Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Július 21-30. között ismét megtalálsz minket Kapolcson a Művészetek Völgye Hagyományok Háza FolkUdvarában. Ez az a hely, ahol nemcsak megtudod, miért izgalmas a népzene, a néptánc, kézműves-hagyományaink, de azt is, kik azok a mesterek, akiknek mindez köszönhető. Mert a népdal is valósabb, ha látjuk magunk előtt Láli néni szovátai konyháját, ha a muzsika közben Neti Sanyi huncut szeme kacsint, ha a táncban felismerjük Mundrucz legényespontjait. Térj be a FolkUdvarba, ha a múltat nemcsak a múzeumi tárlókból és könyvekből akarod megismerni, ha át akarod élni te is, milyen saját népdalainkat hajnalban énekelni, önfeledten népzenére mulatni. Táncolj, alkoss, beszélgess, bulizz velünk egész nap és ne felejtsd megkóstolni a hagyományos ízeket sem.

Házigazda zenekarok: Magos Együttes, Nagy Albert és zenekara, Parapács Zenekar, Zagyva Banda

Tovább »

Nagyon szépen köszönjük a rengeteg beküldött dalszöveget a Nyár népdala játékunkra. Hosszú vívódás után több száz levél közül a zsűri a Hallod-e te szelídecske sorait találta a legalkalmasabbnak.

Nem vagyok én szelidecske,

Sem leány, de sem menyecske.

Mert én kerti virág vagyok

A harmatért majd meghalok.

Az óriási érdeklődésre való tekintettel a fődíjon kívül további 5 ajándékcsomagot sorsoltunk ki a beküldők között. A nyerteseknek gratulálunk, levélben küldjük a részleteket.

Tovább »

Jókedv, érdeklődés, oldott hangulat, sok-sok kacagás, a közönség aktív részvétele jellemezte rendhagyó zeneóráinkat, amelyeket az NKA Halmos Béla Kollégium támogatásával tartottunk hét általános iskolában a tavaszi félév során.

Oktatóink: dr. Agócs Gergely vezetésével a Fonó Zenekar

A sorozatban részvevő iskolák: Grassalkovich Antal Iskola, Czuczor Gergely Tagiskola, Szent János Apostol Katolikus Iskola, Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Iskola, Ceglédi Református Általános Iskola, MTF Nádasi Ferenc Gimnáziuma, Család Általános Iskola

A program felelőse/fotó: Németh Nóra

Tovább »

A Hagyományok Háza a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2017. szeptember 16-án már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módunkban fogadni. A versenyen nem indulhatnak a korábbi Kecskeméti Prímásversenyek (2007, 2009, 2011, 2013, 2015) fődíjait elnyert prímások sem.

Beérkezési határidő: 2017. szeptember 1.

Tovább »

A nyári szünetet is érdemes hasznosan tölteni. Pedagógusoknak, nevelőknek szól Mintakincstár címmel meghirdetett két napos foglalkoztatássorozatunk, mely a népművészeti mintakincsünk feldolgozására ad ötleteket. A foglalkozásokat Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus, játékkészítő vezeti.

Időpont: 2017. július 27-28.

Tovább »

A 60 órás akkreditált képzést olyan pedagógusoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni a néptánc alapjaival, a népi játékok rendszerezésével és típusaival, átadásuk módszertanával, és tudásukat alkalmazni szeretnék az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon. A gyakorlatokon a résztvevők elsajátíthatják a néptánc alaptechnikáit és a somogyi ugrós, lassú és friss csárdás, valamint a szatmári verbunk, lassú és friss csárdás 4–12 éveseknek megtanítható alapmotívumait, a motívumalkotás szabályait, valamint a táncok módszertanilag megalapozott továbbadását. A néprajz alapjaiból, a jeles napok és ünnepi szokások témaköréből, valamint táncfolklorisztikai alapismeretekből álló elméleti ismeretek átadásával a hallgatók általános tájékozódását kívánjuk előmozdítani.

Tanfolyamkezdés: 2017. szeptember 18. (befejezés: 2018. január 15.)

Elővásárlási kedvezmény: 2017. augusztus 14.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet marketingmenedzser (2 fő) munkakör betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 25.

Tovább »

Június 29-én a 125 éve született Lajtha Lászlóra emlékeztünk. Egykori otthonánál, a Váci utca 79. alatt koszorúztuk meg a zeneszerző, népzenegyűjtő emléktábláját, majd közös zenés sétára indultunk Lajtha László Károlyi-kerti szobrához, a Tükrös Zenekar vezetésével. Beszédet mondott Dr. Solymosi Tari Emőke, Lajtha-kutató a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. A megemlékezésen jelen volt Gyurkó Tünde, Lajtha egyik jogörököse is.

Fotó: Kováts Réka

Tovább »

Már kapható az elsősorban a nyugdíjas korosztálynak szóló egyik legkedveltebb bérletünk, a Dél-után, amibe a Magyar Állami Népi Együttes autentikus műsoraitól a zenekari koncerteken át a táncszínházi előadásokig válogatunk műsorokat. Az előadások előtt az együttes művészei, vezetői beszélgetnek Önökkel a bemutatott művekről, az alkotási folyamatról.

Táncról-táncra szabadbérletünkkel tetszőlegesen kiválasztott 4 előadás jegyeihez juthatnak hozzá kedvezményesen a bérlet megvásárlásával.

Tovább »

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy a Hagyományok Háza jegypénztára 2017. július 17. – augusztus 5. zárva tart. Az online jegyvásárlás zavartalanul működik.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

A Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum munkatársat keres zenei könyvtáros munkakör betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 30.

Tovább »

Tatabánya, A Vértes Agorája

2017. június 23.

Fotó: Farkas József

Tovább »

A nyáresti zenei koncertek a Várkert Bazárban, egy olyan zenei koncertsorozat, melyben a klasszikus zene, a népzene és a népies műdal egymással karöltve repítik az érdeklődőket a zene világába. A gyönyörű környezet, mely magával ragadja a hallgatóságot, teremti meg azt az atmoszférát, mely segitségével a zene egy varázslatos világába emelkedhetünk június és augusztus között. A koncertsorozat váza négy zeneszerző - Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Johannes Brahms - muzsikáját idézi meg az elkövetkező hónapok egy-egy estéjén. A Magyar Állami Népi Együttes zenekara szólaltatja meg ezen zeneszerzők muzsikáját és az őket ihlető, hol népi, hol városi cigányzenekari hangulatokat.

Tovább »

Keszthely, Balaton Kongresszusi Központ és Színház

2017. június 18.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Hajdúböszörmény, Sillye Gábor Művelődési Központ

2017. június 11.

Fotó: Farkas József

Tovább »

A Hagyományok Háza, Heves Város Önkormányzata és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet által meghirdetett XXI. Országos Szőttespályázathoz kapcsolódóan 2017. augusztus 4-6. között rendezik meg a IX. Nemzetközi Szőtteskonferencia. Az eseményen kerül sor a pályázat díjátadójára, emellett kiállítás nyílik a legkiválóbb alkotásokból a Hevesi Kulturális Központban. Az ismert előadók a következő témákat járják körbe: a pályázati anyag értékelése, jó gyakorlatok, marketing, tervezés, képzés, forrásanyagtól a népi iparművészetig.
A konferencia költség-hozzájárulása 16.500 Ft.
A jelentkezési lapot a következő címre jutassák el: heveshsz@t-online.hu vagy postai úton, Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány, 3360 Heves, Kossuth út 26-28 postacímre.

Tovább »

Szeptemberben indul szakmát adó két éves OKJ-s Kosárfonó képzésünk, ahol elsajátíthatják a felsorolt kosártípusok elkészítésének módját, továbbá megismerkedhetnek a demizsonfonással is. Elméleti és gyakorlati órák keretében bővíthethetik tudásukat a magyar és Kárpát-medencei kosárfonó kultúráról.
Éltessük tovább a hagyományokat együtt!
 

Tovább »

Szarvas, Cervinus Teátrum

2017. június 9.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Szeptemberben ismét elindítjuk népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyamunkat. A 120 órás, pedagógus akkreditált és közművelődés akkreditált képzés során a hallgatók elsajátítják a természetes anyagokból történő játék és tárgykészítés ismereteit, az ünnepeinkre való készülődés tárgyai elkészítésének ismereteit, valamint jártasságot szereznek a szabadban tartandó játszóházak technikáiban. Az előadások során alapvető néprajzi ismeretekre is szert tesznek. A képzés nincs szakirányú diplomához kötve.

Kedvezményes jelentkezési határidő: 2017. július 31.

Tovább »

2017. június 9-én 16 óra 8 perckor nyílt meg Kósa Klára keramikusművész kiállítása Mezőtúrtól a reneszánszig címmel. A tárlatot Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke nyitotta meg. Reneszánsz örömzenét adott: Szabó Zoltán főmuzeológus, a Hagyományok Háza osztályvezetője dudán, és Csörsz Rumen István PhD, az MTA tudományos főmunkatársa lanton. Az érdeklődők a mester Mezőtúron, Tahitótfaluban és Szentendrén készült alkotásait tekinthetik meg.

Tovább »

Aki szeretné megtekinteni milyen alkotások is készülnek a két éves képzés alatt az megteheti június 3-ig a Szőttes vagy magad is kiállításunkon a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, melyet az elmúlt években nálunk végzett hallgatók munkáiból válogattunk.

Tanfolyamkezdés: 2017. szeptember 1.
Elővásárlási jelentkezés határideje: 2017. július 31.

Tovább »

A hagyományos éttermi cigányzene támogatása, népszerűsítése érdekében – a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza Muzsikáló Budapest pályázatának segítségével – a nyári turista szezonban, május 20. és augusztus 20. között 4-7 fős cigányzenekarok zenélnek 12 neves budapesti étteremben a hét hat napján. A frekventált helyszíneken nem csak a turisták és a nosztalgiára vágyók, hanem a fiatalabbak is átélhetik ezt a különleges, magával-ragadó hangulatot. Bízunk benne, hogy ezzel az egyedülálló kezdeményezéssel sikerül a közösségteremtő muzsikálás hagyományát életben tartani.

Tovább »

2017 szeptemberében induló csipkekészítő képzésünket ajánljuk mindazoknak az érdeklődőknek akik szeretnének elmélyülten megismerkedni a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi csipkekészítő kultúra hagyományos módozataival.  A képzés során többek között megtanulhatóak az alábbi  technikák : textilbe varrott csipkék: azsúrok, subrikák, textilbe levegőbe varrott csipkék: vagdalás, pókolás, rececsipkék: csomózott, varrott, horgolt, csomózott csipkék: hajócsipke, rojtkötés, bütök kötés, levegőbe varrott csipkék: zsinórcsipke, szolnoki csipke, relief, csipke textilre dolgozása: vert csipkék, alapverésék, alakverések pld: sóbanyái, torockói, zobori, karcagi, móga.

Elővásárlási jelentkezés határideje: 2017. július 31.

Tovább »

2017. augusztus 21-25. között másodszorra kerül megrendezésre a Nyitott Műhelyben az ötnapos programsorozat, amely során a gyerekek népművészeti technikákkal ismerkedhetnek. Inasok, vándorlegények bőrébe bújva próbára tehetik magukat a feladatok során, játékosan felfedezhetik a néphagyomány, népművészet szépségeit. Az idei évben ismerkedünk a szövéssel, ismét lesz fafaragás, botanikai laborunkban növényi festékekkel fogunk kísérletezni, megtanuljuk mire jó a csuhé, gyékény, szalma, és hogyan lehet belőlük tárgyakat készíteni, foglalkozunk bőrművességgel is. Az idei év különlegessége, hogy ellátogatunk egy közeli kovácsműhelybe, illetve megnézzük, hogyan dolgozik egy csizmadia.

Tovább »

2017. szeptember 1-én indul kétéves nemezkészítő tanfolyamunk. Ízelítő a képzés anyagából: Belső-Ázsiai nemezkészítő népeink technikái, Észak-európai nemezkészítő módszer, nemezkészítés a magyar hagyományban, gyapjúelőkészítés, tervezési ismeretek. Játékok, bábok, táskák, tárolók, kalapok, botos, takarók, ruhadarabok, ékszerek készítése. Gyapjúfestés természetes és mesterséges festékekkel.
Jelentkezési határidő: a helyek beteltéig folyamatosan
Elővásárlási jelentkezés határideje: 2017. július 31.

Tovább »

Várjuk a jelentkezéseket ősszel induló, szakmát adó, OKJ-s képzéseinkre: csipkekészítés, gyékény-,  szalma-, csuhétárgyak készítés, kosárfonás, nemezkészítés, népi bőrművesség, szőnyegszövés.
Jelentkezési határidő: a helyek beteltéig folyamatosan
Elővásárlási jelentkezés határideje: 2017. július 31.

Tovább »

Hírarchívum