Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2014 · 2013 · 2012 · 2011

A Nyílt hét keretében, szeptember 16-án 18 órától tartja a Hagyományok Háza Baráti Köre őszi első klubestjét, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A találkozón Nagy János Nándor elnökségi tag Vadászati hagyományok címmel ad elő, valamint a klubtagok beszámolnak a nyári, felvidéki kirándulásukról. A rendezvény ingyenes, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

Meghosszabbított jelentkezési határidővel, szeptember 16-ig lehet jelentkezni elsősorban pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek szóló nyílt napunkra szeptember 19-én, 10-17 óra közt, melynek keretében folytatódik Jó gyakorlatok konferenciasorozatunk. A nap témája: Néphagyomány - jó gyakorlatok, társadalmi hasznosulás. Célunk olyan, a néphagyományra épülő pedagógiai, közművelődési és közösségteremtő programok bemutatása, amelyek mások számára is példaképül szolgálhatnak. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Még lehet jelentkezni immár hagyományosnak mondható Nyílt hetünk Táncvásár - Játszva táncoljunk, táncolva fejlesszünk! című programjára. A szakmai, módszertani egész napos program elsősorban a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat kívánja megszólítani. Az idei év központi témája a tehetséggondozás, illetve a néptánccal történő fejlesztés lehetőségei lesz.

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 15.

Tovább »

Szeptember 12-én kéthetes magyarországi turnéra indul a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Vádorúton – otthonról haza című műsorával. A turné záró előadásaira szeptember 28-án, vasárnap a Hagyományok Házában kerül sor három, majd este hét órakor.

A Szűcs Gábor koreográfus, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője rendezte produkció által Felcsík, Jászság, Nyírség, Szilágyság, Kalotaszeg, Bonchida, Mezőkölpény, Vajdaszentivány táncaiból kaphatnak ízelítőt a nézők.

Tovább »

Szeptember 15-ig várjuk a regisztrációkat Nyílt hetünk múzeumi nyílt napjának programjaira. Múzeumi napunk idén a népi bőrművesség köré épül, így hagyományos, nagy sikerű tárlatvezetéseink és raktárbejárásunk mellett ezúttal a bőrművesség egykori és mai helyze­téről szóló előadásokkal, bőrműves-bemutatóval és kézműves-foglalko­zással várjuk szeretettel az érdeklődőket.

Tovább »

Szeptember 6-án, szombaton kerül megrendezésre az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója a Szentendrei Skanzenben. A tíz portán folyamatosan szóló népzene mellett családi programokkal (kézműves-foglalkozások, játék és tánctanítás, mesemondás, énektanítás és hangszerbemutató), koncertekkel, vásártérrel, hangszerkészítők bemutatójával és jobbnál jobb borokkal várjuk az érdeklődőket.
A találkozót az este 19 órakor kezdődő, a találkozón részt vevő zenészek, zenekarok gálaműsora zárja.

Tovább »

Szeptember 12-től péntek délutánonként ismét várjuk régi és új kis barátainkat és szüleiket gyermektáncházunkba. Az Aprók táncában néptánc mellett népdalokkal, kézműveskedéssel, hangszerbemutatóval, az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival ismerkedhetnek a legkisebbek.

Tovább »

A Hagyományok Háza a Magyar Holokauszt Emlékév szellemében tíz alkalmas koncertsorozatot hirdet. A Fonóban szeptembertől kéthetente egy-egy olyan zenekar lesz a vendégünk, akiknek munkásságában jelen van a zsidó és cigány népzenei hagyomány. A sorozat nyitókoncertje szeptember 10-én lesz, fellépnek: Técsői Banda (Técső, Kárpátalja) és Mihai Emil (Buza, Mezőség).

Tovább »

Szeptember 10-ig lehet jelentkezni Jó gyakorlatok konferenciasoroztunk második konferenciájára, ami a Nyílt hét keretében, szeptember 19-én, 10-17 óra közt kerül megrendezésre a Hagyományok Házában.

Címe: Néphagyomány - jó gyakorlatok, társadalmi hasznosulás.

Célunk olyan, a néphagyományra épülő pedagógiai, közművelődési és közösségteremtő programok bemutatása, amelyek mások számára is példaképül szolgálhatnak.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Immár negyedik alkalommal hirdetjük meg bemu­tatkozó hetünket, ahol egy hétbe sűrítve adunk ízelítőt az év 365 napján folyó munkánkból. Tematikus napokon mutatkoznak be a ház részlegei, lesz többek között jelmezraktár-bejárás, nyílt próba,  múzeumi tárlatvezetés, kézműves-foglalkozás, gyerekprogram, bőrműves-bemutató, jegyeink 25 százalékos kedvezménnyel vásárolhatóak meg. Szokásos programjaink mellett most is készülünk egyedi progra­mokkal, érdekességekkel, újdonságokkal.  Az idei nyílt héten például egy kicsit mindenki „államissá” válhat, hiszen az Magyar Állami Népi Együttes egy-egy jel­mezébe, viseletébe öltözve készülhet róla kép a vi­lágot jelentő deszkákon. A Corvin téren kívül programjaikkal (kézműves-foglalkozásokkal, népzenei, táncos produkciókkal, táncházzal) találkozhanak a Nemzeti Vágtán is.

Tovább »

OKJ-s képzéseink akkreditációs engedélyezési eljárásának elhúzódása miatt azokra a képzéseinkre, amik még nem teltek be, továbbra is lehet jelentkezni. Nemezkészítő tanfolyamunkra már sajnos nem tudunk több jelentkezőt fogadni.

Jelentkezni a jelentkezési lap visszaküldésével, illetve a 3 000 Ft-os beiratkozási díj befizetésével lehet. Azoknak, akik szívesen betekintenének több szakma rejtelmeibe is, mielőtt egy több féléves képzésre adják a fejüket, azoknak ajánljuk szakköreinket, ahol egy-egy mesterség alapjaiba vezetjük be az ez iránt érdeklődő felnőtteket.

Jelentkezési határidő: szeptember 15.

Tovább »
2014. augusztus 26.

Irány a Skanzen!

I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója szeptember 6-án a szentendrei Skanzenben!
A tíz portán folyamatosan szóló népzene mellett családi programokkal (kézműves-foglalkozások, játék és tánctanítás, mesemondás, énektanítás és hangszerbemutató), koncertekkel, vásártérrel, hangszerkészítők bemutatójával és jobbnál jobb borokkal várjuk az érdeklődőket.
A találkozót az este 19 órakor kezdődő, a találkozón részt vevő zenészek, zenekarok gálaműsora zárja.

Tovább »
2014. augusztus 21.

Figurás bérlet az új évadban

Figurás bérletünk új évadában Bácska, Nyírség, Mezőkölpény és Csallóköz tájaira kalauzoljuk 6–10 éves nézőinket a Szilas Táncegyüttes, a Tordasi Pillikék, a nyíregyházi Vásárhelyi László AMI és a csallóközi Pi'n'Tű és Kismegyer-Csilizke gyerekcsoportok valamint dr. Sándor Ildikó néprajzkutató segítségével. Megismerkedünk a fenti kistájak gazdag zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, viseletével, gyermekjátékaival. Szokásunkhoz híven a közönség aktív részvételére is számítunk.
Bérletünket elsősorban iskolai csoportoknak ajánljuk, illetve minden, néphagyományok iránt fogékony 6-10 éves gyereknek és hozzátartozóinak.

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

Tovább »

Azon népzenészek kedvéért, akik szeretnének jelentkezni, de eddig nem tették meg,  meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója szakmai programjára. Regisztrációkat augusztus 29-ig, illetve a helyek beteltéig tudunk elfogadni. A helyek betelte után, illetve regisztráció hiányában sajnos még fizetség ellenében sem áll módunkban szállást és ellátást biztosítani.

Tovább »

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett Jó gyakorlatok konferenciasorozat nyitókonferenciája, melyen magyar előadók mellett norvég, török és német vendég-szervezetek a kézműves néphagyományok átörökítésére vonatkozó jó gyakorlatait is megismerhették a résztvevők. A konferencia mind szakmailag, mind hosszú távú szakmai kapcsolatok tekintetében gyümölcsözőnek mondható.

A konferencián elhangzott előadások anyaga honlapunkon olvasható.

Tovább »

Bensőséges ünnepség keretében avatták fel a Halmos Béla építészmérnök és fia, dr. Halmos Béla Széchenyi- és Magyar Örökség díjas népzenekutató, előadóművész tiszteletére állított emléktáblákat vasárnap délután. A gyulai önkormányzat által állított emléktáblák tanúsága szerint az apa, a hazai urbanisztika kiemelkedő kutatója, a gyulai műemlékvédelem egyik kezdeményezője 1948–1961 között, míg fia, az UNESCO szellemi-kulturális örökséglistájára felvett táncházmozgalom egyik alapítója, a város díszpolgára 1948-tól 1965-ig élt az Ecsedi utca 14. szám alatti családi házban.

Tovább »

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat - többek között a Népművészet Ifjú Mestere díjakat - adott át augusztus 20-a alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn, a Pesti Vigadóban.

A kitüntetetteket méltatva Balog Zoltán hangsúlyozta: ők Magyarország "hozzáadott értéke", hozzátette, vannak történelmi példaképek, de akadnak példaképek a mindennapi életben is, ilyenek a kitüntetettek is. Népművészet Ifjú Mestere díjban részesült többek között Ágfalvi György és Hetényi-Kulcsár Klára, a Magyar Állami Népi Együttes két táncművésze is. A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »

Augusztus 18-ig várjuk népzenészek, hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek és énekesek jelentkezését az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójára, amely szeptember 5-6. között kerül megrendezésre Szentendrén. Szeptember 5-én szakmai napot tartunk regisztrált táncházzenészeknek, ahol mesterkurzusok mellett moderált beszélgetések lesznek aktuális kérdésekről, létező jó gyakorlatokról. És persze sok-sok zenélés, kötetlen beszélgetések, közös főzés és vigadalom...

Szeptember 6-án pedig a szentendrei Néprajzi Múzeumban a nagyközönség számára is nyitott, egész napos programmal várjuk a népzene kedvelőit.

Tovább »

A Hagyományok Háza  tevékenységét bemutató mesterségbemutatók, játszóházak és kiadványok mellett a Mesterségek Ünnepén  látható a Hagyományok Háza és az ózdi  Bükika Alapítvány szakmai együttműködésével  a Nyiss ajtót a Barkóságra címmel  létrejött program során elkészült helyi termék kollekció is. Ezek az alkotások  az elfelejtett, de újra megtalált barkó hímzések, szőttesek, viseletek, festett bútorok mintakincséből készült mai, használható helyi termékek, melyeket a helyi fiatalok készítették a program során.

Tovább »

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmával átadta az idei Népművészet Mestere díjakat. Az állami kitüntetéssel a népművészek valamely alkotását, vagy életművét ismerik el saját alkotóközösségükön belül, a környezetükre hatást gyakorló, mintaadó, jelentős hagyomány-átörökítő és értékmentő tevékenységükért.

A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »

Az idei Mesterségek Ünnepén, amelyet  2014. augusztus 16. és 20. között XXVIII. alkalommal rendeznek meg a Budai várban, az érdeklődők több helyszínen is találkozhatnak a Hagyományok Háza programjaival. 17-én a Palota Színpadon a Népművészet Mestere díjátadó ünnepségével, a Fölszállott a Páva díjazottjainak műsorával és Páva Gálával várjuk az érdeklődőket, 18-án nemzetközi szakmai konferenciát tartunk a Széchényi Könyvtár Dísztermében, a négy nap során pedig mesterségbemutatóink, játszóház és kiadványvásárunk színesíti a Mesterségek Ünnepe kínálatát.

Tovább »

Szeptember 8-ig lehet jelentkezni  60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzésünkre, amelyet olyan pedagógusoknak ajánlunk, akik szeretnének megismerkedni a néptánc alapjaival, a népi játékok rendszerezésével és típusaival, átadásuk módszertanával, és tudásukat alkalmazni szeretnék az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon.

Tovább »
2014. augusztus 13.

Őszi programfüzet

Megjelent őszi programfüzetünk!

Részletek a Nyílt hétről, a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójáról, a Magyar Állami Népi Együttes legújabb bemutatójáról, színpadi műsorainkról, sorozatainkról, ősszel nyíló kiállításainkról, előadás-sorozatainkról és általában minden jóról, ami a Házban, az Intézményben zajlik.

Szemezgessenek kedvükre!

Tovább »

„Néphagyomány - jó gyakorlatok, társadalmi hasznosulás” címmel a nyílt hét keretében idén is tartunk nyílt napot pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek. Évenként egy-egy kiemelt témában a néphagyomány mai közvetítésének lehetőségeit mutatjuk be. 2014 szeptember 19-én a „Jó gyakorlatok” mutatkoznak be. Célunk olyan, a néphagyományra épülő pedagógiai, közművelődési és közösségteremtő programok bemutatása, amelyek mások számára is példaképül szolgálhatnak.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési hatáisdő: szeptember 10.

Tovább »
2014. augusztus 12.

Webáruházi rendelések

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy az augusztus 20-a után leadott webáruházas rendeléseket szabadság miatt csak szeptember 4. után áll módunkban feldolgozni.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Logótervezési pályázatunk új beküldési határideje:

2014. augusztus 11. 12 óra

A beérkező pályaművekből a Hagyományok Háza szakmai zsűri bevonásával választja ki 2014. augusztus 12-ig a nyertes pályaművet, amelynek alkotójával 2014. augusztus 15-ig veszik fel a kapcsolatot. (A nyertes logóterveket vektoros formátumban, a betűket görbévé alakítva, a betűtípus nevének megadásával, CMYK, direkt színes, szürkeárnyalatos és negatív formátumban kell majd leadni.)

Tovább »
2014. augusztus 7.

A Nagy Háború katonadalokban

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az  I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet amatőr népzenei együttesek számára.

A Bartók Béla és Kodály Zoltán közös munkájaként megjelent, 1916-18. között összegyűjtött 101 katonadalból a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetével együttműködésben az NKE kiválasztott 70, a Nagy Háború inspirálta népdalt, melyeket a Honvéd Együttes művészei játszottak és énekeltek fel.

A pályázat célja a meglévő zenei gyűjtemény bővítése.

Pályázat benyújtásának határideje: 2014. augusztus 25.

Tovább »
2014. augusztus 7.

Az anyagtól a műalkotásig

Molnár Imre bőrműves iparművész kiállítása

2014. augusztus 1.–szeptember 27.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Tovább »

Az idei Népművészet Ifjú Mestere pályázatra érkezett, zsűri által javasolt legkiválóbb munkákból nyílt kiállítás augusztus 15-én 11 órakor a Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében.

A díjazottak névsorának nyilvánosságra hozatalára és a díj átadására augusztus 20-a alkalmából kerül sor.

A kiállítás megtekinthető szeptember 26-ig, hétfőtől csütörtökig 9:00 - 16:00, pénteken 9:00 - 13:00 közt.

Tovább »

OKJ-s képzéseink és népi játszóházvezetői tanfolyamunk jelentkezési hatáidejét, leendő hallgatóink kérésére, augusztus 31-re változtattuk. A nyár utolsó napjáig várjuk tehát a kézműves szakmát tanulni vágyók, illetve a magukat továbbképezni kívánó pedagógusok jelentkezését. A képzéseink nincsenek szakirányú diplomához kötve. Jelentkezni a jelentkezési lap visszaküldésével, illetve a 3 000 Ft-os beiratkozási díj befizetésével lehet.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója logójának megtervezése. Célunk az aktív/érdeklődő népzenész, táncházas közönség és a családok figyelemfelkeltése, megszólítása, ezért szeretnénk, ha a logó fiatalos, barátságos, derűs lenne. A tervezésnél a fő cél mellett fontos szempont a rendezvény jellegéből adódó tradíció és hagyománytisztelet is, valamint annak a kifejezése, hogy a Kárpát-medencei táncházzenészek egy nagy közösséget alkotnak. A nyertes pályamunka alkotójától a logót és annak mindennemű felhasználásának jogát a Hagyományok Háza bruttó 50000 Ft-ért megvásárolja.

Beküldési határidő: 2014. augusztus 7. 12:00

Tovább »

Meghosszabbított határidővel, augusztus 11-ig lehet jelentkezni a Jó gyakorlatok nemzetközi konferenciasorozat nyitókonferenciájára, melynek témája a néphagyomány átörökítésének jó gyakorlatai, különös tekintettel az egész Európában a szakmai kiöregedéssel küzdő kézművesszakmák oktatására. A sorozat célja, hogy előmozdítsa a nemzetközi szintű szakmai összefogást, elindítsa a közös gondolkodást, és a legjobb példákat egybegyűjtse. A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrált vendégeinknek a 28. MESTERSÉGEK ÜNNEPÉRE szakmai jegyet biztosítunk, melynek ára 1 000 Ft. A jegy, mely augusztus 18., 19. és 20-ra jogosít belépésre a MESTERSÉGEK ÜNNEPÉRE, a konferencia helyszínén vásárolható meg.

Tovább »

Az anyagtól a műalkotásig címmel nyílik kiállítás pénteken a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Molnár Imre, Ferenczy Noémi díjas bőrműves, iparművész gyűjteményes kiállítását láthatja a nagyközönség. A neves művész a hetvenes évek elejétől aktív kiállító, számtalan önálló kiállításon mutatta be bőrből készült alkotásait itthon és külföldön egyaránt. Ez a kiállítás fényes bizonyítéka annak, hogy a bőr, e nehezen megóvható szerves anyag is alkalmas tárgyi környezetünk megújítására, feldíszítésére. 

A kiállítás megnyitó ünnepsége augusztus 1-én 17 órakor kezdődik, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk! A kiállítást megnyitja: Jankovics Marcell művelődéstörténész, rajzfilmrendező.

Tovább »

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg a XX. Országos Szőttespályázatra érkezett pályamunkákból összeállított kiállítás a hevesi Háziipari Szövetkezet Központjában. A kiállítás megnyitójára és díjátadó ünnepségére 2014. július 25-én 11 órakor kerül sor. A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.
A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg a XX. Országos Szőttespályázatra érkezett pályamunkákból összeállított kiállítás a hevesi Háziipari Szövetkezet Központjában. A pályázat kiemelt témája idén a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítése volt. Pályázni lehetett hagyományos és modern kategóriában.

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.
A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »

A nyári szünetre való tekintettel augusztus 31-ig lehet jelentkezni ősszel induló OKJ-s képzéseinkre.

Akik még nem tudják, melyik népi szakmát válasszák, azokat szeretettel várjuk a 28. Mesterségek Ünnepén a Hunyadi Udvarban mesterségbemutatóval.

Azoknak, akik szívesen betekintenének több szakma rejtelmeibe is, mielőtt egy több féléves képzésre adják a fejüket, azoknak ajánljuk szakköreinket, ahol egy-egy mesterség alapjaiba vezetjük be az ez iránt érdeklődő felnőtteket.

Tovább »

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

2014. július 25.–szeptember 27.

Kiálltás megnyitó: 2014. július 25., 17 óra

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A „Forgószél és Garabonciás” országos hon- és népismereti levelezőverseny húsz nyertes versenyzője kapott meghívást a Hagyományok Háza és az Élő Hagyomány Alapítvány idei táborába, ahol a gyerekek egy héten keresztül, reggeltől éjszakába nyúlóan értékes és élményt adó programokon vettek részt: népi- és sportjátékokat tanultak, néptáncoltak, természetes anyagokból hagyományos technikákkal játékokat, különféle tárgyakat készítettek, népdalokat tanultak és meséket hallgattak. (Fényképes beszámoló itt)
A 2014/2015-ös tanévi versenyre is szeretettel várjuk azoknak az iskolásoknak a jelentkezését, akik izgalmas, szórakoztató feladatok megoldásán keresztül szívesen elmélyítenék hon- és népismeretbéli tudásukat, illetve szívesen megismerkednének a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával. Az idei tanév kiemelt témája a népi gyógyászat. Jelentkezési határidő: szeptember 26.

Tovább »

Július 22-én és 23-án nagy érdeklődés mellett zajlott az idén második alkalommal meghirdetett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál kísérőrendezvénye. Tavaly népies műzenét játszó hegedűsök jelentkezését várták, míg idén hagyományos magyar népzenészek számára hirdették meg a versenyt. A megmérettetésre a szakma legjobbjai adták be jelentkezésüket a Kárpát-medencéből. A verseny egy millió forintos fődíját Dezsőházi Tamás debreceni prímás nyerte.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Mesterségek Ünnepéhez kapcsolódva közös nemzetközi konferenciával indítja útjára a Jó gyakorlatok konferenciasorozatot. Az első konferencia a néphagyomány átörökítésének legjobb példáit mutatja be, különös hangsúlyt fektetve az egész Európában a szakmai kiöregedéssel küzdő kézművesszakmák oktatására. A sorozat célja, hogy előmozdítsa a nemzetközi szintű szakmai összefogást, elindítsa a közös gondolkodást, és a jó példákat egybegyűjtse.

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő: augusztus 4.

Tovább »
2014. július 23.

VIII. TÁ-BOR 2014

Szajol, 2014. július 13-19.

Fotó: Beszprémy Katalin, Dóra Fruzsina és Legeta Márta

Tovább »

Idén közel 180-an vettek részt az immár 8. alkalommal megrendezett TÁ-BOR-ban. Az Élő Hagyomány Alapítvány és a Hagyományok Háza közös táborában a résztvevők, gyerekek és idősek, családok és csoportok belekóstolhattak a bútorfestés, szövés, kosárfonás, faragás, nemezelés, viseletvarrás, hímzés, gyógynövényekből készíthető kozmetikumok készítésének rejtelmeibe, volt közös ének- és tánctanulás, táncház. A gyermekek részére a korosztályonkénti sajátosságoknak megfelelően váltották egymást a népi sportjátékok, kézműves foglalkozások, tánc és ének tanulás. A változatos programokról a Hagyományok Háza munkatársai és tanfolyamaink oktatói gondoskodtak.

Tovább »

Már lehet jelentkezni immár hagyományosnak mondható Nyílt hetünk Táncvásár - Játszva táncoljunk, táncolva fejlesszünk! című programjára. A szakmai, módszertani egész napos program elsősorban a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat kívánja megszólítani. Az idei év központi témája a tehetséggondozás, illetve a néptánccal történő fejlesztés lehetőségei lesz.

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 15.

Tovább »

A XX. Országos Szőttespályázatra érkezett pályamunkákból nyílik kiállítás a hevesi Háziipari Szövetkezet Központjában 2014. július 25-én. A pályázat kiemelt témája idén a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítése volt. Pályázni lehetett hagyományos és modern kategóriában.

XX. Országos Szőttespályázat és Kiállítás megnyitójára és díjátadó ünnepségére 2014. július 25-én 11 órakor kerül sor a  Háziipari Szövetkezet Központjában (3360 Heves, Kossuth Lajos út 26-28.).

Tovább »

Július 25-én 17 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban a III. Országos Faműves Pályázat zsűri által kiválogatott munkáiból nyíilk kiállítás A fák titkos szíve - Megújuló tárgyi világunk a mai lakáskultúrában címmel. Az ország különböző pontjairól, többek között Miskolcról, Egerből, Gyuláról és Pécsről érkezett munkák közt vannak olyan tárgyak, amelyek a hagyományos kultúrát őrzik, és olyan alkotások is, amelyek az új gondolkodásmód szerint készültek el.Mindkét megnyitóra szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Tovább »

Kárpátalján tartottak népzenei-néptáncos mesterkurzust helyi pedagógusoknak magyar szakemberek. Pál István „Szalonna” népzenész az MTI-nek arról beszélt, hogyan próbálják meg életre kelteni a táncház-mozgalmat és a magyar népzenét az Erdős-Kárpátok tövében.

Tovább »
2014. július 15.

Virtuózok Balatonfüreden

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke az Anna-bál Prímásversenyét idén a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára hirdette meg. A nyilvános színpadi versenyt az Anna-bál előtti héten, július 22-én 15 órától és július 23-án 10 órától tartják a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. A gálaműsor július 23-án 21 órakor kezdődik a Gyógy téren.

Tovább »
2014. július 15.

Webáruház zárva tartás

Értesítjük kedves vásárlóinkat, hogy központi leltár miatt július 20. és augusztus 1. között webáruházunk szolgáltatása szünetel. Augusztus 2-től ismét szeretettel állunk rendelkezésükre.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

2014. július 13-án ünnepélyes keretek között kerültek átadásra azon oklevelek, melyeket az első kárpátaljai népzene- és néptánc mesterkurzuson résztvevő kárpátaljai pedagógusok vehettek át. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló program során mintegy százhúsz táncos és muzsikus Kalotaszeg táncaival és zenéivel ismerkedhetett meg, melyről a Kuruc Fesztiválon koncert formájában számot is adott.

Tovább »

A leheletfinom textíliák és a markáns égetett edények szerelmeseinek ajánljuk Fekete-fehér című kiállításunkat, mely még ezen a héten, július 19-ig tekinthető meg. Két szakág, és két alkotó: a szövőasszony, Fülöp Pálné és Fazekas Lajos fazekas közös kiállítása. Keddtől szombatig 10 és 18 óra között várjuk az érdeklődőket a Fő utca 6. szám alatt.

Tovább »

2014. július 9.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Mérlegképes könyvelőt keresünk pénzügyi ügyintéző állásba. Feladata: ÁFA bevallások elkészítése, hazai és uniós forrásból származó pályázatok pénzügyi előkészítése és elszámolása, gazdasági ügyintézése. A pályázat benyújtásának határideje 2014. július 29.

Tovább »

Népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyamunk szerves része a nyári szakmai tábor. Az egyhetes szigligeti tábor során azok a komolyabb vizsgadarabok készülnek el, melyekre év közben, a foglalkozásokon nincs idő, vagy hely: nemezpapucsok, virágszőnyegek, kosarak, a népi konyha finomságai. A tavaly indult tanfolyam hallgatóinak augusztus közepéig kell leadniuk a záródolgozatot, ennek elbírálása után kerül sor a gyakorlati vizsgára, melynek része a néprajzi szóbeli vizsga, a gyakorlati vizsga és az év közben készített tárgyak bemutatása.

A képeket Verbőczi Dóri készítette.

Tovább »

Szeptember 5-6. között Szentendrén kerül megrendezésre az első Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója, amelyre szeretettel várjuk népzenészek, hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek, énekesek jelentkezését. A mintát a kilenc éve Gyimesben működő Erdélyi Táncházzenészek Találkozója adta. Célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a táncházzenészek nagy családjának a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre, a szakmai problémák megvitatására, miközben a nagyközönség is betekintést nyerhet tevékenységükbe.

Jelentkezési határidő: 2014. augusztus 18.

Tovább »

Aki eddig elmulasztotta volna, még július 12-ig megtekintheti három extravagáns fazekas művész, Berta István, Domonkos László és Veres Gyula közös kiállítását. Három, mindent és mindenkit, néha még saját magukat is megkérdőjelező, helyüket, és mindig az új utakat kereső, szakmájukat kiválóan tudó, de állandóan nyughatatlan elme nemcsak fazekas kiállítása.

Tovább »

A héten három nyári fesztiválon is fellép a Magyar Állami Népi Együttes. Július 9-én, szerdán este 21 órakor az amerikai turné műsorával, a Magyar rapszódiával indul a Szépasszonyvölgyi Márai Látogatóközpont szabadtéri színpadán a XXVI. Agria Nemzetközi Folktalálkozó.

Július 11-én a XX. Jász Világtalálkozón lép színpadra az Együttes a 10 éve töretlen népszerűségnek örvendő Naplegenda előadással, 12-én este pedig a Földvári Nyári Esték keretében lesz ismét látható a Magyar rapszódia.

Tovább »

Pályázatot hirdetünk gazdasági ügyintéző munkakör betöltésére. A munkakörbe tartozó feladatok: Az intézményen belüli adózási kérdések megoldása, állásfoglalások készítése. Előirányzatok, előirányzat-módosítások kontírozása, könyvelése, analitikus nyilvántartása, az éves elemi költségvetésben meghatározott előirányzat keretek folyamatos figyelemmel kísérése, egyeztetése a teljesítési adatokkal, a szabad keretek kimutatása. A pályázat benyújtásának határideje: 2014. július 25.

Tovább »

Kiállítás nyílik  a XX. Országos Bőrműves Táborban készült munkákból 2014. július 9-én 16 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Időszaki Kiállítótermében. A kiállítást megnyitja: Győriné Fogarasi Katalin tanár és Torma László főrestaurátor főtanácsos. A kiállítás 2014. augusztus 11-ig tekinthető meg, hétfőtől csütörtökig 10-16 óra, pénteken 10-13 óra között. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Tovább »

Népi ékszerkészítő tábort tartott a Hagyományok Háza a Tápióbicskei Tápiósi iskola tanyáján. Az alkotótábor június 16-21. között valósult meg, melyre 10 tehetséges, az Országos Vándorlegény Kiállításon alkotásokkal szerepelt illetve díjat nyert gyöngyfűző fiatal kapott meghívást. A tábor oktatója Nagy Gyöngyi és Péter Szidónia népi iparművész, szervezője Pölös Andrea muzeológus volt. A táborban közel 40 darab hagyományos sárközi gyöngyös kiegészítő készült. Az alkotásokból a tábor utolsó napján kiállítás nyílt a tápióbicskei Fehér István Művelődési Házban. A közösen eltöltött idő igazi közösséget teremtett, amelyben az ifjú alkotók és oktatók egymást erősítették az alkotás útján. A program a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

Tovább »

Szeptemberben ismét elindítjuk népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyamunkat. A 120 órás, pedagógus akkreditált és közművelődés akkreditált képzés során a hallgatók elsajátítják a természetes anyagokból történő játék és tárgykészítés ismereteit, az ünnepeinkre való készülődés tárgyai elkészítésének ismereteit, valamint jártasságot szereznek a szabadban tartandó játszóházak technikáiban. Az előadások során alapvető néprajzi ismeretekre is szert tesznek. A képzés nincs szakirányú diplomához kötve.

Jelentkezési határidő: 2014. július 30.

Tovább »

Július 6-ig tekinthető még meg a Hagyományok Háza OKJ-s nemezkészítő tanfolyam hallgatóinak kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. A kiállítás darabjai közt egyaránt találunk hagyományos és népi ihletettségű, modern darabokat, használati és dísztárgyakat.

Tovább »

A Fővárosi Közgyűlés június 30-i ülésén döntött a fővárosi kitüntető díjak adományozásáról. Határoztak a Pro Urbe Budapest, a Budapestért díj  és más fővárosi kitüntető címek odaítéléséről. Budapestért díjat összesen 22-en kapnak, köztük a Magyar Állami Népi Együttes. A fővárosi elismeréseket hagyományosan minden évben Budapest napján, november 17-én adják át. Szívből gratulálunk!

Tovább »

Meghosszabbított jelentkezési határidővel, június 28-ig lehet jelentkezni a VIII. Nemzetközi Szőtteskonferenciára.

A Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány 2014. július 25-27. között, a XX. Országos Szőttespályázat folytatásaként, Hevesen szervezi a VIII. Nemzetközi Szőtteskonferenciát.

A rendezvény célja bemutatni napjaink szövéskultúráját és azt az alkotói folyamatot, amely elvezette közösségeinket a népi szőttes-hagyományok  feldolgozásától a modern lakás- és öltözködéskultúráig.

A konferencia szakmai védnöke: Pauli Anna iparművész, egyetemi tanár.

Tovább »

Idén harmadszor vett részt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum a Múzeumok Éjszakáján.

Megcsodálhattuk Piroshka (Hegedüs Anna) és a Gubás Társulat ruhakompozícióit és beszélgethettünk az alkotókkal többek közt a magyar hagyományok őrzéséről Németországban, Havasréti Pál, a Balogh Balkán Projekt, Zsikó Zsuzsanna, Kurdi Gábor, Ágoston Béla és Mózer Ádám zenélt a résztvevőknek, a Múzeum időszaki kiállításait Pölös Andrea mutatta be,  Marton László Távolodó legújabb művéből olvasott fel, Bálint Ferenc pedig a bakelitlemezek világába kalauzolt bennünket.

Fotók: Szabó Gábor Lajos, Takács János István és Turbéky Dénes

Tovább »

Az Add tovább! tábor harmadik napján a magyar népzenével és a népi hangszerekkel ismerkedtek a Bolyai Gyermekotthon diákjai. Agócs Gergely Rozi nevű kecskedudájáról, mívesen faragott pásztorfurulyáiról és tárogatójáról mesélt. Berta Alexandra egy prím és egy tenor citerán muzsikált nekünk, Imre Béla játék és táncházi foglalkozást tartott.
A tábor ötödik, egyben utolsó napja sok-sok játékkal, énekléssel és kenyérsütéssel telt. A foglalkozásokat Legeza Márta, Pintér Piroska, Csíki Lóránt és Imre Béla vezette.

A tábor főszervezője Németh Nóra volt.

A fotókat Németh Nóra és Legeza Márta készítette.

Tovább »

Élményben és felejthetetlen programokban idén sem lesz hiány a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban! Ruhabemutató, koncert balkáni zenével, közös éneklés, beszélgetés zenéről, divatról, hagyományoktól, lemezekről.
Vendégeink lesznek Piroshka (Hegedűs Anna), a Gubás Társulat, Havasréti Pál, a Balogh Balkán Projekt, Zsikó Zsuzsanna, Kurdi Gábor, Ágoston Béla, Mózer Ádám, Marton László Távolodó és Bálint Ferenc.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet néptáncos szakelőadó munkakör betöltésére. Feladata a néptáncos szakterület szakmai gondozása, ügyintézése: tanfolyamok, képzések, konferenciák, pályázatok, fórumok kezdeményezése, szervezése és bonyolítása, akkreditációja, kiadványok szakmai gondozása lesz. 

A pályázat benyújtásának határideje: 2014. augusztus 20.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes nem tart évadszünetet a nyáron. Négy előadásukat - az Amerikát megjárt Magyar Rapszódiát, a tíz éve töretlen sikerrel játszott Naplegendát, a Szarvaséneket és a Kincses Felvidéket - több alkalommal láthatjuk nemcsak Budapesten, hanem rendezvények, fesztiválok keretein belül számos vidéki helyszínen is. Fellépnek többek között Győrben, Balatonfüreden, Dunaföldváron és Martonvásáron.

Emellett az új darab, a Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás próbái is folynak már.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes újra színpadra állítja a Kincses Felvidék című előadását, amit 2006-ban Bartók Béla születésének 125. évfordulóján mutattak be.

A Magyar Állami Népi Együttes Kincses Felvidék című műsorával a magyarországi hivatásos együttesek között először foglalja össze a Felvidék etnikailag sokszínű tánc- és zenekultúráját. A Bartók-trilógia I. részét legközelebb június 19-én, 24-én és 26-án láthatjuk a Hagyományok Házában.

Tovább »

A jegypénztár 2014. június 23.–július 6. között zárva tart. A Hungária Koncert által szervezett műsorokra az előadás napján 12 órától lehet jegyet vásárolni. Július 7-től ismét a megszokott rend szerint várjuk Önöket!

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

2014. június 14.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Hagyományok Háza Martin Médiatárában 2014. július 14-től 2014. szeptember 7-ig nyári szolgáltatási szünet lesz. A zárva tartás ideje alatt a szokásos könyvtári háttérmunkák mellett felújítási munkálatok is zajlanak. 2014. szeptember 8-tól ismét a régi nyitvatartási rendünk szerint várjuk Önöket.

Türelmüket és megértésüket köszönjük.

Tovább »

A Múzeumok éjszakájára már vásárolhatók karszalagok a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (Fő u. 6.) és a Hagyományok Háza jegypénztárában (Corvin tér 8.). A karszalaggal június 21-én délutántól késő éjszakáig az összes, programban résztvevő múzeum látogatható. Ára felnőtteknek 1500 Ft, gyerekeknek 6-18 éve közt 600 Ft. 6 év alatt a belépés ingyenes.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 2014-ben harmadszor csatlakozik a Múzeumok éjszakája programjaihoz: többek között divatbemutatóval, zenés előadásokkal, közös énekléssel, koncertekkel és persze tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket.

Tovább »

A Mesterségtanulás képzés résztvevői vehetik át tanúsítványukat a Józsa Judit Galériában (Budapest, V. kerület Városház utca 1.) június 11-én 16 órakor. A rendezvényen köszöntőt mond Józsa Judit kerámiaszobrász és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. Több más meghívott előadó mellett „Mesterségtanulás a barkók földjén” címmel előadást tart a Hagyományok Háza szakmai vezetője, Beszprémy Katalin is. 

Tovább »

5-50% kedvezménnyel kínáljuk könyveink, CD-ink, DVD-ink színe-javát a 85. Ünnepi Könyvhéten, június 12-16. közt a hatos standnál.

Ízelítőül kínálatunkból:

- Hangfelvételek néptáncoktatáshoz -20%

- A Kárpát-medence táncos öröksége - tánctanító DVD-sorozat -20-30%

- Magyar Népi Énekiskola sorozat II-IV -16%

- A kockás füzet - Úttalan utakon Lajtha Lászlóval (Erdélyi Zsuzsanna) -50%

- Egy kiállítás képei és dokumentumai sorozat (szerk: Pávai István) -16-30%

- Csángómagyar daloskönyv (Seres András – Szabó Csaba) -30%

- a Magyar Állami Népi Együttes táncelőadásai -20%

- Régi cigány szótárak és folklórszövegek (szerk: Bari Károly) -16%

Tovább »
2014. június 11.

XIX. Duna Karnevál - Gála

2014. június 14-22. között kerül megrendezésre a főváros számos pontján a XIX. Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivál. A Fesztivál művészi értékekben gazdag, változatos programokat kínál, célja, a határok nélküli magyar kulturális örökségünk világ és európai szintű népszerűsítése.

A karnevál csúcspontjaként június 20-án 20 órai kezdettel egy nagy szabású gálára kerül sor, melyen, a házigazda Duna Művészegyüttes mellett, rövid ízelítőt nyújtanak a fesztiválon résztvevő külföldi együttesek is.

Tovább »

Május 27-én tartotta Tisztújító Közgyűlését a Magyar Táncművészek Szövetsége. Az Elnökség június 3-án döntött a Szövetség elnökének és társelnökének személyéről. Immár harmadszor választották elnöknek Mihályi Gábort, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjét és társelnöknek  Kiss Jánost, a Győri Balett igazgatóját.

Szívből gratulálunk!

Tovább »

Óriási nemzetközi elismerés, hogy Magyarország tagja lett a Szellemi Kulturális Örökség Bizottságnak, így a következő négy évben közvetlenül is részt vehet az UNESCO szellemi kulturális örökség politikájának alakításában.
Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO nagykövete szerint Magyarországon nagyon stabil és szervezett intézményi háttere van a kulturális örökség védelmének. Példaként említette a Szentendrei Skanzen, az MTA kutató műhelyei, a Néprajzi Múzeum óriási gyűjteménye mellett a Hagyományok Házát is. A kormányközi bizottság magyar tagjai között szerepel Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.

Tovább »

A népmese mai élete sorozatunk utolsó vendége dr. Voigt Vilmos folklorista professzor lesz június 13-án. Előadásának címe „Népmesegyűjtések térképen”. Egy térbeli keresést is lehetővé tevő népmeseadatbázis hasznairól beszélgetünk közösen.

A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

A Hagyományok Háza társadalmi szerepvállalásának egyik szép példája a Népművészeti Módszertani Műhely szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló „Add tovább!” Tehetséggondozó Tábor. A napközis tábor célja a művészetek iránt fogékony, állami gondozásban lévő fiatalok megismertetése a népművészet különböző területeivel, élményközpontú, komplex művészeti előadások és foglalkozások segítségével.

Tovább »

Idén először a Hagyományok Háza is részt vesz az Ünnepi Könyvhéten. Június 12-16. között a hatos standnál (Budapest, Váci utca) nagy kedvezményekkel várjuk az érdeklődőket néprajzi, módszertani, kézműves, tánctörténeti könyvritkaságokkal, CD-kel és DVD-kel.

Tovább »

2014. május 30.

Fotó: Heckenast Péter

Tovább »

2014. május 30. 14 óra

Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár, Városi Kiállítóterem, Körmend – Batthyány kastély

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Szerelemkert

A villa

2014. május 30.

Fotó: Dely Kornél

Tovább »

Június 4-én 14 órától mutatkoznak be a Népművészet Ifjú Mestere díj előadóművész kategória idei jelöltjei a Hagyományok Háza színpadán.

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az eredményhirdetésre és a díjátadásra augusztus 20-án kerül sor. A tárgyi alkotóművészet kategória legkiemelkedőbb tárgyit „Ifjú mesterek remekei" című, augusztus 21-én nyíló kiállításunkon tekinteheti majd meg a közönség a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Tovább »

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve kettős, nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára. A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek – maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek.

Nevezési határidő: 2014. június 30.

Tovább »

A hagyományos folklórelőadások kedvelőinek ajánljuk a május 31-i Kincses Felvidék című műsorunkat, melyre jegyek korlátozott számban még kaphatók. Ezen műsorával a Magyar Állami Népi Együttes a magyarországi hivatásos együttesek között először foglalta össze a Felvidék etnikailag sokszínű tánc- és zenekultúráját. Kiindulásként azon tájegységek anyagából merítettek, ahol Bartók népzenekutatói munkássága is elindult (Gömör, Zoborvidék, Felső-Garam mente stb.), ám az igazi szándék nem egy leltár bemutatása volt, hanem inkább Bartók Kárpát-medence-koncepciójának érzékeltetése.

Tovább »

Kiállítás nyíilk május 30-án, Körmenden, a XIX. Országos Fazekaspályázat zsűri által kiválasztott alkotásaiból. A pályázat témája a mai éléskamra kerámiája volt, a kiállításon tehét élelmiszerkészítő- és tároló kerámiákat, tejfeldolgozó, savanyító, folyadék és szárazanyag-készítő és -tároló, sütőedényeket tekinthet meg a közönség.

A kiállításmegnyitóra május 30-án, 14 órakor kerül sor. A vendégeket köszönti: Bebes István, Körmend város polgármestere, a kiállítást megnyitja: V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Tovább »

A nyári szünet előtt még egy alkalommal várjuk az aprókat táncházba péntek délután öttől. Május 30-án pünkösdi játékokkal, dalokkal, szokásokkal ismerkedhetnek meg a legkisebbek.

Ősztől ismét várjuk szeretettel és sok-sok játékkal, dallal, hangszerrel és kézműves-foglalkozással régi és új barátainkat!

Tovább »

„Nemez kézből kézbe” címmel kiállítás nyílt május 29-én a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Ideiglenes Kiállítótermében, melyen a kétéves, OKJ-s nemezkészítő képzésünk sikeres vizsgát tett hallgatóinak vizsgamunkái tekinthetők meg. A kiállítás darabjai közt egyaránt találunk hagyományos és népi ihletettségű, modern darabokat, használati és dísztárgyakat. A kiállítás július 6-ig látogatható.

Tovább »

Kinek ne esne jól a nyári hőségben megpihenni egy hűs teremben, ahol nemcsak a test, a lélek is felüdülhet?

A Fő utca 6. és a Szilágyi Dezső tér 6. szám alatt, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban és annak időszaki kiállítótermében, meghosszabbított kiállításainkkal ezt kínáljunk látogatóinknak. Leheletfinom szőttesek, extravagáns fazekasmunkák, hagyományos és népi ihletettségű, modern nemeztárgyak várják a hozzánk betérőket.

Tovább »

2014. május 21.

Enyedi Ágnes, Kallós Zoltán, Dezsőné Kádár Erzsébet magyarszováti és Eke Péterné Simon Mária buzai énekes asszony, a Tázló együttes, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István Szalonna vezetésével és a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola (Székesfehérvár) növendékei

Fotó: Dely Kornél és Turbéky Dénes

Tovább »

A Hagyományok Háza, Vése Község Önkormányzata és a Magyarországi Kovácsmíves Céh pályázatot hirdet kovácsok, rézművesek, ötvösök, kés- és fegyverművesek és más fémes szakmák kézművesei számára. Pályázni 1–5 db, saját tervezésű és kivitelezésű alkotással lehet, szabadon választott témával és műfajban, vegyes technikával és többféle anyag kombinációjával is.

Pályázat beadásának határideje: július 26.

Tovább »

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a 2014-ben megrendezendő Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdet hagyományos magyar népzenét játszó 16-35 év közötti hegedűsök számára. A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.

Jelentkezési határidő: 2014. június 16.

Tovább »

Felejthetetlen osztálykirándulást nyerhetnek a Mozaik Múzeumtúra fotópályázatán induló középiskolai osztályok. Az „Éjszaka a múzeumban” című kiírására 2014. május 12-től június 10-ig jelentkezhetnek a 9-13. évfolyamos diákok egy múzeum előtt, vagy annak belterében készült osztályképpel. A nyeremény egy igazi álom-osztálykirándulás a június 21-én megrendezésre kerülő Múzeumok éjszakáján, ahova Hajós Andrással és egy Ikarus 630 Cabrióval érkezhet a győztes osztály. Várjuk a fényképezkedni kívánó osztályokat a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba!

Tovább »

Egész estés műsorában két különálló, új előadást visz színpadra a Nagyvárad Táncegyüttes. Az első félidőben a Kalotaszegről kialakult képet, tűz és víz, férfi és nő örök harcának és szenvedélyes egymásra találásának mítoszát táncolják el, míg a második előadásban egy halotti tor és a Gyimesek csodálatos táncos, zenés szokásvilága tárul elénk.

Tovább »

„Színpadon innen és túl II. – Hangulatképek a Fölszállott a páva 2014-es évadából” címmel  összeállítást tekintetnek meg a Hagyományok Házába érkezők Farkas József fotóiból.

Tovább »

Bérleteinket, sorozatainkat igyekszünk úgy összeállítani, hogy mindenki – ifjak és örökifjak, a tánc szerelmesei, zenerajongók, iskolai csoportok, családok stb. – megtalálja közöttük a kedvére valót. Esti táncelőadásaink és koncertjeink különleges színházi élményt nyújtanak, a hétköznap délutáni bérleteket elsősorban az idősebb vendégeink és az iskolai csoportok igényei szerint válogattuk.

Tovább »

Május 16-ig látogatható az „Éneklő madárka” a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében, és 18-ig a „Békévé oldja az emlékezés” című, szabadtéri kiállításunk a Corvin téren.

Az Éneklő madárka a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület összegyűjtött madárábrázolásos tárgyait vonultatja fel: kerámiákat, hímzéseket, szőtteseket, fafaragásokít, csipkéket, mézeskalácsot, nemeztárgyakat, stb.

A Békévé oldja az emlékezés köztéri fotókiállítás zsidók és nem zsidók békés együttélését mutatja be a XX. század eleji Magyarországon.

Tovább »

„A hagyomány továbbvitelének ebben a szakaszában kiemelkedően fontos, hogy ne tegyük tönkre azt. Ne essen áldozatul se a szereplési vágynak, se a pénzhajhászásnak, se a feltünéskedésnek! Maradjon meg kiművelt és árnyalt nyelvezetnek, amilyennek kialakult, hogy ezen a nyelven tudjunk egymással társalkodni. Ez összeköt bennünket és lehetővé teszi, hogy kifejezzük magunkat. Olyan állapotban kell továbbadnunk, ahogy megkaptuk!”

Tovább »

2014. május 10.

Liszt Ferenc tér

Fotó: Boda Gábor, Hont Angéla, Kersák Teca, Turbéky Dénes

További képek a Hagyomány. Éld bele magad Facebook oldalán

Tovább »

2014. május 9, Forint utca

fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

2014 május 7. - össznépi tekerős, dudás mulatság a Keleti Pályaudvar előtt a III. Táncház Napja felvezetéseként

2014. méjus 8. - össznépi kalotaszegi táncrend késő délután a Deák téren. Zenélt a Pimasz zenekar és az Odor zenekar

Fotó: Máthé Kiss Simona és Hont Angéla

Tovább »

Az sem marad le a Táncház Napjáról, aki nem tud személyesen részt venni a programokon. A Liszt Ferenc téri eseményeket élőben közvetítjük a Hagyományok Háza honlapján.

Tovább »

A 2013/14. évi nép- és honismereti levelezőverseny döntőjébe a legalább 194 pontot elérő tanulók jutottak, így 39 diákot várunk szeretettel a döntőbe, a Hagyományok Házába, május 23-án pénteken, 10 órára! Közülük kerül ki majd az a 15 diák, aki nyári jutalomtáborozásban vehet részt.

Tovább »

Az "Iskolapélda" című dokumentumfilm megtekintésére, majd a rendező, Szitnyai Jenő előadására hív a Hagyományok Háza Baráti Köre minden érdeklődőt. A riportfilm helyszíne Mezőség egyik egyik kis faluja, Vice, ahol a csángó szorványkollégium építésére és egyben a fogyatkozó népességű megmentésére szövetkeztek helyi és anyaországi civil szervezetek. A film a 24. órában hívja fel a figyelmet a Mezőség felzárkóztatásánk esélyeire.

Tovább »

Mesterek és tanítványok sorozatunk utolsó, tavaszi előadásán Enyedi Ágnes, Junior Prima díjas népdalénekes lesz vendégünk. Vele, az ő mestereivel, Kallós Zoltánnal és Vakler Annával, mezőségi adatközlő énekes asszonyokkal, valamint a fiatal művésznő tanítványaival találkozhat a közönség május 21-én, este 7 órától.

A koncert után Enyedi Ágnes és Kallós Zoltán dedikálja CD-it.

Tovább »

Május 18-án 17 órától a Junior Prima díjas citeraművész, Berta Alexandra mutatja be második, „Lelkem a lelkeddel” című lemezét. A citerás, népdalénekes művésznő a Zeneakadémia Népzene Tan­székének jelenlegi és végzett hallgatóival, valamint Enyedi Tamással, Horváth Dáviddal és a Virtus együttessel lép színpadra.

Tovább »

2014. május 11-én kerül sor a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató műsor záróprogramjára, a Gálára. A vetélkedő díjazottjaival 19 órától találkozhat a közönség a Hagyományok Háza színháztermében.

Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

Tovább »

A Martin Médiatárban 2014. május 10-én pénteki nyitva tartás szerint, 10-15-ig várjuk Önöket szolgáltatásainkkal.

Tovább »

Villámcsődületet tatrunk május 8-án, csütörtökön 18 órától a Deák téri evangélikus templom előtti téren, ahol kalotaszegi táncrenddel hívjuk fel a figyelmet a közelgő Táncház Napjára.

Mindenkit várunk egy közös táncra!

Tovább »

Mi a viszonya a mesemondásnak és a történetmondásnak? Mi lehet a szerepe a magyar népmeséken kívül a világ népmeséinek? Mi az, ami “hitelesnek”, és mi az, ami “eretneknek” számít? Vannak-e egyáltalán ilyen kategóriák?

Május 9-i alkalmunkon a Gárembucka Napos-Holdas Mesemondók köre, az „Ahol a madár se jár” mesemondókör és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolkór Egyesület mutatkozik be

Tovább »

A népi kultúra nemcsak puszta, puli, gulyás és csárdás, hanem ennél sokkal több – ezt kell a külvilágnak megmutatni. Diószegi László szerint jó úton haladunk, a Fölszállott a páva pedig kitűnő alkalom arra, hogy a népi kultúra kikerüljön a média árnyékából. A történész-koreográfus zsűritaggal párhuzamos életpályákról, szép pillanatokról és a végeredményről beszélgettünk.

Tovább »

Folytatódik az Egy gyékényen árulunk című előadás-sorozat: május 10-én délelőtt 10 órától Ari Ilona tart előadást Német kosármúzeum-Deutsches Korbmuseum címmel, fél 12-től pedig Varga Péter kosárfonó mesterségbemutatójára várjuk az érdeklődőket.

Tovább »
2014. április 30.

Táncház Napja harmadszor

Idén is Táncház Napja – egy nap, amely a népzenéről, néptáncról szól kicsiknek-nagyoknak, országhatáron innen és túl!

A rendezvény sikerén felbuzdulva idén is hívunk és várunk mindenkit a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület egész napos szabadtéri rendezvényére, a Táncház Napjára, amelyet 2014. május 10-én rendezünk meg. A központi esemény Budapesten, a Liszt Ferenc téren lesz.

Tovább »

Május 9-én a Magyar Állami Népi Együttes Hajnali Hold című  előadását láthatja a közönség a Hagyományok Házában. A koreográfia női sorsot állítja a központba és mindehhez hagyományos kultúránk páratlan gazdagságából merít inspirációt.

A hajnal a napkelte időszaka, a hold az éjszaka bolygója, a fény jelképe. A Hajnali Hold a női lélekről, az ösztönökről, erről a sokszor titkos és érzéki világról szól. A Hajnali Hold a várakozás pillanata. A várakozásé – mielőtt felkel a Nap…

Tovább »
2014. április 30.

Kedvezmények webáruházunkban

Érdemes webáruházunk oldalán böngészni, mert számos termékünk – szakkönyv, CD és videókazetta – kedvezménnyel vásárolható.

Tovább »

A bagi Muharay Elemér Népi Együttes hagyományőrző idős mesterekkel

2014. április 26.

Fotó: Pohl Péter

Tovább »

Halmos Béla egykori lakásánál, a Budapest II. kerület, Forint utca 3. szám alatt, a Táncház Napja előestéjén, május 9-én 15 órakor emléktábla-avatásra kerül sor.

Szeretnénk, ha az eseményen minél többen muzsikálnánk Béla iránti tiszteletünk kifejezéseképpen. Az ünnepség végén tehát közös mezőségi muzsikálásra hívunk minden népzenészt!

Tovább »

Sok szeretettel várjuk 2014. május 8-án 15 órára a Hagyományok Háza (a volt Budai Vigadó épülete, Bp. I. Corvin tér 8.) színháztermébe, a Kallina Mór, az eklektikus Budapest építésze című könyv bemutatójára.

A könyvet bemutatja: dr. Ráday Mihály városvédő

Moderátor: dr. Aczél Petra kommunikáció-kutató

Tovább »
2014. április 29.

Zöld pántlika könnyű gúnya

A folklórban a női hajviseletnek igen nagy jelentősége van, és bármely magyar nyelvterületen is járjunk, a hagyományőrzők a mai napig óriási gondossággal ügyelnek arra, hogy minden egyes elem, még a legapróbb fonat is tökéletesen autentikus legyen a frizurán. Egy-egy bonyolultabb viselet elkészítése akár órákig is tarthat. A hajviselet mindig és mindenhol komoly jelzésértékkel bírt: ennek alapján bárki azonnal meg tudta (tudja) állapítani, hogy a tulajdonos milyen életszakaszban jár éppen, hány éves, vagy honnan származik. Mivel lehetetlen lenne itt a magyar hajviseletről teljes körképet adni, ezért most csak néhány érdekességet szedtünk össze Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsanna etnográfus segítségével.

Tovább »

A kiírásra olyan művészeti alkotásokat várnak a kortárs formatervezés és iparművészet
területéről, amelyek valamely európai ország hagyományos kézművességének vagy népművészetének az elemeiből merítenek, vagy annak technikáival készülnek, ötvözve a modern formavilágot a hagyományos elemekkel.

Jelentkezési határidő: 2014. július 31.

Tovább »
2014. április 29.

Humán menedzsert keresünk

A Hagyományok Háza Főigazgatóság pályázatot hirdet a jogász végzettséget igénylő humán menedzser munkakör betöltésére. A pályázat benyújtásának határideje: 2014. május 15.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes több tagja is sikeresen szerepelt a XXVI. Kamaratánc Fesztiválon.

Radics Ferenc zenei nívódíjban részesült, Ágfalvi György Semmiből a semmibe című koreográfiájával (Csepp Táncműhely) táncszínház kategóriában II. díjat kapott, Nemes Szilvia Légy jó mindhalálig! (Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes) és ifj. Zsuráfszky Zoltán „Sebes Vándor” című koreográfiájával (Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes) pedig megosztott III. díjat.

A Hagyományok Háza különdíját az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes nyerte.

Tovább »

Herczku Ágnes már több mint egy évtizede nem aktív táncos, énekesnőként ismeri az egész ország. Két évvel ezelőtt azonban úgy döntött, hangját nemcsak éneklésre, hanem konferálásra is használja – természetesen szigorúan a népzene keretein belül. A Fölszállott a páva műsorvezetőnőjével, a februárban Érték-díjat kapott énekesnővel vérprofi kollégákról, kihívásokról és a jövőről beszélgettünk.

Tovább »

Michael Geaney, ír történész és hagyományos ír énekművész előadása május 5-én 17 órakor kezdődik a Stúdió teremben: az ír zene és történelem elevenedik meg képekben, hangokban. Az előadás nyelve angol, tolmácsolással. Az est a Hagyományok Háza és Írország Magyarországi Nagykövetségének közös rendezvénye, a belépés díjtalan.

Tovább »

A zsűrizést tartják a leghálásabb feladatnak egy versenyben, pedig egyáltalán nem könnyű értékes kritikával illetni a produkciókat. Erről mesélt Zsuráfszky Zoltán, aki a néptáncos szakma egyik legtapasztaltabb mestere. Táncművészként, koreográfusként és művészeti vezetőként nincs számára ismeretlen terület a népművészetben, de a versenyzők előadásainak színvonala őt is meglepte…

Tovább »

A Jászság zenés-táncos hagyományaival ismertették meg a Figurás néptáncos bérlet közönségét a jászberényi Viganó Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és tanárai.

Habár 2013/14-es évadunk ezzel utolsó előadásához érkezett, május 5-től már váltható jövő évi Figurás bérletünk!

Utolsó előadásunk képeit itt tekinthetik meg.

Tovább »
2014. április 24.

Figurás bérlet: Jászság

Figurás bérlet 2013/14 utolsó előadása

Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény - Jászberény

2014. április 24.

Fotó: Bíró István

Tovább »

2012. évi Fölszállott a páva vetélkedő győztes zenekara, a Parapács Bëbocsātlak című lemezével mutatkozik be a Hagyományok Háza közönségének április 24-én 19 órakor. Diákoknak, nyugdíjasoknak last minute kedvezmény!

Tovább »

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a „Békévé oldja az emlékezés" című köztéri fotókiállítás a Corvin téren. A 12 tablóból álló kiállítás magyarázó szövegekkel ellátott fényképeken keresztül mesél zsidók és nem zsidók békés együttéléséről a XIX. század végén,  XX. század elején.

Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy az utódok feladata újrateremteni a száz-százötven évvel ezelőtti termékeny kapcsolatokat, azt a békés együttműködést a családi, szakmai és közösségi életben, amikről a kiállítás képei tanúskodnak. 

A kiállításmegnyitó fotógalériája

Tovább »

köztéri kiállítás a Corvin téren zsidók és nem zsidók mindennapjairól

2014. április 17 - május 18.

Fotók: Hont Angéla, Nagy Viktória, Glasser Norbert

Tovább »

Szalai István, Reiss Balázs és Kun Attila az a három szerencsés nyertes, aki húsvéti hírleveles nyereményjátékunkon 2-2 jegyet nyert előadásaink velemelyikére.

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy velünk játszott!

A helyes megfejtések: 1. az a szokás, mikor a lányok megkorbácsolják a locsoló legényeket; 2. a határjelek megújítása miatt végigjárták a határt; 3. nagypénteki harmat

Tovább »

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója különdíjat nyújtott át Salamon Soma furulyásnak és Dudás Klára citerásnak a Fölszállott a páva díjátadó ünnepségét követően. A vetélkedőn nyújtott teljesítményük elismeréseként a két fiatal zenész meghívást kapott a 2014/15-ös évad Meserek és tanítványok sorozatába, valamint stúdióidőt önálló hanganyag elkészítéséhez.

Tovább »

Óriási hírünk van mindazoknak, akik már látták, és akik még nem a Szerelempatakot: a filmben szereplő nénik egy része most először eljön Erdélyből találkozni, beszélgetni a nézőkkel.
Április 30-án
19 órtól filmvetítésre, majd kis „bulira”, beszélgetésre várjuk az érdeklődőket a nénikkel és az alkotókkal.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Díjátadással és online táncházzal ért véget az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza népi tehetségkutató sorozata, a Fölszállott a páva 2014. A műsor szombat esti, a Duna Televízió mellett az M1-en is élőben közvetített döntőjében az egyes kategóriák győzteseinek Dr. Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója adta át a főtámogató OTP Bank díjait.

Tovább »

Meghosszabított határidővel, április 27-ig várjuk mindazok jelentkezését, akik tánctanítással, népdaltanítással, zenéléssel, meséléssel, gyerek- vagy kézműves foglalkozásokkal szívesen színesítenék a Táncház Napja programját.

Tovább »

Az április 26-i „Piros bagi nagyhatár" című előadás nézői a belépőjegy felmutatásával, az előadás után - előzetes asztalfoglalás mellett - 20%-os kedvezménnyel kósolhatják meg Bag jellegzetes ételeit a Tradíció Vendéglőben. Asztalfoglalás itt.

Tovább »

Értesítjük látogatóinkat, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum nagypénteken és nagyszombaton nyitva tart, húsvét vasárnapján és hétfőjén pedig zárva.

Tovább »

A Martin Médiatár április 18. és 21. között zárva lesz.

Húsvét után, 2014. április 30-ig az alábbi időpontokban tartunk nyitva:

Hétfő: 10-16
Kedd: 10-16
Szerda:  zárva
Csütörtök: 10-16
Péntek: 10-15

2014. május 5-től újra a régi nyitvatartás szerint várjuk Önöket!

Minden olvasónknak kellemes húsvéti ünnepet kívánunk!

Tovább »

Pénztárunk április 18. és 21. között zárva tart.

Húsvét után ismét a megszokott rend szerint várjuk Önöket!

Tovább »
2014. április 15.

Időpontváltozás!

A Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyam Tánctechnika kurzusa április 26-án lesz 11.00 - 17.00 óráig, témája: A Kárpát-medence ritmus- és mozgásvilága.
A foglalkozás vezeti: Farkas Zoltán Batyu.
Szeretettel várjuk az alkalmi részvevőket is!
Részvételi díj: 4 000 Ft/fő
A kurzus után 17 órától folytatódik az Almárium sorozat a Bagi Muharay Elemér Népi Együttes „Piros bagi nagyhatár” című előadásával, melynek vendégei helyi hagyományőrző mesterek. A tanfolyami részvevők 700 Ft-os szakmai jeggyel tekinthetik meg a műsort.

Tovább »

Április 24-én utolsó előadásához érkezik a Figurás bérlet. Vendégünk  a 2012-es Fölszállott a páva győztes Jászság Népi Együttes utánpótláscsoportja, a Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ifjú táncosai. A műsorban a Jászság népi játékaival, viseletével, táncaival ismerkedhetünk meg.

2014/15-ös bérleteink április végétől válthatók!

Tovább »

A zsűri választása értelmében a kosteleki katonadalokkal érkező Vaszi Levente, az ördöngösfüzesi sűrű és ritka fogásolással színpadra lépő táncos, Balogh Károly, a naszvadi dudazenével visszatérő Kurdi Gábor, valamint a madocsai táncokat előadó Szinvavölgyi Néptáncműhely jutott tovább a Fölszállott a páva második középdöntőjéből a népi tehetségkutató műsor döntőjébe. A nézők pedig a Cirkalom Táncegyüttesnek szavazták meg SMS-eikkel a folytatást a versenyben. Ezzel teljessé vált a népi tehetségkutató verseny idei döntőseinek listája.

Tovább »
2014. április 11.

Berta-Domonkos-Veres

Berta István - Domonkos Lászó - Veres Gyula fazekasok közös kiállítása

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

2014. április 11.–július 12.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2014. április 11.

Meséből sosem elég

Április 10-i népmese-konferencánk (képgaléria itt) után máris újabb mesés programra hívjuk Önöket! Mert meséből, meséről nem lehet eleget hallani! Április 25-én 16 órától Bumberák Majával, a Népművészet Ifjú mesterével, a Gárembucka Napos-Holdas mesemondók egyikével beszélgetünk - természetesen a közönség aktív részvételével.

A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2014. április 10.

Népmese-konferencia

A népmesehagyomány továbbéltetése – új színterek, útkeresések

2014. április 10.

fotó: Dóra Fruzsina

Tovább »

A Fölszállott a páva vetélkedő középdöntősei különleges, mesemondással fűszerezett táncházat tartanak  csütörtök este, a Hagyományok Háza népmese-konferenciájának napján. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, nemcsak a konferencia résztvevőit!
"A népmesehagyomány továbbéltetése – új színterek, útkeresések" c. egész napos konferencia programja a tovább gombra kattintva tekinthető meg.

Tovább »

Tavaly májusban a Hagyományok Háza is csatlakozott a +1 jegy – adj egyet ajándékba! mozgalomhoz.

Nagylelkű adakozóknak köszönhetően ismét gazdára vár két jegy a Hagyományok Háza saját szervezésű, színháztermi előadásaira.

Jelentkezni személyesen, e-mailen vagy telefonon lehet a jegypénztárban.

Terjesszük a hírt kultúrára szomjazó, szerényebb körülmények közt élő ismerőseink közt!

Tovább »

Most duplán is érdemes feliratkozni hírlevelünkre!

A Hagyományok Háza hasznos és érdekes hírein kívül Húsvét alkalmából most értékes jegyekkel is gazdagodhatnak hírlevelünk olvasói.

Töltse ki kvízjátékunkat április 20-ig, s ha Önre mosolyog a szerencse, április 22-én e-mailben értesítjük nyereményéről!

Tovább »

Folytatódik a Fölszállott a páva műsora: a versenyzők már a középdöntőkben mérhetik össze tudásukat. A tehetségkutató múltjáról és jelenéről, a felkészülésről és a versenyzőkről Mihályi Gábor, a táncegyüttesek felkészítő mestere, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője mesélt.

Tovább »

Farkas Zoltán szerint a Fölszállott a Pávában nem a magamutogatáson, hanem a közösségekben terjesztett népi kultúrán van a hangsúly. „Batyu” és párja, Tóth Ildikó „Fecske” a magyar néptánc nagykövetei, akik bejárták a világ legnagyobb táncos rendezvényeit, a Pávában pedig a szólótánc és páros tánc kategória mestereiként is bemutatkoztak. Batyu mentori feladatai mellett egyben a főrendező, Kázsmér Kálmán vizuális koreográfiai tanácsadója is, amiről Novák Péternek mesélt a március 15-i adást követő online táncházban. Farkas Zoltánnal hitelességről, egyéniségről, figyelemről és a táncban felbukkanó női-férfi szerepekről beszélgettünk.

Tovább »

Almárium sorozatunk 2013/14-es évadának utolsó, április 26-i vendégei a Bagi Muharay Elemér Népi Együttes és hagyományőrző mestereik. A 8 alkalommal kiválóan minősült hagyományőrző együttes műsorában Bag falu táncai mellett a farsangi időszak, a húsvéti ünnepkör és az aratás szokásait, hagyományait ismerhetik meg a nézők.

Tovább »

Április 24-én a Parapács zenekar első lemezének lemezbemutató koncertje lesz a Hagyományok Házában.

"A 2012. évi Fölszállott a páva győztes zenekarának Bëbocsātlak című albuma egyedülálló színfoltot képvisel a magyarországi népzenei lemezek között, a kiadvány felvételein ugyanis kizárólag felvidéki (magyar, szlovák és cigány) népzenét muzsikálnak, mégpedig olyan forrásokból merítve, melyek mindeddig nem kerültek feldolgozásra." (Agócs Gergely)
Az új CD teljes zenei anyaga először a Hagyományok Házában lesz hallható.

Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját Berta István, Domonkos Lászó és Veres Gyula fazekas közös, Berta–Domonkos–Veres című kiállításának megnyitó ünnepségére 2014. április 11-én 17 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.)

A kiállítást megnyitja: Kun Éva Ferenczy Noémi díjas keramikusművész

Tovább »

A 2013/14. évi nép- és honismereti levelezőverseny középdöntőjébe a legalább 150 pontot elérő tanulók jutottak, így 71 diák maradt versenyben. Ők küldhetnek be középdöntős feladatlapot, melyet e-mailben kapnak meg. A középdöntős feladatlap kidolgozására 3 hét áll rendelkezésetekre, a lapokat április 25-ig beérkezően tudjuk fogadni. A döntőbe a 30 legjobb eredményt elért versenyző juthat be, akik közül 15-en nyári jutalomtáborozásban vehetnek részt.

A döntőbe jutottak névsora május első hetében várható.

Tovább »
2014. április 4.

A garázstól a színpadig

Porteleki László nevét jól ismerik népzenei berkekben, hiszen olyan sikeres zenekarok tagja, mint a Téka, a Poros vagy a Muzsikás együttes. Tapasztalatait a Fölszállott a páva második évadában ismét igyekszik átadni, mint a zenekarokat felkészítő mester. A jelek szerint nagyon eredményesen: a hozzá beosztott három zenekar közül mindenki továbbjutott a döntőbe…

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre a holokauszt-emlékév alkalmából zsidó személyeket is ábrázoló, néprajzi tárgyú fotódokumentumok összegyűjtését kezdeményezi. Kérjük a hagyományok iránt érdeklődőket, segítsenek mások számára is elérhetővé tenni a tulajdonukban lévő képeket, járuljanak ezzel hozzá a zsidók és nem zsidók együttélésének történeti feldolgozásához.

A legérdekesebb képek beküldőit tárgyjutalomban részesítjük.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával köztéri fotókiállítást rendez a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként. A fényképek segítségével azt kívánják megmutatni, hogy volt olyan korszaka magyar történelemnek, amikor lehetett együtt munkálkodva élni és dolgozni. A kiállítást 2014. április 17-én 16 órakor Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Dr. Oláh János néprajzkutató, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorhelyettese nyitja meg. Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.

Tovább »

Féléves National Geographic-előfizetést kapnak a túrát teljesítők!

Magyarország eddigi legnagyobb múzeumnépszerüsítő programjához a februári indulás óta több ezer fiatal, valamint neves színészek, műsorvezetők, zenészek, írók-költők is csatlakoztak. A nagyszabású és népszerű programhoz a Népi Iparművészeti Múzeum is csatlakozott kiállításaival.

Tovább »
2014. április 3.

Fekete-fehér

Fülöp Pálné szövő- és Fazekas Lajos fazekasmester kiállítása

fotó: Pölös Andrea

Tovább »
2014. április 3.

Idén is lesz Táncház Napja

Idén is lesz Táncház Napja – egy nap, amely a népzenéről, néptáncról szól kicsiknek-nagyoknak, országhatáron innen és túl! A Táncház Napja egy civil kezdeményezés, amely azért jött létre, mert fontosnak érezzük, hogy megmutassuk a több mint 40 éves táncházmozgalom értékeit. Április 22-ig várjuk azon önkéntesek jelentkezését, akik tevékenyen is részt szeretnének venni az eseményen táncház-muzsikálással, tánc- vagy népdal tanítással, meséléssel, gyerekprogramok, kézműves-foglalkozások tartásával.

Tovább »

Előadások mellett mesterség-bemutatóval is várjuk az érdeklődőket az „Egy szőnyegen árulunk” sorozatunk következő alkalmán. Április 12-i programunk főszereplője a gyékény és a csuhé.

Tovább »

Ybl Miklós születésének 200 évfordulójára visszanyerte eredeti szépségét a Hagyományok Háza közelében található Várkert Bazár. A megnyitó ünnepségre 2014. április 3-án 10 órakor kerül sor, melyen többek között a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara is közreműködik. A megnyitó ünnepség mindenki számára nyitott és ingyenes.

Helyszín:  Várkert Bazár Gloriette (Lánchíd u. 1.)

Tovább »

Hétről hétre egyre többen nézik A Fölszállott a páva népi tehetségkutatót. Az idei negyedik elődöntőnek 297 ezer fős nézettsége volt a teljes népesség körében, ami az idei széria eddigi legnézettebbje.

Tovább »

Április 3-tól új kiállítással várjuk a leheletfinom textíliák és a markáns égetett edények szerelmeseit a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kiállítás megnyitó ünnepségére 2014. április 3-án 16.30-ra.
A kiállítást megnyitja: Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának főosztályvezetője és dr. Vajda Mária PhD néprajzkutató.

Tovább »

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kíván adományozni azoknak a jellegzetes helyi termékeknek, amelyek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén készülnek, és előállításuk a természettel összhangban történik.

A védjegy alkalmazásának elsődleges célja a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, az eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeinek bővítése.

Jelentkezési határidő: 2014. április 14.

Tovább »
2014. március 28.

Táncház-regisztráció

Táncházak szervezői és táncházat működtető zenekarok figyelmébe!

A Hagyományok Háza a táncházak szervezői részére az alábbi oldalon keresztül on-line regisztrációs lehetőséget biztosít.

Regisztrációs határidő: 2014. április 13.

Tovább »

Nagyban folynak a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor elődöntői, melynek keretében az ország legtehetségesebb népzenészei és táncosai mérik össze tudásukat. A műsor múltjáról és jelenéről, a felkészülés nehézségeiről Árendás Pétert, a fellépő zenekarok egyik felkészítő mesterét kérdeztük.

Tovább »

2014. április 30-ig az alábbi időpontokban tartunk nyitva:

Hétfő: 10-16

Kedd: 10-16

Szerda:  zárva

Csütörtök: 10-16

Péntek: 10-15

2014. május 5-től újra a régi nyitvatartás szerint várjuk Önöket.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Tovább »

Április 12-én délelőtt Családi előadások sorozatunkban a Kincső Néptáncegyüttes Székelyföld legszebb tájaira és a népmesék csodálatos világába kalauzol el bennünket. A tánc nyelvén keresztül átélhetjük a népmesék humorát, belső csodáját.

"No, ilyen táncot még nem látott a világ, kacagott a király, de hát még a leánya! A könnye is kicsordult, s csengett a palota a kacagástól."

Tovább »
2014. március 26.

Mese, mese mátka...

Népmese-konferenciát szervez a Hagyományok Háza és az ELTE TÓK Vizuális Nevelési Tanszéke a népmesemondás hagyományos és mai formáiról, funkcióiról.

Előadásokkal, kézműves foglalkozással és egy különleges, mesemondással fűszerezett táncházzal várjuk az érdeklődőket!

Programunkat ajánljuk leendő és végzett pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek és minden érdeklődőnek.

Jelentkezési határidő: április 4.

Tovább »

Széklyföld zenés-táncos hagyományait, a székelyek csavaros észjárását és a XIX. századi Erdély sokoldalú alakját, Orbán Balázst mutatja be Rendhagyó óra sorozatunk táncos előadása keretében a Diadal úti és a Dr. Mező Ferenc Általános Iskolákban március 27-én és 31-én.
A hat alkalmas, iskolai helyszíneken megvalósuló sorozatot másodízben támogatta az NKA Előadó-Művészet Kollégiuma.

Tovább »

Ingyenes, háromnapos művészeti program kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 27. és 29. között az Erzsébet tér parkos oldalán, melyen a Hagyományok Háza is részt vesz.

A háromnapos szabadtéri program a legkülönbözőbb stílusokat képviselő zenés, táncos performanszokkal, szakmai beszélgetésekkel, gyermekfoglalkozásokkal, a Hagyományok Háza játékokkal és ajándék belépőkkel várja az érdeklődőket.

Keresse pavilonunkat!

Tovább »

Nyírségi táncokkal és játékokkal várjuk március 30-án, vasárnap 10:15-től mindazokat, akik ellátogatnak a Táncháztalálkozón a Martin terembe. A 6-10 éves korosztálynak szóló Figurás bérlet 2014/2015-ös évad programjából láthatunk ízelítőt a nyíregyházi Vásárhelyi László AMI Margaréta és Kis Margaréta csoport előadásában Kácsor István és Kácsor-Ignácz Gabriella vezetésével. Kísér a Szikes zenekar. Az esemény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

Tovább »

mesemondók: Piret Päär és Berecz András

közreműködött: Karoliina Kreintaal

2014. március 25.

fotó: Koncz György

Tovább »
2014. március 25.

Citerázzunk!

Szerettel várjuk a citerát tanítókat, a citeratanítás iránt érdeklődőket, pedagógusokat és zenekarvezetőket citerás szakmai hétvégére 2014. április 11-13. közt! A szakmai előadásokon túl filmvetítés, szakkönyvek, hangzóanyagok ismertetése és bemutató foglalkozás várja a jelentkezőket.

Tovább »
2014. március 24.

„A Páva nem verseny"

Navratil Andrea a Fölszállott a pávát nem versenynek tartja, inkább egy gálaműsornak küldetéssel és üzenetekkel megfűszerezve. Az énekes kategória felkészítő mestere – mestersége szerint – népdalénekes (Kobzos együttes, Fonó zenekar, Igriczek együttes, Duna Művészegyüttes) és tanár, aki az oktatásért számos elismerésben részesült. Lelki teherről és lelki segítségről, odaadó munkáról és a lelkek dalba fújásáról beszélgettünk.

Tovább »

A Fölszállott a páva harmadik elődöntőjében a zsűri döntése értelmében Kaszai Lili és Fundák Kristóf táncospár, Zsikó Zoltán és Zenekara, a Csercsel énekegyüttes és Vaszi Levente énekes, valamint a Szinvavölgyi Néptáncműhely jutott tovább pontozással a Fölszállott a páva harmadik elődöntőjéből a népi tehetségkutató középdöntőibe. Vigaszágon pedig a Forrás Néptáncegyüttest küldték tovább az ítészek.

Tovább »

2014. március 21.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2014. március 21.

Női arcképek

1. rész: Egy régi kertben - Foltin Jolán szerzői estje - közreműködnek a Bihari János Táncegyüttes és a Honvéd Táncszínház egykori és mai táncosai

2. rész: Magyar Állami Népi Együttes: Levelek régiekről

2014. március 9.
fotó: Boda Gábor

Tovább »

A Hagyományok Háza ad otthont a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett Európai Művészet és Kézművesség Napja rendezvény sajtótájékoztatójának. A sajtótájékoztató vendége lesz többek között az esemény fővédnöke, Halász János kulturális államtitkár és Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője.

 A sajtótájékoztató időpontja: 2014. március 24. 14.00

Tovább »

A Táncháztalálkozó előtti este a Kertem-FolkEmbassy Szabadegyetem és táncház vendégei lesznek Gryllus Dániel, a Kaláka együttes vezetője és Kelemen László, az Ökrös Együttes alapítója, a Hagyományok Háza főigazgatója. A kerekasztal-beszélgetés után táncház és folkkocsma! Muzsikál a FolkEmbassy.

Tovább »

Kevés énekes számára adatik meg olyan extrém helyszínen fellépni, mint egy börtön. A Fölszállott a páva versenyzői most ezt is megtapasztalhatták. A fellépésről, a tapasztalatokról és a versenyre való felkészülés nehézségeiről Juhász Katalin néprajzkutatóval, a műsor énekes kategóriájának felkészítő mesterével beszélgettünk.

Tovább »

A Fölszállott a Páva idei második elődöntőjének nézettsége közel százezer fővel magasabb, mint az előző széria elődöntőinek átlaga.  Az első elődöntőhöz hasonlóan a második élő adásba is közel egy millióan néztek bele. Március 15-én a zsűri döntése értelmében Kacsó Hanga Borbála énekes, Németh Antal szólótáncos, a Nógrád Táncegyüttes és a Tokos Zenekar jutott tovább pontozással a Fölszállott a páva második elődöntőjéből a népi tehetségkutató középdöntőibe. Vigaszágon pedig a Nyírség Táncegyüttest és Kurdi Gábort küldték tovább az ítészek.

Tovább »

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet.

A pályázatok beadási határideje: 2014. április 30.

Tovább »

Nőnapi program a Magyar népi Iparművészeti Múzeumban

2014. március 8-9.

Fotó: Máthé-Kiss Simona

Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját  a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület Éneklő madárka című kiállításának megnyitó ünnepségére 2014. március 27-én 15 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermébe (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.).

A kiállítást megnyitja: dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató

A kiállítás rendezői: Borbényi Éva, Pintér Piroska, Pölös Andrea

Tovább »

MIHÁLYI GÁBORT, a Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjét, Harangozó Gyula-díjas táncművészt ma Érdemes Művész díjjal tüntette ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megbízásából Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere.

Szívből gratulálunk!

Tovább »
2014. március 12.

Így szállt fel a Páva

A sokak által csak népi tehetségkutatónak aposztrofált, de annál sokkal többet adó Fölszállott a páva című műsor második évada elérkezett a döntőkhöz, azaz az élő adásokhoz. A műsor múltjáról és jövőjéről Dr. Balogh Júliát, ötletgazdát, az MTVA kiemelt szerkesztőjét kérdeztük.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre szeretettel vár minden érdeklődőt március 18-án soron következő klubestjére, melynek keretében Sós Ágnes nagysikerű dokumentumfilmjét, a Szerelempatakot tekinthetjük meg. A vetítésen jelen lesz a rendező is, akivel a vetítést követően a stúdió teremben kötetlenül folytatható a beszélgetés egy kis harapnivaló mellett. A klubesték nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »
2014. március 12.

Közgyűlés

Március 18-án tartja a baráti kör egyesület évi rendes közgyűlését  a Hagyományok Háza Stúdió termében. A közgyűlés időpontja 16 óra. 

A közgyűlést követően 18 órától a színházteremben a Szerelempatak című dokumentumfilmet vetítjük. 

Tovább »
2014. március 12.

Kettős Maros

Márciusban két remek előadással is szerepel a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes a Hagyományok Háza színpadán. Március 21-én a felnőtteknek szóló Fekete piros…, Kányádi Sándor költeményére alkotott táncszínházi előadásra várjuk a nézőket, míg március 22-én elsősorban a családokat invitáljuk egy gyermekfoglalkozással egybekötött, Mátyás király álruháiról szóló mesejátékra.

Tovább »

Még a tavalyinál is nagyobb érdeklődés övezte a Fölszállott a páva idei első élő show-ját, közel 1 millióan néztek bele az idei első élő adásba, ami magasabb a 2012-es sorozat elődöntőinek átlagánál.

Az első elődöntőben a zsűri pontozása értelmében Varga Veronika énekes, Salamon Soma furulyás, Hajdara Tamás és Herczeg Hajnalka Anikó táncos pár, illetve az Alba Regia Táncegyüttes és a Bekecs Néptáncegyüttes jutott tovább, míg vigaszágon a Tanyád zenekart küldték tovább az ítészek.

Tovább »
2014. március 12.

„Ez a kicsi szegelet..." -

Március 20-án 14:30-tól ismét várjuk a nagyobbacska gyerekeket közös „Figurás” utazásra. Utunk során két mezőgési település, Szék város és Mezőkeszü szokásait, táncait, viseleteit és játékait ismerehtjük meg. Az idegenvezető ezúttal is dr. Sándor Ildikó lesz, útitársaink pedig a már gyimesi látogatásunkról ismert Tordasi Pillikék.

Mindenkit szerettel várunk!

Tovább »

Március 21-én délután 16 órától „A népmese mai élete” című sorozatunk vendége Iancu Laura, a rendkívül tehetséges és sokoldalú József Attila- és Jankó János-díjas költő, néprajzkutató, aki a moldvai csángó Magyarfalu mesemondóiról, a moldvai csángó mesékről, a mesegyűjtés lehetőségeiről beszél, saját gyermekkori és későbbi, kutatói tapasztalatai alapján.

Tovább »

A zentai géppuskalábú srác a Fölszállott a páva területi válogatóján Nagyecsedi cigánytáncokat adott elő óriási beleéléssel. Németh Antal a zsűri véleménye szerint pontosan, karakteresen és hitelesen táncolt, amit a közönség is nagy tapssal jutalmazott.

Tovább »

2014. március 7-9 között került megrendezésre a XIV. Békéscsabai Textiles pályázat díjátadója és a pályázathoz kapcsolódó konferencia. Az országos zsűri által elfogadott pályamunkák díjazásban részesültek a múlt hétvégén. Nagy örömünkre szolgál és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a díjazottak között szép számmal találjuk korábbi vagy mostani hallgatóinkat, szakköri résztvevőinket is. Gratulálunk eredményes munkájukhoz, és további szakmai sikereket kívánunk a későbbiekben!

Tovább »

„A hivatásos éveim alatt kezdtem el érezni, hogy ez a csoda dolog, amit népzenének, népdalnak, néptáncnak hívunk, úgy kell nekem, mint a levegő” – mondta Molnár Gábor néptánc-pedagógus, aki hét éves kora óta él a tánc bűvöletében. Most ritka magyar tánccal nyűgözte le a zsűrit, és lehetőséget kapott, hogy az elődöntőben is megmutassa az évek alatt felhalmozott tudását.

Tovább »
2014. március 7.

1 %

Aki nem tudja eldönteni, hogy gyerekeket, oktatási intézményt, civil szervezetet, netán az egészségmegőrzést, a magyar hagyományos értékeket, a művészetet vagy a madarakat támogassa adója 1 százalékával, annak tudunk megoldást javasolni!

Tovább »
2014. március 7.

Kodállyal Amerikában

„A XXI. században élünk, minden gyerek kezében mobiltelefon meg laptop, és akkor jövünk az ekével meg a keszkenővel, meg hogy a legény elmegy regrutának – miközben ezek a fogalmak szinte kivesztek életünkből… ez a kultúra gyönyörű, a miénk, és tudni kell valamit kezdeni vele.” Dr. Fehér Anikó karnagy, népzenekutató előadása zeneoktatásról itthon és a diaszpórában.

Tovább »

Már csak egy hétig, március 14-ig látogatható Mátray Magdolna csipkekészítő és -tervező, a Népművészet Mestere emlékkiállítása, a Körös-körül aranycsipke.

Tovább »
2014. március 6.

Meglepetés!

Amellett, hogy különlegesebbnél különlegesebb programok várják a szombaton és vasárnap a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (Fő u. 6.) látogatókat, több meglepetéssel is kedveskedünk a „Mindenütt Nő - jelen és múlt találkozik” című programunk résztvevőinek!
A meglepetések a vasárnap esti Női arcképek előadással kapcsolatosak, a titokra azonban csak a helyszínen derül fény.

Tovább »
2014. március 5.

Élőben a Páva!

A Duna Televízió 18 órás híradója után, immár élőben is FÖLSZÁLLOTT A PÁVA! Az est házigazdái, Herczku Ágnes és Novák Péter szombatról szombatra a képernyők elé várja mindazokat, akik a Kárpát-medence színeiben, zenéjében és táncában szeretnének gyönyörködni – a területi válogatókból továbbjutott 48 tehetséges szólista, zenekar vagy táncegyüttes tolmácsolásában. Márciusban tehát elődöntők – melyekről az oldalon böngészve minden részletre fény derül.

Tovább »

2014. március 4.

Kincskereső Óvoda 14. kerület

Fotó: Németh Nóra

Tovább »

Ezt vallja a Maródi Eszter - Nyilasi Zoltán táncospár. Úgy érzik, sok fiatal megveti és kineveti a hagyományainkat. Velük szeretnék megismertetni a néptáncot, hogy bebizonyítsák, mennyire fontos tradícióink megőrzése, hiszen rajtuk múlik ezek továbbadása az utókornak.

Tovább »

Március 29-i nemezes előadássorozatunk soron következő programjára szerettel várjuk nemcsak a nemezelés iránt érdeklődőket, hanem a szövés-fonás mestereit, alkotóit is. Délelőtt Tóth Árpád beszél a gyapjúfestésről, délután pedig Csille Márti nemezes művész  „Így dolgozom én…” című előadását hallgathatjuk meg.

Tovább »

A Hagyományok Háza valamennyi saját szervezésű előadására a kezdés előtt két órával ─ igazolvány felmutatásával ─ 700 forintért váltható belépőjegy diákoknak és nyugdíjasoknak. Teltházas előadás esetén, nincs lehetőség last minute jegy megváltására. Egy igazolvánnyal egy belépőjegy váltható.

Tovább »

Március 8-ától ismét népzenei és néptánc tehetségkutató a Duna Televízió képernyőjén. A Fölszállott a páva előkészületeiről AGÓCS GERGELY népzenész, népzenekutatóval, a zsűri tagjával és FARKAS JÓZSEFFEL, a Hagyományok Háza Páva Irodájának vezetőjével beszélgetett Jálics Kinga a Katolikus Rádió Meghívó című műsorában. (7:40-től)

Tovább »
2014. február 28.

A tánc nem úri szokás

„Régen sem csak az urak ropták, hanem a közösség bármely tagja táncra perdülhetett. A tánc mindenkinek jár” – mondta Szabó Ágnes Ilona, a Nógrád Táncegyüttes egyik tagja. A fiatal táncosok a szórakozás mellett éppen ezért céljuknak tekintik, hogy minél több emberrel megismertessék a tánc világát.

Tovább »
2014. február 28.

Pördülj, fordulj!

A miskolci Szinvavölgyi Néptáncműhely 2012-ben nem került be a televíziós döntőkbe, most azonban újult erővel és lelkesedéssel méretteti meg magát a színpadon. Az elődöntőben mezőkölpényi táncokat mutat be a fiatal, jórészt középiskolásokból és egyetemistákból álló néptánccsoport.

Tovább »
2014. február 28.

Érték-díj Herczku Ágnesnek

Érték-díjat kapott Herczku Ágnes, a Magyar Állami Népi Együttes énekese.
Presser Gábor zsűrielnök választását a rangos zsűri minden tagja – Szinetár Miklós, Halász Judit és Huszti Péter – egyöntetűen támogatta.
A díjat tizenötödik alkalommal adták át, népzenészeink és énekeseink közül eddig Balogh Kálmán és Szalóki Ági kapta meg az elismerést.

Tovább »

Aki most lemarad, az tényleg kimarad!

A szombati adásban bemutatkozó vajdasági és Észak-dunántúli régióból már csak 7 produkció számára van hely, azután az ajtók záródnak, és a 48 szerencséssel fölszáll a páva!  Március 8-tól ugyanis élőben jelentkezünk a MTVA stúdiójából – de addig is nézzük meg együtt 19:05-től a nyolcadik, egyben utolsó válogatófilmet a Duna Televízióban!

Tovább »
2014. február 27.

Farsang, farsang, húshagyó

Iskolai csoportok még jelentkezhetnek farsangi komlex foglalkozásainkra!

A foglalkozás keretében a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő időszak népszokásaival ismerkedhetünk meg énekkel, játékokkal, beszélgetéssel: evés-ivás, bőségvarázslás, maskarázás, lakodalmas időszak (vénlány, vénlegény csúfolók), adománygyűjtés (mulatságokhoz), téltemetés, zajkeltés. A foglalkozás részét képezi egy élőzenés táncmulatság hagszerbemutatóval.

Kézműveskedés: farsangi maszk és zajkeltő készítése.

Tovább »

A 2012-es Fölszállott a Páva tehetségkutató vetélkedő középdöntőjéből ismert, MMA különdíjas Tallabillével és a Magyar Táncházmozgalom emblematikus zenekarainak tagjaiból verbuválódott Bokros zenekarral találkozhatunk a Mesterek és Tanítványok Sorozat márciusi előadásán ma este a Hagyományok Háza színpadán.

Tovább »
2014. február 27.

Tavaszi programkavalkád

Számtalan jobbnál-jobb programmal várjuk tavasszal is! Ízelítőül néhány: nőnapi interaktív programok, észt mese-est felnőtteknek, Páva Gála, Enyedi Ágnes és mesterei,  Maros Művészegyüttes.

Részletek tavaszi műsorfüzetünkben!

Tovább »

Hogy jut el egy versenyző a tévéképernyőig a Fölszállott a pávában? Mi történt a 2012-es műsor résztvevőivel? Milyen jövő vár a döntősökre? A háttérről és a kulisszatitkokról Farkas Józseffel, a Hagyományok Háza Páva Irodájának vezetőjével beszélgetett a kulturpart.hu munkatársa.

Tovább »

Egy év után ismét láthatja a közönség a Hagyományok Háza színpadán Kelemen László és Farkas Zoltán nagy sikerű Mezőség - Mikrokozmosz című műsorát. „Mit mond a Mezőség sokszínű kultúrája a metropoliszok emberének? Talán az izoláltsággal és az elszemélytelenedéssel szemben az emberi közösségek és kapcsolatok fontosságát, segítő erejét hangsúlyozza. Hiszen saját, közvetlen környezetünkért, emberi kapcsolatainkért és azok alakulásáért, alakításáért mi vagyunk a felelősek."

Tovább »
2014. február 24.

A tánc nyelve univerzális

Ezt vallják a Baranya megyéből, Pécsről érkező Khelipeske Rom nevű roma tánccsoport tagjai is, akik azért jelentkeztek a Fölszállott a páva műsorába, hogy a művészetükön keresztül egy nagyobb közönséggel is megismertessék hagyományaikat.

Tovább »

A Tordasi Tánckör, a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes és Szabó Teréz az Almáriumban

2014. február 22.

Fotó: Pohl Péter

Tovább »
2014. február 21.

Színpadra született

Egy kicsit félszeg, a szavakat kutató, zavarában mosolygó fiatalember ül a kamera előtt, és arról mesél, hogyan került közel hozzá a néptánc. Aztán egyszer csak meglátjuk a színpadon. De már nem ugyanazt a fiút, hanem egy magabiztos, könnyed mozgású, laza, felszabadult táncost, aki elegáns mozdulataival azonnal leveszi a zsűrit a lábáról. Mindannyian egyet érthetünk abban, hogy Fodor Mátyás a táncra született.

Tovább »

Élt egyszer egy földesúr, aki minden csütörtökön este elment hazulról, s csak hajnalban tért vissza. Az uraság szigorúan megtiltotta, hogy bárki is elkísérje útjára. Maga fogta be a lovat, és még a lószerszámot sem mutatta meg senkinek. Az egyik istállófiú azonban elhatározta, hogy kitudja az úr titkát. Egyik csütörtökön este belopózott az istállóba, és meghúzódott az egyik sarokban...
A mese folytatása meghallgatható március 25-én Piret Päär észt és Berecz András magyar mesemondó előadásában!

Tovább »
2014. február 21.

Elhunyt Olsvai Imre

2014. február 19-én, 82 éves korában elhunyt Olsvai Imre, Kodály legfiatalabb tanítványa, Életfa-díjas népzenekutató, zeneszerző, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetettje, az MTA Zenetudományi Intézet nyugalmazott főmunkatársa, a KÓTA és a Vass Lajos Szövetség tiszteletbeli elnöke. Temetése április 2-án 12 órakor lesz Farkasréten, a Hóvirág utcai ravatalozóban.

Tovább »

A bátai táncpáros, Lieszkovszky Tamás és Pirisa Réka nemcsak a fellépésével nyűgözte le a közönséget, hanem a páva fogalmának kevésbé ismert rejtélyeibe is beavatták a nézőket. Kiderült többek közt, hogy a pávatoll a korral jár, a sárközi lányok szoknyájukat lobogtatva pávává válhatnak, a többiektől elszakadó szólótáncosok pedig feltűnést keltve páváznak.

Tovább »

A kormány idén is Népművészet Mestere díjat adományoz egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak, akik munkásságuk során kiemelkedő teljesítményt értek el a népművészet területén.

A jelölést március 31-ig kell eljuttatni az alábbi linkről letölthető űrlapon:

Tovább »

Vásárhelyi Táncszínpad

2014. január 25.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Tanfolyami hallgatóink mostantól Hallgatói Kártyát igényelhetnek, mely számos kedvezményt biztosít a Hagyományok Háza különböző szolgáltalásainak igénybevételéhez.

Tovább »

Ha Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tánckultúrájáról van szó, a legtöbb embernek a Nyírség Táncegyüttes jut először eszébe. A csapat idén ünnepli negyvenedik születésnapját, így tehát a 2014-es év nemcsak a Fölszállott a páva miatt lesz meghatározó a társaság életében.

Tovább »
2014. február 17.

Citerás zenei örökség

A szokásos játékok mellett már az óvodában is a citera bűvöletében élt, a különleges hangszer pedig később még inkább a szívéhez nőtt. Dudás Klárával, az alföldi területi selejtező fiatal továbbjutójával beszélgettünk.

Tovább »

Pergő ritmusú tánc és különleges hangzásvilág egyesül a Debreceni Népi Együttes előadásaiban. A cipők kopogását zengő hang kíséri, ha a táncosok a színpadra lépnek. „A fiúk és a lányok éneke azt jelzi, hogy nemcsak a koreográfiákba fektetnek be nagy energiákat, hanem ugyanilyen figyelem kíséri az éneklést is” – emelte ki a területi zsűri egyik tagja.

Tovább »
2014. február 14.

Aprók tánca

2014. február 14.

fotó: Legeza Márta

Tovább »

120 jelentkezővel indult útjára Beregszászon az a mesterkurzus, melynek célja, hogy a kárpátaljai zenészek, énekesek, táncosok jobban megismerhessék környezetük s a Kárpát-medence zenei és táncos hagyományainak sokszínűségét, s a tanultakat később felhasználhassák a kárpátaljai kulturális élet élénkítése érdekében. A tanfolyamot a Pál család kezdeményezésére a Hagyományok Háza, Pál István Szalonna és Bandája, illetve a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet indította.

Tovább »

Ma induló, "Mindennapi mesemondás" című új sorozatunk első vendége Luzsi Margó mesemondó, meseterapeuta, aki nemcsak könyvtárakban, gyerekeknek mesél. A mesék tanító, gyógyító erejét a börtönökbe, felnőtteknek is elviszi!
Mindenkit várunk szeretettel 15 órára a Stúdió terembe!

Tovább »

Vándorlegény. A X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat kiállítása

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

2014. február 7 – március 29.

Fotó: Turbéky Dánes

Tovább »

2014. február 7-én ünnepélyes keretek közt megnyitotta kapuit a Vándorlegény kiállítás, melyen magyarországi és határon túli magyar, hagyományos szövéssel, vászonszövéssel, nemezeléssel foglalkozó fiatalok Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton díjnyertes munkái tekinthetők meg. A kiállítást Szabó Zoltán főmuzeológus, Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztály vezetője, néprajzkutató nyitotta meg.

A kiállítás március 29-ig látogatható.

Tovább »

Mezőkölpény domboktól ölelt faluja, kultúrája, dalai és táncai elevenednek meg a színpadon február 22-én a Tordasi Tánckör és a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, valamint Szabó Teréz, a népművészet mestere tolmácsolásában.

6 éves kor alatt ingyenes belépés, 10 főtől pedig már csoportos kedvezmény igényelhető!

Tovább »

A Hagyományok Háza a „Mindenütt nő” rendezvénysorozat keretében várja a hölgyeket és kísérőiket március 8-án és 9-én a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (Fő utca 6.) nőnapi programjaira. Megismerkedhetünk nemcsak a hagyományosan női szerepekhez kötődő mesterségekkel, de próbálkozhatunk szövéssel, készíthetünk ékszereket vagy éppen gyógynövényekből szépítőszereket.

Tovább »
2014. február 12.

Lábakat a magasba!

Baracsi Gergő vérbeli táncos. Ugyan csak a napokban fogja ünnepelni 19. születésnapját, máris igazi sikertörténetet tudhat magáénak. Gergő általános iskolás korában, elsősként kezdett el táncolni, mára pedig elismert előadó lett, méghozzá nem is akármilyen: szeptembertől a Berény Táncegyüttes tánckarvezetőjeként bizonyít.

Tovább »
2014. február 12.

Az éneklés a vérében van

Találkoztál már olyan emberrel, aki azt vallotta, hogy az éneklés sokkal természetesebb számára, mint a puszta beszéd?  Ha nem, akkor itt az ideje, hogy megismerd Kacsó Hanga Borbálát, aki saját elmondása szerint akkor érzi jól magát, ha énekel.

Tovább »

Tolna, Baranya, Zala és Somogyország - figyelem! Szombaton a Fölszállott a páva zsűrije Dél-Dunántúlon keresi a népzene és néptánc fiatal tehetségeit. A tájegység ugyanis nem csak jó borairól, történelmi személyiségeiről híres, meg kell említenünk ugyanis a Pöndöly Néptáncegyüttest, a Khelipeske Romot, a Zalai, a Somogy táncegyüttest és számtalan elhivatott hagyományőrzőt, példának okáért rezesbandát, táncospárokat, énekes szólistákat - akik 19:10-kor mind-mind bemutatkoznak a Duna Televízióban. Tartsanak velünk!

Tovább »

Árendás Péter, Nagy Zsolt és Koncz Gergely által olyan kiváló palatkai muzsikusok játéka került lejegyzésre, mint Moldován Emerik, Kodoba Lőrinc, Radák Mihály és Moldován Stefán kontrások, vagy Kodoba Károly „Ica", Mácsingó Martin „Karcsi" és Kovács Márton „Puki" bőgősök. A kiadványhoz mp3-as hangzómelléklet is tartozik.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet meghirdeti a XX. Országos Szőttespályázatot. A pályázat kiemelt témája a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítése.

Tovább »

Már kapható webáruházunkban a „Hangszeres népzenei példatár – Népzenei füzetek” sorozatban megjelent „Népi hegedűiskola gyermekeknek” című kiadvány, mely a kezdő hegedűsök tanításához és tanulásához nyújt segítséget. A kötet szerzője és a hangzóanyag összeállítója Szabó Adrien.

Tovább »

2014. február 14-én 15 órától „Mindennapi mesemondás” című előadásunkban Luzsi Margó meseterapeuta, gyermekkönyvtáros beszél meseolvasásról, mesemondásról, a népmesék kortalan varázsáról. A beszélgetés egyben nyitó alkalma lesz egy sorozatnak a népmese mai életéről, a mai mesemondók és közösségük kölcsönhatásairól, a népmesegyűjtés módszertanáról.

Tovább »
2014. február 7.

Aprók tánca

2014. február 7.

fotó: Legeza Márta

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Körmend Város Önkormányzata és a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár meghirdeti a XIX. Országos Fazekaspályázatot. A pályázat témája: egy mai éléskamra kerámiája.

Tovább »
2014. február 6.

Múzeumi mozaiktúra

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (1011 Budapest, Fő u. 6.) is csatlakozott az Örökség Kultúrpolitikai Intézet gondozásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló Mozaik Múzeumtúra projekthez.

Tovább »

„Bartók szemével látni és láttatni” címmel Herczku Ágnes, az Állami Népi Együttes énekes szólistája tartott előadást a Charta XXI. elnevezésű, a Kárpát-medencében élő népek megbékélését szorgalmazó civil kezdeményezés január 31-i összejövetelén.

A művésznő előadásában Bartók Béla munkásságát állította példaként.

"A zene és a tánc egyetemes nyelvek, mindannyian megértjük őket, szavak nélkül is. Ne csak halljunk és lássunk Bartók szemével, hanem cselekedjünk is az ő szellemiségét követve."  Herczku Ágnes

Tovább »

A szombati adásban megismerhetjük többek között a Nyírség Táncegyüttest, a Debreceni Népi Együttest és újra találkozhatunk a 2012-ben megismert szolnoki énekes lánnyal, Kacsó Hanga Borbálával. Tehát február 8., 19:10 Duna Televízió! Aki pedig épp táncházban van, az megtekintheti az ismétlést a Duna World csatornán, vasárnap délelőtt fél tízkor.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Körének soron következő klubestjén Kunkovács László fotóművész és néprajzkutató „Értékmentés fényképezőgéppel” címmel tart előadást. Szeretettel várunk minden érdeklődőt február 11-én 18 órakor a közösségi teremben.

Tovább »

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának védnöksége alatt a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum A SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG 10 ÉVE  címmel konferenciát szervez 2014. február 7-én. Az eseményen Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza osztályvezetője is előadást tart A táncház színeváltozása - A művelődési háztól a folkkocsmáig címmel.

Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját a X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Vándorlegény című kiállításának megnyitóünnepségére 2014. február 7-én 16 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba.

Tovább »
2014. február 2.

A tánc az, ami összeköt

Stonawskiné Busi Ildikó és Kecskés Gergő a Dél-Alföldről érkeztek a Fölszállott a páva műsorába. A két táncos nagyon hasonló gyökerekkel rendelkezik: mindkettejük családja erősen kötődik a néptánchoz és a népzenéhez. Gergő, elmondása szerint már édesanyja hasában is ropta, de Ildikó sem maradt le a fiú mögött, már kislány korában elkezdett táncolni és énekelni. Mint mesélték, szerintük ez a közös alap az, amitől annyira tökéletes párt alkotnak a színpadon.

Tovább »
2014. február 2.

A Viharsarok meséi

Akár egy népmese főszereplői is lehetnének a Mlinarak együttes tagjai: az öt testvér Békéscsabáról indult szerencsét próbálni az Óperenciás tengeren túlra, hogy meghódítsák a királylányok és királyfik szívét, majd dolguk végeztével visszatértek a szülői házba. Örökségük a néptánc iránti vonzalom, életüket és a táncot nem mindennapi módon szőtték össze.

Tovább »
2014. február 2.

Két centivel a föld fölött

Kicsoda Jankov Gyöngyvér? Egy állandóan dudorászó, éneklő, kicsit elvarázsolt ember, az énektanára szerint „mindig két centivel a föld felett jár.” Gyermekkorától kezdve szerelmes a népzenébe, és nem mellesleg játszik kobzán, bolgár tamburán, valamint két különleges keleti pengetős hangszeren: údon és sazon.

Tovább »

A közép-magyarországi és az erdélyi régió után most szombaton az Alföld mutatkozik be ifjú zenészei, énekesei és táncos tehetségei által. A Fölszállott a páva 2012 adásaiból bizonnyal emlékeznek a fiatal debreceni szólótáncosra, Majer Tamásra, aki ismét „divatba hozta” a cifra szűrt és bizony sokakban olthatatlan nosztalgiát ébresztett a pásztorkultúra iránt. Az Alföld képviseletében olyan nagy nevű táncegyüttesek is megméretnek, mint a Debreceni Népi Együttes, a Nyírség, a Szeged Táncegyüttes – de megismerhetünk például egy családi alapon működő formációt is, a békéscsabai Mlinarak személyében és újra találkozhatunk az első széria egyik középdöntősével, Krajcsó Bencével, akinek komoly rajongótábora alakult ki 2012-ben – de hogy ki jut tovább az élő adásokba, kikkel találkozhatunk a március 8-tól induló elődöntőkben, azt csak az adások végén árulja el az esemény házigazdája, Novák Péter.

Tovább »

A Székely festékesek című kiállítás a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum vándorkiállítása. Alapját az 1928-ban Viski Károly által közzétett 16 festékes 2010–2011-ben történt újraszövése képezi.  A Gyergyószentmiklóson élő és alkotó Páll Etelka összefogásával hárman, Portik Erzsébettel és Benedek Katalinnal közösen autentikus technikával és alapanyagokból elkészítették a szőnyegeket.

Tovább »

A hat alkalomból álló szakkörünkre azokat a kosárfonásban jártasságot szerzett érdeklődőket várjuk, akik szívesen kipróbálnák magukat, fejlesztenék tudásukat a zöldvesszők felhasználásának terén. 

Oktató: Székely Éva

Jelentkezési határidő: 2014. február 21.

Tovább »

Határozott időre pénzügyi ügyintézőt keres a Hagyományok Háza. 

A pályázat benyújtásának határideje: 2014. február 19.

Tovább »

Február 15-én egy színpadon a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes és a mezőkövesdi Matyó Táncegyüttes, akik a 2013-as XXII. szolnoki fesztivál különdíjasaiként mutatkoznak be a Hagyományok Házában.

Tovább »

Január 24-én, pénteken megnyílt Mátray Magdolna csipkekészítő és -tervező emlékkiállítása Körös-körül aranycsipke címmel a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermében. A kiállítás március közepéig látogatható.

Tovább »

Kalocsai Bokréta Egyesület Rezeda csoportja,
hagyományőrzők Kalocsáról és szállásairól

2014. január 25.

Fotó: Pohl Péter

Tovább »
2014. január 24.

Aprók tánca

2014. január 24.

Fotó: Legeza Márti

Tovább »
2014. január 24.

Magyar Rapszódia - Amerika

2014. január 24.

Fotó: Dely Kornél

Tovább »

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme

2014. január 24.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2014. január 23.

Táncolni szexi!

A 2012-es Páva hatalmas sikerének egyik nagyszerű hozadéka, hogy idén az amatőr versenyzők mellett egyre több ismert táncos és zenész is jelentkezett. Köztük a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes, akiket a január 18-i, második adásban ismerhetett meg a közönség - ha valaki mégis lemaradt volna róla, az bepótolhatja itt.

Tovább »

Meghallani és megszeretni - így lett rabja Zimber Ferenc a különleges hangszernek, a cimbalomnak. „Zongora nem volt otthon, a hegedű és a fúvós hangszerek nem vonzottak, a zeneiskola hátsó termében viszont megtetszett a nagy asztal, tele húrokkal" – mesélt választásáról a tehetséges zenész a január 18-i adásban.

Tovább »

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

2014. január 22 – március 22.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2014. január 21.

Fekete dalok Erdélyből

Fekete Borbála neve ismerősen csenghet a Fölszállott a páva január 18-i adásának nézői számára. (Akik mégsem látták, itt bepótolhatják). A budapesti lány, aki Egerben kezdte el zenei tanulmányait, de megjárta a váci Zeneművészeti Szakközépiskolát is, már az elődöntőben felhívta magára a zsűri figyelmét.

Tovább »

Szentegyházán és Válaszúton tartotta erdélyi válogatóit a Fölszállott a páva 2014. A megmérettetés eredményét a nézők január 25-én, szombaton láthatják a Duna televízió műsorán. Az erdélyi régióban többek között a kolozsvári folkélet zenegépe, a Tokos Zenekar is a benevezés mellett döntött. A válogatókon más ismert együttesek is felvonultak, köztük a sepsiszentgyörgyi hagyományőrző táncegyüttes, az Amenkha, vagy a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes. Jól tették, művészetüket ezúttal távolabbra is megismerhetik! Természetesen mindenkit a továbbjutók érdekelnek. Szombaton felszáll a füst, s az adás végén Novák Péter bejelenti, kik folytatják a versenyt a március 8-án kezdődő elődöntőkben.

 

Tovább »
2014. január 17.

Aprók tánca

Aprók tánca

2014. január 17.

Fotó: Legeza Márti

Tovább »

2013 szeptemberétől 73 állomásos észak-amerikai turnén vett részt a Magyar Állami Népi Együttes. Az előadás hatalmas sikert aratott, vastapssal, felálló ovációval ünnepelte a Társulat művészeit az amerikai közönség. A nagysikerű Magyar rapszódia - Amerika című előadást úti élményekkel színesítve mutatja be február 25-én 15 órától a Népi Együttes.

Tovább »
Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete címmel 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés indul 2014. február 3-án a Hagyományok Házában. A képzés témája ebben a félévben Zoborvidék lesz. Meghosszabított jelentkezési határidő: 2014. január 27.
Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját Páll Etelka, Portik Erzsébet és Benedek Katalin  a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett „S lelkem sző, mint osztováta” című kiállításának megnyitó ünnepségére 2014. január 22-én 17 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba.

A kiállítást megnyitja: Lackner Mónika főmuzeológus, Néprajzi Múzeum

Tovább »

Január 25-én az Almárium színpadán a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Rezeda csoportja és a Liszt Ferenc AMI Ifjúsági csoport fiatal táncosai lépnek fel. Mindkét csoport évek óta sikeresen szerepel hazai és nemzetközi fesztiválokon. Magyarország és Erdély táncait tanulják és táncolják, de kiemelten kezelik a saját tájegységüket, Kalocsa-vidéket.

Tovább »

A Magyar Kultúra Napján Bodza Klára és tanítványainak koncertjével folytatódik a Mesterek és tanítványok sorozat. Bodza Klárát nem kell bemutatnunk a népzene kedvelőinek, elég végignéznünk népdalénekesek során ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, nem telt el eredménytelenül a sok évtizedes aktív énektanítás, hiszen tanítványa volt többek között Majorosi Mariann, Navratil Andrea és Szalóki Ági is.

Tovább »

2014 január végétől szövőszakkört indítunk, amelynek tervezett témái: öv készítése szalagszövővel, kistarisznya szalagszövővel, báb készítése karmantyúfán, kilim tarsoly készítése szövőkereten, táska vagy hátizsák készítése szövőkereten.

Meghosszabított jelentkezési határidő: 2014. január 20.

Tovább »

A január 18-ai adásban a közép-magyarországi régió (II. rész) marad továbbra is terítéken. Érdemes lesz nézni a műsort, hiszen kiváló zenekarok, énekesek és táncosak lépnek színpadra. Új kiválóságok mellett ismerős arcok is feltűnnek. Természetesen a végén itt is kiderül, kiket láthatunk újra a színpadon az elődöntős adásokban.

Tovább »

A közép-magyarországi régió (I. rész) versenyzőit bemutató kisfilm itt tekinthető meg. A filmben szereplő versenyzők közül továbbjutott a Bazseva Zenekar, Kaszai Lili és Fundák Kristóf (táncospár), Szerényi Béla (hangszeres szólista), a Rákospalotai Szilas Táncegyüttes, a Zagyva Banda (zenekar), Kiss Domonkos (énekes szólista), a Csercsel (énekegyüttes), Salamon Soma (hangszeres szólista) és a Magos Együttes (zenekar).

Tovább »
2014. január 13.

Zsűrinaptár 2014

Megjelent a 2014 évi zsűrinaptárunk a népi iparművészeti zsűrizéssel kapcsolatban. A zsűrizéssel kapcsolatban Illés Vandánál lehet érdeklődni.

Telefonszám: 06/1 201-87-34

Tovább »
2014. január 10.

Aprók tánca

2014. január 10.

Fotó: Legeza Márta

Tovább »

2014. január 11-től, tizenöt héten keresztül, minden szombat este, 21.15-től, újra „fölszáll a páva” a Duna Televízióban. A nyolc területi válogatón készült filmekben a verseny résztvevőivel ismerkedhetünk meg, akik 2013. májusa és szeptembere között mutatták be zenei és tánctudományukat. Közülük kerül ki az a bizonyos legjobb negyvennyolc produkció, akikkel 2014. március 8-tól az élő adásokban találkozhatunk. A területi válogatókon készült felvételekből összeállított filmek a versenyzőket régió szerinti bontásban mutatják be.

Tovább »

2014. február 8-án folytatjuk nemezes előadássorozatunkat, amelyre szeretettel várjuk nemcsak a nemezelés iránt érdeklődőket, hanem a szövés-fonás mestereit, alkotóit is.

Tovább »

2013 szeptemberétől 73 állomásos észak-amerikai turnén vett részt a Magyar Állami Népi Együttes. Az Együttes hatalmas sikert aratott, vastapssal, felálló ovációval ünnepelte az előadást és a Társulat művészeit az amerikai közönség. A december végén hazatért művészek januári előadására már elővételben minden jegy elkelt, így a Hagyományok Háza februárban ismét műsorára tűzte a Magyar rapszódia - Amerika című előadást.

Tovább »

2014 januárjától folytatjuk bőrműves előadássorozatunkat, mellyel alkalmat adunk minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek szakmai tudásának frissítésére és kiterjesztésére, illetve a szakmabeliekkel való találkozásra. Január 18-án Torma László, Győriné Fogarasi Katalin és Szőllősy Gábor előadását hallgathatják.

Tovább »

2013. január 6-tól 15-ig webáruházi szolgáltatásunk leltározás miatt szünetel. Megrendeléseket ebben az időszakban is fogadunk, de teljesíteni csak január 15. után tudjuk. Köszönjük vásárlóink türelmét. 

Tovább »

A Hagyományok Háza közművelődési szakemberek és pedagógusok számára akkreditált 60 órás képzése a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést, a mesemondáshoz kapcsolódó néprajzi, irodalmi és előadói ismeretek elsajátítását tűzte ki célul.

Tanfolyami időpontok: egyeztetés alatt, kérjük, látogasson vissza  tájékoztatónkra!

A jelentkezési határidőt 2014. január 10-re módosítottuk.

Tovább »
2014. január 3.

Aprók tánca

2014. január 3.

Fotó: Legeza Márti

Tovább »

A szakkörön a résztvevők megismerhetik a Kárpát-medence területén élő magyarság és a velük élő népek népi ékszereit,  a hagyományos fűzési technikákat, záródási megoldásokat; és napjainkban is hordható ékszereket készíthetnek. Jelentkezési határidő: 2014. január 10. 

Tovább »

Aktuális hírek