Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Április 17-én lezárult a jelentkezés a Fölszállott a páva 2016-os évadára. Összesen 380 regisztráció érkezett Magyarországról, Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról. A szakmai zsűri április 21-én és 22-én dönt arról, hogy kik kerülnek majd be a májusban és júniusban zajló területi válogatókra. Sok sikert és eredményes felkészülést kívánunk minden jelentkezőnek!
Tovább »
2016. április 21.

Szakmai napok a zsűrizésről

Kézműveseknek szóló szakmai napok sorozatunk 2016. április 22-i megbeszélésének témája a szőttes munkák, április 25-én pedig a viselet és modern öltözékek, valamint a textil kiegészítők zsűrizési szempontjai lesz. A délutáni konzultáción a mesterek által felvetett kérdésekre is válaszokat keresünk. Szeretettel várjuk Önöket 14 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Részvételi szándékukat itt jelezhetik:

kazsimer.d.fruzsina@gmail.com

(+36 1) 201 8734

Tovább »

2016. április 20-án 16 órakor szeretettel várjuk a népi hangszerek és kutatásuk iránt érdeklődőket Hankóczi Gyula előadására a Népismei Tudománytár sorozat keretében. Közreműködik: Salamon Soma (hosszúfurugla) és ifj. Szerényi Béla (tekerő).

 

Tovább »

A Nyitott Műhely a kézművességet több aspektusból is szeretné bemutatni, körbejárni. Mógáné Sebők Erzsébet a Kézzelfogható Alapítvány elnökének, gyógypedagógus és fazekas szakoktatónak április 28-i előadása során közelebb kerülhetünk a látássérültekhez, megtudhatjuk, hogyan működik a Vakok Speciális Szakiskolája, és azt, hogy tanulóik hogyan dolgoznak művészként, kézművesként. Vendégeink a Vakok Speciális Szakiskolája – Rozsos Nikoletta (szövő), Tóth Milán (szövő), Pincés András (kosárfonó), Tóth Bálint (kosárfonó) –, akik mesterségbemutatóval készülnek.

Az alkalom ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Április 20-án dr. Babulka Péter etnobotanikus előadásával várja a Nyitott Műhely a népi gyógyászat és gyógynövényismeret iránt érdeklődőket. „Az utóbbi néhány évtizedben a népi növényismereti és a népgyógyászati (népi orvoslási, etnomedicina) kutatások iránt egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható. Ennek egyik oka az, hogy a különböző népek gyógyítással és a gyógyításhoz használt természetes anyagok használatával kapcsolatos ismereteinek összegyűjtése, dokumentálása, értékelése és hasznosítása egyaránt sürgetővé vált."

Tovább »
2016. április 13.

Önkéntesnek lenni menő!

Április 20-ig várjuk önkéntes zenészek és táncosok jelentkezését a Táncház Napjára. A Táncház Napja azért jött létre, hogy megmutassuk a táncházmozgalom értékeit a külvilágnak. A mozgalmat és annak tagjait: akik napról napra átadják, akik estéről estére éltetik, akik hétről hétre dokumentálják, akik évről évre őrzik hagyományainkat. Tegyetek ti is azért, hogy egyre többen legyünk! Hívunk és várunk minden lelkes jelentkezőt, aki tánctanítással, muzsikálással tevékenyen részt szeretne venni a Táncház Napja központi rendezvényén a Liszt Ferenc téren, 2016. május 7-én!

Tovább »

Kézműveseknek szóló szakmai napok sorozatunk 2016. április 18-i megbeszélésének témája a hímzett munkák, április 22-én pedig a szőttes munkák, április 25-én pedig a viselet és modern öltözékek, valamint a  textil kiegészítők zsűrizési szempontjai lesz. A délutáni konzultáción a mesterek által felvetett kérdésekre is válaszokat keresünk. Szeretettel várjuk Önöket 14 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Tovább »

A vetélkedő szervezői szeretnék, ha a 2016-ra ismét gyermekek számára meghirdetett Fölszállott a páva televíziós versengés mind több fiatal tehetség részvételével zajlana. Ezért a jelentkezési határidőt 1 héttel MEGHOSSZABBÍTJUK, 2016. április 17. éjfélig. Biztatjuk mindazokat, akik tervezik a részvételt, várjuk a néptánc, népzene területén jeleskedő általános iskolás énekes, hangszeres és táncos szólisták, együttesek jelentkezését!

Tovább »

Aki januárban lemaradt, most még jelentkezhet a Nyitott Műhely tavaszi babavarró tanfolyamára. A négyalkalmas sorozat egy rongybaba elkészítése, ruháinak megvarrása által vezeti be a résztvevőket az alkotás gyönyörű világába.
A tanfolyam alkalmai: 2016. április 9., 16., 23. és 30.

Április 13-án Bozsik Lidia Palócleves című, ételkóstolóval egybekötött előadása várja az érdeklődőket. Ajánljuk mindenkinek, aki érdeklődik a palóc ételek és Mikszáth világa iránt, aki felfrissítené receptgyűjteményét és mindenkinek, aki éhes.

Tovább »

Április 14-én 16 órakor nyílik a Beaded jEUwelry -  a Gyöngyszemtől az ékszerig című nemzetközi népiékszer-kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. A nemzetközi kiállításon bolgár, román, horvát és magyar tradicionális ékszerek és ezek feldolgozott változatai is láthatók lesznek.

Tovább »

Közlemény

A „Fölszállott a páva 2016” versenykiírást  az alábbiak szerint módosítjuk: a táncegyüttesek esetében is lehetővé tesszük a megadott életkori határoktól való eltérést a jelentkező csoport létszámának 20%-áig, legfeljebb 2000. január 1. után született személyekkel.

A változással azt kívánjuk elősegíteni, hogy a kisebb települések vegyes életkorú együttesei is kedvet kapjanak a részvételre.

Budapest, 2016. április 5.

Hagyományok Háza – MTVA – Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület

Tovább »
2016. április 5.

Elhunyt Halmos István

Halmos István 2016. április 4-én, 87. életévében, hosszúra nyúlt, küzdelmes hónapok után távozott erről a világról. Az Óbudai Temetőben a hagyományos zsidó szertartást dr. Verő Tamás főrabbi és Nógrádi Gergely kántor vezeti. Népzenész ismerősei, barátai, kollégái muzsikával köszönnek el tőle.
Helyszín: Budapest, 3. kerület, Külső Bécsi út 369.
Időpont: 2016. április 8., péntek 12 óra.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes zenekarának tagjait évtizedek óta tartó barátság fűzi Ferenczi Györgyhöz és zenésztársaihoz. A találkozás mindig hatalmas örömmuzsikába torkollik. Április 8-án a közönség is részese lehet ennek a katartikus élménynek. A koncert gyönyörű példája lesz annak a hagyománynak is, ahol a két zenei stílus saját hitelességét megőrizve hat egymásra, tiszteli és építkezik belőle. Ferenczi György saját világát formálja meg zenészbarátai segítségével, mely muzsikának egyik legfontosabb eleme a népzene és a cigányzene.

Tovább »

Ismerjük meg közelebbről a Bánságot 2016. április 9-én a Magyarság Házában, a „Rejtőzködő Kárpát-medence” sorozat következő eseményén! A színes program -  amelyet a rendező a Bánsági Közösségért Egyesülettel közösen szervez - konferenciával, filmvetítéssel, kiállítással,  könyvbemutatóval  és művészeti esttel mutatja be a régiót.

Tovább »
2016. március 30.

„Emléket hagyni…”

Magyarországon, a nyugati és déli végeken még él egy olyan hagyományos kultúra, amely eredetében a Balkánra, mai állapotában a Kárpát-medencére mutat. A baranyai és Dráva menti horvátok 300 éve érkeztek az új hazába. Hagyományaikat, katolikus hitüket mindvégig megtartották. A hűvös tisztaszobákban, a nagymamák fennhatósága alatt még állnak szekrények, amelyek egy nép, egy-egy népcsoport történetét őrzik. Szőttesek, viseletek, amelyeket az utódoknak őriztek meg. Van olyan, ami egy évig készült. Akkoriban, amikor esténként nem a képernyők, hanem a tízes petróleumlámpák világítottak. Kinyílnak az ütött-kopott falusi ajtók, vendégségbe érkezünk. Isten hozott, kedves vendég! Dobro dosli!

Tovább »

Tárt kapukkal vár mindenkit a Nyitott Műhely április 2-án, a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák III. Országos Hétvégéjén. A Húsvét utáni hétvégén a Fehérvasárnapi népszokásokat elevenítjük fel: megismerkedhetnek a mátkálás, komálás szokásával, komatálakat készíthetnek, de lesz kalács- és tubukasütés, kosárfonás és hímzés is. Április 6-án délután fél négytől az úri hímzésről beszél részletekbe menően dr. Pap Zoltánné Szalay Emőke, várunk szeretettel mindenkit, aki a hímzés szerelmese! A gyermekeknek szánt négyalkalmas babavarró tanfolyam első foglalkozása április 9-én lesz. Kézműves programjainkra a lelkesedésen kívül semmit nem kell magukkal hozni, mindent mi biztosítunk.

Tovább »

Április 1-jén köszönti a Hagyományok Háza a 90 éves Kallós Zoltánt, a 85 éves Novák Ferenc Tatát és a 75 éves Papp Imrét. Az ünnepi műsor első felében a Bákó környéki moldvai csángó magyar falvak archaikus kultúrájából láthatunk életképeket a klézsei, somoskai, forrófalvi, bogdánfalvi és külsőrekecsini csángó asszonyok, leányok és férfiak hiteles előadásában. A második félidőben Papp Imre, Péterbencze Anikó és a jászsági műhely három évtizedes Kárpát-medencei néprajzi gyűjtőmunkájának élményeit eleveníti fel.

Tovább »

Kézműveseknek szóló szakmai napok sorozatunk 2016. április 6-i megbeszélésére a fával foglalkozó szakembereket hívjuk: fafaragás; faragott fa, csont, szaru; festett faragott bútor; naiv szobor; építmények és köztéri alkotások fából; népi játék fából. Szeretettel várjuk Önöket a délutáni konzultációra 14 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a kazsimer.d.fruzsina@gmail.com címen lehet.

Tovább »

A Hagyományok Háza tehetséggondozó zenei kurzust hirdetett a népies műzene (magyar nóta, cigányzene) iránt érdeklődő fiatal (15-25 év közötti) zenészeknek. Az 5 alkalomból és egy záró koncertből álló kurzuson a Magyar Állami Népi Együttes művészei oktattak.

Tovább »
2016. március 29.

Ifjú virtuózok koncertje

Szeretettel várunk minden érdeklődőt április 16-án 19 órára színháztermünkbe, a Hagyományok Háza  cigányzenei tehetséggondozó műhelyfoglalkozásainak „Messze van a nyíregyházi kaszárnya…” című zárókoncertjére.

A Hagyományok Háza tehetséggondozó zenei kurzust hirdetett a népies műzene (magyar nóta, cigányzene) iránt érdeklődő fiatal zenészeknek. Az 5 alkalomból álló kurzuson a Magyar Állami Népi Együttes művészei oktattak. A koncerten közreműködnek a kurzus résztvevői és tanáraik.

A rendezvény ingyenes.

Tovább »

Vasárnapig lehet még megtekinteni a tavalyi év legszebb kézműves alkotásait a Néprajzi Múzeumban. Lelket emelő húsvéti program, de csodaszép hímes tojás mintákat is lehet lesni.

Kedvcsinálónak néhány bejegyzés a kiállítás vendégkönyvéből:

„Szavakat nem találok a dicséretre, olyan magas szintű, gyönyörű munkák vannak kiállítva!!! Gratulálok a készítőknek és a kiállítóknak a szervezésért!”

„Ma 250 km-t utaztam „csak” ezért az élményért, de bearanyozta a napom.”

„Szépség, csoda, lelket nyugtató rezgések. Szerencsés vagyok, hogy mindezt láthattam és érezhettem. Köszönet és hála a kiállításért!”

Tovább »

A kötettel Novák Ferenc Tata 85. születésnapján szeretnénk tisztelegni hatalmas életműve előtt, ennek egy kevésbé ismert területét állítva a reflektorfénybe: Tata elméleti (verbális) megnyilatkozásait. A kifejezetten tudományos igénnyel írt tanulmányai – függetlenül attól, hogy mikor íródtak – mindmáig tanulságosak, napjainkban is érvényesek. A könyvben helyet kaptak még az általa adott jelentősebb interjúk, különféle kritikák, megnyitó beszédek, levelek, illetve egyéb fontos dokumentumok.

Amint Tata a könyv előszavában írja: „A fiatalabb olvasók tekintsék a kötetet a tánccal együtt sokáig élt öreg kolléga üzenetének a XX. századból. Gondolom, sok írás szolgálhat tanulságul, hogyan éltünk, hogyan harcoltunk ebben a sok átalakulással terhes időszakban.”

Könyvbemutató és dedikálás a Táncháztalálkozón lesz április 2-án 16 órától a Vásárhelyi László teremben.

Tovább »

A hagyományteremtés szándékával rendezi meg már másodízben a Hagyományok Háza és a Nemzeti Táncszínház költészetnapi ünnepi előadását április 11-én. A műsor szellemiségét az ebben az évben kilencvenéves Kallós Zoltán erdélyi népzenekutató sok évtizedes gyűjtőmunkája eredményeképpen kiadásra került Balladák könyve jeleníti meg. Az előadás a „táncba rajzolt mozdulat”, az énekelve mondott balladák megidézése mellett tovább nyitja a horizontot és nagyvonalúan idéz az orális népművészet rokon területeitől: a népdalok, népmesék, a historikus énekek világából is. Nagy László költőnk szavait magunkra formálva, hisz az előadás nem csak versben, zenében, dalban, de táncban „bujkáló” is egyben.

Tovább »
2016. március 23.

Idén is Táncház Napja!

A Táncház Napja egy egynapos rendezvény, melynek célja, hogy megmutassuk ország-világnak a 40 éves, UNESCO által is elismert táncházmozgalmat. A mozgalmat és annak tagjait: akik napról napra átadják, akik estéről estére éltetik, akik hétről hétre dokumentálják, akik évről évre őrzik hagyományainkat. Április 11-ig várjuk azon lelkes önkéntesek jelentkezését, akik tánctanítással, muzsikálással, kézműves-foglalkozással, népdaltanítással, meséléssel tevékenyen részt szeretnének venni az eseményen Budapesten, a Liszt Ferenc téren, illetve azok jelentkezését, akik vidéken, vagy határainkon kívül is szívesen csatlakoznának saját rendezvénnyel a programhoz.

Tovább »
2016. március 23.

Ismét fölszáll a páva

Az MTVA és a Hagyományok Háza negyedszerre hirdeti meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt. A 2016-os évadban ismét a gyerekeké lesz a főszerep a Duna televízión ősszel adásba kerülő műsorban, ahová 6-14 éves korú tehetségek jelentkezését várják. Énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták, zenekarok és hangszeregyüttesek, táncos szólisták és táncospárok valamint néptáncegyüttesek kategóriákban várják a jelentkezéseket április 10-ig.

Tovább »

Március 30-án ismét megszólal Halmos Béla hegedűje, s habár nem Béla bácsi fogja megszólaltatni, hisszük, hogy olyasvalaki, aki technikailag is és Halmos Béla szellemisége tekintetében is méltó utódja. Lipták Dániel a tavalyi Táncház Napján nyerte el a Halmos Béla vándor-díjat. A vándordíj Márkus Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül. A koncerten zenészbarátaival Kárpát-medencei zenei barangolásra hívja a hallgatóságot. Bukovinától Bogyiszlóig csendülnek fel dallamok.

Tovább »

Március 24-én 15 órától tojásfestéssel készülünk az ünnepre Csákányi Zoltán népi iparművész segítségével, április 2-án pedig a húsvéti ünnepkör zárónapjához kapcsolódó népszokással, a mátkálással, illetve komálással ismerkedhetnek meg a Nyitott Műhelybe látogatók. Népi játszóházunkban kalácsot, tubukát készíthetünk, megtudhatjuk mi került a komatálba. Nagyszerű alkalom barátnőinkkel felkerekedni, és a Nyitott Műhelybe ellátogatni, ahol egy kellemes kézműves délelőttöt tölthetünk el együtt. Az ünnepek elmúltával ismét beköszöntenek a szorgos hétköznapok: mi varrótanfolyammal várjuk a tüsténkedni vágyókat.

Tovább »

Élőzenével kísért élményközpontú komplex óvodai foglalkozással, illetve annak módszertani tudnivalóival várja Tálas Ágnes április 9-10-én az óvodapedagógusokat, gyerektáncházat tartókat, gyermekcsoportok vezetőit és minden érdeklődőt Útravaló tanfolyamunkon. Alkalmi résztvevőknek 10 000 Ft a részvételi díj (fejenként a két napra).

Tovább »
2016. március 22.

Lélek-hang: Miért énekelek?

Lélek-hang: Miért énekelek? címmel Szalóki Ági, Artisjus-díjas és többszörös Fonogram díjas magyar énekesnő, előadóművész, dalszerző mesél pályájáról, szakmai tapasztalatairól, az énekléshez és népzenéhez fűződő viszonyáról a Hagyományok Háza Baráti Köre április 12-i klubestjén. Szeretettel várunk mindenkit délután hat órától. Az esték nyitottak, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Juhász Katalin „Aranyos víz, tiszta víz - húsvéti tisztító rítusok a néphagyományban” című március 22-i előadása betegség miatt elmarad. Elnézésüket kérjük az okozott kellemetlenségekért!

Tovább »

Folytatódik előadás-sorozatunk, melynek célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel. A március 31-i előadás arra keresi a választ, hogyan vehetjük segítségül a népi tudást várandósság, vajúdás, szülés, gyermekágy normális és rendellenes eseteiben, anya-, újszülött-, csecsemőgondozás, meddőség terén. Ezért az előadásért, tanulmányért 2003-ban Magyarországon Országos Szülésznői Konferencián különdíjat kapott az előadó. Bernád Ilona, gyakorló természetgyógyász, bába Erdélyben, a Kis-Küküllő mentén, Makfalván nőtt fel.

Tovább »

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat és vásárlóinkat, hogy könyvtárunk és jegypénztárunk nagypénteken, 2016. március 25-én zárva tart. Március 29-től a megszokott rend szerint várjuk a Önöket.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »
2016. március 17.

Mizli, gürtli, tilángli

Rábaközi női öltözetek, kiegészítők és fejviseletek bemutatója a Nyitott Műhelyben

2016. március 7.

Fotó: Dóra Fruzsina

Tovább »

A Fölszállott a páva 2016-ra a regisztráció hamarosan indul. Addig is, kérjük, tanulmányozzák a versenykiírást.

Tovább »

A Hagyományok Háza Napok elnevezésű programsorozat első határon túli állomása Kolozsvár volt, idén eljöttünk Komáromba, április 8-10. közt pedig Sepsiszentgyörgyre készülünk. Az a célunk, hogy a különféle néphagyományokkal kapcsolatos képzéseinket és további műsorainkat elvigyük olyan helyekre, ahol ritkán adódik lehetőség az efféle szakmai-módszertani napon való részvételre. Célközösségünk elsősorban a néphagyományok bármely elemét – például népi játékot, éneket, népzenét – az iskolákban és az óvodákban alkalmazó pedagógusok, közművelődési szakemberek, néptáncosok és népzenészek. Felkészült szakembereink az előadások és gyakorlati módszertani bemutatók során nekik abban segítenek, hogy a jövőben jobban tudják majd átadni ismereteiket tanítványaiknak.

Tovább »

Március 18-án zenei csemegével várjuk azokat, akiket a népzene mellett a komolyzene is lenyűgöz.

Az este azért is különleges, mert Barnabás nagyon ritkán lép fel a családjával együtt, 18-án pedig mindannyian szerepelni fognak. A lánya énekel, a fia hegedül, a felesége szintén hegedül, ráadásul a tőle megszokottól eltérő klasszikus dallamok helyett népzenét fog játszani. A feleségem, Pálné Czébely Beáta pedig Bartókot zongorázik Barnabással. Klasszikus zenét, cigányzenét és népzenét hallhat majd a közönség, ezeket különböző formációkban - árulta el Pál István Szalonna, az este zenei rendezője.

Tovább »

Előadás-sorozat indul népi gyógyászatról a Hagyományok Házában, melynek a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye ad helyet. Az előadás-sorozat célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel. A felkért előadók a terület legjelesebb képviselői, a hagyományos orvoslás gyógymódjaival, a gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának és a növényi szerek elkészítésének lehetőségeivel, a gyakoribb betegségek gyógynövényekkel, növényi szerekkel történő megelőzésének és kezelésének lehetőségéivel ismertetik meg a látogatókat. Az előadás-sorozat első alkalmára 2016. március 17-én, csütörtökön, 5 órakor kerül sor.

Tovább »
2016. március 16.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Szívből gratulálunk BUDAI ILONA népdalénekesnek és IFJ. CSOÓRI SÁNDOR Liszt Ferenc-díjas népzenésznek a Kossuth-díjhoz, PAKSA KATALIN népzenekutatónak a Széchenyi-díjhoz, FARKAS ZOLTÁN "BATYU", Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfusnak a Magyar Érdemrend Lovagkereszthez, VAVRINECZ ANDRÁS, népzenész, népzenetanár, népzenekutató, a Hagyományok Háza zenei könyvtárosának és PÉTER LÁSZLÓ, néptáncművész, koreográfusnak a Magyar Arany Érdemkereszthez, RAB EDINA, táncművésznek a Magyar Bronz Érdemkereszthez és NÉMETH KATALIN, a Nemzeti Táncszínház vezető művészeti menedzserének a Magyar Arany Érdemkereszthez.

Tovább »

Művészeti díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából március 11-én a Pesti Vigadóban. Kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült Herczku Ágnes, a Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes előadóművésze. A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át Erdélyi Tibor, Erkel Ferenc-díjas koreográfus, tánc- és fafaragó művész, a Népművészet Mestere, a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagja. A kitüntetésekhez szívből gratulálunk!

Tovább »

Idén ismét gyerekek mutathatják meg tehetségüket a néptánc és népzene terén.

Sajtóközlemény

Fotó: Farkas József

Tovább »
2016. március 10.

Csipkés szakmai nap

Kézműveseknek szóló szakmai napok sorozatunk 2016. március 23-i megbeszélésére a csipkével foglalkozó szakembereket hívjuk. Szeretettel várjuk Önöket a délutáni konzultációra 14 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Tovább »

Idén ismét gyerekek mutathatják meg tehetségüket a néptánc és népzene terén.

Az MTVA és a Hagyományok Háza negyedszerre hirdeti meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt. A 2016-os évadban ismét a gyerekeké lesz a főszerep a Duna televízión ősszel adásba kerülő műsorban, ahová 6-14 éves korú tehetségek jelentkezését várják.

Tovább »

A pályázat és a konferencia célja a magyar népi kézművesség faműves hagyományainak bemutatása, továbbéltetése, a szakterület problémáinak megvitatása, pályázati, bemutatkozási és tanácskozási lehetőség az országban tevékenykedő, faművességgel foglalkozó közösségek és egyéni alkotók számára. Az idei pályázat témája a „Hagyományos tárgyak továbbélése és a gyermekvilág”. Jelentkezési határidő: 2016. április 22., pályázati anyagok leadásának határideje: 20016. május 17.

A konferenciára május 6-ig lehet jelentkezni.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes próbatáncot hirdet férfi és női tánckari állás betöltésére. Várjuk olyan fiatalok jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek a néptáncművészet iránt, és nyitottak a néptánc kortárs színházi megjelenítési formái felé is.

A próbatánc időpontja: 2016. március 30., 13.30

Tovább »

A Nyitott Műhely két előadásával is várja azokat az érdeklődőket, akik készülődve a közelegő ünnepekre bővíteni szeretnék ismereteiket a húsvéti néphagyományokról. Beszprémy Katalin beszélget Mosonyi Évával március 16-án, és dr. Juhász Katalin tart előadás március 22-én a húsvéti tisztító rítusokról.

Nagyszülőket, szülőket, gyerekeket, tojásírás iránt érdeklődőket két tojásfestő népi iparművészünk várja a Nyitott Műhelyben, Bereczné Lázár Nóra március 18-án és Csákány Zoltánhoz március 24-én. Szakértő segítségükkel biztosan szép hímesekkel térhetnek haza az idelátogató vendégek.

Tovább »

A világhírű hegedűművész páros, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin és a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának közös koncertjével nyitja meg jubileumi évét a 15 éves Hagyományok Háza és a 65 éves Magyar Állami Népi Együttes. Vendégeink két gyermekkel, egy Kossuth-díjjal, két Liszt-díjjal, számos verseny-győzelemmel, valamint egy Guarneri és egy Stradivari hegedűvel büszkélkedhetnek. Elhivatott kamaramuzsikusok, akik a komolyzene világából szívesen kalandoznak más műfajok felé is. Március 18-án a Magyar Állami Népi Együttes zenekarával köszöntik a kettős jubileumot ünneplő intézményt.

Tovább »
2016. március 9.

Elhunyt Zagyi Lajos

Március 3-án elhunyt Zagyi Lajos, a táncházmozgalom eseményeinek leglelkesebb dokumentaristája az elmúlt időszakban. Lajos búcsúztatója március 12-én, szombaton 11 órától lesz Mátraverebélyen. A család gépzenét tervez Lajos búcsúztatására, amíg nincs jelentkező. Szívből örülnének, ha élő muzsikaszó kísérné Lajost utolsó földi útjára, de senkit nem szeretnének ezzel kapcsolatban megszólítani. Aki szívesen tiszteletét tenné, valamint hangszerével végső búcsút és köszönetet mondana az elmúlt 10 éves felbecsülhetetlen, végtelen szeretetteljes, önzetlen munkásságáért, keresse Gózon Évát személyesen, vagy 06306188336 telefonszámon.

Tovább »

Ebben a három részből álló sorozatban abroszok, takargatók, zsákok tervezésével és befejező munkálataival foglalkozhatnak a jelentkezők. Minden alkalommal – az adott témához kapcsolódóan – a zsűrizésre beadott anyagok fotóiból, valamint a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum textilgyűjteménye darabjaiból válogatva Pintér Piroskával, a Hagyományok Háza szőnyegszövő szakoktatójával elemezzük ki a műtárgyakat, elkészült alkotásokat.

Jelentkezési határidő: 2016. március 30.

Tovább »
2016. március 7.

15-65

15 éves  a Hagyományok Háza, 65 éves a Magyar Állami Népi Együttes! Legyen társunk jubileumi évünk örömeiben! Tartson velünk az év során, találkozzunk ünnepi programjainkon, melyek sokaságát kínáljuk az évadban! Régebbi, sikeres előadásokat, de kicsit másként: hol koncertekkel fűszerezve, hol a különböző műfajokban jeleskedő kiváló hazai táncegyüttesek közreműködésével. Zenekarunk önálló estjei is játékosan lépnek túl az eddigi megszokottakon, hiszen a magyar zenei élet (komolyzene, dzsessz, világzene) legkiválóbb szólistáit hívják közös örömmuzsikálásra. Bemutatásra kerül egy egész estés film a MÁNE társulat hatvanöt évéről. De lesz fotókiállítás is. És lesz két új bemutató…

Tovább »

Enyedi Ágnes új pódiumműsorán gyergyói családi kalandozásokra hívja nézőit. A dalok zeneisége és a műfaji sokszínűség – a balladáktól a pattogó táncdallamokon át a keserveseken és altatókon keresztül a lírai dalokig -, valamint a koncert szerves részét alkotó tánc, a színpadi dramaturgia és az egész előadást átszövő személyes családi, rokoni kötelékek együtt kivételes élményt ígérnek. Március 16., Bethlen Téri Színház.

Tovább »

Tíz hallgatónk tett sikeres vizsgát a héten, akik immár nemcsak szakmájuk jó ismerői, hanem azok hiteles oktatói is. A Népi játék és kismesterségek oktatója képzés zaróvizsgáján a hallgatók által készített legszebb darabok kerültek a bizottság elé.

Gratulálunk nekik!

Tovább »

2015 tavaszán Kolozsváron mutatkozott be intézményünk. Idén tavasszal további két határon túli helyszínre látogatunk el: március 12-én Komáromba, április 8-10-én Sepsiszentgyörgyre. A Hagyományok Háza tevékenységét, a néphagyomány mai alkalmazásának lehetőségeit mutatjuk be élményszerű előadások és tevékenykedtető műhelyfoglkalkozások keretében. Mindkét esetben koncertek és táncházak is színesítik programunkat, és nemcsak a felnőttek (kollégák, pedagógusok, közművelődési szakemberek), hanem a gyerekközönség részvételére is számítunk. 

Tovább »

A koronás címer ábrázolása a múlt századi népélet szinte minden területének tárgyi emlékein megjelenik a hétköznapok tár­gyaitól kezdve az ünnepi, reprezentatív tárgyakig. A tárgyakon kizárólagosan csak a koronás címer látható, így természetesen Bércziné Szendrő Csilla Népi Iparművész gyönyörű hímes tojásain is, amelyeket az ünnep tiszteletére állítunk ki.

Tovább »

A Nyitott Műhelyben már a tavasz első napjaiban megkezdődik a húsvéti ünnepi készülődés. Március 7-én nőnapot ünneplünk Putz Katalin Mizli, gürtli, tilángli interaktív viseletbemutatójával 17:30-tól, majd március 9-én délután „Tojásmetria” címmel a Junior Prima díjas Fekete Ildikó tojásfestő világít rá a hímes tojások és a matematika közötti összefüggésekre. Március 16-án Beszprémy Katalin beszélget Mosonyi Éva tojásfestővel, aki mesterségbemutatóval is készül erre az alkalomra. Programjainkra várjuk iskolák, gyerekcsoportok jelentkezését is.

A népi iparművészettel foglalkozó mestereknek, kézműves szakembereknek szól a Nyitott Műhely megújított felhívása, amivel még több mesternek kínálunk bemutatkozási lehetőséget.

Tovább »
2016. március 2.

Védjegy

A Népi Iparművészeti Osztályon a zsűrizett alkotásokra védjegyek vásárolhatóak. A Hagyományok Háza 2015-ben megújított TANÚSÍTÓ VÉDJEGYE arról tájékoztatja a vásárlót, hogy az adott termék ellenőrzötten kiváló minőségű, így a minőséget illetően kizárja a fogyasztók megtévesztését. E védjegyfajta erősíti a vállalatok és szolgáltatások piaci működését, és minőségi garanciát jelent a fogyasztók számára.

A védjegyeket 21 darabos íven lehet vásárolni 210 Ft / ív (10 Ft/védjegy) áron. (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.)

Tovább »
2016. március 1.

Találkozzunk újra és újra!

Elkészült tavaszi műsorfüzetünk, melyből kiderül, milyen sokszor lesz érdemes találkoznunk tavasszal is a Hagyományok Házában. Színes programkínálatunkból, reméljük, mindenki talál kedvérevalót. A 15 éves Hagyományok Háza és a 65 éves Magyar Állami Népi Együttes szeretettel és számos különleges élménnyel várja Önöket a színházteremben, a közösségi termekben, a kézműves műhelyben, a múzeumban, a Nyitott Műhelyben és a könyvtárban.

Tovább »

Somogyi viseletekről, táncról és zenéről mutatott, beszélt, táncol és zenélt Horváth Tibor, Zóka Éva, Horváth Zalán és Horváth Lili.
Nálunk így zajlik az oktatás.
Köszönjük nekik az érdekes programot!

Tovább »

előadás és ételkóstoló

sváb étkezési szokások Ament Évával

2016. február 24.

Nyitott Műhely

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Kiállítás a Hagyományok Háza 20 éve indult kosárfonó-tanfolyamán végzettek munkáiból

A kiállítás megtekinthető 2016. április 23-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2016. március 1.

Hölgyek figyelmébe

A Nyitott Műhely színes, tavaszi programcsokorral várja a gyerekeket és a felnőtteket.  

Nőnap alkalmából március 7-én interaktív rábaközi viseletbemutatóval egybekötött előadást hallgathatunk. Putz Katalin avat be minket a női öltözékek rafinált rendszerébe. Mindenkinek, aki már feltette magának reggel a kérdést: Mit vegyek fel?

Húsvét közeledtével nemcsak hímes tojást festhetünk a legszakavatottabb mesterekkel, hanem érdekességeket is megtudhatunk a húsvéti tojások szimmetriai rendszeréről vagy a húsvéti tisztító rítusokról.

Tovább »

2016. február 20-án az Ifjúsági Néptáncantológián tekinthettük meg a legjobb ifjúsági néptáncegyüttesi produkciókat. A műsor az elmúlt év emlékezetes koreográfiáiból és legjobb ifjúsági néptáncegyüttesi produkcióiból adott egyszeri válogatást. A magyar nyelvterület legszebb tánchagyományait megelevenítő koreográfiák mellett a IX. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny díjazottjai is bemutatkoztak.

Fotó: Antal Alice

Tovább »
2016. február 29.

Emlékek tárháza

Látogassanak el a Hagyományok Háza galériájába, és idézzék vissza az intézményünkben eltöltött kellemes órákat, keressék meg magukat a közösségi programjainkon készült fotókon, vagy csak nézzenek körül, hogy zajlik nálunk az élet!

Kellemes időtöltést!

Tovább »

„Biblia – parasztbiblia. A kettő nem azonos. Ez utóbbi mítoszok, mondák, legendák, mesék, példázatok gyűjteménye, mely hol igazodik a forráshoz, a Nagy Könyvhöz, hol merészen és kihívóan eltér tőle. De létezik, a kereszténység első századai óta, megszakítás nélkül, szüntelenül átalakulva, változva, napjainkig."

A Parasztbiblia egyik szerzőjével, Nagy Ilonával beszélgetünk a Népmese mai élete sorozat március 4-i alkalmán. Mindenkit szeretettel várunk 16 órára a Halmos Béla terembe!

Tovább »

Havonta egy alkalommal mesemondó estet szervezünk népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nemcsak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. A következő alkalom március 17-én lesz.

Tovább »

2016. február 25-én 16 órakor Fonódások címmel nyílik kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában, melyet a Hagyományok Háza 20 éve indult kosárfonó tanfolyamán végzett hallgatók munkáiból rendeztünk. A kétéves OKJ-s kosárfonó tanfolyam új oktatója, Kovács Zoltán munkáiból, és az elmúlt két évtized évfolyamainak hallgatói anyagából létrejött kiállítás jól reprezentálja azt a sokágú tevékenységet, melyet a tanulók elsajátíthatnak. Bemutatjuk a fűzvessző felhasználásának változatos módjait az építkezés, lakáskultúra, gazdálkodás, játékok területén. A kiállítás egyúttal emléket állít a Hagyományok Háza tavaly elhunyt kosárfonó oktatójának, Székely Évának

Tovább »

Február 27-én teltház előtt lép színpadra a Bihari János Táncegyüttes és a Bartina Néptáncegyüttes. A Vásárhelyi Táncszínpad sorozat következő, hasonlóan magas színvonalú előadása május 13-án lesz, vendégeink ezúttal a Balassi Táncegyüttes és a Forrás Néptáncegyüttes lesznek. Színháztermünkben a Bihari János Táncegyüttest legközelebb a Fókuszba a koreográfusok sorozatunk márciusi előadásán láthatják, ahol Horváth Zsófia eddigi legemlékezetesebb koreográfiáit táncolják, majd áprilisban, a Hagyományok Háza és a Nemzeti Táncszínház közös, költészet napi gálaműsorán.

Tovább »
2016. február 17.

Nyiss ajtót a barkóságra!

Szeretettel várjuk Önöket a Hagyományok Háza támogatásával megvalósuló Barkó projekt zárórendezvényére február 20-án a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A Művésztanya és az Élő Hagyomány Alapítvány közös programján a projekt vezetői beszámolnak az elmúlt éveikről, bemutatják eredményeiket, új portékáikat.
Mesterek a barkó programról tartanak előadást – ki-ki a saját szakmájának megfelelően.
A Művésztanya portékák mellett Molnár-Madarász Melinda Meyke ruháit is megtekinthetik!

Tovább »
2016. február 17.

Erdélyi mesterkurzus-sorozat

Az utóbbi években visszatérő gondolat, hogy hogyan lehet a táncházmozgalom által elért eredményeket a környező országokban meghonosítani, ezáltal is segítve a néphagyomány megőrzését és élő átadását. Ezeknek az egyik leghatékonyabb formája, amikor koncentráltan, egy-egy hétvégén, úgynevezett mesterkurzusokat tartunk elismert szakemberek vezetésével és a helyi oktatók vagy oktatni vágyók részvételével. A program keretében a néptánc, a népi vonós hangszerek és a népi furulya szakterületén folyik gyakorlati és elméleti képzés egyaránt.

Tovább »

Aki már régóta szeretne, vagy eddig csak kacérkodott a gondolattal, hogy elkezdjen citerázni tanulni, annak itt a lehetőség! 2016. március 10. és 2016. május 12. között, csütörtökönként, 17:00 és 20:00 között várjuk az érdeklődőket a csoportos foglalkozásokra! A kurzus a legelső lépésektől mutatja be a citerajáték mikéntjét, így előképzettséget nem igényel.

Jelentkezési határidő: 2016. március 3.

Tovább »

Fókuszban a koreográfusok sorozatunk vendége mindig egy idősebb, ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben megkerülhetetlen alkotó és egy fiatalabb, még aktívan alkotó koreográfus. Március 12-én Varga Zoltán és Horváth Zsófia legemblematikusabb koreográfiáit láthatjuk a Cédrus Táncegyüttes, a Duna Táncműhely, a Százhalombattai Forrás Táncegyüttes és a Bihari János Táncegyüttes női kara tolmácsolásában.

Tovább »

Nálunk már beköszöntött a tavasz, ugyanis a Nyitott Műhely „Zöld erdőben, zöld mezőben sétál egy madár” rajzpályázatra közel 500 pályázat érkezett be. A pályaműveken látszik a rengeteg munka, sok-sok óvodás, diák szorgalma, és a pedagógusok, nevelők igyekezete, hogy megismertessék a gyerekeket a népművészeti motívumainkkal, különböző népművészeti ágakkal. A pályázat elbírálására február 29-én kerül sor. A nyerteseket e-mailben, és telefonon értesítjük. A legjobb munkákból kiállítás nyílik március 29-április 30-ig. Kiállítás megnyitó: március 29. 16:30

Tovább »
2016. február 17.

Csipkék - tűvel és orsóval

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme

2016. február 11.–április 1.

http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/12319/

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2016. február 16.

Hallottad-e hírét?

A Fölszállott a páva 2015-ös évadának felkészítő tanárai közül ismerős Tóth Lilla lesz Mesterek és tanítványok sorozatunk március 5-i vendége. A koncerten Somogytól a Mezőségig csendülnek fel a számára kedves dallamok, a zenei kalandozást pedig természetesen egy kis hazaival, egy hajdúsági mulatsággal fejezik be. A koncertre meghívta pályáját meghatározó tanárait, mestereit, valamint muzsikustársait és bemutatkoznak tanítványai is. Vendége lesz többek közt Bárdosi Ildikó, Juhász Erika, Agócs Gergely, Kunos Tamás, a Törköly zenekar és Gorzó Boglárka.

Tovább »

Március 4-én lesz ebben az évadban utoljára látható a Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos című előadása, mely a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel a zene és tánc vonatkozásában. A műsor a nemzeti tánc kialakulásának, majd a szájhagyományban való továbbélésének állít emléket.

Tovább »

A 15 éves Hagyományok Háza és a 65 éves Magyar Állami Népi Együttes számos különleges koncerttel ünnepli jubileumát. Vendégségben című sorozatunkban közös muzsikálásra hívjuk a magyar zenei élet kimagasló művészeit. A Magyar Állami Népi Együttes zenekara március 18-án Kelemen Barnabás, Gramophone-díjas hegedűművésszel és családjával, Kokas Katalinnal, Kelemen Hannával és Gáspárral örömmuzsikál, április 8-án pedig Ferenczi György és a Rackajammal.

Legyen Ön is vendégünk!

Tovább »

Február 20-án egész nap a néptáncé a szó. A Néptáncantológia keretében 11 és 14 óra közt az Budapesti Operettszínházban  láthatja a közönség az elmúlt év legkiemelkedőbb műveit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit, 16 órától  pedig az Ifjúsági Néptáncantológián, a Hagyományok Házában tekinthetjük meg a legjobb ifjúsági néptáncegyüttesi produkciókat. Este pedig Néptáncosok Bálja, amely a Fáklya klubban várja a Néptáncantológia résztvevőit, és az ország minden pontjáról erre az alkalomra összesereglett táncosokat, zenészeket.

Tovább »
2016. február 10.

Tikverőzés Mohán

A Hagyományok Háza Folklór Osztályának munkatársai húshagyó kedden a Fejér megyei Mohán jártak, ahol a nevezetes tikverőzés farsangzáró szokását figyelték meg. A Szellemi Kulturális Örökség jegyzékébe is felvett szokás során falubeli legények különböző alakoskodóknak öltözve járják végig a települést, ahol képletesen megveregetik a tyúkokat, hogy azok jobban tojjanak. A többféle álarcos alakoskodók közt megtaláljuk a szalmatörököt (fehér ruhája alatt szalmával van kitömve), a lányruhában bújt tojást szedő fiúkat, a kéményseprőt, valamint a sokszínű rongyokkal gazdagon díszített bohócokat, akik minden útjukba kerülő falusit, gazdát, fényképező turistát ellenállást nem tűrően bekormoznak.

A képek önmagukért beszélnek...

Tovább »

Február 14-én a Magyar Állami Népi Együttes is részt vesz „Az Irgalmasság éve a Hegyvidéken” című programban. A 12. kerületi történelmi egyházak 2 hetes gyűjtést hirdettek a Kárpátalján élő magyar közösségek megsegítésére. A gyűjtés zárórendezvénye a MOM Kulturális Központban lesz. 11 órától gyerekprogramok, előadások, pódiumbeszélgetések, koncertek váltják egymást, 18:30-tól pedig a Megidézett Kárpátlajából láthattok részleteket. A jótékonysági előadás vendége Kovács Dániel is, az idei Fölszállott a páva tehetséges mezővári prímása. Az előadás díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs jegy váltható a MOMkult jegypánztárában.

Tovább »

A mese.

A népmese mai élete sorozat februári előadója, Bajzáth Mária a Meseközpont Alapítványban folyó gyermekvédelmi munkáról, a mesék lelki egészségünkre, személyiségfejlődésükre gyakorolt hatásáról beszél, míg március 4-én Nagy Ilona előadását hallgathatjuk meg a kereszténység korai századaiban keletkezett apokrif evangéliumokban gyökerező mesékről.

Tovább »
2016. február 10.

Játék és gasztronómia

A Nyitott Műhelyben betegség miatt elmarad Csézli Lukács foglalkozása, ami február 13-án szombaton lett volna megtartva.

Izgatottan várjuk viszont sok pedagógus, gyereknevelő munkáját tapasztalataival segítő Karlócai Mariannal való találkozást, aki majdnem 91 éves és ebből 60 évig dolgozott óvónőként. Február 16-án őt kérdezzük életpályájáról, tapasztalatairól, és hogy egyes korosztályoknak milyen játékok valók, és hogyan tudjuk sikerrel alkalmazni a nevelésben.

Izgalmasnak ígérkezik Ament Éva előadása is február 24-én, ahol a sváb étkezési szokásokról tudhatunk meg többet, és ízlelhetünk meg néhány érdekes sváb ételt.

Tovább »

A Hagyományok Házába látogatók figyelmébe ajánljuk Dusa Gábor fotóiból készült összeállításunkat, mely intézményünk mindennapjaiból ad ízelítőt. Aki a Corvin téren jár, fáradjon fel a főlépcső lépcsőfordulójáig, megéri!

Tovább »
2016. február 10.

HHBK tánctanfolyam

Február 16-án folytatódik a Hagyományok Háza Baráti Köre mezőségi tánctanfolyama Lőrincz Beáta táncpedagógussal és Varga Zoltán koreográfussal. Szeretettel várjuk a táncházmozgalom hőskorának generációját!

Tovább »

Az Élő Népművészet kiállításhoz kapcsolódóan ÉLŐ–NÉP–MŰVÉSZET címmel konferenciát szervez konferencia a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Néprajzi Múzeum, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézete és az ELTE Néprajz és Kulturálisantropológiai Intézet március 18-án a Néprajzi Múzeumban. A konferencia anyaga három fő téma köré csoportosul. Egyrészt vizsgálja a 19–20. században gyökerező népi kézművesség mai társadalmi hatását, másrészt választ keres napjaink népművészetének kihívásaira, foglalkozik annak hitelességével, a legújabb divatjelenségekkel, harmadrészt visszatekint a népművészet történetére, illetve kutatja annak jövőbeli célkitűzéseit.

Tovább »

„12 óra mese a 12. kerületben” című programjával csatlakozik a Nemzetközi Könyvajándék Napjához a Meseszó Egyesület 2016. február 12-én. A program célja, hogy ezen a napon folyamatosan jelen legyen a népmese, a népmesemondás a XII. kerület valamelyik intézményében. A program délelőtt 10 órakor kezdődik, majd óránként más-más intézményben indul útjára a mesemondás, napközben inkább gyerekek részére, estefelé felnőttekhez szólva. Az i-re a pontot egy a Jókai Klubban 19 és 22 óra között rendezendő meseest teszi fel. A mesélők közt szép számmal találjuk a Hagyományok Háza népmese tanfolyamának egykori hallgatóit.

Tovább »

2016. február 6.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2016. február 4.

Jelmezes Aprók tánca

Február 5-én, a farsangi Aprók táncára jelmezben várjuk a gyerekeket.

Tovább »

Farsang farkán, február 5-én a Várkert Bazárban, a III. Székely Bálon, február 6-án pedig a Hagyományok Házában lép színpadra a Magyar Állami Népi Együttes. Pénteken a Megidézett Kárpátalja című előadásból láthatnak részleteket, szombaton pedig az Édeskeserű című produkciót tekinthetik meg az érdeklődők.

Tovább »

Szakmai napok sorozatunk február 11-i megbeszélésére a szálasanyag (vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma) és a tetőfedő szakma szakembereit hívjuk. A szakmai napok sorozat célja, hogy az új zsűrizési szempontrendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ találjunk közösen, és szeretnénk a modern kategória fogalmát is tisztábban látni. Délután tizennégy órától tizenhét óráig nyilvános konzultációt tartunk, így az alkotóknak lehetőségül nyílik kérdéseiket személyesen feltenni a Bíráló Bizottság tagjainak és a zsűriszervezőnek. Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Február hónap műtárgya a farsangi mulatságok emblematikus hangszere, a duda. Méghozzá Pál István (1919-2015) tereskei dudás dudája, mely szintén sokat muzsikált a farsangi időszakokban. Pista bácsi nagyszerűen tudta fújni a talpalávaló palóc csárdásokat, amelyek nélkül egy farsangi dudabál mit sem ér. Pista bácsi több alkalommal muzsikált a szlovákiai farsangi dudásfesztiválon is, a kislehotai közönség nagy örömére. Szóljon a duda még hosszú-hosszú évtizedekig a farsangi dudabálokon!

G. Szabó Zoltán írása a dudáról, annak a szokások zenei világában betöltött kultúrtörténeti szerepéről.

Tovább »

Jávorszky Béla Szilárd 2013-ban megjelent, a táncházmozgalmat és a hazai népzenét feldolgozó A magyar folk története című kötetét tavaly novemberben angolul is kiadták és a világzene legfontosabb zenei szaklapja, az angol Songlines most ötcsillagos, maximum pontos kritikát közölt róla, nem is akárkinek a tollából, hiszen a kötet méltatását a szakíróként is jól ismert egyik legjelentősebb producer, a Pink Floydot és Nick Drake-et felfedező, az R.E.M.-mel lemezt készítő, a Muzsikást nemzetközi karrierhez segítő Joe Boyd jegyzi.

Tovább »

A Nyitott Műhely rengeteg családi programmal várja az érdeklődőket a tavasz során. Februárban gyerekeket és felnőtteket is várunk Csézli Lukács népi logikai játékkészítő foglalkozására, kihagyhatatlan alkalomnak ígérkezik a 90 éves Karlóczai Mariann néni Komámasszony hol az olló? című előadása, február végén pedig Ament Éva hozza el a sváb konyha világát, és annak jellegzetes ételeit egy ételkóstolóval összekötött előadással. Márciusban tojásírásos foglalkozással és húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó előadásokkal húsvétolunk. Már folyamatosan érkeznek a szebbnél szebb alkotások, de van még lehetőség indulni az iskolás, óvodás csoportoknak szóló „Zöld erdőben, zöld mezőben sétál egy madár” rajzpályázatunkon.

Tovább »

Hogyan szólalhat meg a népzene autentikusan, mégis frissen, újszerűen? Megtudhatja, aki február 19-én 19 órakor ellátogat a Fészek Művészklubba. Berta Alexandra és barátai (Csenki Zalán, Csasznyi Imre, Lajti Ákos, Boda Márton és Pálházi Bence) Pengetős - vonós kompozíciók (népi hangszerek újszerű találkozása) című koncertjén a magyar népzene pengetős és vonós hangszerei, határaikat átlépve találkoznak, és rendhagyó megszólalásban mutatkoznak be. A citera, a tambura és a koboz adják a pengetős muzsika alapját, a hagyományos hegedű-brácsa-bőgő hangszer-együttes pedig a vonós muzsika képviseletében lesz jelen.


Tovább »
2016. február 1.

Vigyázat! Pletykásak!

Március 19-én délelőtt vigyázzon, akinek van takargatnivalója: pletykás asszonyok lépnek színpadunkra. Vagy lehet, hogy pletykás emberek?

Minden faluban van egy pletykás asszony. Legalábbis a többi asszony férje szerint csak egyetlen, az pedig mindig a más felesége. A saját feleségét egyik férj sem tartja pletykásnak. Van egy ember a mi falunkban, a Hortobágy szélén, aki bebizonyítja, hogy minden asszony szereti vinni a szót, nem csak az ő felesége. Hogyan tudja ezt bebizonyítani? Úgy, hogy ért az állatok nyelvén…

A műsor időtartama 40 perc, utána kézműves-foglalkozást tartunk. Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk.
Tovább »

Mit ettek és ittak a farsangi időszakban, hogyan varázsoltak bőséget az évre és hogyan temették a telet a falvakban? Miért pont ekkor tartották a lakodalmakat? Milyen is volt egy erdélyi fonó, hogyan zajlott ott a munka és farsangi időszakban a mulatozás? Február 6-án a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum közös, egész napos farsangzáró családi programján ezekre a kérdésekre is választ kapnak az érdeklődők.

Tovább »

Az egyházi liturgia tárgyainak múltja és továbbélése

A kiállítás egyúttal emléket állít az úrihímzés újrafelfedezőjének és továbbéltetőjének, Schneider Imréné Éva néni Népművészet Mestere díjas hímzőnek is. Az ő és tanítványai, követői a reneszánsz és török gyökerű úrihímzésnek sokféle öltéstechnikáját, színezését, variációját álmodták meg mai darabokra. 
A kiállítás megtekinthető 2016. május 14-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.
Fotó: Turbéky Dénes

http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/12302/

Tovább »
2016. január 27.

Farsang Moldvában

A moldvai csángók újévköszöntő és farsangi szokásait, különös elnevezésű táncait, zenéjét és viseletét mutatja be a kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes a Berka együttes kíséretével február 4-én délután, Figurás bérletünk idei első előadásán. Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

Tovább »

A Vásárhelyi László Táncszínpad vendégei amatőr, vagyis öntevékeny formában működő táncegyüttesek – az általuk bemutatott produkciók azonban a színpadi néptánc izgalmas, sokszor kísérletező, új látásmódot megjelenítő remekművei. Február 27-i előadásunkra a Bihari János Táncegyüttes mellé párként a budapesti együttessel baráti kapcsolatban lévő szekszárdi Bartina együttest hívtuk meg, így egy estén két különböző műhelyt is megismerhetnek a nézők.

Tovább »

Idén húsz éves a Csángó Bál. Január 30-án este 7-től új helyszínen, a SYMA Rendezvénycsarnokban, a Visszapillantás című színpadi előadással veszi kezdetét a mulatság. A bálon közreműködik Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Róbert, Bolya Mátyás, Hodorog András, Kicsi Kóta Károly, Legedi László István, Nyisztor Ilona, Petrás Mária, Roman Stefan, Szokolay Dongó Balázs, Tímár Jánoska, Tímár Viktor, Dresch Mihály Quartet, Fanfara Complexa, Kőketánc Gyerektáncház, Naskalat Zenekar, Somos Együttes, Szigony Együttes, Tázló Együttes, Válaszút Táncegyüttes és a Zurgó Együttes.

Tovább »
2016. január 27.

Csipkék - tűvel és orsóval

Csipkék - tűvel és orsóval címmel a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiiállítótermében (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) 2016. február 11-én 16 órakor nyílik kiállítás a Hagyományok Háza 17 éve indult csipkekészítő tanfolyamán végzettek munkáiból. A kiállítást megnyitja Erdei Lilla néprajzkutató  - csipkekészítő. A kiállítás megtekinthető 2016. április 1-ig, hétfőtől csütörtökig 10-16 óra, pénteken 10-13 óra közt.

Tovább »

A népmese mai életéről szóló beszélgetés-sorozatunk február 19-i vendége Bajzáth Mária, a Meseközpont szakmai vezetője, a mesepedagógiai módszer kidolgozója. A Népmesekincstár sorozatban megjelent meséi az utóbbi idők egyik legnépszerűbb kiadványa. 16 órától vele beszélgerünk a Meseközpontban folyó munkáról, a művészeti nevelésről, a népmesékben rejlő évezredes tudásról. Mindenkit várunk szeretettel!

Tovább »

Újfalusi Gábort családja, barátai és munkatársai 2016. február 2-án, kedden 11.15-kor 
kísérik végső útjára a Tamás utcai urnatemetőben (Budapest, III. kerület, Tamás utca). A gyászolók 10.45-től róhatják le kegyeletüket a ravatalnál.

Tovább »
2016. január 26.

Komámasszony, hol az olló?

Hiánypótló előadás arról, hogyan játsszuk a népi játékokat az óvodában, iskolában és otthon, a családban. Az előadó, a 90 éves Karlóczai Mariann óvodapedagógus és játékgyűjtő, aki több száz, szabályokhoz kötött csoportos mozgásos és értelemfejlesztő játékot  rendezett már könyvbe, megvilágítja, hogyan játszhatjuk ezeket hároméves kortól. Minden korcsoport számára a legmegfelelőbb játékot kell kiválasztani - ebben is segítséget nyújt az előadás 2016. február 16-án, délután 15:30-tól, a Nyitott Műhelyben.

Tovább »

2015-ben először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület által készíttetett Halmos Béla-emlékérmet a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek ítéli oda az Egyesület. A 2016-os díjakra ezúttal felhívást tesz közzé a két kuratórium. A jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várjuk a hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre. 

Jelöltállítási határidő: 2016. február 29.

Tovább »

A Hagyományok Háza honlapján elérhetővé vált a 2013 júliusában elhunyt Halmos Béla feldolgozott hagyatéka. A több ezer tételből álló anyag többek között publikációkat, tudományos kéziratokat, népzenei kiadványokat, eredeti népzenei gyűjtéseket, videó- és hangfelvételeket, valamint fényképeket tartalmaz. A népzenészre 2016-ban számos rendezvénnyel emlékeznek meg a Hagyományok Háza szervezésében.

Tovább »

Február 3-án medvék, kalibák, csobán kutyák világát idézi meg furulyaszóval, csengő hanggal és tiszta szóval Ségercz Ferenc, mesterei, tanítványai és vendégei, Ambrus Árpád és Csata András (Gyergyócsomafalva).

Tovább »

A népmese mai élete című beszélgetés-sorozatunk januári alkalmán az ismert előadóművész, mesemondó, Berecz András a mesemondásról beszélt mesemondóknak. A sorozat következő alkalma március 4-én lesz.

Fotó: Szilárd Katalin

Tovább »

Konkoly Elemér 1978-tól gyűjt hangszeres, elsősorban vonószenekari népzenét a Nagy-Szamos menti falvakban, így az Észak-Mezőségen, a Lápos-hegységben, a Sajó-melléken, a Besztercei- és Radnai-havasokban, hogy tanulmányozza e kistájak dallamvilágának, stílusjegyeinek azonosságait és különbségeit. Március 9-i előadásában ezeknek a kistájaknak népzenei világáról ad áttekintést, bemutatva a vidék etnikai és történeti hátterét is. A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2016. január 20.

Egy éves a Nyitott Műhely

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban található Nyitott Műhely 2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyitotta meg kapuit acélból, hogy egyre szélesebb köröket ismertessen meg a kortárs népművészettel, népi iparművészettel. Az egyedülálló, hiánypótló kezdeményezésnek köszönhetően a látogatók közvetlenül a Műhelyben alkotó mesterektől ismerhetik meg az egyes munkafolyamatokat, azok technikáit, a használt alapanyagokat és a különleges munkaeszközöket. Emellett az elmúlt évben rendszeressé váltak a népművészeti, néprajzi előadások, amik számtalan érdeklődőt vonzanak nemcsak szakmai körökből. 2016-ban is rengeteg érdekes előadással várja régi és új vendégeit a Nyitott Műhely a főbb jeles napokhoz és az aktuális kiállításokhoz kapcsolódva. Folytatódnak programjaink tájegységekhez kötődő gasztronómiai és gyógynövények, népi gyógyászat témában, és terítékre kerül a fafaragás is.

Tovább »

2016. február 11-13. közt (csütörtök délutántól szombat estig), Furik Rita vezetésével farsangi nagy beszélgetésre, újabb jövőbe néző, mélyre kutató, világmegváltó diskurzusra várja Kiscsőszre az érdeklődőket a Hidak Fórum, Kovács Norbert Cimbi és segítő társai. Ízelítő a beszélgetések témáiból:

- A koreográfia művészete: forma és tartalom egysége

- Az értől óceánig  -  A motívumtól a színpadig : a gyűjtött anyag értelmezése

- Játék és tánc: gyermek és felnőtt témájú koreográfiák, a szerkesztett játékok

- Jelek és jelrendszerek: kultúránk szimbólumrendszere és annak használata

Tovább »

A Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Terdik László, a Bartók Rádió vezető szerkesztője, az MTVA munkatársa vehette át idén a Magyar Rádió Márványtermében tartott keddi ünnepi koncert szünetében. A Lajtha László Alapítvány díját minden évben egy olyan muzsikus, zenetörténész, pedagógus, kiadó kapja, aki sokat tett Lajtha László életművének megismertetéséért, a rádió díját pedig egy olyan rádiós szakember, aki elkötelezett a kortárs zene népszerűsítésében.

Tovább »

A Hagyományok Háza tehetséggondozó zenei kurzust hirdet a népies műzene (magyar nóta, cigányzene) iránt érdeklődő fiatal (15-25 év közötti) zenészeknek. Az 5 alkalomból és egy záró koncertből álló kurzuson a Magyar Állami Népi Együttes művészei oktatnak. Jelentkezés meghosszabbított határidővel, 2016. február 12-ig lehetséges.

Tovább »

Szakmai napok címmel sorozatot indítottunk annak érdekében, hogy az új zsűrizési szempontrendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ találjunk közösen, illetve a modern kategória fogalmát tisztázzuk. Sorozatunk második alkalmára 2016. január 28-án kerül sor, középpontban a fazekasság. Délután tizennégy órától tizenhét óráig nyilvános konzultációt tartunk, így az alkotóknak lehetőségül nyílik kérdéseiket személyesen feltenni a Bíráló Bizottság tagjainak és a zsűriszervezőnek. Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Úrihímzés – habán kerámia – ónedény címmel nyílt kiállítás 2016. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A kiállítás az egyház és hagyomány témakört járja körül, elsősorban az egyházi liturgia régi és mai tárgyain keresztül mutatja meg ennek az összetartozó anyagcsoportnak a múltját, közelmúltját és jelenét, miközben emléket állít az úrihímzés újrafelfedezőjének és továbbéltetőjének, Schneider Imréné Éva néni Népművészet Mestere díjas hímzőnek is. Az ő és tanítványai, követői a reneszánsz és török gyökerű úrihímzésnek sokféle öltéstechnikáját, színezését, variációját álmodták meg mai darabokra. A kiállítás a sokszor egyházi használatban is álló habán kerámiával és ónedényekkel egészül ki.

A kiállítás megtekinthető 2016. május 14-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

Iskolai csoportok számára meghirdetett, Találkozás a néphagyománnyal című, délelőtti programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében. Az előadást követően a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva mesél a gyerekeknek, majd kézműveskedés, élőzenés táncházi foglalkozás, népi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre.

Tovább »

Január 20-án a müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében „Csak tiszta forrásból” címmel Bartók és Kodály népzenei feldolgozásai és az azokat ihlető autentikus népdalok csendülnek fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar, Pasztircsák Polina, Palerdi András, a Parapács zenekar, Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia, Zsikó Zoltán, Kurdi Gábor előadásában. Táncol a Cifra Táncegyüttes, vezényel Kocsis Zoltán.

Új interjúsorozatot indít a mandiner.hu online kulturális portál, melyben beszélgetéseket olvashatnak a hagyományos mesterségek utolsó képviselőivel.

Tovább »
2016. január 13.

Lám én tudok táncolni...

Mezőségi táncokkal folytatódik a Hagyományok Háza Baráti Körének tánctanfolyama. Az elsősorban az idősebb korosztályt megszólítani vágyó tanfolyam idei első alkalma január 26-án lesz. 19 órától várunk minden táncos lábú érdeklődőt.

A zenét Virágvölgyi Márta és tanítványai szolgáltatják, táncot tanít Lőrincz Beáta és Varga Zoltán táncpedagógus.

Tovább »
2016. január 13.

Hímezzünk és okosodjunk

A Nyitott Műhelyben szorgalmasan dolgoznak a nyitott műhely mesterei, és  tovább folytatódik a szülőknek és gyerekeknek szóló varrótanfolyam Gergely Évával. A második szombati alkalmon babaruha varrást, az ehhez szükséges alapvető öltéseket tanulhatják meg a látogatók.
Január 21-én pedig Várőri Adrienn, Több mint hobbi oldal szerkesztőjének kézműves marketinges tanácsadására kerül sor.
Az óvodákat, iskolákat pedig rajzpályázatunkkal és múzeumpedagógiai programjainkkal várjuk.

Tovább »
2016. január 13.

IDŐPONTVÁLTOZÁS

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Ségercz Ferenc „Nem az a betyár, aki gyolcsingben jár…” című koncertje január 30. helyett február 3-án 19 órakor lesz. A megvásárolt jegyek érvényesek a február 3-i előadásra, illetve február 3-ig visszaválthatók a Hagyományok Háza jegypénztárában.

Az okozott kellemetlenségekért elnézést kérünk!

Tovább »

Páva gála címmel 2016. január 21-én 20:35-től tűzi műsorára a Duna Televízió a Hagyományok Háza és az MTVA közös szervezésében megrendezett Újév-köszöntő műsort. A karácsonytól vízkeresztig tartó időszakot felölelő ünnepkör népi hagyományait, szokásait, táncait és zenéit mutatja be gálaműsor, többek közt a Magyar Állami Népi Együttes és a Fölszállott a páva ifjú előadóinak segítségével. Ismétlés 2016. január 23-án 13:20-kor a Duna Worldön.

Addig is, a tovább gombra kattintva, tekintse meg Dusa Gábor képeit az előadásról!

Tovább »

A Magyar Népművelők Egyesülete meghirdette a 2016. évi Kultúrházak éjjel-nappal programot, mellyel céljuk a közművelődés intézményei és civil szervezetei nyitottságának, sokszínűségének és a helyi társadalomban betöltött közösségépítő és -fejlesztő szerepének és lehetőségeinek bemutatása. 2016-ban a fő hangsúlyt az élő zenére kívánják helyezni.

Várják a közművelődési feladatot önállóan vagy integráltan ellátó intézményeket és szervezeteket, önkormányzatokat, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz, és szervezzenek 2016. február 5-7. között programokat!

Tovább »
2016. január 11.

Aprók tánca idén is

Idén is hívogatjuk kis barátainkat, hogy péntek délutánonként együtt játszunk, táncoljunk, énekeljünk, kézműveskedjünk - Sándor Ildikóval, Kovács Zsuzsannával, Manninger Lencsivel, Szerényi Andreával, Kerekes Pálmával, Dobi Pállal, zenész barátainkkal és persze Márti nénivel. Szeretettel várunk minden gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival! Minden héten más hangszeren szól a talpalávaló: duda, tekerő, furulya, citera, hegedű, koboz, gardon. A táncházak péntekenként 17.00-18.30-ig tartanak a Hagyományok Háza Halmos Béla termében.

Tovább »

Január 12-én 18 órától, a Hagyományok Háza Baráti Köre idei első klubestjén az 1969-es széki hangosfilm digitalizált, újraszínezett változatát nézzük meg. A film előtt és után Varga Zoltán beszél a gyűjtés és a film jelentőségéről, a film készítőiről, így többek között Martin Györgyről.
Az esték továbbra is nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

Január 19-ig a jegypénztár szabadság miatt csak 12-16 óra közt tart nyitva hétköznapokon.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

A Nyitott Műhely szeretettel várja az érdeklődőket januári programjaira is.

Január 8-án, pénteken Vetró Mihály tart előadást A teremtő kelme - A hagyományos nemezkészítés jelképvilága címmel,  január 9-én kezdődik szülő-gyermek varrótanfolyamunkra, ahová várjuk a lelkes anyukákat, nagymamákat varrni tanulni akaró csemetéikkel családi délelőttökre, január 13-án Páll Etelka Gyógyító festőnövények címmel avat be minket a gyógynövények és a növényi festés rejtelmeibe, január 21-én pedig Várőri Adrienn, Több mint hobbi oldal szerkesztőjének kézműves marketinges tanácsadására kerül sor.

Óvodák, iskolák tanulói pedig rajzpályázattal pályázhatnak nálunk.

Tovább »

A Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyam harmadik alkalma Bukovina jegyében telik. Havonta egy hétvégén a Kárpát-medence egy-egy tájegységének táncaival, azok néprajzi hátterével, az adott területre jellemző etnográfiai, történelmi, társadalmi hatásokkal és a paraszti öltözettel ismerkedhetünk a Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyamon.

A részvételi díj 10 000 Ft/fő, csoportos kedvezmény együtteseknek 50%!!! (egy együttesből legalább 4 fő jelentkezése esetén)
Az előadások és a gyakorlat szombatonként 10 órától 17 óráig, vasárnap 9 órától 14 óráig tartanak.
Oktatók:
Néptáncgyakorlat és tanítási módszertan: Fekete Etelka, Radák János
Népzene: Szabó Adrienn

Tovább »

Februárban táncos képzések indulnak a Hagyományok Házában! A Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete című akkreditált tanfolyamunkon idén somogyi szokásokkal, játékokkal és táncokkal ismerkedhetnek az érdeklődők. Az oktatók közt találjuk a tájegység táncainak talán legkiválóbb ismerőjét, Babinecz Sándort, valamint dr. Sándor Ildikót, Némethné Bakonyi Erikát és Berta Alexandrát. Jelentkezési határidő: 2016. január 18.

A szintén februárban induló Útravaló - a néphagyomány alkalmazása az óvodában tanfolyam célja nem(csak) a tárgyi tudás gyarapítása (nem népi játékokat, népmeséket, néptáncokat tanít), hanem az alkalmazás módszertani kérdéseit veti fel, a meglévő tudás korszerű, napjaink szakmai kihívásainak megfelelő felhasználására ad útmutatást. Jelentkezési határidő: 2016. január 25.

Mindkét képzésünket elsősorban (de nemcsak) pedagógusoknak ajánljuk.

Tovább »

Január 16-án 10-15 óra közt ismét bőrműves előadás-sorozattal várjuk az érdeklődőket. Idei első előadásunkon dr. Illés Károlyné népi iparművész a Békés megyei szűcshímzésről beszél, rövid szünet után pedig Hasznos János és Kurtics Attila népi iparművészek, a Békés Megyei Népművészeti egyesület tagjai vezetik be a hallgatókat a pásztorkészségek a hortobágyi karikás ostorok és bicskatartók rejtelmeibe.

Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »

A Hagyományok Háza 2015 nyarán megújította a „pávavédjegyet”. Az öntapadós TANÚSÍTÓ védjegy egy olyan különleges jelzés, amely az áru minőségét tanúsítja, és amelyhez a fogyasztók ragaszkodnak, érzelmileg kötődnek. Az alkotók az első védjegyet minden zsűrizett alkotásuk után ingyen kapják a Hagyományok Házától. További védjegyek vásárolhatóak a zsűrizett termékekre (a tervező által megadott mennyiségben) a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályán, vagy e-mail-ben jelezve a nepiiparmuveszet@hagyomanyokhaza.hu címen, a befizetést igazoló csekk elküldésével.

A matricákat 21 darabot tartalmazó íven árusítjuk, 210 Ft / ív (10 Ft/védjegy) áron.

Tovább »

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Pál István Szalonna és Bandája és a Hagyományok Háza tanfolyamot hirdet olyan tanulni vágyó kárpátaljai művészeknek, pedagógusoknak, akik szeretnék jobban megismerni környezetüket és a Kárpát-medence zenei és táncos hagyományok sokszínűségét, és fontosnak tartják a kárpátaljai kulturális élet élénkítését. A tanfolyam havi rendszerességgel kerül megrendezésre öt hónapon keresztül. Népi ének, néptánc, vonós hangszerek (hegedű, brácsa, nagybőgő), fúvós hangszerek (népi furulya, tárogató, klarinét) és tangóharmonika oktatásra jelentkezhetnek a tanulni vágyók.

Jelentkezési határidő: 2016. február 1.

Tovább »
2016. január 7.

Elhunyt Újfalusi Gábor

Fájó szívvel tudatjuk, hogy 2016. január 6-án, türelemmel viselt súlyos betegség következtében, életének 63. esztendejében elhunyt Újfalusi Gábor.  Sokoldalú szakemberként, s igazi reneszánsz emberként él emlékezetünkben. Választott szakmáját, a közművelődés segítését nyugdíjazásáig fiatalos lendülettel és soha ki nem fogyó ötletekkel művelte. Számos tanítványa köszönheti neki a szakma iránti elköteleződését, hiszen különös érzéke volt hozzá, hogy lelkesedését, ember- és közösségszeretetét átadja más, arra nyitott embereknek.

Tovább »

müpa

2016. január 6.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye rajzpályázatot hirdet óvodai és iskolai csoportok számára két korcsoportban. Pályázatunkkal a népművészeti mintakincset szeretnénk jobban megismertetni a fiatalabb generációval. Az elbírálásnál figyelembe vesszük a kreatív ötleteket, a népművészeti motívumok helyes és esztétikus használatát, a kompozíció és színek egységét, a különböző rajztechnikák alkalmazását. Az elkészült munkákból kiállítást rendezünk a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében.

Jelentkezési határidő: 2016. február 16.

Tovább »
2016. január 4.

Jegypénztár zárvatartás

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy január 6-án a jegypénztár kivételesen csak 17 óráig tart nyitva. Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Aktuális hírek