A sár­kö­zi szöt­te­sek

Hagyományok Háza Szabadegyetem

Szövő előadássorozat 2024 

A decsi Háziipari Szövetkezet virágkora és megszűnése 

 

Három részes előadássorozat a sárközi szőttesekről, azok alkotóiról, egyéni életutakról a háziipari szövetkezet hatásainak tükrében.
Az előadó, Komjáthi Tamásné 1977-óta foglalkozik szövéssel, azon belül is a sárközi szőttesek és a vele kapcsolatos technikák elsajátításával, a mintakincs gyűjtésével, rendszerezésével és  feldolgozásával. A Sárközi Népi Iparművészeti Szövetkezetnél bemintázóként, majd mintatár- és művészeti vezetőként dolgozott, ahol a Sárköz teljes szövéskincsét megismerhette. 

1.    alkalom: 
Nagy szövő egyéniségek a sárközben a háziipari szövetkezet előtt

2024. február 09. péntek 15:00-16:30-ig 
Szőtteseik a sárközi ember ízlésvilágát tükrözik. Munkáikat az elődök motívum és színvilágának megfelelően tervezték és készítették, de kiemelkedően jó ízléssel tették hozzá saját egyéniségüket. 

2. alkalom: 
A decsi háziipari szövetkezet virágkora 

2024. február 23. péntek 15:00-16:30-ig 
Az 1953-ban megalakult decsi háziipari szövetkezet, hogyan hatott az egyénekre? Hogyan változnak ezáltal a szőttesek, milyen hatással van az alkotókra egy olyan művészeti vezető, aki maga nem is tudott szőni, mégis népi iparművész címet kapott?
Társelőadó: Báder Vera a Hevesi Textilipari szövetkezet vezetője

3. alkalom: 
Hová lettek a sárközi szövők?

2024. április 5. péntek 15:00-16:30-ig
A mai alkotók közül, miért foglalkoznak olyan kevesen a sárközi szőttesekkel? A Sárközi Népművészeti Háziipari Szövetkezet 2004-es megszűnése óta nagyon kevesen készítenek sárközi szőtteseket, pedig az 1951-ben létrehozott szövetkezetnél az 1970-es években 61 településről több mint nyolcszázan dolgoztak.

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!