Ran­gos dí­jat ka­pott Ke­le­men Lász­ló

Kallós Zoltán-díj

Kallós Zoltán-díjat adományozott dr. Kelemen Lászlónak, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány elnökének az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület. A díjat április 13-án vette át a budapesti Hagyományok Háza címzetes főigazgatója Kolozsvárott, a Protestáns Teológiai Intézetben. Jávorszky Béla laudációja szerint az elismerést az erdélyi hagyományos népzene- és néptánckultúra kutatása, művelése és népszerűsítése érdekében kifejtett több mint négy évtizedes, kiemelkedő tevékenységéért ítélték oda Kelemen Lászlónak.

A 2018-ban elhunyt néprajztudósról, Kallós Zoltánról elnevezett díj a külhoni magyarságért végzett kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális, oktatási tevékenység elismerésére adományozható.

Kelemen László 2001 és 2021 között volt a Hagyományok Háza főigazgatója, ő dolgozta ki Sebő Ferenccel az intézmény szakmai koncepcióját. A Hagyományok Háza címzetes főigazgatójaként jelenleg tanácsadói szerepkörben segíti Both Miklós főigazgató, és így az intézmény egészének munkáját, feladata továbbá a Hagyományok Háza Hálózat kiépítése Erdélyben.

Díjai

Kelemen László 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült, 2014-ben szülőfaluja, Gyergyóditró Képviselőtestülete díszpolgárává választotta. 2016 januárjában Lajtha László-díjjal tüntették ki. 2017-ben Budapestért díjat kapott a Fővárostól. Zenei munkásságát 2019-ben Erkel Ferenc-díjjal jutalmazták, 2020-ban pedig a Magyar Kultúráért-díjat adományozta neki a Józsa Judit Művészeti alapítvány.

Fotó: Horváth László / Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány



 

Tíz me­sés év

Kiállítással emlékeznek a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesületet megalapításának tizedik évfordulójára. 

 

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!