Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

A hagyományos éttermi cigányzene támogatása, népszerűsítése érdekében – a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza Muzsikáló Budapest pályázatának segítségével – a nyári turista szezonban, május 20. és augusztus 20. között 4-7 fős cigányzenekarok zenélnek 12 neves budapesti étteremben a hét hat napján. A frekventált helyszíneken nem csak a turisták és a nosztalgiára vágyók, hanem a fiatalabbak is átélhetik ezt a különleges, magával-ragadó hangulatot. Bízunk benne, hogy ezzel az egyedülálló kezdeményezéssel sikerül a közösségteremtő muzsikálás hagyományát életben tartani.

Tovább »

2017. június 9-én 16 óra 8 perckor nyílik Kósa Klára keramikusművész kiállítása Mezőtúrtól a reneszánszig címmel. A tárlatot megnyitja Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke. Reneszánsz örömzenét ad: Szabó Zoltán főmuzeológus, a Hagyományok Háza osztályvezetője dudán és Csörsz Rumen István PhD, az MTA tudományos főmunkatársa lanton. Az érdeklődők a mester Mezőtúron, Tahitótfaluban és Szentendrén készült alkotásait tekinthetik meg.

Tovább »

2017-ben is nagy sikernek örvendett a Táncház Napja. Május 13-án és az azt megelőző napokban több mint 25 helyszínen emlékeztek meg az első budapesti táncházról, a táncházmozgalom „születésnapjáról”, és bizonyították, hogy a mozgalom 45 éve nő, erősödik és fejlődik. A Liszt Ferenc térre idén is több mint ezren látogattak el – a finoman szólva változékony időjárás ellenére. Délelőtt 10 órától este 7-ig tanulhattak táncokat Rábaköztől Szilágyságon át Moldváig kicsik és nagyok, kezdők és haladók, magyarok és turisták. A gyerekeket élőszavas mesemondás is várta, akinek elfáradt a lába, ügyeskedhetett a kezével: készültek is szép számmal a rongybabák, hímes mézeskalácsok, bőr és gyöngy ékszerek. A játékok és élőszavas mesemondás várta. Este pedig a program zárásaképp gyönyörű gálakoncertet hallgathattunk meg a Zeneakadémia nagytermében.
Hála és köszönet minden helyszínen a szervezőnek, táncosnak, muzsikusnak, kézművesnek, mesemondónak, foglalkozás-vezetőnek az áldozatos munkáért! A táncháznapi programok fotói és videói folyamatosan kerülnek föl a Táncház Napja oldalára, illetve a Hagyomány.Éld bele magad Facebook-oldalra. Érdemes vissza- visszalátogatni!

Tovább »

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége tárgyalkotó pályázatot hirdetett a Reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére, melyhez az egész ország kézművestársadalmát megszólította. A pályázaton megszülető alkotásokat 7 régióban, azt követően egy országos nagy kiállításon tárja a nagyközönség elé. A program kettős céllal valósul meg: egyrészt új alkotások készítésére buzdítják az alkotókat, ezáltal is tisztelegve a Reformáció Emlékév előtt, másrészt cél, hogy a szakrális tárgyak korunk igényének megfelelően magas színvonallal megújuljanak. Különös figyelmet kapnak a csoportos együtt gondolkodásból fakadó alkotások. A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban május 25-én nyíló tárlaton számos kézműves mesterség képviselteti magát.

Tovább »

Nagy szeretettel gratulálunk Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtőnek, aki idén a Kossuth Nagydíj mellett elnyerte az Europa Nostra-díjat és a közönségdíjat is. A díj a kulturális örökségvédelem terén legjelentősebb elismerésnek számít az Európai Unióban. A díjra Európa-szerte 39 országból – civil szervezetektől és egyéni jelölések alapján – 202 jelölés érkezett, amelyek közül egy független, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a 29 nyerteseket. A nyertesek névsora ITT olvasható.

Tovább »

Május 13-án, a Táncház Napja zárókoncertjén, a Zeneakadémián idén is átadták a Halmos Béla-díjakat.

A Halmos Béla-vándordíjat az öt tagú kuratórium (Árendás Péter - LFZE Népzene tanszék, Liber Endre - Hangvető Kiadó, Pál István Szalonna - Hagyományok Háza, Szűcs Sándor - Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület, Virágvölgyi Márta - Táncház Egyesület) a jelöltek közül 2017-ben Nyitrai Tamásnak, a Magyar Állami Népi Együttes prímásának ítélte oda. A Halmos Béla-emlékérmet a kuratórium (a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai - Lőrincz Beáta, Nagy János Nándor, Szitnyai Jenő, Varga Zoltán, Victor Máté, valamint Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója) 2017-ben dr. Simoncsics Jánosnak, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatójának ítélte.

Szívből gratulálunk az elismeréshez!

Tovább »

A XX. Országos Fazekaspályázat anyagából rendezett kiállítás 2017. május 26-án 14 órakor nyílik meg Körmenden a Batthyány Kastélyban. A jubileumi pályázat témája a folyadékkészítő, -tároló, -tálaló, -kínáló edények volt, mely az ország minden részéből alkotásra indította a fazekasokat. A magas színvonalú pályázati anyag augusztus 22-ig látható Körmenden, majd decembertől a díjazott alkotások Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban tekinthetők meg. Első ízben kerül kiosztásra a"FolkTrend" Díj, melyet V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkára ad át.

Tovább »

2017 szeptemberében induló csipkekészítő képzésünket ajánljuk mindazoknak az érdeklődőknek akik szeretnének elmélyülten megismerkedni a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi csipkekészítő kultúra hagyományos módozataival.  A képzés során többek között megtanulhatóak az alábbi  technikák : textilbe varrott csipkék: azsúrok, subrikák, textilbe levegőbe varrott csipkék: vagdalás, pókolás, rececsipkék: csomózott, varrott, horgolt, csomózott csipkék: hajócsipke, rojtkötés, bütök kötés, levegőbe varrott csipkék: zsinórcsipke, szolnoki csipke, relief, csipke textilre dolgozása: vert csipkék, alapverésék, alakverések pld: sóbanyái, torockói, zobori, karcagi, móga.

Elővásárlási jelentkezés határideje: 2017. július 31.

Tovább »

2017. augusztus 21-25. között ismét kézműves alkotónapokat tartunk a szünidő utolsó napjaiban a Nyitott Műhelyben. Idén is izgalmas programokkal várjuk azokat a gyerekeket, aki hasznosan akarják szabadidejüket tölteni, míg szüleik dolgoznak. Lesz fafaragás, varrás, nemezelés, bőrözés, ismerkedünk a csuhézással, gyékénnyel. Közeli műhelyekbe is ellátogatunk majd, hogy megnézzük hogyan dolgoznak a kézműves mesterek itt a városban. Részletes program hamarosan a Nyitott Műhely oldalán. Érdeklődni a farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu oldalon lehet.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület a Méra World Music fesztivál 2017-es kiadásának keretében meghirdeti az I. Kalotaszegi Prímásversenyt. Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét.

Jelentkezési határidő: 2017. június 26., éjfél

Tovább »

Májusban indul hat alkalomból álló bőrműves szakkörünk, ahol a bőrművesség alapjaival lehet ismerkedni. A szakkörre kezdő és haladó bőrösök is jelentkezhetnek. Témák: fonott és lapos fűzéssel díszített karkötők; zsinórozás, domborítás; egyszerű szabású bőrzacskó és pénztárca készítése rátét mintával; eldolgozási technikák, végződések kidolgozása (fonott zsinór, sodrott zsinór, vágott gömbölyített zsinór, pillangók készítése, felhelyezése).

Helyszín: Hagyományok Háza - Kézműves Műhely – Apor Péter utca 4.

Tovább »

2017. szeptember 1-én indul kétéves nemezkészítő tanfolyamunk. Ízelítő a képzés anyagából: Belső-Ázsiai nemezkészítő népeink technikái, Észak-európai nemezkészítő módszer, nemezkészítés a magyar hagyományban, gyapjúelőkészítés, tervezési ismeretek. Játékok, bábok, táskák, tárolók, kalapok, botos, takarók, ruhadarabok, ékszerek készítése. Gyapjúfestés természetes és mesterséges festékekkel.
Jelentkezési határidő: a helyek beteltéig folyamatosan
Elővásárlási jelentkezés határideje: 2017. július 31.

Tovább »

A májusi hónapban a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum utolsó nagyobb tárgyfelajánlása tiszteletére az egy évvel ezelőtt elhunyt, Beszprémy Józsefné egyik legszebb, Nyugat-dunántúli, horvátkimlei mintájú hímzését választottuk ki.

Tovább »

Várjuk a jelentkezéseket ősszel induló, szakmát adó, OKJ-s képzéseinkre: csipkekészítés, gyékény-,  szalma-, csuhétárgyak készítés, kosárfonás, nemezkészítés, népi bőrművesség, szőnyegszövés.
Jelentkezési határidő: a helyek beteltéig folyamatosan
Elővásárlási jelentkezés határideje: 2017. július 31.

Tovább »

2017. június 9-11. között Hatvanban rendezik meg a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivált. A program célja, hogy népszerűsítse a magyar népmesék és az élőszavas mesemondás csodálatos világát. A nem csak gyermekeket megszólító program minden eleme az ősidők óta létező és folyamatosan formálódó szövegfolklórból táplálkozik. A fesztiválon fellépő kiváló előadóművészek, illetve közreműködők biztosítják, hogy az egész napos aktív, mozgással, alkotással teli programról mindenki kiváló élményekkel térjen haza.

Tovább »

Megvan a magyarországi cigányzene támogatására és népszerűsítésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza által kiírt Muzsikáló Budapest pályázat eredménye. Az öttagú zsűri 12 (+ 5 tartalék) éttermet választott ki, aki vállalja, hogy 2017. május 20. és augusztus 20. közt, a hét legalább hat napján 19 és 23 óra közt 4-7 fős cigány zenekarnak zenélési lehetőséget biztosítanak.

Tovább »

2017. május 27-én szombaton 11 órától a kétéves OKJ-s szőnyegszövő-tanfolyam oktatója munkáiból és az elmúlt  két évtized évfolyamainak hallgatói anyagából összeállított kiállításban tart tárlatvezetés Pintér Piroska oktató.

A programon való részvétel a múzeumi belépőjegy megvásárlásával lehetséges.

Regisztráció: farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu

Tovább »

A Mesebeszéd mobil applikáció a meseszerető szülők, pedagógusok és a gyakorló mesemondók számára készült. Célja, hogy gazdagítsa a meseismeretet, és hogy ösztönözze az élőszavas mesemondást.  Az applikáció segítségével a népmesék világával, a mesemondás fortélyaival lehet ismerkedni, melyet a Google Play Áruházból lehet letölteni android operációs rendszerű eszközökre.

Tovább »

2017. április 13-án  új kiállítás nyílt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A kétéves OKJ-s szőnyegszövő-tanfolyam oktatója, Pintér Piroska munkáiból és az elmúlt  két évtized évfolyamainak hallgatói anyagából létrejött kiállítás jól reprezentálja azt a sokoldalú tevékenységet, melyet a tanulók elsajátíthatnak. A szőnyegszövés felhasználásának különféle módjai mellett a tárlat elsősorban a székely festékesek változatos kompozícióit és motívumait mutatja be, melynek mai környezetben is sokféleképpen alkalmazhatóak.
A kiállítás megtekinthető 2017. június 3-ig, hétfőtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet meghirdeti a XXI. Országos Szőttespályázatot.

Pályázni lehet olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal, amelyek a magyar népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak.

A pályázatra a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítésével lehet jelentkezni.

Beküldési határidő: 2017. június 26. A Bíráló Bizottság nem veszi figyelembe a határidő után érkező pályamunkákat.

Tovább »

Hírarchívum