Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011

Február 27-én és 28-án, a Megidézett Kárpátalja előadás előtt és után a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány tart gyűjtést a helyi magyar kulturális értékek megőrzése és továbbfejlesztése érdekében működő szervezetek számára.
Kérjük, aki teheti, segítsen!
Az Alapítványról itt olvashatnak bővebben:
http://www.ferences.hu/bemutatkozas.php

Tovább »

Mesés utazás a táncok világába, avagy táncos utazás a mesék világába. 

Az utazás alatt kalotaszegi, kalocsai, mezőpaniti, és vág-garam közi táncok világába kalauzolja el a nagyérdeműt Az eltáncolt cipellők című mesejátékával a mesés-táncos Felvidékről érkező Kuttyomfitty Társulat.

A műsor időtartama 40 perc, utána kézműves-foglalkozást tartunk. Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk.

Tovább »

Lajtha László a XX. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója. Huszonkét esztendősen hazaszeretetétől vezérelve vonult be a frontra és a háború végéig szolgált. Ebből az időszakból számos értékes dokumentum és tárgyi emlék maradt fenn. A február 6-án 18 órakor megnyíló kiállítás korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez.

Tovább »

A Fölszállott a páva 2015 televíziós tehetségkutató vetélkedőre a február 16-i jelentkezési határidőig összesen 467 produkció jelentkezett, ami közel 2200 gyermeket jelent. A verseny kiírói lehetővé kívánják tenni, hogy akik még nem véglegesítették regisztrációjukat, vagy csak most döntötték el, hogy jelentkeznek, azok még február 22-én éjfélig leadhassák nevezésüket. Ennek értelmében a jelentkezési határidőt 2015. február 22-e éjfélig meghosszabbítják.

Tovább »

A Szervezési és kommunikációs osztály pályázatot hirdet kulturális szervező munkakörbe, aki részt vesz a színháztermi és intézményi programok szervezésében, koordinálásában, adminisztrálásában, a programok közönségszervezésében. Feladatai közé tartozhat továbbá pályázatfigyelés, pályázatírás és lebonyolítás, adatbázis-kezelés, új programok kitalálása, új célcsoportok keresése.

Jelentkezési határidő: 2015. március 1.

Tovább »

A szövőszékes szövés iránt érdeklődő kezdőknek ajánljuk február végén induló, 6 alkalomból álló szövőszakkörünket, melyre a jelentkezési határidő február 24., míg a szövésben már jártasságot szerzetteknek ajánljuk szövő mesterkurzusunkat.  Ennek jelentkezési határideje február 20.

Tovább »

A Hagyományok Háza február 17-i klubestjének vendégei Árendás Péter népzenész-folklorista, széki Soós János író és Turbéky Dénes fotográfus, a Széki lakodalom című kötet alkotói lesznek.

A fotókkal, esszékkel, kottákkal gazdagított sokszínű kötetben helyet kaptak Szék történetéről és a széki népszokásokról már korábban megjelent írások, valamint a széki lakodalom teljes és részletes bemutatása, a lakodalom egyes mozzanataitól a különféle vőfélyversekig.

Tovább »

Az Afroamerikai Történelem Hónapja alkalmából, európai turnéja keretében Nicole Taylor amerikai szoprán énekesnő február 25-én, 19.30 órai kezdettel lép fel a Hagyományok Házában. A koncerten Nicole Taylor néger spirituálékat ad elő. A spirituálé egy Amerikában őshonos zenei műfaj és kifejezetten az Afrikából származó feketék és az ő leszármazottaik vallási tapasztalatát tükrözi vissza. Az eredetileg Los Angelesből származó Nicole Taylor 2006-os debütálása óta különleges énekesi tehetségét Litvánián át Libanonig valamint Németországtól Jeruzsálemig csillogtatta.

Tovább »
2015. február 11.

A Gatyamadzag és a Pillikék

Február 12-i Figurás előadásunk vendégei, a Tordasi Pillikék állandó közreműködői sorozatunknak. Az idei évadban az erdélyi Mezőkölpény farsangi, télűző szokásaival ismertetik meg a kiskorú nagyérdeműt.

Előadásuk különlegessége, hogy ezúttal zenei kísérőik is gyerekek lesznek: a Kovács Márton Bence „Marci bácsi” vezette, szintén tordasi Gatyamadzag zenekar húzza majd a talpalávalót.

Tovább »

Még ezen a héten, február 15-én éjfélig várjuk a jövő népzenészeinek, néptáncosainak, népdalénekeseinek jelentkezését a Fölszállott a páva 2015 tehetségkutató versenyre. Az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal, népi játék bármely tájegységhez, illetve a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal lehet jelentkezni, lakóhelyi és nemzetiségi megkötés nélkül.

Tovább »
2015. február 10.

Citerás szakmai hétvége

Március 6-8. között citerás továbbképzést szervez a Népművészeti Módszertani Műhely. Gyakorlati foglalkozások során a jelentkezők elismert szakemberektől tanulhatnak, saját élményekkel és tapasztalatokkal mélyíthetik el tudásukat az alábbi témákban: adatközlő citerások játékstílusának feldolgozása, elsajátítása és továbbadásának lehetőségei; játéktechnikai elemek bemutatása és elemzése, repertoárbővítés, különleges pengetési módok.

Jelentkezési határidő: 2015. március 2.

Tovább »

A február 12-i Jagamas János népzenei gyűjteménye című könyv- és DVD-ROM bemutató a kolozsvári vendégek betegsége miatt elmarad, a bemutatót március 5-én tartjuk meg.

Tovább »

Az egyéni vállalkozók február 25-i adóbevallásukkal együtt rendelkezhetnek adójuk 1%-áról. Ha Ön is fontosnak tartja, hogy a hagyományaink a XXI. század emberének mindennapjait is gazdagítsák, kérjük, támogassa Ön is adója 1%-ának a felajánlásával a Hagyományok Házát vagy a 2007 óta működő Hagyományok Háza Baráti Köre közhasznú egyesületet.

Tovább »
2015. február 4.

Szövőszakkör

Aki szeretne megismerkedni a szövőszéken való szövés csínjával-bínjával, február közepétől induló szövőszakkörünkön most megteheti. A 6 alkalomból álló tanfolyamon megtanulunk többek közt tányéralátétet, nyári táskát, asztalközepet és kenyereszsákot készíteni.

Jelentkezési határidő: február 10.

Tovább »
2015. február 4.

Tánc uzsonnaidőben

„Uzsonna” ifjúsági bérletünk előadásain a Magyar Állami Népi Együttes esténként telt házas előadásait láthatják délutánonként, kedvezményes áron. Február 24-én a legújabb darabja, a nagy sikerű Megidézett Kárpátalja, április 24-én pedig a rég nem látott Verbunkos szerepel műsoron. Az előadások előtt szót ejtünk az elkövetkező mű érdekességeiről, a táncok jellegzetességéről, előzetes csoportos jelentkezés esetén pedig az előadásokat követően beszélgetésre is lehetőség nyílik a látottakról a műsor szereplőivel, alkotóival.

Az előadásokra nemcsak az ifjúságot várjuk!

Tovább »

A gyékény, a szalma, a csuhé és a sás mesterségek képviselőinek, elméleti és gyakorlati szakembereinek kíván fórumot teremteni „Egy gyékényen árulunk”, öt alkalomból álló sorozatunk. Az előadások és gyakorlati foglalkozások szombatonként 10:00- 14:00 óra között lesznek.

Jelentkezési határidő: február 15.

Tovább »

Február 10-én széki táncokkal indul a Hagyományok Háza Baráti Körének havi rendszerességű tánctanfolyama, melynek célja, hogy a táncházakban használható tudást adjon azoknak a laikus érdeklődőknek, akik nem hivatásszerűen vagy együttesekben táncolnak, illetve, hogy táncalkalmat teremtsen azoknak, akik már nem szívesen állnak fel táncolni a fiatalabb, komoly tánctudással rendelkezők között a táncházakban.

Tovább »

A „Fölszállott a páva 2015” felső életkori határát a kiírók az alábbiak szerint változtatják meg: a versenybe a 2001. január 1. után születettek nevezését várjuk. Így a gyermekek versengéséből kimaradók 2016-ban a felnőtteknek meghirdetendő „Fölszállott a páva” vetélkedőn indulhatnak majd.

Tovább »

A Román Akadémia Kolozsvári Folklór Archívuma, az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza közreműködésével 2014 decemberében egy páratlan népzenei gyűjtemény került kiadásra könyv és DVD-ROM formájában. A gyűjtéseket Kodály tanítványa, Jagamas János végezte a Kolozsvári Folklór Archívum munkatársaként, olyan időszakban, amikor magyarországi gyűjtők nem mehettek Romániába.

Tovább »

A farsang ünnepe Vízkereszt és Hamvazószerda közé esik, számtalan néphagyomány kapcsolódik hozzá. Régebben a párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása volt, a maszkok viselése is erre vezethető vissza: álarc mögé bújva védett a valódi énünk. Már Mátyás király udvarából és az Anjouk idejéből is maradtak fenn írásos feljegyzések arról, hogy karneválokat, jelmezes mulatságokat tartottak.

Tovább »

„Szép fársáng” című előadásukkal az erdélyi Mezőkölpényre kalauzolnak minket a Tordasi Pillikék, mestereik, Németh Ildikó és Szabó Szilárd vezetésével. A gyönyörű forgatós táncok mellett a kölpényi farsangi szokásokba is betekinthetünk. Narrátorunk, dr. Sándor Ildikó a tőle megszokott módon sok-sok érdekességgel egészíti ki a látottakat.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Tovább »

Vízkereszt napjával lezárult a Karácsonyi ünnepkör és kezdetét vette a farsangi időszak. Ebből az alkalomból szeretnénk buzdítani kedves Olvasóinkat, hogy ismerkedjenek meg hagyományos farsangi szokásainkkal, melyek sajátos színfoltját képezik az esztendőnek.

A Folklórdokumentációs Könyvtár gazdag irodalommal várja érdeklődőit, amelyből most néhányat Olvasóink figyelmébe ajánlunk.

Tovább »

Két új kiállítás is nyílik az év elején a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban és annak időszaki kiállítótermében. Január 16-tól Fonás – kötés – sodrás – pödrés címmel a Hagyományok Házában 15 éve működő csuhé-, szalma- és gyékényfonó tanfolyam végzett hallgatóinak és tanárainak munkáit tekinthetik meg a látogatók, január 22-től pedig a tavaly a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felkerült 700 éves magyarszombatfai fazekasság remekeit láthatja a budapesti közönség.

Tovább »

2015. január 20-tól elérhető a Fölszállott a páva online regisztrációs űrlapja.  A vetélkedőre a pályázók 2015. február 15. éjfélig jelentkezhetnek a jelentkezési lap kitöltésével, valamint a pályázati anyag (hang- vagy videofelvétel, továbbá fényképek) mellékelt csatolásával.

A verseny pályázati kiírása innen érhető el, az online felület pedig közvetlenül elérhető a tovább gombra kattintva.

Tovább »
2015. január 23.

Gyermekprogram

Megjelent a Népművészet Mestere díjról szóló 2015. évi, aktuális tájékoztató. A kormány Népművészet Mestere díjat adományoz egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak, akik munkásságuk során kiemelkedő teljesítményt értek el a népművészet (népi kézművesség, a néptánc, a népzene, a népdal, a népmese, a hagyományőrzés) területén.

A javaslattételre jogosultaknak a jelölést március 31-ig kell eljuttatniuk az Emberi Erőforrások Minisztériuma Protokoll Osztályának címére.

Tovább »

Népzene, néptánc vagy néprajz szakirányú felsőfokú képesítéssel rendelkező munkatársat keresünk katalogizáló csapatunkba. Feladata a könyvtáron belül működő archívum körébe tartozó folklórdokumentumok tánc, zene és egyéb foklorisztikai szempontok szerint való részletes tartalmi feltárása, katalogizálása, szakmutatóba való sorolása.

Jelentkezési határidő: 2015. február 10.

Tovább »

Szomjas György: HB – Hosszú Búcsú Halmos Bélától című filmjének bemutató vetítésére várjuk az érdeklődőket szeretettel január 23-án, pénteken, 19 órára a Színházterembe.
A vetítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Kérünk, hogy részvételi szándékukat 23-án 12 óráig jelezzék a jegy@hagyomanyokhaza.hu e-mail címen, vagy a (+36 1) 225 6056-os telefonszámon.

Tovább »

A Népi Iparművészeti Osztály népi iparművészeti zsűrizést hirdet meg Budapesten 2015. február 10-én. A minősítéshez a kérelmeket (adatlap) 2015. január 29-ig kell eljuttatni az osztályra. A következő szakágakban hirdetjük meg a zsűrizést: népi ékszer; lószőr tárgyak; népi játék (alapanyag: gyöngy és lószőr). Az alkotások minősítése azoknak a kortárs alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan termékeket készítenek, amelyek a népi hagyományból kiindulva a mai életünkbe illeszthetőek. A zsűrieljárási díj alkotásonként vagy tárgyegyüttesenként: 1500 Ft.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba szakmai, néprajzos-muzeológus feladatok teljes körű ellátására keresünk néprajz-muzeológust. 

Pályázati határidő: 2015. február 15.

Tovább »

 A 15 éves csuhé-, szalma-, gyékényfonó tanfolyam kiállítása

2015. január 16.–február 27.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2015. január 20.

Elhunyt Békefi Antal Attila

„Úgy érzem most magam, mintha dúsgazdag volnék... Óriási kincsre találtam, melynek eddig láthatatlan aranyrögöcskéire kicsi falvak, tanyák, mezei pásztorkalyibák porában leletem rá. Kincseimet elrendeztem. A széttöredezett rögöket újra összeillesztettem, s csak most tárul fel előttem is legelőször teljes nagyszerűségében az egykor volt Egész...”

Fájdalommal tudatjuk, hogy Békefi Antal Attila 2015. január 10-én, 65 éves korában eltávozott közülünk. 2015. január 26-án, hétfőn, 11:30-kor engesztelő szentmise lesz a szombathelyi Szent Erzsébet (ferences) templomban, majd 13:30-kor helyezik örök nyugalomra a Jáki úti temetőben.

Tovább »

2015 tavaszán folytatjuk nagy sikerű nemezes előadás-sorozatunkat, melyre a nemezelőkön kívül textileseket, szövőket, bőrösöket is szeretettel várunk. Február 28-i, első előadásunk délelőtti vendége, Vidák István a kirgiz hegyi pásztorok kelméiről, szőttesekről, hímzésekről és nemezekről beszél, délután pedig Csille Márti beszámolóját hallgathatjuk meg saját munkamódszereiről, technikáiról.

Tovább »
2015. január 20.

Táncos hétvége

Eleki román táncokkal ismerkedhetnek a résztvevők szombaton és vasárnap a Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyam keretében, melyre alkalmi érdeklődőket is várnak a szervezők. A gyakorlatot Gál László és párja vezeti, Elek néprajzáról Barbócz Sándor tart előadást.

Tovább »

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Fölszállott a páva 2015 versenykiírásában a zenekari kategória korhatáráról szóló megfogalmazást pontosítottuk az alábbi módon:
„A versenyen olyan személyek vehetnek részt, akik 2001. június 1.--2009. január 1. között születtek (6--14 évesek). Ettől kizárólag zenekarok esetében lehet eltérés, ahol 4, 5 vagy 6 fős zenekari felállás esetén 1 fő, 7 fős zenekari felállás esetén 2 fő lehet idősebb, 1999. június 1. és 2009. január 1. között született személy.”

Valamint technikai okok miatt a mellékletben küldendő fényképek száma maximum 5 helyett maximum 2-re változott.

Tovább »

Január 22-én a Magyar Kultúra Napján nagy érdeklődés mellett megnyílt a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye, ahol kézműves mesterek várják a népi mesterségeket kipróbálni vágyókat, a népművészet iránt érdeklődő látogatókat keddtől szombatig minden nap 10-18 óráig. A programok között mesterségbemutatók, előadások, tanfolyamok is szerepelnek. Február 7-én Bárány Mara és tanítványai tartanak mesterségbemutatót  szalma - csuhé - gyékényfonásból.

A Nyitott Műhely részletes programja az alábbi linken érhető el:

Tovább »

Kutatók jelentkezését várják a szeptemberi V. Énlaka-konferenciára, melynek célja, hogy a székely népzenének és néptáncnak olyan tudományos fórumot biztosítani, ahol a résztvevők annak minden szépségével és mélységével összegzik és bemutatják az eddigi kutatási eredményeket, és irányt szabnak az eljövendő tudományos és művészeti tevékenységnek.

A tervezett 20 perces előadások címének és kivonatának beküldési határideje 2015. március 31. A szervezőbizottság 2015. április 30-ig dönt a konferencia előadási programjáról. Lehetőség lesz poszter-bemutatóra is.

A konferencia szervezőtitkára:
Sófalvi Emese, sofalvi.emese@yahoo.com

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Körének idei első klubestje január 20-án lesz, ami szokásos módon 18 órakor kezdődik, ezúttal a Muharay Elemér teremben.
Vendégük Pál István „Szalonna” lesz, akitől bizonyára hallhatunk majd szülőföldjéről, Kárpátaljáról, arról, mit jelentett neki a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja műsora és hogyan is nézett ki az alkotófolyamat az ő oldaláról, hallhatunk majd mestereiről, zenei neveléséről, családjáról és közelgő koncertjéről a Mesterek és tanítványok sorozatban.

Várunk mindenkit szeretettel, enni- és innivalóról az új évben is közösen gondoskodunk!

Tovább »

Bodza Klára karácsonyra megjelenő szakrális lemezének bemutatója 2015. február 2-án 19 órakor kezdődik a Hagyományok Házában. A koncert során olyan zenei csemegék hangzanak el, mint az Ómagyar Mária-siralom, karácsony és húsvét ünnepének legszebb moldvai csángó szokásdalai, Mária-énekek, valamint Erdélyi Zsuzsanna „Hegyet hágék, lőtöt lépék” című gyűjteményének archaikus imádságai. A koncerten Reményik Sándor istenes versei Dunai Tamás megszólaltatásában hangzanak el.

Tovább »

Közös közleményben reagált a Hagyományok Háza, az MTVA és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a „Fölszállott a páva 2015” versenykiírással kapcsolatban érkezett kérdésekre és észrevételekre.

Tovább »
2015. január 15.

Múlt és jelen a Hortobágyon

A Hortobágy és a Hajdúság hagyományait, népi tánckultúráját mutatja be a Magyar Örökség-díjas Debreceni Hajdú Táncegyüttes január 24-én, Almárium sorozatunk idei első előadásán.

Előadásukban a puszta világát idézik meg hol autentikus, hol pedig szórakoztató táncjáték formájában hortobágyi táncosok és pásztoremberek segítségével, a helyi fiatalok példáján keresztül pedig bemutatják, hogy ma, a XXI. században, hogyan hagyományozódik tovább egy családon belül a pásztor mesterség.

Tovább »

„Az ének a legszebben kimondott, belülről fakadó szó, a legemelkedettebben formált lelki szépség. Ha énekelsz, nemcsak a hangod formálod, hanem a lelkedet is, s azét is, aki hallgatja.”

Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy 2014. december 25-én elhunyt Csoóri Sándorné Marosi Julianna, gyűjtő, népdalénekes, írónő és néprajzkutató. Sok művészt segített útjára tanításával, és azzal az alázattal nyúlt a dalokhoz, amiket ő is tanítómestereitől tanult. Számos gyűjtést hagyott az utókorra, tematikus vallási, illetve katonadalokat tartalmazó hangzóanyagai pedig a Kárpát-medence népdalkincséből szép számmal válogatnak az Énekörökségünk sorozatban.

Életét a népi kultúrának és családjának szentelte. Búcsúztatása 2015. január 24-én, délelőtt 11 órakor lesz az ürömi temetőben. Isten segítse útját!

Tovább »

Több éve nagy népszerűségnek örvendő bőrműves előadás-sorozatunk február 21-i, következő alkalmával Pajor István és Terényi Gyöngy előadásait hallgathatják. Mindemellett a Hagyományok Háza OKJ-s Népi bőrműves képzése is bemutatkozik alkotásaival.

Tovább »
2015. január 14.

Álláshirdetés

A Hagyományok Háza Gazdasági Igazgatósága pályázatot hirdet költségvetési számviteli előadó munkakör betöltésére.

Jelentkezési határidő: 2015. február 15.

Tovább »

Már letölthető honlapunkról a február 27-én induló szövő mesterkurzus jelentkezési lapja. A kurzus célja olyan textilművészek bemutatása, akik alkotásaik kiindulópontjaként tekintenek a magyar paraszti, népi kultúrára és ezen hagyományokra építkezve alakították ki saját művészi nyelvüket.

Munkásságuk tükrében keressük a választ hagyomány és korszerűség kapcsolatára négyalkalmas kurzuson.

Tovább »

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Magyarszombatfai gerencsérek kiállítás nyitásával egy időben, 2015. január 22-én 16 órakor nyílik meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye. A műhely célja, hogy az érdeklődők mesterségbemutatók által megismerhessék a népi kézműves mesterségek rejtelmeit, kicsik és nagyok, szakemberek, diákok, a népművészet iránt érdeklődők mélyebb betekintést nyerhessenek a gyűjteménybe, a kortárs népművészek munkájába. A műhely lehetőséget nyújt a népi kézműves mesterek szakmai továbbképzésére is. A Nyitott Műhelyben népi kézműves mesterek, főleg a Hagyományok Háza képzésein végzett szövők, kosárfonók, gyöngyékszer-, csipke-, nemezkészítők és más mesterségek területén tevékenykedő alkotók kapnak lehetőséget műhelymunkára.
A Nyitott Műhely programjait, a kézműves mesterek időbeosztását a tovább gombra kattintva tekinthetik meg.

Tovább »

Már lehet jelentkezni Találkozás a néphagyománnyal című, általános iskolai csoportoknak szóló ismeretterjesztő foglalkozásunk tavaszi időpontjaira.

Programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében, majd népmese következik Fábián Éva bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó előadásában, délután pedig kézműves-foglalkozás, népi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre.

Tovább »

Ha érdekli valamelyik mesterség, de nem akar hosszabb ideig tanulni, jöjjön hozzánk szakkörbe!

Zöldvesszős kosárfonó szakkör indul február 24-én. A 6 alkalomból álló tanfolyamunkra azokat a kezdő, vagy a kosárfonásban jártasságot szerzett érdeklődőket várjuk, akik szívesen kipróbálnák magukat, fejlesztenék tudásukat a zöldvesszők felhasználásának terén.

Jelentkezési határidő: február 10.

Tovább »

A több éve nagy népszerűségnek örvendő programunk 2015-ös első alkalmán, január 17-én a szőrme anyagismeret rejtelmeibe nyerhetünk betekintést Pajor István vezetésével, délután pedig az észak-afrikai táska kutatás eredményeit mutatja be Zsigmond Kinga.

Február 21-én Terényi Gyöngy előadását hallhatjuk, illetve az OKJ-s Népi bőrműves képzés került bemutatásra.

Tovább »

A január 9-11. között Békéscsabán megrendezett XXII. Országos Szólótáncfesztiválon a Magyar Állami Népi Együttes több táncosa is kiválóan szerepelt. Ágfalvi György és ifj. Zsuráfszki Zoltán megkapta az örökös aranysarkantyús táncos címet, Módos Máté kétszeres aranysarkantyús, Kovács József pedig aranysarkantyús táncos lett.

Farkas Fanni és Kiss Balázs különdíjban részesült.

Szívből gratulálunk táncművészeinknek!

Tovább »

Szomorúan tudatjuk, hogy újév első napján Budapesten elhunyt Zorkóczy Miklósné Lázi Éva (Abádszalók, 1940) babakészítő Népi Iparművész (1995), a Népművészet Mestere (2007), a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság tagja (2004), a Győri Nemzetközi Babakiállítás és Konferencia mindenkori előadója, zsűritagja, a "Róza baba" program kitalálója. 

Temetésére a kispesti Jézus Szíve Plébánián kerül sor 2015. január 16-án 15:30-kor.

Tovább »

Kiállítás nyílt Halmos Béla grafikáiból 2015. január 14-én 18 órakor a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A kiállítás anyagának többsége a gimnáziumi, majd egyetemi években, részben rajztermi gyakorlatként, részben az önkifejező rajzolás bűvöletében született. Közös bennük az A3-as rajzlap, a grafit és a tehetség.

A kiállítás február 1-ig látogatható.

Tovább »

Rendhagyó előadással nyitja a 2015-ös évet Mesterek és tanítványok sorozatunk. Január 30-án ugyanis nem egy előadó és mesterei vagy tanítványai mutatkoznak be, hanem egy család.

A színpadon a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, napjaink egyik legkiválóbb népzenei hegedűse, az egyik legtöbbet foglalkoztatott népzenész, Pál István „Szalonna”, valamint édesapja, Pál Lajos és testvére, Pál Eszter és vendégeik örömzenélése vidámítja a szívünket.

Tovább »
2015. január 8.

Játszódjunk

Aki újévi fogadalomnak azt tűzte ki, hogy tanul valami újat, fejleszti gyermekjáték repertoárját, kreatív elfoglaltságot keres, többet kézműveskedik, olyan továbbképzésre jelentkezik, amitől valóban gazdagodik, esetleg több időt szán magára, az már jelentkezhet akkreditált játszóházvezetői tanfolyamunkra, ahol minden héten más anyagból más játékot, használati tárgyat készítünk, mást tanulunk.

Tovább »
2015. január 8.

Megfűzhetjük?

Január 10-ig még lehet jelentkezni februárban induló gyöngyfűző szakkörünkre. A tízalkalmas képzés során a résztvevők megismerkednek a Kárpát-medence területén élő magyarság és a velük élő népek népi ékszereivel, megismerik a hagyományos fűzési technikákat, záródási megoldásokat; és napjainkban is hordható ékszereket készítenek.

A szakkör során a gyakorlati foglalkozásokat elméleti előadások és viselet-bemutató is színesítik.

Tovább »

2015. január 6.

Művészetek Palotája

próba és előadás

Foró: Dusa Gábor

Tovább »

Nagy sikerrel rendezte meg Újév-köszöntő műsorát január 6-án a Művészetek Palotájában a Hagyományok Háza és az MTVA. Az előadásra a jegyek már karácsony előtt elfogytak.

Akik nem jutottak be a koncertterembe, illetve, akik újranéznék a műsort, azoknak ajánljuk szíves figyelmébe, hogy január 17-én 18:35-kor közvetíti a Duna Televízió a koncertet.

Tovább »
2015. január 7.

2015. január 7.

2015. január 7.

1 %

Aki nem tudja eldönteni, hogy gyerekeket, oktatási intézményt, civil szervezetet, netán az egészségmegőrzést, a magyar hagyományos értékeket, a művészetet vagy a madarakat támogassa adója 1 százalékával, annak tudunk megoldást javasolni!

Tovább »

Az erdélyi Szék, a táncházmozgalom mintájául szolgáló község, a Kárpát-medence egyik legjobban kutatott települése. Szinte végeláthatatlan a Szék községgel kapcsolatos publikált írások, hangfelvételek száma, az Árendás Péter szerkesztésében most megjelent Széki lakodalom című, CD-ROM melléklettel rendelkező könyv mégis egyedülálló a maga nemében.  

Tovább »

2015. január 6-án tartotta sajtótájékoztatóját az MTVA és a Hagyományok Háza a Fölszállott a páva 2015-ös vetélkedőjéről, amit idén gyermekek számára hirdettek meg. Február 15-ig várják néptánc és népzene kategóriában a 6-14 év közti fiatalok jelentkezését.

Fotó: Szilárd Katalin

Tovább »
2015. január 6.

Webáruházi rendelések

Tisztelt vásárlóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy leltározás miatt a webáruházunkban 2015. január 7. és 18. között leadott rendeléseket csak január 20-án tudjuk feldolgozni.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »
2015. január 6.

Fölszállott a páva 2015

2015. január 6-án tartotta sajtótájékoztatóját az MTVA és a Hagyományok Háza a Fölszállott a páva 2015-ös vetélkedőjéről, amit idén gyermekek számára hirdettek meg. Február 15-ig várják néptánc és népzene kategóriában a 6-14 év közti fiatalok jelentkezését.

Tovább »

Rábaköz szokásaival, játékaival és táncaival ismerkedhetnek az érdeklődők februárban induló Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete című tanfolyamunkon. A 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzésen a résztvevők a legszakavatottabbak – dr. Sándor Ildikó, Putz Katalin, Némethné Bakonyi Erika, Vavrinecz András, Berta Alexandra és Kökény Richárd – segítségével szélesíthetik játékrepertoárjukat, tánctudásukat és módszertani ismereteiket.

Jelentkezési határidő: 2015. január 19.

Tovább »

Aktuális hírek