Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

A Hagyományok Háza idén újra megrendezi Ünnepváró programsorozatát, így december 7. és 16. között tíz napon át adventi hangulatot varázsol a Corvin térre és a gyönyörűen megújult Budai Vigadóba. Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltöztetjük a Hagyományok Házát és környékét, ahol igényes és egyedi ajándékok vásárolhatók közvetlenül az azokat készítő kézművesektől, az ünnepi hangulatot pedig népzenei koncertek, betlehemesek, gyermek- és családi programok teszik majd teljessé.

Tovább »

Lepje meg szeretteidet szakköreink, tanfolyamaink valamelyikével! Tanfolyami ajándékutalványunk beváltható 2019. január 1. és december 31. között, a székházban induló, saját szervezésű bármely kézműves, népzenei, néptáncos és népmese szakkörre, akkreditált tanfolyamra és OKJ-s képzésre. Az utalvány megvásárolható a HH jegypénztárban hétfőtől csütörtökig 12 és 18 óra között, pénteken 10 és 14 óra között a Szilágyi Dezső tér 6. szám alatt vagy az Ünnepváró Vásár ideje alatt december 15-16-án a Hagyományok Házában!

Tovább »

2018. december 19-én és 20-án 19 órától Herczku Ágnes dupla koncerttel mutatja be a Hozomány című legújabb népzenei albumát. Az előadáson a visai zenét és táncot olyan esszenciálisan ismerő és előadó zenészekben és táncosokban gyönyörködhetünk, akik a folklórt kevésbé, vagy egyáltalán nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt tudnak nyújtani.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében való alkotómunkára. Olyan népi kézművesek, népi iparművészek jelentkezését várjuk, akik a hagyományos népművészetből kiindulva, de a mai környezetkultúra kihívásainak megfelelve készítik el alkotásaikat és vállalják, hogy alkotótevékenységüket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Nyitott Műhely nyitvatartási ideje alatt keddtől szombatig – adott esetben közönség előtt – végzik, illetve külön felkérésre kézműves-foglalkozásokat vezetnek, mesterségbemutatókat tartanak. Az alkotómunka előre egyeztetett beosztás alapján zajlik. 

Tovább »

Akciós csomagjainkkal az ünnepi készülődést, ajándékvadászatot szeretnénk megkönnyíteni. Kedvezményes ajánlatainkban kiadványainkat 25-50% kedvezménnyel vásárolhatják meg, amelyek nagyszerű és hasznos ajándékok lehetnek a népi kultúra iránt érdeklődőknek. A kedvezmény december 31-ig érvényes.

Tovább »

A Bihari Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Hagyományok Házával együttműködve meghirdeti a „Kitesszük a szűrét..." VIII. Országos szűr-, szűrrátét-, nemezkészítő és szűcshímzés pályázatát. Pályázni lehet viseletek és kiegészítők valamint „Otthon és környezete” lakáskultúra és használati tárgyak kategóriában.

Nevezési határidő: 2019. január 30., a pályamunkák beérkezési határideje: 2019. május 10.

Tovább »

 A Hagyományok Háza, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület meghirdeti a XXIX. KISJANKÓ BORI ORSZÁGOS HÍMZŐPÁLYÁZATOT. A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert területek felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek. Pályázni olyan, az elmúlt két évben készült, saját tervezésű alkotásokkal lehet, amelyek a népi iparművészeti zsűri Bíráló Bizottsága előtt NEM szerepeltek. A hímzéseknek postai úton 2019. május 16-ig kell megérkezniük.

Tovább »
2018. november 21.

Decemberi mesék

December a mesék és a mesélés hónapja. Mi is számos alkalommal várjuk a kicsiket és a nagyokat, hogy az év végi hajrában kicsit szusszanjanak, megpihenjenek, félretegyék gondjaikat, gondolataikat, és átadják magukat a mesék világának.

December elsején Mese-csata nyitja a sort, amelyen hat mesemondó népmeséi szállnak ringbe a sötétség, a versengés és a várakozás témájában. Ünnepváró Vásárunk hétvégéin a gyerekeknek mesél Fábián Éva, Agócs Gergely, Dóra Áron, Kovács Marianna, Bertók Ágota és Greguss László, december 15-én pedig a felnőtteket várjuk az Átriumba, ahol két kiváló mesemondó, Csíki Lóránt és Kiss Ágnes szövi bele meséi szövetébe az advent, az ünnep és a téli esték ízét, hangulatát. Karácsony előtti utolsó mesés programunk pedig egy gyertyafényes baráti mesemondó est, mesemondóink kedvenc meséivel.

Tovább »

2018. november 15. és december 20. között a Hagyományok Háza ünnepváró programjaival régi idők karácsonyait és az adventi időszak szokásait idézzük meg minden csütörtökön a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban.  Szeretettel várunk mindenkit a Gerbeaud előtti hüttében, ahol családias környezetében lehetőség van egy kicsit megpihenni, elcsendesedni, egy-egy tanulságos mesét, szép karácsonyi éneket a lelkünkben magunkkal vinni.

Tovább »

Mucsi János koreográfus közel negyvenéves alkotói-pedagógusi munkássága előtt tiszteleg az Amazonok, Danaidák című jubileumi portréműsor, amit 2018. december 16-án 19 órától láthat a közönség. Színpadra kerül a Paraszt Dekameron című táncszínházi darab, melyet a Duna Művészegyüttes társulata erre az alkalomra újít fel, és a Szolnoki és Zalai Fesztiválok díjazott koreográfiáiból is bemutatunk egy válogatást.

Tovább »

 A klasszikus párosítás: textil és kerámia együtt – ebben a kiállításban nagyon sajátos módon összeválogatva. A Kékben, zöldben című kiállítás a kékfestés (innen a kék) és a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé díjazott alkotásait (innen a zöld) együttesen bemutató tárlat. A meghatározó színű textilek nem belesimulnak, hátteret biztosítanak a fazekas tárgyaknak, hanem önálló életet élnek. Kiállításunkon a Magyarországon megmaradt és aktívan működő öt kékfestő család mutatkozik be generációk hagyományaival, tárgyaival, emlékeivel. Emellett a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé fazekaspályázat és kiállítás díjnyertes alkotásai tekinthetők meg. A pályázat idei témája a régi, ritkán használt díszítési technikák újrafelfedezése, továbbfejlesztése, alkalmazása volt, melyre különlegesen szép alkotások érkeztek, korban és tájegységben sokszínű palettáját nyújtva a mai hazai fazekasságnak.

Tovább »

Hírarchívum