Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

A színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait fókuszpontjába állító sorozatunk előadásán ezúttal a legfiatalabb koreográfus generáció műveiből láthatunk válogatást.  Az alkotások képet nyújtanak a fiatal koreográfusok világképéről, színpadi látásmódjáról, az őket foglalkoztató, jelen korunk diktálta kérdésekről és az arra adott válaszokról. November 18-án 19 órától a Fesztivál díjazott autentikus néptánc koreográfiáiból mutatunk egy válogatást, és lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre is.

Tovább »
2018. október 16.

Kitűnő vásári standok

Légy egyedi! Légy megkülönböztethető! Tűnj ki! Légy más!

A csapból is ez folyik. Igen ám, de hogyan?
Interaktív foglalkozásunkkal azoknak nyújtunk segítséget, akik kézművesként vásárokon vesznek részt, néha saját maguk szervezik és rendezik be kiállításukat, vagy mutatják be alkotásaikat nagyobb rendezvényeken.

Ament Éva nagy tapasztalatú bútorfestőként, dekoratőrként és szervezőként mutatja meg, hogy tudjuk esztétikusan úgy bemutatni a munkáinkat, hogy asztalunk jól megkülönböztethető legyen a vásárlók számára, és tükrözze egyéniségünket, szakmaiságunkat.

Tovább »

Hat énekes, tizenhat zenész és rengeteg táncos teszi feledhetetlenné október 27-én a Magos Együttes koncetrjét! Vendégünk lesz a magyarpéterlaki zenekar Csiszár Aladár prímás mester vezetésével, a Gatyamadzag zenekar és a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes táncosai is, így a koncert után fergeteges, ingyenes táncházzal várunk mindenkit!

Tovább »
2018. október 16.

Madárcsalogató

A tél közeledtével gondolnunk kell a  nálunk telelő madarakra, ezért kétnapos madáretető készítő workshopot hirdetünk. November utolsó hétvégéjén négy, vesszőből font madáretetőt készítünk két kiváló kosárfonó, Kovács Zoltán és tanítványa, Legeza Márta, a népművészet ifjú mestere vezetésével. Akár kertes házban lakik, akár társasház tizedik emeletén, környezetének kiváló dísze lesz a vesszőből font madáretető, Önnek pedig mosolyt csal majd az arcára az abból áradó reggeli füttyáradat és madár rajcsúr!

Tovább »
2018. október 16.

Hazatértünk!

Legnagyobb örömünkre hazatértünk a Budai Vigadóba! Régi termeink megújultak, új köntösbe bújtak, de bővültünk is, az épület belső udvara Átriumként ad otthont a legkülönbözőbb rendezvényeknek, és kézműves műhelyeinkbe is bárki betekinthet, aki a Fő utcán sétál. Nagy szeretettel várunk mindenkit rendezvényeinkre a Budai Vigadóba!

Tovább »

2019 februárjában indul Magyar Népmese tanfolyamunk, mely a népmese természetes, szóbeli létét, a szájhagyomány által kiérlelt jellegzetességeket tartja szem előtt. A képzés célja olyan gyakorlatban alkalmazható tudás átadása, amely mind a pedagógusok, az előadóművészek és az érdeklődők számára hasznosítható.

A tanfolyamra egy ösztöndíjas helyet is biztosítunk. Az ösztöndíjas hely nyertese költségek befizetése nélkül vehet részt a tanfolyamon, amennyiben a felnőttképzési szerződésben megjelölt maximális hiányzás mértékét nem lépi túl és sikeres záróvizsgát tesz!

Jelentkezési határidő: 2018. november 10.

Tovább »
2018. október 11.

Első Találkozás

A Hagyományok Háza hangulatos Karsai Zsigmond termében indult az idei tanév Találkozás a néphagyománnyal sorozata.

A délelőtt első felében a gyerekek a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást tettek a Kárpát-medencében, majd a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva mesélt. A nap hátralévő részében kézműveskedés, népi játék és élőzenés táncházi foglalkozás, valamint hangszerbemutató várt a gyerekekre.

Tovább »
2018. október 11.

Balatonra visszavágyóknak

A Balaton-felvidék napos lankáinak és a Bakony vadregényes világának hagyományait eleveníti fel a Tördemic Néptáncegyüttes - Színvonal Alapfokú Művészeti Iskola Figurás bérletünk első előadásán 2018. október 18-án délután a Hagyományok Háza színháztermében.

Bérletünk különlegessége, hogy gyermek táncegyüttesek táncolnak gyermek közönségnek, akik minden alkalommal más tájegység gazdag zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, viseletével, gyermekjátékaival ismertetik meg a közönséget.

Az előadásokat dr. Sándor Ildikó néprajzkutató vezeti, aki a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva, élményszerűen tolmácsolja a néprajzi ismereteket.

Tovább »

Hogy volt, hogy van? Miből volt, mivé lett?

Interaktív múzeumi kincskeresőre invitáljuk Önöket a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba 2018. október 24-én.

A kiállításban furfangos kérdések, különleges tárgyak és virtuális dimenzió vezetik a csoportokat régi népművészeti kincseinktől indulva napjaink alkotásaihoz. A játékos feladatokat a csapatok csak együtt tudják megoldani, így baráti társaságokat hívunk az örömteli közösségépítésre.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre őszi első, már a Budai Vigadóban tartandó
klubestjének meghívottja Szerényi Béla, népzenész, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója.
Előadásnak címe: A zenei anyanyelv iskolája - Óbudai Népzenei Iskola
Időpont: 2018. október 16., kedd, 18.00
Helyszín: Hagyományok Háza, Karsai Zsigmond terem
Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »

Nemcsak énekkel és tánccal, meseszóval is átitatjuk a Hagyományok Háza falait!  Szőjük-fonjuk a mesét sorozatunkban egy-egy, a népművészethez kapcsolódó témára fűzzük föl a meséket. Az október 12-i alkalom témája a muzsika lesz, amin Bumberák Maja és Dóra Áron, a Népművészet Ifjú Mesterei hozzák el nekünk azokat a népmeséket, amelyek a népzenéhez, népdalokhoz kötődnek.

Október 18-án az Ahol a madár se jár mesemondó körbe invitálunk minden mesélni és mesét hallgatni vágyót. Ez az a program, amin a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.

Október 19-én A népmese mai élete előadás-sorozat vendége Kríza Ildikó, aki az „Igazságos Mátyás” néphez közeli alakja és az európai elitet udvarába gyűjtő reneszánsz uralkodóról kialakult kép kettősségéről beszél.

Tovább »

„A népművészetet, a néphagyományt ápolnunk kell… – szokásunk mondani. Mit is jelent ez? Így javítanám: nem ápolni kell, hanem meg kell tanulni, majd az ápol minket. (…) A népművészetet, néphagyományt nem lehet megörökölni, mint a hajunk színét vagy arcvonásainkat, azt bizony tanulnunk kell, minél korábban elkezdve… (…) A századok alatt kiformálódott népművészeti hagyomány ápolhat minket is…”

Tovább »

A népzenészek iskolai keretek között kevés lehetőséget kapnak arra, hogy találkozzanak a még élő hagyományőrző mesterekkel, és hogy tanulhassanak tőlük. Tematikus népzenei workshop-sorozatunk alkalmaira Magyarország három különböző régiójába, egy észak-magyarországi, egy kelet-magyarországi és egy dél-magyarországi helyszínre érkeznek különböző tájegységek zenészei és énekesei. Következő alkalommal, október 20-án, Győrben találkozhatnak a fiatal zenészek, hogy szilágysági éneket és muzsikát tanuljanak. Várunk szeretettel minden zenészt és énekest!

Tovább »
2018. október 2.

Aprók tánca

Hívogatjuk kis barátainkat, hogy péntek délutánonként immár ismét a Hagyományok Háza szép új termeiben együtt játszunk, táncoljunk, énekeljünk, kézműveskedjünk - Sándor Ildikóval, Kovács Zsuzsannával, Körtvélyesi Annával, Szerényi Andreával, Dobinszki Csillával, Dobi Pállal, zenész barátainkkal és persze Márti nénivel. Szeretettel várunk minden gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival! Minden héten más hangszeren szól a talpalávaló: duda, tekerő, furulya, citera, hegedű, koboz, gardon. A táncházak péntekenként 17.00-18.30-ig tartanak a Hagyományok Házában.

Tovább »

Szeptember beköszöntével a kukoricafosztás hagyományát idézzük föl az 5-12 évesek óvodai és iskolai csoportjaival élményközpontú, tevékenykedtető komplex foglalkozásinkon.

Milyen részei vannak a kukoricának? Hogyan, s mire használhatjuk azokat? Honnan származik? Hogyan műveljük, gondozzuk a növényt? Mindezekre választ kaphatunk, ám a kukoricafosztó nem csak munka, hanem szórakozás is, így mi is játszunk, éneklünk, táncolunk és mesét hallgatunk.

A programra előzetes egyeztetés alapján tudunk fogadni csoportokat. Ajánlott csoportlétszám 50-60 fő (2 osztály vagy óvodai csoport). A foglalkozás menete igazodik a jelentkezők életkorához.

Tovább »
2018. szeptember 25.

Mátyás király igazsága

Az „Igazságos Mátyás” néphez közeli alakja és az európai elitet udvarába gyűjtő reneszánsz uralkodó – hogyan jött létre e kettősség?
Egyáltalán van-e szerves összefüggés a két kulturális regiszter között, miért rakódhatott rá a valós történelmi személyre a sztereotípiákat tartalmazó folklórhagyomány?
A népmese mai élete című ismeretterjesztő előadás-sorozatunk október 19-i alkalmán az ismert, gazdag életművel büszkélkedhető folklorista, Kríza Ildikó lesz a vendégünk.
A Mátyás-év kapcsán kértük föl, hogy tartson előadást a folklórban és a tudományosságban is sokféleképpen, néha ellentmondásos képekben ábrázolt Mátyás királyról, illetve a köré fűződő kultusz kialakulásáról.
Tovább »

Mozgalmas ősz vár ránk a Nyitott Műhelyben, változatos rendezvényeink között a szakmabeliek és az alkotás iránt érdeklődők egyaránt megtalálják a kedvükre valót. Bárki kipróbálhatja a növényi tintakészítést, kombináljuk a bútorfestést és a könyvkészítést, készítünk kékfestő cipőt, újra lesznek nyílt napjaink csipkemedál készítéssel, szűrrátétes vagy bőr-nemez medál készítésével, gyékény- és gyöngyszövéssel, zöldvessző fonással. Két, beszélgetéssel egybekötött divatbemutatóval is készülünk: októberben a „Párhuzamok divatbemutatón” fiatal designerek és kézművesek együttműködéséből létrejött alkotásokat mutatjuk meg, novemberben pedig Berzeviczy-Fehér Jánosné Ircsi viseletkészítő munkáit láthatjuk a „kifutón”, amikor vendégünk lesz Sárdi János kékfestő mester is.

Tovább »

2018. szeptember 14. és 16. között a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezésében egy szabadtéri rendezvényen, pavilonokban mutatkoztak be a nemzeti jegyzéken szereplő örökségek. A fesztivált idén – tisztelegve az egyik új örökségelem, a szegedi papucs fontossága előtt – Szegeden, az Aradi vártanúk terén rendeztek meg. A Hagyományok Háza, a Szegedi Papucsért Alapítvány, valamint a szegedi Móra Ferenc Múzeum közösen állította össze a stand kétnapos programját, ahol az érdeklődők Dél-Alföldi citera és tekerő muzsika mellett, páros táncokat is láthattak, valamint találkozhattak négy papucskészítő mesterrel, akik betekintést engedtek a szakma fortélyaiba is.

Tovább »
2018. szeptember 13.

Angol nyelvű nemez tanfolyam

Régi vágyunk volt, hogy a hagyományos magyar nemezkészítést elérhetővé tegyük azok számára is, akik nem beszélik a magyar nyelvet. Idén először a Hagyományok Háza 7 hetes angol nyelvű nemezelő kurzust indít.

A tanfolyamra szeretettel várunk minden angolul beszélő/értő külföldit, aki érdeklődik a hagyományos magyar nemezkészítési technikák iránt. A kurzus végére nemcsak a gyapjú megmunkálásának tudásával lesznek gazdagabbak a résztvevők, hanem gyönyörű, saját készítésű használati tárgyakkal, ékszerekkel és ajándéktárgyakkal is.

Tovább »

A bottal, seprűvel, üveggel, kendővel való táncolás mindig is az ügyesség kifejezésére szolgált. Az ezekben a táncokban rejlő pedagógiai lehetőségeket is sorra veszi ez az októberben induló 30 órás képzés, amelynek keretében a résztvevők megtanulhatják a táncban használt eszközök biztos kezelését. Az eszközös táncok iskolás és óvodás korú gyermekek számára egyaránt jól taníthatóak. Ügyességfejlesztő hatásuk számos készségre és kompetenciára is kiterjed.

Oktató: Hahn-Kakas István

Jelentkezési határidő: 2018. október 29.

Tovább »

Hírarchívum