Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

A Hagyományok Háza honlapján elérhetővé vált a 2013 júliusában elhunyt Halmos Béla feldolgozott hagyatéka. A több ezer tételből álló anyag többek között publikációkat, tudományos kéziratokat, népzenei kiadványokat, eredeti népzenei gyűjtéseket, videó- és hangfelvételeket, valamint fényképeket tartalmaz. A népzenészre 2016-ban számos rendezvénnyel emlékeznek meg a Hagyományok Háza szervezésében.

Tovább »

Farsang farkán, február 5-én a Várkert Bazárban, a III. Székely Bálon, február 6-án pedig a Hagyományok Házában lép színpadra a Magyar Állami Népi Együttes. Pénteken a Megidézett Kárpátalja című előadásból láthatnak részleteket, szombaton pedig az Édeskeserű című produkciót tekinthetik meg az érdeklődők.

Tovább »

Szakmai napok sorozatunk február 11-i megbeszélésére a szálasanyag (vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma) és a tetőfedő szakma szakembereit hívjuk. A szakmai napok sorozat célja, hogy az új zsűrizési szempontrendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésekre választ találjunk közösen, és szeretnénk a modern kategória fogalmát is tisztábban látni. Délután tizennégy órától tizenhét óráig nyilvános konzultációt tartunk, így az alkotóknak lehetőségül nyílik kérdéseiket személyesen feltenni a Bíráló Bizottság tagjainak és a zsűriszervezőnek. Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Február hónap műtárgya a farsangi mulatságok emblematikus hangszere, a duda. Méghozzá Pál István (1919-2015) tereskei dudás dudája, mely szintén sokat muzsikált a farsangi időszakokban. Pista bácsi nagyszerűen tudta fújni a talpalávaló palóc csárdásokat, amelyek nélkül egy farsangi dudabál mit sem ér. Pista bácsi több alkalommal muzsikált a szlovákiai farsangi dudásfesztiválon is, a kislehotai közönség nagy örömére. Szóljon a duda még hosszú-hosszú évtizedekig a farsangi dudabálokon!

G. Szabó Zoltán írása a dudáról, annak a szokások zenei világában betöltött kultúrtörténeti szerepéről.

Tovább »

Jávorszky Béla Szilárd 2013-ban megjelent, a táncházmozgalmat és a hazai népzenét feldolgozó A magyar folk története című kötetét tavaly novemberben angolul is kiadták és a világzene legfontosabb zenei szaklapja, az angol Songlines most ötcsillagos, maximum pontos kritikát közölt róla, nem is akárkinek a tollából, hiszen a kötet méltatását a szakíróként is jól ismert egyik legjelentősebb producer, a Pink Floydot és Nick Drake-et felfedező, az R.E.M.-mel lemezt készítő, a Muzsikást nemzetközi karrierhez segítő Joe Boyd jegyzi.

Tovább »

A Nyitott Műhely rengeteg családi programmal várja az érdeklődőket a tavasz során. Februárban gyerekeket és felnőtteket is várunk Csézli Lukács népi logikai játékkészítő foglalkozására, kihagyhatatlan alkalomnak ígérkezik a 90 éves Karlóczai Mariann néni Komámasszony hol az olló? című előadása, február végén pedig Ament Éva hozza el a sváb konyha világát, és annak jellegzetes ételeit egy ételkóstolóval összekötött előadással. Márciusban tojásírásos foglalkozással és húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó előadásokkal húsvétolunk. Már folyamatosan érkeznek a szebbnél szebb alkotások, de van még lehetőség indulni az iskolás, óvodás csoportoknak szóló „Zöld erdőben, zöld mezőben sétál egy madár” rajzpályázatunkon.

Tovább »

Hogyan szólalhat meg a népzene autentikusan, mégis frissen, újszerűen? Megtudhatja, aki február 19-én 19 órakor ellátogat a Fészek Művészklubba. Berta Alexandra és barátai (Csenki Zalán, Csasznyi Imre, Lajti Ákos, Boda Márton és Pálházi Bence) Pengetős - vonós kompozíciók (népi hangszerek újszerű találkozása) című koncertjén a magyar népzene pengetős és vonós hangszerei, határaikat átlépve találkoznak, és rendhagyó megszólalásban mutatkoznak be. A citera, a tambura és a koboz adják a pengetős muzsika alapját, a hagyományos hegedű-brácsa-bőgő hangszer-együttes pedig a vonós muzsika képviseletében lesz jelen.


Tovább »
2016. február 1.

Vigyázat! Pletykásak!

Március 19-én délelőtt vigyázzon, akinek van takargatnivalója: pletykás asszonyok lépnek színpadunkra. Vagy lehet, hogy pletykás emberek?

Minden faluban van egy pletykás asszony. Legalábbis a többi asszony férje szerint csak egyetlen, az pedig mindig a más felesége. A saját feleségét egyik férj sem tartja pletykásnak. Van egy ember a mi falunkban, a Hortobágy szélén, aki bebizonyítja, hogy minden asszony szereti vinni a szót, nem csak az ő felesége. Hogyan tudja ezt bebizonyítani? Úgy, hogy ért az állatok nyelvén…

A műsor időtartama 40 perc, utána kézműves-foglalkozást tartunk. Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk.
Tovább »

Mit ettek és ittak a farsangi időszakban, hogyan varázsoltak bőséget az évre és hogyan temették a telet a falvakban? Miért pont ekkor tartották a lakodalmakat? Milyen is volt egy erdélyi fonó, hogyan zajlott ott a munka és farsangi időszakban a mulatozás? Február 6-án a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum közös, egész napos farsangzáró családi programján ezekre a kérdésekre is választ kapnak az érdeklődők.

Tovább »
2016. január 27.

Farsang Moldvában

A moldvai csángók újévköszöntő és farsangi szokásait, különös elnevezésű táncait, zenéjét és viseletét mutatja be a kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes a Berka együttes kíséretével február 4-én délután, Figurás bérletünk idei első előadásán. Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

Tovább »

A Vásárhelyi László Táncszínpad vendégei amatőr, vagyis öntevékeny formában működő táncegyüttesek – az általuk bemutatott produkciók azonban a színpadi néptánc izgalmas, sokszor kísérletező, új látásmódot megjelenítő remekművei. Február 27-i előadásunkra a Bihari János Táncegyüttes mellé párként a budapesti együttessel baráti kapcsolatban lévő szekszárdi Bartina együttest hívtuk meg, így egy estén két különböző műhelyt is megismerhetnek a nézők.

Tovább »
2016. január 27.

Csipkék - tűvel és orsóval

Csipkék - tűvel és orsóval címmel a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiiállítótermében (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) 2016. február 11-én 16 órakor nyílik kiállítás a Hagyományok Háza 17 éve indult csipkekészítő tanfolyamán végzettek munkáiból. A kiállítást megnyitja Erdei Lilla néprajzkutató  - csipkekészítő. A kiállítás megtekinthető 2016. április 1-ig, hétfőtől csütörtökig 10-16 óra, pénteken 10-13 óra közt.

Tovább »

A népmese mai életéről szóló beszélgetés-sorozatunk február 19-i vendége Bajzáth Mária, a Meseközpont szakmai vezetője, a mesepedagógiai módszer kidolgozója. A Népmesekincstár sorozatban megjelent meséi az utóbbi idők egyik legnépszerűbb kiadványa. 16 órától vele beszélgerünk a Meseközpontban folyó munkáról, a művészeti nevelésről, a népmesékben rejlő évezredes tudásról.. Mindenkit várunk szeretettel!

Tovább »
2016. január 26.

Komám asszony, hol az olló?

Hiánypótló előadás arról, hogyan játsszuk a népi játékokat az óvodában, iskolában és otthon, a családban. Az előadó, a 90 éves Karlóczai Mariann óvodapedagógus és játékgyűjtő, aki több száz, szabályokhoz kötött csoportos mozgásos és értelemfejlesztő játékot  rendezett már könyvbe, megvilágítja, hogyan játszhatjuk ezeket hároméves kortól. Minden korcsoport számára a legmegfelelőbb játékot kell kiválasztani - ebben is segítséget nyújt az előadás 2016. február 16-án, délután 15:30-tól, a Nyitott Műhelyben.

Tovább »

2015-ben először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület által készíttetett Halmos Béla-emlékérmet a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek ítéli oda az Egyesület. A 2016-os díjakra ezúttal felhívást tesz közzé a két kuratórium. A jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várjuk a hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre. 

Jelöltállítási határidő: 2016. február 29.

Tovább »

Konkoly Elemér 1978-tól gyűjt hangszeres, elsősorban vonószenekari népzenét a Nagy-Szamos menti falvakban, így az Észak-Mezőségen, a Lápos-hegységben, a Sajó-melléken, a Besztercei- és Radnai-havasokban, hogy tanulmányozza e kistájak dallamvilágának, stílusjegyeinek azonosságait és különbségeit. Március 9-i előadásában ezeknek a kistájaknak népzenei világáról ad áttekintést, bemutatva a vidék etnikai és történeti hátterét is. A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2016. január 20.

1%

Idén is hálás szívvel fogadjuk, ha  adója 1%-ával támogatja munkánkat, hozzájárulva ezáltal ahhoz, hogy hagyományaink XXI. század emberének mindennapjait is gazdagítsák. A Hagyományok Háza adószáma: 15309484-2-41, a 2007 óta működő Hagyományok Háza Baráti Köre közhasznú egyesület adószáma: 18129250-1-41.

Tovább »
2016. január 20.

Egy éves a Nyitott Műhely

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban található Nyitott Műhely 2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyitotta meg kapuit acélból, hogy egyre szélesebb köröket ismertessen meg a kortárs népművészettel, népi iparművészettel. Az egyedülálló, hiánypótló kezdeményezésnek köszönhetően a látogatók közvetlenül a Műhelyben alkotó mesterektől ismerhetik meg az egyes munkafolyamatokat, azok technikáit, a használt alapanyagokat és a különleges munkaeszközöket. Emellett az elmúlt évben rendszeressé váltak a népművészeti, néprajzi előadások, amik számtalan érdeklődőt vonzanak nemcsak szakmai körökből. 2016-ban is rengeteg érdekes előadással várja régi és új vendégeit a Nyitott Műhely a főbb jeles napokhoz és az aktuális kiállításokhoz kapcsolódva. Folytatódnak programjaink tájegységekhez kötődő gasztronómiai és gyógynövények, népi gyógyászat témában, és terítékre kerül a fafaragás is.

Tovább »

A Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Terdik László, a Bartók Rádió vezető szerkesztője, az MTVA munkatársa vehette át idén a Magyar Rádió Márványtermében tartott keddi ünnepi koncert szünetében. A Lajtha László Alapítvány díját minden évben egy olyan muzsikus, zenetörténész, pedagógus, kiadó kapja, aki sokat tett Lajtha László életművének megismertetéséért, a rádió díját pedig egy olyan rádiós szakember, aki elkötelezett a kortárs zene népszerűsítésében.

Tovább »

A Hagyományok Háza tehetséggondozó zenei kurzust hirdet a népies műzene (magyar nóta, cigányzene) iránt érdeklődő fiatal (15-25 év közötti) zenészeknek. Az 5 alkalomból és egy záró koncertből álló kurzuson a Magyar Állami Népi Együttes művészei oktatnak. Jelentkezés a jelentkezési lap visszaküldésével 2016. február 10-ig lehetséges.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya meghirdeti a XXXI. Országos Faragópályázatot id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere emlékére. A pályázat célja a magyar népi faragóművészet hagyományainak felhasználásával és továbbfejlesztésével, a mai ízlésnek megfelelő, napjaink környezet és lakáskultúrájában funkcionálisan használható kiemelkedő színvonalú népi iparművészeti tárgyak (dísztárgyak és használati eszközök) készítése. Minkét Kapoli kiváló népzenész volt, várjuk a szépen díszített pásztorhangszereket is a pályázatunkra. A legjobb pályamunkákból kiállítás nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Pályázati határidő: postára adás: 2016. május 6., személyes átvétel esetén: 2016. május 9 - 11.

Tovább »

Úrihímzés – habán kerámia – ónedény címmel nyílt kiállítás 2016. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A kiállítás az egyház és hagyomány témakört járja körül, elsősorban az egyházi liturgia régi és mai tárgyain keresztül mutatja meg ennek az összetartozó anyagcsoportnak a múltját, közelmúltját és jelenét, miközben emléket állít az úrihímzés újrafelfedezőjének és továbbéltetőjének, Schneider Imréné Éva néni Népművészet Mestere díjas hímzőnek is. Az ő és tanítványai, követői a reneszánsz és török gyökerű úrihímzésnek sokféle öltéstechnikáját, színezését, variációját álmodták meg mai darabokra. A kiállítás a sokszor egyházi használatban is álló habán kerámiával és ónedényekkel egészül ki.

A kiállítás megtekinthető 2016. május 14-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

Iskolai csoportok számára meghirdetett, Találkozás a néphagyománnyal című, délelőtti programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében. Az előadást követően a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva mesél a gyerekeknek, majd kézműveskedés, élőzenés táncházi foglalkozás, népi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület meghirdeti a XXVIII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatot.

A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert területek felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek. Pályázni öltözködés és lakástextíliák kategóriában lehet.

A pályázatok beérkezési határideje: 2016. május 27.

Tovább »
2016. január 11.

Aprók tánca idén is

Idén is hívogatjuk kis barátainkat, hogy péntek délutánonként együtt játszunk, táncoljunk, énekeljünk, kézműveskedjünk - Sándor Ildikóval, Kovács Zsuzsannával, Manninger Lencsivel, Szerényi Andreával, Kerekes Pálmával, Dobi Pállal, zenész barátainkkal és persze Márti nénivel. Szeretettel várunk minden gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival! Minden héten más hangszeren szól a talpalávaló: duda, tekerő, furulya, citera, hegedű, koboz, gardon. A táncházak péntekenként 17.00-18.30-ig tartanak a Hagyományok Háza Halmos Béla termében.

Tovább »

A Hagyományok Háza 2015 nyarán megújította a „pávavédjegyet”. Az öntapadós TANÚSÍTÓ védjegy egy olyan különleges jelzés, amely az áru minőségét tanúsítja, és amelyhez a fogyasztók ragaszkodnak, érzelmileg kötődnek. Az alkotók az első védjegyet minden zsűrizett alkotásuk után ingyen kapják a Hagyományok Házától. További védjegyek vásárolhatóak a zsűrizett termékekre (a tervező által megadott mennyiségben) a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályán, vagy e-mail-ben jelezve a nepiiparmuveszet@hagyomanyokhaza.hu címen, a befizetést igazoló csekk elküldésével.

A matricákat 21 darabot tartalmazó íven árusítjuk, 210 Ft / ív (10 Ft/védjegy) áron.

Tovább »

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye rajzpályázatot hirdet óvodai és iskolai csoportok számára két korcsoportban. Pályázatunkkal a népművészeti mintakincset szeretnénk jobban megismertetni a fiatalabb generációval. Az elbírálásnál figyelembe vesszük a kreatív ötleteket, a népművészeti motívumok helyes és esztétikus használatát, a kompozíció és színek egységét, a különböző rajztechnikák alkalmazását. Az elkészült munkákból kiállítást rendezünk a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében.

Jelentkezési határidő: 2016. február 16.

Tovább »

Hírarchívum