Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2014 · 2013 · 2012 · 2011

Október 23. közeledtével a Folklórdokumentációs Könyvtár szeretettel hívja fel olvasói és látogatói figyelmét az 1956-os eseményekre való emlékezésre. Bár könyvtárunk gyűjtőkörébe szorosan nem tartozik bele az ’56-os forradalommal foglalkozó szakirodalom, mégis összegyűjtöttük azokat a könyveinket, kiadványainkat, valamint a Folklór Adatbázisban található gyűjtési tételeket, melyek érintőlegesen foglalkoznak e témával.

Tovább »

Kedves Olvasóink!

A Hagyományok Háza Martin Médiatára 2014. október 24-én, pénteken zárva tart. Minden kedves olvasónknak tartalmas megemlékezést és jó pihenést kívánunk!

A Médiatár munkatársai

Tovább »

Október 25-én a Mátra vidék híres tánchagyományaival ismerkedhetünk meg Almárium sorozatunk keretében. A Vidróczki Néptáncegyüttes Palócország gyöngyszemei című műsorában a táncok mellett hagyományőrző mesterek is vendégeink lesznek.

A műsorban láthatunk táncokat Ecsédről, megismerhetjük, hogy járták a nagyrédei gyertyás táncot, ami a Kárpát-medence néptáncos örökségének egyik valódi kuriózuma. De láthatunk táncokat és gyönyörű viseleteket Gyöngyöspatáról, ahol a helyi öregek a nagyobb ünnepeken még ma is hordják hagyományos öltözéküket.

Tovább »

Október 30-ig lehet még jelentkezni őszi bőrműves előadás-sorozatunkra, melyet ajánlunk figyelmébe minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek, azoknak, akik OKJ-s képzéseinkre jelentkeztek, azoknak, akik jelentkezését a helyek betelte miatt már nem tudtuk fogadni, azoknak, akik tavaly is jártak előadásainkra, s azokank is, akik még sosem.

Tovább »

Sobri Jóska, Patkó Bandi, Rózsa Sándor és Vidrócki Márton alakja és történetei elevenednek meg Küllős Imola, a néprajztudomány doktora előadásában, aki  a szerelmi költészet után talán a legizgalmasabb témáról, a betyárfolklórról beszél a Hagyományok Háza Baráti Körének soron következő összejövetelén, október 21-én 17 órától a Muharay Elemér teremben.

A klubesték nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »
2014. október 15.

HHBK rendkívüli közgyűlés

2014. október 21-én 17 órakor rendkívüli közgyűlés lesz a Hagyományok Házában a Muharay Elemér teremben. Amennyiben a közgyűlés ekkor határozatképtelen, ugyanezen a napon 17:15 órakor, a napirendi pontok változatlanul hagyása mellett megismételt közgyűlést tartunk, amely tekintet nélkül a megjelentek számára határozatképes.
A közgyűlés napirendi pontjai:
1.    Az alapszabály módosítása a törvényi előírásoknak megfelelően.
2.    Egyebek.

Tovább »

Kedves Olvasóink!

A Martin Médiatár 2014. október 18-án, szombaton 10:00-15:00 óra között lesz nyitva.

Várjuk Önöket szeretettel!

Tovább »

Bácskai táncok, játékok, gyönyörű viseletek, tamburamuzsika: október 16-án indul a Figurás bérlet! Közreműködik a rákospalotai Szilas Táncegyüttes (együttes vezető: Sikentáncz Szilveszter), Hetényi-Kulcsár Klára, Ágfalvi György, (Népművészet Ifjú Mesterei) és Hetényi Milán, a Magyar Állami Népi Együttes művészei. Narrátor dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársa.

Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

Tovább »

Határozott időre, előreláthatólag 2017. március 31-ig tartó időszakra keresünk gazdasági igazgató-helyettest. A pályázat benyújtásának határideje: 2014. október 27.

Tovább »
2014. október 8.

Vadrózsák és Vadvirágok

Az Angyalföldi Vadrózsa és Vadvirág Táncegyüttes nagy utazásra hívja az érdeklődőket október 18-án. HANGoLATok című előadásukon különböző vidékek, nemzetiségek és korosztályok tánc- és zenekultúrájába kaphatunk betekintést. A Hortobágyi Ivett, Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf (2014-es Fölszállott a páva szóló és páros néptánc kategóriájának győztesei) vezette együttes a Hagyományok Háza színpadán látványos koreográfiákkal, lendületes zenei összeállításokkal és sokszínű, autentikus viseletekkel várja a nézőket.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Magyar Táncművészek Szövetsége új előadás-sorozatának keretében a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszba. Október 12-én, 17 órától a XXVI. Zalai Kamaratánc Fesztiválon táncszínházi kategóriában díjat nyert alkotásokat mutatjuk be. A Fesztiválon a Magyar Állami Népi Együttes három táncosa is díjat nyert, a gálán többek között Nemes Szilvia, Ágfalvi György és ifj. Zsuráfszki Zoltán koreográfiáit is megtekinthetik az érdeklődők.

Tovább »
2014. október 7.

Egyszer volt, hol nem volt...

A Virtus Kamaraegyüttes mesejátékával folytatódik Eltáncolt mesék családi sorozatunk 2014. október 11-én, szombaton, 11 órakor.  A néptáncos elemekből építkező gyermekelőadás a mesék birodalmába repít kortól függetlenül minden nézőt, aki szereti a meséket. Az előadások időtartama 60-70 perc, a műsor utáni foglalkozások 45 percesek. Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk.

Tovább »

Folytatódik A népmese mai élete elnevezésű sorozatunk!

2014. október 10-én, pénteken 16 órától vendégünk Raffai Judit, aki A népmese változatainak alakulása címmel tart előadást. A szabadkai népmesekutató a népmese mint folklórműfaj egyik fontos jellemzőjéről, a változatokban létezésről, annak okairól és annak következményeiről beszél.

Tovább »

Szeptember 26-án 14:30-kor került sor Halmos Béla síremlékének avatásra a Farkasréti temetőben. A szertartáson beszédet mondott Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.
A síremlékavatás után Halmos Bélát ábrázoló domborművet helyeztünk el a Hagyományok Háza aulájának falán.

A Közösségi terem ezentúl Halmos Béla nevét viseli, a Stúdió neve pedig mostantól Muharay Elemér terem lesz.

Tovább »

Közkívánatra ezen a héten még lehet Figurás bérletet váltani, utána már csak egyes előadásokra tudnak jegyet vásárolni az érdeklődők!

Bácskai ugrós, tirpák bursza, mezőkölpényi „Szép fársáng” és táncmulatság, csallóközi dőrejárás… Ebben az évadban Bácska, Nyírség, Székely Mezőség és Csallóköz zenés-táncos hagyományaival ismerkedhetnek a népi játékot, táncot, zenét, hangszereket, szép viseleteket kedvelő kisiskolások és pedagógusaik. Vendégeink lesznek a Szilas, a Margaréta és Kismargaréta Táncegyüttesek, a Tordasi Pillikék, a Pi’n’Tű Gyermek Néptáncegyüttes és a Kismegyer-Csilizke Táncegyüttes. Az előadások narrátora dr. Sándor Ildikó néprajzkutató.

Tovább »

Játéktól a mesterségig címmel kiállítás nyílik a Hagyományok Háza népi játék és kismersterségek oktatója tanfolyam előző években végzett hallgatóinka munkáiból. A kiállítás megnyitójára október 2-án 16 órakor kerül sor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, a kiállítást megnyitja Borosán Beáta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szakképzési és Felnőttképzési Osztály osztályvezetője. Minden érdeklődőt szeretettel várnuk!

Tovább »

2014. szeptember 16-21.

Fotók: Gorácz József, Pohl Péter, Szilárd Katalin, Turbéky Dénes

Tovább »
2014. szeptember 30.

Időpontváltozás!

Mesterek és tanítványok sorozatunk következő előadása, Dudás Klára és vendégeinek műsora 2014. október 15. helyett november 20-án lesz. Köszönjük megértésüket!

Tovább »
2014. szeptember 29.

Keze nyomán aranygyöngyök

Oláh Márta gyöngyfűző népi iparművész emlékkiállítása nyílik október 3-án a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. Oláh Márta a sárközi gyöngyfűzés mestere volt. Nemcsak készítője, szakértője, de szakirodalom-szerzője is volt a gyöngyfűzésnek. A kiállítás a tragikusan korán elhunyt művész munkáit, terveit, tanulmányait mutatja be. A kiállítás menyitó ünnepségére 2014. október 3-án 14 órakor kerül sor, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk! A kiállítást megnyitja Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezetője.

Tovább »

Idén első alkalommal adják át a Magyar Művészeti Akadémia által alapított Nemzet Művésze díjakat. A díjazottak népművészet kategóriában: Erdélyi Zsuzsanna, Kallós Zoltán és Sebő Ferenc. Táncművészet kategóriában Nemzet Művésze díjat kapnak többek között: Novák Ferenc és Tímár Sándor.  Az elismerést várhatóan november elején adják át. Szívből gratulálunk!

Tovább »

Átadták a Junior Prima Díjat tíz tehetséges 30 év alatti művésznek népművészet és közművelődés kategóriában pénteken, Budapesten. Az elismerést Csernók Klára népzenész, népművész, Csizmadia Anna népdalénekes, Gajdics Krisztán bőrműves, Gera Anita koreográfus, táncos, Kiss Balázs Péter, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, Kiss Balbinat Ádám hegedűművész, ifjabb Rádi László fafaragó, ifjabb Sárközi Lajos hegedűművész, Szabó Erzsébet kézműves és Tókos Attila néptáncos vehette át. A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »
2014. szeptember 26.

Segítség Pál Pista bácsinak

A tereskei dudás Pál Pista bácsi bordatörést szenvedett. Szervezete nagyon legyengült, jelenleg kórházban van. Pék Zsuzska, Agócs Gergely és Juhász Zoltán számlát nyitottak Pista bácsi számára. A gyűjtés  célja, hogy az így befolyt összegből, állandó felügyeletet, ápolót biztosíthassanak Pista bácsi mellé.

Tovább »

Október 3-ig várjuk a jelentkezéseket a Kárpát-medence táncos öröksége című 60 órás akkreditált néptánctanfolymunkra. A képzésen a hallgatók megismerhetik a négy nagy tájegység táncait, azok néprajzi hátterét, az adott terület paraszti öltözetét, a táncfolklorisztikai és a népzenei vonásait is.

Október 6-ig várjuk a magyar népi ének iránt érdeklődők jelentkezését szintén 60 órás akkreditált képzésünkre. A tanfolyamon neves népdalénekeseinktől sajátíthatják el a jelentkezők a stílusos énekléshez szükséges előadásbeli és tájegységi ismereteket.


Tovább »

Szeptember 26-án 14:30-kor kerül sor Halmos Béla síremlékének avatásra a Farkasréti temetőben. A szertartáson beszédet mond Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.
A síremlékavatás után 16:30-kor helyezzük el a Hagyományok Háza aulájának falán a Halmos Bélát ábrázoló domborművet, mely alkalomra szintén szeretettel hívunk mindenkit.

Mindkét helyszínen közös muzsikálással is szeretnénk tisztelegni Halmos Béla emléke előtt, ehhez várjuk az eseményen megjelenő zenészek csatlakozását.

Jelentkezés: molnar.katalin@hagyomanyokhaza.hu

Tovább »
2014. szeptember 22.

A héten záró kiállításaink

Három kiállításunk is ezen a héten tekinthető meg utoljára. Szeptember 26-ig látogatható a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében az Ifjú Mesterek remekei, a Népművészet Ifjú Mestere pályázat 2014. évi kiállítása, ahol többek közt az idei díjazott, Dénesi Ildikó kézműves, mézeskalács ütőfa készítő, fafaragó munkái láthatók. A Fő utca 6-ban, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban szeptember 27-ig várja látogatóit Az anyagtól a műalkotásig, Molnár Imre bőrműves iparművész kiállítása és A fák titkos szíve - Megújuló tárgyi világunk a mai lakáskultúrában című kiállítás.

Tovább »

Könyvtárunk dr. Voigt Vilmos folklorista professzor jóvoltából 215 hiánypótló, értékes és nehezen hozzáférhető mesekötettel, néprajzi szakkönyvvel gazdagodott. A könyvek nyitvatartási időnkben helyben olvashatóak. A Népmese Napjához kapcsolódva képes ajánlót készítettünk, hogy megmutathassuk a gyűjtemény legszebbjeit. Reméljük, hogy az illusztrációk, a fülszövegek, a meserészletek alapján kedvet kapnak egy kis meseolvasásra, s arra is, hogy ellátogassanak könyvtárunkba.

Tovább »

Tájékoztatjuk tisztelt látogatóinkat, hogy 2014. szeptember 23-án, kedden Médiatárunk áramszünet miatt szünetelteti szolgáltatásait.

Nyitás: 2014. szeptember 25-én, csütörtökön 11 órakor.

Köszönjük megértésüket!

Tovább »
2014. szeptember 19.

Nyílt hét a Múzeumban

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum nyílt napja a Hagyományok Háza Nyílt hetében

2014. szeptember 18.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Matyó Népművészeti Egyesület mesterkurzust rendez, elsősorban gyakorlattal rendelkező hímzők, csipkekészítők, a textiles műfajok kedvelői számára.A program célja a matyó textilkultúrához tartozó, már kevesek által ismert technikák, a rojtkötés, cipós horgolás ill. a főkötő hímzés elsajátítása. A továbbképzés 2014. október 22-26. közt lesz Mezőkövesden, a Népi Művészetek Házában.

Jelentkezési határidő: október 3.

Tovább »

Szeptember 26-án 14:30-kor Halmos Béla síremlékének avatásra kerül sor a Farkasréti temetőben. A szertartáson beszédet mond Dr. Szabó István református püspök.
A síremlékavatás után 16:30-kor a Hagyományok Háza aulájának falán elhelyezzük a Halmos Bélát ábrázoló domborművet, mely alkalomra szintén szeretettel hívunk mindenkit.

Mindkét helyszínen közös muzsikálással is szeretnénk tisztelegni Halmos Béla emléke előtt, ehhez várjuk az eseményen megjelenő zenészek csatlakozását. Amennyiben zenélne, kérjük szíves visszajelzését a molnar.katalin@hagyomanyokhaza.hu e-mail címre.

Tovább »
2014. szeptember 17.

Javában zajlik Nyílt hetünk

Nyílt hetünk második felében is változatos és értékes programokat kínálunk látogatóinknak. A csütörtöki múzeumi nyílt napon bőrműves és bútorfestő előadásokkal, kézműves-foglalkozással, tárlatvezetésekkel, pénteken intézmény-bemutatóval és elsősorban pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek szóló konferenciával, műhelybeszélgetésekkel várjuk Önöket. A napot a legkisebbeknek szóló Aprók tánca, majd Salamon Soma és mesterei koncertje zárja. Szombaton a Hagyományok Háza intézmény-bemutatója után a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat hívjuk Táncvásár című egész napos programunkra, míg a Nemzeti Vágtán mesékkel, játékokkal várjuk a nagyközönséget.

Tovább »

Október 6-ig várjuk az alapvető zenei készségekkel rendelkező, népdaléneklés iránt érdeklődők jelentkezését népiének-tanfolyamunkra.

A Népművészeti Módszertani Műhelyének akkreditált 60 órás képzése a magyar népdal stílusos énekléséhez szükséges hangképzési, előadásmódbeli és tájegységi ismeretek, illetve jártasságok megalapozását, megszilárdítását, továbbá a résztvevőknek ezek elméleti és gyakorlati módszertani megalapozottságú továbbadására való felkészítését tűzi ki célul.

Tovább »
2014. szeptember 17.

OKJ-s tanfolyami hírek

Örömmel értesítjük leendő hallgatóinkat, hogy megérkeztek OKJ-s tanfolyamaink várva várt engedélyszámai, úgyhogy biztosan elindulhatnak képzéseink az ősszel!
Akinek esetleg nem jutott volna hely tanfolyamainkon, azokat várjuk szakköreinkre nemezelni, bőrműveskedni, gyékényt szőni vagy csuhét fonni.

Tovább »

Szeptember 28-án, vasárnap a Hagyományok Házában zárja kéthetes magyarországi turnéját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.
A Vándorúton - otthonról haza című műsor az életről szól. Születés, halál és a közte eltelt idő, melyet megtöltünk tartalommal, míg keressük a helyünket térben és időben. A múlt századból indul a táncjáték, Felcsíkkal kezdve, majd a Jászság a Nyírség táncai következnek. A szilágysági táncok, a bonchidai táncrend, majd Kalotaszeg után ismét Székelyföldre érkezünk, ahol a ciklust Csík zárja - kezdi újra.

Tovább »

Találkozások, lelkes muzsika, régi és új táncházasok. Szeptember első hétvégéjén a Szentendrei skanzenben gyűltek össze a Kárpát-medence népzenészei.

A Kultúrpart stábja kint járt a helyszínen.

A videofelvételt ITT, a fényképes beszámolónkat pedig ITT tekintheti meg.

Több kép a Hagyományok Háza Facebook oldalán látható.

Tovább »

A magyar népmese napját immár tízedik alkalommal ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésének emléknapján, munkásságának tiszteletére. A Hagyományok Háza hangulatos, felnőtteknek szóló népmesemondó esttel és egy mini-kiállítással készül. A jó hangulatot volt hallgatóink biztosítják, akik közül többek már nevet szereztek maguknak, mint mesemondók.

Minden népmesét szerető felnőttet szívesen látunk!

Tovább »

A Nyílt hét keretében, szeptember 16-án 18 órától tartja a Hagyományok Háza Baráti Köre őszi első klubestjét, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A találkozón Nagy János Nándor elnökségi tag Vadászati hagyományok címmel ad elő, valamint a klubtagok beszámolnak a nyári, felvidéki kirándulásukról. A rendezvény ingyenes, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

2014. szeptember 15-19-ig a Martin Médiatárban a Hagyományok Háza Nyílt Hete alkalmából rendkívüli nyitva tartással várjuk látogatóinkat: Ezen a héten mindenki kedvezményesen, 1200 Ft-os áron iratkozhat be könyvtárunkba. Az FDK Nyílt Napján 15 órától – a könyvtári bemutatók után – lehetőség lesz adatbázisaink kipróbálására, zenehallgatásra, az FDK fotógyűjteményének böngészésére, beiratkozásra, egyéb szolgáltatásaink igénybe vételére.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Tovább »

Az Európai Zsidó Kultúra Napja alkalmából ismét megtekinthető lesz a „Békévé oldja az emlékezés” című, a Hagyományok Háza Baráti Köre által készített kiállítás, ezúttal a megújult Madách téren (Budapest, V. kerület).

Az ünnepélyes megnyitó  2014. szeptember 14. vasárnap lesz 17 órától. A kiállítást megnyitja: Dr. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere. Közreműködik Gálffi László, az Örkény Színház művésze.

A kiállítás szeptember 12-19. között látható.

Tovább »

- A népmese mai élete - előadás-sorozat: nem szükséges regisztráció, első előadás szeptember 26.

- Magyar népmese – hagyományos mesemondás: 2014. szeptember 30.

- A Kárpát-medence táncos öröksége: 2014. október 3.

- Magyar népiének-tanfolyam pedagógusoknak: október 6.

- Bőrműves előadás-sorozat: 2014. október 30.

- Szakkörök: folyamatos, elegendő számú jelentkező esetén indul a szakkör

- Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete: 2015. január 19.

Tovább »
2014. szeptember 10.

Ide nézz a Figurára!

Bácskai ugrós, tirpák bursza, mezőkölpényi „Szép fársáng” és táncmulatság, csallóközi dőrejárás…

Négy kevésbé közismert tájegység, Bácska, Nyírség, Székely Mezőség és Csallóköz zenés-táncos hagyományaival ismerkedhetnek ebben az évadban a népi játékot, táncot, zenét, hangszereket, szép viseleteket kedvelő kisiskolások és pedagógusaik. Vendégeink lesznek a Szilas Táncegyüttes Budapestről, a Margaréta és Kismargaréta Táncegyüttesek Nyíregyházáról, a Tordasi Pillikék Tordasról, a Pi’n’Tű Gyermek Néptáncegyüttes, és Kismegyer-Csilizke Táncegyüttes Felvidékről.

Az előadások narrátora dr. Sándor Ildikó néprajzkutató.

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

Tovább »

Szeretettel várjuk az érdeklődőket szeptember 17-én a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum nyílt napján. A nap folyamán betekintést nyerhetnek a nálunk folyó munkába, megismerhetik könyvtárunkat, bemutatjuk a Folklór Adatbázist. Délelőtt 11 órakor Richter Pál tart előadást Olsvai Imréről, délután 5 órakor pedig Almási István a szilágysági magyar népzenéről.

Tovább »

Ebben az évadban is folytatódik nagy sikerű Mesterek és tanítványok című sorozatunk, melynek célja megmutatni az egymástól tanuló generációkat, az idősebb és fiatalabb zenészeket, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat. Olyan neves vendégek fordultak már meg színpadunkon, mint a Berecz család, Enyedi Ági, Dóra Áron vagy Juhász Réka. Idei meghívott vendégeink a 2014-es Fölszállott a Páva vetélkedő két tehetséges versenyzője: Salamon Soma furulyás és Dudás Klára citerás. Salamon Somával és neves mestereivel, Hodorog Andrással, Juhász Zoltánnal, Salamon Ferenccel és  Éri Péterrel szeptember 19-én, a Nyílt hét keretében találkozhat a közönség.

Tovább »

Meghosszabbított jelentkezési határidővel, szeptember 16-ig lehet jelentkezni elsősorban pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek szóló nyílt napunkra szeptember 19-én, 10-17 óra közt, melynek keretében folytatódik Jó gyakorlatok konferenciasorozatunk. A nap témája: Néphagyomány - jó gyakorlatok, társadalmi hasznosulás. Célunk olyan, a néphagyományra épülő pedagógiai, közművelődési és közösségteremtő programok bemutatása, amelyek mások számára is példaképül szolgálhatnak. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Jegypénztárunk a Nyílt héten, szeptember 15-20. közt hosszabbított nyitva tartással és 25%-os kedvezménnyel várja a látogatókat (a kedvezmény a Hagyományok Háza erre az évadra szóló, saját szervezésű előadásaira vonatkozik).

szeptember 15. hétfő:               12.00 – 18.00

szeptember 16. kedd:               10.00 – 18.00

szeptember 17. szerda:            10.30 – 18.00

szeptember 18. csütörtök:        12.00 – 18.00

szeptember 19. péntek:            10.00 – 19.00

szeptember 20. szombat:         09.00 – 14.00

Tovább »

Még lehet jelentkezni immár hagyományosnak mondható Nyílt hetünk Táncvásár - Játszva táncoljunk, táncolva fejlesszünk! című programjára. A szakmai, módszertani egész napos program elsősorban a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat kívánja megszólítani. Az idei év központi témája a tehetséggondozás, illetve a néptánccal történő fejlesztés lehetőségei lesz.

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 15.

Tovább »

Az idén is harminc Prima jelöltet választott tíz kategóriában a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma minden eddiginél több, 883 jelöltből. A Prima díjazottak közé került népművészet kategóriában a Hagyományok Háza, sajtó kategóriában pedig a Fölszállott a páva, a Duna TV és a Hagyományok Háza közös műsora. A jelöltek közt szerepel a Páva díjas Jászság Népi Együttes és Sárosi Bálint tanár úr, Széchenyi-díjas magyar népzenekutató, a zenetudományok akadémiai doktora. Szívből gratulálunk nekik!

A most kiválasztott Prima díjazottak közül kerülnek majd kiválasztásra a Prima Primissima díjak nyertesei. Akkor, a december 5-i gálán jelentik majd be a közönségdíjas nyertest is, akire szeptember 30-tól SMS-ben lehet szavazni.

Tovább »

Szeptember 12-én kéthetes magyarországi turnéra indul a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Vádorúton – otthonról haza című műsorával. A turné záró előadásaira szeptember 28-án, vasárnap a Hagyományok Házában kerül sor három, majd este hét órakor.

A Szűcs Gábor koreográfus, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője rendezte produkció által Felcsík, Jászság, Nyírség, Szilágyság, Kalotaszeg, Bonchida, Mezőkölpény, Vajdaszentivány táncaiból kaphatnak ízelítőt a nézők.

Tovább »

„A népmese mai élete” című előadás- és beszélgetéssorozatunk első, őszi alkalma szeptember 26-án pénteken 16 órától lesz. Vendégünk Hermann Zoltán, aki A mese "medialitása" - szóbeliség, írásbeliség, második szóbeliség címmel tart előadást a népköltészet és irodalom kapcsolatának, egymásra hatásának történeti–elméleti kérdéseiről.

Tovább »

Szeptember 15-ig várjuk a regisztrációkat Nyílt hetünk múzeumi nyílt napjának programjaira. Múzeumi napunk idén a népi bőrművesség köré épül, így hagyományos, nagy sikerű tárlatvezetéseink és raktárbejárásunk mellett ezúttal a bőrművesség egykori és mai helyze­téről szóló előadásokkal, bőrműves-bemutatóval és kézműves-foglalko­zással várjuk szeretettel az érdeklődőket.

Tovább »
2014. szeptember 3.

Újra nyit a Martin Médiatár

Szeptember 8-án újra nyit a Hagyományok Háza Médiatára.
Várjuk jelenlegi és leendő olvasóinkat a megszokott nyitvatartási időben:
hétfő: 11-17
kedd: 10-16
csütörtök: 11-18
péntek: 10-15

Tovább »

Szeptember 6-án, szombaton kerül megrendezésre az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója a Szentendrei Skanzenben. A tíz portán folyamatosan szóló népzene mellett családi programokkal (kézműves-foglalkozások, játék és tánctanítás, mesemondás, énektanítás és hangszerbemutató), koncertekkel, vásártérrel, hangszerkészítők bemutatójával és jobbnál jobb borokkal várjuk az érdeklődőket.
A találkozót az este 19 órakor kezdődő, a találkozón részt vevő zenészek, zenekarok gálaműsora zárja.

Tovább »

A „Forgószél és Garabonciás” országos hon- és népismereti levelezőverseny 2014/15. tanévi megmérettetésére szeretettel várjuk azoknak az iskolásoknak a jelentkezését, akik izgalmas, szórakoztató feladatok megoldásán keresztül szívesen elmélyítenék hon- és népismeretbéli tudásukat, illetve szívesen megismerkednének a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával. Az idei tanév kiemelt témája a népi gyógyászat.

Jelentkezési határidő: szeptember 26.

Tovább »

Folytatódik nagy sikerű bőrműves előadás-sorozatunk. Ajánljuk figyelmébe minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek, azoknak, akik OKJ-s képzéseinkre jelentkeztek, azoknak, akik jelentkezését a helyek betelte miatt már nem tudtuk fogadni, azoknak, akik tavaly is jártak előadásainkra, s azokank is, akik még sosem.

Jelentkezési határidő: október 30.

Tovább »

Szeptember 12-től péntek délutánonként ismét várjuk régi és új kis barátainkat és szüleiket gyermektáncházunkba. Az Aprók táncában néptánc mellett népdalokkal, kézműveskedéssel, hangszerbemutatóval, az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival ismerkedhetnek a legkisebbek.

Tovább »

A Hagyományok Háza a Magyar Holokauszt Emlékév szellemében tíz alkalmas koncertsorozatot hirdet. A Fonóban szeptembertől kéthetente egy-egy olyan zenekar lesz a vendégünk, akiknek munkásságában jelen van a zsidó és cigány népzenei hagyomány. A sorozat nyitókoncertje szeptember 10-én lesz, fellépnek: Técsői Banda (Técső, Kárpátalja) és Mihai Emil (Buza, Mezőség).

Tovább »

Szeptember 10-ig lehet jelentkezni Jó gyakorlatok konferenciasoroztunk második konferenciájára, ami a Nyílt hét keretében, szeptember 19-én, 10-17 óra közt kerül megrendezésre a Hagyományok Házában.

Címe: Néphagyomány - jó gyakorlatok, társadalmi hasznosulás.

Célunk olyan, a néphagyományra épülő pedagógiai, közművelődési és közösségteremtő programok bemutatása, amelyek mások számára is példaképül szolgálhatnak.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Immár negyedik alkalommal hirdetjük meg bemu­tatkozó hetünket, ahol egy hétbe sűrítve adunk ízelítőt az év 365 napján folyó munkánkból. Tematikus napokon mutatkoznak be a ház részlegei, lesz többek között jelmezraktár-bejárás, nyílt próba,  múzeumi tárlatvezetés, kézműves-foglalkozás, gyerekprogram, bőrműves-bemutató, jegyeink 25 százalékos kedvezménnyel vásárolhatóak meg. Szokásos programjaink mellett most is készülünk egyedi progra­mokkal, érdekességekkel, újdonságokkal.  Az idei nyílt héten például egy kicsit mindenki „államissá” válhat, hiszen az Magyar Állami Népi Együttes egy-egy jel­mezébe, viseletébe öltözve készülhet róla kép a vi­lágot jelentő deszkákon. A Corvin téren kívül programjaikkal (kézműves-foglalkozásokkal, népzenei, táncos produkciókkal, táncházzal) találkozhanak a Nemzeti Vágtán is.

Tovább »

OKJ-s képzéseink akkreditációs engedélyezési eljárásának elhúzódása miatt azokra a képzéseinkre, amik még nem teltek be, továbbra is lehet jelentkezni. Nemezkészítő tanfolyamunkra már sajnos nem tudunk több jelentkezőt fogadni.

Jelentkezni a jelentkezési lap visszaküldésével, illetve a 3 000 Ft-os beiratkozási díj befizetésével lehet. Azoknak, akik szívesen betekintenének több szakma rejtelmeibe is, mielőtt egy több féléves képzésre adják a fejüket, azoknak ajánljuk szakköreinket, ahol egy-egy mesterség alapjaiba vezetjük be az ez iránt érdeklődő felnőtteket.

Jelentkezési határidő: szeptember 15.

Tovább »
2014. augusztus 26.

Irány a Skanzen!

I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója szeptember 6-án a szentendrei Skanzenben!
A tíz portán folyamatosan szóló népzene mellett családi programokkal (kézműves-foglalkozások, játék és tánctanítás, mesemondás, énektanítás és hangszerbemutató), koncertekkel, vásártérrel, hangszerkészítők bemutatójával és jobbnál jobb borokkal várjuk az érdeklődőket.
A találkozót az este 19 órakor kezdődő, a találkozón részt vevő zenészek, zenekarok gálaműsora zárja.

Tovább »
2014. augusztus 25.

Aktuális állásajánlataink

Szeptember 22-i határidővel gazdasági ügyintézőt, szeptember 25-i határidővel pénzügyi ügyintézőt (pályázatkezelőt) keres a Hagyományok Háza Gazdasági Igazgatósága.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület tagjai mostantól - számos egyéb kedvezmény mellett - 25%-os kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a Hagyományok Háza saját szervezésű előadásaira.

Tovább »
2014. augusztus 21.

Figurás bérlet az új évadban

Figurás bérletünk új évadában Bácska, Nyírség, Mezőkölpény és Csallóköz tájaira kalauzoljuk 6–10 éves nézőinket a Szilas Táncegyüttes, a Tordasi Pillikék, a nyíregyházi Vásárhelyi László AMI és a csallóközi Pi'n'Tű és Kismegyer-Csilizke gyerekcsoportok valamint dr. Sándor Ildikó néprajzkutató segítségével. Megismerkedünk a fenti kistájak gazdag zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, viseletével, gyermekjátékaival. Szokásunkhoz híven a közönség aktív részvételére is számítunk.
Bérletünket elsősorban iskolai csoportoknak ajánljuk, illetve minden, néphagyományok iránt fogékony 6-10 éves gyereknek és hozzátartozóinak.

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

Tovább »

Azon népzenészek kedvéért, akik szeretnének jelentkezni, de eddig nem tették meg,  meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója szakmai programjára. Regisztrációkat augusztus 29-ig, illetve a helyek beteltéig tudunk elfogadni. A helyek betelte után, illetve regisztráció hiányában sajnos még fizetség ellenében sem áll módunkban szállást és ellátást biztosítani.

Tovább »

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett Jó gyakorlatok konferenciasorozat nyitókonferenciája, melyen magyar előadók mellett norvég, török és német vendég-szervezetek a kézműves néphagyományok átörökítésére vonatkozó jó gyakorlatait is megismerhették a résztvevők. A konferencia mind szakmailag, mind hosszú távú szakmai kapcsolatok tekintetében gyümölcsözőnek mondható.

A konferencián elhangzott előadások anyaga honlapunkon olvasható.

Tovább »

2014. augusztus 15.-szeptember 26.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

2014. augusztus 18.

Fotó: Hont Angéla

Tovább »

Bensőséges ünnepség keretében avatták fel a Halmos Béla építészmérnök és fia, dr. Halmos Béla Széchenyi- és Magyar Örökség díjas népzenekutató, előadóművész tiszteletére állított emléktáblákat vasárnap délután. A gyulai önkormányzat által állított emléktáblák tanúsága szerint az apa, a hazai urbanisztika kiemelkedő kutatója, a gyulai műemlékvédelem egyik kezdeményezője 1948–1961 között, míg fia, az UNESCO szellemi-kulturális örökséglistájára felvett táncházmozgalom egyik alapítója, a város díszpolgára 1948-tól 1965-ig élt az Ecsedi utca 14. szám alatti családi házban.

Tovább »

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat - többek között a Népművészet Ifjú Mestere díjakat - adott át augusztus 20-a alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn, a Pesti Vigadóban.

A kitüntetetteket méltatva Balog Zoltán hangsúlyozta: ők Magyarország "hozzáadott értéke", hozzátette, vannak történelmi példaképek, de akadnak példaképek a mindennapi életben is, ilyenek a kitüntetettek is. Népművészet Ifjú Mestere díjban részesült többek között Ágfalvi György és Hetényi-Kulcsár Klára, a Magyar Állami Népi Együttes két táncművésze is. A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »

Augusztus 18-ig várjuk népzenészek, hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek és énekesek jelentkezését az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójára, amely szeptember 5-6. között kerül megrendezésre Szentendrén. Szeptember 5-én szakmai napot tartunk regisztrált táncházzenészeknek, ahol mesterkurzusok mellett moderált beszélgetések lesznek aktuális kérdésekről, létező jó gyakorlatokról. És persze sok-sok zenélés, kötetlen beszélgetések, közös főzés és vigadalom...

Szeptember 6-án pedig a szentendrei Néprajzi Múzeumban a nagyközönség számára is nyitott, egész napos programmal várjuk a népzene kedvelőit.

Tovább »

A Hagyományok Háza  tevékenységét bemutató mesterségbemutatók, játszóházak és kiadványok mellett a Mesterségek Ünnepén  látható a Hagyományok Háza és az ózdi  Bükika Alapítvány szakmai együttműködésével  a Nyiss ajtót a Barkóságra címmel  létrejött program során elkészült helyi termék kollekció is. Ezek az alkotások  az elfelejtett, de újra megtalált barkó hímzések, szőttesek, viseletek, festett bútorok mintakincséből készült mai, használható helyi termékek, melyeket a helyi fiatalok készítették a program során.

Tovább »

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmával átadta az idei Népművészet Mestere díjakat. Az állami kitüntetéssel a népművészek valamely alkotását, vagy életművét ismerik el saját alkotóközösségükön belül, a környezetükre hatást gyakorló, mintaadó, jelentős hagyomány-átörökítő és értékmentő tevékenységükért.

A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »

Az idei Mesterségek Ünnepén, amelyet  2014. augusztus 16. és 20. között XXVIII. alkalommal rendeznek meg a Budai várban, az érdeklődők több helyszínen is találkozhatnak a Hagyományok Háza programjaival. 17-én a Palota Színpadon a Népművészet Mestere díjátadó ünnepségével, a Fölszállott a Páva díjazottjainak műsorával és Páva Gálával várjuk az érdeklődőket, 18-án nemzetközi szakmai konferenciát tartunk a Széchényi Könyvtár Dísztermében, a négy nap során pedig mesterségbemutatóink, játszóház és kiadványvásárunk színesíti a Mesterségek Ünnepe kínálatát.

Tovább »

Szeptember 8-ig lehet jelentkezni  60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzésünkre, amelyet olyan pedagógusoknak ajánlunk, akik szeretnének megismerkedni a néptánc alapjaival, a népi játékok rendszerezésével és típusaival, átadásuk módszertanával, és tudásukat alkalmazni szeretnék az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon.

Tovább »
2014. augusztus 13.

Őszi programfüzet

Megjelent őszi programfüzetünk!

Részletek a Nyílt hétről, a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójáról, a Magyar Állami Népi Együttes legújabb bemutatójáról, színpadi műsorainkról, sorozatainkról, ősszel nyíló kiállításainkról, előadás-sorozatainkról és általában minden jóról, ami a Házban, az Intézményben zajlik.

Szemezgessenek kedvükre!

Tovább »

„Néphagyomány - jó gyakorlatok, társadalmi hasznosulás” címmel a nyílt hét keretében idén is tartunk nyílt napot pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek. Évenként egy-egy kiemelt témában a néphagyomány mai közvetítésének lehetőségeit mutatjuk be. 2014 szeptember 19-én a „Jó gyakorlatok” mutatkoznak be. Célunk olyan, a néphagyományra épülő pedagógiai, közművelődési és közösségteremtő programok bemutatása, amelyek mások számára is példaképül szolgálhatnak.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési hatáisdő: szeptember 10.

Tovább »
2014. augusztus 12.

Webáruházi rendelések

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy az augusztus 20-a után leadott webáruházas rendeléseket szabadság miatt csak szeptember 4. után áll módunkban feldolgozni.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Logótervezési pályázatunk új beküldési határideje:

2014. augusztus 11. 12 óra

A beérkező pályaművekből a Hagyományok Háza szakmai zsűri bevonásával választja ki 2014. augusztus 12-ig a nyertes pályaművet, amelynek alkotójával 2014. augusztus 15-ig veszik fel a kapcsolatot. (A nyertes logóterveket vektoros formátumban, a betűket görbévé alakítva, a betűtípus nevének megadásával, CMYK, direkt színes, szürkeárnyalatos és negatív formátumban kell majd leadni.)

Tovább »
2014. augusztus 7.

A Nagy Háború katonadalokban

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az  I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet amatőr népzenei együttesek számára.

A Bartók Béla és Kodály Zoltán közös munkájaként megjelent, 1916-18. között összegyűjtött 101 katonadalból a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetével együttműködésben az NKE kiválasztott 70, a Nagy Háború inspirálta népdalt, melyeket a Honvéd Együttes művészei játszottak és énekeltek fel.

A pályázat célja a meglévő zenei gyűjtemény bővítése.

Pályázat benyújtásának határideje: 2014. augusztus 25.

Tovább »
2014. augusztus 7.

Az anyagtól a műalkotásig

Molnár Imre bőrműves iparművész kiállítása

2014. augusztus 1.–szeptember 27.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Tovább »

Az idei Népművészet Ifjú Mestere pályázatra érkezett, zsűri által javasolt legkiválóbb munkákból nyílt kiállítás augusztus 15-én 11 órakor a Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében.

A díjazottak névsorának nyilvánosságra hozatalára és a díj átadására augusztus 20-a alkalmából kerül sor.

A kiállítás megtekinthető szeptember 26-ig, hétfőtől csütörtökig 9:00 - 16:00, pénteken 9:00 - 13:00 közt.

Tovább »

OKJ-s képzéseink és népi játszóházvezetői tanfolyamunk jelentkezési hatáidejét, leendő hallgatóink kérésére, augusztus 31-re változtattuk. A nyár utolsó napjáig várjuk tehát a kézműves szakmát tanulni vágyók, illetve a magukat továbbképezni kívánó pedagógusok jelentkezését. A képzéseink nincsenek szakirányú diplomához kötve. Jelentkezni a jelentkezési lap visszaküldésével, illetve a 3 000 Ft-os beiratkozási díj befizetésével lehet.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója logójának megtervezése. Célunk az aktív/érdeklődő népzenész, táncházas közönség és a családok figyelemfelkeltése, megszólítása, ezért szeretnénk, ha a logó fiatalos, barátságos, derűs lenne. A tervezésnél a fő cél mellett fontos szempont a rendezvény jellegéből adódó tradíció és hagyománytisztelet is, valamint annak a kifejezése, hogy a Kárpát-medencei táncházzenészek egy nagy közösséget alkotnak. A nyertes pályamunka alkotójától a logót és annak mindennemű felhasználásának jogát a Hagyományok Háza bruttó 50000 Ft-ért megvásárolja.

Beküldési határidő: 2014. augusztus 7. 12:00

Tovább »

Meghosszabbított határidővel, augusztus 11-ig lehet jelentkezni a Jó gyakorlatok nemzetközi konferenciasorozat nyitókonferenciájára, melynek témája a néphagyomány átörökítésének jó gyakorlatai, különös tekintettel az egész Európában a szakmai kiöregedéssel küzdő kézművesszakmák oktatására. A sorozat célja, hogy előmozdítsa a nemzetközi szintű szakmai összefogást, elindítsa a közös gondolkodást, és a legjobb példákat egybegyűjtse. A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrált vendégeinknek a 28. MESTERSÉGEK ÜNNEPÉRE szakmai jegyet biztosítunk, melynek ára 1 000 Ft. A jegy, mely augusztus 18., 19. és 20-ra jogosít belépésre a MESTERSÉGEK ÜNNEPÉRE, a konferencia helyszínén vásárolható meg.

Tovább »

A Hagyományok Háza közművelődési szakemberek és pedagógusok mellett minden olyan érdeklődő jelentkezését is várja akkreditált 60 órás népmese kurzusára, akik szívesen elmerülnének a magyar népmesék gazdag világában. A képzés a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést, a mesemondáshoz kapcsolódó néprajzi, irodalmi és előadói ismeretek elsajátítását tűzte ki célul.

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

Tovább »

Az anyagtól a műalkotásig címmel nyílik kiállítás pénteken a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Molnár Imre, Ferenczy Noémi díjas bőrműves, iparművész gyűjteményes kiállítását láthatja a nagyközönség. A neves művész a hetvenes évek elejétől aktív kiállító, számtalan önálló kiállításon mutatta be bőrből készült alkotásait itthon és külföldön egyaránt. Ez a kiállítás fényes bizonyítéka annak, hogy a bőr, e nehezen megóvható szerves anyag is alkalmas tárgyi környezetünk megújítására, feldíszítésére. 

A kiállítás megnyitó ünnepsége augusztus 1-én 17 órakor kezdődik, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk! A kiállítást megnyitja: Jankovics Marcell művelődéstörténész, rajzfilmrendező.

Tovább »

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg a XX. Országos Szőttespályázatra érkezett pályamunkákból összeállított kiállítás a hevesi Háziipari Szövetkezet Központjában. A kiállítás megnyitójára és díjátadó ünnepségére 2014. július 25-én 11 órakor kerül sor. A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.
A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg a XX. Országos Szőttespályázatra érkezett pályamunkákból összeállított kiállítás a hevesi Háziipari Szövetkezet Központjában. A pályázat kiemelt témája idén a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítése volt. Pályázni lehetett hagyományos és modern kategóriában.

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.
A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »

A nyári szünetre való tekintettel augusztus 31-ig lehet jelentkezni ősszel induló OKJ-s képzéseinkre.

Akik még nem tudják, melyik népi szakmát válasszák, azokat szeretettel várjuk a 28. Mesterségek Ünnepén a Hunyadi Udvarban mesterségbemutatóval.

Azoknak, akik szívesen betekintenének több szakma rejtelmeibe is, mielőtt egy több féléves képzésre adják a fejüket, azoknak ajánljuk szakköreinket, ahol egy-egy mesterség alapjaiba vezetjük be az ez iránt érdeklődő felnőtteket.

Tovább »

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

2014. július 25.–szeptember 27.

Kiálltás megnyitó: 2014. július 25., 17 óra

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A „Forgószél és Garabonciás” országos hon- és népismereti levelezőverseny húsz nyertes versenyzője kapott meghívást a Hagyományok Háza és az Élő Hagyomány Alapítvány idei táborába, ahol a gyerekek egy héten keresztül, reggeltől éjszakába nyúlóan értékes és élményt adó programokon vettek részt: népi- és sportjátékokat tanultak, néptáncoltak, természetes anyagokból hagyományos technikákkal játékokat, különféle tárgyakat készítettek, népdalokat tanultak és meséket hallgattak. (Fényképes beszámoló itt)
A 2014/2015-ös tanévi versenyre is szeretettel várjuk azoknak az iskolásoknak a jelentkezését, akik izgalmas, szórakoztató feladatok megoldásán keresztül szívesen elmélyítenék hon- és népismeretbéli tudásukat, illetve szívesen megismerkednének a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával. Az idei tanév kiemelt témája a népi gyógyászat. Jelentkezési határidő: szeptember 26.

Tovább »

Július 22-én és 23-án nagy érdeklődés mellett zajlott az idén második alkalommal meghirdetett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál kísérőrendezvénye. Tavaly népies műzenét játszó hegedűsök jelentkezését várták, míg idén hagyományos magyar népzenészek számára hirdették meg a versenyt. A megmérettetésre a szakma legjobbjai adták be jelentkezésüket a Kárpát-medencéből. A verseny egy millió forintos fődíját Dezsőházi Tamás debreceni prímás nyerte.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Mesterségek Ünnepéhez kapcsolódva közös nemzetközi konferenciával indítja útjára a Jó gyakorlatok konferenciasorozatot. Az első konferencia a néphagyomány átörökítésének legjobb példáit mutatja be, különös hangsúlyt fektetve az egész Európában a szakmai kiöregedéssel küzdő kézművesszakmák oktatására. A sorozat célja, hogy előmozdítsa a nemzetközi szintű szakmai összefogást, elindítsa a közös gondolkodást, és a jó példákat egybegyűjtse.

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő: augusztus 4.

Tovább »
2014. július 23.

VIII. TÁ-BOR 2014

Szajol, 2014. július 13-19.

Fotó: Beszprémy Katalin, Dóra Fruzsina és Legeta Márta

Tovább »

Idén közel 180-an vettek részt az immár 8. alkalommal megrendezett TÁ-BOR-ban. Az Élő Hagyomány Alapítvány és a Hagyományok Háza közös táborában a résztvevők, gyerekek és idősek, családok és csoportok belekóstolhattak a bútorfestés, szövés, kosárfonás, faragás, nemezelés, viseletvarrás, hímzés, gyógynövényekből készíthető kozmetikumok készítésének rejtelmeibe, volt közös ének- és tánctanulás, táncház. A gyermekek részére a korosztályonkénti sajátosságoknak megfelelően váltották egymást a népi sportjátékok, kézműves foglalkozások, tánc és ének tanulás. A változatos programokról a Hagyományok Háza munkatársai és tanfolyamaink oktatói gondoskodtak.

Tovább »

Már lehet jelentkezni immár hagyományosnak mondható Nyílt hetünk Táncvásár - Játszva táncoljunk, táncolva fejlesszünk! című programjára. A szakmai, módszertani egész napos program elsősorban a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat kívánja megszólítani. Az idei év központi témája a tehetséggondozás, illetve a néptánccal történő fejlesztés lehetőségei lesz.

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 15.

Tovább »

A XX. Országos Szőttespályázatra érkezett pályamunkákból nyílik kiállítás a hevesi Háziipari Szövetkezet Központjában 2014. július 25-én. A pályázat kiemelt témája idén a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítése volt. Pályázni lehetett hagyományos és modern kategóriában.

XX. Országos Szőttespályázat és Kiállítás megnyitójára és díjátadó ünnepségére 2014. július 25-én 11 órakor kerül sor a  Háziipari Szövetkezet Központjában (3360 Heves, Kossuth Lajos út 26-28.).

Tovább »

Jövő tanévre ismét meghirdetjük A Kárpát-medence táncos öröksége című képzésünket. Ősztől Magyarlapád, Rimóc, Elek és Hosszúhetény táncait, viseleteit, azok néprajzi hátterét, az etnográfiai, történelmi, társadalmi, környezeti hatásokat ismerhetik meg a hallgatók.

A 60 órás akkreditált továbbképzést elsősorban olyan gyakorlott, néptáncot oktató pedagógusoknak ajánljuk, akik tudásukat szeretnék bővíteni, kiegészíteni, de a képzés alkalmai nyitottak, a hétvégéken tanfolyami kereteken kívül is részt lehet venni.

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 29.

Tovább »

Július 25-én 17 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban a III. Országos Faműves Pályázat zsűri által kiválogatott munkáiból nyíilk kiállítás A fák titkos szíve - Megújuló tárgyi világunk a mai lakáskultúrában címmel. Az ország különböző pontjairól, többek között Miskolcról, Egerből, Gyuláról és Pécsről érkezett munkák közt vannak olyan tárgyak, amelyek a hagyományos kultúrát őrzik, és olyan alkotások is, amelyek az új gondolkodásmód szerint készültek el.Mindkét megnyitóra szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Tovább »

Kárpátalján tartottak népzenei-néptáncos mesterkurzust helyi pedagógusoknak magyar szakemberek. Pál István „Szalonna” népzenész az MTI-nek arról beszélt, hogyan próbálják meg életre kelteni a táncház-mozgalmat és a magyar népzenét az Erdős-Kárpátok tövében.

Tovább »
2014. július 15.

Virtuózok Balatonfüreden

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke az Anna-bál Prímásversenyét idén a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára hirdette meg. A nyilvános színpadi versenyt az Anna-bál előtti héten, július 22-én 15 órától és július 23-án 10 órától tartják a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. A gálaműsor július 23-án 21 órakor kezdődik a Gyógy téren.

Tovább »
2014. július 15.

Webáruház zárva tartás

Értesítjük kedves vásárlóinkat, hogy központi leltár miatt július 20. és augusztus 1. között webáruházunk szolgáltatása szünetel. Augusztus 2-től ismét szeretettel állunk rendelkezésükre.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

2014. július 13-án ünnepélyes keretek között kerültek átadásra azon oklevelek, melyeket az első kárpátaljai népzene- és néptánc mesterkurzuson résztvevő kárpátaljai pedagógusok vehettek át. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló program során mintegy százhúsz táncos és muzsikus Kalotaszeg táncaival és zenéivel ismerkedhetett meg, melyről a Kuruc Fesztiválon koncert formájában számot is adott.

Tovább »

A leheletfinom textíliák és a markáns égetett edények szerelmeseinek ajánljuk Fekete-fehér című kiállításunkat, mely még ezen a héten, július 19-ig tekinthető meg. Két szakág, és két alkotó: a szövőasszony, Fülöp Pálné és Fazekas Lajos fazekas közös kiállítása. Keddtől szombatig 10 és 18 óra között várjuk az érdeklődőket a Fő utca 6. szám alatt.

Tovább »

2014. július 9.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Mérlegképes könyvelőt keresünk pénzügyi ügyintéző állásba. Feladata: ÁFA bevallások elkészítése, hazai és uniós forrásból származó pályázatok pénzügyi előkészítése és elszámolása, gazdasági ügyintézése. A pályázat benyújtásának határideje 2014. július 29.

Tovább »

Népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyamunk szerves része a nyári szakmai tábor. Az egyhetes szigligeti tábor során azok a komolyabb vizsgadarabok készülnek el, melyekre év közben, a foglalkozásokon nincs idő, vagy hely: nemezpapucsok, virágszőnyegek, kosarak, a népi konyha finomságai. A tavaly indult tanfolyam hallgatóinak augusztus közepéig kell leadniuk a záródolgozatot, ennek elbírálása után kerül sor a gyakorlati vizsgára, melynek része a néprajzi szóbeli vizsga, a gyakorlati vizsga és az év közben készített tárgyak bemutatása.

A képeket Verbőczi Dóri készítette.

Tovább »

Szeptember 5-6. között Szentendrén kerül megrendezésre az első Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója, amelyre szeretettel várjuk népzenészek, hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek, énekesek jelentkezését. A mintát a kilenc éve Gyimesben működő Erdélyi Táncházzenészek Találkozója adta. Célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a táncházzenészek nagy családjának a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre, a szakmai problémák megvitatására, miközben a nagyközönség is betekintést nyerhet tevékenységükbe.

Jelentkezési határidő: 2014. augusztus 18.

Tovább »

Aki eddig elmulasztotta volna, még július 12-ig megtekintheti három extravagáns fazekas művész, Berta István, Domonkos László és Veres Gyula közös kiállítását. Három, mindent és mindenkit, néha még saját magukat is megkérdőjelező, helyüket, és mindig az új utakat kereső, szakmájukat kiválóan tudó, de állandóan nyughatatlan elme nemcsak fazekas kiállítása.

Tovább »

A héten három nyári fesztiválon is fellép a Magyar Állami Népi Együttes. Július 9-én, szerdán este 21 órakor az amerikai turné műsorával, a Magyar rapszódiával indul a Szépasszonyvölgyi Márai Látogatóközpont szabadtéri színpadán a XXVI. Agria Nemzetközi Folktalálkozó.

Július 11-én a XX. Jász Világtalálkozón lép színpadra az Együttes a 10 éve töretlen népszerűségnek örvendő Naplegenda előadással, 12-én este pedig a Földvári Nyári Esték keretében lesz ismét látható a Magyar rapszódia.

Tovább »

Pályázatot hirdetünk gazdasági ügyintéző munkakör betöltésére. A munkakörbe tartozó feladatok: Az intézményen belüli adózási kérdések megoldása, állásfoglalások készítése. Előirányzatok, előirányzat-módosítások kontírozása, könyvelése, analitikus nyilvántartása, az éves elemi költségvetésben meghatározott előirányzat keretek folyamatos figyelemmel kísérése, egyeztetése a teljesítési adatokkal, a szabad keretek kimutatása. A pályázat benyújtásának határideje: 2014. július 25.

Tovább »

Kiállítás nyílik  a XX. Országos Bőrműves Táborban készült munkákból 2014. július 9-én 16 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Időszaki Kiállítótermében. A kiállítást megnyitja: Győriné Fogarasi Katalin tanár és Torma László főrestaurátor főtanácsos. A kiállítás 2014. augusztus 11-ig tekinthető meg, hétfőtől csütörtökig 10-16 óra, pénteken 10-13 óra között. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Tovább »

Népi ékszerkészítő tábort tartott a Hagyományok Háza a Tápióbicskei Tápiósi iskola tanyáján. Az alkotótábor június 16-21. között valósult meg, melyre 10 tehetséges, az Országos Vándorlegény Kiállításon alkotásokkal szerepelt illetve díjat nyert gyöngyfűző fiatal kapott meghívást. A tábor oktatója Nagy Gyöngyi és Péter Szidónia népi iparművész, szervezője Pölös Andrea muzeológus volt. A táborban közel 40 darab hagyományos sárközi gyöngyös kiegészítő készült. Az alkotásokból a tábor utolsó napján kiállítás nyílt a tápióbicskei Fehér István Művelődési Házban. A közösen eltöltött idő igazi közösséget teremtett, amelyben az ifjú alkotók és oktatók egymást erősítették az alkotás útján. A program a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

Tovább »

Szeptemberben ismét elindítjuk népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyamunkat. A 120 órás, pedagógus akkreditált és közművelődés akkreditált képzés során a hallgatók elsajátítják a természetes anyagokból történő játék és tárgykészítés ismereteit, az ünnepeinkre való készülődés tárgyai elkészítésének ismereteit, valamint jártasságot szereznek a szabadban tartandó játszóházak technikáiban. Az előadások során alapvető néprajzi ismeretekre is szert tesznek. A képzés nincs szakirányú diplomához kötve.

Jelentkezési határidő: 2014. július 30.

Tovább »

Július 6-ig tekinthető még meg a Hagyományok Háza OKJ-s nemezkészítő tanfolyam hallgatóinak kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. A kiállítás darabjai közt egyaránt találunk hagyományos és népi ihletettségű, modern darabokat, használati és dísztárgyakat.

Tovább »

A Fővárosi Közgyűlés június 30-i ülésén döntött a fővárosi kitüntető díjak adományozásáról. Határoztak a Pro Urbe Budapest, a Budapestért díj  és más fővárosi kitüntető címek odaítéléséről. Budapestért díjat összesen 22-en kapnak, köztük a Magyar Állami Népi Együttes. A fővárosi elismeréseket hagyományosan minden évben Budapest napján, november 17-én adják át. Szívből gratulálunk!

Tovább »

Meghosszabbított jelentkezési határidővel, június 28-ig lehet jelentkezni a VIII. Nemzetközi Szőtteskonferenciára.

A Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány 2014. július 25-27. között, a XX. Országos Szőttespályázat folytatásaként, Hevesen szervezi a VIII. Nemzetközi Szőtteskonferenciát.

A rendezvény célja bemutatni napjaink szövéskultúráját és azt az alkotói folyamatot, amely elvezette közösségeinket a népi szőttes-hagyományok  feldolgozásától a modern lakás- és öltözködéskultúráig.

A konferencia szakmai védnöke: Pauli Anna iparművész, egyetemi tanár.

Tovább »

Idén harmadszor vett részt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum a Múzeumok Éjszakáján.

Megcsodálhattuk Piroshka (Hegedüs Anna) és a Gubás Társulat ruhakompozícióit és beszélgethettünk az alkotókkal többek közt a magyar hagyományok őrzéséről Németországban, Havasréti Pál, a Balogh Balkán Projekt, Zsikó Zsuzsanna, Kurdi Gábor, Ágoston Béla és Mózer Ádám zenélt a résztvevőknek, a Múzeum időszaki kiállításait Pölös Andrea mutatta be,  Marton László Távolodó legújabb művéből olvasott fel, Bálint Ferenc pedig a bakelitlemezek világába kalauzolt bennünket.

Fotók: Szabó Gábor Lajos, Takács János István és Turbéky Dénes

Tovább »

Az Add tovább! tábor harmadik napján a magyar népzenével és a népi hangszerekkel ismerkedtek a Bolyai Gyermekotthon diákjai. Agócs Gergely Rozi nevű kecskedudájáról, mívesen faragott pásztorfurulyáiról és tárogatójáról mesélt. Berta Alexandra egy prím és egy tenor citerán muzsikált nekünk, Imre Béla játék és táncházi foglalkozást tartott.
A tábor ötödik, egyben utolsó napja sok-sok játékkal, énekléssel és kenyérsütéssel telt. A foglalkozásokat Legeza Márta, Pintér Piroska, Csíki Lóránt és Imre Béla vezette.

A tábor főszervezője Németh Nóra volt.

A fotókat Németh Nóra és Legeza Márta készítette.

Tovább »

Élményben és felejthetetlen programokban idén sem lesz hiány a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban! Ruhabemutató, koncert balkáni zenével, közös éneklés, beszélgetés zenéről, divatról, hagyományoktól, lemezekről.
Vendégeink lesznek Piroshka (Hegedűs Anna), a Gubás Társulat, Havasréti Pál, a Balogh Balkán Projekt, Zsikó Zsuzsanna, Kurdi Gábor, Ágoston Béla, Mózer Ádám, Marton László Távolodó és Bálint Ferenc.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet néptáncos szakelőadó munkakör betöltésére. Feladata a néptáncos szakterület szakmai gondozása, ügyintézése: tanfolyamok, képzések, konferenciák, pályázatok, fórumok kezdeményezése, szervezése és bonyolítása, akkreditációja, kiadványok szakmai gondozása lesz. 

A pályázat benyújtásának határideje: 2014. augusztus 20.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes nem tart évadszünetet a nyáron. Négy előadásukat - az Amerikát megjárt Magyar Rapszódiát, a tíz éve töretlen sikerrel játszott Naplegendát, a Szarvaséneket és a Kincses Felvidéket - több alkalommal láthatjuk nemcsak Budapesten, hanem rendezvények, fesztiválok keretein belül számos vidéki helyszínen is. Fellépnek többek között Győrben, Balatonfüreden, Dunaföldváron és Martonvásáron.

Emellett az új darab, a Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás próbái is folynak már.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes újra színpadra állítja a Kincses Felvidék című előadását, amit 2006-ban Bartók Béla születésének 125. évfordulóján mutattak be.

A Magyar Állami Népi Együttes Kincses Felvidék című műsorával a magyarországi hivatásos együttesek között először foglalja össze a Felvidék etnikailag sokszínű tánc- és zenekultúráját. A Bartók-trilógia I. részét legközelebb június 19-én, 24-én és 26-án láthatjuk a Hagyományok Házában.

Tovább »

A jegypénztár 2014. június 23.–július 6. között zárva tart. A Hungária Koncert által szervezett műsorokra az előadás napján 12 órától lehet jegyet vásárolni. Július 7-től ismét a megszokott rend szerint várjuk Önöket!

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

2014. június 14.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Hagyományok Háza Martin Médiatárában 2014. július 14-től 2014. szeptember 7-ig nyári szolgáltatási szünet lesz. A zárva tartás ideje alatt a szokásos könyvtári háttérmunkák mellett felújítási munkálatok is zajlanak. 2014. szeptember 8-tól ismét a régi nyitvatartási rendünk szerint várjuk Önöket.

Türelmüket és megértésüket köszönjük.

Tovább »

A Múzeumok éjszakájára már vásárolhatók karszalagok a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (Fő u. 6.) és a Hagyományok Háza jegypénztárában (Corvin tér 8.). A karszalaggal június 21-én délutántól késő éjszakáig az összes, programban résztvevő múzeum látogatható. Ára felnőtteknek 1500 Ft, gyerekeknek 6-18 éve közt 600 Ft. 6 év alatt a belépés ingyenes.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 2014-ben harmadszor csatlakozik a Múzeumok éjszakája programjaihoz: többek között divatbemutatóval, zenés előadásokkal, közös énekléssel, koncertekkel és persze tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket.

Tovább »

A Mesterségtanulás képzés résztvevői vehetik át tanúsítványukat a Józsa Judit Galériában (Budapest, V. kerület Városház utca 1.) június 11-én 16 órakor. A rendezvényen köszöntőt mond Józsa Judit kerámiaszobrász és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. Több más meghívott előadó mellett „Mesterségtanulás a barkók földjén” címmel előadást tart a Hagyományok Háza szakmai vezetője, Beszprémy Katalin is. 

Tovább »

5-50% kedvezménnyel kínáljuk könyveink, CD-ink, DVD-ink színe-javát a 85. Ünnepi Könyvhéten, június 12-16. közt a hatos standnál.

Ízelítőül kínálatunkból:

- Hangfelvételek néptáncoktatáshoz -20%

- A Kárpát-medence táncos öröksége - tánctanító DVD-sorozat -20-30%

- Magyar Népi Énekiskola sorozat II-IV -16%

- A kockás füzet - Úttalan utakon Lajtha Lászlóval (Erdélyi Zsuzsanna) -50%

- Egy kiállítás képei és dokumentumai sorozat (szerk: Pávai István) -16-30%

- Csángómagyar daloskönyv (Seres András – Szabó Csaba) -30%

- a Magyar Állami Népi Együttes táncelőadásai -20%

- Régi cigány szótárak és folklórszövegek (szerk: Bari Károly) -16%

Tovább »
2014. június 11.

XIX. Duna Karnevál - Gála

2014. június 14-22. között kerül megrendezésre a főváros számos pontján a XIX. Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivál. A Fesztivál művészi értékekben gazdag, változatos programokat kínál, célja, a határok nélküli magyar kulturális örökségünk világ és európai szintű népszerűsítése.

A karnevál csúcspontjaként június 20-án 20 órai kezdettel egy nagy szabású gálára kerül sor, melyen, a házigazda Duna Művészegyüttes mellett, rövid ízelítőt nyújtanak a fesztiválon résztvevő külföldi együttesek is.

Tovább »

Május 27-én tartotta Tisztújító Közgyűlését a Magyar Táncművészek Szövetsége. Az Elnökség június 3-án döntött a Szövetség elnökének és társelnökének személyéről. Immár harmadszor választották elnöknek Mihályi Gábort, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjét és társelnöknek  Kiss Jánost, a Győri Balett igazgatóját.

Szívből gratulálunk!

Tovább »

Óriási nemzetközi elismerés, hogy Magyarország tagja lett a Szellemi Kulturális Örökség Bizottságnak, így a következő négy évben közvetlenül is részt vehet az UNESCO szellemi kulturális örökség politikájának alakításában.
Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO nagykövete szerint Magyarországon nagyon stabil és szervezett intézményi háttere van a kulturális örökség védelmének. Példaként említette a Szentendrei Skanzen, az MTA kutató műhelyei, a Néprajzi Múzeum óriási gyűjteménye mellett a Hagyományok Házát is. A kormányközi bizottság magyar tagjai között szerepel Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.

Tovább »

A népmese mai élete sorozatunk utolsó vendége dr. Voigt Vilmos folklorista professzor lesz június 13-án. Előadásának címe „Népmesegyűjtések térképen”. Egy térbeli keresést is lehetővé tevő népmeseadatbázis hasznairól beszélgetünk közösen.

A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »