Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2014 · 2013 · 2012 · 2011

A Háromszék Táncegyüttes és a Heveder Zenekar november 16-i, A banda című előadására minden jegy elkelt.

November 17-re még korlátozott számban kaphatók jegyek.

Tovább »

Az ország északkeleti részén fekvő Nyírség tájegység zenés-táncos alkalmai elevenednek meg november 20-án a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola Margaréta, Kis Margaréta és Lókötő csoportjai előadásában. Nyírségi csárdás, kiskállói oláhos, tirpák túltáncok (hapsz, gólyás, nyúltánc), ajaki karikázó - a többi közt ezekkel a táncokkal ismerkedhetünk meg, de természetesen a daltanulás és a viselet-bemutató sem marad el. A műsor házigazdája, néprajzi kalauzunk dr. Sándor Ildikó.

Tovább »

November 20-án a 2014-es Fölszállott a páva egyik tehetsége, Dudás Klára citeraművész mutatkozik be a Hagyományok Háza színpadán. Dudás Klára mesterei – Nauer-Agárdi Éva, Dragony Gábor, Juhász Erika, Bartháné Kallós Angelika és Kompár-Rőmer Judit – mellett koncertjére meghívta a Fölszállott a pávában megismert barátait is.
Fellép többek közt Agócs Gergely, Herczku Ágnes és a Parapács zenekar is.
A műsorban somogyi, szatmári, rábaközi, lőrincrévi és kalotaszegi dallamok mellett hallhatunk nótákat a turai Szaszkó József és Kócs Imre repertoárjából is.

Tovább »

Fekete Réka és Ferencz Csaba Forrásvidéken című könyvének bemutatójára várjuk szeretettel az érdeklődőket november 17-én 18 órára. A szerzők a népi kultúra teremtőinek, a hagyományőrzőknek olyan reprezentatív csoportját keresték fel otthonában, idős táncosokat, zenészeket, de a népzenét-néptáncot művelő fiatalokat is, akik tánctáborokban tanítanak, fellépnek fesztiválokon, különböző hagyományőrző rendezvényeken itthon és a nagyvilágban. A Fekete Réka által készített és szerkesztett beszélgetésekből összeálló szövegfüzért Ferencz Csaba terepfotókkal, ötletekkel, a tájegységekről szóló fejezetbevezető szövegekkel gazdagította.

Tovább »

Erdély egyik legnevesebb hivatásos táncegyüttese, a Háromszék Táncegyüttes lesz a Hagyományok Háza vendége november 16-án és 17-én. A Könczei Árpád nevével fémjelzett műsort, A banda című előadás főszereplője a Kárpát-medence egyik legjobb zenekara, a Heveder.

„A banda a népi kulturális örökséget értelmezi újra a színház nyelvezetén keresztül, a színpadi látvány elemeit felhasználva mutatja meg annak időszerűségét, aktualitását egy már-már hiperreális térben.” Oana Stoica, Dilema Veche hetilap

Tovább »

Elhunyt Maka Gyula nagybőgő művész, a 100 tagú Cigányzenekar alapító és elnökségi tagja, a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagja. Temetésére 2014. november 11-én 14 órakor kerül sor az Újköztemetőben (1108 Budapest X., Kozma u. 8-10.).

Tovább »
2014. október 29.

Novemberi pulyabál

Fergeteges pulyabál lesz november 20-án a Hagyományok Házában! A Figurás bérlet következő előadói - a báli hangulat felelősei - a Vásárhelyi László AMI Margaréta, Kis Margaréta és Lókötő csoportjai  Kácsor István és Kácsor-Ignácz Gabriella vezetésével.

A házigazda: dr. Sándor Ildikó

Tovább »

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából a Martin Médiatár szeretettel ajánlja olvasói figyelmébe a könyv- és kézirattárában található azon kiadványokat, amelyek a halállal, az elmúlással, a temetkezéssel illetve az ezekhez kapcsolódó szokásokkal, népszokásokkal foglalkoznak. E témában gazdag irodalmat mondhat magáénak könyvtárunk, mind térben, mind időben széles a repertoár. Találhatók összefoglaló művek, melyek a halál, az elmúlás, a temetkezés témáját dolgozzák fel, és vannak olyanok is szép számmal, amelyek egy-egy tájegység halottkultuszával, temetkezésével, temetőivel foglalkoznak. Ezek közül szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani néhányat.

Tovább »

1989 Karácsony havában született a magyar népzene egyik legérdekesebb alkotóműhelye, ha úgy tetszik: fesztiválzenekara - a Magyar Tekerőzenekar, és ugyanebben az évben verbuválódott a  70-es évek elején elindult népzenei mozgalom szólistáiból és élvonalbeli tagjaiból a Magyar Dudazenekar. A két zenekar közös jubileumi koncertje 2014. november 14-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Hagyományok Házában. A koncert után dudás és tekerős padkaporos mulatság lesz.

Tovább »

Október 23. közeledtével a Folklórdokumentációs Könyvtár szeretettel hívja fel olvasói és látogatói figyelmét az 1956-os eseményekre való emlékezésre. Bár könyvtárunk gyűjtőkörébe szorosan nem tartozik bele az ’56-os forradalommal foglalkozó szakirodalom, mégis összegyűjtöttük azokat a könyveinket, kiadványainkat, valamint a Folklór Adatbázisban található gyűjtési tételeket, melyek érintőlegesen foglalkoznak e témával.

Tovább »

Kedves Olvasóink!

A Hagyományok Háza Martin Médiatára 2014. október 24-én, pénteken zárva tart. Minden kedves olvasónknak tartalmas megemlékezést és jó pihenést kívánunk!

A Médiatár munkatársai

Tovább »
2014. október 17.

Hamarosan jön A banda

Nász menyasszony és vőlegény nélkül, erotika, humor, részegség, agresszivitás – mindez egy mezőségi lakodalomban, ahol a zenészek egy percig sem pihenhetnek, ki kell szolgálniuk a násznépet, és akkor is elölről kezdik, amikor éppen befejeznék.

November 16-án és 17-én mutatja be a Háromszék Táncegyüttes A banda című táncszínházi produkcióját, melynek rendezője, zenei szerkesztője és koreográfusa Könczei Árpád.

Tovább »

A Figurás bérlet első előadásán a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, Hetényi-Kulcsár Klára, Ágfalvi György és Hetényi Milán volt a vendégünk. Muzsikált a Tarsoly zenekar.2014. október 16.

Tovább »

A magyar színpadi néptáncművészetben szinte „elfeledett” Kárpátalja folklórját idézi meg új koreográfiájával a Magyar Állami Népi Együttes november 16-án, vasárnap a Nemzeti Színházban. Megidézett Kárpátalja című műsorukkal a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, a Kárpátalján egymás mellett élő népek néphagyományába, dalaiba, táncaiba nyerünk betekintést a Hágókon innen és túlról.

A székházi bemutató november 21-én 19 órakor lesz.

Tovább »

Október 25-én a Mátra vidék híres tánchagyományaival ismerkedhetünk meg Almárium sorozatunk keretében. A Vidróczki Néptáncegyüttes Palócország gyöngyszemei című műsorában a táncok mellett hagyományőrző mesterek is vendégeink lesznek.

A műsorban láthatunk táncokat Ecsédről, megismerhetjük, hogy járták a nagyrédei gyertyás táncot, ami a Kárpát-medence néptáncos örökségének egyik valódi kuriózuma. De láthatunk táncokat és gyönyörű viseleteket Gyöngyöspatáról, ahol a helyi öregek a nagyobb ünnepeken még ma is hordják hagyományos öltözéküket.

Tovább »
2014. október 15.

Gyöngyszemek télre

Jó hír azoknak, akik lemaradtak őszi tanfolyamainkról és szakköreinkről: már lehet jelentkezni a januárban induló gyöngyfűző szakkörre. A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a Kárpát-medence területén élő magyarság és a velük élő népek népi ékszereit, ismerjék a hagyományos fűzési technikákat, záródási megoldásokat; és napjainkban is hordható ékszereket tudjanak készíteni.

Tovább »

Október 30-ig lehet még jelentkezni őszi bőrműves előadás-sorozatunkra, melyet ajánlunk figyelmébe minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek, azoknak, akik OKJ-s képzéseinkre jelentkeztek, azoknak, akik jelentkezését a helyek betelte miatt már nem tudtuk fogadni, azoknak, akik tavaly is jártak előadásainkra, s azokank is, akik még sosem.

Tovább »

Sobri Jóska, Patkó Bandi, Rózsa Sándor és Vidrócki Márton alakja és történetei elevenednek meg Küllős Imola, a néprajztudomány doktora előadásában, aki  a szerelmi költészet után talán a legizgalmasabb témáról, a betyárfolklórról beszél a Hagyományok Háza Baráti Körének soron következő összejövetelén, október 21-én 17 órától a Muharay Elemér teremben.

A klubesték nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »
2014. október 15.

HHBK rendkívüli közgyűlés

2014. október 21-én 17 órakor rendkívüli közgyűlés lesz a Hagyományok Házában a Muharay Elemér teremben. Amennyiben a közgyűlés ekkor határozatképtelen, ugyanezen a napon 17:15 órakor, a napirendi pontok változatlanul hagyása mellett megismételt közgyűlést tartunk, amely tekintet nélkül a megjelentek számára határozatképes.
A közgyűlés napirendi pontjai:
1.    Az alapszabály módosítása a törvényi előírásoknak megfelelően.
2.    Egyebek.

Tovább »

2014. október 10.–2015. január 11.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Kedves Olvasóink!

A Martin Médiatár 2014. október 18-án, szombaton 10:00-15:00 óra között lesz nyitva.

Várjuk Önöket szeretettel!

Tovább »

Bácskai táncok, játékok, gyönyörű viseletek, tamburamuzsika: október 16-án indul a Figurás bérlet! Közreműködik a rákospalotai Szilas Táncegyüttes (együttes vezető: Sikentáncz Szilveszter), Hetényi-Kulcsár Klára, Ágfalvi György, (Népművészet Ifjú Mesterei) és Hetényi Milán, a Magyar Állami Népi Együttes művészei. Narrátor dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársa.

Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

Tovább »

Határozott időre, előreláthatólag 2017. március 31-ig tartó időszakra keresünk gazdasági igazgató-helyettest. A pályázat benyújtásának határideje: 2014. október 27.

Tovább »
2014. október 8.

Vadrózsák és Vadvirágok

Az Angyalföldi Vadrózsa és Vadvirág Táncegyüttes nagy utazásra hívja az érdeklődőket október 18-án. HANGoLATok című előadásukon különböző vidékek, nemzetiségek és korosztályok tánc- és zenekultúrájába kaphatunk betekintést. A Hortobágyi Ivett, Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf (2014-es Fölszállott a páva szóló és páros néptánc kategóriájának győztesei) vezette együttes a Hagyományok Háza színpadán látványos koreográfiákkal, lendületes zenei összeállításokkal és sokszínű, autentikus viseletekkel várja a nézőket.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Magyar Táncművészek Szövetsége új előadás-sorozatának keretében a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszba. Október 12-én, 17 órától a XXVI. Zalai Kamaratánc Fesztiválon táncszínházi kategóriában díjat nyert alkotásokat mutatjuk be. A Fesztiválon a Magyar Állami Népi Együttes három táncosa is díjat nyert, a gálán többek között Nemes Szilvia, Ágfalvi György és ifj. Zsuráfszki Zoltán koreográfiáit is megtekinthetik az érdeklődők.

Tovább »
2014. október 7.

Egyszer volt, hol nem volt...

A Virtus Kamaraegyüttes mesejátékával folytatódik Eltáncolt mesék családi sorozatunk 2014. október 11-én, szombaton, 11 órakor.  A néptáncos elemekből építkező gyermekelőadás a mesék birodalmába repít kortól függetlenül minden nézőt, aki szereti a meséket. Az előadások időtartama 60-70 perc, a műsor utáni foglalkozások 45 percesek. Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk.

Tovább »
2014. október 6.

Játéktól a mesterségig

Október elején nyílt kiállítás a Hagyományok Háza népi játék és kismersterségek oktatója tanfolyamainak munkáiból a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A kiállításon láthatóak a szőnyegszövők, gyékény-szalma-csuhé készítők, nemezkészítők, csipkekészítők, népi bőrművesek és a kosárfonók  alkotásai. A kiállítás november 22-ig tekinthető meg keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

Tovább »
2014. október 6.

Keze nyomán aranygyöngyök

Oláh Márta gyöngyfűző népi iparművész, Népművészet Ifjú Mestere emlékkiállítása

2014. október 3. - november 22.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A hvg.hu által közzétett írás szerint a bűvös kocka feltalálója, az egyetlen Oscar-díjas filmrendezőnk és az egyetlen Nobel-díjas írónk vezeti a legismertebb magyarokat tartalmazó listát, mellettük az On the Spot készítői (Cseke Eszer – S. Takács András), Tarr Béla, Fischer Iván, Nádas Péter, Sebestyén Márta, Árvai Péter, Máté Bence és Somlai-Fischer Ádám is bekerült a TOP-10 közé. (A lista megosztott helyezéseket is tartalmaz.) A kutatást a Bridge Budapest nonprofit egyesület indította, hogy bizonyítsa: tudással és teljesítménnyel Magyarországról indulva is lehet világsikert elérni – legyen az művészeti tevékenység vagy akár globális vállalkozás.

Tovább »

Folytatódik A népmese mai élete elnevezésű sorozatunk!

2014. október 10-én, pénteken 16 órától vendégünk Raffai Judit, aki A népmese változatainak alakulása címmel tart előadást. A szabadkai népmesekutató a népmese mint folklórműfaj egyik fontos jellemzőjéről, a változatokban létezésről, annak okairól és annak következményeiről beszél.

Tovább »

Szeptember 26-án 14:30-kor került sor Halmos Béla síremlékének avatásra a Farkasréti temetőben. A szertartáson beszédet mondott Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.
A síremlékavatás után Halmos Bélát ábrázoló domborművet helyeztünk el a Hagyományok Háza aulájának falán.

A Közösségi terem ezentúl Halmos Béla nevét viseli, a Stúdió neve pedig mostantól Muharay Elemér terem lesz.

Tovább »
2014. október 1.

Közkívánatra ezen a héten még lehet Figurás bérletet váltani, utána már csak egyes előadásokra tudnak jegyet vásárolni az érdeklődők!

Bácskai ugrós, tirpák bursza, mezőkölpényi „Szép fársáng” és táncmulatság, csallóközi dőrejárás… Ebben az évadban Bácska, Nyírség, Székely Mezőség és Csallóköz zenés-táncos hagyományaival ismerkedhetnek a népi játékot, táncot, zenét, hangszereket, szép viseleteket kedvelő kisiskolások és pedagógusaik. Vendégeink lesznek a Szilas, a Margaréta és Kismargaréta Táncegyüttesek, a Tordasi Pillikék, a Pi’n’Tű Gyermek Néptáncegyüttes és a Kismegyer-Csilizke Táncegyüttes. Az előadások narrátora dr. Sándor Ildikó néprajzkutató.

Tovább »
2014. október 1.

Színháztermi bokréta

Belevetettük magunkat az évadba: színes októberi bokrétát kötöttünk színpadi műsorokból, bízva abban, hogy mindenki talál számos, szívének kedves, korához illő, vérmérsékletének megfelelő programokat. Készülünk műsorral kicsiknek és nagyoknak, kisgyerekes családoknak és iskolai csoportoknak, az autentikus, hagyományőrző előadások kedvelőinek éppúgy, mint a legújabb táncszínházi koreográfiák iránt érdeklődőknek, azoknak, akik a legprofibbakra kivíáncsiak és azoknak is, akik a leglelkesebb és legelhivatottabb amatőr együttesek iránt érdeklődnek. Várunk mindenkit októberben is!

Tovább »
2014. október 1.

Táncház – Népzene 2015

A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek. Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. Határidő: 2014. november 3.

Tovább »

2014. szeptember 30., Bendek Elek születésének évfordulója a Magyar Népmese Napja. A Hagyományok Háza ezt a napot hangulatos, felnőtteknek szóló meseesttel ünnepelte.

Mesét mondott Gregus László, Fleckenstein Anna, Bartók Ágota és Szauervein Judit.

Az est háziasszonya Dala Sára volt.

Fotó: Szilárd Katalin

Tovább »

Játéktól a mesterségig címmel kiállítás nyílik a Hagyományok Háza népi játék és kismersterségek oktatója tanfolyam előző években végzett hallgatóinka munkáiból. A kiállítás megnyitójára október 2-án 16 órakor kerül sor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, a kiállítást megnyitja Borosán Beáta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szakképzési és Felnőttképzési Osztály osztályvezetője. Minden érdeklődőt szeretettel várnuk!

Tovább »

2014. szeptember 16-21.

Fotók: Gorácz József, Pohl Péter, Szilárd Katalin, Turbéky Dénes

Tovább »
2014. szeptember 30.

Időpontváltozás!

Mesterek és tanítványok sorozatunk következő előadása, Dudás Klára és vendégeinek műsora 2014. október 15. helyett november 20-án lesz. Köszönjük megértésüket!

Tovább »
2014. szeptember 29.

Keze nyomán aranygyöngyök

Oláh Márta gyöngyfűző népi iparművész emlékkiállítása nyílik október 3-án a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. Oláh Márta a sárközi gyöngyfűzés mestere volt. Nemcsak készítője, szakértője, de szakirodalom-szerzője is volt a gyöngyfűzésnek. A kiállítás a tragikusan korán elhunyt művész munkáit, terveit, tanulmányait mutatja be. A kiállítás menyitó ünnepségére 2014. október 3-án 14 órakor kerül sor, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk! A kiállítást megnyitja Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezetője.

Tovább »

Idén első alkalommal adják át a Magyar Művészeti Akadémia által alapított Nemzet Művésze díjakat. A díjazottak népművészet kategóriában: Erdélyi Zsuzsanna, Kallós Zoltán és Sebő Ferenc. Táncművészet kategóriában Nemzet Művésze díjat kapnak többek között: Novák Ferenc és Tímár Sándor.  Az elismerést várhatóan november elején adják át. Szívből gratulálunk!

Tovább »

Átadták a Junior Prima Díjat tíz tehetséges 30 év alatti művésznek népművészet és közművelődés kategóriában pénteken, Budapesten. Az elismerést Csernók Klára népzenész, népművész, Csizmadia Anna népdalénekes, Gajdics Krisztán bőrműves, Gera Anita koreográfus, táncos, Kiss Balázs Péter, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, Kiss Balbinat Ádám hegedűművész, ifjabb Rádi László fafaragó, ifjabb Sárközi Lajos hegedűművész, Szabó Erzsébet kézműves és Tókos Attila néptáncos vehette át. A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »
2014. szeptember 26.

Segítség Pál Pista bácsinak

A tereskei dudás Pál Pista bácsi bordatörést szenvedett. Szervezete nagyon legyengült, jelenleg kórházban van. Pék Zsuzska, Agócs Gergely és Juhász Zoltán számlát nyitottak Pista bácsi számára. A gyűjtés  célja, hogy az így befolyt összegből, állandó felügyeletet, ápolót biztosíthassanak Pista bácsi mellé.

Tovább »

Október 3-ig várjuk a jelentkezéseket a Kárpát-medence táncos öröksége című 60 órás akkreditált néptánctanfolymunkra. A képzésen a hallgatók megismerhetik a négy nagy tájegység táncait, azok néprajzi hátterét, az adott terület paraszti öltözetét, a táncfolklorisztikai és a népzenei vonásait is.

Október 6-ig várjuk a magyar népi ének iránt érdeklődők jelentkezését szintén 60 órás akkreditált képzésünkre. A tanfolyamon neves népdalénekeseinktől sajátíthatják el a jelentkezők a stílusos énekléshez szükséges előadásbeli és tájegységi ismereteket.


Tovább »

Szeptember 26-án 14:30-kor kerül sor Halmos Béla síremlékének avatásra a Farkasréti temetőben. A szertartáson beszédet mond Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.
A síremlékavatás után 16:30-kor helyezzük el a Hagyományok Háza aulájának falán a Halmos Bélát ábrázoló domborművet, mely alkalomra szintén szeretettel hívunk mindenkit.

Mindkét helyszínen közös muzsikálással is szeretnénk tisztelegni Halmos Béla emléke előtt, ehhez várjuk az eseményen megjelenő zenészek csatlakozását.

Jelentkezés: molnar.katalin@hagyomanyokhaza.hu

Tovább »
2014. szeptember 22.

A héten záró kiállításaink

Három kiállításunk is ezen a héten tekinthető meg utoljára. Szeptember 26-ig látogatható a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében az Ifjú Mesterek remekei, a Népművészet Ifjú Mestere pályázat 2014. évi kiállítása, ahol többek közt az idei díjazott, Dénesi Ildikó kézműves, mézeskalács ütőfa készítő, fafaragó munkái láthatók. A Fő utca 6-ban, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban szeptember 27-ig várja látogatóit Az anyagtól a műalkotásig, Molnár Imre bőrműves iparművész kiállítása és A fák titkos szíve - Megújuló tárgyi világunk a mai lakáskultúrában című kiállítás.

Tovább »

Könyvtárunk dr. Voigt Vilmos folklorista professzor jóvoltából 215 hiánypótló, értékes és nehezen hozzáférhető mesekötettel, néprajzi szakkönyvvel gazdagodott. A könyvek nyitvatartási időnkben helyben olvashatóak. A Népmese Napjához kapcsolódva képes ajánlót készítettünk, hogy megmutathassuk a gyűjtemény legszebbjeit. Reméljük, hogy az illusztrációk, a fülszövegek, a meserészletek alapján kedvet kapnak egy kis meseolvasásra, s arra is, hogy ellátogassanak könyvtárunkba.

Tovább »

Tájékoztatjuk tisztelt látogatóinkat, hogy 2014. szeptember 23-án, kedden Médiatárunk áramszünet miatt szünetelteti szolgáltatásait.

Nyitás: 2014. szeptember 25-én, csütörtökön 11 órakor.

Köszönjük megértésüket!

Tovább »
2014. szeptember 19.

Nyílt hét a Múzeumban

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum nyílt napja a Hagyományok Háza Nyílt hetében

2014. szeptember 18.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Matyó Népművészeti Egyesület mesterkurzust rendez, elsősorban gyakorlattal rendelkező hímzők, csipkekészítők, a textiles műfajok kedvelői számára.A program célja a matyó textilkultúrához tartozó, már kevesek által ismert technikák, a rojtkötés, cipós horgolás ill. a főkötő hímzés elsajátítása. A továbbképzés 2014. október 22-26. közt lesz Mezőkövesden, a Népi Művészetek Házában.

Jelentkezési határidő: október 3.

Tovább »

Szeptember 26-án 14:30-kor Halmos Béla síremlékének avatásra kerül sor a Farkasréti temetőben. A szertartáson beszédet mond Dr. Szabó István református püspök.
A síremlékavatás után 16:30-kor a Hagyományok Háza aulájának falán elhelyezzük a Halmos Bélát ábrázoló domborművet, mely alkalomra szintén szeretettel hívunk mindenkit.

Mindkét helyszínen közös muzsikálással is szeretnénk tisztelegni Halmos Béla emléke előtt, ehhez várjuk az eseményen megjelenő zenészek csatlakozását. Amennyiben zenélne, kérjük szíves visszajelzését a molnar.katalin@hagyomanyokhaza.hu e-mail címre.

Tovább »
2014. szeptember 17.

Javában zajlik Nyílt hetünk

Nyílt hetünk második felében is változatos és értékes programokat kínálunk látogatóinknak. A csütörtöki múzeumi nyílt napon bőrműves és bútorfestő előadásokkal, kézműves-foglalkozással, tárlatvezetésekkel, pénteken intézmény-bemutatóval és elsősorban pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek szóló konferenciával, műhelybeszélgetésekkel várjuk Önöket. A napot a legkisebbeknek szóló Aprók tánca, majd Salamon Soma és mesterei koncertje zárja. Szombaton a Hagyományok Háza intézmény-bemutatója után a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat hívjuk Táncvásár című egész napos programunkra, míg a Nemzeti Vágtán mesékkel, játékokkal várjuk a nagyközönséget.

Tovább »

Október 6-ig várjuk az alapvető zenei készségekkel rendelkező, népdaléneklés iránt érdeklődők jelentkezését népiének-tanfolyamunkra.

A Népművészeti Módszertani Műhelyének akkreditált 60 órás képzése a magyar népdal stílusos énekléséhez szükséges hangképzési, előadásmódbeli és tájegységi ismeretek, illetve jártasságok megalapozását, megszilárdítását, továbbá a résztvevőknek ezek elméleti és gyakorlati módszertani megalapozottságú továbbadására való felkészítését tűzi ki célul.

Tovább »
2014. szeptember 17.

OKJ-s tanfolyami hírek

Örömmel értesítjük leendő hallgatóinkat, hogy megérkeztek OKJ-s tanfolyamaink várva várt engedélyszámai, úgyhogy biztosan elindulhatnak képzéseink az ősszel!
Akinek esetleg nem jutott volna hely tanfolyamainkon, azokat várjuk szakköreinkre nemezelni, bőrműveskedni, gyékényt szőni vagy csuhét fonni.

Tovább »

Szeptember 28-án, vasárnap a Hagyományok Házában zárja kéthetes magyarországi turnéját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.
A Vándorúton - otthonról haza című műsor az életről szól. Születés, halál és a közte eltelt idő, melyet megtöltünk tartalommal, míg keressük a helyünket térben és időben. A múlt századból indul a táncjáték, Felcsíkkal kezdve, majd a Jászság a Nyírség táncai következnek. A szilágysági táncok, a bonchidai táncrend, majd Kalotaszeg után ismét Székelyföldre érkezünk, ahol a ciklust Csík zárja - kezdi újra.

Tovább »

Találkozások, lelkes muzsika, régi és új táncházasok. Szeptember első hétvégéjén a Szentendrei skanzenben gyűltek össze a Kárpát-medence népzenészei.

A Kultúrpart stábja kint járt a helyszínen.

A videofelvételt ITT, a fényképes beszámolónkat pedig ITT tekintheti meg.

Több kép a Hagyományok Háza Facebook oldalán látható.

Tovább »

A magyar népmese napját immár tízedik alkalommal ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésének emléknapján, munkásságának tiszteletére. A Hagyományok Háza hangulatos, felnőtteknek szóló népmesemondó esttel és egy mini-kiállítással készül. A jó hangulatot volt hallgatóink biztosítják, akik közül többek már nevet szereztek maguknak, mint mesemondók.

Minden népmesét szerető felnőttet szívesen látunk!

Tovább »

A Nyílt hét keretében, szeptember 16-án 18 órától tartja a Hagyományok Háza Baráti Köre őszi első klubestjét, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A találkozón Nagy János Nándor elnökségi tag Vadászati hagyományok címmel ad elő, valamint a klubtagok beszámolnak a nyári, felvidéki kirándulásukról. A rendezvény ingyenes, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

2014. szeptember 15-19-ig a Martin Médiatárban a Hagyományok Háza Nyílt Hete alkalmából rendkívüli nyitva tartással várjuk látogatóinkat: Ezen a héten mindenki kedvezményesen, 1200 Ft-os áron iratkozhat be könyvtárunkba. Az FDK Nyílt Napján 15 órától – a könyvtári bemutatók után – lehetőség lesz adatbázisaink kipróbálására, zenehallgatásra, az FDK fotógyűjteményének böngészésére, beiratkozásra, egyéb szolgáltatásaink igénybe vételére.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Tovább »

Az Európai Zsidó Kultúra Napja alkalmából ismét megtekinthető lesz a „Békévé oldja az emlékezés” című, a Hagyományok Háza Baráti Köre által készített kiállítás, ezúttal a megújult Madách téren (Budapest, V. kerület).

Az ünnepélyes megnyitó  2014. szeptember 14. vasárnap lesz 17 órától. A kiállítást megnyitja: Dr. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere. Közreműködik Gálffi László, az Örkény Színház művésze.

A kiállítás szeptember 12-19. között látható.

Tovább »

- A népmese mai élete - előadás-sorozat: nem szükséges regisztráció, első előadás szeptember 26.

- Magyar népmese – hagyományos mesemondás: 2014. szeptember 30.

- A Kárpát-medence táncos öröksége: 2014. október 3.

- Magyar népiének-tanfolyam pedagógusoknak: október 6.

- Bőrműves előadás-sorozat: 2014. október 30.

- Szakkörök: folyamatos, elegendő számú jelentkező esetén indul a szakkör

- Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete: 2015. január 19.

Tovább »
2014. szeptember 10.

Ide nézz a Figurára!

Bácskai ugrós, tirpák bursza, mezőkölpényi „Szép fársáng” és táncmulatság, csallóközi dőrejárás…

Négy kevésbé közismert tájegység, Bácska, Nyírség, Székely Mezőség és Csallóköz zenés-táncos hagyományaival ismerkedhetnek ebben az évadban a népi játékot, táncot, zenét, hangszereket, szép viseleteket kedvelő kisiskolások és pedagógusaik. Vendégeink lesznek a Szilas Táncegyüttes Budapestről, a Margaréta és Kismargaréta Táncegyüttesek Nyíregyházáról, a Tordasi Pillikék Tordasról, a Pi’n’Tű Gyermek Néptáncegyüttes, és Kismegyer-Csilizke Táncegyüttes Felvidékről.

Az előadások narrátora dr. Sándor Ildikó néprajzkutató.

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

Tovább »

Szeretettel várjuk az érdeklődőket szeptember 17-én a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum nyílt napján. A nap folyamán betekintést nyerhetnek a nálunk folyó munkába, megismerhetik könyvtárunkat, bemutatjuk a Folklór Adatbázist. Délelőtt 11 órakor Richter Pál tart előadást Olsvai Imréről, délután 5 órakor pedig Almási István a szilágysági magyar népzenéről.

Tovább »

Ebben az évadban is folytatódik nagy sikerű Mesterek és tanítványok című sorozatunk, melynek célja megmutatni az egymástól tanuló generációkat, az idősebb és fiatalabb zenészeket, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat. Olyan neves vendégek fordultak már meg színpadunkon, mint a Berecz család, Enyedi Ági, Dóra Áron vagy Juhász Réka. Idei meghívott vendégeink a 2014-es Fölszállott a Páva vetélkedő két tehetséges versenyzője: Salamon Soma furulyás és Dudás Klára citerás. Salamon Somával és neves mestereivel, Hodorog Andrással, Juhász Zoltánnal, Salamon Ferenccel és  Éri Péterrel szeptember 19-én, a Nyílt hét keretében találkozhat a közönség.

Tovább »

Meghosszabbított jelentkezési határidővel, szeptember 16-ig lehet jelentkezni elsősorban pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek szóló nyílt napunkra szeptember 19-én, 10-17 óra közt, melynek keretében folytatódik Jó gyakorlatok konferenciasorozatunk. A nap témája: Néphagyomány - jó gyakorlatok, társadalmi hasznosulás. Célunk olyan, a néphagyományra épülő pedagógiai, közművelődési és közösségteremtő programok bemutatása, amelyek mások számára is példaképül szolgálhatnak. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Jegypénztárunk a Nyílt héten, szeptember 15-20. közt hosszabbított nyitva tartással és 25%-os kedvezménnyel várja a látogatókat (a kedvezmény a Hagyományok Háza erre az évadra szóló, saját szervezésű előadásaira vonatkozik).

szeptember 15. hétfő:               12.00 – 18.00

szeptember 16. kedd:               10.00 – 18.00

szeptember 17. szerda:            10.30 – 18.00

szeptember 18. csütörtök:        12.00 – 18.00

szeptember 19. péntek:            10.00 – 19.00

szeptember 20. szombat:         09.00 – 14.00

Tovább »

Még lehet jelentkezni immár hagyományosnak mondható Nyílt hetünk Táncvásár - Játszva táncoljunk, táncolva fejlesszünk! című programjára. A szakmai, módszertani egész napos program elsősorban a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat kívánja megszólítani. Az idei év központi témája a tehetséggondozás, illetve a néptánccal történő fejlesztés lehetőségei lesz.

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 15.

Tovább »

Az idén is harminc Prima jelöltet választott tíz kategóriában a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma minden eddiginél több, 883 jelöltből. A Prima díjazottak közé került népművészet kategóriában a Hagyományok Háza, sajtó kategóriában pedig a Fölszállott a páva, a Duna TV és a Hagyományok Háza közös műsora. A jelöltek közt szerepel a Páva díjas Jászság Népi Együttes és Sárosi Bálint tanár úr, Széchenyi-díjas magyar népzenekutató, a zenetudományok akadémiai doktora. Szívből gratulálunk nekik!

A most kiválasztott Prima díjazottak közül kerülnek majd kiválasztásra a Prima Primissima díjak nyertesei. Akkor, a december 5-i gálán jelentik majd be a közönségdíjas nyertest is, akire szeptember 30-tól SMS-ben lehet szavazni.

Tovább »

Szeptember 12-én kéthetes magyarországi turnéra indul a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Vádorúton – otthonról haza című műsorával. A turné záró előadásaira szeptember 28-án, vasárnap a Hagyományok Házában kerül sor három, majd este hét órakor.

A Szűcs Gábor koreográfus, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője rendezte produkció által Felcsík, Jászság, Nyírség, Szilágyság, Kalotaszeg, Bonchida, Mezőkölpény, Vajdaszentivány táncaiból kaphatnak ízelítőt a nézők.

Tovább »

„A népmese mai élete” című előadás- és beszélgetéssorozatunk első, őszi alkalma szeptember 26-án pénteken 16 órától lesz. Vendégünk Hermann Zoltán, aki A mese "medialitása" - szóbeliség, írásbeliség, második szóbeliség címmel tart előadást a népköltészet és irodalom kapcsolatának, egymásra hatásának történeti–elméleti kérdéseiről.

Tovább »

Szeptember 15-ig várjuk a regisztrációkat Nyílt hetünk múzeumi nyílt napjának programjaira. Múzeumi napunk idén a népi bőrművesség köré épül, így hagyományos, nagy sikerű tárlatvezetéseink és raktárbejárásunk mellett ezúttal a bőrművesség egykori és mai helyze­téről szóló előadásokkal, bőrműves-bemutatóval és kézműves-foglalko­zással várjuk szeretettel az érdeklődőket.

Tovább »
2014. szeptember 3.

Újra nyit a Martin Médiatár

Szeptember 8-án újra nyit a Hagyományok Háza Médiatára.
Várjuk jelenlegi és leendő olvasóinkat a megszokott nyitvatartási időben:
hétfő: 11-17
kedd: 10-16
csütörtök: 11-18
péntek: 10-15

Tovább »

Szeptember 6-án, szombaton kerül megrendezésre az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója a Szentendrei Skanzenben. A tíz portán folyamatosan szóló népzene mellett családi programokkal (kézműves-foglalkozások, játék és tánctanítás, mesemondás, énektanítás és hangszerbemutató), koncertekkel, vásártérrel, hangszerkészítők bemutatójával és jobbnál jobb borokkal várjuk az érdeklődőket.
A találkozót az este 19 órakor kezdődő, a találkozón részt vevő zenészek, zenekarok gálaműsora zárja.

Tovább »

A „Forgószél és Garabonciás” országos hon- és népismereti levelezőverseny 2014/15. tanévi megmérettetésére szeretettel várjuk azoknak az iskolásoknak a jelentkezését, akik izgalmas, szórakoztató feladatok megoldásán keresztül szívesen elmélyítenék hon- és népismeretbéli tudásukat, illetve szívesen megismerkednének a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával. Az idei tanév kiemelt témája a népi gyógyászat.

Jelentkezési határidő: szeptember 26.

Tovább »

Folytatódik nagy sikerű bőrműves előadás-sorozatunk. Ajánljuk figyelmébe minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek, azoknak, akik OKJ-s képzéseinkre jelentkeztek, azoknak, akik jelentkezését a helyek betelte miatt már nem tudtuk fogadni, azoknak, akik tavaly is jártak előadásainkra, s azokank is, akik még sosem.

Jelentkezési határidő: október 30.

Tovább »

Szeptember 12-től péntek délutánonként ismét várjuk régi és új kis barátainkat és szüleiket gyermektáncházunkba. Az Aprók táncában néptánc mellett népdalokkal, kézműveskedéssel, hangszerbemutatóval, az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival ismerkedhetnek a legkisebbek.

Tovább »

A Hagyományok Háza a Magyar Holokauszt Emlékév szellemében tíz alkalmas koncertsorozatot hirdet. A Fonóban szeptembertől kéthetente egy-egy olyan zenekar lesz a vendégünk, akiknek munkásságában jelen van a zsidó és cigány népzenei hagyomány. A sorozat nyitókoncertje szeptember 10-én lesz, fellépnek: Técsői Banda (Técső, Kárpátalja) és Mihai Emil (Buza, Mezőség).

Tovább »

Szeptember 10-ig lehet jelentkezni Jó gyakorlatok konferenciasoroztunk második konferenciájára, ami a Nyílt hét keretében, szeptember 19-én, 10-17 óra közt kerül megrendezésre a Hagyományok Házában.

Címe: Néphagyomány - jó gyakorlatok, társadalmi hasznosulás.

Célunk olyan, a néphagyományra épülő pedagógiai, közművelődési és közösségteremtő programok bemutatása, amelyek mások számára is példaképül szolgálhatnak.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Immár negyedik alkalommal hirdetjük meg bemu­tatkozó hetünket, ahol egy hétbe sűrítve adunk ízelítőt az év 365 napján folyó munkánkból. Tematikus napokon mutatkoznak be a ház részlegei, lesz többek között jelmezraktár-bejárás, nyílt próba,  múzeumi tárlatvezetés, kézműves-foglalkozás, gyerekprogram, bőrműves-bemutató, jegyeink 25 százalékos kedvezménnyel vásárolhatóak meg. Szokásos programjaink mellett most is készülünk egyedi progra­mokkal, érdekességekkel, újdonságokkal.  Az idei nyílt héten például egy kicsit mindenki „államissá” válhat, hiszen az Magyar Állami Népi Együttes egy-egy jel­mezébe, viseletébe öltözve készülhet róla kép a vi­lágot jelentő deszkákon. A Corvin téren kívül programjaikkal (kézműves-foglalkozásokkal, népzenei, táncos produkciókkal, táncházzal) találkozhanak a Nemzeti Vágtán is.

Tovább »

OKJ-s képzéseink akkreditációs engedélyezési eljárásának elhúzódása miatt azokra a képzéseinkre, amik még nem teltek be, továbbra is lehet jelentkezni. Nemezkészítő tanfolyamunkra már sajnos nem tudunk több jelentkezőt fogadni.

Jelentkezni a jelentkezési lap visszaküldésével, illetve a 3 000 Ft-os beiratkozási díj befizetésével lehet. Azoknak, akik szívesen betekintenének több szakma rejtelmeibe is, mielőtt egy több féléves képzésre adják a fejüket, azoknak ajánljuk szakköreinket, ahol egy-egy mesterség alapjaiba vezetjük be az ez iránt érdeklődő felnőtteket.

Jelentkezési határidő: szeptember 15.

Tovább »
2014. augusztus 26.

Irány a Skanzen!

I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója szeptember 6-án a szentendrei Skanzenben!
A tíz portán folyamatosan szóló népzene mellett családi programokkal (kézműves-foglalkozások, játék és tánctanítás, mesemondás, énektanítás és hangszerbemutató), koncertekkel, vásártérrel, hangszerkészítők bemutatójával és jobbnál jobb borokkal várjuk az érdeklődőket.
A találkozót az este 19 órakor kezdődő, a találkozón részt vevő zenészek, zenekarok gálaműsora zárja.

Tovább »
2014. augusztus 25.

Aktuális állásajánlataink

Szeptember 22-i határidővel gazdasági ügyintézőt, szeptember 25-i határidővel pénzügyi ügyintézőt (pályázatkezelőt) keres a Hagyományok Háza Gazdasági Igazgatósága.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület tagjai mostantól - számos egyéb kedvezmény mellett - 25%-os kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a Hagyományok Háza saját szervezésű előadásaira.

Tovább »
2014. augusztus 21.

Figurás bérlet az új évadban

Figurás bérletünk új évadában Bácska, Nyírség, Mezőkölpény és Csallóköz tájaira kalauzoljuk 6–10 éves nézőinket a Szilas Táncegyüttes, a Tordasi Pillikék, a nyíregyházi Vásárhelyi László AMI és a csallóközi Pi'n'Tű és Kismegyer-Csilizke gyerekcsoportok valamint dr. Sándor Ildikó néprajzkutató segítségével. Megismerkedünk a fenti kistájak gazdag zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, viseletével, gyermekjátékaival. Szokásunkhoz híven a közönség aktív részvételére is számítunk.
Bérletünket elsősorban iskolai csoportoknak ajánljuk, illetve minden, néphagyományok iránt fogékony 6-10 éves gyereknek és hozzátartozóinak.

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

Tovább »

Azon népzenészek kedvéért, akik szeretnének jelentkezni, de eddig nem tették meg,  meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója szakmai programjára. Regisztrációkat augusztus 29-ig, illetve a helyek beteltéig tudunk elfogadni. A helyek betelte után, illetve regisztráció hiányában sajnos még fizetség ellenében sem áll módunkban szállást és ellátást biztosítani.

Tovább »

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett Jó gyakorlatok konferenciasorozat nyitókonferenciája, melyen magyar előadók mellett norvég, török és német vendég-szervezetek a kézműves néphagyományok átörökítésére vonatkozó jó gyakorlatait is megismerhették a résztvevők. A konferencia mind szakmailag, mind hosszú távú szakmai kapcsolatok tekintetében gyümölcsözőnek mondható.

A konferencián elhangzott előadások anyaga honlapunkon olvasható.

Tovább »

2014. augusztus 15.-szeptember 26.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

2014. augusztus 18.

Fotó: Hont Angéla

Tovább »

Bensőséges ünnepség keretében avatták fel a Halmos Béla építészmérnök és fia, dr. Halmos Béla Széchenyi- és Magyar Örökség díjas népzenekutató, előadóművész tiszteletére állított emléktáblákat vasárnap délután. A gyulai önkormányzat által állított emléktáblák tanúsága szerint az apa, a hazai urbanisztika kiemelkedő kutatója, a gyulai műemlékvédelem egyik kezdeményezője 1948–1961 között, míg fia, az UNESCO szellemi-kulturális örökséglistájára felvett táncházmozgalom egyik alapítója, a város díszpolgára 1948-tól 1965-ig élt az Ecsedi utca 14. szám alatti családi házban.

Tovább »

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat - többek között a Népművészet Ifjú Mestere díjakat - adott át augusztus 20-a alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn, a Pesti Vigadóban.

A kitüntetetteket méltatva Balog Zoltán hangsúlyozta: ők Magyarország "hozzáadott értéke", hozzátette, vannak történelmi példaképek, de akadnak példaképek a mindennapi életben is, ilyenek a kitüntetettek is. Népművészet Ifjú Mestere díjban részesült többek között Ágfalvi György és Hetényi-Kulcsár Klára, a Magyar Állami Népi Együttes két táncművésze is. A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »

Augusztus 18-ig várjuk népzenészek, hazai és határon túli magyar és nemzetiségi zenekarok, szóló hangszeresek és énekesek jelentkezését az I. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójára, amely szeptember 5-6. között kerül megrendezésre Szentendrén. Szeptember 5-én szakmai napot tartunk regisztrált táncházzenészeknek, ahol mesterkurzusok mellett moderált beszélgetések lesznek aktuális kérdésekről, létező jó gyakorlatokról. És persze sok-sok zenélés, kötetlen beszélgetések, közös főzés és vigadalom...

Szeptember 6-án pedig a szentendrei Néprajzi Múzeumban a nagyközönség számára is nyitott, egész napos programmal várjuk a népzene kedvelőit.

Tovább »

A Hagyományok Háza  tevékenységét bemutató mesterségbemutatók, játszóházak és kiadványok mellett a Mesterségek Ünnepén  látható a Hagyományok Háza és az ózdi  Bükika Alapítvány szakmai együttműködésével  a Nyiss ajtót a Barkóságra címmel  létrejött program során elkészült helyi termék kollekció is. Ezek az alkotások  az elfelejtett, de újra megtalált barkó hímzések, szőttesek, viseletek, festett bútorok mintakincséből készült mai, használható helyi termékek, melyeket a helyi fiatalok készítették a program során.

Tovább »

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmával átadta az idei Népművészet Mestere díjakat. Az állami kitüntetéssel a népművészek valamely alkotását, vagy életművét ismerik el saját alkotóközösségükön belül, a környezetükre hatást gyakorló, mintaadó, jelentős hagyomány-átörökítő és értékmentő tevékenységükért.

A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Tovább »

Az idei Mesterségek Ünnepén, amelyet  2014. augusztus 16. és 20. között XXVIII. alkalommal rendeznek meg a Budai várban, az érdeklődők több helyszínen is találkozhatnak a Hagyományok Háza programjaival. 17-én a Palota Színpadon a Népművészet Mestere díjátadó ünnepségével, a Fölszállott a Páva díjazottjainak műsorával és Páva Gálával várjuk az érdeklődőket, 18-án nemzetközi szakmai konferenciát tartunk a Széchényi Könyvtár Dísztermében, a négy nap során pedig mesterségbemutatóink, játszóház és kiadványvásárunk színesíti a Mesterségek Ünnepe kínálatát.

Tovább »

Szeptember 8-ig lehet jelentkezni  60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzésünkre, amelyet olyan pedagógusoknak ajánlunk, akik szeretnének megismerkedni a néptánc alapjaival, a népi játékok rendszerezésével és típusaival, átadásuk módszertanával, és tudásukat alkalmazni szeretnék az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon.

Tovább »
2014. augusztus 13.

Őszi programfüzet

Megjelent őszi programfüzetünk!

Részletek a Nyílt hétről, a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójáról, a Magyar Állami Népi Együttes legújabb bemutatójáról, színpadi műsorainkról, sorozatainkról, ősszel nyíló kiállításainkról, előadás-sorozatainkról és általában minden jóról, ami a Házban, az Intézményben zajlik.

Szemezgessenek kedvükre!

Tovább »

„Néphagyomány - jó gyakorlatok, társadalmi hasznosulás” címmel a nyílt hét keretében idén is tartunk nyílt napot pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek. Évenként egy-egy kiemelt témában a néphagyomány mai közvetítésének lehetőségeit mutatjuk be. 2014 szeptember 19-én a „Jó gyakorlatok” mutatkoznak be. Célunk olyan, a néphagyományra épülő pedagógiai, közművelődési és közösségteremtő programok bemutatása, amelyek mások számára is példaképül szolgálhatnak.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési hatáisdő: szeptember 10.

Tovább »
2014. augusztus 12.

Webáruházi rendelések

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy az augusztus 20-a után leadott webáruházas rendeléseket szabadság miatt csak szeptember 4. után áll módunkban feldolgozni.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Logótervezési pályázatunk új beküldési határideje:

2014. augusztus 11. 12 óra