Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

2017. szeptember 8-10. között rendezik meg a III. Nemzetközi Kovácstalálkozó Sepsiszentgyörgyön. A találkozó célja népszerűsíteni és bemutatni a hagyományos mesterség és a kovácsoltvas értékét, illetve egy szakmai fórum teremtése kovácsmesterek számára.

A tanácskozáson a HH Népi Iparművészeti Osztályának kollégái Csákányi Zoltán etnográfus és Illés Vanda osztályvezető is előadást tartanak a minősítési rendszerről, a védjegyről, az országos pályázati lehetőségekről és a Népi Iparművész címről. Továbbá a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Bíráló Bizottságának két zsűritagja, Szombathy Gábor és Takáts Zoltán szakértők elemzést tart a zsűrizett alkotások képei alapján, melyet egy konzultáció követ.

Tovább »

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület a Hagyományok Háza közreműködésével idén ismét megrendezi nagy sikerű "Együttélésben" című programját Kiscsőszön, szeptember 15-16-17-én. Szeretettel várunk minden táncot, zenét kedvelő érdeklődőt!

Tovább »

A Hagyományok Háza kiadványai is megtalálhatók lesznek a szeptember 1. és 3. között, a Szentháromság téren megrendezésre kerülő Budavári Könyvünnepen.

Esténként 7 és 8 óra között pedig a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei tartanak táncházat.

Mindenkit szeretettel várunk!

További információ és programok:

Tovább »

Szeptember 12-én 6 órakor tartja első őszi klubestjét a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület.Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »

Folytatódik előadás- és beszélgetéssorozatunk, melyben a népmesei hagyomány avatott szakértőivel, továbbvivőivel – és továbbvivőiről – beszélgetünk.
Olyan témákkal, kérdésfölvetésekkel, előadókkal találkozhatnak itt, akik-amik az élőszavas mesemondással foglalkozók, az azt kedvelők érdeklődésére bizton számot tarthatnak.

Tovább »

Ifjú mesterek remekei kiállítás

2017. augusztus 15.–szeptember 16.

Tovább »
2017. augusztus 29.

Mesterségek Ünnepe New Yorkban

Szeptember 8. és 10. között a New York-i Magyar Ház és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szabadtéri magyar fesztivált szervez a Hagyományok Háza szakmai közreműködésével: a II. Magyar Örökség Fesztivál alcíme az idén Mesterségek Ünnepe New Yorkban. A vásári hangulatot 23 kiutazó magyar művész teremti meg. A népzenei és néptáncos rendezvény házigazdája Kovács Norbert „Cimbi” és Lőrincz Hortenzia táncművész, muzsikál az erdélyi Üsztürü Zenekar és Nyitrai Marianna népdalénekes, közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes két táncospárja, Lévay Andrea és Ágfalvi György valamint Borbély Beatrix és Szoboszlai Balázs.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes és vendégeinek előadása szellemiségében és tematikájában a Kodály-emlékévhez kapcsolódik. Jellemzően olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai és táncai közül választottunk, ahol Kodály Zoltán gyűjtött, és műveihez inspirációt nyert, így Székelyföldről, Bukovinából vagy éppen a palóc vidékről.

 „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét… A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” A Mester gondolatait napjainkban is igaznak érezzük. Ennek a szellemiségnek jegyében invitáltuk meg előadásunkba a Fölszállott a páva televíziós műsorsorozat ifjú tehetségeit: énekeseket, táncosokat, muzsikusokat.

Tovább »

Nagy szeretettel gratulálunk a Magyar Állami Népi Együttes kiváló táncosának, Balogh-Vitányi Máriának a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéshez, és  Major Leventének, a Hagyományok Háza zenei könyvtárosának az Üsztürü Zenekar alapító  prímásának a Magyar Ezüst Érdemkereszthez!

Tovább »

Balog Zoltán miniszter augusztus 19-én átadta a Népművészet Mestere és Népművészet Ifjú Mestere díjakat a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban.

Táncosaink, Farkas Fanni és Kiss Balázs Népművészet Ifjú Mestere díjat kaptak a kalotaszegi Magyarvista népi tánckultúrájának megőrzése elismeréseként. 

Szeretettel gratulálunk nekik és a többi Népművészet Ifjú Mestere, valamint az összes Népművészet Mestere díjazottnak is!

Tovább »

Idén negyedik alkalommal rendezzük meg a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját a szentendrei Skanzenben és a szakmai napot a Pap-sziget Kempingben. Sok szeretettel várjuk a zenészek, énekesek jelentkezését a mesterkurzusokra augusztus 31-ig.

Tovább »

A 60 órás akkreditált képzést olyan pedagógusoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni a néptánc alapjaival, a népi játékok rendszerezésével és típusaival, átadásuk módszertanával, és tudásukat alkalmazni szeretnék az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon. A gyakorlatokon a résztvevők elsajátíthatják a néptánc alaptechnikáit és a somogyi ugrós, lassú és friss csárdás, valamint a szatmári verbunk, lassú és friss csárdás 4–12 éveseknek megtanítható alapmotívumait, a motívumalkotás szabályait, valamint a táncok módszertanilag megalapozott továbbadását. A néprajz alapjaiból, a jeles napok és ünnepi szokások témaköréből, valamint táncfolklorisztikai alapismeretekből álló elméleti ismeretek átadásával a hallgatók általános tájékozódását kívánjuk előmozdítani.

Tanfolyamkezdés: 2017. szeptember 18. (befejezés: 2018. január 15.)

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes több helyszínen, nyáron is várja az érdeklődő közönséget táncos. zenés, tartalmas kikapcsolódásra.

Tovább »

Játszóházzal, játszósarokkal és mesesarokkal várja idén is a Hagyományok Háza az érdeklődő közönséget a Mesterségek Ünnepén. A gyerekek népi mesterségeket próbálhatnak ki, mesterségbemutatókon lehet megcsodálni a nemezelés, a csipkekészítés vagy például a kosárfonás fortélyait. A kézműves remekek mellett ott a helye a népmesének is, hallgassák kicsik és nagyok, legyenek részesei a mesei csodának! 19-én délután a Népművészet Mestere és Népművészet Ifjú Mestere ünnepélyes díjátadója után a friss díjazottak gálaműsora lesz látható a Hagyományok Háza szervezésében.

Tovább »
2017. augusztus 11.

Ifjú mesterek remekei

A Népművészet Ifjú Mestere 2017. évi pályázat kiállításának legszebb alkotásaiból nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő u. 6.).

A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 16-ig, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.

 

Tovább »

XXI. Országos Szőttespályázat és Kiállítás

2017. augusztus 4. - szeptember 30.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Méra World Music - Világzenei Csűrfesztivál

2017. július 21-30.

Fotó: Bethlendi Tamás és Nagy Viktória

Tovább »

Az énekes-zenés zarándoklat és tiszteletadás augusztus 20-án a Székesfehérvári Szent István napi ünnepségek keretében, a Hagyományok Háza Folkmise Szent István tiszteletére című programsorozatának részeként kerül megrendezésre. A sorozat első alkalmán május 30-án, Szent István tiszteletére, Halmos Béla emlékére a budapesti Szent István Bazilikában megtartott „folkmisén” a gregorián és az egyházi népének egymás mellett csendült fel. Az augusztus 14-i imaórán népi énekesek és népzenészek közreműködésével államalapítónk, Boldogasszony Anyánk és más magyar szentek tiszteletére a legszebb egyházi népénekek és himnuszok hangzottak el.

Tovább »

A népénekes imaóra augusztus 14-én a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepének keretében, a Hagyományok Háza Folkmise Szent István tiszteletére című programsorozatának részeként kerül megrendezésre. A sorozat első alkalmán május 30-án, Szent István tiszteletére, Halmos Béla emlékére a budapesti Szent István Bazilikában megtartott „folkmise” keretében a gregorián és az egyházi népének egymás mellett csendült fel. Az imaórán népi énekesek és népzenészek közreműködésével államalapítónk, Boldogasszony Anyánk és más magyar szentek tiszteletére a legszebb egyházi népénekek és himnuszok hangzanak el.

Tovább »

A Hagyományok Háza a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet a Hagyományok Háza Főigazgatóság. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megjelent EFOP-1.12.1-17 Tematikus együttműködés erősítése az ifjúságügy, egészségügy, közösségfejlesztés és társadalmi felzárkózás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival számú és című Felhívás keretében, előkészítési szakaszban lévő pályázata kapcsán pénzügyi vezető munkakör betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. augusztus 21.

Tovább »

Immár hagyomány, hogy szeptember első hétvégéjén tánccal-muzsikával töltjük meg a Szentendrei Skanzent. A szeptember 2-án megrendezendő Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának célja, hogy lehetőséget biztosítson a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre, a szakmai problémák megvitatására a táncházzenészek nagy családjának, miközben a nagyközönség is betekintést nyerhet tevékenységükbe. A találkozó nyílt napján a nagyközönség is részese lehet a több mint 40 éve működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei közreműködésével létrejövő, egész napos zenés forgatagnak

Tovább »

28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos)

2017. július 18- 23.

Fotó: Kováts Réka

Tovább »

Az idei Méra World Music Fesztivál keretében hirdette meg a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület az I. Kalotaszegi Prímásversenyt, melyre 16 és 35 év közötti, az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűsök jelentkezhettek.

A verseny fődíját Kiss-Balbinat Ádám, Junior Príma-díjas prímás nyerte. Második helyezett lett Ficzus László, a kolozsvári Harmadik zenekar prímása. A harmadik díjat Maruzsenszki Andor budapesti prímás érdemelte ki. A zsűri döntése alapján a Hagyományok Háza különdíját a helyi hagyományok magas szintű ápolásáért László Csongor, mérai prímás nyerte.

Tovább »

Július 24-én és 25-én idén is nagy érdeklődés mellett zajlott az ötödik alkalommal megrendezett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál egyik kísérőrendezvénye.  A versenyt 16 és 35 év közötti klasszikus cigányzenét játszó hegedűsök számára hirdette meg a Hagyományok Háza és Balatonfüred Önkormányzata. Az idei prímásverseny döntője öt prímás részvételével zajlott a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. A versenyre négy budapesti és egy keszthelyi cigányprímás jelentkezett.

Tovább »

Július 27-én, csütörtökön kezdődik a második Méra World Music Fesztivál, ahol egész napos programok és sok-sok helyi különlegesség várja a kicsiket és nagyokat, esténként pedig világ- és népzenei együttesek lépnek a csűrszínpadra Európából és a tengerentúlról. A Hagyományok Háza szervezésében lesz hallható a Muzsikás és Kacsó Hanga Borbála, a Rendhagyó Prímástalálkozó, a Szalonna és bandája, valamint a Parno Graszt koncertje. Itt is visszaköszönnek azok a programok, amelyek már ismert fesztiválok Folkudvaraiban bizonyították, hogy a néphagyomány bármikor, bármilyen korosztálynak szórakoztató, lesz mesemondás, kézműves-foglalkozások mint például bőrözés és korongozás, tánc- és énektanítás, néprajzi előadások, gyerekelőadások és természetesen az elmaradhatatlan hajnalig tartó folkkocsmák. Pénteken a Hagyományok Háza Hálózat– Erdély szervezésében az I. Kalotaszegi Prímásverseny zajlik majd, melynek fődíja 7000 lej.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Hagyományok Háza Főigazgatóság műszaki szakalkalmazott mb. üzemeltetési főosztályvezető munkakör betöltésére.
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. augusztus 15.

Tovább »

Várjuk a jelentkezéseket ősszel induló, szakmát adó, OKJ-s képzéseinkre: csipkekészítés, gyékény-,  szalma-, csuhétárgyak készítés, kosárfonás, nemezkészítés, népi bőrművesség.
Jelentkezési határidő: a helyek beteltéig folyamatosan
Elővásárlási jelentkezés határideje: 2017. július 31.

Tovább »

Nagyon szépen köszönjük a rengeteg beküldött dalszöveget a Nyár népdala játékunkra. Hosszú vívódás után több száz levél közül a zsűri a Hallod-e te szelídecske sorait találta a legalkalmasabbnak.

Nem vagyok én szelidecske,

Sem leány, de sem menyecske.

Mert én kerti virág vagyok

A harmatért majd meghalok.

Az óriási érdeklődésre való tekintettel a fődíjon kívül további 5 ajándékcsomagot sorsoltunk ki a beküldők között. A nyerteseknek gratulálunk, levélben küldjük a részleteket.

Tovább »

Egy lendületes bulizenekar, egy rendkívül szuggesztív, autentikus népzenét játszó énekesnő formációja és egy pop felé hajló világzenei banda képviselte a magyar nép- és világzenét július 17-18-án az ostravai Czech Music Crossroads showcase fesztiválon. A Csángálló, Enyedi Ágnes és zenekara és Szabó Enikő és zenekara magasra tette a mércét. Az évente megrendezett esemény célja, hogy lehetőséget biztosítson a feltörekvő zenekaroknak a bemutatkozásra nemzetközileg elismert zeneipari szakemberek, a régió fesztivál- és koncertszervezői előtt. A zenekarok kiutazását a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Ideiglenes Kollégiuma támogatta.

Tovább »

Jókedv, érdeklődés, oldott hangulat, sok-sok kacagás, a közönség aktív részvétele jellemezte rendhagyó zeneóráinkat, amelyeket az NKA Halmos Béla Kollégium támogatásával tartottunk hét általános iskolában a tavaszi félév során.

Oktatóink: dr. Agócs Gergely vezetésével a Fonó Zenekar

A sorozatban részvevő iskolák: Grassalkovich Antal Iskola, Czuczor Gergely Tagiskola, Szent János Apostol Katolikus Iskola, Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Iskola, Ceglédi Református Általános Iskola, MTF Nádasi Ferenc Gimnáziuma, Család Általános Iskola

A program felelőse/fotó: Németh Nóra

Tovább »

A Hagyományok Háza a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2017. szeptember 16-án már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módunkban fogadni. A versenyen nem indulhatnak a korábbi Kecskeméti Prímásversenyek (2007, 2009, 2011, 2013, 2015) fődíjait elnyert prímások sem.

Beérkezési határidő: 2017. szeptember 1.

Tovább »

A nyári szünetet is érdemes hasznosan tölteni. Pedagógusoknak, nevelőknek szól Mintakincstár címmel meghirdetett két napos foglalkoztatássorozatunk, mely a népművészeti mintakincsünk feldolgozására ad ötleteket. A foglalkozásokat Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus, játékkészítő vezeti.

Időpont: 2017. július 27-28.

Tovább »

Double Rise Fesztivál - Hagyományok Háza FolkUdvar

2017. június 29. - július 2.

Tovább »

Július 21-30. között ismét megtalálsz minket Kapolcson a Művészetek Völgye Hagyományok Háza FolkUdvarában. Ez az a hely, ahol nemcsak megtudod, miért izgalmas a népzene, a néptánc, kézműves-hagyományaink, de azt is, kik azok a mesterek, akiknek mindez köszönhető. Mert a népdal is valósabb, ha látjuk magunk előtt Láli néni szováti konyháját, ha a muzsika közben Neti Sanyi huncut szeme kacsint, ha a táncban felismerjük Mundrucz legényespontjait. Térj be a FolkUdvarba, ha a múltat nemcsak a múzeumi tárlókból és könyvekből akarod megismerni, ha át akarod élni te is, milyen saját népdalainkat hajnalban énekelni, önfeledten népzenére mulatni. Táncolj, alkoss, beszélgess, bulizz velünk egész nap és ne felejtsd megkóstolni a hagyományos ízeket sem.

Házigazda zenekarok: Magos Együttes, Nagy Albert és zenekara, Parapács Zenekar, Zagyva Banda

Tovább »

A 60 órás akkreditált képzést olyan pedagógusoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni a néptánc alapjaival, a népi játékok rendszerezésével és típusaival, átadásuk módszertanával, és tudásukat alkalmazni szeretnék az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon. A gyakorlatokon a résztvevők elsajátíthatják a néptánc alaptechnikáit és a somogyi ugrós, lassú és friss csárdás, valamint a szatmári verbunk, lassú és friss csárdás 4–12 éveseknek megtanítható alapmotívumait, a motívumalkotás szabályait, valamint a táncok módszertanilag megalapozott továbbadását. A néprajz alapjaiból, a jeles napok és ünnepi szokások témaköréből, valamint táncfolklorisztikai alapismeretekből álló elméleti ismeretek átadásával a hallgatók általános tájékozódását kívánjuk előmozdítani.

Tanfolyamkezdés: 2017. szeptember 18. (befejezés: 2018. január 15.)

Elővásárlási kedvezmény: 2017. augusztus 14.

Tovább »

Kedvenc népdalaid közül melyik az a pár sor, ami legjobban kifejezi számodra a nyár hangulatát? Mutasd meg melyik az, amitől azonnal elmosolyodsz? Amit önkéntelenül is hangosan énekelsz?

Küld el nekünk július 14-ig a fesztival@hagyomanyokhaza.hu címre, és a legjobbakat egyedi fesztivál pólóval, Hagyományok Háza ajándékcsomaggal díjazzuk.
A beküldött dalok közül a Hagyományok Háza által felkért 3 tagú zsűri a választja ki a díjazottakat.

Eredményhirdetés július 17.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet marketingmenedzser (2 fő) munkakör betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 25.

Tovább »

Június 29-én a 125 éve született Lajtha Lászlóra emlékeztünk. Egykori otthonánál, a Váci utca 79. alatt koszorúztuk meg a zeneszerző, népzenegyűjtő emléktábláját, majd közös zenés sétára indultunk Lajtha László Károlyi-kerti szobrához, a Tükrös Zenekar vezetésével. Beszédet mondott Dr. Solymosi Tari Emőke, Lajtha-kutató a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. A megemlékezésen jelen volt Gyurkó Tünde, Lajtha egyik jogörököse is.

Fotó: Kováts Réka

Tovább »

Már kapható az elsősorban a nyugdíjas korosztálynak szóló egyik legkedveltebb bérletünk, a Dél-után, amibe a Magyar Állami Népi Együttes autentikus műsoraitól a zenekari koncerteken át a táncszínházi előadásokig válogatunk műsorokat. Az előadások előtt az együttes művészei, vezetői beszélgetnek Önökkel a bemutatott művekről, az alkotási folyamatról.

Táncról-táncra szabadbérletünkkel tetszőlegesen kiválasztott 4 előadás jegyeihez juthatnak hozzá kedvezményesen a bérlet megvásárlásával.

Tovább »

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy a Hagyományok Háza jegypénztára 2017. július 17. – augusztus 5. zárva tart. Az online jegyvásárlás zavartalanul működik.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. életévét, de még nem múlt el 35. A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.
A verseny fődíja: 1 000 000 Forint

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes július 7-én Siófokon, a Belvárosi Zenei Estek keretében lép fel a Magyar rapszódia című produkciójával.

Az előadás a Magyar Állami Népi Együttes 2013. évi észak-amerikai turnéjára készült. A műsort a társulat az Amerikai Egyesült Államok és Kanada legfontosabb városaiban, koncerttermeiben és színházaiban mutatta be New Yorktól San Franciscóig, Torontótól Miamiig.

Tovább »

Különleges tehetségkutató tábort és művészeti fesztivált rendeztek gyerekeknek Kapolcson június 17. és 25. között, melynek egyik fő támogatója a Hagyományok Háza volt. Június 17-től 22-ig hét művészeti szekcióban tehetségkutató- és fejlesztőtáborban vettek részt 9-15 éves gyerekeknek, majd 23. és 25. között a Kapolcska fesztivál várta változatos programokkal elsősorban a családokat. A tábor népművészeti szekciójába azokat a pávás gyerekeket hívtuk meg, akik legutóbb nem jutottak el a döntőig. Oktatóik Juhász Erika, Salamon Bea, Fundák Kistóf, Fundák Kaszai Lili, Jencsel Noémi és Heiger József voltak.

Tovább »

A Hagyományok Háza - Gazdasági Igazgatósága munkatársat keres ügyviteli alkalmazott-személyi asszisztens munkakör betöltésére.
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 18.

Tovább »

A Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum munkatársat keres zenei könyvtáros munkakör betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 30.

Tovább »

Tatabánya, A Vértes Agorája

2017. június 23.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Erdély legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Double Rise ismét várja a napfelkelőket június 29. és július 2. között. A Hagyományok Háza Folkudvar este a műfaj legjobbjaival vár koncertekre, majd hajnalig tartó táncházra, nappal pedig a tánctanítás és kézműveskedés mellett folkkocsmaként is szolgál! Szalonna és bandája, a Tokos zenekar, Parno Graszt, Buda Folk Band, Üsztürü, Heveder, Tükrös zenekar, és zenész-énekes mesterek biztosítják a felejthetetlen hangulatot! Emellett népzenei mesterkurzussal is várjuk a zenészeket.

Tovább »

A nyáresti zenei koncertek a Várkert Bazárban, egy olyan zenei koncertsorozat, melyben a klasszikus zene, a népzene és a népies műdal egymással karöltve repítik az érdeklődőket a zene világába. A gyönyörű környezet, mely magával ragadja a hallgatóságot, teremti meg azt az atmoszférát, mely segitségével a zene egy varázslatos világába emelkedhetünk június és augusztus között. A koncertsorozat váza négy zeneszerző - Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Johannes Brahms - muzsikáját idézi meg az elkövetkező hónapok egy-egy estéjén. A Magyar Állami Népi Együttes zenekara szólaltatja meg ezen zeneszerzők muzsikáját és az őket ihlető, hol népi, hol városi cigányzenekari hangulatokat.

Tovább »

Keszthely, Balaton Kongresszusi Központ és Színház

2017. június 18.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Július 7-én 14 órától Mikházán, a Csűrszínházban zárulnak a területi válogatók. 14 órától az Erdélyi régió néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezőit láthatják. Vendégünk a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes, a 2013-as Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny közönségdíjas együttese.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Hajdúböszörmény, Sillye Gábor Művelődési Központ

2017. június 11.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Június 22-én, 19 órától a győri Nemzeti Színházban tekinthető meg a Magyar Állami Népi Együttes áprilisban bemutatott új produkciója, a Tánckánon - Hommage á Kodály Zoltán.
„Idén Kodályra emlékezünk; 2017-ben ugyan a halála évfordulóját ünnepeljük, de Kodály éltében-haltában géniusz volt, zenéje tehát mindenkor ünnep lehet, ahogy a Magyar Állami Népi Együttes friss műsora is alkalmas bárhol és bármikor a bemutatásra.” Péter Márta, Tánckritika

Tovább »

Június 23-án 13 órától Tatabányán, A Vértes Agorájában (2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 1.) az Észak-dunántúli versenyzők mérettetik meg magukat, majd 16.45-től a város Fő terén vonulnak fel. Június 24-én 13 órától Budapesten, az MTVA székházában (1037 Budapest, Kunigunda útja 64.) a Közép-magyarországi régió néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezői szerepelnek.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Bíztassuk őket minél többen!

Tovább »

A Hagyományok Háza születésének Lajtha László 125. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tart 2017. június 29-én, csütörtökön 17 órától, amely a zeneszerző, népzenegyűjtő emléktáblájának megkoszorúzásával veszi kezdetét (1056 Budapest, Váci utca 79.), innen közös zenés sétára indulunk Lajtha László Károlyi-kerti szobrához, a sétát a Tükrös Zenekar vezeti.

Tovább »

A Hagyományok Háza, Heves Város Önkormányzata és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet által meghirdetett XXI. Országos Szőttespályázathoz kapcsolódóan 2017. augusztus 4-6. között rendezik meg a IX. Nemzetközi Szőtteskonferencia. Az eseményen kerül sor a pályázat díjátadójára, emellett kiállítás nyílik a legkiválóbb alkotásokból a Hevesi Kulturális Központban. Az ismert előadók a következő témákat járják körbe: a pályázati anyag értékelése, jó gyakorlatok, marketing, tervezés, képzés, forrásanyagtól a népi iparművészetig.
A konferencia költség-hozzájárulása 16.500 Ft.
A jelentkezési lapot a következő címre jutassák el: heveshsz@t-online.hu vagy postai úton, Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány, 3360 Heves, Kossuth út 26-28 postacímre.

Tovább »

Habár tombol a nyár, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban és Nyitott műhely régi épületében kellemes a hőmérséklet. Érdemes ellátogatni hozzánk a Múzeumok Éjszakáján 14 órától, amikor bútorfestő, fafaragó és csuhékészítő vár mindenkit, aki kézműveskedni szeretne. Emellett minden tapasztalni, tanulni vágyót várunk a Művészet, hobbi, marketing júliusi előadásán és a MintaKincstár- Népművészeti mintakicsünket feldolgozó kurzusunkon, amit Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus és játékkészítő tart július 27-28-án.

Tovább »

Szeptemberben indul szakmát adó két éves OKJ-s Kosárfonó képzésünk, ahol elsajátíthatják a felsorolt kosártípusok elkészítésének módját, továbbá megismerkedhetnek a demizsonfonással is. Elméleti és gyakorlati órák keretében bővíthethetik tudásukat a magyar és Kárpát-medencei kosárfonó kultúráról.
Éltessük tovább a hagyományokat együtt!
 

Tovább »

Június 17-én vette kezdetét a Kapolcska Összművészeti Tábor és Minifesztivál. A program keretében valósul meg a Hagyományok Háza tehetséggondozó tábora is, ahol 25, a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató vetélkedőből megismert tálentum gyarapítja tudását egykori felkészítő mestereivel - Salamon Bea, Juhász Erika, Kaszai Lili és Fundák Kristóf. A táborban a népi zenészek, énekesek és táncosok külön-külön készülnek, majd közösen is begyakorolják a tanultakat, hogy a Tábor Gálán előadják a közös produkciót.

Tovább »

Szarvas, Cervinus Teátrum

2017. június 9.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Aki el akarja kerülni a sorban állást, látogasson el hozzánk a 1011 Budapest, Fő utca 6. szám alá. A karszalagok elővételben megvásárolhatók a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum pénztárában hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.

Vásárlásával a Hagyományok Háza tevékenységét is támogatja.

Köszönjük!

Tovább »

Június 16-án 20 órától a 22. Duna Karnevál Gáláján romantikus – klasszikus látványos tánckoncertet láthatnak. A Magyar Állami Népi Együttes mellett fellép a Duna Művészegyüttes, a Bartina Táncegyüttes, Szekszárd és a Bem Táncegyüttes Katasztrófavédelem Központi Zenekara. A műsor zenei szerkesztője Pál István “Szalonna”. Az előadás a tánc nyelvén idézi meg a Monarchia évtizedeit, a korabeli arisztokrácia báltermeinek hangulatától a falusi nép archaikus tánc-, és zenei hagyományáig jelenít meg lírai és dinamikus táncképeket a Margitszigeti Színpad mesés környezetében.

 

Tovább »

Június 18-án Keszthelyen, a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban (8360 Keszthely, Fő tér 3.) folytatódnak a Fölszállott a páva területi válogatói. 13 órától a Dél-dunántúli régió néptáncos, népdalénekes, és népzenész jelentkezőit tekinthetik meg.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Havi egy alkalommal felnőtteknek szóló mesemondó estet szervezünk Népmese tanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. Itt a mesélő nem a színpadon álló művész, a mese nem egy megírt mű! A mese együtt élt a közösséggel.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1011 Budapest, Fő utca 6.
Időpont: június 15., 18:30

Tovább »

Szeptemberben ismét elindítjuk népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyamunkat. A 120 órás, pedagógus akkreditált és közművelődés akkreditált képzés során a hallgatók elsajátítják a természetes anyagokból történő játék és tárgykészítés ismereteit, az ünnepeinkre való készülődés tárgyai elkészítésének ismereteit, valamint jártasságot szereznek a szabadban tartandó játszóházak technikáiban. Az előadások során alapvető néprajzi ismeretekre is szert tesznek. A képzés nincs szakirányú diplomához kötve.

Kedvezményes jelentkezési határidő: 2017. július 31.

Tovább »

A Hagyományok Háza gálaműsora Szállnak a pávák címmel tekinthető meg június 19-én 19 órától a nagyváradi Szent László Napokon.
A Magyar Állami Népi Együttes és vendégeinek előadása szellemiségében és tematikájában kapcsolódik mind a magyarországi Kodály-évhez, mind Szent László királyunk ünnepéhez. Jellemzően olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai és táncai közül választottunk, ahol Kodály Zoltán gyűjtött és műveihez inspirációt nyert, így Székelyföldről, Bukovinából vagy éppen a palóc vidékről.
Ennek a szellemiségnek jegyében invitáltuk meg előadásunkba a Fölszállott a páva televíziós műsorsorozat ifjú tehetségeit. Generációk találkozásaként köszönthetjük a színpadon a szilágysági hagyományőrzőket az „átadás misztériumának” örök tanúiként. Hallhatjuk Kubinyi Júliát, a hazai népdaléneklés kiválóságát.

Tovább »
2017. június 12.

Naplegenda a Müpában

A Müpában látható június 21-én 19 órától a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda című  előadása a Nemzeti Táncszínház szervezésében.
A Magyar Állami Népi Együttes alkotóinak régi álma valósult meg, amikor Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjével találkoztak. A zeneszerző különleges, szaxofont, dobot és rézfúvósokat is felvonultató etno-zenéje mellé, a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulatait, valóságos táncvihart állítottak színpadra.

Tovább »

"Ahány ház, annyi szokás" rajzpályázatunk nyertesei jártak nálunk, hogy átvegyék az első helyezetteknek szóló oklevelet, emellett részt vettek jutalom múzeumpedagógiai foglalkozásunkon is. Továbbra is várjuk gyerekcsoportok jelentkezését foglalkozásainkra és nyári kézműves alkotóhetünkre, ahol a résztvevők kipróbálhatják a szövést, fafaragást, nemezelést, növényi festést, bőrművességet és csuhézást. Július végén Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógussal rajztanároknak és pedagógusoknak szóló két napos kurzussal készülünk népművészeti mintakincsünk témában. A részletekről érdeklődjön a farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu címen.

Tovább »

Június 11-én 14 órától Hajdúböszörményben, a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Házban (Hajdúböszörmény, Bocskai tér 4.) drukkolhatunk az új versenyzőknek. A versenyprogramban a Fölszállott a páva 2017 Észak-magyarországi régió néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezői szerepelnek.
A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2017. június 7.

Nyitott Műhely nyár

Június 13-án kedden 10 órától ismét szeretettel várjuk azokat az érdeklődőket, akiknek szüksége van tanácsokra, újabb ötletekre a kézműves termékeinek értékesítésében. Művészet, hobbi, marketing előadássorozatunk következő előadásban az internetes aukciós oldalakat elemezzük ki Várőri Adrienn segítségével.

Tovább »

Munkatársat keresünk a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai feladatainak, valamint az állandó és időszakos kiállítások közönségkapcsolati feladatainak ellátására. Az osztály szakmai munkája megvalósításának érdekében szervezési, adminisztratív és koordinációs feladatok elvégzésére,  új kiállítások létrehozására és az ahhoz kapcsolódó szakmai feladatok ellátására.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 10.

Tovább »

A félév utolsó tánctanfolyami alkalmára június 13-án, kedden 6 órakor kerül sor a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület szervezésében.

Táncot tanítanak Lőrincz Beáta és Varga Zoltán, muzsikálnak Virágvölgyi Márta és tanítványai.

Tovább »
2017. június 7.

Elhunyt Szitnyai Jenő

Életének 71. évében rövid betegség után elhunyt Szitnyai Jenő, a közszolgálati újságírás meghatározó személyisége, a Hagyományok Háza Baráti Köre elnökségi tagja. Pályáját a Pest megyei Hírlapnál kezdte, majd a Magyar Rádió munkatársa lett. Petres István oldalán megalapítója a hazai újságírás első szolgáltató rovatának, majd a több mint három évtizede hallható Napközben műsornak és a Balaton rádiónak.
A Szent Jupát, később a Kopár és az Equator földkerülő expedíciók egyik értelmi szerzője, a magyar óceáni vitorlázás krónikása. Emellett a vidék mindennapjai foglalkoztatják, riportösszeállításai, helyszíni élő adásai műfajteremtőnek számítottak a rádióban. Meghatározó fordulat pályafutásában 2002-től, amikor elvállalja a Duna Tv Határon túli Szerkesztőségének vezetését, majd a következő években további, vidéket szolgáló televíziós vállalkozás alapítója, főszerkesztője, számos intézmény, szervezet médiaszakértője.
Munkásságát több mint száz dokumentumfilm, filmsorozat őrzi, közülük is kiemelkednek a zarándokutakat megörökítő riportjai, horvát nemzetiségi produkciói, a Virágzó Magyarország sorozata.
Számos szakmai és közéleti elismerése között 1991-ben megkapta a Petőfi Sándor Sajtószabadság Díjat, 2003-ban pedig a Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét.

Nyugodjék békében!

Tovább »

Büszkék vagyunk a Magyar Állami Népi Együttes táncosaira, akik az együttesi elfoglaltság mellett amatőr táncegyütteseket vezetnek, tanítanak, koreografálnak és mindezt szép szakmai sikerekkel. A május 26-28. között megrendezett 24. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon Lévay Andrea és Ágfalvi György koreográfusi II. helyezést kapott a Szeged Táncegyüttesnek készített Disztópia című koreográfiáért, valamint ugyanezért a műért a ,,legderűsebb percekért” a Duna Művészeti Társaság alkotói különdíját is megkapták. Ifj. Zsuráfszky Zoltán az Erkel Ferenc Néptáncegyüttes a Hét szilvafa árnyékában című művében nyújtott teljesítményéért kapott táncos szólista díjat.
Sok szeretettel gratulálunk!

Tovább »

Indulnak a 2017-es Fölszállott a páva tehetségkutató területi válogatói. Június 9-én fél 11-től Szarvason, a Cervinus Teátrumban drukkolhatunk az új versenyzőknek. A versenyprogramban a Fölszállott a páva 2017 Dél-alföldi régió néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezői szerepelnek.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2017. június 5.

Múzeumok éjszakája 2017

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és Nyitott Műhely 2017-ben is változatos, a néphagyományhoz kötődő programokkal készül a Múzeumok éjszakájára. Június 24-én egy kisebb kiállítás keretében megtekinthetők a Tojásfestő tanfolyamon végzett hallgatók munkái, kézműves foglalkozásokat tart Ament Éva bútorfestő, Alexa László fafaragó és Klenczer Erzsébet csuhékészítő. Ismét lesz divatbemutató és hozzá kapcsolódó beszélgetések: a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből válogatunk Szűcs Edit jelmeztervezővel, és egy tehetséges fiatal szövő, Petrovics Nikolett is bemutatkozik saját készítésű ruháival. Több szakmai témájú előadással is készülünk: Vörösváry Ferenc a habán kerámiaművészetről beszél, az est során vendégünk lesz Sebő Ferenc, a Tiszta Forrás Zenekar, a Somos Zenekar és Benkő Róbert nagybőgős. Különleges egyedi alkalom, hogy a látogatók szakmai vezetéssel bepillanthatnak a múzeum raktárába is.

Tovább »

Gregorián- és népénekes mise Szent István tiszteletére, Halmos Béla emlékére a Szent István - bazilikában, nemzeti ereklyénk, a Szent Jobb megtalálásának ünnepnapján, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szervezésében 2017. május 30-án.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2017. május 31.

Bartók kivirágzott fái