Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Folytatódik előadás-sorozatunk a népi gyógyászatról a Hagyományok Házában, melynek a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye ad helyet. Kész Margit 2018. május 3-án 17 órától „Ellehet a sok kincs, ha egészség nincs”– népi gyógyászat Kárpátalján címmel tart előadást, mellyel elkalauzolja a hallgatóságot a kárpátaljai népi orvoslás napjainkban is alkalmazott, illetve az emlékezetekben még élő racionális és mágikus gyógymódok, tünetmagyarázatok, és a betegségmegelőzés módszereinek világába.

Tovább »
2018. április 24.

Nemezelők előadás-sorozat

Idén a nemezes előadássorozat részeként egy könyvbemutató programot szervezünk május 5-én 10 órától a HÁLÓ S4 - közösségi és kulturális térben. A nemezkészítésben már nagy jártassággal rendelkező kutató, oktató Vetró Mihály NEMEZ - Az ősi kelme - A szkíták nemezei című könyvének bemutatójára várjuk a nemezelés iránt érdeklődőket. A kötet utolsó fejezetében számos alkotó bemutatkozik, akik szintén vendégeink egy beszélgetésre.

Tovább »

Utolsó alkalommal mutatja be a MOM Kulturális Központban a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda című előadását április 27-én. A nagy érdeklődésre való tekintettel megnyitottuk a karzatot, így korlátozott számban még jegyek vásárolhatók a 19 órakor kezdődő előadásra.

Tovább »

20 éve kezdődött a századforduló legnagyobb szabású Kárpát-medencei népzenei gyűjtése Kelemen László ötletéből kiindulva, az ő vezetésével a Fonó Budai Zeneházban. 2017 őszétől kezdve havi egy szerdai alkalommal megidézzük a húsz évvel ezelőtti gyűjtésalkalmakat: vendégül látjuk az Utolsó Óra gyűjtéssorozatban megörökített azon muzsikusokat, akik még köztünk vannak. Következő alkalommal, 2018. április 25-én az észak-mezőségi zenészeket látjuk vendégül a Fonó Budai Zeneházban 21 órától, majd közös táncházzal zárjuk az estét.

Tovább »

A Csoóri Sándor Program pályázati felhívásának beadási határidejét a kiíró meghosszabbította! Az új határidő: 2018. május 2.

Kérjük azon civil szervezeteket, akik az idei Csoóri Sándor Program pályázati felhívásának 4.4-es pontjára pályáznak, hogy a pályázathoz csatolandó szakmai együttműködési megállapodás kapcsán - amennyiben a Hagyományok Házával szeretnék azt megkötni - kizárólag Varga Máté (varga.mate@hagyomanyokhaza.hu) munkatársunkat keressék.

Tovább »
2018. április 19.

Kéz-Mű-Remek kiállítás

Az egész Kárpát-medence népi iparművészetét, népművészetét, kézműves hagyományait bemutató nagyszabású népművészeti kiállítás nyílik Kéz-Mű-Remek címmel a Műcsarnokban április 21-én 11 órakor a Hagyományok Háza szakmai partnerségével, ahol munkatársaink, népi kézműves mestereink, művészeink gyönyörű alkotásait is megcsodálhatja a közönség. A kiállítás vezető kurátora Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője. Szeretettel ajánljuk mindenkinek a kiállítást!

Tovább »

Folytatódik előadás- és beszélgetéssorozatunk, melyben a népmesei hagyomány avatott szakértőivel, továbbvivőivel – és továbbvivőiről – beszélgetünk. Olyan témákkal, kérdésfölvetésekkel, előadókkal találkozhat itt az érdeklődő közönség, akik-amik az élőszavas mesemondással foglalkozók, az azt kedvelők érdeklődésére bizton számot tarthatnak. 2018 május 4-én 17.30-tól Korzenszky Klára klinikai gyermek szakpszichológus beszél a mesei interakcióról, a szerepjátékról a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Tovább »

Különleges múzeumpedagógiai óráinkra várjuk iskolai csoportok jelentkezését Anyák napja alkalmából. A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum alkalmat kínál iskolai csoportoknak arra, hogy a gyerekek néprajzi, népművészeti ismereteik bővítése mellett saját kezűleg, kézműves mesterek segítségével készíthessenek ajándékokat, amivel édesanyjuknak kedveskedhetnek.

Tovább »

Régi álmunk válik valóra, hiszen idén táncházzal zárjuk a Táncház Napját! A Liszt Ferenc téri egész napos programokat követően közösen vonulunk át a Rácskertbe a Zagyva banda muzsikájára, ahol hajnalig tartó mulatság veszi kezdetét május 5-én 21.30-kor. Az este házigazdája Szente János. Szeretettel várunk mindenkit!

Tovább »

A Hagyományok Háza új koncepcióval folytatja a 2014-ben életre hívott előadás-sorozatot a Bethlen Téri Színházban, amely ezúttal a színpadi néptáncművészet egy-egy mai kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba. 2018. május 3-án 19 órától Deffend Irén Tánc Mezőbándról és Pletyka  című koreográfiáit láthatja a közönség a Bethlen Téri Színházban. A művek bemutatása után Dóka Krisztina szakértő beszélget az alkotóval, elemzi a művet, utalva az előzményekre, tánctörténeti párhuzamokra, ihlető forrásokra, természetesen a közönséget is bevonva.

Tovább »

Fiatal zenészek, változatos zenék, izgalmas helyszín - koncertek egész nap a Dunán! Május 25-én egy koncertnap keretében szeretnénk megismertetni a magyarországi és régióbeli koncert-, program- és fesztiválszervezőket  azzal a tizenegy zenekarral, akiket a Hagyományok Háza pályázatára beérkezett több mint hatvan pályázó közül egy zenei szakértői zsűri kiválasztott arra, hogy 2017/18-ban képviseljék intézményünket, hagyományos zenei kultúránkat a hazai és nemzetközi színtéren. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Kassa Jazz Hajóra!

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Kapolcska Program szervező csapata közösen ismét tehetséggondozó tábort hirdet néptánc, népzene és népi ének szekcióban. Várjuk a 7-14 éves tehetségek jelentkezését, akik szívesen részt vesznek egy hétnapos tehetségkutató- és fejlesztő táborban, ahol közel 100 iskolás korú fiatal kap „összkulturális” oktatást zenei, színházi, népzenei, néptánc, kézműves és egyéb szekcióban. A csoportokat olyan elismert oktatók vezetik, mint a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő felkészítő mesterei.

Jelentkezési határidő: 2018. május 2.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban április 6. és május 6. között látogatható a Nyitott Műhely rajzpályázatára beküldött alkotásokból megrendezett kiállítás. Nemcsak a gyermekrajzok szépségében lehet gyönyörködni, de érdemes megcsodálni a pedagógusok és gyerekek kreatív munkáit. Látható Miskakancsó kirakó, vagy saját verses meséskönyv, papírszínház, Magyarország fazekasközpontjait bemutató társasjáték. Minden gyermeket, pedagógust, szülőt, érdeklődőt szeretettel várunk.

Tovább »

Szeptemberben nyílik meg a nagyközönség előtt a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó felújított épülete. Az építők az eredeti közbeszerzési szerződésük előírása szerint fokozatosan, az elkészülés ütemében engedik át az épületet az intézménynek, hogy az visszaköltözhessen. A nyári szünet lehetőséget ad a teljesen új, modern gépészet próbaüzemeire is, így szeptember 1-étől a ház a maga "teljes fegyverzetében" áll majd a nagyközönség rendelkezésére - mondta el Kelemen László főigazgató az április 5-én tartott épületbejáráson.

Tovább »

A „Rings on Water” (Vízgyűrűk) 2018 kézműves-központú formatervezési versenyt a Pozsonyi Népművészeti Központ (ÚLUV) hirdette meg, és a Hagyományok Háza vállalta fel a magyarországi szakmai koordinációt. A verseny tárgya iparművészeti, tervezői és művészi kézműves alkotások készítése, melyeknek tervezését és végső anyagát helyi, regionális és nemzeti hagyományok ihlettek. A legjobb alkotók vagy alkotóközösségek pénzjutalomban részesülnek, és egy nemzetközi utazókiállításon is részt vehetnek alkotásaikkal, amelynek anyagáról fényképes katalógus készül.

Jelentkezési határidő: 2018. június 29.

Tovább »

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Borbély Jolán Prima-díjas, Erdélyi Zsuzsanna-díjas és Martin György-díjas néprajzkutató végső búcsúztatása 2018. április 11-én du. 14 órakor lesz a Farkasréti temető Hóvirág utcai ravatalozójában, református szertartás szerint.

Emléke nem csak szívünkben él, de tovább él minden kihímzett terítőben, minden szőttes takaróban és minden táncos gyerek szépen megformált mozdulatában.

Az elhunytat a Hagyományok Háza saját halottjának tekinti.

Tovább »
2018. április 3.

Rajzpályázat

Több száz alkotás érkezett a Hagyományok Háza-Nyitott Műhely pályázatára. A legjobb alkotásokat szakértői zsűri hosszas viták, és érvelések, egyeztetések után választotta ki, a nyerteseknek gratulálunk!

Szeretettel várjuk az alkotó gyerekeket és pedagógusokat Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és Nyitott Műhelybe az 2018. április 6-án 15:30-tól megrendezésre kerülő díjátadóra és programsorozatra.

Tovább »

A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza közös pályázati felhívást tesz közzé „Muzsikáló Magyarország 2018” címmel vendéglátó egységek tulajdonosai, működtetői, üzemeltetői számára. A projekt célja a magyarországi cigányzene támogatása és népszerűsítése.

Pályázatok beadási határideje: 2018. április 25.

Tovább »
2018. február 6.

Idén is lesz Táncház Napja!

Május 5-én, az első táncház megrendezésének 46. évfordulóján ország-, világszerte ismét számos program várja majd mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. A központi rendezvényt ezúttal is a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók boltja előtt rendezzük meg, ahol egész nap élőzenével kísért tánc- és énektanítás, gyermekprogramok, mesemondás és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. 

Tovább »

Hírarchívum