Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

2018. február 16.

Virrasztás Kallós Zoltánért

Kallós Zoltánért a virrasztás február 16-án, helyi idő szerint 19 órától lesz Válaszúton, de ezen a napon 21 órától Budapesten, a Fonó Budai Zeneházban is szeretnénk tőle búcsút venni, hagyományos népzenész szokás szerint. Szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretnék tiszteletüket tenni, és számítunk a zenészek részvételére, akik muzsikával is közreműködnek.

Kallós Zoltánt  február 17-én, helyi idő szerint 13 órakor helyezik végső nyugalomra a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

Tovább »

A magyar néptáncművészet különleges eseményei közé tartoznak az évente megrendezésre kerülő versenyek, megméretések: legényes-, verbunk- és szólótáncversenyek, vagy akár a Népművészet Ifjú Mestere pályázat. A Magyar Állami Népi Együttes táncosai közül is jó néhányan vannak, akik ezeken a megmérettetéseken különböző elismerésekben részesültek. Mára az ő kedves táncaikból született meg az Aranyba táncolva műsor, amit február 16-án 15 és 19 órától mutatnak be a MOM Kulturális Központban.

Tovább »

2018 február 13-án és 14-én 11 és 18 óra között a Nyitott Műhely mesterségbemutatókkal, szakmai tanácsokkal várja azokat a látogatókat, szakembereket, tanfolyami hallgatókat, pedagógusokat, designereket, akik szeretnék megismerni egy-egy mesterség magasfokú, nagy tapasztalattal rendelkező művelőit, népi iparművészeket, népi kézműves technikákat.

Tovább »

Az Almárium sorozat újabb állomásaként, az egykori Gömör vármegye déli, dombos -lankás vidékén, a Szilicei fennsíkon élő magyar lakosság tánc és zenei hagyományát ismerheti meg a közönség  2018 február 10-én 19 órától a Fonó Budai Zeneházban.
Láthatjuk a környék híres pásztortáncát, megtudhatjuk honnan kapta a verbunk a „vasvári” nevet.  Vállalkozó kedvű férfiak, a bálban eljárhatják a vidék tréfás, „káplár” által irányított lakodalmi verbunkját.

Tovább »

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet. A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére, 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.

Jelentkezési határidő: 2018. április 18.

Tovább »

Kodály népzenéje című koncerttel indul turnéra Erdélybe a Magyar Állami Népi Együttes. A koncert Kodály szellemiségéből inspirált zenei barangolás téren és időn át, amely magában hordozza múltunk hagyatékát és jövőnk megmaradásának zálogát, megszólaltatva a Kárpát-medence különböző tájegységeinek zenéit, azok virtuóz hangszerjátékát, a néha szívet szorító, máskor felemelő, örömteli népdalait. A zenekar február 12. és 14. között Nagyváradon, Marosvásárhelyen és Kolozsváron nyolc alkalommal örvendezteti meg a közönséget.

Tovább »

A kézművesség, a hagyományos népi mesterségek kiemelt szerepet töltenek be a Hagyományok Háza életében, ezért egy kézműves nyereményjátékra hívjuk közönségünket. 

Válaszoljon helyesen tíz kézművességgel kapcsolatos kérdésünkre, és nyerje meg értékes kézműves ajándékcsomagunkat!

Tovább »

Havonta egy alkalommal mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.

Szeretettel várunk minden meseszerető érdeklődőt 2018 február 15-én 18:30-tól a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba!

Tovább »

„A népmese mai élete”
Agócs Gergely: Pál István mesél
Könyvbemutató
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
2018. január 12., 16:00

Tovább »

20 évvel az Utolsó Óra után

Jubileumi gála a gyergyói zenészekkel
2017. december 6., 21:00
Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest Sztregova u. 3.)

Tovább »

Havonta egy alkalommal mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. A társaság sok szeretettel vár mindenkit január 18-án, csütörtökön este 18.30-tól 21.30-ig a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyébe (1011 Budapest, Fő u. 6.).

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Bethlen Téri Színház új koncepcióval folytatja a 2014-ben életre hívott előadás-sorozatot, amely ezúttal a színpadi néptáncművészet egy-egy mai kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba. A művek bemutatása után egy felkért szakértő beszélget az alkotóval, elemzi a műveket, utalva az előzményekre, tánctörténeti párhuzamokra, ihlető forrásokra, természetesen a közönséget is bevonva. 2018. február 2-án 16 és 19 órától Fundák Kristóf Egység - Kétség és Metamorfózis című koreográfiáit láthatja a közönség a Bethlen Téri Színházban.

Tovább »

Folytatódik előadás- és beszélgetéssorozatunk, melyben a népmesei hagyomány avatott szakértőivel, továbbvivőivel – és továbbvivőiről – beszélgetünk. Olyan témákkal, kérdésfölvetésekkel, előadókkal találkozhat itt az érdeklődő közönség, akik-amik az élőszavas mesemondással foglalkozók, az azt kedvelők érdeklődésére bizton számot tarthatnak. 2018 február 2-án 17:30-tól Dóra Áron beszél a török mesemondás irányzatairól a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Tovább »

2018. január 20-21-én sárközi táncokkal várjuk az ínyenc táncokkal szívesen ismerkedőket . A néptáncgyakorlatot Taba Csaba és Fejér Erika tartja.

Lehetőség van a tanfolyamon kívül, csak egy-egy hétvégére is jelentkezni.
Alkalmi részvételi díj: 15 000 Ft/fő/alkalom
Táncegyüttesek táncosainak 4 fő felett 50%-os csoportos kedvezményt adunk. Csoportos kedvezménnyel a részvételi díj: 7 500 Ft/fő/alkalom

Tovább »

Ajánljuk induló kézműves tanfolyamainkat, szakköreinket mindazoknak, akik alkotó kikapcsolódásra vágynak, szeretnék elsajátítani egy-egy technika fortélyait, saját készítésű használati tárgyakat szeretnének, vagy akár csak elszakadnának néhány órára a rohanó világtól. Oktatóink szakmájuk kiválóságai, a korlátozott csoportlétszámnak köszönhetően minden résztvevőre egyéni figyelmet tudnak fordítani, így a sikerélmény sem marad el. Csuhétárgykészítő tanfolyamunkon készülhetnek játékok, szatyrok, ékszerek, a zöldvesszős kosárfonó szakkörön kosarak, dobozok, bőrműves szakkörünkön pedig a bugyrok, bukszák kapják a főszerepet.

Tovább »

Folytatódik előadás-sorozatunk a népi gyógyászatról a Hagyományok Házában, melynek a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye ad helyet. Avar Ákos, mongol és arab szakos orientalista 2018. február 8-án 17 órától tart előadást A mongol népi orvoslás múltja és jelene címmel, bemutatva a különféle hagyományos gyógyítási technikákat, tradicionális gyógyszereket és ezek közül is különösen az állati eredetű alapanyagokból készült orvosságokat.

Tovább »
2018. január 11.

Farsang a Nyitott Műhelyben

A farsangi időszakot nem hiába nevezték az ördög ünnepének, hiszen e hol hosszabb, hol rövidebb időszakban szinte minden olyan dolog megtörténhetett, amely az év más szakában nem. Öltözhetett nő férfinak,  fiatal idősnek,, vagy busónak, tikverőzőnek, esetleg még medvének is. Szabad volt hangosan muzsikálni, énekelni, rengeteget táncolni, nevetni és udvarolni vagy épp szerelmet vallani. Nyitott Műhelyünkben 2018. január 21-én 10:30-tól  játékos vetélkedővel és dudaszóval űzzük el a telet, és egy busó is a vendégünk lesz.

Tovább »

2018-ban három éves fennállását ünnepli Nyitott Műhelyünk, ezért tevékenységéhez, küldetéséhez híven az ünneplés során is a kézművességé, a népművészeti technikáké a főszerep.

2018. január 27-én 14 órától megmutatjuk, hogyan társíthatók a különböző mesterségek, bőrfonással, szűrrátétkészítéssel és szövéssel is ismerkedhet az érdeklődő közönség.

Tovább »

Mesterek és tanítványok koncertsorozatunk következő vendége Nyitrai Tamás, a Magyar Állami Népi Együttes prímása. Nyitrai Tamás 2018. január 27-én 19 órától enged betekintést  népzenei pályafutásába a Fonó Budai Zeneházban. „Huszonöt évvel ezelőtt kerültem először kapcsolatba népzenével. Ez olyan benyomás volt számomra, aminek következtében mai napig töretlenül járok ezen az úton. Ezen a koncerten ezekkel az emberekkel, kollégákkal, barátokkal – a teljesség igénye nélkül – fogunk együtt muzsikálni." (Nyitrai Tamás)

Tovább »

A 2018 január 6-án bemutatott Újév-köszöntő műsorunkat január 12-én, péntek este 20:10-kor tűzte műsorra az M5 tévécsatorna. Várunk szeretettel mindenkit a képernyők elé!

Tovább »

A Hagyományok Háza gálaelőadása

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2018. január 6.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Kör tánctanfolyamával elsősorban az idősebb korosztály számára szeretnénk olyan táncalkalmat teremteni, ahol lehetőség van a táncházakban használható tudás elsajátítására, de kortól függetlenül mindenkit szeretettel várunk. 

A zenét Virágvölgyi Márta és tanítványai, valamint a Borfolk zenekar szolgáltatja.

Következő alkalom: február 6.

Tovább »

Időpontváltozás! A könyvbemutató 17:30 helyett 16 órakor kezdődik!

Pál István mesekincséről, a mesék összegyűjtésének körülményeiről, s magáról a Madách-díjas nógrádi pásztorról, a Népművészet Mestere díjjal kitüntetett „Pista bácsiról" hallhat az érdeklődő közönség 2018 január 12-én 16 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében. Agócs Gergely néprajzkutató, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa új könyvét, a Pál István mesél. Egy nógrádi pásztorember mesekincse című kötetet mutatja be nekünk.

Tovább »

Aktuális hírek