Ma­gyar né­pi ének ha­la­dó tan­fo­lyam

A tanfolyamot elvégzők megismerhetik a magyar népdal stílusrétegeit, a szomszéd- és rokonnépekkel mutatott hasonlóságait és összefüggéseit; hagyományőrző mesterek zenei hagyatékán keresztül elsajátíthatják azok táji jellegzetességeit, stíluselemeit illetve az archív felvételekről való tanulási metódusokat, az ezek elemző feldolgozásához szükséges technikát.

 

Akiknek ajánljuk:

A képzésre csak a Magyar népi ének tanfolyamot elvégzett pedagógusok, illetve szakirányú (népzenei) végzettséggel rendelkező pedagógusok jelentkezését várjuk.

 

Oktatók:

Bárdosi Ildikó, Fábián Éva, Navratil Andrea, Nyitrai Marianna, Agócs Gergely

 

Időpontok:

2019. október 5. (szombat)             10:00 – 17:00
2019. október 6. (vasárnap)           10:00 – 17:00
2019.október 19. (szombat)            10:00 – 17:00
2019. október 20. (vasárnap)         10:00 – 17:00
2019. november 9. (szombat)         10:00 – 17:00
2019. november 10. (vasárnap)     10:00 – 17:00

Az elméleti és gyakorlati vizsga időpontja:
2019. november 24. (vasárnap)     10:00 –

 

Részvételi díj:

30.000 Ft

 

Jelentkezési (és befizetési) határidő:

2019. szeptember 12.

 

Online jelentkezési lap

A jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik érvényessé, amelynek módjáról a jelentkezés beérkezését követően, e-mailben adunk bővebb tájékoztatást.

Haladó magyar népi ének tanfolyam

A továbbképzés végére teljesítendő követelmények

Tanúsítványt a képzés elvégzéséről azon vizsgázóknak kívánunk kibocsátani, akik a záró vizsga sikeres teljesítése mellett formai követelményként az öt nagy tematikai modul foglalkozásainak legalább 80%-án részt is vettek.

A vizsgára bocsátás feltétele egy minimum 2 maximum 10 oldalas írásbeli dolgozat beadása, amelyben a hallgató számot ad az élő néphagyományhoz fűződő személyes élményeiről, tapasztalatairól (pl.: saját gyűjtés családon belül, saját környezetében; adatközlő mesterekkel való találkozás és személyes kapcsolat...) A dolgozatot legkésőbb a továbbképzés utolsó oktatási napjáig elektronikusan (e-mail) vagy papír alapon kell beadni a továbbképzési program egyeztetésére kijelölt személynek.

Szóbeli elméleti vizsga:

egy tétel kifejtése az alábbiak közül (tételhúzás alapján):

 - Zenei anyanyelvünk és rokonsága (a magyar népzene és a rokonnépek népzenéje)

 - Az éneklő ember a hagyományos kultúrában

- A magyar népdalkincs történeti rétegei

- A magyar népdalkincs regionális tagolása a stílusjegyek alapján

- A magyar népdal díszítésének dialektusai

Értékelési szempont: milyen mélységig rendelkezik a vizsgázó az adott téma – a tanfolyamon előadás formájában elhangzott és a kötelező szakirodalmi anyagban szereplő – elméleti ismereteivel.

 

Gyakorlati vizsga:

A vizsgázónak előzetesen a tanfolyam tematikájában megjelölt összes kistájról - a kijelölt énekes mesterek repertoárjából - össze kell állítania dalcsokrokat. Ezekből kettőt kell hagyományhűen, stílusosan előadnia - az egyiket a vizsgabizottság jelöli ki számára, a másikat a fennmaradó négyből választhatja a vizsgázó.

Értékelési szempont: milyen mélységig rendelkezik a vizsgázó az adott téma gyakorlati ismereteivel, milyen szinten képes azokat interpretálni.

 

Akkreditációs száma: 9/22/2018

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!