Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

2018-ban számos jótékonysági koncertet, táncházat szerveztünk már az idős zenész mesterek megsegítésére, hiszen egykori mestereik legtöbbje egészségügyi és anyagi gondokkal küszködik. A sorozat utolsó előadását a Hagyományok Háza gyönyörűen felújított otthonában, a Budai Vigadóban tartjuk 2018. december 12-én 19 órától, neves zenekarok és művészek közreműködésével. Az est felajánlásait és bevételét teljes egészében a rászoruló idős mesterekhez juttatjuk el.

Tovább »

A Hagyományok Háza idén újra megrendezi Ünnepváró programsorozatát, így december 7. és 16. között tíz napon át adventi hangulatot varázsol a Corvin térre és a gyönyörűen megújult Budai Vigadóba. Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltöztetjük a Hagyományok Házát és környékét, ahol igényes és egyedi ajándékok vásárolhatók közvetlenül az azokat készítő kézművesektől, az ünnepi hangulatot pedig népzenei koncertek, betlehemesek, gyermek- és családi programok teszik majd teljessé.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében való alkotómunkára. Olyan népi kézművesek, népi iparművészek jelentkezését várjuk, akik a hagyományos népművészetből kiindulva, de a mai környezetkultúra kihívásainak megfelelve készítik el alkotásaikat és vállalják, hogy alkotótevékenységüket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Nyitott Műhely nyitvatartási ideje alatt keddtől szombatig – adott esetben közönség előtt – végzik, illetve külön felkérésre kézműves-foglalkozásokat vezetnek, mesterségbemutatókat tartanak. Az alkotómunka előre egyeztetett beosztás alapján zajlik. 

Tovább »

Akciós csomagjainkkal az ünnepi készülődést, ajándékvadászatot szeretnénk megkönnyíteni. Kedvezményes ajánlatainkban kiadványainkat 25-50% kedvezménnyel vásárolhatják meg, amelyek nagyszerű és hasznos ajándékok lehetnek a népi kultúra iránt érdeklődőknek. A kedvezmény december 31-ig érvényes.

Tovább »
2018. november 28.

Évzáró ünnepi HHBK klubest

2018. december 11-én 19 órától a „Tinka” című film vetítésével Martin György halálának 35. évfordulójára emlékezünk.
A filmvetítés után beszélgetünk az alkotókkal, Sztanó Hédivel és Dénes Zoltánnal, majd évzáró ünnepi klubestet tartunk énekkel, tánccal, a Borfolk zenekar közreműködésével.

Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »
2018. november 28.

Munkatársat keresünk

A Hagyományok Háza  2 fő világosító/fénytechnikus, 1 fő tájékoztató könyvtáros, és 1 fő pénzügyi ügyintéző/pénztáros  állást hirdet .

 

Várjuk csapatunk új tagjait!

Tovább »

A Bihari Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Hagyományok Házával együttműködve meghirdeti a „Kitesszük a szűrét..." VIII. Országos szűr-, szűrrátét-, nemezkészítő és szűcshímzés pályázatát. Pályázni lehet viseletek és kiegészítők valamint „Otthon és környezete” lakáskultúra és használati tárgyak kategóriában.

Nevezési határidő: 2019. január 30., a pályamunkák beérkezési határideje: 2019. május 10.

Tovább »

 A Hagyományok Háza, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület meghirdeti a XXIX. KISJANKÓ BORI ORSZÁGOS HÍMZŐPÁLYÁZATOT. A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert területek felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek. Pályázni olyan, az elmúlt két évben készült, saját tervezésű alkotásokkal lehet, amelyek a népi iparművészeti zsűri Bíráló Bizottsága előtt NEM szerepeltek. A hímzéseknek postai úton 2019. május 16-ig kell megérkezniük.

Tovább »
2018. november 21.

Decemberi mesék

December a mesék és a mesélés hónapja. Mi is számos alkalommal várjuk a kicsiket és a nagyokat, hogy az év végi hajrában kicsit szusszanjanak, megpihenjenek, félretegyék gondjaikat, gondolataikat, és átadják magukat a mesék világának.

December elsején Mese-csata nyitja a sort, amelyen hat mesemondó népmeséi szállnak ringbe a sötétség, a versengés és a várakozás témájában. Ünnepváró Vásárunk hétvégéin a gyerekeknek mesél Fábián Éva, Agócs Gergely, Dóra Áron, Kovács Marianna, Bertók Ágota és Greguss László, december 15-én pedig a felnőtteket várjuk az Átriumba, ahol két kiváló mesemondó, Csíki Lóránt és Kiss Ágnes szövi bele meséi szövetébe az advent, az ünnep és a téli esték ízét, hangulatát. Karácsony előtti utolsó mesés programunk pedig egy gyertyafényes baráti mesemondó est, mesemondóink kedvenc meséivel.

Tovább »

2018. november 15. és december 20. között a Hagyományok Háza ünnepváró programjaival régi idők karácsonyait és az adventi időszak szokásait idézzük meg minden csütörtökön a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban.  Szeretettel várunk mindenkit a Gerbeaud előtti hüttében, ahol családias környezetében lehetőség van egy kicsit megpihenni, elcsendesedni, egy-egy tanulságos mesét, szép karácsonyi éneket a lelkünkben magunkkal vinni.

Tovább »

Mucsi János koreográfus közel negyvenéves alkotói-pedagógusi munkássága előtt tiszteleg az Amazonok, Danaidák című jubileumi portréműsor, amit 2018. december 16-án 19 órától láthat a közönség. Színpadra kerül a Paraszt Dekameron című táncszínházi darab, melyet a Duna Művészegyüttes társulata erre az alkalomra újít fel, és a Szolnoki és Zalai Fesztiválok díjazott koreográfiáiból is bemutatunk egy válogatást.

Tovább »

Hangolódjon nálunk Karácsonyra! Nyitott Műhelyünk adventi programjaival az együtt töltött idő jelentőségére és az ajándékozó szeretetre hívja fel a figyelmet. A programok sorát a november 24-i adventi koszorú készítő workshop nyitja. Jöjjön el barátaival, családjával, és készítsék el közösen adventi koszorújukat! Idén ráadásul a megszokottól eltérő koszorút készíthetnek azok, akik november 24-én a Nyitott Műhelybe látogatnak. 

December 7-én elkészítheti  karácsonyi ajándékát: egy vagány nemez-bőr nyakéket. Lepje meg szeretteit saját kezűleg készített ajándékkal, vagy ajándékozza meg őket az együtt töltött idővel.  December 8-án és 9-én, az Ünnepváró vásár keretében jótékonysági kézműveskedésre várunk mindenkit! Egyik alkalommal két babát, másik alkalommal két nemezállatkát készítenek a résztvevők: az egyik a készítőnél marad, a másik pedig hosszú útra indul egy kis üzenettel, és megkeresi azt, akinek a legnagyobb szüksége van a segítségre, lelki támogatásra, örömre, bátorításra.

Tovább »

 A klasszikus párosítás: textil és kerámia együtt – ebben a kiállításban nagyon sajátos módon összeválogatva. A Kékben, zöldben című kiállítás a kékfestés (innen a kék) és a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé díjazott alkotásait (innen a zöld) együttesen bemutató tárlat. A meghatározó színű textilek nem belesimulnak, hátteret biztosítanak a fazekas tárgyaknak, hanem önálló életet élnek. Kiállításunkon a Magyarországon megmaradt és aktívan működő öt kékfestő család mutatkozik be generációk hagyományaival, tárgyaival, emlékeivel. Emellett a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé fazekaspályázat és kiállítás díjnyertes alkotásai tekinthetők meg. A pályázat idei témája a régi, ritkán használt díszítési technikák újrafelfedezése, továbbfejlesztése, alkalmazása volt, melyre különlegesen szép alkotások érkeztek, korban és tájegységben sokszínű palettáját nyújtva a mai hazai fazekasságnak.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a marosvásárhelyi Világló Egyesület szervezésében nagy pályázatos konferenciát tartottak november 10-én, Székely-Sóvidék fővárosában. A szimpóziumon a népi kultúra területén működő civil szervezetek képviselői személyesen találkozhattak a pályáztatók vezetőivel. A jeles eseményt Tóth János, a Hagyományok Háza szakembere értékelte.

Tovább »

2018. október 26–27-én első ízben került sor népi iparművészeti alkotások zsűrizésére határainkon túl, a Vajdaságban. Ez a zsűri a Hagyományok Háza által szervezett zsűrizések történetében mérföldkő, hiszen első alkalommal került sor a határon túli magyar kézművesek Magyarországon kívüli, az alkotások elkészítési helyén történő hivatalos megmérettetésére, minősítésére. Ezzel a kezdeményezéssel a határon túli alkotók közvetlenül bekerülhetnek abba a Magyarországon működő országos vérkeringésbe, ami a hagyományokon alapuló kézműves tárgyak minősítését jelenti már több évtizede, így számukra is több lehetőség nyílik a kiállításokon való megjelenésre, vagy szakmai címek elnyerésére.

Tovább »
2018. november 12.

Bottal, seprűvel, kendővel

Sokak kérésére hétvégi tanítási napokkal is meghirdetjük az „Eszközös táncok az iskolában” képzésünket. A bottal, seprűvel, üveggel, kendővel való táncolás mindig is az ügyesség kifejezésére szolgált. Az ezekben a táncokban rejlő pedagógiai lehetőségeket is sorra veszi ez az októberben induló 30 órás képzés. Ügyességfejlesztő hatása számos készségre és kompetenciára is kiterjed. Javítja a mozgás-, a koncentrációkészségüket, fejleszti a szem-kéz koordinációt, a keresztpályák működésére jótékony hatással van. Preventív hatásai (dislexia, disgrafia kialakulásának megelőzése) is megfigyelhetők. Emellett a gyerekek energiáit nagyon hatékonyan vezeti le, mivel egyaránt megdolgoztatja a testüket és az eszüket.

Jelentkezési határidő: 2018. december 10.

Tovább »

Gyönyörű, felújított környezetben, megnövekedett területen, 24 férőhelyes olvasóteremmel és audiovizuális olvasóval újra várjuk az érdeklődőket a Martin György Médiatárunkban!
A megújult Könyvtárunk nyitvatartása:
Hétfő         11.00 – 17.00
Kedd         11.00 – 17.00
Szerda       zárva
Csütörtök  13.00 – 19.00
Péntek       10.00 – 15.00
A szolgáltatási árainkról a Hagyományok Háza honlapján tájékozódhat. Újdonság, hogy az éves tagdíj mellett a könyvtárunkat ritkán látogatók számára lehetőség van napijegy megvásárlására is.

Tovább »
2018. szeptember 13.

Angol nyelvű nemez tanfolyam

Régi vágyunk volt, hogy a hagyományos magyar nemezkészítést elérhetővé tegyük azok számára is, akik nem beszélik a magyar nyelvet. Idén először a Hagyományok Háza 7 hetes angol nyelvű nemezelő kurzust indít.

A tanfolyamra szeretettel várunk minden angolul beszélő/értő külföldit, aki érdeklődik a hagyományos magyar nemezkészítési technikák iránt. A kurzus végére nemcsak a gyapjú megmunkálásának tudásával lesznek gazdagabbak a résztvevők, hanem gyönyörű, saját készítésű használati tárgyakkal, ékszerekkel és ajándéktárgyakkal is.

Tovább »

Hírarchívum