Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

A Hagyományok Háza Mesterek és tanítványok koncertsorozatával a folytonosságot, az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló generációkat, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat szeretnénk megmutatni, egy színpadra állítani.

Mesterek és tanítványok sorozatunk következő vendége Tintér Gabriella, A koncerten közreműködő mesterek Hideg Anna Ördöngösfüzesről, Tankó Eszter Gyimesfelsőlokról, Benke Paulina és Pál Somoskáról. Várunk szeretettel mindenkit a Fonó Budai Zeneházba a 2017. november 10-én 19 órától kezdődő koncertre.

Tovább »

2017. november 18-án  19 órától a pásztorság egy sajátos világa tárul elénk a Fonó Budai Zeneházban. Megismerhetjük a kanászok híres baltás táncát, láthatjuk szilaj mulatozását, hallhatjuk kedves hangszereik elfeledett hangját.
Feltárul Somogy másik arca is, a falvak, uradalmi puszták népének életébe is bepillantást nyerünk. Megtudhatják, milyen az, mikor a földműves lakosság rendezte a maga „citerabálját”, hogyan szórakoztatták magukat minden napos eszközeikkel, az üveggel, seprűvel, a cséppel.

Tovább »

Gera Attila, a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusa, számos népi fúvós hangszer kiváló ismerője. Ám ezen a koncerten nem csupán ezt az oldalát ismerheti meg a közönség, hanem többféle zenei stílust mutat be, melyek eddigi zenei pályáját végigkísérték gyermekkorától napjainkig.

Várunk szeretettel minden érdeklődőt 2017. október 27-én 15 órától a MOM Kulturális Központba.

Tovább »

Az egész napos programon minden csak a fejdíszekről fog szólni. Kiderül, milyen volt és merre tart a Kárpát-medencei fejdíszek készítése, milyen technikai megoldások, újítások kerültek kidolgozásra, és milyen lehetőségek vannak, ha fejdíszt szeretne készíteni vagy rendelni. Lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre előadókkal, népi iparművészekkel, viseletkészítőkkel, gyűjtőkkel.

Időpont: 2017. október 27., péntek

Tovább »

2017. október 27-étől péntekenként a Pávásoké az éter! A Hagyományok Háza szakmai együttműködésével megvalósuló műsorban idén ismét a felnőtteké a színpad: több mint ezer jelentkező mérettette meg magát idén is a népzenei és néptánc tehetségkutató területi válogatóin.
A szarvasi és a fővárosi eseményről készült filmeket október 27-én, a keszthelyi és tatabányai fordulókat november 3-án, a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán forgatott adásokat pedig november 10-én este láthatják a Duna Televízió nézői. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban. Szurkoljunk együtt idén is a résztvevőknek!

Tovább »

A Hagyományok Háza December - Karácsony hava címmel rajzpályázatot hirdet gyermekek számára három korcsoportban. A pályázók megismerkedhetnek a jeles napok történetével, hagyományaink szerepével, fejlődik képzelőerejük, kreativitásuk, és különféle rajztechnikák kipróbálására is van lehetőség.
A pályamunkák leadási határideje:
2017. november 24. (péntek), 12.00 óra

Tovább »

2017. október 17-én, negyvenhét éves korában elhunyt Mezei Levente „Leves”, szászcsávási prímás, a Szászcsávás Band tagja.

Nyugodjon békében!

Tovább »

A SŐT7 (Sissi Őszi Tánchét) elő-programjaként 2017. november 17-én a Bethlen Téri Színházban betekinthetünk a Magyar Állami Népi Együttes három táncművészének alkotói tevékenységébe. „Nemes Szilvia, Ágfalvi György, és ifj. Zsuráfszky Zoltán karakteres, kiváló táncosok (…). Egyéniségek ők, akik egyszer a groteszk felé hajlanak, máskor játékosak, drámaiak, megrendítőek.”
Az est műsorát az elmúlt évek díjazott műveiből Mihályi Gábor állította össze.

Tovább »

A  Lengyelországi Magyar Kulturális Évad rendezvénysorozat keretében október 17. és 23. között a Magyar Állami Népi Együttes 5 városban lép fel a "Megidézett Kárpátok" című válogatott műsorával. Az előadás Sosnowiec, Kielce, Ostrebusy, Rzeszów és Lublin településeken lesz látható.

Tovább »
2017. október 10.

Újra Budapesten a Naplegenda

A  Magyar Állami Népi Együttes egy eredeti látvány- és hangzásvilágot hozott el a táncszínházi előadások világába. A Naplegenda friss, kreatív előadás, amely a művészet eszközeivel jeleníti meg a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát. Várjuk szeretettel az érdeklődő közönséget.

Időpont: 2017. november 9., 19:00

Helyszín: MOM Kulturális Központ


Tovább »

Már lehet jelentkezni a 2018-as Magyar népmese – hagyományos mesemondás  című 60 órás akkreditált képzésünkre.

A tanfolyam célja olyan gyakorlatban alkalmazható tudás átadása, amely mind a pedagógusok, mind az előadóművészek, mind pedig az érdeklődők számára hasznosítható.

A képzés elméleti és gyakorlati része egymásra épülve biztosítja a hallgatóknak azokat az ismereteket, amelyekkel hagyományos népmesék szóbeli elmondására alkalmassá válnak.

Tovább »
2017. október 10.

Táncoló Székelyföld

A VIII. Székelyföldi Napok alkalmával 2017. október 13. és 22. között Székelyföld-szerte sor kerül egy zenés, táncos, történelmi, illetve néprajzi előadással fűszerezett, Székelyföld néprajzi tájegységeit bemutató előadás-sorozatra.
Székelyföldi amatőr tánccsoportok, zenekarok és néprajzkutatók ismertetik meg e vidék sokszínű kultúráját. Az előadásokat tánctanítással és énektanítással egybekötött táncházak követik.

Tovább »

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ötvös Györgyi hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt.
Ötvös Györgyi a magyar népi kultúra szervezésének egyik meghatározó személyisége volt, olyan népművelő szakember volt, aki egész pályafutását a népi kultúra szervezésének, a néphagyományok továbbéltetésének, átörökítésének szentelte, és ezzel az önként vállalt misszióval kivívta szűkebb és tágabb környezetének tiszteletét. A legendás Molnár utcai, majd Aranytíz utcai táncház, az Egyszólam Népzene Táborok, számos néptánc-tanfolyam, népi ének tanfolyam, népzenei filmklub fűződik a nevéhez. 2015-ben elsőként kapta meg a hirtelen elhunyt legendás népzenész és kutató emlékére alapított Halmos Béla-emlékérmet.

Nyugodjon békében!

Tovább »
2017. október 5.

Munkatársakat keresünk

A Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum részlege 1 fő tájékoztató könyvtárosi és 1 fő igazgatási ügyintézői állást hirdet. A pályázatokat október 15-ig várjuk.

Tovább »

A Nyitott Műhely idén csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz.  Ennek keretében a pedagógusoknak kedveskedünk a Tanárok éjszakája, és Óvodapedagógusok éjszakája programjainkkal, az őszi szünet végén pedig a varrni tanulni vágyó gyerekeket és felnőtteket hívjuk babavarró kurzusunkra. Várjuk szeretettel az érdeklődőket!

Tovább »

A kiállítás a sárközi népművészet, népi iparművészet régi és mai anyagából, a sárközi falvak viselet-, hímzés-, szőttes-, népi ékszer-, kerámiakultúrájából válogat anyagokat, bemutatva és összehasonlítva az eredeti és továbbgondolt alkotásokat, a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumának, a tájházaknak, és alkotóknak a munkáiból. 

 

Tovább »

2017. október 28-29-én domaházi táncokkal várjuk az ínyenc táncokkal szívesen ismerkedőket . A néptáncgyakorlatot Szabó János és Szabó Ágnes Ilona tartja.

Lehetőség van a tanfolyamon kívül, csak egy-egy hétvégére is jelentkezni.
Alkalmi részvételi díj: 15 000 Ft/fő/alkalom
Táncegyüttesek táncosainak 4 fő felett 50%-os csoportos kedvezményt adunk. Csoportos kedvezménnyel a részvételi díj: 7 500 Ft/fő/alkalom

Tovább »

Havi egy alkalommal felnőtteknek szóló mesemondó estet szervezünk Népmese tanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Mostani alkalmunkat a Népmese napjának (szeptember 30.) dedikáljuk.

Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1011 Budapest, Fő utca 6.
Időpont: október 19., 18:30

Tovább »

Játéktól a mesterségig címmel nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A Népi jásztóházi és foglalkozásvezetői tanfolyamon és a  Népi szakmák tanulói hat különböző szakmában, közel kilencvenen adtak számot tudásukról. A vizsgaremekekből nyíló kiállításra várjuk szeretettel az érdeklődő közönséget.

A kiállításhoz kapcsolódva "Tessék, tessék jó portéka, egynek sincsen maradékja" című múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk az iskolás csoportokat, melynek során az országos vásárok hangulatát idézzük fel szerepjátékkal és a gyerekek megismerkedhetnek az egyes mesterségekkel.

Tovább »

Már csak néhány szabad hely van a hamarosan induló kosárfonó  tanfolyamunkon.  Várjuk mindazokat, akik szeretnék természetes anyagból elkészíteni saját használati tárgyaikat, kíváncsiak  a hagyományos kosárfonás  alapvető technikáira és aktív, alkotó kikapcsolódásra vágynak. Az érdeklődők a szakma kiválóságaitól sajátíthatják el a mesterségek fortélyait.

Jelentkezési határidő: a helyek beteltéig folyamatosan  (a tanfolyam létszáma 10 fő)

Tovább »

A következő zsűrialkalmunk Budapesten lesz az alábbi szakágakban: hímzés; viselet; csipke; népviseleti baba; szűrmunkák; szűrrátét; szőttes; paszomány és kötött gomb; halászháló, kötél; textilből készült népi játék
Leadási határidő: 2017. szeptember 20.

A zsűrizés időpontja: 2017. október 3.
Személyesen érdeklődhetnek Illés Vanda zsűriszervezőnél (+36-1) 201-8734; 06-30/729-2196, illes.vanda@hagyomanyokhaza.hu
Helyszín: Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.

Tovább »

A felvidéki Csali, a mérai Cifra és a Tordasi Pillikék gyerek táncegyüttesek közreműködésével Gömör, Kalotaszeg és Mezőség gazdag zenés-táncos hagyományaival ismerkedhet idén a Figurás bérlet közönsége. Idei programunkban is szerepel egy népzenei összeállítás. Navratil Andrea népdalénekes, Terescsik Eszter színművész és a Kobzos zenekar igényes válogatásában a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó énekek és a nép ajkán keletkezett meseszerű történetek hangzanak el.

Korlátozott számban jegyek kaphatók az egyes előadásokra is.

Jegyár: 1300 Ft

Tovább »

Folytatódik előadás- és beszélgetéssorozatunk, melyben a népmesei hagyomány avatott szakértőivel, továbbvivőivel – és továbbvivőiről – beszélgetünk.
Olyan témákkal, kérdésfölvetésekkel, előadókkal találkozhatnak itt, akik-amik az élőszavas mesemondással foglalkozók, az azt kedvelők érdeklődésére bizton számot tarthatnak.

Tovább »

Hírarchívum