgőzéssel, gazdag, színes és ízes pergetésekkel díszítenek. A koncert ingyenes!

Tovább »

Vásároljon a maga-fonta kosárba saját nemezelt pénztárcádból! Díszítse lakását és önmagát a saját keze munkájával! Meséljen fejből gyerekeinek, barátainak! Ne csak táncoljon, tanuljon meg tanítani is! Ismerkedjen meg a Kárpát-medence, mindnyájunk egyedülálló népmese, néptánc és népdal kincsével! S mindezt a legelismertebb szakemberek segítségével. Jelentkezzen őszi képzéseinkre!
Szakmát adó kétéves képzéseink némelyikére ugyan már nem tudunk több jelentkezőt fogadni, egyes tanfolyamainkra azonban még van néhány szabad hely. Ezek jelentkezési határidejét - közkívánatra - meghosszabbítottuk szeptember 13-ig.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes meghívást kapott a 2015 szeptemberében megrendezésre kerülő Budapesti Kulturális Napok Ankarában elnevezésű programsorozatra, ahol a Magyar rapszódia című előadással vendégszerepelnek. 2015. szeptember 10-15. közt több törökországi városban is fellép a társulat. 11-én és 12-én Ankarában, 13-án Eskisehirben, 14-én Isztambulban lép színpadra az Együttes.

Az ankarai rendezvény keretében, ami Budapest és Ankara testvérvárossá válásának alkalmából kerül megrendezésre, a Hagyományok Háza szervezésében kézműves-foglalkozás és játszóház is várja majd az érdeklődőket.

Tovább »

Kedves Pedagógusok, kedves Szülők! Szeretettel várjuk az iskolai csoportokat a Figurás bérlet előadásaira. Hajdúság, Rábaköz, Moldva és a Sárköz-Duna mente egy jellegzetes települése, Madocsa gazdag tánc- és zenekultúrájával ismerkedünk ebben a tanévben. A tőlünk megszokott módon, sokoldalúan közelítünk egy-egy témához a vidéki vendégegyüttesek és narrátorunk, dr. Sándor Ildikó közreműködésével.
Néptáncos bérletünk a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

Tovább »

A 2015/16-os tanévre is meghirdetjük „Forgószél és Garabonciás” levelezőversenyünket. A vetélkedőre szeretettel várjuk azoknak az iskolásoknak a jelentkezését, akik izgalmas, szórakoztató feladatok megoldásán keresztül szívesen elmélyítenék hon- és népismeretbéli tudásukat, illetve szívesen megismerkednének a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával. A vetélkedő egyes témaköreit a versenyzők önálló gyűjtő-, kutatómunka révén dolgozzák fel két korosztályi csoportban. A 2015/2016-os tanév témaköre: közlekedés, szállítás. Iskolai osztályok és 5-6., illetve 7-12. osztályos tanulók egyéni jelentkezését is várjuk!

Jelentkezési határidő: 2015 szeptember 23.

Tovább »

Szeptember 4-től, nyolc pénteken át, 20:30-tól a Duna Televízió sugározza a Fölszállott a Páva nyári területi válogatásokról készült filmeket, melyek végén az is kiderül, hogy kik jutottak el a nyári balatoni páva táborba, azaz mely  48 produkcióval találkozunk majd az élő adásokban. A látványos produkciók mellett pedig teret engedünk a gyermeki léleknek is. Megtudhatjuk, hogy hogyan kell viselkednie a fiúknak, mi a lányok feladata, hogyan lehet legyűrni az iskola okozta stresszt, és hogy miért jelent katasztrófát napközisnek lenni, főleg akkor, ha az „ember” kamaszodik…

Tovább »

Szeptember 11-13. közt kerül megrendezésre az Énlaka-konferenciák V. elnevezésű fórum az énlakai Művelődési Házban. A szervezők célja, hogy a székely népzenének és néptáncnak olyan tudományos fórumot biztosítsanak, ahol a résztvevők annak minden szépségével és mélységével összegzik és bemutatják az eddigi kutatási eredményeket, és irányt szabnak az eljövendő tudományos és művészeti tevékenységnek. A konferencián előadást többek közt Kallós Zoltán, Pávai István, Richter Pál, Sára Ferenc.

Tovább »

Szeptember 5-én újra népzenészek lepik el a szentendrei Skanzent, tíz portán húsz zenekar húzza majd s emellett tánccsűr, muzsikáló vonat, gyermek- és családi programok, borkóstolás, rendhagyó tárlatvezetések, koncertek, este 19 órakor pedig a Magyar Állami Népi Együttes gálaműsora várják a látogatókat.

Tovább »

A Nyílt Hét keretében szeptember 14-18. között megrendezésre kerül a „Nyitott Műhely a Népi Iparművészeti Múzeumban” című rendezvénysorozatunk. A látogatók kézműves-foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a nemezelés, kosárkötés, szövés, gyöngyfűzés, hímzés technikáival, valamint meghallgathatják Madarász Melinda iparművész előadását Népi szabásminták, mai hordhatóság címmel, valamint Nagy Mari értekezését a csergékről és a növényi festésről. A múzeum kiállításai ingyenesen megtekinthetőek.

A programokra regisztráció szükséges: farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu címen.

Tovább »
2015. augusztus 26.

Elhunyt dr. Füzes Endre

2015. augusztus 26-án hajnalban elhunyt dr. Füzes Endre (1932-2015) néprajzkutató, nyugalmazott múzeumigazgató, aki hosszú évtizedeken keresztül volt a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület elnöke.

Isten nyugtassa!

Tovább »

A hiteles magyar népi iparművészeti termékek népszerűsítése, védelme és piacra segítése érdekében fogott össze a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. E célból került sor a termékek hitelességét, minőségét és eredetiségét garantáló ún. Páva védjegy megújítására, ősszel pedig nagyszabású kampány indul a védjegy köztudatba való beemelésének elősegítésére, a nagyközönség számára nyújtott előnyök népszerűsítésére.

Tovább »

Habár az eső a szabadtéri táncházat a Hagyományok Háza aulájába űzte, ez a felhőtlen hangulaton mit sem változtatott.

2015. augusztus 19.

Fotó: Hutura Beáta

Tovább »

A Hagyományok Háza a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2015. szeptember 25-én már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. Beérkezési határidő: 2015. szeptember 15. A nyilvános színpadi versenyt a XXV. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében bonyolítjuk le  2015. szeptember 25-én 10 órától.

Tovább »

2015. augusztus 23.

Fotó: Antal Alice

Tovább »

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a magyar népművészeti alkotómunka területén kiemelkedő művészi értékteremtő munka elismerésére, az eredeti népi hagyományokban felnőtt, azokat tehetségükkel, egyéniségükkel tovább gazdagító és tanítványoknak továbbadó népművészek számára a Népművészet Mestere díjat adományozta BERSZÁN FÜLÖP énekes-zenész, CSÍBI GYULÁNÉ szűrhímző, DEZSŐNÉ KÁDÁR ERZSÉBET énekes, HAJDU JÓZSEFNÉ táncos, varró-hímző asszony, LEGEDI LÁSZLÓ ISTVÁN furulyás, NEPP DÉNES szíjgyártó, NESÓ SÁNDOR csont-, szaru- és fafaragó, RADICS LÁSZLÓ mézeskalácsos, SZÁNTÓ FERENC pásztor, furulyás, hegedűs és táncos és TÓTH SÁNDORNÉ énekes, táncos részért. Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

Képgaléria

Tovább »
2015. augusztus 19.

Augusztus 20-i kitüntetések

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmából. Kiemelkedő szakmai munkájáért kitüntetést vehetett át többek közt Dr. SÁNDOR ILDIKÓ, a Hagyományok Házának osztályvezetője, GERA ATTILA, klarinétos, a Magyar Állami Népi Együttes tagja, JÁVOR KATALIN, táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa és női tánckari asszisztense, MIHALOVICS MÁRK, táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, VÁRADI ZOLTÁN, a Magyar Állami Népi Együttes tagja, KÁLLAI JÓZSEF hegedűs, a Magyar Állami Népi Együttes zenekari tagja és RADICS TAMÁS nagybőgős, a Magyar Állami Népi Együttes zenekari tagja.

Szívből gratulálunk nekik az elismeréshez!

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös pályázatot hirdetett a II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2015. szeptember 5-én megrendezésre kerülő fotókiállításon való részvételre. A beérkezett 119 pályaműből a zsűritagok (Bege Nóra, fotóművész, Dr. Bereczki Ibolya, néprajzkutató, Dusa Gábor, fotóművész és Pál István Szalonna, népzenész) 11 fotós 17 művét választották ki. Hogy a kiállítók közül kik részesülnek díjazásban is, az kiderül szeptember 5-én, 15:30-kor a fotópályázat eredményhirdetésén a szentendrei skanzenben. A kiállítás szeptember 5-től október 5-ig látogatható.

Tovább »

Szeptember 11-én Agócs Gergő muzsikál együtt idős mestereivel és legkedvesebb tanítványaival, pályatársaival Mesterek és tanítványok sorozatunk évadnyitó előadásán.
Itt lesz Balogh Bertalan ’Pico’ (Ipolymagyari), Bastyúr István ’Káposzta Pista’ (Szilice), Dobcsák János és Dobcsák Béla (Szomotor), de közreműködik többek közt a Fonó Zenekar, a Parapács Zenekar, Kacsó Hanga Borbála, Juhász Réka, Juhász Zoltán, Juhász Dénes, Dsupin Pál, Dóra Áron és Zsikó Zoltán is.

Tovább »
2015. augusztus 19.

Ha szeptember, akkor nyílt hét!

Szeptember 15-20. között ötödik alkalommal hirdetjük meg bemutatkozó hetünket, ahol egy hétbe sűrítve adunk ízelítőt az év 365 napján folyó munkánkból. Ilyenkor olyan országos nagy rendezvényeket szervezünk meg, mint a Táncvásár vagy a pedagógusoknak szóló nyílt nap, hogy olyanok is megismerkedhessenek programjainkkal, akik év közben nehezebben jutnak el hozzánk. A Budapesten és a környéken la­kóknak akár a hét minden napján érdemes minket meglátogatnia, hiszen mindig más tevékenységünket helyezzük fókuszba. Ismert programjaink mellett most is készülünk újdonságokkal, egyedi programokkal is.

Tovább »
2015. augusztus 18.

Játék és tánc az iskolában

Szeptember 7-ig várjuk a jelentkezéseket „Játék és tánc az iskolában” képzésünkre.  A 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzést olyan pedagógusoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni a néptánc alapjaival, a népi játékok rendszerezésével és típusaival, átadásuk módszertanával, és tudásukat alkalmazni szeretnék az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon. A képzést olyan elismert szakemberek tartják, mint dr. Sándor Ildikó, Némethné Bakonyi Erika, Babinecz Sándor és Tálas Ágnes. Az órák hétfőnként 16.00 órától 19.00 óráig lesznek.

Tovább »

A több éve megrendezésre kerülő Nyílt nap elsősorban a pedagógusoknak és a közművelődési szakembereknek szól. Évenként egy-egy kiemelt témában a néphagyomány mai közvetítésének lehetőségeit, módszereit mutatjuk be. 2015. szeptemberében a közelmúlt új kezdeményezései és módszertani innovációi mutatkoznak be, a néphagyományra épülő pedagógiai, közművelődési és közösségteremtő programok sorakoznak fel.

A programon a részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezés határideje: 2015. szeptember 10.

Tovább »
2015. augusztus 18.

Ifjú mesterek remekei

A népművészet ifjú mestere pályázat 2015. évi kiállítása

2015. augusztus 14.– szeptember 25.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2015. augusztus 10.

Webáruház szünetel

Kedves Vásárlóink!

Augusztus 17-23. között a kiadványértékesítés szünetel. Webáruházunk ebben az időszakban is fogadja megrendeléseiket, de a postázások és az átadások csak augusztus 24-től folytatódnak.

Megértésüket köszönjük.

Tovább »

Augusztus 12-én 19 órától ismét szabadtéri táncházba hívunk minden frissülni vágyót a Hagyományok Háza előtti Corvin térre. A Bem Táncegyüttes táncosai mutatják, tanítják a táncokat, a talpalávalót pedig a Zagyva Banda húzza.

A Táncházi estékhez kapcsolódóan az egyesület szabadtéri kiállítást rendez a Corvin téren Élő hagyomány címmel. A Kárpát-medence népi kultúrájának mai, élő, bárki számára elérhető voltát tematikusan bemutató, magyar-angol nyelvű ismeretterjesztő kiállítás a Hagyományok Háza előtti téren tekinthető meg augusztus 1-jétől szeptember 20-áig.

A téren üzemelő Corvin kávézó különleges akciókkal készül erre az alkalomra is: kisfröccs 340, hosszúlépés: 390, nagyfröccs 460 Ft.

Tovább »

augusztus 5. szerda, 19 óra: Hencida Táncegyüttes, Hettyenfütty Zenekar

Fotó: Hont Angéla

Tovább »

Ha érdekel valamilyen mesterség, de nem akarsz hosszabb ideig tanulni, gyere hozzánk szakkörbe! Ősztől bőrműves és nemez szakkört tervezünk indítani.

A 6-8 alkalmasra tervezett szakkörök legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak (maximális létszám 12 fő). Csak a teljes szakkörre lehet jelentkezni, alkalmankénti részvételre nincs lehetőség. Jelentkezni a honlapról letölthető jelentkezési lap visszaküldésével lehet.

Tovább »
2015. augusztus 5.

Hatalmas siker a FolkUdvarban

Hatalmas népszerűségnek örvendett Kapolcson, a 25. Művészetek Völgyében a Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a Kobuci közös udvara, a FolkUdvar. Köszönjük a szervezőknek, társszervezőknek, közreműködőknek, ének- és tánctanároknak, kézműves mestereknek, zenekaroknak, séf úrnak, mesélőknek, házigazdáknak, pultus lányoknak és fiúknak a rengeteg, vidám lélekkel végzett munkát  és a részvételt mindenkinek, aki ellátogatott programjainkra, és táncolt, kézműveskedett, éneket tanult, meghallgatta előadásainkat, kirakóst játszott, jól érezte magát velünk!

Jövőre veletek ugyanitt!

Képgaléria

Tovább »
2015. augusztus 4.

Felújítják a Budai Vigadót

„A pesti után a budai is sorra kerül” - mondta el Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter a Budai Vigadó felújításáról szóló sajtótájékoztatón kedd délelőtt. A mostani Kormányhatározat alapján mintegy 5,5 milliárd forintból két és fél év alatt a Hagyományok Háza felújíthatja otthonát, a Budai Vigadót. A felújítás célja az épület eredeti állapotának lehetőség szerinti legteljesebb visszaállítása azzal a céllal, hogy a Hagyományok Háza tevékenysége, szervezeti egységei számára biztosítsák a korszerű működés feltételeit.

Tovább »

2015. augusztus 4.

Fotó: Szilárd Katalin

Tovább »

Augusztus 7-én 16 órakor kísérik utolsó útjára Pilisszántón, a Boldogasszony kápolnában a tragikus balesetben elhunyt Nagy Zoltán József Púdert. Aki személyesen, költeménnyel, dallal, tánccal szeretne hozzájárulni a búcsúztatáshoz, kérem jelentkezzen e-mailen, telefonon vagy Facebookon.
Elérhetőségek a tovább gombra kattintva.


"...Ne szólíts ki Uram készületlen,
Vezess előbb az enyhítő kútra,
Hogy juthassak a mennyei jussra,
Úgy bocsáss el engem a nagy útra."

Tovább »
2015. július 28.

Kapolcsról jelentjük

Nagy népszerűség mellett zajlanak a FolkUdvar rendezvényei a 25. Művészetek Völgyében, Kapolcson, s vasárnapig még számtalan jobbnál jobb program várja a látogatókat. A következő napokban zenél nekünk többek közt  Kodoba Florin, a Bazseva zenekar,  Bolya Mátyás, Szokolay Dongó Balázs, a Berka együttes és a Tükrös zenekar, beszélgetőtársaink pedig Barcza György, Oszkó Péter, Mocsai Lajos, Sándor Ildikó, Navratil Andrea lesznek. Egyebek mellett tánctanulás, mese, kézműveskedés, népek színpada, szabadegyetem és esti koncert és folkkocsma szerepel a Hagyományok Háza, a Fonó és a Kobuci kert közös udvara kínálatában.

Képgaléria

Tovább »

Folytatódik képes beszámolónk meghívásos szűcshímzés továbbképzésünkről, amin több területről érkező szakember keresett új felhasználási lehetőséget a hagyományos bőrhímzés mintáinak, technikáinak továbbéltetésére. Sorozatunkban mélyebb betekintést nyerhetünk az interdiszciplináris alkotófolyamatba.

Tovább »

Meghosszabbított határidővel várjuk a jelentkezéseket ősszel induló képzéseinkre.

Ha elege van a napi rutinból, a nyolc-, tízórás számítógép előtt ülésből, ha szabadidejében szeretne valami értékes és hasznos dolgot csinálni, miközben szellemileg és lelkileg is töltődik, jöjjön hozzánk a Hagyományok Házába!

Érdeklődjön akár a népdaléneklés, akár a hagyományos mesemondás, a néptánc vagy a népi kézművesség iránt, legyen szakmabeli vagy kíváncsi laikus, nálunk megtalálja az Önnek megfelelő tanfolyamot, képzést!

Szakmát adó képzéseinkre szeptember 5., népi játszóházvezetői tanfolyamunkra augusztus 31. a jelentkezési határidő.

Tovább »

Manapság az tapasztalható, hogy a hímzők és más kézművesek új utakat keresnek a hagyományos hímzések felhasználása területén. A szűcshímzések bőrön való alkalmazása ismét aktuális kérdés. Ezért március és június közt meghívásos továbbképzést hirdettünk, amin több területről érkező szakember mentorok segítségével keresett új felhasználási lehetőséget a hagyományos bőrhímzés mintáinak, technikáinak továbbéltetésére. Sorozatunkban mélyebb betekintést nyerhetünk az interdiszciplináris alkotófolyamatba.

Tovább »

Július 21-én és 22-én a kánikula ellenére nagy érdeklődés mellett zajlott az idén harmadik alkalommal megrendezett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál egyik kísérőrendezvénye.  A versenyt 16 és 35 év közötti klasszikus cigányzenét játszó hegedűsök számára hirdette meg a Hagyományok Háza és Balatonfüred Önkormányzata. A megmérettetésre zömében budapestiek jelentkeztek, a megosztott első helyezett a Száztagú Cigányzenekar legfiatalabb prímása, Sárközi József és az ifjú Rajkó Zenekar korábbi prímása, Danyi Richárd lett. A versenyt záró szabadtéri gálát Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, az esemény fővédnöke nyitotta meg, és szavaival méltatta azokat a muzsikusokat, akik a gazdag, évszázados cigányzenei hagyományt fenntartják, éltetik és továbbadják.

Tovább »
2015. július 22.

„Virágom, virágom…”

Válogatás a Gömörszőlősi Értékmentő Tábor Alkotóitól

2015. július 17.–szeptember 5.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület szabadtéri kiállítást rendez a Corvin téren Élő hagyomány címmel. A Kárpát-medence népi kultúrájának mai, élő, bárki számára elérhető voltát tematikusan bemutató, magyar-angol nyelvű ismeretterjesztő kiállítás a Hagyományok Háza előtti téren lesz megtekinthető éjjel-nappal, augusztus 1-jétől szeptember 20-áig. A kiállításhoz kapcsolódóan táncházi estéket szervezünk egy-egy budapesti táncegyüttes tagjainak vezetésével és aktív részvételével. Élő népzene, tánctanítás és remek hangulat várja az érdeklődőket.

A téren üzemelő Corvin kávézó különleges akciókkal készül ebben a néhány hétben: kisfröccs 340, hosszúlépés: 390, nagyfröccs 460 Ft.

Érdemes lesz eljönni ezért is!

Kedvcsináló fotógaléria

Tovább »

A Forgószél és Garabonciás országos hon- és népismereti, néprajzi-népművészeti levelező verseny legjobb eredményt elért diákjai idén is részt vehettek az Élő Hagyomány Alapítvány szervezésében és a Hagyományok Háza munkatársainak szakmai közreműködésével megvalósuló TÁ-BOR-ban. Az egy hetes tábor során kézműveskedtek (bőrözés, famunkák, papírmerítés, kednődíszítés, hímzés, karikaelkapó, zúgattyú készítés, stb.), szatmári táncokat és énekeket tanultak, mesét hallgattak, népi játékokkal ismerkedtek. A vetélkedő egész éves tematikájához, a népi gyógyászathoz kapcsolódó, Kemendy Ágnes által vezetett műhelymunkán gyógynövényekből, a népi gyógyászat világában szerzett tudásukra támaszkodva, azt kiegészítve természetes anyagokból hagyományos kozmetikumokat is készíthettek. A napot minden este táncházi mulatság zárta.

Fotó: Legeza Márta

Tovább »
2015. július 21.

Webáruházi rendelések

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy a július 23-24-én leadott webáruházas rendeléseket szabadság miatt csak július 27. után áll módunkban feldolgozni.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

95 pályázatból választotta ki azt a tíz zenekart a hazai szakemberekből álló zsűri, akik október 20-án, a Fonóban rendezett magyar showcase napon felléphetnek majd a nemzetközi világzenei szcéna számos képviselője előtt, a WOMEX rendezvényeihez kapcsolódó eseményen.

Tovább »

Ismét munkatársat keresünk a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum keretében működő Hagyományok Háza Nyitott Műhelyének működtetésére, kézműves és ismeretterjesztő programok megszervezésére, koordinálására, lebonyolítására.

Jelentkezési határidő: 2015. július 30.

Tovább »

Hazánkhoz hasonlóan Spanyolországban, és ezen belül Katalóniában is igen gazdag a kézműves fazekas hagyomány. A népi fazekasság egyik helyi központja a Katalónia déli részén található kisközség, La Galera. A község minden nagyszabású fazekas-kézműves seregszemlét tart, melynek idei díszvendége Magyarország volt. A megjelenést a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye fogta össze. Az idei rendezvényre közel 80 kiállító és kb. 35.000 látogató részvételével került sor. A kiutazók a különböző magyarlakta tájegységek legkiválóbb képviselői közül valók. Magyarországot Albert Attila (Szentgotthárd), Farkas Gábor (Békéscsaba), Czibor Imre (Alsópáhok), Les Gábor (Bodony), Fehér Tibor (Mezőkövesd), Donkó Károly és Donkóné Angyal Kornélia (Abony) képviselte.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre és a Śląsk Ének- és Táncegyüttes közös, nemzetközi projektje keretében kollégáink egy nyári, nemzetközi művészeti táborban tanítottak magyar néptáncot lengyel és kanadai lengyel fiataloknak, illetve tartottak táncházat öt napon át a lengyelországi Koszęcinben. A HHBK képviseletében Redő Júlia, Kiss Balázs táncpedagógusok, valamint a Bekecs együttes tagjai: Vavrinecz András, Nagy Andrea, Nagy Zoltán és Nagy András egy nemzetközi tánctáborban vajdaszentiványi táncok tanításán keresztül megismertették az érdeklődőkkel a méltán híres és UNESCO örökséglistás táncházmódszert.

Tovább »

A balatonfüredi Anna-bál kísérőprogramjaként kerül megrendezésre az Anna-bál prímásversenye. A klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök nyilvános versenye július 21-én 15 órától, és 22-én 10 órától lesz a Kisfaludy Galériában.

A 22-én 21 órakor kezdődő gálán, a Gyógy téri nagyszínpadon közreműködnek a verseny díjazottjai, valamint Budai Beatrix, Tarnai Kiss László, Tintér Gabriella és a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.

A verseny fővédnöke: Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Tovább »

Ősszel, a Nyílt hét keretében ismét Táncvásárra hívjuk a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat, amely a mai kihívásokhoz, aktuális feladatok megoldásához igazodó tematikával várja az érdeklődőket. A jelentkezők keresztmetszet-jellegű, saját élményű műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt, valamint a programot elemző, bemutató konzultáción. A „Táncvásár – szakmai, módszertani nap” elnevezéssel utalni szeretnénk a sokféleségre, a választhatóságra, a magyar néptánchagyomány gazdagságára és a néptánc oktatásban megjelenő számos módszertani megközelítésre. Az alternatívák és lehetőségek forgatagát tárjuk komplexen a látogatók elé neves hazai szakemberek közreműködésével, megadva ezzel a szabad választás lehetőségét.

Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 14.

Tovább »
2015. július 8.

Karcélek

Múzeumpedagógiai foglalkozás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

2015. június 30.

Fotó: Kovács Bence

Tovább »

Kellemes 24 fok légkondi nélkül, szemet gyönyörködtető kézműves munkák, mesterségbemutató, jó társaság, érdekes műhelytitkok - mi az?

Térjen be a Fő utca 6. alatt működő Népi Iparművészeti Múzeumba és Nyitott műhelyünkbe, és frissüljön föl a kortárs népművészet, népi iparművészet világában!

Szeretettel várunk mindenkit keddtől szombatig 10 órától 18 óráig!

Tovább »

Ha elege van a napi rutinból, a tízórás számítógép előtt ülésből, ha szabadidejében szeretne valami értékes és hasznos dolgot csinálni, miközben szellemileg és lelkileg is töltődik, jöjjön hozzánk a Hagyományok Házába!

A csipkekészítő, gyékény- szalma-, csuhé tárgykészítő, kosárfonó, nemezkészítő és szőnyegszövő képzéseinken alkalmat és lehetőséget kínálunk a népi kézműves szakmák megismeréséhez, fenntartásához, továbbá a megszerzett tudással korunk elvárásához igazodó tárgykészlet készítéséhez.

Ősszel induló népi kézműves OKJ-s képzéseinkre július 31-ig várjuk a jelentkezéseket.

Tovább »
2015. július 6.

Virágom, virágom…

Kiállítás nyílik a Gömörszőlősi Értékmentő Tábor alkotóinak munkáiból. A táborban bútorfestők mellett szövők, hímzők, kovácsok gyűjtik évről évre a település népművészeti értékeit, az ott készült munkáikat pedig Gömörszőlősnek adományozzák. A táborok központi témája a Gömör-Torna-vidék festett templomainak megismerése és a kazetták megfestése, így napjainkra már 25, a táborozók által készített kazettát őriznek a településen. A július 17-én nyíló kiállításon az elmúlt négy év anyagának legszebb darabjait tekinthetik meg. A kiállításmegnyitóra 2015. július 17-én 14 órakor kerül sor, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A kiállítást megnyitja: Lackfi János író, költő. A kiállítás megtekinthető 2015. szeptember 5-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum minden hónapban bemutat egy tárgyat gyűjteményéből. Júliusban a hónap műtárgya sorozatunkhoz kapcsolódva JÁTÉKra hívjuk Önöket! Ezúttal nem tesszük közzé a hónap műtárgyát, hanem július hétfőin egy-egy, a Hagyományok Házával, illetve a Magyar Népi Iparművészeti Múzeummal kapcsolatos kérdést teszünk fel Facebook oldalunkon, amire Facebook üzenetben várjuk a válaszokat. A helyes választ küldőknek elküldjük a hónap műtárgya fotójának egy részletét. Összesen négy kérdésre kell helyesen válaszolni, négy darabból áll össze a hónap virtuális műtárgya. A négy képből összeállított fotót visszaküldők közt július 28-án Az aranyréce: Mesék Moldvából című könyvet sorsoljuk ki.

Az első kérdésünk:
Ki volt az 1951-ben alakult Népművészeti Intézet első vezetője?

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös pályázatot hirdet a II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2015. szeptember 5-én megrendezésre kerülő fotókiállításon való részvételre. Olyan, saját készítésű fotókat várunk, melyek táncházzenészeket mutatnak be: lehet ez táncházi hangulatkép, portré, csoportkép; bármi, ami a témához kapcsolódik. A beérkezett képeket független szakmai zsűri bírálja el, és a legjobbakból kiállítást állít össze, mely a II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján, 2015. szeptember 5-én kerül megnyitásra.

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. augusztus 11. kedd, 12 óra

Tovább »

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Pál István „Szalonna” és bandája és a Hagyományok Háza közös mesterkurzusára Beregszászban gyűlt össze hónapról hónapra Kárpátalja minden területéről mintegy 70 fiatal pedagógus, akik ezúttal a Felső-Tisza-vidék zenei és táncanyagával ismerkedtek. Az elismerő oklevelek átadására a tiszapéterfalvi Népzenei és Néptánctáborban kerül sor július 8-án. A kurzus oktatói a Hagyományok Háza zenészei (Pál István Szalonna (Hegedű), Karacs Gyula (brácsa) és Doór Róbert (nagybőgő)), valamint Pál Lajos (harmonika), Péter Tamás (hegedű), Pál Eszter (ének), Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili (tánc) voltak. A kurzus szakmai vezetője Pál István Szalonna volt, aki elmondta, három éven keresztül szeretnék megszervezni a képzést fél év tanítással és fél év gyakorlati idővel. Három év után pedig reményei szerint egy kárpát-medencei hagyományok háza alakulna, s hivatalosan is elindulna Kárpátalján a néptánc és népzene oktatása, s rendszeres táncházakat tartanának a mesterképzés résztvevői. A képzés az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Tovább »

Augusztus 20-ig várjuk szeretettel népzenészek, hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek, énekesek jelentkezését a II. Kárpát-medencei Táncházzenész Találkozó szakmai napjára, amely idén a kétnapos rendezvény második napján, szeptember 6-án lesz Szentendrén, a Pap-szigeti kempingben. Az idén másodszor megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának célja, hogy lehetőséget biztosítson a táncházzenészek nagy családjának a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre, a szakmai problémák megvitatására, miközben a nagyközönség is betekintést nyerhet tevékenységükbe.

Tovább »
2015. július 2.

Megjelent!

Megjelent Pávai István: Magyarózd népzenéje - Horváth István gyűjtései tükrében című kiadványunk. Horváth István, Magyarózd szülötte, Kolozsvárra került parasztköltőként az 1950-es évektől ébredt rá a néphagyományok gyűjtésének jelentőségére. A DVD-ROM melléklettel rendelkező könyv az általa és segítségével készült, eddig kiadatlan korai hangfelvételeket adja közre, ugyanakkor áttekintést nyújt folklórszemléletéről, és a magyarózdi zenés-táncos népszokásokról.

A kiadvány megrendelhető webáruházunkban.

Tovább »
2015. július 1.

Tárgyalkotók figyelmébe

A Népi Iparművészeti Osztály 2015. július 6-tól, felújítás miatt, ideiglenesen a Hagyományok Háza főépületében (1011 Bp, Corvin tér 8.), a Népművészeti Módszertani Műhely tárgyalójában folytatja munkáját. Teljeskörű ügyintézésre legközelebb előreláthatólag 2015. augusztus 10-től lesz lehetőség.

Szíves türelmüket és megértésüket kérjük!

Tovább »

Felavatták a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László (1892-1963) szobrát az V. kerületi Károlyi-kertben június 30-án, a komponista születésnapján. Gálhidy Péter szobrászművész alkotásának felavatásán  mondott beszédében Hoppál Péter kulturális államtitkár jelentős hiánypótlásnak nevezte a portrészobor átadását, hiszen korábban ilyen formában nem állítottak emléket Lajtha Lászlónak. Kiemelte életművének sokrétűségét, zeneszerzői, népzenekutatói, zenepedagógiai, kultúrdiplomáciai munkásságát, amely nélkül - mint mondta - nem lenne kerek a 20. századi magyar zenetörténet.

Hoppál Péter kulturális államtitkár jelentős hiánypótlásnak nevezte a portrészobor átadását, hiszen korábban ilyen formában nem állítottak emléket Lajtha Lászlónak. Kiemelte életművének sokrétűségét, zeneszerzői, népzenekutatói, zenepedagógiai, kultúrdiplomáciai munkásságát, amely nélkül - mint mondta - nem lenne kerek a 20. századi magyar zenetörténet. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/29238/Felavattak_Lajtha_Laszlo_szobrat_a_Karolyikertben#sthash.ibiDnoBZ.dpuf

Lajtha László szobrának felállítását a Hagyományok Háza, a Magyar Művészeti Akadémia, a Lajtha László Alapítvány, a Fővárosi Önkormányzat és Belváros-Lipótváros Önkormányzata támogatta.

Felavatták a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László (1892-1963) szobrát az V. kerületi Károlyi-kertben kedden, a komponista születésnapján. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/29238/Felavattak_Lajtha_Laszlo_szobrat_a_Karolyikertben#sthash.ibiDnoBZ.dpuf
Felavatták a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László (1892-1963) szobrát az V. kerületi Károlyi-kertben kedden, a komponista születésnapján. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/29238/Felavattak_Lajtha_Laszlo_szobrat_a_Karolyikertben#sthash.ibiDnoBZ.dpuf
Felavatták a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László (1892-1963) szobrát az V. kerületi Károlyi-kertben kedden, a komponista születésnapján. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/29238/Felavattak_Lajtha_Laszlo_szobrat_a_Karolyikertben#sthash.ibiDnoBZ.dpuf
Tovább »

2015 májusa és júniusa között három ország 21 városában, közel 20 ezer néző előtt szerepelt a Magyar Állami Népi Együttes a Magyar Rapszódia, a Szarvasének és a Megidézett Kárpátalja című műsorokkal. Májusban a Háromszék Táncegyüttes fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozaton léptek fel 7 különböző helyen Erdélyben, majd Ukrajnában tartottak jótékonysági előadásokat a háború károsultjai javára. Ezután az oroszországi magyar kulturális évad keretében léptek színpadra Nyizsnij Novgorodban, Moszkvában és Kazanyban, amit egy újabb jótékonysági körút követett Ukrajna 5 városában. Az előadások szinte mindegyikén helyi és magyarországi politikusok és más prominens személyiségek is megjelentek. Egyikük fogalmazta meg az alábbi gondolatot, ami a turnésorozat minden előadására igaz: „Az előadás minden várakozást felülmúló fergeteges sikere bizonyíték arra, hogy a műsor alkotóinak üzenete célt ért. A közönség átérezte, megértette azonosulni tudott annak lényegével. Minden előadás önmagában felért egy politikai, humanitárius üzenettel”.

Tovább »

Két nappal tovább, július 15-ig várjuk a jelentkezéseket a balatonfüredi Anna-bál Prímásversenyére, amelyet Lavotta János tiszteletére hirdetett meg klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök számára a Hagyományok Háza és a Balatonfüredi Önkormányzat. A versenyre július 21-22-én kerül sor. A fődíj 1 000 000 Ft.

Tovább »

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy július 15. és augusztus 4. között a Hagyományok Háza jegypénztára nyári szabadság miatt zárva lesz.

Augusztus 5-től a megszokott rend szerint várjuk Önöket!

Tovább »

2015. június 30.

Budapest V. kerület, Károlyi-kert

Fotó: Hont Angéla

Tovább »

Közeledik a XVI. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás Közép–Magyarországi tárlata. A munkák hivatalos gyűjtése 2015. július 31-én (pénteken) 10-18 óra között és augusztus 1-én (szombaton) 9-13 óra között lesz Cegléden, a Kossuth Művelődési Központ színháztermében (2700 - Cegléd, Kossuth tér 5/a).

Tovább »

A Hagyományok Háza, a Magyar Művészeti Akadémia, a Lajtha László Alapítvány, a Fővárosi Önkormányzat és Belváros-Lipótváros Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és kedves családját a Lajtha László zeneszerző, népzenekutató emlékére állított szobor avatására, valamint az avatást követő ünnepi hangversenyre, melyekre 2015. június 30-án, kedden, Lajtha László születésnapján kerül sor.

A szoboravatási ünnepség a Károlyi-kertben lesz 16 órától, ezt követi az ünnepi hangverseny 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Tovább »

2015. június 13-15.

Oktató: Babinecz Sándor

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2015. június 19.

Irány Kapolcs!

A Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a Kobuci Kert először állt össze, hogy a 25. Művészetek Völgyében közös Folkudvart működtessenek. Az néphagyomány népszerűsítésére létrejött udvar házigazdái a Fölszállott a páva vetélkedőben országos hírnévre szert tevő Berecz István és a két Junior Prima díjas prímás vezette Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség. A szervezők olyan közösségi teret hoznak létre, ahol bárki megismerheti a népzene, a néptánc, kézműves-hagyományaink izgalmas, különleges oldalát. A program összeállításakor nemcsak a táncházas közönség megszólítása, Kapolcsra való lecsalogatása volt a cél, hanem azok kiszolgálására is nagy hangsúlyt fektettek, akik még nem ismerik – vagy nem jól ismerik – a népi kultúra mai, varázslatos megélési módjait.

Tovább »

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy könyvtárunk 2015. július 13. és augusztus 23. között leltár és nyári szünet miatt zárva tart.

Nyitás: 2015. augusztus 24-én.

Megértésüket köszönjük, szép nyarat kívánunk!

Tovább »
2015. június 17.

Turné után, turné előtt

Június 15-én hazaérkezett oroszországi nagy sikerű turnéjáról a Magyar Állami Népi Együttes, de nem sokáig időznek itthon, 21-én már indulnak is tovább egy második ukrajnai körútra. Június 21-én Beregszászban, 22-én Huszton, 23-án Técsőn, 24-én Rahón, 25-én Ivano-Frankivszkban 27-én pedig Csernoviczban mutatják be a Megidézett Kárpátalja című műsort. A 6 előadásos vendégszereplés méltó lezárása a MÁNE első féléves turnésorozatának.

Tovább »
2015. június 15.

Felsütött a nap az égre

népzenei „karaoke” DVD beharangozó koncert

2015. június 10.

Fotó: Antal Alice

Tovább »

Június 8-15. között Oroszországban turnézott a Magyar Állami Népi Együttes. Három alkalommal léptek fel az Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében a Magyar rapszódia című produkcióval: június 9-én a Nyizsnij Novgorod-i Filharmóniában, június 11-én a moszkvai Csajkovszkij Koncertteremben, majd 13-án a Musza Dzsalil Tatár Állami Opera- és Balettszínházban, Kazányban.

Tovább »
2015. június 10.

Megjelent!

A Hagyományok Háza MESTERSÉG – HAGYOMÁNY sorozata két új albummal gazdagodott! Mindkét kötetben eredeti nagyságú mintarajzok, valamint színes fotókkal kísért leírások találhatóak. Beszprémy Józsefné hímző népi iparművész, a népművészet mestere Nyugat-dunántúli szabadrajzú hímzések kötetében a szerző elmúlt tíz évben gyűjtött új mintáit -  64 db mintarajzot –, egy színnel varrott, színes valamint fehérhímzéses vagdalásos, szálszámolásos mintáit találhatják. Dr. Illés Károlyné hímző népi iparművész, a népművészet mestere Hímzés mintagyűjtemény kötetében a Kézi és gépi hímző OKJ képzés teljes tananyagát felölelő hímző tájegységi kultúra mintakincsét, 152 hímzésmintát, valamint a hímzések táj szerinti beazonosítását, eredeti és új funkcióban történő alkalmazási lehetőségeit, találhatják sok színes fotó kíséretében.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Nemzeti Tehetség Program idén is egy közös tánctörténeti barangolásra hívta a fóti és a pápai művészeti szakközépiskolák táncos ifjait. Ebben az évben az egyik legbőségesebb tánctörténeti réteg, az régi stílusú ugrós-legényes tánctípus fejlődését követjük nyomon előadóink segítségével. A háromnapos tábor utolsó napján, június 15-én, hétfőn kettő órától a színházteremben bemutatót láthatunk a tanult, feldolgozott, újraalkotott táncanyagból. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

A hétvégén lezárult a területi válogató az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorához. Május eleje óta járja az MTVA és a Hagyományok Háza közös stábja a Kárpát-medencét, hogy a 2015-ös évadra jelentkező több mint 2500 jelentkező közül megtalálja a legjobb 48 produkciót. Az élő adásokban velük találkozunk majd, azonban a Duna Televízióban szeptembertől az apró, kicsi és közepes, ám mindenféleképpen elhivatott és lelkes, 6 és 14 év közötti kárpát-medencei hagyományőrzők egytől egyig megmutatják nézőinknek tudásukat: 8 héten át, a területi válogatókról készült dokumentumfilmekben.

(Fotó: Váradi Levente)

Tovább »
2015. június 10.

MÁNE turné Oroszországban

Június 8-15. között Oroszországban turnézik a Magyar Állami Népi Együttes. Három alkalommal lépnek fel az Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében a Magyar rapszódia című produkcióval: június 9-én a Nyizsnij Novgorod-i Filharmóniában, június 11-én a moszkvai Csajkovszkij Koncertteremben, majd 13-án a Musza Dzsalil Tatár Állami Opera- és Balettszínházban, Kazányban.

Fotó: Karé Árpád, Szűcs Gábor

Tovább »

Június 8-15. között Oroszországban turnézik a Magyar Állami Népi Együttes. Három alkalommal lépnek fel az Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében a Magyar rapszódia című produkcióval: június 9-én a Nyizsnij Novgorod-i Filharmóniában, június 11-én a moszkvai Csajkovszkij Koncertteremben, majd 13-án a Musza Dzsalil Tatár Állami Opera- és Balettszínházban, Kazányban.

Tovább »
2015. június 8.

Múzeumok éjszakája 2015

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 2015-ben negyedszer csatlakozik a Múzeumok éjszakája programjaihoz: többek között ruhabemutatóval, interaktív koncertekkel, kreatív és gyerekfoglalkozással és persze tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket június 20-án 14 órától. Az este folyamán tanácsokat, segítséget kaphatunk, hogyan frissíthetjük föl a gardróbunk, mit kezdhetünk már megunt vagy kevéssé divatos ruháinkkal; bepillanthatunk a kulisszák mögé, azaz raktárbejárásra invitáljuk az érdeklődőket; együtt énekelhetünk a Hungarian FolkEmbassyvel és természetesen a ruhabemutató sem marad el.

Várunk mindenkit szeretettel!

Tovább »

A Fonó Budai Zeneház, a Hagyományok Háza és a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás közös pályázatot hirdet a Kárpát-medencei magyar és a hazai nemzetiségi nép- és világzenei zenekarok számára, a 2015. október 20-án megrendezésre kerülő showcase napon való fellépésre. A nép- és világzenei showcase nap szervezőinek célja, hogy a hazai élvonal ambiciózus szereplői bemutatkozhassanak a nemzetközi világzenei koncertélet prominensei előtt. Ezen belül is kiemelt cél, hogy minél több fesztivál és egyéb koncerthelyszín programszervezője lássa ezeknek a zenekaroknak a produkcióit.

Az online jelentkezési lap június 8-tól érhető el.

Tovább »
2015. június 3.

Páva válogatók Erdélyben

Június 5-én Gyimesközéplokon, a borospatakai saknzenben, június 7-én pedig a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen  lesz a Fölszállott a Páva területi válogatója. A rendezvényre a belépés ingyenes, lehet jönni szurkolni és gyönyörködni a gyerekek őszinte lelkesedésében, technikai felkészültségében és lelki tartásában.

Tovább »

A június hónapban a hónap kiemelt témája a pásztorművészet. Ezért e hónapban 30-án, 14 órától  karcolozással, vagyis karcoló kézműves foglalkozással várunk minden gyermeket és felnőttet. A karcolozás, karcolás a hagyományos pásztorművészet egyik alapvető technikája. Történhetett cserépen, szarun, csonton, kobaktök héján, fán, fémen egyaránt. Ezen a foglalkozáson az érdeklődők fa felületen próbálhatják ki ezen archaikus díszítési technikát és elkészíthetik saját medáljukat.

Tovább »
2015. június 3.

BE-TŰZD-KI még egyszer!

A nagy sikerre való tekintettel, közkívánatra megismételjük BE-TŰZD-KI, monogramhímző programunkat a Hagyományok Házában.

Neked is tetszik a hímzett monogram? Szeretnél párnahuzatra, konyharuhára, textilzsebkendőre monogramot hímezni? Nem fértél be az előző programba? Akkor gyere el június 9-én a Hagyományok Háza nyitott műhelyébe, ahol adunk mintákat, fonalat, és segítünk elkészíteni az első darabokat. Ha nincs kéznél olyan textil, amit behoznál, nálunk találsz anyagot is, amit kihímezhetsz, és tetszés szerint alakíthatsz. A részvételi díj 1 200 Ft, mely tartalmazza a múzeumi belépőt és az anyagköltséget is.

Tovább »

Június 4. és 8. között kerül megrendezésre a 86. Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren és a Váci utcában.  A Hagyományok Háza könyvújdonságokkal, -ritkaságokkal, szakmai kiadványokkal és nagy kedvezményekkel várja Önöket a 6. standnál (a Váci utcában). Az ezekben a napokban leadott webáruházi megrendeléseket csak június 9-én tudjuk feldolgozni.

Tovább »

Beregszászi előadással zárta hétfőn a Magyar Állami Népi Együttes nagy közönségsikert aratott ukrajnai jótékonysági koncertkörútját.

33 éve dolgozom az Állami Népi Együttesben, de ilyen turnén még életemben nem voltam. Fantasztikus érzés volt a kijevi zeneakadémián és a lembergi operaházban fellépni, ám a legszívhezszólóbb, legfelemelőbb a Kárpátok túloldalán fekvő Szkole nevű kisvárosban tartott előadás fogadtatása volt. A helyi és a környező falvakból érkezett ukrán-ruszin emberekből álló félezres közönség végigtapsolta az egész előadást, a ruszin dalokat pedig felállva énekelte együtt a színpaddal. - mondta Mihályi Gábor, az együttes művészeti vezetője.

Tovább »

Pontosan egy hét múlva, június 10-én kerül sor a Budapest Folk Fest keretében a Hagyományok Házában a „Felsütött a nap az égre" c. népzenei karaoke DVD beharangozó koncertjére. Fellép Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Hetényi Milán, a Berka Együttes és a Hungarian FolkEmbassy. Ezzel az előadással búcsúzunk őszi évadunkig.

Tovább »

Június 9-én, kedden lesz a Hagyományok Háza Baráti Köre tánctanfolyamának nyári szünet előtti utolsó alkalma, széki táncokkal. A tanfolyam ősszel folytatódik, ám csatlakozni akár még jövő kedden is lehet. Minden érdeklődőt örömmel látunk!

Tovább »

Halmos Béla születésnapján, június 4-én 16:55-től a Duna World és a Duna World HD vetíti a Hosszú búcsú – portré Halmos Béláról című dokumentumfilmet. (Ismétlés június 6-án). Június 4-e másrészről a trianoni békeszerződés aláírásának emléknapja, a Nemzeti Összetartozás napja.

Halmos Béla bácsi mindig azt mondta, hogy azért született ezen a napon, hogy összemuzsikálja a nemzetet.

Tovább »
2015. június 2.

Állásajánlat

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet igazgatási főosztályvezető munkakör betöltésére. Feladatai közé tartozik a főigazgató munkájának közvetlen segítése, az intézmény szabályozottságával, humángazdálkodásával, működésével és üzemeltetésével, beruházások lebonyolításával kapcsolatos szervezési, irányítási és ellenőrzési feladatok ellátása. A vezetői megbízás határozott időre, 2020. június 30-ig szól.

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. június 19.

Tovább »

Június hónap műtárgya, illetve inkább kiemelt témája az alföldi pásztorművészet, és annak remekei. Összeállításunkban Szabó Zoltán muzeológus írását olvashatják a pásztortársadalom egyedi tárgykultúrájáról, illetve a pásztorművészet jellegzetes tárgyait csodálhatják meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum válogatásában.

Tovább »

Nagy közönségsikert aratott a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című jótékonysági koncertje szerdán este a kijevi Csajkovszkij Zeneakadémián – tájékoztatta Keskeny Ernő kijevi nagykövet csütörtökön az MTI-t. Mint közölte, a kelet-ukrajnai menekült gyermekek számára szervezett gyűjtés során a jegybevételekből és koncert utáni adományokból 19.686 hrivnya gyűlt össze, amelyet a nagykövetség az Omrijana Krajina alapítvánnyal együttműködve fog felhasználni. Kiemelte: a Magyar Állami Népi Együttes kijevi vendégszereplése egyszerre volt jelentős kulturális és diplomáciai esemény, ezt tükrözték a műsor előtt elhangzott köszöntőbeszédek is. Felszólalt Hoppál Péter kulturális államtitkár mellett Ihor Lihovij, az ukrán kulturális miniszter első helyettese, valamint Olekszandr Zsuravcsak korábbi kulturális miniszterhelyettes.

Tovább »

2015. május 30.

Fotó: Antal Alice

Tovább »
2015. május 29.

Mesterségek művészete

Kiállítás a XI. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat legszebb alkotásaiból

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

2015. május 4-6. között került megrendezésre a Nemzeti Tehetség Program pályázat keretében a „Textil és bőr tehetséggondozó tábor”. A program keretében meghívást kapott a XIII. kerületi Modell Divatiskola Iparművészeti, Ruha-és Bőripari Szakközépiskola és Szakiskola bőrműves és textilműves szak összesen 36 hallgatója, hogy már meglévő ismereteiket, gyakorlati tudásokat fejlesszék, bővítsék intézményünkben, megismerjenek olyan kézműves technikákat, melyekkel eddigi tanulmányaik során nem volt lehetőségük találkozni. A három nap alatt külön programsorozaton vettek részt a bőrműves és textilműves hallgatók.

Tovább »

2015. május 4-6. között került megrendezésre a Nemzeti Tehetség Program pályázat keretében a „Textil és bőr tehetséggondozó tábor”.

A program keretében meghívást kapott a XIII. kerületi Modell Divatiskola Iparművészeti, Ruha-és Bőripari Szakközépiskola és Szakiskola bőrműves és textilműves szak összesen 36 hallgatója, hogy már meglévő ismereteiket, gyakorlati tudásokat fejlesszék, bővítsék intézményünkben, megismerjenek olyan kézműves technikákat, melyekkel eddigi tanulmányaik során nem volt lehetőségük találkozni.

A három nap alatt külön programsorozaton vettek részt a bőrműves és textilműves hallgatók.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes 2015. május 25. és június 2. között Kárpátalján és Nyugat-Ukrajna területén mutatja be Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című műsorát. A turné két szakaszban valósul majd meg. Az első előadás május 25-én lesz Ungváron, majd Kijevbe, Lembergbe, Szkoleba és Beregszászra utazik a társulat. A második turnéra 2015. június 21. és 28. között kerül majd sor. A vendégszereplés célja magában foglalja a magyar és az ukrán népek kulturális örökségének bemutatását, egymás jobb megismerését, a két népet összekötő kulturális szálak megerősítését. Tekintettel a turné fontosságára és a betöltött kulturális misszióra Balog Zoltán miniszter úr elvállalta a turné védnökségét.

Tovább »
2015. május 27.

Nemez–hímző mesterkurzus

Nemez–hímző mesterkurzus harmadik foglalkozását tartottuk a Nyitott Műhelyben május 22-én. Kísérleteztünk, miképp lehet a magyar hímzések motívumait nemeztárgyakon megjeleníteni. A hímzések sajátosságairól szóló eszmecserék és tervezés után a kísérletezés fázisába érkezett a közös alkotófolyamat, amit a tudásmegosztás, tudásátadás követ majd.

Tovább »

A Hagyományok Háza 2003 óta minden évben meghirdeti egész éves országos hon- és népismereti levelező versenyét, melynek idei döntőjére 2015. május 18-án került sor. A népművészeti-néprajzi vetélkedőn két korosztályi csoportban vesznek részt a gyerekek. A Forgószelesek, azaz az 5-6. osztályosok, játékos, tevékenykedtető feladatok megoldásán keresztül ismerkednek általános néprajzi témákkal, a Garabonciások, a 7-12. osztályosok már önálló kutató- és gyűjtőmunka során mélyednek el a kiemelt éves tematikába, ami a 2014-2015-ös tanévben népi gyógyászat volt.
A közel 200 magyarországi versenyző mellett határon túlról is volt döntőbe jutó. Az első helyezettek, 20 fő, ingyenes jutalomtáborozásban részesülnek. Szívből gratulálunk nekik!

Tovább »

Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Hetényi Milán, a Berka és a Hungarian FolkEmbassy Magyar Népzenei Nagykövetség közreműködésével kerül sor 2015. június 10-én a 2013-ban megjelent Felsütött a nap az égre című daloskönyv karaoke DVD változatának beharangozó koncertjére. A multimédiás kiadvány a Rosonczy-Kovács Mihály által válogatott, 9 tájegység 150 dalát tartalma­zó népdaloskönyv anyagát adja közre közel 30 népdalénekes és népze­nész (Juhász Réka, Navratil Andrea, Tintér Gabriella, Agócs Gergely, Be­recz András, Dóra Áron, Hetényi Milán, Tallabille,  Hungarian FolkEmbassy és még sokan mások) közreműködésével. A lemez célja, hogy akkor is tudjunk kíséretre énekelni, ha épp nincsen kéznél egy zenekar.

Tovább »

Miért pont Önnek ne lenne? A csipkekészítő, gyékény- szalma-, csuhé tárgykészítő, kosárfonó, nemezkészítő és szőnyegszövő képzésünkre jelentkezők részére lehetőséget biztosítunk a hagyományos kézműves szakmák és mesterségek megőrzésére és továbbéltetésére.  Alkalmat és lehetőséget kínálunk a népi kézműves szakmák megismeréséhez, fenntartásához, továbbá a megszerzett tudással korunk elvárásához igazodó tárgykészlet készítéséhez. A képzéseink hétköznap délutánonként zajlanak.

Tovább »

Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy Székely Éva Életfa díjas, Népművészet Ifjú Mestere kosárfonó szakoktatónk 2015. május 6-án, életének 68. évében elhunyt.
Emlékét, szellemiségét őrizzük.

Végső búcsúztatójára 2015. június 5-én 10 órakor kerül sor a Kispesti temető ravatalózójában.
Az utána tartandó megemlékezésre szeretettel vár mindenkit a Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium vezetősége az iskola épületében.
Cím: 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21.

Tovább »
2015. május 25.

MÁNE turné Ukrajnában

A Magyar Állami Népi Együttes 2015. május 25. és június 2. között Kárpátalján és Nyugat-Ukrajna területén mutatja be Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című műsorát. Az első előadás május 25-én lesz Ungváron, majd Kijevbe, Lembergbe, Szkoleba és Beregszászra utazik a társulat.

Fotó: Maksa Henrietta, Németh Eszter, Kökény Richárd

Tovább »
2015. május 21.

Egy gyékényen árulunk

A képzés a gyékény, a szalma, a csuhé és a sás megmunkálásával foglalkozó szakmabelieknek szól. .

A szakmai fórumon gyakorlati tudástöbbszöröző és tudásmegosztó tárgyalkotó művészeti tevékenység megvalósulására biztosítunk alkalmat ritkán látható mesterségek és mesterek közreműködésével.

Tovább »

A  Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MMKE) idén is megszervezi, immáron 86. alkalommal az Ünnepi Könyvhetet, ahová a Hagyományok Háza is kitelepül kiadványaival. Újdonságokkal, ritkaságokkal, szakmai kiadványokkal és kedvezményekkel várjuk Önöket június 4-8. között.

Tovább »

Szövő mesterkurzusunk idei utolsó alkalma május 29-én, 10-14 óra közt lesz, az eddigiektől eltérően a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban! (Fő utca 6.)

Kányási Holb Margit textilművész bemutatkozását konzultáció követi az előadóval és Lőrincz Etel textilművésszel. Kérjük, éljetek a konzultációs lehetőséggel, hozzátok magatokkal a terveiteket vagy az eddig elkészült alkotásaitokat!

Tovább »

Május 22-én Debrecenben, a Kölcsey Központban, május 24-én pedig Pápán, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban lesz a Fölszállott a Páva területi válogatója. A rendezvényre a belépés ingyenes, lehet jönni szurkolni és gyönyörködni a gyerekek őszinte lelkesedésében, technikai felkészültségében és lelki tartásában.

Tovább »

Pünkösd vasárnapja a húsvét utáni ötvenedik nap, ősi tavaszünnep. A kereszténység a Szentlélek alászállását ünnepli. Jellegzetes pünkösdi szokások, népszokások kapcsolódnak az ünnepkörhöz, melyek megismeréséhez járul hozzá a Folklórdokumentációs Könyvtár pünkösdi olvasmányajánlóval.

Tovább »
2015. május 18.

BE-TŰZD-KI!

Neked is tetszik a hímzett monogram? Szeretnél párnahuzatra, konyharuhára, textilzsebkendőre monogramot hímezni? Akkor gyere el június 2-án a Hagyományok Háza nyitott műhelyébe, ahol adunk mintákat, fonalat, és segítünk elkészíteni az első darabokat. Ha nincs kéznél olyan textil, amit behoznál, nálunk találsz anyagot is, amit kihímezhetsz, és tetszés szerint alakíthatsz. A részvételi díj 1 200 Ft, mely tartalmazza a múzeumi belépőt és az anyagköltséget is.

Tovább »

Az előadóművészet kategória nyilvános bemutatója és zsűrizése

2015. május 15.

Fotó: Pohl Péter

Tovább »

Agócs Gergely dagesztáni gyűjtőútjának eredményeiről, tapasztalatairól tart előadást A magyar népzene dallamtípusai az észak-kaukázusi türk népek zenefolklórjában címmel május 19-én 18 órától, a Hagyományok Háza Baráti Körének nyári szünet előtti utolsó összejövetelén. A Baráti Kör klubestjei nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

2015. május 1-3 között került megrendezésre a Nemzeti Tehetség Program pályázat keretében a „Bútorfestő továbbképzés”. A három nap során bútorművesség két nagy szaktekintélye tartott elméleti előadást: Bereczky Zoltán, református lelkész-tanár a mennyezetkazettás templomi táblaképek értelmezéséről, Dr. Zentai Tünde, etnográfus az ormánsági hímes templomokról készített több éves saját kutatását mutatta be. A gyakorlat során a 10 résztvevő az ormánsági templomok (Adorjás, Kórós, Kovácshida, Peterd, Vajszló) egy-egy fakazettáját festette meg hűen fényképek alapján. A kazetták tervezése után az ecsetkezelés, alapozás, a motívumfestés és felületkezelés rejtelmeibe mélyedtek el a résztvevők. A gyakorlatot Ament Éva, grafikus, bútorfestő vezette.

Tovább »

2015. május 1-3 között került megrendezésre a Nemzeti Tehetség Program pályázat keretében a „Bútorfestő továbbképzés”. A három nap során bútorművesség két nagy szaktekintélye tartott elméleti előadást: Bereczky Zoltán, református lelkész-tanár a mennyezetkazettás templomi táblaképek értelmezéséről, Dr. Zentai Tünde, etnográfus az ormánsági hímes templomokról készített több éves saját kutatását mutatta be. A gyakorlat során a 10 résztvevő az ormánsági templomok (Adorjás, Kórós, Kovácshida, Peterd, Vajszló) egy-egy fakazettáját festette meg hűen fényképek alapján. A kazetták tervezése után az ecsetkezelés, alapozás, a motívumfestés és felületkezelés rejtelmeibe mélyedtek el a résztvevők. A gyakorlatot Ament Éva, grafikus, bútorfestő vezette.

Tovább »

Mesterségek Művészete címmel kiállítás nyílt a XI. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat legszebb alkotásaiból. A pályázatra a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek remekműveit várták. A kiállítás 2015. szeptember 12-ig tekinthető meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Bp., Fő utca 6.), keddtől szombatig, 10–18 óra között.

Tovább »

Fókuszban a koreográfusok című sorozatunk szombati előadásán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncegyüttes) és az Erkel Ferenc Néptáncegyüttes közreműködésével Zsuráfszky Zoltán és Molnár István legjelentősebb koreográfiát tekintheti meg a közönség színháztermünkben. Részleteket láthatnak többek közt a Csárdás!- A Kelet tangója, a Hidegen fújnak a szelek,a Fordulj kedves lovam és a Napszédítő című nagy sikerű előadásokból. A koreográfiák bemutatása után lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre is.

Tovább »
2015. május 15.

Kereszt-pontok

Válogatás 30 év szövött anyagaiból

Kányási Holb Margit Ferenczy Noémi-díjas textilművész kiállítása

2015. május 13.– július 11.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Május 17-én 10 órától Salgótarjánban, a József Attila Művelődési és Konferencia Központban, 17-én 10 órától pedig Budapesten, az MTVA székházban mérik össze tudásukat előbb az énekes szólisták, majd a táncegyüttesek, táncos szólisták, táncospárok és a hangszeres szólisták. A területi válogatók a nagyközönség számára nyitottak és ingyenesek., Minden érdeklődőt szeretettel várunk szurkolni!

Tovább »

Erdélyi turnéja első előadását tartja ma a Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének című műsorával  a Tamási Áron Színházban, Sepsiszentgyörgy. 

A Magyar Rapszódia c. előadással május 14-én Székelyudvarhelyen, 15-én Gyergyóditróban, 16-án Csíkszeredában lép színpadra a társulat, a Szarvaséneket május 13-án Sepsiszentgyörgyön, 17-én Marosvásárhelyen, 18-án Kolozsváron és 19-én Nagyváradon mutatják be.

Tovább »

2015. május 14-18. közt mutatkozik be a Hagyományok Háza Kolozsváron. A négynapos rendezvényen több helyszínen előadásokkal, moderált beszélgetésekkel, tánc- és zenetanulással, módszertani workshoppal, folkkocsmával várjuk az érdeklődőket. A rendezvény megkoronázásaként május 18-án este a Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének című előadását láthatják a Kolozsvári Román Operában.

Tovább »
2015. május 11.

Bőrmustra

Kiállítás a Hagyományok Háza 15 éve indult bőrművestanfolyamán végzettek munkáiból

2015. május 7.–július 2.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Két díjat adtak át a Táncház Napja alkalmából május 9-én, a Zeneakadémián rendezett gálakoncerten. Halmos Béla egykori hegedűjét vehette át vándordíjként Lipták Dániel népi hegedűs, tanár, míg Ötvös Györgyi népművelőnek a táncházak szervezésében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként a Halmos Béla-emlékérmet ítélte oda a szakmai bizottság.

Mindkettőjüknek szívből gratulálunk!

Tovább »
2015. május 8.

Táncháznapi üzenet

A Hagyományok Háza Baráti Kör Egyesület kezdeményezése, hogy a Táncház Napján minden esztendőben „világüzenet” hangozzon el a táncházmozgalom alapítóitól, a népzene és néptánc, a Kárpát-medencei magyar kultúra megőrzésének legjelesebb személyiségeitől. Tavaly Sebő Ferenc nyitotta meg a sort, idei ünnepünk alkalmából pedig Timár Sándor Kossuth-díjas koreográfus, táncpedagógus, a Nemzet Művésze és Novák Ferenc Kossuth- és Erkel-díjas koreográfus-rendező, a Nemzet Művésze osztja meg velünk gondolatait a táncházmozgalom jövőjéről. Táncház napi rendezvényeink szerte a Kárpát-medencében ennek e gondolatok jegyében zajlanak május 9-én.

Tovább »

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye a hónap műtárgya sorozathoz kapcsolódva múzeumpedagógiai foglalkozással várja a gyerekeket. E hónapban a karcagi kerámiához, legfőképpen a miskakancsóhoz kapcsolódóan totóval és ügyességi játékokkal készülünk, ahol a legügyesebb gyermekek között egy ajándékkiadványt sorsolunk ki. A foglalkozáson való részvételhez múzeumi belépőjegy megváltása (gyermekeknek és nyugdíjasoknak 300 Ft., aktív korúaknak 600 Ft.) szükséges.

A foglalkozáshoz regisztráció szükséges.

Tovább »

2015. május 10-én 10 órakor nyílik a XIII. Alföldi Fazekas Triennálé pályázati kiállítása. A pályázat célja népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas-központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése volt. A kiállítást szakmailag értékeli és megnyitja dr. Nagy Molnár Miklós, etnográfus, a pályázat és a kiállítás kurátora Pölös Andrea, etnográfus, muzeológus. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a 10 órakor kezdődő kiállításmegnyitóra a karcagi Déryné Művelődési Központba (5700 Karcag, Dózsa György út 5-7.).

Tovább »

A két éve hirtelen elhunyt legendás népzenész és kutató, Halmos Béla emlékére idén két díjat is átadnak a május 9-én este, a Zeneakadémián redezett Táncház Napi gálaműsoron, ahol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének Elfeledett Székelyföld műsorát mutatják be. Egy arra méltó fiatal prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett Kiss B. György éremkészítővel és ítélt oda idén először a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek.

Tovább »
2015. május 6.

A hónap műtárgya

Május hónap műtárgya a hamarosan Karcagon nyíló XIII. Alföldi Fazekas Triennálé alkalmából a karcagi fazekasság egy remekműve.

Tovább »

Május 9-én várunk mindenkit szeretettel egész nap Budapesten, a Liszt Ferenc téren, Bécsben, Debrecenben, Gátéren, Jászberényben, Máramarosszigeten, Székesfehérváron, Szekszárdon, Zalaegerszegen és Tatabányán!

A Liszt Ferenc téren délelőtt 10-től este 8 óráig énektanítás, mesesarok, gyermekjátékok, múltidéző beszélgetés a Táncházmozgalom nagyjaival, kézműves-foglalkozás, tánc, tánc és tánc várja az érdeklődőket.
Szóljon ez a nap a néptáncról, népzenéről kicsiknek és nagyoknak határokon innen és túl!

Tovább »

Megjelent 2015/16-os bérleteinket, sorozatainkat, képzéseinket tartalmazó programfüzetünk.

„A palota minden nap és minden este kivilágítva várja a magyar népművészet szerelmeseit, alkotókat, előadókat és az érdeklődő nézőket. Kitűnő elődeink boldogan ihatnának a látogatásuk után örömükben még egy pohár bort, mert fél évszázaddal előbbi küzdelmeik egy nagyszerű szellemi vagyonná terebélyesedtek, és méltón képviselik az elődök szándékait: „Hagyományaink éltetését és közkinccsé tételét.”" (Novák Ferenc Tata előszavából)

Tovább »

Május közepén Erdélyben vendégszerepel a társulat a Szarvasének és a Magyar rapszódia című produkciókkal. Ezt követően, május végén és júniusban a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című új műsorukkal turnéznak Nyugat-Ukrajnában, Kárpátalján és Kijevben. Fellépnek az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozaton és ősszel a Budapesti Kulturális Napok Ankarában programsorozaton is.

Tovább »
2015. április 30.

"Kálák és tulipánok"

nemezvirág-készítés a Nyitott Műhelyben

Nyitott Műhely, 2015. április 30., 17-19 óráig

Fotó: Pölös Andrea

Tovább »
2015. április 30.

Webáruházi rendelések

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy május 1-10. közt leadott webáruházas rendeléseket szabadság miatt csak május 11. után áll módunkban feldolgozni.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Holló László, a Népművészet Mestere előadása és gyermekfoglalkozás

2015. április 28.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2015. április 30.

Népzenei kurzus Kosteleken

A gyimesi Kosteleken április 8-12. között népzenei kurzust tartottunk Fábián Éva, Mihó Attila és Ségercz Ferenc közreműködésével és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.
Programkoordinátor: Németh Nóra
Sok-sok élménnyel gazdagodtunk mindnyájan, köszönjük a szíves fogadtatást Bardócz Noéminek, Vaszi Leventének, Ferencz Andrásnak és Almási Piroska néninek.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes két táncosa kapott kitüntetést 2015. április 29-én, a Tánc Világnapja alkalmából rendezett gálaesten.

Lévay Andrea kapta az évad legjobb táncosnője címet és Módos Máté az évad legjobb pályakezdő táncosa kitüntetést.
Szívből gratulálunk nagyszerű táncművészeinknek!

Tovább »

Május 30-án 10 és 24 óra között a citeráé lesz a főszerep a Corvin téren. Változatos, mozgalmas programot kínálunk mindenkinek, aki ellátogat hozzánk: érdekfeszítő előadásokat, az ország különböző pontjairól érkező tehetséges szólistákat, csoportokat hallhatnak. Magyarországi citerakészítők árulják és mutatják be hangszereiket, és lehetőség nyílik ezek kipróbálására is. Az este a „Citera másként…” koncerttel indul, majd padkaporos táncházba, jó kedvű éjszakai együtt dalolásra várjuk az érdeklődőket kivilágos virradatig! 

Tovább »
2015. április 29.

Közeleg a Táncház Napja

Május 9-én az ország számos pontján (Budapest, Debrecen, Gátér, Jászberény, Székesfehérvár, Szekszárd, Zalaegerszeg, Tatabánya), és határainkon túl is (Bécs, Máramarossziget) Táncház napi programok hívják fel a figyelmet a több mint negyvenéves Táncházmozgalom értékeire. A rendezvény központi helyszíne az első budapesti táncház emlékére a Liszt Ferenc tér, ahol délelőtt 10 órától tánc- és énektanítással, mesesarokkal, kézműves-foglalkozással várja egész nap az érdeklődőket a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre. A budapesti programot a Zeneakadémián 19:30-kor kezdődő, Az elfeledett Székelyföld című koncert zárja.

A Táncház Napja előtti héten, május 5-én és 7-én, a Deák Ferenc téren és a Blaha Lujza téren flashmobbal, villámcsődülettel népszerűsítjük a programot. Minden táncoslábú és -kedvű érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Május 8-án, pénteken délután 4 órától A népmese mai élete című előadássorozat következő vendége dr. Bálint Péter, a Debreceni Egyetemen működő Alkalmazott Narratológiai Műhely alapítója és vezetője. Az előadásban Jakab István erdélyi cigány mesemondó mesemondási sajátosságairól beszél és megosztja immár nemzetközi figyelmet is érdemlő évtizedes mesekutatói tapasztalatát.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes idei évadának utolsó székházi előadása lesz május 8-án. A frissen felújított Verbunkos a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel zenében, táncban. A műsorban az előkelő nemzeti szalonok fennkölt hangulatát idéző táncai ugyanúgy megjelennek, mint a kisnemesi verbunkok és csárdások, vagy a paraszti hagyomány páros- és férfitáncai.

Tovább »

Utolsó részéhez érkezett a „Népi kézműves közösségek” konferencia-sorozat. A Hagyományok Háza támogatásával született meg az a 7 régiót felölelő program, melynek témája a népi kézműves közösségek, az azokkal szemben támasztott szakmai elvárások, a közösségek helyzetét, múltját, jelenét, jövőjét elemző előadások voltak. A sorozat rendkívül sürgető és időszerű kérdésekre próbálta felhívni a figyelmet, illetve párbeszédet indítani az alkotóközösségek és a döntéshozók között.

Tovább »

A Népi Iparművészeti Osztály népi iparművészeti zsűrizést hirdet meg Győrött 2015. május 19-én. A minősítéshez a kérelmeket (adatlap) 2015. május 5-ig kell eljuttatni az osztályra. A következő szakágakban hirdetjük meg a zsűrizést: hímzés; népviseleti baba; fazekas munka, fafaragás, mézeskalács, bőrműves; fonott és szőtt használati tárgyak: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma; népi játék stb.

Tovább »

Március és június köz hat alkalommal kerül megrendezésre az a meghívásos továbbképzésünk, ahol több területről érkező szakember mentorok segítségével keres új felhasználási lehetőséget a hagyományos bőrhímzés mintáinak, technikáinak továbbéltetésére. A ma kapható alapanyagok megmunkálásának kikísérletezése mellett a tervezői gondolkodásmódot is fejlesztjük. A vezetők a gondosan megválasztott résztvevők munkáját segítik a tervezéstől a portéka elkészültéig, egyfajta mentor szerepet látva el. A program meghívásos, jelentkezni nem lehet rá.

Tovább »

Az Erdélyi Táncházzenészek Találkozója mintájára, tavaly első alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója sikere azt jelzi, a nagyszabású kezdeményezés folytatására igény van. Ezért most már tollal is be lehet írni a naptárakba, hogy szeptember 5-6-án lesz a II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója. Szeptember 5-én, szombaton a nagyközönséget várjuk a szentendrei Skanzenbe népzenével, kézműves-foglalkozásokkal, játék és tánctanítással, mesemondással, énektanítással, hangszerbemutatóval, koncertekkel, vásártérrel, gálaműsorral. Ezt követi 6-án egy zártkörű, népzenészeknek szóló szakmai nap. Részletek hamarosan!

Tovább »

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye a Nemzeti Tehetség Program támogatásával Kalotaszegen, a Zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-Központban nevelkedő gyerekek számára komplex hagyományismereti tábort tartott 2015. április 9-12 között. A zsoboki program a Hagyományok Háza egy hosszabb távú kezdeményezésének egyik fontos, úttörő állomása. A „Magvető” programsorozat a társadalmi felelősségvállalás jegyében indult útjára. Célcsoportja nevelőotthoni körülmények között élő gyermekek. A néphagyományra épülő tevékenységekkel: a népi játékkal, tánccal, énekléssel, mesével, élőzenés táncházzal, a természetes anyagokkal való kézműveskedés tudatos alkalmazásával alakítjuk ki az egyes alkalmakat.

Tovább »
2015. április 21.

Képek a népmesetanfolyamról

Magyar népmese – hagyományos mesemondás

A szövegfolklór tanulása és tanításának módszertana

60 órás akkreditált képzés

Fotó: Nagy Gabriella

Tovább »
2015. április 21.

Almárium bérlet

Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes és mezőpaniti hagyományőrzők

a Székely-Mezőség tánchagyományai

2015. április 18.

Fotó: Antal Alice

Tovább »

A Hunfalvy János Szakközépiskola tanárai a Hagyományok Házát választották a szóbeli irodalom érettségi huszadik tételének.
Az iskola közel hatvan, érettségire készülő diákja az intézmény munkatársainak segítségével megismerkedhetett többek között a Budai Vigadó épületével, a Magyar Állami Népi Együttes munkájával, a kézműves műhellyel, a könyvtárral és a jelmeztárral.
Az intézmény munkáját egyébként közelebbről is megismerhetik a középiskolások, hiszen a 2011 óta kötelező ötven órás közösségi szolgálatot nálunk is lehet teljesíteni.

Tovább »

A hónap műtárgya sorozatunk áprilisi darabjához kapcsolódóan Holló László, a népművészet mestere tart előadást „Merre tart a festettbútor-készítés?” címmel április 28-án 17 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

A gyermekeket a hónap műtárgyához kapcsolódó, bútorfestő múzeumpedagógiai foglalkozással várjuk. A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

A Kárpát-medence táncos öröksége képzésünk utolsó hétvégéjén, április 25-26-án az eddigiekkel ellentétben nem egy tájegység táncos hagyományival ismerkedhetünk, hanem az eszközös táncokkal szerte a Kárpát-medencéből. A kanásztánc, pásztorbotoló és cigánybotoló rejtelmeibe Babinecz Sándor vezeti be az érdeklődőket. A képzés alkalmai nyitottak minden néptánc iránt érdeklődő számára, a hétvégéken tanfolyami kereteken kívül, pedagógus végzettség nélkül is részt lehet venni. Kérjük azonban, hogy a résztvevők hozzanak magukkal botot!

Alkalmi részvételi díj: 10 000 Ft/fő/hétvége

Tovább »
2015. április 17.

Bőrmustra a Múzeumban

Bőrmustra címmel retrospektív kiállítás nyílt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében a Hagyományok Háza 15 éve indult bőrművestanfolyamán végzettek munkáiból. A kiállítás megtekinthető 2015. július 2-ig, hétfőtől csütörtökig 9-16 óra, pénteken 9-13 óra között.

Tovább »

„Holb Margit textíliáin, egyszerűségükben is rendkívül változatos falképein a gondolat és az érzelem vibrál a tudatosan és ösztönösen alkalmazott művészi eszközök gazdagságában.” (Fodor Éva)

A művésznő kiállítása 2015. május 13-án 16 órakor nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, melyet N. Dvorszky Hedvig Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész nyit meg. A kiállítás megtekinthető 2015. július 11-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

A Népi Iparművészeti Osztály népi iparművészeti zsűrizést hirdet meg Budapesten 2015. május 5-én. A minősítéshez a kérelmeket (adatlap) 2015. április 22-ig kell eljuttatni az osztályra. A következő szakágakban hirdetjük meg a zsűrizést: hímzés; szűrrátét; szőttes; kékfestő textíliák; csipke; viselet; népviseletes baba; paszomány és kötött gomb; szűr munkák; szűrrátét; népi játék (textil alapanyagból)

Tovább »
2015. április 15.

Táncból, jányból bokréta

Határon túlról érkező vendégeink, a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes két remek előadását tekinthetik meg május 9-én a Hagyományok Háza színpadán. Délelőtti családi sorozatunkban az egyik legősibb elemeket hordozó tündérmesénket, a Fehérlófiát állítják színpadra  Könczei Árpád rendezésében. Este a Varga János rendezte Szem látta, szív szerette - Táncból, jányból bokréta című előadással székelyföld néhány kincset őrző falujának felfedezésére invitáljuk a nagyérdeműt.

Tovább »

„Erre a zenére Juhász Zoltánék nyitották meg a fülem. Nem is hagyott nyugodni, hogy én is részese legyek, tanuljam, élvezzem, játsszam. Így történt, hogy Juhász Mester előbb adott néhány felvételt, s mikor újabbakat kértem azt mondta: “menjél gyűjteni” – ami olyan, mint amikor az egyszeri palóc ember a Dunából egy hajókötelet vonszolt kifelé, de annak sehogy sem akart vége lenni, ezért így kiáltott fel, “hát ennek meg levágták a végét!?”. Hála Istennek így van. Ebbe a végtelen történetbe tekinthetünk bele április 24-én, amikor Pál István szavaival élve, “felszabadulnak az állatok”.”