Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Az Útravaló - a néphagyomány alkalmazása az óvodában tanfolyam március 4-én indul és május végéig fog tartani. A 60 órás képzés célja az óvodai hagyományőrzés modern pedagógiai irányzatokkal is összeegyeztethető módszertanának átadása, ami egyúttal a pedagógus portfólióban is felhasználható hasznos és releváns tudást nyújt.

A képzés oktatói: Berta Alexandra, Dobi Pál, Gundyné Szerényi Andrea, dr. Sándor Ildikó, Tálas Ágnes, Vargáné Szűcs Anna

Képzésünket elsősorban (de nemcsak) óvodapedagógusoknak ajánljuk.

Jelentkezési határidő: február 24.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum a népi építészet emlékeit megörökítő rajzpályázatot hirdetett Ahány ház, annyi szokás címmel óvodás, kisiskolás csoportoknak.
Nincs még késő pályázni a Nyitott Műhely rajzpályázatára. Február 27-ig még beküldheti postán, vagy személyesen alkotásait, minden gyermek, gyermekcsoport. Érdemes próbára tenni magát mindenkinek, hiszen alkotás közben megismerheti a magyar népi építészet sokszínűségét. Segédanyag, képek a farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu címen kérhető.
Az alkotások meghosszabbított beküldési határideje: 2017. február 27. A pályázatra elsősorban óvodai, iskolai csoportok munkáit várjuk.

Tovább »

Idegen földön jártomban (Japán, 1973) címmel nyílt kiállítás Halmos Béla képeiből a Kolta Galériában február 17-én. A táncházmozgalom első prímásaként emlegetett népzenész eredeti végzettsége építészmérnök volt, így nem meglepő, hogy sok pályatársához hasonlóan ő is kiválóan fényképezett. Az 1973-ban, Japánban készült fotóit bemutató tárlaton az ősi japán szokásokat és népviseleteket bemutató képek keverednek a modern épületfotókkal. A kiállítás 2017. március 17-ig látogatható (1052 Budapest, Semmelweis u. 4.). 

Tovább »

Havi egy alkalommal felnőtteknek szóló mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. Itt a mesélő nem a színpadon álló művész, a mese nem egy megírt mű! A mese együtt élt a közösséggel.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1011 Budapest, Fő utca 6.
Időpont: február 23.,18:30

Tovább »

A népmesék és a mesemondás iránt érdeklődő szervezetek, intézmények figyelmébe ajánljuk „A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban” című felhívást!

A pályázati dokumentáció ITT érhető el.
A támogatási kérelmek benyújtására 2017. 03. 16-tól 2019. 03.18-ig van lehetőség.

Tovább »

Kedves Egyesületi Tagok!


Ezúton értesítünk mindenkit, hogy a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület bankszámlaszáma megváltozott.
Új bankszámlaszámunk a következő:
MagNet Bank: 16200106-11593766
A baráti kör idén is fogadja az 1%-okat, megköszönjük, ha adóbevallása készítésekor ez eszébe jut, illetve erről értesíti ismerőseit is.
Adószámunk: 18129250-1-41


Köszönjük!

Tovább »

2015-ben először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és - emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület által készíttetett Halmos Béla-emlékérmet a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek ítéli oda az Egyesület. A 2017-es díjakra felhívást tesz közzé a két kuratórium. A jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várjuk a hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre.

Jelöltállítási határidő: 2017. március 31.

Tovább »

Örömmel tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy jegypénztárunkban és az előadásaink helyszínein ismét lehet bankkártyával is fizetni. Saját előadásainkra vásárolt jegyekért fizethetnek továbbá készpénzzel, OTP Szép Kártyával, Erzsébet utalvánnyal, MKB Széchényi Pihenőkártya, Ticket Culture kultúra utalvánnyal, Hagyományok Háza ajándékutalvánnyal valamint március 31-ig még Sodexo utalvánnyal is.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum rendezvény miatt 2017. február 18-án 10:00-13:00-ig rendezvény miatt nem látogatható.

A látogatók megértését előre is köszönjük!

Tovább »

Február végén hat alkalmas bőrműves továbbképzés indul Rákóczi Virág és Sajtos Szilvia bőrműves és nemezkészítő iparművészek vezetésével a Hagyományok Háza kézműves műhelyeiben a bőr és a nemez harmonikus felhasználására alapozva.

A képzés díja: 30 000 Ft

Az első foglalkozás időpontja: 2017. február 27.

Tovább »

Február 17-én újra vendégünk a Nyitott Műhelyben Nyisztor Tinka, akivel ezúttal Moldvában, a reprezentációs alkalmakkor asztalra kerülő ünnepi ételeket tekintjük át. Legfontosabb fordulópontok az ember életében a születés, a lakodalom és az elhalálozás.  Nyisztor Tinka ezekhez kapcsolódóan a keresztelő, lakodalom, halotti tor hagyományos moldvai magyar ünnepi étkezési szokásait mutatja be.

Ételkóstoló is lesz. A farsangi időszakhoz illő, ám mindenkinek a saját háztartásában is elkészíthető étellel várja az érdeklődőket.

Tovább »

A táskavarrós foglalkozássorozatunkban egy bonyolultabb szabásmintát és összeállítást tanulunk meg készíteni. Szentistváni vizitke mintával fedeles táskát varrhat Rózsa Erika hímzővel, az, aki ellátogat hozzánk március 3-án ás 4-én a Nyitott Műhelyben. A munka egy jelentős részét kézzel varrjuk meg, de alkalom lesz arra is, hogy az összeállításnál a varrógépes eldolgozását is elsajátíthassák a jelenlevők.  

A részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi díj 7500 Ft; 8500 Ft

Tovább »

A Népi Iparművészeti Osztály zsűrizést hirdet Budapesten az alábbi szakágakban: hímes tojás, mézeskalács, gyertya; fonott és szőtt használati tárgyak;  nád és zsupszalma tető, kerítés (alapanyag: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma, sás); illetve népi játék (alapanyag: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma)

A minősítéshez a kérelmeket (adatlap) 2017. február 22-ig kell leadni.

További információ:

Illés Vanda (zsűriszervező), (+36-1) 201-8734; (+06-30) 729-2196, illes.vanda@hagyomanyokhaza.hu

Helyszín: Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.

Tovább »
2017. január 30.

IDŐPONTVÁTOZÁS!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Állami Népi Együttes a Magyar Kormány megbízásából március 16-17-én Azerbajdzsánban, Bakuban lép fel a Magyar Kulturális Napok rendezvényen, ezért a március 17-én 15 és 19 órakor kezdődő Násztánc előadást a MOM Kulturális Központban új időpontban, április 8-án 15 órakor és 19 órakor tartjuk meg. A megvásárolt jegyek érvényesek az április 8-i előadásra, illetve április 8-ig visszaválthatók a Hagyományok Háza jegypénztárában.

Az okozott kellemetlenségekért elnézésüket kérjük!

Tovább »

Találkozás a néphagyománnyal című programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében, amit a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva meséi követnek. Délután kézműveskedés, élőzenés táncházi foglalkozás, népi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre.

Iskolai csoportok jelentkezését várjuk!

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya Körmend Város Önkormányzata és a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár meghirdeti a XX. Országos Fazekaspályázatot.
A pályázat célja: népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas-központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése.
Beküldési határidő: Az alkotások átvételi időpontja: 2017. március 27-28. hétfő - kedd, 10-16 óráig. Helye: 9900 Körmend, Batthyány Kastély Főépület – Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, átvevő: Kutrovácz Éva (Korlátozott számban a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályán 2017. március 27-én 10-16 óra között (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) várjuk a pályaműveket. Kérjük előre jelezni, aki ide szeretné beadni a pályázati anyagát.)

Tovább »

Az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár életműdíjat adományozott Pávai István részére.

Az Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjat minden évben olyan személyek, szervezetek, egyesületek kapják, akik, illetve amelyek a közösségért, a magyar kultúráért tevékenykednek.

Szívből gratulálunk!

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet meghirdeti a XXI. Országos Szőttespályázatot.

Pályázni lehet olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal, amelyek a magyar népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak.

A pályázatra a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítésével lehet jelentkezni.

Beküldési határidő: 2017. június 26. A Bíráló Bizottság nem veszi figyelembe a határidő után érkező pályamunkákat.

Tovább »

Hírarchívum