Fó­kusz­ban a ko­re­og­rá­fu­sok

Május 11-én, szombaton mester és tanítványa művészete érkezik a Hagyományok Háza színpadára: Fókuszban a koreográfusok sorozatunk évadzáró alkalmán Botos József és Majoros Róbert koreográfiáit láthatják az érdeklődők Fehérvári huszárok címmel. Az est végén pedig Orza Calin beszélget az alkotókkal.

Mester és tanítvány

A székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes sok évtizede tartozik a legizgalmasabb vidéki néptáncműhelyek közé, köszönhető ez többek között két meghatározó alkotónak, vezetőnek, mesternek és tanítványának. Botos József a hetvenes évek elején kezdett el koreografálni és tanítani a királyi város néptáncegyüttesénél, a hetvenes évek közepétől három évtizeden át volt az együttes művészeti vezetője, számos fesztiváldíjas koreográfia készítője. A stafétát 2006-ban pártfogoltja és tanítványa Majoros Róbert vette át, aki sikeresen járja tovább a mestere által megkezdett utat. 

Közösségépítés

Az együttesnek készült igényes autentikus műsorok, táncjátékok, történelmi témájú tablók mellett mindkettőjük számára meghatározó a szülővároshoz való kötődés, a város életében való aktív jelenlét, a mester által megálmodott Királyi Napok megvalósítása, éltetése, a város fontos eseményein a tanítványokkal való részvétel, a szűkebb és tágabb közösség építése, a gyökerek fontosságának átadása.

Generációról generációra

Majoros Róbert 9 éves kora óta táncol az Alba Regia Táncegyüttesben, lassan húsz éve pedig az együttes művészeti vezetője.

“Az Alba Regia Táncegyüttes ugyanúgy, mint más amatőr táncegyüttes hobbi szerűen működik. Amitől különleges a mi helyzetünk, az az hogy egészen idősebb generációkig itt maradnak nálunk a táncosok. A fiataloknak a bekapcsolódása az együttesi életbe magától megoldódott, látták az idősebbek hogyan viselkednek és ezt a mintát megtanulták"

– fogalmaz a koreográfus FolkUdvar adásunkban.

További információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/fehervari-huszarok

Szár­nya­ló ze­nei öt­le­tek

Május 2-án ismét izgalmas zenei kísérletnek lehetünk szem- és fültanúi, a Hagyományok Háza Népzenei inkubátor programjában, ezúttal ugyanis három tehetséges és kreatív népzenész öltöztet új köntösbe egy közismert magyar népmesét, A szorgalmas és a rest leány történetét. A Cinka triót Paár Julcsi mentorálja.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!