Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

2017. január 11.

Szakmai napok a zsűrizésről

Kézműveseknek szóló szakmai napok sorozatunk 2017-ben is folytatódik. A következő alkalommal 2017. január 19-én 14.00-tól a beszélgetések témája a népi ékszerek (gyöngy, lószőr, fém stb.) lesznek. A délutáni konzultáción a mesterek által felvetett kérdésekre is válaszokat keresünk. Szeretettel várjuk Önöket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Galéria szintjére. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Részvételi szándékukat itt jelezhetik: kazsimer.d.fruzsina@gmail.com

Tovább »

2017-ben is folytatódik baráti mesemondó körünk népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Havonta egy alkalommal azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nemcsak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. A következő alkalom január 19-én 18:30-tól lesz a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében. (1011 Bp., Fő utca 6.)

Tovább »

Január 14-én, szombaton szeretettel várunk minden ügyes kezű kisebb és nagyobb fiatalt és örökifjat a Nyitott Műhely 2 éves születésnapi programján. Mi nem tortát sütünk, hanem zalai lakodalmas pereccel ünnepelünk. Aki ellátogat hozzánk, nemcsak kóstolhat, de még a készítés csínját-bínját is ellesheti Csiszár Tiborné Zsuzsától.

13:30-tól bőrműves, szűrrátét készítő, szövő kézműves-foglalkozásokkal,  interaktív tárlatvezetéssel és a népi lakodalmakhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozással várunk mindenkit.

Tovább »

A Bartók-évfordulóra összeállított rendhagyó nép- és komolyzenei Bartók-koncertet januárban Marosvásárhelyre is elviszi a Hagyományok Háza és a marosvásárhelyi Spectrum Színház.
Az egyedülálló Bartók kivirágzott fái című előadás, melyben először szólaltak meg Bartók népzenei feldolgozásaiban a népdalok úgy, ahogy azt a zeneszerző is hallhatta a gyűjtések során, január 17-én a marosvásárhelyi Kultúrpalotában is hallható lesz.

Tovább »

A Hagyományok Háza 2017-ben útjára indítja erdélyi népzenei mesterkurzusát. A továbbképzés minden alkalommal vendégül hív egy adatközlő mestert Erdélyből, valamint egy magyarországi revival zenészt, mint a mesterkurzus vezetőjét. A képzésre minden hónapban várjuk mindazokat a gyakorlott táncházi zenészeket, akik szeretnék tudásukat elmélyíteni, repertoárjukat bővíteni, játéktechnikájukat fejleszteni valamint játékstílusukat finomítani. Első meghívott mestereink január 21-én a palatkai Mácsingók (Mácsingó „Kicsi” Náci – hegedű, Mácsingó Líviu – brácsa, Radac Remus – brácsa, Mácsingó Sándor - bőgő) A mesterkurzus vezetője Szilágyi Tóni.

Helyszín: Rácskert, VII. Dob u. 40. A kurzuson való részvétel ingyenes.

A kurzust követően 21 órától várunk szeretettel mindenkit az Erdélyi Zenészek Klubjába.

Tovább »

Január 20-án nyílik a tavaly Népművészet Mestere díjjal kitüntetett kiváló szövő, Galánfiné Schmidt Teréz „Szövöm szövöm virágaimat” című kiállítása. A megnyitóünnepség 2017. január 20-án 14 órakor kezdődik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, melyre szeretettel várunk mindenkit, aki szereti a szép textíliákat és a színek harmóniáját. A kiállítást megnyitja: Landgráf Katalin textilművész-tanár, a kiállításon közreműködik Galánfi András fafaragó, a népművészet mestere. A kiállítás megtekinthető 2017. március 25-ig, hétfőtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

A bőrművesek számára szervezett előadások célja, hogy a mesterség képviselői találkozzanak és problémáikat szakmai körökben megvitassák. Szombat délelőttönként elméleti szakemberek, illetve szakmájukban neves kézművesek osztják meg a bőrművesség múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatos eddigi kutatásaikat, ismereteiket és elképzeléseiket. Délután pedig olyan alkotók mutatják be munkáikat, akik a múltban gyökerező, korunk igényeihez igazodó, a jövőbe mutató tárgyakat készítenek. Január 14-i, első előadásunk meghívott előadói: Vetró Mihály, Benő Tamás és Terényi Gyöngy. A részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi díj 2 000 Ft.

Tovább »

Január 10-én, kedden 18 órától tartja első klubestjét a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület, amin Bolya Mátyás fog minket elvezetni a népzeneoktatás világába.

Helyszín: a Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi terme (1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.)

Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »

Igazi kuriózummal, doroszlói táncokkal várja az ínyenc táncokkal szívesen ismerkedőket a Kárpát-medence Táncos Öröksége tanfolyam január 21-22-én. A kevesek által ismert vajdasági anyagot Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna fogja tanítani. Lehetőség van a tanfolyamon kívül, csak egy-egy hétvégére is jelentkezni. Táncegyüttesek táncosainak 4 fő felett csoportos kedvezményt adunk.

Tovább »
2017. január 5.

Munkatársakat keresünk

A Hagyományok Háza Gazdasági igazgatósága 1 fő könyvelői és egy fő bérkönyvelői állást hirdet, a Népművészeti Módszertani Műhely pedig szervező-adminisztrátort keres. A pályázatokat január 21-ig, illetve január 22-ig várjuk.

Tovább »

2017-ben az első Aprók tánca foglalkozás január 6-án lesz.

Körtvélyesi Anna, Lipták Péter, Dobinszki Csilla és Legeza Márta nagy szeretettel vár minden kedves régi és új apróságot és szüleiket, nagyszüleiket 17 órától az Apor Péter utcai közösségi térbe!

 

Tovább »

Januárban folytatódik a népi kézműves mestereknek szóló szakmai napok sorozatunk. 19-én 14 órától várjuk a lószőr, fém, illetve gyöngy ékszereket alkotókat nyilvános konzultációra, az új zsűrizési szempontrendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdések megvitatására.

Tovább »

Aktuális hírek