Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Április 11-én 18:30-tól tartja következő klubestjét a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület. Meghívott vendégünk ezúttal Hamar Dániel űrkutató-népzenész, aki negyven éve a magyar népzene egyik leghitelesebb előadójaként ismert Muzsikás tagja, mellette pedig űrkutató, az ELTE geofizikai tanszékének tudományos főmunkatársa. Kozmológia és népzene című előadásában mesél pályájáról, hitvallásáról, a népi kultúrához és a tudományokhoz fűződő viszonyáról.
Helyszín: a Hagyományok Háza közösségi terme (1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.)
Fotó: Hirling Bálint

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet Mesterek és tanítványok elnevezésű előadás-sorozatán való közreműködésre. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták jelentkezését várjuk, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják. A koncertet követően táncházat is tartunk a pályázók közreműködésével.

A pályázatok beérkezési határideje: 2017. április 21.

Tovább »

Rajzpályázatunkra rengeteg jobbnál jobb, összesen 865 alkotás érkezett be. A pályaműveken látszott a nevelők, pedagógusok kiemelkedő munkája, az az idő, amit arra fordítottak szabadidejükből, hogy felkutassák helyi, vagy közös értékeinket, közösségeket alkossanak, csoportmunkákat vezessenek és a gyermekek számára is megismerhetővé tegyék a magyar népi építészet és tárgykultúra elemeit. 

A pályázat kapcsán 2017. március 31-én 14 órakor kiállítás nyílik a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében (1011 Budapest Fő utca 6.). A díjkiosztóval egybekötött kiállításmegnyitóra szeretettel várjuk az érdeklődő közönséget. A kiállítás 2017.május 7-ig tekinthető meg.

Tovább »

A Hagyományok Háza 2017-ben indította útjára erdélyi népzenei mesterkurzusát. A továbbképzés minden alkalommal vendégül hív egy hagyományőrző mestert Erdélyből, valamint egy magyarországi revival zenészt, mint a mesterkurzus vezetőjét. A képzésre minden hónapban várjuk mindazokat a gyakorlott táncházi zenészeket, akik szeretnék tudásukat elmélyíteni, repertoárjukat bővíteni, játéktechnikájukat fejleszteni, valamint játékstílusukat finomítani. Április 8-án kalotaszegi zenészek a meghívott mestereink: Czilika Gyula (Egeres) - hegedű, Czilika Ödön (Egeres) – harmónika. A kurzust követően 21 órától várunk szeretettel mindenkit az Erdélyi Zenészek Klubjába.

Helyszín: Rácskert, VII. Dob u. 40. A kurzuson való részvétel ingyenes.

Tovább »

Nemcsak a szakma iránti rajongás az, amiért érdemes beiratkozni a Nyitott műhely áprilisi tojásfestő képzésére. A tojásírás alkalmas arra, hogy elmélyüljünk, meditálva alkossunk és így éltessük tovább egy gyönyörű hagyományunkat.  Még egy-két jelentkező belefér a tanfolyami keretünkbe, ezért ne késlekedjen senki a jelentkezéssel!


Jelentkezési határidő: 2017. április 3., hétfő

Tovább »

A farsangi időszak végeztével indulnak a húsvéti Jeles napok Komplex foglalkozásaink, melynek folyamán megismerkedünk a nagyböjti időszak és a húsvét népszokásaival. A program elsősorban a 5-12 éves korosztálynak ajánlott. Élményközpontú, tevékenykedtető foglalkozás, melynek keretében a résztvevők az iskolai tananyaghoz kötődve, annak kiegészítéseként ismerhetik meg kalendáris szokásainkat.

A programra előzetes egyeztetés alapján lehet jelentkezni!

Tovább »

Magyarország Kormányának felhívása a kulturális intézmények, illetve fenntartóik részére a kulturális intézményekben megvalósuló, a köznevelést kiegészítő, népmesével kapcsolatos informális és nem formális tanulást biztosító szolgáltatások, tevékenységek, új tanulási tartalmak, valamint programkínálat fejlesztése érdekében.

Teljes pályázati felhívás: ITT

Tovább »

Szeretettel várunk minden kedves látogatót a jövő heti programjainkra. Találhat magának kedvére valót az, aki gyermekrajzokban szeretne gyönyörködni, vagy a húsvét előtt tojásírást szeretne gyakorolni, esetleg a kosárfonásba és faragásba akarnak belekóstolni, illetve azok akik böjt idején testüket-lelküket akarják megtisztítani, egészségesebben élni, a gyógynövényekről, méhtermékekről többet szeretnének megtudni, vagy tanácsokat kérnének előadónktól Komsa Ildikótól.

Tovább »

A projekt célja, hogy a kulturális intézmények minden megyében gondolkodjanak el azon, hogyan tud hozzájárulni a népmese a gyerekek személyiségének, képzelőerejének fejlődéséhez. A kulturális intézmények bevonásával a kormány azt szeretné elérni, hogy lehetőleg minden magyar gyerek találkozzon a magyar népmesékkel. A NépmesePontok többek között műhelyfoglalkozások, művészeti alkotócsoportok, élőszavas mesemondás, kompetenciafejlesztő táborok, mesemondó, meseíró és meseillusztrációs versenyek, de az egész család részvételét biztosító programok megvalósulását is lehetővé teszik, a projekt támogatja továbbá szakemberek képzését, továbbképzését is.

Tovább »

Április 1-2-án folytatódik az „Útravaló” – a néphagyomány hiteles módszertana az óvodában 60 órás akkreditált képzésünk, melynek célja az óvodai hagyományőrzés modern pedagógiai irányzatokkal is összeegyeztethető módszertanának átadása, ami egyúttal a pedagógus portfólióban is felhasználható hasznos és releváns tudást nyújt. Ezúttal Tálas Ági tart foglalkozást a néphagyomány felhasználásának módszereiről.
A képzést elsősorban óvodapedagógusoknak ajánljuk.
Tanfolyamon kívül az egyes hétvégék alkalmanként is látogathatóak.
Részvételi díj: 15 000 Ft.

Tovább »

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva immár negyedik alkalommal szervezik meg országszerte a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét március 31. és április 2. között. Ezen a három napon országszerte kinyitnak az alkotóházak, műhelygalériák és műhelyek. A Hagyományok Háza idén szervezőként és a hozzá tartozó Nyitott műhelyen keresztül programhelyszínként is csatlakozik „Tavasz, tavasz gyenge tavasz. Ki füvet fát megújítasz.”  elnevezésű 2 napos eseményével.

Tovább »

Kossuth Nagydíjat kapott Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajztudós, népzenegyűjtő, a nemzet művésze, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Néprajzi Társaság tiszteletbeli tagja, a Kallós Zoltán Alapítvány alapítója. Példaértékű életútja során őseink hagyatékának, népi kultúránk legszebb kincseinek továbbörökítése mellett a szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvének és kultúrájának megőrzését is odaadóan szolgáló értékmentő munkája, valamint az erdélyi és az anyaországi táncházmozgalom elindításában és fenntartásában vállalt szerepe elismeréseként.

Szeretettel gratulálunk!

Tovább »

Kossuth-díjat kapott Galánfi András fafaragó népi iparművész, előadóművész, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Bíráló Bizottságának tagja. A rönkbútor-faragás régi hagyományát mesteri módon folytató, a modern funkciót tradicionális stílussal ötvöző alkotásai, valamint a magyar népi tárgykultúra kincseinek továbbörökítését elhivatottan szolgáló munkája elismeréseként.

Szívből gratulálunk!

Tovább »

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke állami kitüntetéseket adományozott, melyeket Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere adott át.

A díjazottak:

Ágfalvy György - Magyar Ezüst Érdemkereszt

Lévay Andrea - Magyar Ezüst Érdemkereszt

Karé Árpád - Magyar Bronz Érdemkereszt

Gratulálunk és további sikereket kívánunk nekik!

Tovább »

Egy régi és egyre égetőbb hiány pótlása kezdődött meg múlt szombaton, a Hagyományok Háza és a Hangvető első zenei menedzsment workshopján. Az egész napos rendezvény egy sorozat első alkalmaként került megrendezésre. A képzés elindításával célunk, hogy a feltörekvő népzenei és világzenei előadóművészek köre olyan hiánypótló zeneipari ismereteket sajátíthasson el, melyek segítik a hazai és nemzetközi színtéren történő előre jutásukat. A Zeneakadémia népzene tanszéke által is támogatott szakmai nap meghívott előadói a könnyűzenei életben ismert és neves szakemberek. A sorozat következő alkalmát őszre tervezzük.

Tovább »

A tárgyalkotó népművészetben és a népköltészetben a történelem folyamán mindig megjelentek az aktuális nagy történelmi sorsfordulókkal kapcsolatos alkotások is. Történelmünk nagy alakjain és eseményein végigtekintve azt láthatjuk, hogy a klasszikus értelemben vett (paraszti) folklórban – érthető okokból – az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharccal kapcsolatos anyag a leggazdagabb. A nemzeti ünnepre való tekintettel márciusban a címeres tárgyakat külön vitrinben állítják ki a Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő u 6.)

Tovább »
2017. március 14.

Láss, tapasztalj, taníts!

A Láss, tapasztalj, taníts! című Erasmus+ pályázat keretében megvalósult  intézménylátogatásról szóló  élménybeszámolót tart Lettországi és Észtországi tapasztalatairól Illés Vanda és Péter Szidónia. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a kézművesek műhelyek működésébe, képet kaphatnak arról, hogy az ottani kézművesek milyen alkotásokat készítenek.
Előadás helyszíne: Népi Iparművészeti Múzeum - Nyitott Műhely
Időpontja: 2017. március 29. szerda, 16 óra

Tovább »
2017. március 14.

Szakmai napok a zsűrizésről

A következő szakmai napunkat, amelynek fókuszpontjában a zsűrizés áll, 2017. április 18-án 14.00-tól tartjuk. A beszélgetések témája hímes tojás (viaszolt, karcolt, patkolt stb.). A délutáni konzultáción az érdeklődők személyesen is feltehetik kérdéseiket a zsűritagoknak és a zsűri szervezőjének, és javaslataikat is szívesen várjuk. Szeretettel várjuk Önöket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba! (Bp. I. kerület Fő u. 6.)

A lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Tovább »

Március 21-én Várőri Adrienn Művészet, hobbi,marketing előadássorozata következő alkalmával sok-sok ötletével, tapasztalatával szeretettel vár minden olyan kézművességgel foglalkozót, akinek szüksége van segítségre a termékei népszerűsítésében. Március 31-én és április 1-én csatlakozva az Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IV. Országos Hétvégéje programsorozathoz tojásfestéssel, fafaragással, kosárfonással, és gyógynövényes workshoppal várunk minden kisebbet és nagyobbat. Rajzpályázatunkból március 31-én nyílik egy kiállítás a Nyitott műhelyben. Tojásírás szerelmeseit, pedig 30 órás akkreditált tojásíró képzésünkkel is várjuk!

Tovább »

A Hagyományok Háza nyílt pályázatot hirdetett a Művészetek Völgye FolkUdvarának házigazda zenekari feladatinak ellátására.

A remek hangulat megalapozói idén a következők lesznek: Magos Együttes, Nagy Albert és zenekara, Parapács Zenekar, Zagyva Banda. Gratulálunk nekik!

Mindenkit szeretettel várunk Kapolcson július 21. és 30. között!

Részletes program hamarosan!

Tovább »

Jobbnál jobb programokkal várja Önöket a Hagyományok Háza idén tavasszal is.

Ízelítő a tartalomból: VI. Táncház Napja, A táncházmódszer nemzetközi adaptációja konferencia, pályázatok, az Élő Hagyományok központjai, kiállítások a Magyar Népi Iparművészet Múzeumban, táncszínházi előadások, koncertek, gyermek- és családi programok, kézműves tanfolyamok.

Tovább »

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet. A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére, 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.

Jelentkezési határidő: 2017. május 2.

Tovább »
2017. március 1.

Sok-sok ház - rengeteg rajz

Több száz rajz érkezett a Nyitott Műhely „Ahány ház, annyi szokás” pályázatára. Rengeteg kisebb és nagyobb gyermek szorgoskodott, így színesebbnél színesebb alkotások érkeztek az ország minden tájáról, sőt még a határon túlról is. A zsűrizésre az adatok feldolgozása után 2017. március 20-án kerül sor, ezután értesítünk minden kedves résztvevőt az eredményről. A kiállítás megnyitójára, és a díjkiosztásra 2017. március 31-én várunk szeretettel mindenkit.

Tovább »
2017. március 1.

Idén is lesz Táncház Napja!

Az első táncház megrendezésének 45. évfordulóján ország-, világszerte ismét számos program várja majd mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. A központi rendezvényt ezúttal is a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók boltja előtt rendezzük meg, ahol egész nap élőzenével kísért tánc- és énektanítás, gyermekprogramok, mesemondás és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. Annak érdekében, hogy minél több helyen szóljon a talpalávaló, hívjuk és április 10-ig várjuk a világ minden tájáról azokat, akik ezen a napon szívesen megismertetnék másokkal, miért izgalmas a 21. században is elődeink kultúrája.

Tovább »

2015-ben először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és - emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület által készíttetett Halmos Béla-emlékérmet a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek ítéli oda az Egyesület. A 2017-es díjakra felhívást tesz közzé a két kuratórium. A jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várjuk a hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre.

Jelöltállítási határidő: 2017. március 31.

Tovább »

Örömmel tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy jegypénztárunkban és az előadásaink helyszínein ismét lehet bankkártyával is fizetni. Saját előadásainkra vásárolt jegyekért fizethetnek továbbá készpénzzel, OTP Szép Kártyával, Erzsébet utalvánnyal, MKB Széchényi Pihenőkártya, Ticket Culture kultúra utalvánnyal, Hagyományok Háza ajándékutalvánnyal valamint március 31-ig még Sodexo utalvánnyal is.

Tovább »
2017. január 30.

IDŐPONTVÁTOZÁS!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Állami Népi Együttes a Magyar Kormány megbízásából március 16-17-én Azerbajdzsánban, Bakuban lép fel a Magyar Kulturális Napok rendezvényen, ezért a március 17-én 15 és 19 órakor kezdődő Násztánc előadást a MOM Kulturális Központban új időpontban, április 8-án 15 órakor és 19 órakor tartjuk meg. A megvásárolt jegyek érvényesek az április 8-i előadásra, illetve április 8-ig visszaválthatók a Hagyományok Háza jegypénztárában.

Az okozott kellemetlenségekért elnézésüket kérjük!

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet meghirdeti a XXI. Országos Szőttespályázatot.

Pályázni lehet olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal, amelyek a magyar népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak.

A pályázatra a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítésével lehet jelentkezni.

Beküldési határidő: 2017. június 26. A Bíráló Bizottság nem veszi figyelembe a határidő után érkező pályamunkákat.

Tovább »

Hírarchívum