Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Több mint 350 gyerek vett részt az idei Forgószél és Garabonciás országos hon- és népismereti versenyen a Kárpát-medence minden tájáról. Az egész tanévben tartó levelező verseny több fordulója után a legjobb 46 jutott be a döntőbe, ami május 20-án a Hagyományok Házában zajlott. Közülük kerültek ki az egyhetes jutalomtáborozást nyert első helyezettek! A játékos feladatokat kitöltő 5-6. osztályos Forgószelesek előtt adott elő négy 7-12. osztályos Garabonciás diák, akik egész évben önálló gyűjtő és kutató munkát végeztek, ebből tartottak beszámolót!

Szívből gratulálunk minden versenyzőnek!

Tovább »

A Képmás magazin Képmás-est című beszélgetés-sorozatát ez alkalommal a Hagyományok Házában rendezik meg. A június 12-i előadáson Berecz András és Berecz István, apa és fia, mesemondó és táncos lesznek a vendégek. A fókuszban a két különböző generáció, két férfi lesz, akik kétféleképpen, ha úgy tetszik, más-más nyelven fejezik ki a világot. Mennyire hasonlít és mennyire különbözik a világuk? A vendégek produkcióval is készülnek az estére.

Tovább »

Ádám Gyula napjainkban az erdélyi fotóművészet egyik legkiemelkedőbb alakja. A Hagyományok Házában nyíló tárlatában megjelenő képeivel a Pünkösd témáját járja körül. Az erdélyi Pünkösd egyik ikonikus színhelyét és eseményét, a csíksomlyói búcsút is bemutatja oly módon, ahogy egy turista csak kis szerencsével, de leginkább soha nem láthatja. Fotóin láthatjuk a keresztaljak hajnali indulását Alcsík, Felcsík és Gyimes falvaiból, a csángó misét, vagy a pünkösdvasárnap hajnali napba nézés szokását is. A kiállítás megnyitója június 4-én 18 órától lesz a Hagyományok Háza Maácz László galériájában.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatot hirdet a Mesterporta üzlethelyiség részleges üzemeltetésére és albérletbe adására. A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége olyan üzlethelyiség kialakítására és üzemeltetésére törekszik, amelyben méltó körülmények között, kiállításszerűen bemutatásra kerülnek és megvásárolhatóak a Hagyományok Háza által zsűrizett, PÁVA-védjeggyel ellátott alkotások, illetve egyéb, népi iparművészek által magas színvonalon előállított termékek.

A pályázatok benyújtási határideje: 2019. június 15.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének című előadásában olyan örök emberi kérdéseket helyez előtérbe, mint a születés, a halál, az átalakulás, a szerelem, az idő és a hit, teszik mindezt a költészet és az autentikus néptánc eszközeivel. Új szereposztásban, új főszereplőkkel láthatja a közönség az előadást május 17-én és 18-án 19 órától a Hagyományok Háza színpadán.

Tovább »

Bognár József, Énekes István, Janek József, Szögi Csaba és Orza Călin régen látott koreográfiáival lép színpadra a Magyar Állami Népi Együttes, a Közép-Európa Táncszínház, a Duna Művészegyüttes és az Udvarhely Néptáncműhely május 22-én 19 órától.  Az est  egy időutazás, az első félidői művei a rendszerváltás izgalmas, forrongó időszakának lenyomatai, a második félidőben pedig útra kelünk Kőrősi Csoma Sándorral és Erőss Zsolt hegymászóval, felidézzük Liszt, Bartók és Kodály szellemi utazásait. De mindvégig újra és újra visszaérkezünk a ma aktuális kérdéseihez.

Tovább »
2019. május 16.

Liszt-mozaikok

Május 21-én 19 órától ismét látható a Magyar Állami Népi Együttes egyik legújabb műsora, a Liszt-mozaikok. A tánckoncertben – mind a zene, mind a mozdulatok nyelvén – Liszt művei mellett megszólalnak az azokhoz ihletforrásként szolgáló magyar nemzeti romantika legkiválóbb darabjai, a gregoriánig visszanyúló egyházzenei előzmények, valamint a rá hatást gyakorló kortársak, Paganini és Chopin szerzeményei is.

Tovább »

Több évtizede kitűnő mesterségbeli felkészültséggel, magas színvonalon készíti hangszereit az idén 70 esztendő Gáts Tibor, a Népművészet Mestere díjas népi iparművész hangszerkészítő, akinek május 24-én 15 órakor nyílik életmű kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Rendkívül sokféle citerát készít (formai, méretbeli, hangszín, hangmagasságbeli különbségek), amelyek hagyományos magyar népi citerák, ugyanakkor "Gáts" hangszerek is, magukon hordozva az alkotó egyéniségét, saját elképzeléseit is. Az anyag gondos megválasztása, a szerkesztés archaizmusa és pontossága, a formai szépség és a műgonddal megoldott kivitelezés jellemzi hangszereit.

Tovább »

Hagyományosan a Táncház Napján rendezett gálán adják át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek. 2019-ben a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium. Az elismerésekhez, munkásságukhoz szeretettel gratulálunk!

Tovább »
2019. május 9.

Kártyával szőtt nevek

A kártyákkal szőtt szalag nagyon erős, a készítés technikája pedig különleges, szinte szabadrajzú minták, betűk mintázásra ad lehetőséget. A lapokat egyenként lehet forgatni, mozgatni, így alakul ki a tetszőleges minta. Bonyolultabb alakzatok megszövése meglehetősen nagy rutint és figyelmet igényel. Május 25-én Kamocsay Judit népi iparművész szövő azokat várja a Nyitott Műhelybe, akik már tudnak szalagot szőni, kottából kártyákat befűzni, és ismerik a kártyák forgatási lehetőségeit. A négyórás workshop alatt betűket fognak szalagra szőni.

Tovább »

A 2019. április 28-i, második Páva népi előadó-művészeti minősítőn az alábbi előadók alkotásai kaptak Páva és Nagy Páva minősítést: Bukovics János: Estefia, Éjfélfia, Hajnalfia - Páva; Dudás Klára: Röszkei dallamok Magda Imre repertoárjából és Csurgói dallamok Vass Sándor repertoárjából - Páva; Melles Endre: Válaszúti lassú és sűrű magyar és Nagyecsedi verbunk - Páva; Pintér Zsolt: Tetűbőr Belezna - Páva; Varga József: Nagyecsedi magyar verbunk és Magyarvistai legényes - Nagy Páva. Minden pályázónak szeretettel gratulálunk! 

Tovább »

A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivállal nyitja a Hagyományok Háza nyári fesztivál-járását. A fesztivál keretében kerül sor a Hencidától Boncidáig népmesemondó-verseny utolsó fordulójára június 7-én, június 8-án pedig a Páva népi előadó-művészeti minősítő népmese minősült alkotások előadói fogják egy-egy mesével vidámítani a fesztiválozók szívét. A Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál az egyetlen, a népmesét a középpontjába állító fesztivál.  Célja a Kárpát-medencéből származó hagyományos mesemondás népszerűsítése, közös kulturális gyökereink táplálása. A rendezvény a Galgamenti Művészek Egyesülete és a Meseszó Egyesület közös szervezésében, a Hagyományok Háza szakmai támogatásával jön létre.

Tovább »

Kárpátalja viharos történelmébe enged betekintést a Forrás Néptáncegyüttes és a Kárpátalja Néptáncegyüttes közös előadása május 10-én 19 órától. A Levelek Kárpátaljáról című előadás a tánc által jeleníti meg Kárpátalja történelmének fontos mozzanatait, egyéni sorsok, mély érzések és nagyszerű előadás várja a közönséget.

Tovább »

Az Ezerarcú Délvidék című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be a Délvidéken élő népek: magyarok, szerbek, horvátok, ruszinok, szlovákok, románok, cigányok sokszínű tradicionális kultúráját. A Délvidék változatos tánc- és zenei hagyományokkal rendelkezik, és magában hordozza a közép-európai és a balkáni kultúra sajátos jegyeit, melyek ezen a területen különlegesen hatottak egymásra. A bemutató előadás május 10-én 19 órától lesz a Müpában.

Tovább »
2019. május 2.

Közös ünneplés

A 2018. évi nagy sikerű zágrábi közös előadás után folytatja az együttműködést a LADO Horvát Nemzeti Népi Együttes és a Magyar Állami Népi Együttes. Ezúttal a LADO 70 éves évfordulójához kapcsolódva a Hagyományok Házában ünnepel közösen a két együttes június 14-én 19 órától. A LADO Horvát Nemzeti Népi Együttes Hadd süssön a nap világa című előadásával érkezik erre az alkalomra, míg a Magyar Állami Népi Együttes a Magyar virtus című előadását mutatja be.

Tovább »

A Kárpát-medencében napjainkban az egyre szélesebb rétegeket elérő népzeneoktatásnak köszönhetően gombamód szaporodnak a fiatal zenészekből álló népzenei formációk, zenekarok. A diákok iskolai keretek között kevés lehetőséget kapnak arra, hogy találkozzanak tapasztalt kollégákkal, és közvetlenül tanulhassanak az adott kistáj népzenéjét alaposan kutató népzenészektől. Tematikus népzenei workshop-sorozatunk következő alkalmán, május 18-án Szegeden találkozhatnak a fiatal zenészek, hogy bogyiszlói éneket és muzsikát tanuljanak. Várunk szeretettel minden zenészt és énekest!

Tovább »
2019. április 30.

Halmos Bélára emlékezünk

Idén június 4-én ünnepelné 73. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása. Sok évtizedes aktív tevékenysége során fáradhatatlanul a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért dolgozott, 2013 nyarán bekövetkezett váratlan halála pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Így ezen a napon, június 4-én 19 órától koncerttel és táncházzal emlékezünk felbecsülhetetlen értékű munkásságára.

Tovább »

Szakmai fenntarthatóság a viseletkészítésben címmel konferenciát szervez a Hagyományok Háza és a Soutache Kft. június 4-én.

A zsinórral, paszománnyal díszített öltözetekről sok tévképzet él napjainkban. Felhasználásuk, viseletük mai, 21. századunkban a közvélekedésben sokszor politikai szekértáborokhoz kötik viselőit, pedig ez a nemes hagyomány ennél sokkal többet jelent. A zsinóros viselet megújításának záloga az ehhez köthető hagyomány, mesterségbeli tudás megismerése, megőrzése, és a mai divatba történő hiteles átemelése. Merre tovább szabóság? Paszománykötés? „Magyar Ruha”? Ezekre a kérdésekre próbálunk válasz keresni  konferenciasorozatunkban. Erre jó példa a Soutache KFT – Bánóczki Péter és Stumpf Imre munkássága.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, kérjük, részvételi szándékukat 2019. május 26-án 24 óráig jelezzék!

Tovább »

Május 11-én újra élettel töltjük meg a Liszt Ferenc teret! Egész napos kézműveskedéssel, muzsikaszóval, tánctanítással ünnepeljük a táncházat, mesével és gyermekjátékokkal várjuk a legkisebbeket, múltidéző beszélgetésünkön idén Halmos Bélára emlékezünk, és koncerttel, táncházzal zárjuk a napot! Szeretettel várunk mindenkit!

Tovább »

A Népművészet Ifjú Mestere-díj azoknak a fiatal alkotó- és előadóművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő egyéni teljesítményt értek el. A díjat hagyományosan minden év augusztus 20-án az EMMI minisztere adja át a Budai Várban megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepén. Az idei évben 5-ről 10-re emelkedett a kiosztható címek száma, melyet a szakmai zsűri a tárgyalkotó népi kézművesek, népzenészek, néptáncosok és népmesemondók köréből javasol a miniszter úr számára.

A 2019. évi pályázatra jelentkező népi előadó-művészek bemutató produkciói 2019. május 13-án 13 órától lesznek megtekinthetők az immár teljes pompájában felújított Hagyományok Háza épületének tereiben.

Tovább »

2019. április 28.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Különleges koncertet ad az Észak-Dakota Állami Egyetem Wind Symphony amerikai ifjúsági zenekar a Hagyományok Házában május 19-én 17.30-tól. A zenekar 2019. májusi látogatása az első nemzetközi turné a zenekar történetében, amelynek egyik állomása Budapest. A zenekar zenei igazgatója és karmestere Warren D. Olfert, aki egyben az Észak-Dakota Állami Egyetem zenei professzora is. 

Tovább »

Éri Péter örökös felajánlásának köszönhetően a Martin György Médiatár könyvállományának alapját képező Martin György hagyaték kiegészült özvegye, Borbély Jolán könyvhagyatékával. Könyvtárunk ezzel jelentős mértékben, közel 650 tétellel gyarapodott, melyek immár olvasóink számára is elérhetővé váltak. A hagyatékban a népi iparművészet, népviselet, néptánc és népzene tárgykörébe tartozó könyvek és kiadványok, művészettörténeti és településtörténeti kötetek, népköltészettel, népszokásokkal, népi kézművességgel  kapcsolatos szakkönyvek, valamint folyóiratok és kéziratok is találhatók.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Tovább »

Április 28-án, vasárnap kerül sor a 2019. évi első Páva népi előadó-művészeti minősítő színpadi bemutatójára. Az előzsűri döntése alapján 7 pályázó vehet részt a megmérettetésen. A rendezvény nyilvános és ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A minősítés élőben is követhető a Hagyományok Háza YouTube csatornáján.

Tovább »
2019. április 16.

Népmesék áprilisra

A nyár közeledtével egyre inkább vágyunk a természetbe. Az évad utolsó Szőjük-fonjuk a mesét alkalmán, április 26-án mesemondóink, Hacsi Panni és Szabó Ágnes is olyan meséket válogatott a magyar nyelvterület mesekincséből, amelyekben a füvek, fák, virágok kiemelt szerepet játszanak. Április 25-én pedig magunk is próbára tehetjük mesemondó képességünket. Baráti mesemondó körünk kapuja nyitva áll minden érdeklődő előtt, aki akár mesehallgatással, akár mesemondással részt venne a programon.

Tovább »
2019. április 16.

Tavaszjáró tarisznya

Két hétvégés tarisznyaszövő tanfolyamot hirdet a Nyitott Műhely. A május 10-11-i és 17-18-i hétvégére várunk mindenkit, aki most ismerkedik a szövéssel és mindenkit, aki szeretne saját kezűleg készített vagány tarisznyát, sőt azoknak is itt a helyük, akik szívesen kapcsolódnának ki és hagynák maguk mögött a rohanó városi életet.

A négy alkalmas kurzuson magunk festjük növényekkel a fonalainkat, természetes színű racka gyapjúból dolgozunk. A foglalkozás nagy részében nyüsfás kiskereten szövünk Kamocsay Judit népi iparművész szövő vezetésével. Az elkészített darabunk így magában hordozza a természet színeit és hangulatát.

Tovább »

Online is elérhetővé vált a Páva népi előadó-művészeti minősítő zsűrizéséről szóló szakmai tájékoztató. A kiadvány az egyes zsűrizési szempontokat szakáganként végigtárgyalva nyújt segítséget a pályázóknak a sikeres felkészüléshez.

Tovább »

Bárki próbára teheti kézügyességét, kreativitását, és az eredmény garantáltan az idei nyár legkedvesebb lábbelije lesz, ami teljesen egyedi és tartós is. 8 órás sarukészítő foglalkozásunkon május 24-25-én lépésről lépésre láthatjuk, hogyan készül egy saru, oktatónk mindenkire egyéni figyelmet fordítva segít összeállítani saját darabunkat.

Tovább »
2019. április 11.

Budapest Folk Fest 2019

A Budapest Folk Fest-et 2010 óta minden évben tavasszal rendezik meg, a Hagyományok Háza idén már második alkalommal csatlakozik. A fesztiválra a nyitottság, az átjárhatóság és a különböző interakciók ösztönzése jellemző, legyen szó akár nép-, akár világzenéről. Május 22. és 25. között számos koncerttel, táncelőadással, és táncházzal is várjuk az érdeklődő közönséget.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ közös szervezésében  2019. május 12. és 18. között az erdélyi Hargita megye több településén mutatnak be válogatott műsort a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny résztvevői. A fellépőket főként a műsor hatodik évadából, vagyis A Döntők Döntőjéből válogatták össze. A turné 6 napja alatt 8 helyszínen láthatja a közönség az előadást.

Tovább »

Május közeledtével minden porcikánkban érezzük a tavaszt. Nyitott Műhelyünkben egy különleges foglalkozással készülünk. Kedveskedünk a fiúknak, akik kipróbálhatnak egy igazi férfias foglalkozást, a fafaragást, és ismét gondolunk a lányokra, akik nemezből készült madárkával csalhatnak mosolyt szeretteik arcára. Várunk minden fiút és lányt, apukát és anyukát, nagyszülőt, nagynénit, aki úgy gondolja, hogy az együtt töltött idő ajándék, és szívesen venne részt egy családi programunkon.

Tovább »

A Hagyományok Háza családi programja felhőtlen szórakozást ígér a család minden tagja számára. A néptáncos elemekből építkező gyermekelőadások a mesék birodalmába repítik kis nézőinket, az előadást követő kézműves foglalkozás és táncház pedig közös szórakozásra ad lehetőséget. Május 5-én 11 órától a Cervinus Teátrum érkezik hozzánk Drótos Jankó meséjével.

Tovább »

Második alkalommal tartottuk meg A jó gyakorlatok a néphagyományban elnevezésű konferenciánkat a HH Hálózat partnerei és szakemberei számára. A program célcsoportja alapvetően a hagyományőrzés különböző területeinek szakembereiből állt. A Hagyományok Háza Hálózat tagjai (49 fő) vettek rész a tanácskozáson, területi megoszlás szerint Békés-, Zala-, Pest-, Fejér-, Tolna-, Vas-, Hajdú-Bihar-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén-megyékből, valamint a határon túlról Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről.

Az idei téma jelentőségét az idei házigazdáinkra és általában Békés megyére jellemző azon sajátosság adta, hogy a néphagyományban tevékenykedők gyakran foglalkoznak, lemaradókkal, hátrányos helyzetűekkel. 

Tovább »
2019. április 2.

Magyar nótakincsek nyomában

Április 14-én 15 órától  Szerdahelyi János nóta- és táncdalszerző munkásságának felelevenítésével folytatódik a magyar nótakincseket bemutató sorozatunk, ahol havonta egy alkalommal megidézzük a kávéházi cigányzene, a magyar nóta aranykorszakának hangulatát. Szerdahelyi János olyan gyönyörű, fülbemászó dallamokat szerzett, mint a Várjatok még őszi rózsák, Éjfélkor a bálteremben, vagy a De jó prímás van itt a csárdában.

Tovább »

A kézművesség nem pusztán kellemes időtöltés, hobbi lehet, hanem hivatás is! OKJ-s képzéseinken az egyes mesterségek kiválóságai oktatnak, tudásuk legjavát nyújtva a résztvevőknek, hogy a legszebb alkotások készülhessenek el. Ajánljuk a képzéseket mindazoknak, akik szeretnék próbára tenni türelmüket, kitartásukat, szeretnének egy élethosszig tartó örömforrást az életükbe, vagy szeretnének kipróbálni valami újat, kivételeset. 

Június 30-ig 20 000 Ft kedvezménnyel lehet jelentkezni szeptemberben induló kétéves képzéseinkre!

Tovább »

Egy héttel meghosszabbítjuk a Népi előadó-művészeti alkotások minősítésére kiírt pályázatot.

Új jelentkezési határidő: 2019. április 4., éjfél

Tovább »
2019. március 28.

Pendelytől a kalapig

Továbbképzést hirdetünk olyan viseletkészítők számára, akik szeretnék bővíteni tudásukat. A képzés célja harmonikus viseletdarabok kialakításához ismereteket nyújtani a megfelelően kiválasztott alapanyagokkal, technikákkal és színhasználattal. A bevezető előadás után tervezési gyakorlat, majd választható műhelymunka következik Marácz Csaba kalapos mester,  Borbásné Budai Valéria ruhakészítő szakoktató és Péter Szidónia gyöngyfűző népi iparművész vezetésével. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes Apám ablakából az ég című előadását mutatja be a Hagyományok Háza színháztermében március 29-én 19 órától! Az előadás az élet egyik legfontosabb titkába nyújt betekintést: hogyan igyekszünk férfivá válni, hogyan történik meg mindez küzdelmesen, mégis észrevétlenül. Egy gyerek nézi az apját a biztonságot adó anyai ölelésből – ez a kezdőpont, erről a kedves helyről indul a „táncos kaland”.

Tovább »

Vizeli Balázs és Mihó Attila Összehegedült Kárpátok című koncertjével folytatódik Mesterek és tanítványok sorozatunk április 13-án 19 órától! A műsor zenei anyaga egymás mellett mutatja be a Kárpát-medence különböző nemzetiségeinek népzenei örökségét, amit Vizeli Balázs első kézből tanulhatott meg az idős zenészektől, de a hagyomány átörökítése nem szakad meg, hiszen tanítványával, Mihó Attilával közösen idézi meg e régi világ zenéjét. 

Tovább »

A korábbi évekhez hasonlóan idén is ott leszünk az Országos Táncháztalálkozón április 6-7én! A küzdőtéri kiadványstandunknál szombat reggeltől vasárnap estig a legjobb kiadványainkkal várjuk a látogatókat, a modern technika iránt érdeklődő hagyományőrzők kipróbálhatják virtuális valóság installációnkat a Táncháztalálkozó mindkét napján a Lajtha teremben, és Henics Tamás Barangoltam... című fotókiállítása is megtekinthető a Kodály teremben.

Tovább »

Idén rendhagyó koncerttel készülünk a húsvétra, hiszen a néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, melyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is. A Szent Efrém Férfikar és a Magos Együttes közös koncertje április 18-án 18 órától igazi zenei csemegének ígérkezik, mely reméljük alkalmat nyújt mindazok számára, akik egy szakrális, zenei programmal kívánják megélni a húsvétra való felkészülést.

Tovább »

Készülődjünk együtt a Húsvétra: együtt a családdal, együtt velünk. Családi napra várjuk Önt és kedves családját április 12-én 16:30-tól a Nyitott Műhelybe. Tojásfestéssel, műhelytitkokkal, gazdag mintagyűjteménnyel, új technikákkal, viaszfestéssel és számos izgalmas játékkal készülünk, hogy minden generáció megtalálja azt a kézműves-foglalkozás formát, amivel 

Mestereink lesznek  Bereczné Lázár Nóra Hímestojás-festő népi iparművész, a népművészet ifjú mestere, háromszoros Magyar Kézműves Remek-díjas alkotó és Sevella Zsuzanna fejlesztőpedagógus, játékfejlesztő.

Tovább »

Április 25-én, a Figurás bérlet évadának utolsó előadásán egy különleges célcsoport, a bukovinai székelyek zenés-táncos hagyományaival ismerkedünk az Angyalföldi Vadrózsa néptánc műhely több korosztályának tánccsoportjaival. Muzsikál a Zagyva Banda.

Közreműködő tánccsoportok: Vadvirág, Ifjú Vadak, Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttesek.

Műsorvezetőnk dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, aki gyakorlott narrátorként, a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva "vezeti" a közönséget a bukovinaiak székelyek ismeretlen, felfedezésre váró kistájára.

Tovább »

Népi gyógyászatról szóló előadás-sorozatunk tavaszi előadásai ismét olyan témákat feszegetnek, melyek egyre többször kerülnek elő a közbeszédben. Április 4-én hallhatunk a népi orvoslás és a természetgyógyászat közti hasonlóságokról és különbségekről, arról, hogy mi az az életérzés, amely a XX. század végén újra életre hívta a természet gyógyító erejének igényét a modern társadalmakban, április 11-én pedig az ökofalvak működéséről, a mögöttük meghúzódó elvekről tudunk meg részleteket, arról, hogy az ökofalusiak milyen egészségmegőrző és gyógyító módszereket alkalmaznak, másfelől az egészségnek és a gyógyításnak itt jellemző, szélesebb, természet−ember−közösség keretébe helyezett értelmezését vizsgáljuk meg. Május 9-én pedig a gyógynövényhasználati módszerekről tudhatunk meg műhelytitkokat.

Tovább »

Az Otthonról haza program keretében a Hagyományok Háza hosszú távú, határon átívelő együttműködések kialakítása érdekében jelentkezési lehetőséget hirdet néptánctáborokban való részvételre 2019 nyarán. Szlovákia és Románia magyarlakta vidékeire várjuk a gyermekcsoportokat, ahol a résztvevők a helyi táncpedagógusoktól, zenészektől, „tiszta forrásból” megtanulhatják az adott falu, tájegység táncait, zenéit.

Jelentkezési határidő: április 23.

Tovább »
2019. március 20.

Világraszóló népzene

Megújult a Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliója!
A nemzetközi zenei portfólió megújítására kiírt pályázatunkat a hazai népzenei élet elismert szakembereiből álló zsűri bírálta el. A jövőben olyan kiemelkedő muzikalitású előadókkal dolgozunk együtt a Kárpát-medencei népzene nemzetközi színtéren való népszerűsítésért, mint a Babra, a Bajkó zenekar, a Berka együttes, a Dalinda, Debreczeni-Kis Helga, a Magos együttes, a Pengetős Trió és a Tázló.
Gratulálunk az eredményes pályázóknak!

Tovább »

A IV. Táncház Napján rendezett gálán adták át először a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek.

2019-ben, az eddigi évekhez hasonlóan felhívást tesz közzé a két kuratórium.

Jelöltállítási határidő: 2019. április 8.

Tovább »

A Hagyományok Háza Táncház-Népzene lemezsorozata évek óta számos fiatal tehetségnek ad bemutatkozási lehetőséget. Az évente megjelenő kiadványon csak stílushű, autentikus előadásban megszólaló vokális és hangszeres népzene hallható. Az április 5-én 18 órakor kezdődő koncerten vajolai muzsikát, hajdúsági lakodalmas éneket, csurgói citera dallamokat, széki vonós zenét is hallhatunk, közreműködik többek között A Banda, Dudás Klára, Király Miklós és zenekara, a Korinda zenekar, Sőregi Anna és zenekara, Vizeli Bálint és zenekara.

Tovább »

A Mexikói Nagykövetség első alkalommal rendezi meg Magyarországon az Oaxaca-i Népi Fesztivált március 27-én, ahol az Oaxaca-i Blaise Pascal Gimnázium néptáncegyüttese is fellép. A Blaise Pascal Gimnázium diákjainak táncbemutatója a Hagyományok Házában egy olyan esemény, mely a Magyarország és Mexikó között létrejött interkulturális párbeszéd részét képezi és Oaxaca régiójának népi hagyományait – színeit, népviseletét és táncait mutatja be a közönségnek.

Tovább »
2019. március 19.

Szent György-napi tavaszünnep

A leánymentő lovag, sárkányölő Szent György emléknapjához kapcsolódóan zenével, tánccal, tavaszi népszokásokkal, virágénekekkel, népdalokkal és népi táncokkal köszöntjük a tavaszt. Április 25-én 19 órától a múltba tekintünk és XVI.-XVI. századi énekekkel dicsérjük a szerelmet és a szépséget. A műsorban megteremtett tavaszi idill középpontjában a lovagi, udvari, illetve a petrarkista szerelemfelfogás, a nőt piedesztálra állító, szolgáló szerelem áll.

Tovább »

Második alkalommal tartjuk meg A jó gyakorlatok a néphagyományban elnevezésű konferenciánkat a HH Hálózat partnerei és szakemberei számára. A tavalyi évben Jászberény volt a házigazda, idén pedig Békéscsaba látja vendégül a szakembereket. A háromnapos konferencián előadások és műhelyfoglalkozások keretében mutatják be a határon túli és a magyarországi szakemberek jó gyakorlataikat a megyei feladatellátásban részt vevő munkatársaknak, a hagyományápolás egyes területein (néptánc, népzene, népmese, kézművesség) dolgozó szakembereknek. A 2019-es évi konferencia címe: „Társadalmi érzékenyítés és tudásátadás a néphagyományban”

Tovább »
2019. március 19.

Az én naplóm

Készítsen naplót saját kezűleg! Csíki Virág bőrkötéseskönyv-készítő foglalkozásán május 4-én olyan A/5-ös méretű fűzött könyvecskét fűzünk, amelynek a borítását bőrdomborítással díszítjük. A résztvevők így a könyvkötés és a bőrművesség világába is betekintést nyerhetnek.

Tovább »

Elérhetővé vált a Népi előadó-művészeti alkotások minősítésére kiírt pályázat online adatlapja. 

Jelentkezési határidő: 2019. március 27., 12 óra.

Tovább »

A Maros Művészegyüttes legújabb műsorát mutatja be a Hagyományok Háza színpadán március 23-án 19 órától. Az Újraélt figurák című produkció egy válogatás a közép-erdélyi néptánchagyomány sokszínű világából, és azt az erős táncélményt jeleníti meg, mely nem nélkülöz humort és gondolati mélységeket sem. Az együttes válogatása tánctípusokban, zenei világban, viseletekben és tánc-hangulatokban egyaránt változatos.

Tovább »

Mint minden szombaton, most is 19 órától tánctanítás, különleges táncok, neves muzsikusok és fergeteges hangulat várja a táncoslábúakat a Budai Vigadó belső udvarában, az Átriumban. Muzsikál a Parapács zenekar, éneket tanít Agócs Gergely, vendégeink a gömöri hagyományőrző muzsikusok, gömöri táncokat tanít Kovács József "Dodi", a Magyar Állami Népi Együttes táncosa és párja

Tovább »

az Erdélyben és Felvidéken működő stratégiai civil szervezetek 2019. évi munkaterv szerint megvalósuló, a Hagyományok Háza szakmai stratégiájába illeszkedő programok megvalósítására és a szervezetek működési kontinuitásának  biztosítása tárgyában kiírt összevont pályázati támogatásról.

Postára adási határidő: 2019. április 2.

Tovább »
2019. március 14.

Szakmai napok a zsűrizésről

Kézműveseknek szóló szakmai napok sorozatunk 2019. március 27-i megbeszélésére a mézeskaláccsal foglalkozó szakembereket hívjuk. Szeretettel várjuk Önöket a délutáni konzultációra 14 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba. (Bp. I. kerület, Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Tovább »

Április 4-én és 10-én tárlatvezetésekre hívjuk a népi tárgyi kultúra és népi iparművészet szerelmeseit. 

Április 4-én Szabó László Zoltán fafaragó, népművészet mestere a Famívesség mestere című kiállításán a faberakásos népi bútorok titkairól, a faművesség szépségéről, a faberakás technikáiról és az alkotó művészetéről beszél Csákányi Zoltán, az Országos Faragópályázatoknak és az Országos Népi Mesterségek Művészete pályázatok kurátora.

Április 10-én a Rings in Water - Vízgyűrűk kézműves-központú formatervezési verseny nemzetközi zsűrije által kiválasztott népi iparművészeti tárgyakat bemutató kiállítás anyagát mutatja be és az alkotások ihlető forrásáról beszél Illés Vanda, a pályázat magyarországi kurátora, zsűritag, művészettörténész.

Tovább »

A Fonó zenekar ad rendhagyó koncertet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére 2019. március 14-én 15 órától a Hagyományok Házában. Az előadás a reformkor népzenéjének jellegzetes dallamait, hangszereit, illetve legjellemzőbb zenei műfajait (pl. verbunk, csárdás, katonadalok) mutatja be szóban és muzsikában.

Narrátor: dr. Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató.

Felsős és középiskolás iskolai csoportoknak ajánljuk!

Tovább »
2019. március 13.

Angol nyelvű népdal kurzus

Hatalkalmas angol nyelvű népi ének kurzust indít a Hagyományok Háza. Bozzay Zina, a kurzus vezetője több mint egy évtizedig vezetett angol nyelvű magyar népdalköröket az Egyesült Államokban nem magyarok számára. A résztvevők megkapják a dalok hangfelvételét, magyar kiejtési segédletet, a dalok szövegét és angol nyelvű fordítását, valamint ismeretterjesztő leírást a tanult népdalokról. A részvétel előképzettséget nem igényel. Szeretettel várjuk az angol nyelvet gyakorolni kívánó dalos kedvű magyarokat is!

Tovább »
2019. március 10.

Fókuszban a koreográfusok

2019. március 10., 19 óra

Hagyományok Háza, színházterem

Fotó: Boda Gábor

Tovább »
2019. március 10.

Fókuszban a koreográfusok

2019. március 10., 19 óra

Hagyományok Háza, színházterem

Fotó: Boda Gábor

Tovább »

A Szamosújvárhoz közeli Ördöngösfüzes a táncházmozgalomban jól ismert falu, folklórkincsét, hangszeres népzenéjét sok archívum, kiadvány őrzi. A táncházasok és a néprajzkutatók érdeklődését mutatja, hogy a Népművészet Mestere címet több ördöngösfüzesi hagyományőrző is megkapta, köztük Hideg Anna is, aki sokáig énekesi-előadói egyéniségével nyűgözte le a gyűjtőket, egy DVD-mellékletes énekes monográfiája is elkészült, de már majdnem két évtizede meséit, mesemondását is számon tartja a szakma. Április 12-én ő lesz a Népmese mai élete sorozat vendége, akivel Magyar Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa beszélget. A belépés ingyenes.

Tovább »

Napjainkban egyre gyakrabban kerül szóba az egészségtudatosság, a betegségek megelőzését és kezelését célzó életmódváltás szükségessége, az önellátás minél teljesebb mértékben történő biztosítása, illetve a népi gyógymódok és a hagyományos orvoslásban felhasznált természetes anyagok alkalmazása az öngyógyításban és a modern orvoslásban. Mindehhez kitűnő forrásként szolgál a különböző népek hagyományos orvoslási gyakorlatának tanulmányozása. Babulka Péter, népi gyógyászatos előadás-sorozatunk március 28-i vendége hazai és külföldi párhuzamok bemutatása mellett vázlatos áttekintés ad a – több ezer éves – gyógymódok és a különféle természetes anyagok népi felhasználásairól, azok hatásosságának tudományos alátámasztottságáról, illetve az öngyógyításban és a modern terápiákban történő eredményes alkalmazásuk lehetőségeiről.

Tovább »

Korábbi századaink nép- és műköltészetének javából mutat be válogatást Bognár Szilvia énekes és Kónya István lantművész a magyar költészet napja alkalmából. 2019. április 11-én 19 órától Janus Pannonius, Tinódi, Wathay, Balassi, Csokonay költeményein, illetve Petőfi Sándor folklorizálódott sorain keresztül elevenítjük fel az énekelt költészet szépségeit. 

Tovább »
2019. március 5.

Az arlói mesemondó

Csipkés Vilmos Sándor, 83 éves arlói mesemondó egy, a néprajzkutatók által későn, de még időben felfedezett tehetség, aki gyermekkorától kezdve, a hagyományos cigány virrasztókban, édesapjától hallott meséken keresztül és a katonaságban megtanult tréfás mesék által tárja elénk a szóbeli népművészet egy-egy példaértékű darabját. Csipkés Vilmos repertoárja csupa különleges és egyedileg megformált, gyönyörű formulákkal tarkított népmeséből áll, így az bármely érdeklődő számára izgalmas lehet. Március 8-án 18 órától hallhatja a közönség a Hagyományok Házában különleges tündérmeséit és tréfás meséit A népmese mai élete sorozatban. Beszélgetőtársa Szabad Boglárka néprajzkutató.

Tovább »

Különleges múzeumpedagógiai órára várjuk iskolai csoportok jelentkezését húsvéti készülődés alkalmából. Április 12-én, az „Ejsze tojást fessetek” foglalkozáson a gyerekek megismerkednek a böjti és húsvéti népszokásokkal és tojásírást tanulnak. Játékos módon megtekintik a Rings in Water és a Famívesség mestere című kiállítást. A húsvéti készülődésben a tojásfestést Bereczné Lázár Nóra hímestojásfestő népi iparművész vezeti.

Tovább »

Böjt idején a mesék is csendesebbé válnak. A hazugságmesék és tréfás népmesék most a mesemondók tarisznyáiba kerülnek, ott pihennek. Ilyenkor jön el igazán a legendamesék ideje! A földön járó Jézus példabeszéd szerű történeteiben, Péter esendő, emberi mivoltával a hallgatók csendes, mosolyogtató történetekkel, ám mindig valami erkölcsi magot fellelve szórakozhattak régen és ma is, így készülve az eljövő ünnepre. Ezen, profán tanításokat rejtő mesékből szövi Havay Viktória és Horti Zoltán a következő találkozásunk mesesátrát Szőjük-fonjuk a mesét sorozatunk március 28-i alkalmán.

Tovább »

Henics Tamás fotóit bemutató kiállítás nyílik március 2-án 18 órakor a Hagyományok Házában. A tárlaton azokról a vidékekről láthat képeket a közönség, ahová  Henics Tamás lassan 25 éve rendszeresen jár, s ahol barátságok, szinte családi kapcsolatok köttettek. Ezeknek az embereknek a hétköznapjai, ünnepi alkalmai, és a mindennek teret adó falu és a táj a képek témája. Sokan már nincsenek közöttünk, sok épület és szép részlet már a múlté. Emlékezés is tehát a kiállítás, de bizakodtat is, mert még mindig sok szépség megmenthető.

Tovább »

A Hagyományok Háza felhívást tesz közzé népi előadó-művészeti alkotások minősítésére. A Páva minősítés célja egy, a népi tárgyalkotókéhoz hasonló minőségbiztosítási rendszer bevezetése. Ahogy a Páva védjegy a kézműves termékeken a magas színvonalat, a magyar népművészeten alapuló anyag-, forma-, technikaválasztást és funkcionalitást garantálja, úgy a népi előadó-művészetben is a Páva és Nagy Páva minősítés a megbízhatóságot, a szakmaiságot, a hagyományokhoz való hűséget és a legmagasabb színvonalat jeleníti meg.

A Páva minősítést megszerezhetik népzenei szólisták, zenekarok, hangszeres együttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, táncos szólisták, hivatásos, hagyományőrző és amatőr táncegyüttesek és mesemondók.

Jelentkezési határidő: 2019. március 27., 12 óra.

Tovább »

A nyugat-szibériai hantik számára a betegségek a természetfeletti szférával való sikertelen kommunikáció eredményei. Éppen ezért állandó törekvésük, hogy a köztük levő kapcsolatot sikeresen menedzseljék, elkerüljék a betegségeket. Ha valaki már megbetegedett, akkor elsősorban specialistákhoz fordultak, hogy azok próbálják megoldani a konfliktust. A népi gyógyászatról szóló előadás-sorozatunk március 7-i alkalma a betegség és az egészség közötti ingatag pallón való egyensúlyozásról szól.

Tovább »

A Szegedi Papucsért Alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Agóra közös szervezésében, a Hagyományok Háza szakmai együttműködésével szegedi papucs-hímző tanfolyam indul. A papucshímzés rejtelmeibe Fetter Ferencné Király Zsiga-díjas, Magyar Kézműves Remek-díjas, Hímző Népi Iparművész avatja be a résztvevőket, kinek hímzéseit sok, Rátkai Sándor által készített papucson láthatjuk. A hímzéstechnikák elsajátításán túl meghívott előadók közreműködésével, műhely látogatással egészül ki a kurzus kínálata.

Jelentkezési határidő: március 13.

Tovább »
2019. február 25.

A famívesség mestere

Szabó László Zoltán bútorkészítéssel, restaurálással foglalkozik, fa- és kőszobrokat alkot, a faberakásos népi bútorok mestere. Az intarziát alapvetően eltérő technikája miatt meg kell különböztetni a berakástól, amivel gyakran összekeverik. Az előbbinél egy külön réteget képeznek,  amelyet utólag a bútor vagy más hordozó felületre ragasztanak, míg a berakásnál az egységes hordozó felületen alakítanak ki bemélyedéseket, amibe a berakást helyezik. Március 14-én nyíló kiállításunkon megtekinthetők lesznek faberakásos népi bútorai.

A kiállításhoz tárlatvezetések is kapcsolódnak. A faberakásos népi bútorok titkairól, a faművesség szépségéről, a faberakás technikáiról és az alkotó művészetéről hallhatnak a 2019. március 21-én 14 órakor, 26-án pedig az alkotó maga várja az érdeklődőket tárlatvezetéssel egybekötött beszélgetésre.

Tovább »

Az Örökségünk című koncert a Vajdaságban működő népzenekarok munkásságát hivatott bemutatni a nagyérdemű közönségnek évről évre. Március 9-én 19.30-tól a Vajdasági nap gálaműsoraként színpadra lép a Juhász zenekar, a Fokos zenekar, Csonka Ferenc és zenekara, a Véka zenekar és a Pendergő zenekar, akik nem csak külön-külön, hanem különböző alkalmi formációkban, valamint együtt, nagyzenekarként is megszólalnak majd.

Tovább »

A Néptáncosok Bálja egyidős a Martin György Néptáncszövetség által rendezett Néptáncantológiával. A Bál létrehozásának eredeti célja az volt, hogy évente egy alkalommal az ország különböző pontjairól az „Antológiára” a fővárosba sereglő sok száz néptáncosnak és népzenésznek lehetőséget teremtsen a találkozásra, a kötetlen együttlétre. A Néptáncosok Bálja nagyszerű alkalom a Kalotaszeg táncait  és nótakincsét bemutató táncházaink lezárására is, ezért március 2-án 19 órától színháztermünk bálteremmé változik, így adva teret a tánctanításnak és a táncháznak, Átriumunk pedig közösségi térként fogadja mindazokat, akik a folkkocsmát részesítik előnyben.

Tovább »

A tárgyalkotó népművészetben, a népzenében, a népköltészetben a történelem folyamán mindig megjelentek az aktuális történelmi sorsfordulókkal kapcsolatos alkotások is. Az emlékkiállítás elsősorban Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész grafikái alapján mutatja be 1848-49 kultuszának történelmi jelentőségét, a nemzeti hősök valamint a honvédek megjelenítésével. Külön érdekessége lesz a kiállításnak Plohn József hódmezővásárhelyi fotográfus 1902-ben készített honvédportréit bemutató válogatás. A Hagyományok Háza emlékkiállítása a 170. évforduló alkalmával, Bem József Nagyszebent visszafoglaló diadalának emléknapján, 2019. március 11-én nyílt.

Tovább »

2019-ben ötödik alkalommal rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, melynek célja a klasszikus zene népszerűsítése. Egy héten át Budapesten és közel 70 településen Kárpát-medence-szerte Bach zenéje szól. Koncertek aluljárókban, tereken, kórházakban, iskolákban és hangversenytermekben. Idén a Hagyományok Háza új helyszínként csatlakozik a programhoz, március 19-én 19 órai kezdettel a Fonó zenekar és a Musica Profana Vadbarokk című koncertjét láthatja és hallhatja nálunk a nagyérdemű közönség.

Tovább »

A Hagyományok Háza Játék és tánc az iskolában című képzése 2017-ben lett átalakítva a szlovákiai oktatási rendszernek megfelelően, figyelembe véve a hazai igényeket, majd a következő év elején kapta meg az akkreditációt.  A program célja, hogy a megszerzett tudást a pedagógusok képesek legyenek alkalmazni az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon, illetve, hogy általános tájékozottságra tegyenek szert a néprajz alapjaiból, a tájegységek, népcsoportok, jeles napok és ünnepi szokások témaköréből, valamint táncfolklorisztikai alapismeretekből.

Tovább »
2019. február 15.

Vajdasági nap

Folytatódik a Muravidéki nappal elindított "tematikus napok" rendezvénysorozat a Hagyományok Háza Hálózat szakmai együttműködésével. Március 9-én Vajdaság gazdag kulturális értékeit, nyelvi, etnikai sokszínűségét, az ott élő magyarok hagyományaikhoz való ragaszkodását mutatjuk be az érdeklődő nagyközösség számára.

Tovább »

„A bőr illata, különlegessége, nem mindennapi viselkedése rabul ejt. Nem unalmas mellette az élet, mert mindig más arcát mutatja. Olyan, mint az ujjlenyomat, nincs két egyforma belőle.” Bőrműves előadás-sorozatunk február 16-i vendége Pollák Erika, a Bőrtanoda alapítója és Fogarasi Katalin, aki az intézmény gyűjteményéről, a 20. század első felének erszényei, táskáiról tart előadást. 

Tovább »

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet. A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére, 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható. A 2019-ben kiadható díjak száma 10, mely a duplája a korábbi években kiadottaknak. A díjazott az adományozást igazoló oklevelet és pénzjutalmat kap. 

Jelentkezési határidő: 2019. április 10. 

Tovább »

Aki mostanában ellátogat a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum emeleti kiállítótermébe, vörös sárkányok, tűzpiros dalos madarak, fehér pávák, bordó csodaszarvasok és skarlát kétfejű sasok csodabirodalmába érkezik. Tóth Ágnes hímző népi iparművész életműve a maga teljességében jelenik meg a Hímzett álmok című kiállításon. A művésznő szellemisége, lelke a hímzésekben virágzott ki: születésétől mozgássérült volt, aki az élet teljességét az alkotásban élte meg. Nem szakmája, hanem hivatása volt a hímzés, amit hihetetlen precizitással és igényességgel művelt. Érdemes közelebbről megszemlélni öltéseit, ámulatba ejtő azok tökéletessége és finomsága. 

Március 5-én 14 órakor kiállítás nem hétköznapi életű alkotójáról, sorsának hímzett lenyomatáról és átütő erejű alkotásairól tart tárlatvezetést Bangó Aliz gyűjteménykezelő.

Tovább »

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma őrzi a 100 éve született Pál István Madách-díjas nógrádi pásztor, dudás, Népművészet Mestere hagyatékát. A furulya és flótakészítés munkaeszközei mellett megtekinthetők a faragásai, dudája, terjedelmes fényképanyaga, valamint a róla készült kiadványok sokasága. A február 20-án nyíló kamarakiállítással kívánunk tisztelegni a rendkívüli pásztor-egyéniség életműve előtt. 

Tovább »

A „Rings on Water” (Vízgyűrűk) kézműves-központú formatervezési versenyt a Pozsonyi Népművészeti Központ (ÚLUV) hirdette meg, és a Hagyományok Háza vállalta fel a magyarországi szakmai koordinációt. A verseny célja olyan iparművészeti, tervezői és művészi kézműves alkotások készítésének inspirálása, melyeknek tervezését és végső anyagát helyi, regionális és nemzeti hagyományok ihlették. Idén a Visegrádi Négyek országaiból is jelentkezhettek designerek és kézművesek a megmérettetésre. A nemzetközi zsűri több magyar alkotót is beválogatott a kiállításra, illetve Mosonyi Éva tojásírót és Szente Krisztina fazekast díjazásban részesítette. A március 22-én nyíló iparművészeti kiállításon a magyar alkotók mellett bemutatkoznak cseh, lengyel és szlovák kézművesek, designerek és művészeti képzőintézmények növendékei.

Tovább »
2019. február 13.

Kártyával szőtt nevek

A kártyákkal szőtt szalag nagyon erős, a készítés technikája pedig különleges, szinte szabadrajzú minták, betűk mintázásra ad lehetőséget. A lapokat egyenként lehet forgatni, mozgatni, így alakul ki a tetszőleges minta. Bonyolultabb alakzatok megszövése meglehetősen nagy rutint és figyelmet igényel. Március 2-án Kamocsay Judit népi iparművész szövő azokat várja a Nyitott Műhelybe, akik már tudnak szalagot szőni, kottából kártyákat befűzni, és ismerik a kártyák forgatási lehetőségeit. A négyórás workshop alatt betűket fognak szalagra szőni.

Tovább »

A Páva Népi Előadó-művészeti Minősítőn minősíttetni kívánt alkotások zsűrizési szempontrendszeréről gyakorlati útmutatót jelentet meg a Hagyományok Háza március elején, amely a pályázók felkészülését kívánja segíteni. A szempontrendszer kidolgozására szakmai grémium segítségét kértük. A kiadvány nyomtatott formában és a Hagyományok Háza honlapján online is elérhető lesz. A szempontrendszer ismertetésére néptáncnépmese szakágban március 4-én, népzene szakágban pedig március 12-én tartunk nyilvános tájékoztatást a Hagyományok Házában, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Március 8-án 19 órától  a Tokos zenekar ad koncertet a Hagyományok Háza színháztermében. Mestereikkel, többek között Kodoba Florin és Varga István Kiscsipás prímásokkal lépnek színpadra, és bemutatkoznak tanítványaik is. A 2010-es évek elején alakult zenekar pályája folyamatosan felfelé ível, 2014-ben  jelentkeztek a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőre, amit saját kategóriájukban meg is nyertek, és 2017-ben mutatták be a „Hallgassátok meg, magyarim” című első nagylemezüket.

Tovább »

Zajos farsangtemetésre várjuk a Figurás bérlet érdeklődőit február 28-án! A Tordasi Pillikék Németh Ildikó és Szabó Szilárd vezetésével a vidám télűző szokás keretében Sóvidék zenés-táncos hagyományaival is megismertetnek minket. Muzsikál a Magos együttes, éneket tanít Domak Anikó. Az előadást dr. Sándor Ildikó néprajzkutató vezeti, aki a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva, élményszerűen tolmácsolja a néprajzi ismereteket.

Tovább »
2019. február 7.

Tamburás workshop

Tamburás workshopjainkra szeretettel várjuk azokat a – tamburacsalád valamelyik tagján már játszani tudó – jelentkezőket, akik játéktechnikájukat fejleszteni, repertoárjukat bővíteni szeretnék. A 3 x 60 perces gyakorlati foglalkozásokon minden alkalommal más-más zenekartól tanulhatnak, velük zenélhetnek együtt, és különböző vidékek népzenei hagyatékával ismerkedhetnek a résztvevők. Március 9-én a Pendergő tamburazenekar, március 10-én a Babra és a Danubia Tamburazenekar, április 13-án pedig a Poklade zenekar lesz vendégünk.

Tovább »

A 2019. évi Páva Népi Előadó-művészeti Minősítések tervezett időpontja: 2019. április 27-28., Budapest és 2019. október 19-20., vidéki helyszín (egyeztetés alatt). A pályázat kiírása két hónappal a színpadi bemutató előtt, tehát legközelebb február 27-én várható. Az alkotások minősítésének szempontrendszeréről gyakorlati útmutatót jelentetünk meg március elején, amely a pályázók felkészülését segíti. A szempontrendszer kidolgozására szakmai grémium segítségét kértük. A kiadvány nyomtatott formában és a Hagyományok Háza honlapján online is elérhető lesz. A szempontrendszer ismertetésére (szakáganként külön) a tervek szerint március 4-én és 12-én nyilvános tájékoztatást tartunk a Hagyományok Házában.

Tovább »

Eddig a népmesével, a mesemondással összefüggő tudományos munkát végző szakembereket hívtuk meg, akik egy-egy témán keresztül mutatták be a népmeséhez kapcsolódó munkájukat, gyakorlatukat, kutatási eredményeiket. Mostantól magukat a mesemondókat helyezzük a fókuszba: a még élő és a már csak publikációkból, archív felvételekről vagy kéziratokból ismert nagy népmesemondó mesterek közül mutatunk be néhányat. Február 15-én Petrovecz Lászlóné Bartus Teréz lesz a vendégünk Herencsényből.

Tovább »

Nemzetközi zenei portfóliónkkal az autentikus Kárpát-medencei népzenét és annak elmélyült ismeretén alapuló feldolgozott népzene értékeit szeretnénk megismertetni és megszerettetni a nemzetközi kulturális színtéren, és a hazai népzenei előadók számára határon túl is megjelenési lehetőségeket kívánunk teremteni.

A portfólió zenei előadóinak körét két évente szándékozzuk megújítani, lehetőséget és ösztönzést biztosítva ezzel más vagy új zenei formációk előtérbe kerülésének, nemzetközi előre jutásának is.

Február 28-ig várjuk mindazon zenekarok jelentkezését, akik szeretnének bekerülni a Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójába!

Tovább »
2019. február 1.

Magyar nótakincsek nyomában

Havonta egy alkalommal megidézzük a kávéházi cigányzene, a magyar nóta aranykorszakának hangulatát! Az egykor  közismert dalszerzők,  Németh Béla, Dankó Pista, vagy Erőss Béla nótái szólalnak meg olyan napjainkban is híres nóta énekesek  által, mint Budai Beatrix és Tarnai Kiss László. Kísér a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, Radics Ferenc prímás vezetésével. Nótadélutánunk első alkalmával, február 24-én 15 órától Gy. Németh Béla zeneszerzőre emlékezünk.

Tovább »

Ismét lehet jelentkezni a tavaly nagy sikernek örvendő táskatervező és -készítő workshopra. A háromnapos kurzus során  Czákli Hajnalka bőrtárgytervező iparművész segítségével mindenki elkészítheti saját kanalas bőrtáskáját.  Szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen kísérletezik modern formák és hagyományos technikák ötvözésével. A kurzus március 29-31. közt lesz a Nyitott Műhelyben. Részvételi díj: 14.000 Ft/fő.

Tovább »

Március 24-én 11 órakor folytatódik az Eltáncolt mesék családi előadás-sorozatunk a Maros Művészegyüttes Szép Palkó című mesejátékával. A néptáncos elemekből építkező gyermekelőadások a mesék birodalmába repítik kis nézőinket, az előadást követő kézműves foglalkozás és táncház pedig közös szórakozásra ad lehetőséget.

Tovább »

„(...) mint minden igazi művészetnek, a népművészetnek is megvan az az ereje, amely a bartóki két paraméter alapján még képernyő keresztül is hat: hiteles, és esztétikai élményt, katarzist nyújt, vigasztalja a szomorút és sarkallja a vigadót. Ezt az erőt ma már mindenki megérezheti élőben is, ha elmegy egy táncházba, kiállításra, koncertre, netán beiratkozik az élő hagyományátadás valamelyik szervezett eseményre." 

Tovább »

Fókuszban a koreográfusok előadás-sorozatunk a színpadi néptáncművészet egy-egy kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba. A sorozat által reményeink szerint alkalom nyílik megismerni a színpad törvényeit, a színpadi néptáncművészet szerves fejlődését, a törvényszerű hasonlóságokat és különbségeket, a jelen korunk diktálta új kérdéseket és az arra adott aktuális válaszokat.

A sorozat következő alkalmán két női koreográfus, Györgyfalvay Katalin és Nemes Szilvia koreográfiáit mutatjuk be március 10-én 19 órától.

Tovább »
2019. január 31.

Közérdekű információ

Jegypénztárunk 2019. január 31-től a Hagyományok Háza épületében, a Budai Vigadó Corvin téri bejáratánál, a megszokott nyitvatartás szerint (hétfőtől csütörtökig 12 és 18 óra között, pénteken 10 és 14 óra között) üzemel. 

Tovább »

7-14 éveseknek szóló ismeretterjesztő programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek.

A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében. Az előadást követően a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva mesél a gyerekeknek. A nap hátralévő részében kézműveskedés, élőzenés táncházi foglalkozásnépi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre. Iskolai csoportok jelentkezését várjuk az alábbi időpontokra: március 19., április 9., április 25., május 7., május 28.

Tovább »

2019. január 22.–március 9.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

1011 Budapest, Fő utca 6.

Fotó: Turbéky Dénes és Szilárd Katalin

Tovább »

2019. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján létrejött egy új nonprofit szervezetet „Alapítvány a kultúra sokszínűségéért” elnevezéssel. A szervezet célja, hogy valamilyen jelképes gesztussal, erre utaló elnevezéssel elismerje és díjazza azon települések tevékenységét, erőfeszítéseit, lakóinak és intézményeinek összefogását, amelyek biztosítják kulturális hagyományaik megőrzését, átörökítését, gazdagítását. 

Tovább »

A Hagyományok Háza hivatásának tekinti, hogy páratlanul gazdag tárgyalkotó népművészetünk művészi értékű használati tárgyait és kortárs népi iparművészeti alkotásait és alkotóit minél teljesebben és részletesebben bemutassa, és a kiállított tárgyakhoz érdekes és az azok megértését segítő ismeretekkel gazdagítsa a látogatókat. Ezért 2019 márciusától kiállításainkhoz csoportos tárlatvezetéseket szervezünk. Február 8., 15. és 22-án a busójárás hagyományát bemutató kiállításhoz kapcsolódóan tartanak tárlatvezetéseket a kiállítás alkotói, március 5-én 14 órakor pedig a Hímzett álmok című emlékkiállítás nem hétköznapi életű alkotójáról, sorsának hímzett lenyomatáról és átütő erejű alkotásairól beszél Bangó Alíz gyűjteménykezelő, 

Tovább »

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye a népi fafaragás emlékeit, motívumait, formavilágát megörökítő rajz- és alkotópályázatot hirdet óvodai és iskolai vagy egyéni gyerekcsoportok, szakkörök számára. A pályázaton csoportos munkaként várunk társasjátékokat, kirakót, mesekönyvként összefűzött alkotásokat is. A pályázatot 7 kategóriában – óvodák, általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai és a középiskolások számára hirdetjük meg. A zsűri döntése alapján a legszebb alkotásokból kiállítást rendezünk, a legkiválóbb munkákat beküldők díjazásban részesülnek. Értékes különdíjak mellett a fődíj múzeumpedagógiai foglalkozás! 

Az alkotások beküldési határideje: 2019. március 22., péntek

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet fiatal népi ékszerkészítők számára népi ékszerkészítő táborban való részvételre. A 2014 óta évről évre megszervezett tábor témája idén a népi ékszerek átmentése, beillesztése a XXI. század viseletkultúrájába, időpontja 2019. június 17-21. A hagyományos sárközi ékszerek készítése mellett idén tanácsadással egybekötött foglalkozásokat is tervezünk. A résztvevők az ékszerkészítés és tervezés különböző technikáinak elsajátításával is gazdagodhatnak. A táborban való részvételre 14-30 év közötti tanulók, egyetemi hallgatók, egyéni alkotók, népi iparművészek, kézművesek 2-3 db tárggyal vagy kollekcióval pályázhatnak. 

Nevezési határidő: 2019. március 15., a pályázati anyagok elküldésének határideje: 2019. március 30.

Tovább »

Folytatva az eddigi hagyományokat, mesterkurzust hirdetünk olyan szövők számára, akik szeretnék bővíteni tudásukat a tervezés területén. A 2019-ben a textiltervezésnél felmerülő elméleti és gyakorlati kérdéseket vesszük górcső alá.

Célunk, hogy 21. századi technikákkal, megfelelően kiválasztott szerkezettel, jó arányokkal és színhasználattal készülő harmonikus textíliák megtervezésében adjunk segítséget.

A mesterkurzus alkalmai: 2019. február 22,. március 29., április 26.

Oktató: Boldizsárné Kovács Gizella és Fleckenstein Anna, grafikus, vizuális- és környezetkultúra tanárok és Pintér Piroska, szövőoktató

Tovább »
2019. január 22.

Bőrműves tanfolyam indul

A 120 órás bőrműves akkreditált tanfolyam indul márciusban! Megelőző szakmai gyakorlat nem szükséges. A képzés során a hallgatók megismerkednek a magyar népi életben használatos bőrtárgyak fajtáival, néprajzi vonatkozású ornamentikájával, díszítményeivel, díszítőtechnikáival, megtanulják az alapvető népi bőrműves technikákat.

Jelentkezési határidő: 2019. február 28.

Tovább »

„Mifelénk Moldvában, nyáron a legtermészetesebb, hogy úton, útfélen gyűjtsük a gyógyító „burjánokat”, füveket, gyógyító növényeket. Nem tudni, mit hoz a hosszú tél, ezért mindenki igyekszik az Isten által (ingyen, „hiába”) adott jó füveket összegyűjteni: majd jó lesz, ha kell! Mindig kell, és „örökké jók valamire”!”

Nyisztor Tinka előadásával folytatódik népi gyógyászatról szóló előadás-sorozatunk. 2019. évi első alkalmunk február 21-én, 17 órától lesz.

Tovább »

Az M5 csatorna műsorra tűzte a Hagyományok Háza idei Újév-köszöntő – Világok vetélkedése című gálaműsorát.

A műsort két részben, 21.52 és 22.49 órától lesz látható, szeretettel várunk mindenkit a képernyők elé!

Tovább »
2019. január 21.

Hímzett álmok

Tóth Ágnes hímző népi iparművész emlékkiállítása nyílik január 31-én a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Tóth Ágnes 1956-ban Sopronban született, súlyos mozgáskorlátozott, tolókocsihoz kötött életet élt. Vidám, szorgalmas, rendkívül tehetséges hímző volt, teli tervekkel és eredményekkel. 1985 és 2005 között a hímzés területén minden díjat elhódított, ami csak lehetséges volt. 

Tudását, elhivatottságát életmű kiállítása bizonyítja.

A kiállítás megtekinthető 2019. március 16-ig, keddtől szombatig 10-18 óra között.

Tovább »
2019. január 21.

Mesék farsangra

Mi más is lehetne Szőjük-fonjuk sorozatunk meséinek témája a farsangban, mint a mulatság, az evés-ivás, nem mellőzve persze ez alkalommal a vaskosabb, pajzán meséket sem. Legendamesékkel is készülünk, amik a pálinka, a bor és a mulatozás kialakulásáról szólnak, de hallhatunk Cibere vajda és Konc király küzdelméről is. Mesét mond a két víg kedélyű jóbarát, Bukovics János (a Magyar Kultúra Lovagja) és Pintér Zsolt. Tematikus mese-estünkön a két mesemondó egymásnak adja a szót, szövi-fonja a mesét, ügyesen kalauzolva a közönséget a mesék a gazdag motívumkinccsel díszített, szóval festett világában. 
Tovább »

Ebben az esztendőben, január 31-én 19 órakor indítjuk útjára a Hagyományok Háza Martin György Médiatárában azt a néprajzi dokumentumfilm-sorozatot, melynek keretében dr. Martin György néptánc- és népzenekutató életműve mellett kiemelkedő és mértékadó népzenész és néptáncos adatközlőkről, valamint folklórgyűjtőkről és néprajzi eseményekről készült filmeket mutatunk be. A kéthetente csütörtökönként 19:00 órakor kezdődő, egyórás vetítésekre meghívjuk a filmhez kötődő alkotókat, szakértőket, bemutatjuk a Martin György Médiatárban található, a témához kapcsolódó szakirodalmat, kiadványokat. Első alkalommal a Martin György nyomában sorozat első és második részét láthatja a közönség.

Tovább »

A három hétvégés akkreditált pedagógus továbbképzésre a Magyar népi ének tanfolyamunkat már elvégzett pedagógusok, illetve szakirányú (népzenei) végzettséggel rendelkező pedagógusok jelentkezését várjuk. A képzés célja, a résztvevők korábban megszerzett ismereteinek mélyítése, kiegészítése, tudásának és repertoárjának bővítése. 

Oktatók: Bárdosi Ildikó, Fábián Éva, Navratil Andrea, Nyitrai Mariann, Agócs Gergely

Jelentkezési határidő: 2019. április 1.

Tovább »
2019. január 16.

Kezdő citerakurzus indul

Tízalkalmas kurzusunkat óvodapedagógusoknak és pedagógusoknak ajánljuk, akik munkájuk során alkalmazni és kamatoztatni tudják az itt megszerzett hangszeres tudásukat.
A képzés repertoárja az óvodai zenei nevelés anyagához illeszkedik, illetve azt bővíti és kiegészíti. A gyakorlati foglalkozások kiscsoportos formában (max. 15 fő), játékosan, jó hangulatban telnek. A kurzus a legelső lépésektől mutatja be a citerajáték mikéntjét, így hangszeres előképzettséget nem igényel.

Hangszerbérlési lehetőséget korlátozott számban tudunk biztosítani.

Jelentkezési határidő: 2019. február 22.

Tovább »

A téli estéken tavaszt várván jól esik trópusi tájak, meleg éghajlati országok képeit nézegetni. Varga Anna szövő szakmai szemmel kutakodva járt a nagyvilágban. Február 21-én a Nyitott Műhelybe is ellátogat, ahol számtalan gyönyörű szőttessel illusztrált előadásában a mexikói és finnországi tapasztalatokról, és a bhutáni szőttesekről, a szövés hagyományairól beszél.

Tovább »

A Horvát Köztársaság nemzetközi elismerésének napja alkalmából a Hagyományok Háza és a budapesti Horvát Nagykövetség csipkekiállítást szervez. Pag a mediterrán övezetre jellemző precíz, szimmetrikus építkezési elvek alapján épült: a város központja egy tér, amelyből párhuzamos utcák nyílnak minden irányba. A csipkekészítő asszonyok ezt a szimmetriát, összhangot képezik le kézimunkájukban tűvel és cérnával, gyönyörű tradicionális csipkéikben újraalkotják az őket körülvevő tájat. A Hagyományok Háza Átriumában január 18-ig megtekinthetők ezek a különleges alkotások.

Tovább »
2019. január 15.

Visai nap

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a mezőségi Visán még láthatjuk, hallhatjuk annak a korosztálytájnak a tagjait, akik a hagyományos kultúrába születtek, fiatalságuk éveiben mindennapos tevékenységeik során élték meg azt az életformát, amit mi hagyományos kultúraként szeretünk és tisztelünk. Ezért 2019. február 9-én néptáncos mesterkurzusunkon visai táncokat tanulhatnak az érdeklődők, A visai Kőris alatt... című előadásunkon visai idős mesterektől láthatjuk ezeket a különleges táncokat, és az idős táncos és zenész mesterek az esti táncházban is a vendégeink lesznek.

Tovább »

2019. január 12. – 2019. március 5.
Hagyományok Háza, Kallós Zoltán kiállítótér

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Már közel 30 éve január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ez a nap alkalmat teremt arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. A Hagyományok Háza ehhez a naphoz kapcsolódóan kiállításmegnyitókkal, zenés, táncos, verses műsorral és táncházzal is várja közönségét január 21-22-én.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület klubestjein előadásokat, filmvetítéseket, vitaesteket szervez. A havonta megrendezett klubestek előadói a népi kultúra és a társtudományok területein dolgozó szakemberek. Az idei első alkalmon, 2019. január 15-én 18 órától Lányi György mesél könyvéről, és a Téka Együttesben eltöltött 40 évéről. Szeretettel várunk mindenkit!

Tovább »
2019. január 9.

Hagyományok Háza táncház

2019 januárjától minden szombaton 19 órától színvonalas tánctanítás, 21 órától különleges táncok, neves muzsikusok és fergeteges táncház várja a táncoslábúakat a Budai Vigadó belső udvarában, az Átriumban. Januárban és februárban kalotaszegi táncokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődök, tánctanítás szünetében pedig kiváló énekesek ismertetik meg a résztvevőket a tájegység dallamvilágával.

Tovább »
2019. január 9.

Lélekből alkotó emberek

Koszta Zoltán bőrpáncél készítő munkájáról, hivatásáról, Torma László pedig a bőrornamentikáról tart előadást Bőrös előadás-sorozatunk január 12-i alkalmán. Immár hatodik éve futó sorozatunk alkalmat kínál minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek szakmai tudása frissítésére és kiterjesztésére, illetve a szakmabeliekkel való találkozásra.

Tovább »

A 2018. november 3-4-én tartott első Páva Népi Előadó-művészeti Minősítő színpadi bemutatója alkalmával az alábbi alkotások kaptak minősítést:

Páva minősítést kapott:

Felnőtt Amatőr Néptáncegyüttes kategóriában a Bihari Táncegyüttes: Falu végén kicsi ház... című alkotása

Hangszeres szólista kategóriában Dóra Áron Magyar furulyazene (Palóc pásztornóták Pál István tereskei pásztor zenei hagyatékából, Gyimesi katonakeserves, lassú magyarosok és sebes csárdások Antal Károly „Gyica” énekei nyomán) című alkotása

Gyermek hagyományőrző népi énekegyüttes kategóriában a Haraszti ikrek 1. Nógrádi palóc Mária énekek 2. Bátonyterenyei népdalok 3. Palóc karácsonyi kántáló című alkotása

Mesemondó kategóriában Sőrés Róza "A Nap is gyönyörködött belé" című alkotása

 

Nagy Páva minősítést kapott:

Mesemondó kategóriában Dóra Áron Az három vándorló királyfiakról való história című alkotása

Népzenei együttes kategóriában a Magos együttes "Magosan..." című alkotása

 

A zsűri tagjai voltak: Agócs Gergely, Busai Norbert, Benedek Katalin, Juhász Erika, Karácsony Zoltán, Kocsis Enikő, Kovács Mariann, Sáringer Kálmán, Szilágyi Zsolt, Vakler Anna, Vavrinecz András

Tovább »

2019. január 6.

Müpa, Bartók Béla Hangversenyterem

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2019. január 7.

Mesés évkezdés

A karácsonyi csöndesség után január 10-én ismét meseszó lengi be a Hagyományok Háza falait. Az Ahol a madár se jár... felnőtteknek szóló baráti mesemondó körbe várunk mindenkit, aki hallgatni szeretné a meséket, és azokat is, akik maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. A népmese mai élete című ismeretterjesztő előadás-sorozat következő vendége Agócs Gergely lesz, aki Bijnöger hőséneke – A magyar hősepika párhuzamai az észak-kaukázusi türk népek szövegfolklórjában címmel tart előadást 2019. január 18-án 17.30-tól. Tartalmas előadásra számíthat a közönség, szeretettel várunk mindenkit!

Tovább »

Aktuális hírek