Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

November eleji kétalkalmas táskavarró tanfolyamunkra Rózsa Erika ezüstokleveles hímzővel várunk minden varrás, hímzés iránt érdeklődőt. A programon táskaösszeállítást, mintatervezést és hímzést is tanulhatnak a résztvevők. Az technikai tudás megszerzése mellett egy olyan táskával távozhat mindenki, amit bátran viselhet a hétköznapokban, vagy szeretteire gondolva egyéni, saját készítésű ajándékként is a karácsonyfa alá is teheti.

Tovább »

Ideális program iskoláskorú gyerekeknek október 22-én, szombat délelőtt 11 órától a Fonó Budai Zeneházban. Pörgős cigányzene, virtuóz táncok, érdekes mesei fordulatok, harc, szerelem, próbatételek. Segítők és ellenlábasok kísérik Bengyálót, a leleményes cigány legényt a boldogság felé vezető útján. S akik a mesét eltáncolják: a Virtus Kamara Táncegyüttes.
A 40 perces előadás után közös tánc és kézműves-foglalkozás várja a nézőket - kortól függetlenül.

Tovább »

Október 19-én az a ritka pillanat érkezik el, hogy napjaink három legnagyobb erdélyi prímása, a palatkai Kodoba Florin (Mezőség), a bánffyhunyadi Varga István Kiscsipás (Kalotaszeg) és a szászcsávási Jámbor István Dumnezeu muzsikál együtt a Pál István Szalonna vezette Magyar Állami Népi Együttes zenekarával.
Közreműködik még továbbá a szanyi Greznár Zoltán, aki a kávéházi cigánymuzsika édesbús dallamaival vidámítja a fülünket, lelkünket.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes próbatáncot hirdet férfi tánckari tag állás betöltésére.

Várjuk olyan fiatalok jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek a néptáncművészet iránt, és nyitottak a néptánc kortárs színházi megjelenítési formái felé is.

A próbatánc időpontja: 2016. október 18. (kedd) 13.00 óra

Tovább »
2016. október 9.

Kezdődik a Budapest Ritmo!

A Hangvető és a CAFe Budapest által bemutatott Budapest Ritmo Magyarország, a régió és a világ találkozási pontja. A világzenei fesztiválon október 13. és 16. között a Müpában örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyipomiak lépnek fel együtt. A nagyszabású megnyitó után három napon át szól a magyar és a világ minden tájáról ideérkező fellépők zenéje. Ősbemutatók, világsztárok és feltörekvő tehetségek!

Tovább »

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete 2016. október 8-án Forrai Katalin Emléknapot tart, melyre minden érdeklődőt szeretettel vár. Az emléknapon Forrai Katalin napjainkban is érvényes tanításait idézzük fel, valamint szellemi hagyatékának elérhető forrásait tárjuk a résztvevők elé. A közös éneklés, az énekesjátékok élménye hivatottak újra felidézni az elmúlt évtizedekben Forrai Katalin által szervezett továbbképző tanfolyamok hangulatát és módszertani tanulságait. Meghívott előadók: dr. Kalmár Magda, pszichológus, egyetemi tanár (ELTE PPK) és Dr. Sándor Ildikó, néprajzkutató (Hagyományok Háza).

A helyszín befogadóképessége miatt kérjük, hogy részvételi szándékát feltétlenül jelezze  2016. szeptember 26-ig az alábbi elérhetőségen: forraikatalinfilm@gmail.com

A jelentkezés elfogadását 2016.szeptember 31-ig visszaigazoljuk.

Tovább »
2016. október 5.

Naplegenda a müpában

Október 13-án ismét sokak kedvencét, a Naplegendát láthatja a közönség a Magyar Állami Népi Együttes előadásában a müpában. Ajánljuk mindenkinek, aki a borongós őszi napokon a Nap melegére vágyik.

Tovább »

Folytatódik előadás- és beszélgetéssorozatunk, melyben a népmesei hagyomány avatott szakértőivel, továbbvivőivel – és továbbvivőiről – beszélgetünk. Október 14-én Havay Viktória, az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola Folklorisztika Doktori Programjának doktorandusza lesz vendégünk, aki első népmese-gyűjtőnkről, Gaal Györgyről tart előadást. Volt és jelenlegi népmese-tanfolyamos hallgatóink mellett minden érdeklődőt, meseszeretőt szívesen látunk. Olyan témákkal, kérdésfölvetésekkel, előadókkal találkozhatnak itt, akik-amik az élőszavas mesemondással foglalkozók, az azt kedvelők érdeklődésére bizton számot tarthatnak.

Tovább »

Hosszú betegség után 59 éves korában tegnap elhunyt Kostyák Alpár zenetanár, televíziós újságíró, az erdélyi táncházmozgalom ikonikus személyisége.
Kostyák Alpár 1957-ben született Kolozsváron. A Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett tanári oklevelet. 1977-től részt vett a hazai táncházmozgalom elindításában, valamint a Román Televízió Kaláka-műsorainak szervezésében. Az 1980-as évek elejétől a csíkszeredai zeneiskola tanára volt, emellett a Barozda táncházzenekar és a Kájoni régizene-együttes tagjaként is tevékenykedett. 1990 után hazatért szülővárosába, ahol a Román Televízió kolozsvári szerkesztőségének tagjaként folytatta tevékenységét. Teljes pályája során aktív népzenekutató volt, és a háromhúros kontrát sem tette le, élete végéig.

Október 6-án 13 órakor kísérik végső útjára Kisbácson.

Tovább »

Dr. Nagymarosy András geológus, borászati szakíró és népzenész, a Mákvirág, a Kalamajka és a BorFolk zenekarok alapító nagybőgőse,  a Borkollégium alapító tagja 2016. szeptember 28-án hosszan tartó betegséget követően, 67 éves korában csatlakozott a Kalamajka zenészeihez, Halmos Bélához,  Dövényi Péterhez és Petrovics Tamáshoz az égi zenekarban. A baráti kör alapító elnökségi tagjára, a fantasztikus tudású Ántira emlékezünk októberi klubestünkön a Molnár utca legendás házigazda zenekarának felvételeivel.

Tovább »

A VI. Brassói Magyar Napokon (2016. szeptember 13-18.) az Erdélyi Kézműves Céh szervezésében a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának munkatársai közül Csákányi Zoltán etnográfus és Illés Vanda osztályvezető, valalmint Ament Éva bútorfestő szakember tartott előadást és beszélgetéseket a jelenleg Magyarországon működő minősítési rendszerről, azaz a hagyományos kézműves tárgyak zsűrizéséről. Az esemény nagy érdeklődést keltett a vásáron résztvevő mesterek körében. Kérdéseiket is feltehették a mesterek szombat este és a vasárnap reggeli beszélgetés során. Bízunk benne, hogy a későbbiekben is segíteni tudjuk tapasztalatainkkal a Romániában élő kézműveseket.

Tovább »

Az örök idők óta világító Nap mesélte az öregasszonyoknál is pletykásabb kósza Szélnek, hogy élt valamikor egy tüzes szemű, jóképű cigány legény, akit úgy hívtak, Bengyáló, a leleményes...

Szécsi Magda cigány meséi alapján a Virtus Kamara Táncegyüttes mesés táncjátékát láthatja az aprónép közönségünk a Fonó Budai Zeneházban 2016. október 22-én.

Az előadás 40 perc, utána kézműves-foglalkozást tartunk. Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk.

Tovább »

A táncházas közönség, de néha még a szélesebb is jól ismeri a Csipás, Dumnezeu, Kodoba neveket, melyek egy-egy kiváló, már-már fogalommá, kedvencé váló erdélyi zenészt és muzsikáját takarják. Zenekarunk jubileumi koncertsorozatának harmadik állomásán, október 19-én olyan hagyományőrző mestereket szólaltat meg, akik mind a mai napig hagyományos kultúránk alapkövei. Ma, zenével és a hozzátartozó információkkal keresztül-kasul szőtt világunkban, ahol gyakran a látszat sem az, amit mutat, ők a hitelességet, a magas művészi színvonalat és az élményt generálják és garantálják. A koncerten erdélyi (kalotaszegi, szászcsávási, magyarpalatkai) muzsikusok mellett Rábaköz zenéje is fölcsendül Greznár Zoltán szanyi prímás segítségével.

Tovább »

Október 15-én sem az egyik, sem a másik, hanem a Harmadik zenekar ad koncertet mestereivel - Codoba Florinnal, Dezső Erzsébettel, Pali Marcival, ifj. Fodor Neti Sándorral és Csányi Sándorral - és tanítványaival a Fonó Budai Zeneházban. A zenekar életében fontos és meghatározó szerepet kapott az együtt muzsikálás mestereikkel, mely köszönetnyilvánítás azoknak, akiktől tanulhattak, akikkel együtt énekelhettek, és akik közül jó néhány már-már barátjukká vált, részese a zenekar életének, fontosabb eseményeinek. Tanítványaik egyéni és közös produkciójával pedig az elmúlt 10 év gyümölcseit szeretnék bemutatni a nagyközönségnek.

A koncert után fergeteges táncház veszi kezdetét a Harmadik és a Magos zenekar közreműködésével!

Tovább »
2016. szeptember 28.

Debütált a Bőköz Fesztivál

A Hagyományok Háza is részt vett a Magyarország gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységében, a kelet-ormánsági kisrégióban, 280 kilométerre a fővárostól rendezett Bőköz Fesztiválon Márta István felkérésére. Szeptember 23-án, pénteken, a Fekete-víz mellett fekvő, alig 200 fős Szaporcán a templom mellett felállított Bőköz Színpadon a Fölszállott a páva vetélkedő gyerekszereplői tartottak bemutatót, amelyek után szakavatott tanárok segítségével a közönség is belekóstolhat a Kárpát-medence különböző régióinak táncaiba. Muzsikált a Fonó zenekar, a műsorvezetőként is fellépő Agócs Gergelytől pedig szórakoztató és hasznos információkkal látta el hagyományos kultúránkról az összegyűlt közönséget, kb. 100 főt.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Nyitott Műhely, csatlakozva a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, különböző programokat ajánl a kézművesség és a népi iparművészet iránt érdeklődőknek. Az október 11-i héten egy-egy mesterség nagy tudású művelői várnak szeretettel mindenkit korosztálytól függetlenül, aki érdeklődik a népművészeti technikák iránt. Október 11-én folytatódik a Művészet, hobbi, marketing sorozatunk Várőri Adriennel, majd október 18-án Ornamentika és rendszertan előadásunkban dr. Bérczi Szaniszló egyetemi docens világít rá tudományos szemmel szimmetriai rendszerek összefüggéseire. Október 20-án, a Kerek egy esztendő foglalkozás-sorozat következő részében Dibáczi Enikő foglalkozásvezető és Tánczos Erzsébet múzeum- és drámapedagógus az őszi jeles napokhoz kapcsolódóan népmesék, népdalok, kézművesség segítségével oldja a mindennapok feszültségét a gyerekekben.

Tovább »

Szeptember 23-án lesz a Magyar Állami Népi Együttes első előadás a MOM Kulturális Központban (1124 Bp., Csörsz utca 18.). Ezentúl ott várjuk Önöket szeretettel.
Szeptember 23., 15 és 19 óra - Kincses Felvidék
Október 28., 15 és 19 óra - Örök Kalotaszeg
November 22., 15 és 19 óra - Magyar rapszódia

A Táncról táncra szabadbérletben továbbra is 30% kedvezménnyel láthatják darabjainkat.

Tovább »
2016. szeptember 20.

Néptáncoktatók figyelmébe

Október 29-én indul A Kárpát-medence táncos öröksége című, 60 órás képzésünk. A tanfolyam öt hétvégéjén négy tájegység, Nyárádmagyarós, Bag, Doroszló és Gömör táncait és néprajzi, történelmi, társadalmi hátterét ismerik meg a hallgatók. Megtanítjuk az adott területen megtalálható régi és új stílusú táncok alapmotívumait, díszítéseit, jellegzetes motívumfűzéseit, valamint a táncszerkesztést, táncrendet, stílusjegyeket és népdalokat. 

Tanfolyamon kívül, egy-egy hétvégére is lehet jelentkezni. Táncegyüttesek táncosainak 4 fő felett csoportos kedvezményt adunk.

Tovább »

Két hely felszabadult a kosárfonó tanfolyamra. Október közepéig várjuk az érdeklődők jelentkezését.

Tovább »

Somogy, Palócföld, Gyimes és a téli ünnepkör népszokásai az idei Figurás Néptáncos Bérletben! Közreműködnek a "Gyerekpáva" tehetségkutató verseny szereplői, de vendégünk lesz a Dűvő zenekar és Kerényi Róbert  zenésztársaival. A narrátor dr. Sándor Ildikó néprajzkutató. Az előadások új helyszínen, a Marczibányi Téri Művelődési Központban lesznek.

Tovább »

Fotókiállítás nyílt a 65 éves Magyar Állami Népi Együttesről. Bege Nóra varázslatos képei betekintést engednek a Együttes mindennapjaiba Színpadon innen és túl... A kiállítás megtekinthető október 5-ig a Hagyományok Háza kerengőjében.

Tovább »
2016. szeptember 19.

Különleges kosarak kiállítása

Az idei évben a Népi játszóházvezető és a Népi kézműves tanfolyamok (csipkekészítés, népi bőrműves, szőnyegszövő, kosárfonó, nemezkészítő, gyékény-, szalma- és csuhétárgykészítő) mellett két idén végzett hallgatónk külföldi tanulmányútján készült alkotásait is megcsodálhatja a  kedves látogató az október 7-én nyíló Játéktól a mesterségig című kiállításon.  Legeza Márta a Népi játék és kismesterségek oktatója tanfolyamunkon, Fodróczi Kármen pedig a Kosárfonó szakunkon végzett.

A Dániai tanulmányúton részt vett két hallgató különleges kosárfonási technikákat sajátított el. Elkészült kosaraik külön kiállítórészben kerülnek bemutatásra.

Tovább »

A Hagyományok Háza is részt vesz a Magyarország gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységében, a kelet-ormánsági kisrégióban, 280 kilométerre a fővárostól rendezett Bőköz Fesztiválon. Szeptember 23-án, pénteken, Szaporcán a Bőköz Színpadon a Fölszállott a páva vetélkedő gyerekszereplői tartanak bemutatót, amelyek után szakavatott tanárok segítségével a közönség is belekóstolhat a Kárpát-medence különböző régióinak táncaiba. Muzsikál a Fonó zenekar, a műsorvezetőként is fellépő Agócs Gergelytől pedig szórakoztató és hasznos információkra számíthatunk hagyományos kultúránkról.

Tovább »

Szeptember 21-én 15 órakor kísérik utolsó útjára Csoóri Sándort az Óbudai Temetőben. A család kérésére, ifj. Csoóri Sándor vezetésével széki lassú muzsika fog szólni. Aki zenéléssel szeretne hozzájárulni a búcsúztatáshoz, kérjük, ezt jelezze a szilard.katalin@hagyomanyokhaza.hu e-mail címen.

Tovább »
2016. szeptember 15.

Táncolni való kedvem van

Folytatódik a Hagyományok Háza Baráti Köre tánctanfolyama. Szeptember 20-án mezőségi táncokkal vár minden régi tagot és új érdeklődőt Lőrincz Beáta táncpedagógus és Varga Zoltán koreográfus.

A tanfolyam célja, hogy a táncházakban használható tudást adjon azoknak a laikus érdeklődőknek, akik nem hivatásszerűen vagy együttesekben táncolnak, illetve, hogy táncalkalmat teremtsen azoknak, akik már nem szívesen állnak fel táncolni a fiatalabb, komoly tánctudással rendelkezők között a táncházakban.

Tovább »

2016. szeptember 11.

Fotó: Kis Ferenc

Tovább »

A kiállítás a színes hímzéseiről közismert Matyóföldet mutatja be. A kiállítás a paraszti kultúrában, helyben használt viseletektől és eszközöktől kezdve a 70-es, 80-as évek törekvésein át a ma alkotó kortárs kézművesek munkáiig ad áttekintést a matyó népművészet alakulásáról. Hrivnák Tünde kortárs divattervező közkedvelt alkalmi öltözetei jó példák arra, hogy a mai kor embere is szívesen hordja azokat a mai divattrendeknek megfelelő vonalvezetésű ruhákat, amelyeken a hagyományos matyó minták megfelelő szakmai tudással vannak megkomponálva.

Tovább »

Szeptember közepén vizsgáznak a csipkekészítő, nemezkészítő, népi bőrműves, kosárfonó, szőnyegszövő és gyékény-szalma-csuhé tárgykészítő OKJ szakképzésre járó kézműveseink, illetve a játszóházvezető hallgatóink.

A kiállítás az első és másodéves tanfolyami hallgatóinak év közben elkészült alkotásait, illetve a vizsgaremekeket mutatja be. Kiállításunkon régi hagyományainkra épülő, mai tárgykultúránkba illeszkedő használati tárgyakkal, viseletdarabokkal, játékokkal és más érdekes alkotásokkal találkozhatnak az érdeklődők.

Szeretettel várjuk a kiállításmegnyitóra 2016. október 7-én 14 órára, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba.

Tovább »

A VI. Brassói Magyar Napok (2016. szeptember 13-18.) keretén belül az Erdélyi Kézműves Céh szervezésében a Hagyományok Háza munkatársai (Csákányi Zoltán és Illés Vanda) és egy neves magyar kézműves (Ament Éva) tart előadást és beszélgetéseket a jelenleg Magyarországon működő minősítési rendszerről, más néven a hagyományos kézműves tárgyak zsűrizéséről. A beszélgetésre a kézművesek magukkal hozhatják munkáikat, amelyeket közösen elemeznek a szakértőkkel, és emellett az alkotók feltehetik kérdéseiket a meghívott előadóknak.

Tovább »

Szeptember hónap műtárgya nem kiállítási tárgy, mégis minden kiállításon megtalálható... 2016. szeptember 7-én nyílt meg Matyóföld címmel a tájegységeket bemutató kiállítás-sorozatunk első tárlata, ezért esett választásunk a rendszeresen Matyóföld szívében megrendezendő Kis Jankó Bori kiállítás 1978-as vendégkönyvére. A vendégkönyv művészi értékével szemben elsősorban kordokumentációs értéket képvisel, hiszen a benne szereplő megjegyzések és aláírások érdekes képet rajzolnak a közel negyven évvel ezelőtti, tárgyi népművészet iránt való közérdeklődéséről.

Tovább »

A hungarikum Halasi Csipke születésének 115. évfordulója alkalmából  a Földművelésügyi Minisztérium,  Hagyományok Háza, Kiskunhalas Város Önkormányzata, Halasi Csipke Közalapítvány halasi csipke tervrajz készítésére országos pályázatot hirdet. A pályázat témája: 10-20-30-40 cm-es méretben kerek, ovális vagy szögletes terítő, falikép, valamint méretmegkötés nélkül: női-férfi ruhadísz tervezése (pl. medál, ékszer csipke, díszzsebkendő), figyelembe véve azt, hogy a halasi csipke rá-tétként, betétként csak ritka, különleges alkalomra (pl. esküvői ruha) ajánlott, ugyanis a textillel együtt nem tisztítható!

A tervpályázat beküldési határideje: 2016. december 31.

Tovább »

TÖRTÉNETEK A MAGYAR ÁLLAMI NÉPI EGYÜTTESRŐL címmel filmtrilógia készült Magyar Állami Népi Együttes 65 éves jubileuma alkalmából, aminek első része 2016. szeptember 25-én 17:35-kor, második része pedig október 2-án 16:40-kor lesz látható a Duna World csatornán.
Az első két adás archív fotográfiák, film- és televíziós művek mellett több mint harminc táncos, koreográfus, szakíró, zenész, fotográfus, egykori és mai vezetők interjúin keresztül mutatja be az 1951-ben alapított társulat történetét.
A harmadik rész bevezet egy mű, a Megidézett Kárpátalja születésébe, az első próbáktól a díszbemutatón át a külföldi fellépésig.

(a szolgáltató a műsorváltozás jogát fenntartja)

Tovább »
2016. szeptember 14.

Elhunyt Csoóri Sándor

Életének 87. évében elhunyt Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn az MTI-vel.  Az alkotót hosszan tartó súlyos betegség után érte a halál vasárnap éjszaka. A kormány Csoóri Sándort saját halottjának tekinti.
Csoóri Sándor
1930-ban született Zámolyon, az irodalmi életbe 1953 augusztusában robbant be verseivel. 1958-tól szabadfoglalkozású író, 1968-tól 1988-ig a Mafilm dramaturgja. 1954-ben és 1970-ben József Attila-díjjal, 1981-ben Herder-díjjal, 1984-ben Bibó István-díjjal tüntették ki. 2005 óta a Magyar Írószövetség örökös tagja. Munkásságát 2003-ban Arany János-nagydíjjal, 2004-ben Magyar Művészetért Díjjal, 2008-ban Prima Primissima Díjjal is elismerték. 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nagydíjával, 2014-ben pedig a Nemzet Művésze díjjal jutalmazták, és ugyanebben az évben lett Budapest díszpolgára.

Isten nyugtassa!

Tovább »

„Hiteles szakemberektől kaptunk egy olyan csomagot, ami hihetetlen lehetőségeket rejt magában a magyar néphagyományunk ápolásához és továbbadásához. Mivel a hagyományos kultúra manapság kiveszőben van, hatalmas szerepe van a Hagyományok Háza missziójának, hogy a népművészet különböző szeleteit meghatározott tematika szerint közkinccsé tegye pedagógusok és minden más érdeklődő számára. A pedagógus továbbképzéseknek különösen nagy jelentőségük van, hiszen a gyermekek manapság már otthon egyre kevésbé szívhatják magukba tájegységük hagyományait, ha ezt az iskolában nem kapják meg, sajnos nagyon kevés az esély rá, hogy valamilyen módon a részükké váljék. Ezért nagyon fontosnak érzem, hogy ezek a képzések minél több óvoda, iskola minél több pedagógusához elérjenek, és talán remélhetjük, hogy egyszer a főiskolai pedagógusképzés központi programjába is bele fognak tartozni!” (Módli Ágnes, tanfolyami hallgató)

Szeptember 19-én kezdődik Játék és tánc az iskolában képzésünk, a technikai okok miatt felszabadult helyekre még lehet jelentkezni!

Oktatóink: dr. Sándor Ildikó, Babinecz Sándor, Tálas Ágnes, Berta Alexandra, Szélpál-Bajtai Éva

Tovább »
2016. szeptember 13.

Teremtő ifjúság

Szeptember 24-ig látogatható az Ifjú mesterek remekei, a népművészet ifjú mestere pályázat 2016. évi kiállítása a Magyar népi Iparművészeti Múzeumban.
Ajánljuk mindenkinek, aki kedvet érez arra, hogy esetleg alkosson, aki szeretne ihletet meríteni, aki szereti a szemét szép tárgyakon nyugtatni és mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a mai fiatalok csak a telefonjukat nyomkodják.

Tovább »
2016. szeptember 13.

Folytatódik jubileumi játékunk

Még nem késő bekapcsolódni a 15 éves Hagyományok Háza és a 65 éves Magyar Állami Népi Együttes jubileumi játékába. Ünnepi előadásainkon a belépőjegy mellé matricát adunk. Aki négy különböző színűt összegyűjt, meglepetés ajándékot kap és sorsoláson vesz részt. Értékes népzenei kiadványok mellett belépőt nyerhetnek a Fölszállott a páva 2016 döntőjére, a 2017-es Újév-köszöntőre a MÜPÁ-ba vagy Önöké lehet egy Táncról táncra bérlet.

Jubileumi előadásaink:

2016. szeptember 16. - Vendégségben: A 65 éves Magyar Állami Népi Együttes vendége a Közép-Európa Táncszínház

2016. október 19. - Vendégségben: A Magyar Állami Népi Együttes zenekara és hagyományőrző mesterek közös koncertje

2016. november 25. - Az erdélyi evangélikus szórvány hagyományaiból

2016. december 9. - Vendégségben: A 65 éves Magyar Állami Népi Együttes vendége a Bozsik Yvette Társulat

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes 65. jubileuma alkalmából közös ünneplésre vendégségbe hívja a magyar táncvilág kimagasló együtteseit.
A Vendégségben sorozat szeptember 16-i estjének egyik félidejében a Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének című műsorából láthat részleteket a közönség, a másikban pedig
a Közép-Európa Táncszínház lesz a vendég, ami a Lajkó Félix zenéjére alkotott Horda című darabbal érkezik. A mű az egyén vs. közösség, tömeg vs. közösség kérdését feszegeti.

Az előadás szünetében fotókiállítás nyílik a 65 éves Magyar Állami Népi Együttesről.

Tovább »
2016. szeptember 13.

Családi és sportnap a Czakón

Szeptember 17-én a Budavári Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ ismét családi és sportnapot tart a Czakó utcai Sport- és Szabadidőközpontban. A „civil utcában” bemutatkoznak az I. kerületi civil és önkormányzati intézmények, többek között a Hagyományok Háza is. Intézményünk kézműves-foglalkozással várja a kedves látogatókat.

Tovább »

Szeptember 17-18. között a Hagyományok Háza ismét kitelepül a Nemzeti Vágtán. Kézműves-foglalkozással, zenével, tánccal és kiadványvásárral várjuk az érdeklődőket. Ha arra járnak, keressenek fel minket!

Tovább »

Szeptember 22-24. közt a Śląsk Lengyel Nemzeti Ének- és Táncegyüttes vezetői tartanak lengyel néptánc workshopot az érdeklődőknek. A nemzeti táncok lépései mellett a  táncok kialakulásáról, a lengyel néphagyományokról, történelemről és az éppen szárba szökkenő lengyel táncházmozgalomról is sok érdekességet megtudhatunk. A háromnapos tanfolyamon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »
2016. szeptember 12.

Matyóföld

A Hagyományok Háza tájegységeket bemutató kiállítás-sorozatot indított. Az első tárlat a színes hímzéseiről közismert Matyóföldet mutatja be. 2012-es UNESCO-döntés óta a matyó népművészet a szellemi világörökség előkelő listáján is helyet kapott. A tárlaton bemutatjuk a kortárs kézműves alkotók munkái mellett a Matyó Múzeum és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum anyagából válogatott tárgyakat is, s ezeken keresztül azt, hogy az évek során milyen változásokon ment keresztül művészetük és hagyományuk. A hímzések mellett többek között kerámiákat, festett bútorokat, faragást és mézeskalácsokat is láthatnak az érdeklődők. Kuriózumként bemutatjuk a meghatározó jelentőségű íróasszony, Kisjankó Bori rajzait és néhány személyes tárgyát is. A kiállítás megtekinthető 2016. október 29-ig, keddtől szombatig 10-18 óra között.

Tovább »

2016. szeptember 16-án 20 órakor fotókiállítás nyílik a 65 éves Magyar Állami Népi Együttesről. Bege Nóra varázslatos képei betekintést engednek a Együttes mindennapjaiba Színpadon innen és túl... A kiállítást megnyitja Mihályi Gábor, az Együttes vezetője, közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.  A kiállítás megtekinthető október 5-ig a Hagyományok Háza kerengőjében.

Tovább »

Milyen szerepük lehet a felnövekvő generációk életében a déd- és ükszülők tudásának, műveltségének a 21. századi Magyarországon?
Miért van szükség arra, hogy a hagyománynak ezt a rétegét megismertessük a gyerekekkel?
Néhány emberben talán az a kérdés is fölmerül: szükség van egyáltalán erre?

Ha Önökben is felmerült már a kérdés, ajánljuk szíves figyelmükbe Sándor Ildikó: „Hagyományőrzés? Kulturális génbank? A néphagyomány napjaink gyermekkultúrájában” című, napokban megjelent tanulmányát a Gyerekkultúra jelen(tőség)e című kötetben. A tanulmány a tovább gombra kattintva online is elolvasható.

Tovább »

„Izgalmas kísérletnek leszünk fültanúi a Zeneakadémián szeptember 21-én. Ha ez jól sikerül, akkor egy új minőség jön létre Bartók zenéjének előadásában.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a népzenéhez nyúlni, Bartók három utat jelölt meg, és ez a három út máig érvényes. Az első út, amikor mint egy követ a gyűrűn, foglalatba helyezi a népdalt, előjátékot és utójátékot ír köré, és kíséretet is ír hozzá, de magán a népdalon nem változtat. A második út ennek egy változata, amikor a szerző ír népdalszerű képződményeket, ilyen például az Este a székelyeknél című műve, ami egy szerzett dallam, ugyanakkor teljesen népdalszerű. A harmadik, amikor a népzenei nyelvet a zeneszerző szétszedi, elemeire bontja, és kialakít belőle egy teljesen új, saját poézist, művészi kifejezésformát. ... Amit mi próbálunk, az egy újabb lépés lehet a Bartók-interpretációban.”

Interjú Kelemen Lászlóval a Bartók emlékév és az ehhez kapcsolódó koncert apropóján.

Tovább »

Az idén ősszel két előadással is kedveskedik a Nyitott Műhely kicsiknek és nagyobbaknak, akiket érdekel a magyar konyha népi világa. A programok keretében nemcsak a népi ételeket, hanem a népi étkezésen keresztül megismerhetjük egyes népcsoportok szokásait, hagyományait, életmódját is. Végül betekinthetünk egy-egy étel elkészítési módjába.

Az első alkalomra szeptember 21-én kerül sor. A búzához kapcsolódóan vendégelőadónk Fehér Ilona lesz, aki nagy mestere és kutatója a magyar népi tésztaételeknek. Előadása végén az egyes tésztafélék neveit is megismerhetjük, és fény derül arra is, hogy mikor, és miért készítették pl. a csigatésztát vagy a macskatalpat.

Tovább »
2016. szeptember 7.

Találkozás a néphagyománnyal

A 2016/17-es tanévben is várjuk iskolai csoportok jelentkezését 7–14 éveseknek szóló ismeretterjesztő foglalkozásainkra. A Találkozás a néphagyománnyal programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében, majd a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva mesél a gyerekeknek. A nap hátralévő részében kézműveskedés, élőzenés táncházi foglalkozás, népi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre. Október 4-ig még a Hagyományok Háza Corvin téri székházában lesznek a foglalkozások, utána viszont már új helyen, így akik a jelenlegi helyszínen szeretnének még részt venni a programon, kérjük, minél hamarabb jelentkezzenek!

Tovább »

Milyen hiedelmek és mágikus eljárások kapcsolódtak a tisztálkodási szokásokhoz? Hol és hogyan mosakodtak a hagyományos paraszti kultúrában? Milyen előírások és tilalmak kapcsolódtak a tisztálkodáshoz? Hogyan, milyen eszközökkel történt a textíliák tisztán tartása? Mi volt a víz szerepe a paraszti háztartásban és a faluközösség szokásaiban? Hogyan jelenik meg a tisztaság, tisztálkodás népdalainkban, népmeséinkben?
Ezekkel a témakörökkel ismerkednek idén a Garabonciás diákok, de a Forgószeles játékos feladatlapokban is elő-előfordulnak a 2016-2017-es tanév kiemelt témaköre, a tisztaság és tisztálkodás elemei.

Tovább »
2016. szeptember 7.

Pápaiak figyelmébe!

Lassan véget ér a nyári fesztiválok időszaka, de aggodalomra nincs ok, kezdődnek a szüreti mulatságok és bornapok, melyek némelyikén mi is megfordulunk. A Magyar Állami Népi Együttes szeptember 10-én a Pápai Csülök Cicege és Borfesztiválon lép színpadra a Megidézett Kárpátalja című műsorra.

Tovább »

Nem mindennapi zenei kísérletnek számít a Bartók-évfordulóra szervezett Bartók kivirágzott fái című koncert, amelynek során először szólalnak meg Bartók Béla népzenei feldolgozásaiban a népdalok úgy, ahogy azokat a zeneszerző is hallhatta a gyűjtések során. A szeptember 21-i koncerten a komolyzenei és a népzenei élet kiváló előadói lépnek fel a Zeneakadémia nagytermében: többek között Kokas Katalin, Kelemen Barnabás hegedűművészek, Nagy Péter zongoraművész, Herczku Ágnes énekes vagy a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusaiból álló Szalonna és bandája.

Tovább »
2016. szeptember 7.

Meseest felnőtteknek

A nyári szünet után újraindul az „Ahol a madár se jár...” mesemondó baráti kör, ahová szeretettel várunk minden mesehallgató érdeklődőt, és azokat is, akik szívesen bekapcsolódnának a mesemondásba! Az első őszi alkalomra szeptember 15-én, 18:30-tól kerül sor a Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi termében (1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.). Az idei év további  „Ahol a madár se jár..” alkalmai: október 20., november 17. és  december 15.

Tovább »

A szeptember 7-én nyílt Matyóföld kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik, ahol interaktív módon ismertetjük a kisdiákokkal Matyóföld népszokásait, népművészetét, mesélünk a matyó emberekről, arról, hogy hol helyezkedik el Matyóföld. A program kézműves foglalkozással zárul. A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban tartandó kétórás foglalkozásra 20-35 fős csoportok jelentkezését várjuk.

Tovább »

Kedves Táncosok, kedves Pedagógusok!
Idén is érdekes témával várjuk Önöket az évindító szakmai napra, a Táncvásárra!
Ezúttal a néptánc, a népi játék és a népszokás színpadra állításáról lesz szó előadások és saját élményű műhely-foglalkozások keretében.
A Táncvásár szeptember 17-én, szombaton lesz a Hagyományok Házában (még szokott helyünkön, a 1011 Corvin tér 8 szám alatt).
Várjuk Önöket szeretettel!

Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 9.

Tovább »
2016. szeptember 7.

Időszerű-e ma a népi játék?

Időszerű-e ma a népi játék? A népi játék komoly fejlesztő, a kreativitást kialakító, a társadalomba való beilleszkedést segítő, motiváló hatásáról beszélgetünk Lázár Katalinnak, a Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársával, a népi játékok kutatójával a Hagyományok Háza Baráti Köre szeptember 13-i klubestjén.

A klubesték nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

Gyermektáncházunk szeptember 16-án újra kitárja kapuit, hogy innentől kezdve hétről-hétre fogadhassuk régi és új barátainkat! Szeretettel várjuk azokat a játszani, táncolni, énekelni, kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival! Minden héten más hangszeren szól a talpalávaló: duda, tekerő, furulya, citera, hegedű, koboz, gardon. A táncházak péntekenként 17.00-18.30-ig tartanak a Hagyományok Háza Halmos Béla termében.

Tovább »

Az MMA Népművészeti Tagozata tisztelettel invitál minden kedves érdeklődőt a 2016. szeptember 12-én (hétfőn), 19 órakor a Pesti Vigadóban rendezett Pásztorzenei koncertre. A hangverseny előadói közvetlenül, maguktól a pásztoroktól ismerhették meg ezt a hihetetlenül gazdag zenei világot, és ismerkednek annak csodáival ma is. Tudják, hogy az igazi ereje ott mutatkozik meg, ahol született: a természetben. De hiszik, hogy ez az erő képes megnyilvánulni más méltó helyzetekben, így a hangversenyteremben is.

Előadók: Navratil Andrea, Nyirai Marianna, Berecz András, Papp László, Juhász Zoltán, Dsupin Pál, Sáringer Kálmán, Szerényi Béla, ifj. Szerényi Béla, Husi Gyula.

A rendezvényre a belépés díjtalan, helyszíni regisztráció szükséges.

Tovább »

Az utolsó augusztusi héten élményekkel térhettek haza azok, akik részt vettek a Nyitott Műhelyben szervezett Alkotóhét foglalkozásain. A gyerekek örömmel fedezték fel a hímzés csodálatos világát, legtöbben olyannyira kedvet kaptak, hogy több kisebb mintát is kihímeztek, majd nagy örömmel készítették saját tarisznyájukat. A hét folyamán a kisinasok tanulhattak fafaragást, kirándulás során gyógynövényeket gyűjthettek, nemezelhettek, szőhettek, mesterei lettek a körmönfonásnak, sodringolásnak. Megismerték, hogy készül a gúzskarika, hogyan kell bánni a vesszővel, tanultak a népi építkezésről, néprajzi tájegységekről, saját kis házukat is elkészíthették csuhébabával együtt, a szabadban pedig népi játékokkal kapcsolódhattak ki. Köszönjük, hogy velünk voltatok, szeretettel várunk benneteket vissza év közben is!

Tovább »
2016. augusztus 31.

No de mi az a burkina faso?

Gondolták volna, hogy a burkina faso egy kosárfonási technika? És tudják, milyen a katalán fenék? Láttak már fűzfa háncsából font kosarat? Tudták, hogy akár írisz virággal is lehet fonott kosarakat díszíteni?

Európai Uniós projekt keretében több munkatársunk tanulmányúton vesz részt, hogy a felnőttoktatásban és a népi hagyományok mai alkalmazásában kialakult jó gyakorlatokat megismerjék, illetve megismertessék. Az első út Dániába, egy kosárfonó műhelybe vezetett. Legeza Márta 14 napos kinttartózkodásából 13 nap fonással, egy pedig másik három dán kosárfonó műhely meglátogatásával telt. Naponta 10-12 órában zajlott a munka, melynek eredményeképpen 11 kosár, 3 tálcakosár és 2 edényalátét készült, mind más, Magyarországon ismeretlen, vagy alig ismert technikákkal, újszerű formákkal.

A kosarakból 2016 októberében nyílik kiállítás a Magyar Népi Iparművészet Múzeumban.

Tovább »
2016. augusztus 31.

Indul a színházi évad!

Szeptember 11-én Foltin Jolán és Mihályi Gábor legjelesebb koreográfiáival indul a Hagyományok Háza őszi évada. Székházunkban az utolsó előadás a szeptember 16-i jubileumi műsor lesz, amiben a Szarvasének részletei mellett a Magyar Állami Népi Együttes vendégeként  a Közép-Európa Táncszínház A Horda című darabját tekintheti a közönség. Szeptember második felétől elhagyjuk a Corvin teret, előadásainkat ezt követően a MOM Kulturális Központban, a Fonó Budai Zeneházban, a Marczibányi Téri Művelődési Központban láthatják, de megfordulunk a Zeneakadémián, a Bethlen Téri Színházban és a Nemzeti Színházban is.

Tovább »
2016. augusztus 31.

Állásajánlat

A Hagyományok Háza gazdálkodásával kapcsolatos pénzügyi, számviteli feladatok ellátására számviteli ügyintéző munkatársat keresünk.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. szeptember 20.

Tovább »

A „Budai Vigadó műemlék épület rekonstrukciós, felújítási és bővítési munkáinak kivitelezése vállalkozási szerződés keretében” tárgyú közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó helyszíni bejárás időpontja 2016. augusztus 26. (péntek) 09:00 óra.

Tovább »

A 2016/2017-es tanévben táncos barangolásunk Somogyországból indul, majd a téli ünnepkör énekes népszokásait elevenítjük fel novemberben. Februárban a Palócföldön űzzük el a telet, a tavasz pedig az erdélyi Gyimesben köszönt ránk.

Közreműködőink: Bese Botond és az Aprája dudazenekar, Forgórózsa énekegyüttes, Baka Levente, Haraszti ikrek, Horváth Zalán, Gatyamadzag zenekar, Iglice Táncegyüttes (Szécsény), Oláhné Csercsics Ivett és Oláh József, Dűvő zenekar, Holecz Istvánné Margit néni, Zselic AMI Csiperke és Kányafi csoportjai (Szenna), Zóka Éva és Horváth Tibor, Tordasi Pillikék (Tordas), Németh Ildikó és Szabó Szilárd, Kerényi Róbert és zenésztársai.

Narrátor: dr. Sándor Ildikó néprajzkutató

Tovább »

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 20-a alkalmából.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott BODZA KLÁRA, énekművész, népdalénekes, énektanár

Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehetett át KOSINA MÁRIA MÓNIKA, a Hagyományok Háza-Magyar Állami Népi Együttes táncművésze

Bessenyei György-díjban részesült IGYÁRTÓ GABRIELLA, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Szívből gratulálunk nekik az elismeréshez!

Tovább »
2016. augusztus 23.

Hasznos kikapcsolódás

Kapcsolódjon ki a szürke őszi hétköznapokon munka után a Hagyományok Házában. Kézműves tanfolyamainkat akár rekreációs kúrának is föl lehetne írni az irodai munkát végzőknek. Az alkotómunka jótékony hatással van az érzékelés, az észlelés, az emlékezet, a képzelet és a figyelem fejlődésére, fejleszti a szépérzéket és nem utolsósorban közösséget alkot.

Csipkekészítő tanfolyamunkra még egy, a kosárfonóra kettő jelentkezőt tudunk már csak fogadni. A bőrműves tanfolyamunk betelt, a gyékény-,  szalma-, csuhétárgyakat készítő, a nemezkészítő, a szőnyegszövő és a népi játszóházi foglalkozásvezető tanfolyamokra még korlátozott számban lehet jelentkezni.

Tovább »

Formabontó történelmi előadást állítanak színpadra az első világháború emlékére Bödők Gergely történész-doktorandusz (ötletgazda, szakértő), Ifj. Csoóri Sándor (zeneszerző) és a Nemes Szilvia koreográfus vezette Imágó Tánc Társulat augusztus 29-én, hétfőn este hét órakor, a Hagyományok Házában. A Lehullottak a falevelek című előadás alapkoncepciója, hogy kreatívan ötvözze a történeti ismeretterjesztést a hagyományos (nép)zenén és táncon alapuló “klasszikus” táncelőadással és a világháborús időszak „hangulatait”/élményeit közvetítő memoárokkal, levelekkel, képekkel vagy sajtócikkekkel - írja az előadás szervezőinek közleménye. Az előadás kétszer 60 percben – egy szünettel – vezeti végig a hallgatóságot az első világháború időszakának Magyarországán.

Tovább »

Nagy szeretettel gratulálunk annak a tíz mesternek, aki idén Népművészet Mestere díjat vehetett át!

Népművészet Mestere díjat kapott BARTOS BÉLA szűcs, a hagyományos népi szűcsmesterség, valamint a hímzés megőrzéséért, magas szintű műveléséért BUJDOSÓ SÁNDORNÉ szövő, hímző, a bihari azsúrszövés, csipkeszövés, a bihari és partiumi göbös szőttes mintázás, úri hímzés, a debreceni női kisbunda és szőrhímzés hagyományainak megőrzéséért, ápolásáért és továbbadásáért, FAZEKAS FERENC fazekas, szakoktató négy évtizedes fazekasságban töltött munkásságáért, oktatói tevékenységéért, FÜSTÖS JÁNOS (Füstös Ioan) táncos, a Kallós Alapítvány nyári táborainak hagyományőrző tanára az erdélyi Mezőség néptánchagyományainak ápolásáért, a táncházmozgalom népszerűsítése érdekében végzett munkájáért, GALÁNFINÉ SMIDT TERÉZ szövő a magyar szőtteshagyomány ápolásáért, az ősi és az új szövési technikák oktatásáért, a kézi szövés mesterségének továbbadásáért, KEREKES ENDRÉNÉ RADÓ MÁRIA hímző, a nyugat-dunántúli hímzések körében végzett kutatómunkája elismeréseként, MÓNUS BÉLA fafaragó magas színvonalú alkotóművészeti tevékenységéért, a fafaragás mesterségének ápolásáért, továbbadásáért, HODOROG ANDRÁS (Hodorog Andrei) furulyás a klézsei, moldvai csángó magyar furulyajáték, falusi hagyományok hiteles tolmácsolásáért és továbbadásáért, a régi SZÁSZCSÁVÁSI ZENEKAR nevében JÁMBOR ISTVÁN prímás az erdélyi, Küküllő menti hangszeres népzene hiteles tolmácsolááért, továbbadásáért és átörökítéséért; valamint SZILÁGYI FERENC énekes a szilágyság népi kultúrájának szélesebb körű megismertetéséért.

A Népművészet Mestere díjat a magyar népművészeti alkotómunka területén kiemelkedő művészi értékteremtő munka elismerésére, az eredeti népi hagyományokban felnőtt, azokat tehetségükkel, egyéniségükkel tovább gazdagító és tanítványoknak továbbadó népművészek számára alapították.

Tovább »

Szívből gratulálunk az idei Népművészet Ifjú Mestere díjazottaknak!

FEKETE ILDIKÓ tojásfestő népi iparművésznek, FUNDÁK KRISTÓF GYÖRGY és FUNDÁK-KASZAI LILI OLÍVIA néptáncosoknak, az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes művészeti vezetőinek, GERGELY RAMÓNA EDIT vesszőfonónak, HAJDARA TAMÁS és HERCZEG HAJNALKA ANIKÓ néptáncosoknak, a Mezőföld Népi Együttes művészeti vezetőjének, illetve a Kertész Táncegylet művészeti vezetőjének, JÓZSA-SZAKA ERZSÉBET KATALIN nemezkészítőnek, RESÓCKI ROLLAND néptáncpedagógusnak, az Egység Művelődési Egyesület koreográfusának, néptáncosának és SÜTŐ BRIGITTA kézi-gépi hímző szakoktatónak, hímzőnek!

A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.

Tovább »
2016. augusztus 18.

Megjelent őszi programfüzetünk

Októbertől elhagyjuk a Corvin téri székházat, hogy húsz hónap múlva egy sokkal szebb és funkcionálisan alkalmasabb, megújult Budai Vigadóban találkozhassunk ismét. Programjainkat azonban ebben az időszakban is igyekszünk a lehető legteljesebben megtartani. Ősztől ezért rengeteg új helyszínen várjuk Önöket!  Új helyeken, változatlan szeretettel!
Jó szemezgetést őszi programfüzetünkből!

Tovább »
2016. augusztus 17.

Táncot tanítana gyerekeknek?

Ha Ön szeret és szokott gyerekekkel foglalkozni, ha szereti a népzenét és néptáncot, és ha ezt a kettőt szívesen összekötné, akkor pont Önnek találtuk ki a Játék és tánc az iskolában (illetve iskolán kívül) című tanfolyamunkat. A féléves képzés gyakorlati óráin a résztvevők elsajátíthatják a néptánc alaptechnikáit (ritmika, plasztika, dinamika, zenei hangsúlyok) és a somogyi ugrós, lassú és friss csárdás, valamint a szatmári verbunk, lassú és friss csárdás 4–12 éveseknek megtanítható alapmotívumait, a motívumalkotás szabályait, valamint a táncok módszertanilag megalapozott továbbadását. A néprajz alapjaiból, a jeles napok és ünnepi szokások témaköréből, valamint táncfolklorisztikai alapismeretekből álló elméleti ismeretek átadásával pedig a hallgatók általános tájékozódását kívánjuk előmozdítani. Tanfolyamkezdés: 2016. szeptember 19.

Tovább »

Nyári szabadsága után a Magyar Állami Népi Együttes ismét látható Budapesten: augusztus 26-án 20 órától a Ferencvárosi Kulturális Fesztiválon, a Bakáts Feszten lépnek színpadra a Megidézett Kárpátalja című műsorral.

Tovább »

Két csoport már belelt a szeptemberben induló népi játszózvezetői tanfolyamunkra, de a nagy érkelődésre való tekintettel, a harmadik csoportot is meghirdetjük. Az egyéves képzés során a hallgatók szert tehetnek mindarra az elméleti és gyakorlati tudásra, ami a sikeres játszóházak, gyerektáborok megtervezéséhez, levezetéséhez szükségesek.

Aki a Hagyományok Háza standjánál a Mesterségek Ünnepe alatt, 2016. augusztus 19. és 21. között őszi/téli képzéseinkre beiratkozik, kedvezményt kap a tanfolyam díjából.

Tovább »

Immár hagyomány, hogy szeptember első hétvégéjén tánccal-muzsikával töltjük meg a Szentendrei Skanzent. Szeptember 3-án 10 órától a régi épületek életre kelnek, szinte még a falak is muzsikálnak, hiszen 10 portán 20 meghívott zenekar és tanítványaik, idős mestereik zenélnek egész nap. A gazdag programkínálatot kézműves-foglalkozások, gyermek és családi programok, tánc- és énektanítás, hangszerkészítők bemutatója, hangszer- és zenészfotó-kiállítás, ismeretterjesztő előadások, borkóstolás, rendhagyó tárlatvezetések és az elmaradhatatlan vásártér teszi teljessé. A találkozó nyílt napját az este 19 órakor kezdődő gálaműsor zárja, ahol hagyományőrző zenész és énekes mesterek lépnek fel, a Skanzenben található amfiteátrum színpadán.

Tovább »

Szeretettel várjuk szeptember 6-án 16 órára a Zenetudományi Intézetbe Pávai István: A Sóvidék népzenéje című könyvének bemutatójára. Kiadványunk magyar és angol nyelven áttekintést nyújt a Székelyföld egyik jelentős kistájának, a Sóvidéknek a népzenéjéről, zenés-táncos szokásairól.  A kiadványt bemutatja Balogh Balázs, az MTA BTK Néprajzi Kutatóintézet igazgatója, Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézet igazgatója és Pávai István, az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa. Közreműködik az Üsztürü Zenekar és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének ének szakos hallgatói. A kötet az MTA BTK Zenetudományi Intézettel közös kiadásban jelent meg.

Tovább »

Még nem volt idén nyáron Erdélyben? Vagy visszavágyik Székelyföldre? A Hagyományok Háza Baráti Köre nyár végi székelyföldi kirándulására fölszabadult néhány hely, így még nem késett le semmiről! Az útitervben szerepelnek háromszéki, gyergyói, gyimesi és csíki látnivalók, a természeti és épített környezet csodáinak és az elmúlt századok ujjlenyomatának felfedezése, tánc, ének, kirándulás.

A kirándulás időpontja: 2016. augusztus 23-29.

Tovább »

„A Budai Vigadó műemlék épület rekonstrukciós, felújítási és bővítési munkáinak kivitelezése vállalkozási szerződés keretében” tárgyú közbeszerzési eljáráshoz tartozó ajánlattételi dokumentáció elérhető a Hagyományok Háza honlapján.

Az ajánlat benyújtásának határideje: 2016. szeptember 16., 10 óra

Tovább »
2016. augusztus 10.

Családi mesenap

Október 1-jén családi mesenapot rendez a Hagyományok Háza, amelyre a szakmai közönség mellett a széles nagyközönséget is színes programokkal várjuk. A mesehallgatás mellett kézműves tevékenységeket is kipróbálhatnak a résztvevők. A Márkus Színház és az Évkerék Társulat színházi élménybe ágyazott népmesével várja a közönséget. A Családi mesenapon a részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

A Várkert Bazár Táncbazár című programsorozatának augusztus 14-i vendége a Magyar Állami Népi Együttes. Mindenkit szeretettel várnak a Magyarok tánca című előadással. A műsor a tradícióra támaszkodva, abból inspirálódva hoz létre egy sajátos és egyedi táncrapszódiát. Egymást dinamikusan váltó képekben tűnik fel a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége: a férfitáncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok virtuozitása.

A műsor után táncházban lesz alkalom gyakorolni az ellesett mozdulatokat.

Tovább »

"Napjainkban a népmese elsősorban a gyerekek mulattatására, nevelésére szolgál; a szóbeliségben a szájhagyomány szerepe mindjobban háttérbe szorul a mesekönyvekkel szemben." - írja /népmese/ címszavánál a Néprajzi Lexikon. E folyamat a közelmúltban új fordulatot vett. A folklorizmus keretein belül újraéled a mondott mese, s ezzel együtt újraéled az a közeg is, ahol a mesemondás helyet kap: a mesemondó kisebb-nagyobb létszámú közönség/közösség jelenlétében mesél. A Hagyományok Háza 2016. szeptember 29-i rendezvénye a közösségi mesélés kérdését állítja a középpontba. Meghívott előadóink a jelenkori, közösségi mesemondás szakmai, módszertani kérdéseit járják körül.

Tovább »
2016. augusztus 10.

Matyóföld kiállítás

A Hagyományok Háza tájegységeket bemutató kiállítás-sorozatot indít. Az első tárlat a színes hímzéseiről közismert Matyóföldet mutatja be. 2012-es UNESCO-döntés óta a matyó népművészet a szellemi világörökség előkelő listáján is helyet kapott. A tárlaton bemutatjuk a kortárs kézműves alkotók munkái mellett a Matyó Múzeum és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum anyagából válogatott tárgyakat is, s ezeken keresztül azt, hogy az évek során milyen változásokon ment keresztül művészetük és hagyományuk. A hímzések mellett többek között kerámiákat, festett bútorokat, faragást és mézeskalácsokat is láthatnak az érdeklődők. Kuriózumként bemutatjuk a meghatározó jelentőségű íróasszony, Kisjankó Bori rajzait és néhány személyes tárgyát is.

A megnyitó 2016. szeptember 7-én 16 órakor lesz a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Tovább »

A Hagyományok Háza idén is képviselteti magát a 30. Mesterségek Ünnepén. Kézműveseink nemezeléssel, vesszőfonással, bőrözéssel, csuhéfonással, kötélveréssel, rongy- és dióbabakészítéssel és hangkeltő eszközök készítésével, mesemondóink,  Agócs Gergely, Dóra Áron és Horti Zoltán mesesarokkal várják a kicsiket és nagyokat augusztus 18. és 21 között a Hagyományok Háza standján (Budapesti Történeti Múzeum kertjében). Ugyanitt kiadványaink is megtalálhatók lesznek. Augusztus 20-án 15 órakor pedig Nemes Szilvia, a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze és az Imágó Tánc Társulat előadásában „Hajtva, húzva, tűrve, fűzve” címmel rendhagyó táncos divatbemutatót láthat a közönség az Oroszlános Színpadon.

Tovább »

70 éve, 1946. szeptmber 24-én hunyt el Bartók Béla. Az évforduló alkalmából szeptember 21-én a Zeneakadémián tartja koncertjét a Hagyományok Háza. „Most, amikor a népzene anyanyelvi szintű ismerete követelménnyé vált nem csak a táncházmozgalomban, de a Zeneakadémián is, úgy gondoltam, itt az idő, hogy kiteljesítsük azt, amit anno nem lehetett: kivirágoztassuk ezeket a „fákat”, a Bartók-darabokat, mégpedig az eredeti gyűjtések, vagy a parasztzene stílusának helyenként akár a művekre helyezett hozzáadásával. (Kelemen László)

A koncerten közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Czébely Beáta, Djerdj Tímea, Gera Dorka, Herczku Ágnes és Pál Eszter.

Tovább »

A fórumon felvetett, zsűrizéssel kapcsolatos problémákat és javaslatokat gyűjtöttük egy csokorba szakmák szerint a beszámolókban, így aki nem tudott részt venni az eseményeken, ilyen formában mégis tájékozódhat arról, hogy 2016 tavaszán milyen megoldásokat találtunk arra, hogy a hivatalos népi iparművészeti minősítések még professzionálisabban működjenek, illetve milyen szempontokat érdemes figyelembe venni mielőtt zsűriztetni kívánjuk termékeinket.

Szakmai napjaink 2016 őszén folytatódnak a következő szakágakban: nemez és kalap, népi játék nemezből, népi ékszer, mézeskalács, tojás, fémmel foglalkozó szakmák, népi hangszer, bútorfestés és egyéb kismesterségek.

Tovább »

A Nyitott Műhely ősszel is szeretettel várja a néphagyomány, kézművesség iránt érdeklődő lelkes egyéni látogatókat, gyerekeket, felnőtteket, csoportokat, szakmabelieket és hobbi kézműveseket egyaránt. Újdonság az a szeptemberben induló, gyereknek, családoknak szánt Kerek egy esztendő foglalkozás-sorozat, melyen Dibáczi Enikő gyógypedagógus, jógaoktató és Tánczos Erzsébet múzeum- és drámapedagógus a népmesék, népdalok, kézművesség segítségével oldja a mindennapok feszültségét a gyerekekben. A néphagyomány iránt érdeklődő fiatalabb és idősebb generációt is várjuk az „Ízes hagyomány” előadás-sorozatunkkal, ahol kellemes családias hangulatban, gyönyörű múzeumi környezetben, ízek és illatok között tudhatunk meg többet elődeink szokásairól. Azoknak a kézműveseknek, akik hivatásszerűen foglalkoznak szakmájukkal, vásárokra járnak, és értékesítik is termékeiket, mindenképpen ajánlott Várőri Adrienn, a Több mint hobbi oldal szerkesztőjének Művészet, hobbi, marketing című előadás-sorozatát meghallgatni, hiszen változó világunkban kapaszkodót jelenthet az olyan marketinges szemléletmódja, akinek a szívéhez a kézművesség is közel áll, viszont új eszközöket, koncepciókat mutat be.

Tovább »
2016. augusztus 2.

Néptánc reflektorfényben

Szeptemberben ismét Táncvásárra hívjuk a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat. Ezúttal egy olyan kérdést járunk körül, amely szinte minden néptáncot oktató pedagógust érint. Az iskolák, óvodák, szülői közösségek elvárása, hogy szerkesztetett műsorban, színpadon mutatkozzon meg a néptáncot tanuló gyerekserek. De vajon mi a jó koreográfia titka? Hogyan tudunk korszerűen és hitelesen színpadra álltani néptáncot, népi játékot, népszokást? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az idei Táncvásáron a megszokott módon plenáris előadások és saját élményű műhelyfoglalkozások keretében. 

Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 9.

Tovább »

Az idei Népművészet Ifjú Mestere pályázatra érkezett, zsűri által javasolt legkiválóbb munkákból nyílt kiállítás augusztus 17-én 14 órakor a Népi Iparművészeti Múzeumba.

A díjazottak névsorának nyilvánosságra hozatalára és a díj átadására augusztus 20-a alkalmából kerül sor.

A kiállítás megtekinthető szeptember 24-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata szeretettel vár mindenkit a „Fohász a mesterségekért” című kiállítás megnyitójára a  Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterébe 2016 augusztus 26-én 15 órára. A magyar művészetoktatás különleges intézményei a népi kézművességgel, a néphagyományainkból eredeztethető mesterségekkel foglalkozó iskolák, amelyek több mint húsz évvel ezelőtt kezdték meg tevékenységüket. A kiállítás négy iskola mestereinek és tanítványainak legszebb alkotásait mutatja be.

Tovább »
2016. július 28.

Véget ért a Páva tábor

Véget érte a 2016-os Fölszállotta a páva televíziós vetélkedő felkészítő tábora. A próbák mellett hagyományőrző játszóházi és kézműves-foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek, esténként pedig közös táncház várta őket. A tábor egyik nem titkolt célja - persze a szakmai felkészítés mellett -, hogy a táborozók közt barátságok alakuljanak ki, jó élmények kössék össze őket, hogy a televíziós adások alatt ne vetélytárskánt, hanem barátként tudjanak egymásra tekinteni.

Tovább »

A tavalyi budapesti WOMEX sikere után a Hangvető a CAFe Budapesttel nagyszabású világzenei fesztivált rendez október 13-a és 16-a között a Müpában, amelynek célja többek között lehetőséget teremteni a régió világzenei előadóinak, hogy bemutatkozzanak a szakma prominensei előtt. Ennek keretében a Hangvető és a Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Kárpát-medencei magyar és a hazai nemzetiségi nép- és világzenei zenekarok számára, a 2016. október 15-én megrendezésre kerülő showcase napon való fellépésre.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. augusztus 20.

Tovább »

Augusztus 22-től kézműves alkotóhétre várja a 8 év fölötti gyermekeket a nyitott Műhely. Az ötnapos programsorozat során a gyerekek megismerkedhetnek több népművészeti technikával kézművesmestereink és múzeumpedagógusunk szakmai vezetésével.

A gyerekek inasok, vándorlegények bőrébe bújva próbára tehetik magukat a feladatok során, játékosan felfedezhetik a néphagyomány, népművészet szépségeit. Megtanulhatják a varrás alapjait, nemezelhetnek, kipróbálhatják a bőrműves mesterséget, csuhézhatnak, játékokat készíthetnek. A hét végén minden kisinas Mesterlevelet kap, és elkészített tárgyaival és élményekkel, tapasztalatokkal teli „tarisznyával” térhet haza.

Az alkotóhét díja: 15 000 Ft/hét/gyermek

Jelentkezési határidő: augusztus 15.

Tovább »

Már csak néhány napig tart bérletvásárlási akciónk! Július 31-ig még 40%-nyel kedvezménnyel tudnak színházi bérletet vásárolni a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes őszi előadásaira.

Tovább »
2016. július 27.

Visszaszámlálás indul!

Vasárnap éjfélig lehet még kedvezményesen jelentkezni őszi képzéseinkre. Vágyjon bár néptáncot, népi éneket vagy kézműves szakmát tanulni, nem talál nálunk magasabb szinten folyó oktatást. Ősszel induló tanfolyamaink: Magyar népi ének tanfolyam, Játék és tánc az iskolában, A Kárpát-medence táncos öröksége, Csipkekészítés, Gyékény-,  szalma-, csuhétárgyak készítése, Kosárfonás, Nemezkészítés, Népi bőrművesség, Szőnyegszövés.

Tovább »

Javában tart a 26. Művészetek völgye, de vasárnapig még számtalan alkalom van mulatni egy jót. A FolkUdvarban, mely a legtöbb látogató szerint az egyik leghangulatosabb helyszín, felszabadult hangulat, tánctanulás, nemezelés, bútorfestés, kötélverés, énektanulás, gyerekelőadás, beszélgetések, kirakós játék, koncertek, táncház és folkkocsma várja a betérőket.

S akikkel találkozhatnak: a Magyar Állami Népi Együttes táncosai, Sándor Ildikó, Szalonna és bandája, Tint'íz Band, Pálházi Bence Bandája, Hungarian FolkEmbassy, Babra Kolo, Selo.

Az előző napokban készült hangulatképeket itt tudja megtekinetni.

Tovább »

A csíkszentléleki születésű, a Heveder banda prímásaként muzsikáló Fazakas Levente nyerte meg a 2016-os balatonfüredi prímásversenyt. A megmérettetésre a teljes Kárpát-medencéből – Kolozsvártól Nagymegyerig, Óbecsétől Salgótarjánig – érkeztek a fiatal prímások, összesen tizenegyen. Második helyezett a nagymegyeri Cseh Tamás lett, míg harmadik a díjat a Budakesziről érkező Danhauser Pálnak ítélte a zsűri. Különdíjat, Rácz Pál hangszerkészítő mester által felajánlott cseh manufaktúrában készült, közel 150 éves hegedűt kapott az óbecsei Cseszák Zsombor. A Hagyományok Háza különdíjait, a jövő májusi Erdélyi Zenésztalálkozóra való meghívást Király Miklós, míg egy 50 ezer forintos kiadványcsomagot ifj. Gelencsér János nyerte.

Tovább »
2016. július 19.

Népzenei sátor Tusványoson

Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány 2016. július 19. és 24. között szervezi meg a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort Tusnádfürdőn Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában! mottóval. A Kriza János népzenei sátor, melynek programja a Hagyományok Háza támogatásával és közreműködésével jön létre, erdélyi falusi muzsikusok koncertjeivel,  interaktív moderált beszélgetésekkel és táncházzal várja a látogatókat. A sátor szakmai felelőse Pál István Szalonna, házigazda a Tokos zenekar.

Tovább »
2016. július 14.

Webáruházi hírek

Tisztelt Vásárlóink!
Köszönjük, hogy a forró nyár ellenére is érdeklődnek kiadványaink iránt. Megrendeléseiket ebben az időszakban is örömmel fogadjuk, és a lehető leghamarabb teljesítjük, azonban tájékoztatnunk kell Önöket arról, hogy a szabadságok és a Hagyományok Háza költözése miatt, egyes esetekben a csomagfeladás késedelmet szenvedhet. Terveink szerint szeptember elejére visszaáll az ügymenet a normál kerékvágásba, és új ajánlatokkal is megörvendeztethetjük Önöket.
Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Megkértük végzett hallgatónkat, írják le véleményüket képzéseinkről.

Hadd büszkélkedjünk el, hogy értékelik hallgatóink tanfolyamainkat.

Köszönjük a megható sorokat!

Tovább »
2016. július 13.

Muzsikáló Balatonfüred

Az Anna-bált megelőző héten igazi fesztiválhangulatra lehet számítani Balatonfüreden. Az Anna fesztivál nyitórendezvénye július 20-án a balatonfüredi prímásverseny gálája lesz a verseny díjazottjai, a tavalyi Fölszállott a páva gyermekrésztvevői és a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével. A fesztivál programjai közt szerepel egyebek mellett a Magyar Állami Operaház hagyományos szabadtéri koncertsorozata, szívhalászat és reformkori felvonulás. A rendezvény fénypontja természetesen a július 25-i Anna-bál, amin többek közt a Magyar Állami Népi Együttes szolgáltatja majd a zenét.

Tovább »
2016. július 13.

FolkUdvar - fáradjon beljebb!

Tekintse meg, milyen programokkal várja a Hagyományok Háza FolkUdvara Önt és barátait, családját 2016. július 22. és 31. közt Kapolcson, a 26. Művészetek Völgyén! Aktív tevékenységre vágyik? Tanuljon táncot a Magyar Állami Népi Együttes táncosaitól, énekeljen Enyedi Ágival, Balogh Melindával, Fundák-Kaszai Lilivel, Varga Veronikával, nemezeljen, vagy gyakorolja a népi bútorfestést, táncoljon hajnalig folkkocsmánkban! Kikapcsolódásra vágyik? Hallgasson mesét Sándor Ildikótól vagy Agócs Gergelytől, sziesztázzon balkáni koncertre, vegyen részt a Hungarian FolkEmbassy Szabadegyetemének előadásain és merüljön el a népzene világában a Szalonna és bandája, a Dűvő, a Góbé, a Bazseva, a  Magos Együttes, a Dobroda, a Tint'íz Band vagy a Pálházi Bence Bandája esti koncertjén.

Tovább »

Már javában tart a táborozások, fesztiválok időszaka, népzene-, néptánc- és népművészeti táborokban sincs hiány. Kárpát-medence-szerte, sőt azon túl is tucatnyi lehetőségünk van az év közben megszerzett tudásunkat kamatoztatni, vagy épp új tudással gyarapodni. Szeretettel ajánljuk a Folkrádió folknaptárját, ahol gyönyörűen összegyűjtve találhatók a nyári folkpogramok.

Használjon!

Tovább »

XXVIII. alkalommal hirdette meg a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatot. Összesen 429 pályamunka érkezett be, 140 tervezőtől és közel 200 kivitelezőtől! A pályázatra beérkezett anyagból rendezett kiállítás a Közösségi Ház nagytermében, illetve a Matyó Múzeumban tekinthető meg 2016. szeptember 21-ig, keddtől vasárnapig 9.00-17.00 óra közt.

A díjazottak listája a tovább gombra kattintva olvasható.

Tovább »

Tájékoztatjuk Önöket, hogy jegypénztárunk 2016. július 16. és augusztus 7. között zárva tart. Az online jegyvásárlás természetesen ebben az időszakban zavartalanul működik. A július 31-ig tartó kedvezményes bérlet-akciókra (Táncról táncra szabadbérlet és Dél-után bérlet) telefonon (+36 1 225 6056), vagy e-mailben (jegy@hagyomanyokhaza.hu) lehet rendeléseket leadni. A bérleteket augusztus 8-től a megszokott nyitvatartási időben lehet majd átvenni a jegypénztárban (természetesen a regisztráció időpontjában életben lévő kedvezményekkel).

Tovább »

Immár hagyomány, hogy szeptember első hétvégéjén tánccal-muzsikával töltjük meg a Szentendrei Skanzent. Az idén harmadszor megrendezendő Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának célja, hogy lehetőséget biztosítson a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre, a szakmai problémák megvitatására a táncházzenészek nagy családjának, miközben a nagyközönség is betekintést nyerhet tevékenységükbe. A találkozó nyílt napján a nagyközönség is részese lehet a több mint 40 éve működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei közreműködésével létrejövő, egész napos zenés forgatagnak, míg az azt követő zártkörű szakmai napra a népzenészeket hívjuk ingyenes workshopokra, előadásokra, szakmai beszélgetésekre.

Szeretettel várjuk népzenészek, hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek, énekesek jelentkezését 2016. augusztus 18-ig.

Tovább »

Minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődés mellett zajlott le múlt hétvégén Torockón a Double Rise Fesztivál: Erdély első olyan magyar összművészeti kezdeményezése, ahol négy nap alatt, közel tucatnyi helyszínen, több mint száz programon vehettek részt az odalátogatók.  A fesztivál második legnagyobb befogadóképességű helyszíne, a FolkUdvar programjainak előkészítésében és lebonyolításában fontos szerep jutott a Hagyományok Háza munkatársainak: a napközbeni kézműves programok, tánc- és énektanításon túl szombat délután Kelemen László moderálása mellett megtudtuk Varga István "Kiscsipástól", hogy hol lehet Kalotaszegen a legnagyobb halat fogni, hogy Pál István Szalonnának és bandájának Erdélyben is rengeteg rajongója van. A leglelkesebb fesztiválozók minden hajnalban kalotaszegi hajnali énekekkel köszönthették a Székelykő mögött felbukkanó, eltűnő, majd másodszor is előtűnő Nap felkeltét.

Tovább »

Faműves hagyományaink címmel új kiállítás nyílt Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermébe (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.). A kiállított fa, kéreg, szaru, csont tárgyak és tárgyegyüttesek a magyar és a Kárpát-medence kézműves hagyományaira alapoznak, az anyag, a motívumkincs és a különböző technikák felhasználásával azonban új szemléletű, használati értékkel bíró, a  XXI. századi ember életterébe illő alkotások, valamint  gyermekbútorok, gyermekjátékok és hangszerek várják a látogatókat. A kiállítás megtekinthető 2016. augusztus 8-ig, hétfőtől csütörtökig 9–16 óra, pénteken 9–13 óra között.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös pályázatot hirdet a III. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2016. szeptember 3-án megrendezésre kerülő fotókiállításon való részvételre.  Olyan, saját készítésű fotókat várunk, amelyeken zenész és hangszere is látható, táncházi hangulatképen, portrén vagy csoportképen. A beérkezett képeket független szakmai zsűri bírálja el. A díjazási keretösszeg 200 000 Ft, valamint tárgynyeremények a Hagyományok Háza és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felajánlásával. A pályázat benyújtásának határideje: 2016. augusztus 9., kedd, 12 óra

Tovább »
2016. július 6.

Kollégáink a nagyvilágban

Nyáron nemcsak a Magyar Állami Népi Együttes lép fel Kárpát-medence-szerte, és nemcsak a Hagyományok Háza települ ki Torockótól Kapolcson, Szigligeten és Balatonfüreden át a Jászságig különböző programokkal, táborokkal, hanem munkatársaink is járják a nagyvilágot: elméleti és gyakorlati tudásuk, szakmai tapasztalataik, a néphagyományban való jártasság, elhivatottságuk messze földön keresetté teszi őket a Kárpát-medencén innen és túl. Legközelebb 2016. július 11-én, hétfőn 16 órakor Gyimesbükkben, a Szent György Lovagrend XXIII. Nyári Egyetemén tart előadást Pávai István A gyimesi népzene címmel.

Tovább »

2 DVD lemezen több mint 7 órában a Kárpát-medence 9 választott tájegységének (Somogy, Zoboralja, Dél-Alföld, Szatmár, Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld, Gyimes, Moldva) 150 népdala 33 énekes és zenész tolmácsolásában az azonos című népdaloskönyv válogatása alapján karaoke kezelőfelülettel, hogy bármikor zenekari kíséret mellett énekelhessünk.

Közreműködik a Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség és barátaik: Sebestyén Márta, Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Hetényi Milán, Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia, Juhász Réka, Tintér Gabriella, Agócs Gergely, Csurkulya József, Dóra Áron, Hetényi Milán, Mihó Attila, Szabó Zoltán, Berta Alexandra, Hetényi-Kulcsár Klára, Juhász Eszter, Lévai Andrea, Kökény Richárd, valamint a Berka és a Tallabille.

Tovább »

„Személyes okai is vannak annak, hogy a Sóvidék népzenéjéről adok közre egy összefoglaló kiadványt. Családom két ágon is székelyföldi, s a dédszülőktől visszamenően falusi őstermelők voltak. ... Ükapám mesélte nagyanyámnak azt a tréfás történetet, hogy az atyhaiak annyira zajosan, dobogtatva, kurjongatva táncoltak, hogy a zene már nem is hallatszott. Így a zenészek egy idő után kimentek, elszívtak egy cigarettát, majd visszajöttek a helyükre, és behúzták a táncot...“ Pávai István összegző munkája, A Sóvidék népzenéje magyar és angol nyelven nyújt áttekintést a Székelyföld egyik jelentős kistájának, a Sóvidéknek a népzenéjéről, zenés táncos szokásairól, a DVD-ROM mellékleten pedig a kistájhoz kapcsolódó hangfelvételek, videoklipek, kottás és szöveges népdallejegyzések, fényképek találhatók sokszempontú polihierarchikus, multimédiás adatbázisban.

Tovább »

A Corvin tér 8. szám alatti valamennyi bérlakás bérleti jogviszonnyal rendelkező lakójával sikerült megállapodni, így a Hagyományok Háza a bérlakásokat június végéig birtokba vette.

Tovább »

2016. július 1-én nyílt a XXVIII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat alkotásaiból válogatott kiállítás Mezőkövesden. A kiállításon különböző tájegységek viseleteinek és azok mintakincsének felhasználásával készült feldolgozásokat, elsősorban ma viselhető darabokat és a népi hímzéshagyományokat feldolgozó, a kortárs lakástrendeknek megfelelő lakástextíliákat és tárgyegyütteseket láthat a közönség. Az eseményhez kapcsolódott egy kétnapos hímzőkonferencia is, szakmai előadásokkal, tárlatvezetéssel, táncházzal.
A kiállítás szeptember 21-ig látogatható a Közösségi Házban és a Matyó Múzeumban keddtől vasárnapig 9.00-17.00 óráig.
Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Fővárosi Állatkert nyári koncertsorozatának július 27-i vendége a Vujicsics Együttes és Sebő Ferenc. A Kossuth-díjjal elismert együttes a népi hagyományok megőrzése mellett arra törekszik, hogy a sokszínű délszláv dallamkincset autentikus formában, tradicionális hangszerekkel, magas színvonalú zenei tudással mutassa be. Megszámlálhatatlan hazai és külföldi koncert, fesztiválfellépés gazdagítja pályájukat. Ezúttal is jó hangulatú koncert várható, ahol a bátrabbak táncra is perdülhetnek. Az este vendége Sebő Ferenc. Mindkettejükről elmondhatjuk: élő legendák – élők, a folytonos megújulás értelmében is.

Tovább »
2016. július 4.

Budapesti Nyár Fesztivál

A nyár közepén üdítően hat egy olyan program, mint a Budapesti Nyár fesztivál, ahol kicsit képzeletben bejárhatjuk a fél világot. A lett, bolgár, szlovák, izraeli, török együttesek műsorát 2016. július 16-án 17 órától láthatjuk a Hagyományok Háza színháztermében.

Tovább »

A Nyitott Műhelyben töltött 3 napot a Záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csoportja. Az itt töltött napok során 4., 7. és 8. osztályos gyerekek tanulhattak például a fafaragásról, Fazekas Mihály Ludas Matyi művének segítségével néprajzi ismereteiket bővíthették játékos formában, megismerhették Magyarország néprajzi tájegységeit. Délutánonként kézműves oktatóink várták őket: zugattyút és kásakavarót faragtak Csíki Lóránttal, kosárfonást tanultak Borbényi Évával, a nemezelés szépségeibe pedig Solawa Éva vezette be őket. „Kedvenc műtárgyam” címmel fotósorozat is készület gyerekekkel. Köszönjük, hogy meglátogattatok minket, és külön köszönet a gyönyörű virágokért!

Tovább »

Július az aratás hónapja. Régen, amikor a kenyér volt a fő táplálék, az év legfontosabb mezőgazdasági eseménye volt. A hagyományokat teremtő és őrző korokban a kenyérgabona betakarításának eseményét számos hiedelemmel és szokással igyekeztek biztosítani, amelyek gyakran vallásos szertartásokkal is összekapcsolódtak. A munkát kalapemeléssel, fohászkodással és imádsággal kezdték. Az első learatott búzaszálnak, az első kévének nagy jelentősége volt. Egészség- és termékenységvarázsló céllal ebből a baromfinak adtak. Aki a derekára kötötte az első búzaszálat, annak később nem fájdult meg a dereka. A legtöbb varázslás az aratás végéhez kapcsolódik…

Tovább »

Az Anna-bálra készülő Balatonfüred jeles eseménye a Kárpát-medencei Prímásverseny. 2016-ban hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök versengenek az egymillió forintos fődíjért. A verseny szabadtéri gálaműsorára 2016. július 20-án 21 órakor kerül sor a balatonfüredi Gyógy tér nagyszínpadán. A prímásverseny résztvevői és díjazottjai mellett a koncerten közreműködnek a Fölszállott a páva tehetségkutató vetélkedő gyermekrésztvevői: Busai Bori és Mahovics Tamás, a Haraszti ikrek, ifj. Ürmös Sándor, Kovács Dániel, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenekara. A rendezvény ingyenes. 

Tovább »

Jövő héten kétszer is érdemes betérni a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Szilágyi Dezső téri időszaki kiállítótermébe. Először július 6-ig, hisz eddig látogatható már csak a IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál innovatív és egyben hagyományos kerámiákat felvonultató kiállítása, másodszor pedig július 8-án 14 órakor, a Faműves hagyományaink című, a  IV. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázat legjobb műveit bemutató tárlat megnyitó ünnepségére! Mindenkit szeretettel várunk kellemesen hűs kiállítótermünkbe!

Tovább »

A Magyar Vár Alapítvány tizenötödik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence Határok Nélkül táborát, melynek témája idén Küküllő-menete. A Hagyományok Házában július 22-én megrendezendő gálán a táborba visszajáró határon túli és helyi együttesek és adatközlő mesterek mellett az idei vendég táncegyüttes, a Magyarlapádi Hagyományőrző Surgyé tánccsoport és a Zerezáj Zenekar is bemutatkozik.

Tovább »
2016. június 29.

Irány Erdély!

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület nyári erdélyi kirándulásra invitálja az érdeklődőket augusztus 23-29. közt. A hétnapos túrán felkeresik Székelyföld, Gyimes és Gyergyó legnevezetesebb helyeit. A programok sorában szerepel látogatás a parajdi sóbányában, a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban, a zágoni Mikes-házban, a Csiki Sörgyárban, a Mikó várban, fürdés a parajdi sósfürdőben, séta a Szent Anna-tónál, Kézdivásárhely, főterén, kirándulás Maros forrásához, a Békás-szoroshoz, a csíksomlyói "Nyeregbe", az ezeréves határhoz, kenyérsütés és zene-tánc a Tatros partján. Felkeresik Kőrösi Csoma Sándor és Tamási Áron szülőházát. Jelentkezni az előleg befizetésével lehet a szabad helyek beteltéig.

Tovább »

Ráckevére látogatott június 11-én a HH Baráti Kör, Szitnyai Jenő kirándulás-vezetésével. Házigazdánk Budai Gábor, az Ács Károly Művelődési Központ igazgatója volt, aki megismertetett bennünket a város sokszínű kulturális-művészeti életével, amelyben meghatározó szerepet játszik a Kéve Néptáncegyüttes és az utánpótlást adó Bokréta Gyermek Néptáncegyüttes. Az igazgató mellett elévülhetetlen érdeme van ebben Kakuk Pálnak, a MÁNE örökös tagjának, aki nem csupán a táncos képzés rejtelmeibe avatott be bennünket élményszerűen, hanem „bokrétás” bemutatóval is szolgált tehetséges ifjú néptáncosok közreműködésével. Házigazdáink kedves meglepetéseként személyesen is találkozhattunk a 10 éves Gál Tiborral, aki a Fölszállott a páva vetélkedő énekes szólistájaként vált az ország kedvencévé. És aki itt is kiérdemelte a kirándulásunkon résztvevő Sebestyén Márta tapsát... A találkozón természetesen szó esett az immár világhírűvé vált eseményről, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválról is. Hajókirándulás a ráckevei Duna szigetei között, séta a Duna-parti korzó piacán, látogatás az ország egyetlen hajómalmába, a város történelmi és szakrális értékeinek megtekintése – Ráckeve olyan élményekkel szolgált, hogy megfogadtuk: e szép városba még visszatérünk. Köszönjük ráckevei barátainknak az emlékezetes találkozót!

Tovább »
2016. június 28.

Lajtha Lászlóra emlékezünk

Lajtha László tavaly állított szobrának megkoszorúzására invitálnak mindenkit szeretettel a Lajtha örökösök, a  Hagyományok Háza és az MTA-BTK Zenetudományi Intézet.

A zeneszerző-népzenekutatóra születésnapja évfordulójának alkalmából emlékezünk 2016. június 29-én 17 órakor a Károlyi Kertben.

Tovább »
2016. június 28.

Cserép-mesék

Gy. Kamarás Katalin fazekas-keramikus kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

A kiállítás megtekinthető 2016. augusztus 6-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

2016. június 24.

Fotó: Antal Alice

Tovább »

A Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című műsort viszi vissza „szülőföldjére” a Magyar Állami Népi Együttes. 2016. június 25-én 21 órakor a viski Fő téren, a „Koronavárosok találkozója 2016” című rendezvényen, június 27-én 21 órakor pedig Huszton, a Fő téren lesz látható a darab.

Tovább »
2016. június 22.

Add tovább!

Idén harmadjára kaptak meghívást a Bolyai Gyermekotthon diákjai a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló Add tovább! táborba a Hagyományok Házába. Mese, sok-sok játék, tánc, kézműveskedés, énektanulás és citeraszó vár nap mint nap a gyerekekre Agócs Gergely, Berta Alexandra, Csíki Lóránt, Csíki Virág, Fábián Éva, Imre Béla, Németh Nóra, Kerekes Pálma, Pintér Piroska és Varga Máté közreműködésével.

Tovább »

Június 24-ig, péntekig látogatható még a bolgár, román, horvát és magyar tradicionális ékszereket és ezek feldolgozott változatait bemutató, Beaded jEUwelry című nemzetközi népiékszer-kiállításunk. Telefonos egyeztetés alapján tárlatvezetést is tartunk az érdeklődőknek.

Tovább »

2016. július 1-én nyílik a XXVIII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat alkotásaiból válogatott kiállítás Mezőkövesden. A kiállításon különböző tájegységek viseleteinek és azok mintakincsének felhasználásával készült feldolgozásokat, elsősorban ma viselhető darabokat és a népi hímzéshagyományokat feldolgozó, a kortárs lakástrendeknek megfelelő lakástextíliákat és tárgyegyütteseket láthat a közönség. A kiállításmegnyitó 11 órakor kezdődik. Az eseményhez kapcsolódik egy kétnapos hímzőkonferencia is, szakmai előadásokkal, tárlatvezetéssel, táncházzal.

Tovább »
2016. június 20.

Jeles Napok - Szent Iván éj

Június 21. a nyári napforduló napja. Ilyenkor legrövidebb az éjszaka, és a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep, noha a keresztény hagyomány június 24-én Keresztelő Szent Jánosra, Jézus megkeresztelőjére emlékszik. Hazánkban a XVI. századtól biztosan, de valószínűleg már korábban is örömtüzeket gyújtottak ezen az ünnepen. A hagyomány szerint, akik Szent Iván éjszakáján átugranak a tűz felett, egész évben együtt maradnak.

Tovább »

A Nyitott Műhelyben június és augusztus utolsó hetében, a Kézműves Alkotóhéten varrásoktatást is szervezünk Rózsa Erika bronz okleveles hímzővel. Szeretettel várjuk azokat a kislányokat, kisfiúkat, akiket érdekel a hímzés, varrás, és szívesen elsajátítatnák ennek alapjait, sőt egy saját ingjüket is megtanulhatják elkészíteni, és büszkén viselhetik nyáron. A hét folyamán csuhézunk, bőr tárgyakt készítünk, a Budai hegyekbe kirándulva megismerhetjük a gyógynövényeket Babulka Péterrel. Az alkalmakra külön is lehet jelentkezni, további információ kérhető ezzel kapcsolatban Farkas Rékától.

Tovább »

Megérkeztek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba a Múzeumok éjszakája karszalagok, aki el akarja kerülni a sorban állást, előre megveheti jegyét a nyitvatartási idő alatt. Várunk minden népzene és kézművesség iránt érdeklődőt! Készülünk növényi festés témájú kézműveskedéssel, táncházas és modern divatbemutatóval, zenével, érdekes beszélgetésekkel!

Tovább »

Változatos, mozgalmas programot kínálunk mindenkinek, aki ellátogat hozzánk június 24-én: pengetős népi hangszerek találkozója, bemutatója, izgalmas előadások, színvonalas koncert és jóízű, padkaporos mulatság várja reggeltől kivilágos kivirradtig az érdeklődőket a Hagyományok Háza Pengetős napján. Főszerepben a citera, a tambura és a koboz!

Tovább »

A hely, ahol kiderül, miért izgalmas a népzene, a néptánc, kézműves-hagyományaink. A hely, ahol a kávé mellett tánccal frissülhet fel az előző este után, ahol tiszta szívvel énekelhet, ahol órákra belemerülhet a kézműveskedésbe, ahol rájöhet, hogy milyen önfeledten lehet népzenére mulatni. A hely, ahol hajnalig szól a talpalávaló a jobbnál jobb zenészeknek köszönhetően.
Házigazda zenekarok: Magos Együttes, Bazseva, Pálházi Bence Bandája, Hungarian FolkEmbassy.
Vendégeink: Szalonna és bandája, Dűvő, Góbé, Bognár Szilvi, Tint'íz Band, Babra zenekar.
Táncot tanítanak nap mint nap a Magyar Állami Népi Együttes táncosai: Jávor Kata, Vitányi Mária, Karé Árpád, Mihalovics Márk.

Tovább »
2016. június 13.

Szekszárdra száll a Páva

A dél-dunántúli és vajdasági területi válogatóra 2016. június 17-én (pénteken) kerül sor Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban (Szekszárd, Szent István tér 10.).
A műsor ezúttal is igen változatos lesz: láthatunk zalai, szatmári, ormánsági, szilágysági, kalotaszegi, kalocsai, nyárádselyei, gömöri, mezőföldi, nyírségi, györgyfalvi, bökönyi, rábaközi, felcsíki, Küküllő menti férfi és páros táncokat, hallhatunk felföldi, mohácsi, csíki, kalotaszegi, vajdasági, somogyi, Dráva menti horvát, moldvai csángó, somogyi, dunántúli, vajdasági, Mura menti dallamokat.
Mindenkit szeretettel várunk drukkolni, gyönyörködni, élményekben gazdagodni!

Tovább »
A Budavári Művelődési Ház idén ünnepli fennállásának 50 éves évfordulóját, mely alkalomból június 16 és 18-a között három napos rendezvény-sorozatot szerveznek. Az 50 éves Jubileumi Fesztivál keretein belül kerül megrendezésre a XIII. Népzenei Fesztivál is.
A meghívott előadók közt találjuk a Szalonna és bandáját, Palya Beát, Varró Danit, a Babra zenekart , a PásztorHórát is.
Tovább »

Június 10-én 13 órától Zselízen lesz a következő területi válogató. A Kárpát-medence minden tájáról láthatunk táncokat, hallhatunk muzsikát ifjú tehetségek előadásában. Olyan ínyencségek lesznek műsoron, mint sallai verbunk, pásztorbotoló és vasvári verbunk, ipolymenti kiszézés és villőzés, szilágysági cövekelés és zsibai, páros silladri, ádámosi dallamok, kanásztáncok Somogyból, kalotaszegi legényes és szapora, nagyecsedi magyar verbunk, szlavóniai leánydalok, vasi dus és üveges, palóc gyermekjátékok. A válogatóhoz kapcsolódva Farkas József tavalyi Fölszállott a páván készült szemet gyönyörködtető képeiből nyílik kiállítás Páva pulyák címmel.
A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2016. június 8.

Nyári itt-ott

Végéhez közelednek a kőszínházi évadok, ami azonban nem azt jelenti, hogy egyre kevesebb a Magyar Állami Népi Együttes fellépése, hanem azt, hogy egyre több helyen lehet látni minket. Június 18-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Duna Karnevál Gáláján, 22-én pedig Győrben, a XII. Magyar Táncfesztiválon, a Megidézett Kárpátalja című műsorral lép színre az együttes.

Tovább »

Habár örülünk, hogy vége a tanításnak, és közeledik a várva várt vakáció, mégis, mielőtt megfeledkezünk az iskolapadról, érdemes még egy pillantást előre is vetni. Aki ugyanis szeptemberben induló képzéseinkre július 31-ig jelentkezik, kedvezményt kap az első féléves tandíjból.

Tekintse meg és válasszon bőséges kínálatunkból, jelentkezzen képzésünkre és menjen nyaralni azzal a jó érzéssel, hogy szeptembertől kellemes, hasznos és értékes órák várnak Önre!

Tovább »

Állítsa össze kedve szerint a 2016/2017-es évad bérletét a Magyar Állami Népi Együttes és a jubileumi évben vendégként fellépő társulatok előadásaiból – az autentikus műsortól a táncszínházig!

Műsoron többek közt a Magyar Állami Népi Együttes készülő új darabja, az Apám ablakából az ég, az idén bemutatott Násztánc, a Megidézett Kárpátalja, a Szarvasének, a Földön apám fia volnék, a Bozsik Yvette Társulat és a Közép-Európa Táncszínház előadásai.

A tetszőlegesen kiválasztott 4 előadás jegyeihez a bérlet megvásárlásával elővásárlási akciónkban 2016. július 31-ig 40% kedvezménnyel juthat hozzá. Bérlet kizárólag személyesen, a Hagyományok Háza jegypénztárában váltható.

Tovább »

Szeretettel várjuk a nyári szünetben azokat a gyerekeket, akik hasznosan szeretnék eltölteni a szabadidejüket gyönyörű környezetben, népművészeti tárgyak között. Június 27-től július 1-ig Kézműves Alkotóhetünkön lehet ruhavarrást tanulni, csuhézni, bőrözni, szó esik a népi konyháról és a szabadban a környék játszóterein fogunk népi játékokat játszani. A hét különlegessége, hogy Babulka Péter botanikussal kirándulni megyünk a Budai-hegyekbe, ahol tapasztalt vezetőnktől megtudhatjuk melyik növény gyógynövény vagy melyik növény ehető. Aki pedig nem tudna júniusban jönni, szeretettel várjuk hasonló programokkal augusztus végén.

Tovább »
2016. június 7.

Az év pedagógusai

A Hagyományok Háza 2016. június 5-én az ÉV PEDAGÓGUSA címet adományozta Bura Ibolyának, Nagy Hajnalnak és Nagy Irénnek, és színes műsorral köszöntötte azokat a meghívott pedagógusokat, akik tanfolyamainkat látogatják, tanítványaikkal gyakorta megfordulnak programjainkon.
A néphagyomány, a népművészet értékei -- a tánc, a zene, a viselet, a népszokások, a kézműves hagyományok -- nem hiányozhatnak a felnövekvő generációk műveltségéből. Köszönjük, a díjazottaknak és valamennyi néphagyomány iránt elkötelezett pedagógusnak, hogy e nemes ügy érdekében hosszú évek óta lelkes és elhivatott szövetségesünk.

Tovább »

„Azt szoktam mondani, azért születtem a trianoni békediktátum évfordulóján, hogy a Trianon által szétszabdalt magyar nemzetet összehegedüljem.”

Június 4-én ünnepelte volna 70. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása. Ebből az alkalomból a Hagyományok Házában – melynek maga Halmos Béla is éveken át munkatársa volt – június 4-én egész napos programsorozattal emlékezett a kiváló muzsikusra, folklórgyűjtőre, oktatóra és szervezőre.

Fotó: Pohl Péter és Turbéky Dénes

Tovább »
2016. június 1.

Kiköltözik az NMI

A Nemzeti Művelődési Intézet megkezdte végleges kiköltözését a Budai Vigadó épületéből, új címük: Budapest II kerület, Csalogány u. 47-49.

Tovább »

Június 9-13. közt, a 87. Ünnepi Könyvhéten sétálva ne mulasszák el felkeresni a Hagyományok Háza standját a Váci utcában, ahol a legújabb köteteinkkel és CD-inkkel, könyvritkaságokkal, szakirodalommal, meglepően alacsony árakkal, valamint garantáltan a legvidámabb eladóval várjuk Önöket.

Tovább »

A Nyitott Műhelyben jártak a „Zöld erdőben, zöld mezőben sétál egy madár” c. rajzpályázat első díjas gyerekcsoportjai. A Bátaszéki Óvoda óvodásai Kamocsay Judit szövő mesterrel kipróbálhatták a kötélverést, az Igazgyöngy Alapítvány diákjai Lázár Zsófiával tanulhattak a néprajzi tájegységekről, a kazári Aba Sámuel Általános Iskola tanulói nemezelhettek és tubukát sütöttek, a Gyulai Implom József Általános Iskola kisdiákjai pedig Fehér Anna gyöngyfűzővel készíthettek maguknak karkötőt. Mindemellett Tánczos Erzsébet múzeumpedagógusunk körbekalauzolta őket az aktuális kiállításokban. Örülünk, hogy megismertük a sok-sok tehetséges diákot, és várjuk vissza őket, és alkotásaikat jövőre is!

Tovább »

Budapesten huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Duna Karnevált június 10. és 18. között. A Fesztivál Gálájára idén is a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kerül sor, az eddigiektől eltérően azonban a produkciót konkrét témákra fűzte fel a rendező, Mucsi János. A nagyszabású táncos történelmi tabló a Gyöngyösbokréta-mozgalomtól, a gazdasági világválságon, az ötvenes évek személyi kultuszának önimádatán át a forradalomig, annak leveréséig és a táncházmozgalomig táncolja át a történelmet, így tisztelegve az 1956-os forradalom 60 évfordulója előtt. A produkcióban 10 táncegyüttes, köztük a Magyar Állami Népi Együttes, közel 300 táncos és zenész vesz részt.

Szerkesztő koreográfusok Juhász Zsolt és Mihályi Gábor, zenei szerkesztő Pál István Szalonna.

Tovább »

Június 4-én, a Halmos Béla emléknap keretében 13 órakor megkoszorúzzuk Halmos Béla Forint utcai házánál lévő emléktábláját. Szeretettel hívjuk és várjuk a zenészeket, hogy minél többen adózzunk Béla bácsi emlékének egy közös muzsikálással.

Helyszín: 1024 Budapest, Forint utca 3.

Tovább »

2016. június 10-én nyílik a XXXI. Országos Faragópályázat kiállítása. A pályázatot a pásztorművészet hagyományát követő faragók számára írták ki, melyet néhai id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere neve fémjelez.

2016-ban 41 alkotó 121 tárggyal pályázott, melyből a szakértőkből álló szigorú zsűri döntése alapján a legszebb tárgyak kerültek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban megrendezett kiállításba. A 2016. június 10-én 14 órakor megrendezendő kiállításmegnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Kézműves remekek

Fotó: Bányai Tünde

Tovább »

Gyereknapi előadás 2016. május 28-án

Fotó: Antal Alice

Tovább »

Gyakorlati – előadóművészeti bemutató

2016. május 27-én délután gyönyörködhettünk a néptánc, népi ének, hangszeres népzene és népmese kategóriában induló az ifjú tehetségek színpadi produkcióiban.

Fotó: Adonyi Adrienn, Szilárd Katalin

Tovább »

Június 3-án 10 órától Szarvason, június 5-én 10 órától pedig Sátoraljaújhelyen várunk szeretettel minden érdeklődőt a Fölszállotta a páva tehetségkutató verseny következő területi válogatóira.
Az esemény ingyenes, szurkoljunk minél többen a kicsiknek-nagyoknak!

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Hagyományok Háza Nyitott Műhely idén is csatlakozik a Múzeumok éjszakája programjaihoz. Június 25-én 14 órától éjszakába nyúlóan változatos programokkal, egyebek mellett ruhabemutatóval, koncertekkel, beszélgetésekkel, előadásokkal, kreatív és gyerekfoglalkozással és persze tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket. Vendégünk lesz a többi közt a Kossuth-díjas ifj. Csoóri Sándor, a 25 éves Vándor Vokál, Simon Ditta, a Dittafelt ruhák tervezője, a Téka együttes és Rozs Tamás zeneszerző.

 

Tovább »

A műszaki ellenőrzésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertesével, miután első körben az eljárás eredménytelenül zárult, a NOX-FŐBER Konzorciummal (FŐBER Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt és NOX Beruházó és Fővállalkozó Zrt.) 2016. május 25-én szerződött a Hagyományok Háza.