Né­pi ját­szó­há­zi fog­lal­ko­zás­ve­ze­tő tan­fo­lyam

„Izgalmas volt mindig újabb technikákkal megismerkedni, mindig újabb tárgyakat elkészíteni. Kellemes volt a társaság és maga a hely is. Teljesen új világba csöppentem, ami kihatással van a következő éveimre." (volt tanfolyami hallgató)

 

120 órás pedagógus akkreditált és közművelődés akkreditált képzés - nemcsak pedagógusoknak


Intézmény nyilvántartási száma: E/2020/000301
A képzés hatósági nyilvántartási száma: IV/3623-4/2023/KOZOSMUVFO
A képzés hatósági nyilvántartási száma: A/130104/2023

 

EZ A TANFOLYAM BETELT, TÖBB JELENTKEZÉST NEM ÁLL MÓDUNKBAN FOGADNI. A KÖVETKEZŐ KÉPZÉS DÁTUMÁT A HONLAPUNKON TESSZÜK KÖZZÉ.

 

Tanfolyamunkat ajánljuk mindenkinek, aki szeretne sokféle kézműves mesterséget kipróbálni, hetente egyszer kézműveskedéssel felüdülni a mindennapok rutinja után, s jó társaságban felszabadultan alkotni. Tananyag: néprajzi alapismeretek, ünnepeinkre való készülődés tárgyainak készítése, játék- és tárgykészítés természetes anyagokból, gyermekekkel a szabadban (sportjátékok, sárkánykészítés, gyógy- és festőnövények, sütés-főzés, nomád szövés stb.).

 

A tanfolyam elméleti foglalkozásain a hallgatók megismerkednek a hagyományos magyar népi kultúra területeivel, a gazdálkodás, népi táplálkozás, népi építészet és lakáskultúra, viselet jellegzetességeivel, megismerik a népszokásokat, az évkör és a családi élet ünnepeit, a néphit, a gyermekélet, a játékszokások, a gyermekfolklór, a népköltészet jellegzetességeit. A gyakorlati órákon elsajátítják, hogyan legyenek képesek a gyermekekkel is elkészíteni a természetben található különböző anyagokból - vessző, csuhé, szalma, nád, gyékény, bürök, stb. - készülő egyszerű játékokat. Jártasságot szereznek nemezelés, szövés-fonás, bőrmunkák, egyszerű fazekasság, gyöngymunkák, növényi festés egyszerűbb technikáinak alkalmazásában.

Elmélet:

•    Néprajzi alapismeretek (népcsoportok, település-ház-bútorzat, viselet, az évkör és a család ünnepi szokásai, népköltészet, néphit, stb.)

Gyakorlat:

•    Játék és tárgykészítés természetes anyagokból: gyapjú, gyékény, vessző, szalma, csuhé, bőr, gyöngy, agyag, kukoricaszár
•    Az ünnepeinkre való készülődés tevékenységei és tárgyai: adventi koszorú, gyertyamártás, mézeskalács készítés, karácsonyfa-dísz, betlehem-készítés, tojásfestés, stb.
•    Játék a szabadban: sportjátékok, sárkánykészítés, gyógy-és festőnövények, sütés-főzés stb.

A képzés vizsgával zárul, melynek részei:

- portfólió készítése megadott szempontok szerint
- néprajzi szóbeli vizsga
- gyakorlati vizsga
- az év közben készített tárgyak bemutatása 

 
A képzés időbeosztása 

A képzés időtartama: 2 félév + 4 nap bentlakásos, vidéki, nyári intenzív tábor (2024. augusztus 22-25.) A két félév során a foglalkozások hetente egyszer zajlanak csoportbeosztás alapján szerdán 16:00 órától.

 
Tanfolyami alkalmak

2024. február 21-től 2025. február 12-ig szerdánként 16:00 és 19:00 óra között. 
A vizsga időpontja: 2025. március 26.

 
Oktatók

Elmélet:
dr. Sándor Ildikó – néprajzkutató
Legeza Márta – néprajzkutató
Dóra Fruzsina – néprajzkutató
Csákányi Zoltán – néprajzkutató
Dala Sára – néprajzkutató
Németh Nóra – néprajzkutató
Varga Máté – néprajzkutató

Módszertan:
Dobinszki Csilla - pedagógus, nemezkészítő oktató

Gyakorlat:
Pintér Piroska - szövő oktató
Csiki Lóránt - Népművészet Ifjú Mestere
Németh Bea - nemezkészítő oktató
Sajtos Szilvia - népi bőrműves oktató
Legeza Márta - kosárfonó oktató
Jókainé Gombosi Beatrix - tojásfestő népi iparművész
Beszprémy Katalin - hímző Népművészeti Ifjú Mestere
Bárány Mária - gyékény, csuhé szalma tárgykészítő oktató
Dávidné Szmeló Judit - mézeskalácskészítő népi iparművész
Bangó Alíz - fazekas népi iparművész
Borsos Erzsébet - gyöngyfűző népi iparművész
Gundiné Szerényi Andrea - pedagógus

 
Tanfolyami díj

A képzési díj összesen 260.000 Ft/fő, mely tartalmazza a képzés teljes alapanyagszükségletét, a szükséges eszközök használatát és a vizsgadíjat. A nyári intenzív tábor szállás és étkezési díját nem tartalmazza. 

Részletfizetési lehetőség:
Első részlet befizetése a jelentkezéskor, legkésőbb 2024. január 18-ig
Második részlet befizetésének időpontja: 2024. július 15-ig

A tandíjat a következő bankszámlára kérjük befizetni:
Bankszámlaszám: 10032000-01739716-00000000    
Kedvezményezett neve: Hagyományok Háza
A közlemény rovatba kérjük feltüntetni az alábbiakat: Népi játszóházvezető tandíj 61201/6515 *jelentkező neve*

 

A jelentkezés menete

A tanfolyamra az alábbi linken elérhető jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni:

Jelentkezem a tanfolyamra

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a jelentkezés a kért dokumentumok feltöltésével és a tandíj az első részletének befizetésével válik érvényessé.

Jelentkezési határidő vége: 2024. január 18.

 

A jelentkezés feltételei

A képzésre való jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány. Felhívjuk figyelmét, hogy a tanfolyam elvégzésével csak a pedagógus vagy közművelődésben szerzett végzettséggel rendelkező hallgatók kapnak akkreditált tanúsítványt. A hiányzás mértéke: legfeljebb 20%. Az online jelentkezési lap beküldésével a jelentkező elfogadja a jelen felhívásban írtakat (így különösen a részvételi díjjal, eszközökkel kapcsolatos és egyéb részvételi feltételeket), emellett hozzájárul személyes adatainak a következő célok érdekében történő kezeléséhez: a megadott adatokat a Hagyományok Háza a jelentkezés adminisztrációjához, a jelentkezettek értesítéséhez, a képzési szerződések előkészítéséhez használja fel. A jelentkezési lapot beküldő tudomásul veszi, hogy személyes adatai kezelésének egyéb feltételeit a Hagyományok Háza erre vonatkozó Adatkezelési Tájékoztatója https://hagyomanyokhaza.hu/hu/adatvedelem tartalmazza.

Kérjük, hogy a jelentkezési lapon pontos, a személyi igazolványában szereplő adatokat és valós elérhetőséget (cím, e-mail, telefonszám) adjon meg!

Felhívjuk a figyelmét, hogy a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló dokumentum feltöltése nélkül a jelentkezést nem tudja lezárni és elküldeni!

A jelentkezési határidő jogvesztő: a határidőn túl érkező jelentkezések érvénytelenek, így azokat a Hagyományok Háza nem bírálja el. 

Jelentkező tudomásul veszi, hogy a minimális létszám (8 fő) betöltésének hiányában a Hagyományok Háza a képzést nem indítja el, illetve a maximális létszám (12 fő) elérése esetén, az első 12 főn túli jelentkezők várólistára kerülnek, és csak az esetlegesen kieső résztvevők helyének feltöltése esetén, jelentkezési időrendi sorrendben van lehetőség a tanfolyamra való bekerülésre. A Hagyományok Háza a sikeres jelentkezésről e-mail formájában értesíti a jelentkezőket. 

 
Általános információ és tájékoztatás

A Hagyományok Háza a képzéssel kapcsolatban kizárólag írásban ad felvilágosítást a jelentkezők részére 
peter.szidonia@hagyomanyokhaza.hu e-mail címen kérhető. 
 

A képzési program elérhető ITT.

Korábbi tanfolyamok minőségirányítási összegzése elérhető ITT.

A szervezők a változtatás jogát fenntartják.

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!