Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Április 24-én utolsó előadásához érkezik a Figurás bérlet. Vendégünk  a 2012-es Fölszállott a páva győztes Jászság Népi Együttes utánpótláscsoportja, a Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ifjú táncosai. A műsorban a Jászság népi játékaival, viseletével, táncaival ismerkedhetünk meg.

2014/15-ös bérleteink április végétől válthatók!

Tovább »

Április 24-én a Parapács zenekar első lemezének lemezbemutató koncertje lesz a Hagyományok Házában.

"A 2012. évi Fölszállott a páva győztes zenekarának Bëbocsātlak című albuma egyedülálló színfoltot képvisel a magyarországi népzenei lemezek között, a kiadvány felvételein ugyanis kizárólag felvidéki (magyar, szlovák és cigány) népzenét muzsikálnak, mégpedig olyan forrásokból merítve, melyek mindeddig nem kerültek feldolgozásra." (Agócs Gergely)
Az új CD teljes zenei anyaga először a Hagyományok Házában lesz hallható.

Tovább »

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a „Békévé oldja az emlékezés" című köztéri fotókiállítás a Corvin téren. A 12 tablóból álló kiállítás magyarázó szövegekkel ellátott fényképeken keresztül mesél zsidók és nem zsidók békés együttéléséről a XIX. század végén,  XX. század elején.

Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy az utódok feladata újrateremteni a száz-százötven évvel ezelőtti termékeny kapcsolatokat, azt a békés együttműködést a családi, szakmai és közösségi életben, amikről a kiállítás képei tanúskodnak. 

A kiállításmegnyitó fotógalériája

Tovább »

Szalai István, Reiss Balázs és Kun Attila az a három szerencsés nyertes, aki húsvéti hírleveles nyereményjátékunkon 2-2 jegyet nyert előadásaink velemelyikére.

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy velünk játszott!

A helyes megfejtések: 1. az a szokás, mikor a lányok megkorbácsolják a locsoló legényeket; 2. a határjelek megújítása miatt végigjárták a határt; 3. nagypénteki harmat

Tovább »

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója különdíjat nyújtott át Salamon Soma furulyásnak és Dudás Klára citerásnak a Fölszállott a páva díjátadó ünnepségét követően. A vetélkedőn nyújtott teljesítményük elismeréseként a két fiatal zenész meghívást kapott a 2014/15-ös évad Meserek és tanítványok sorozatába, valamint stúdióidőt önálló hanganyag elkészítéséhez.

Tovább »

Óriási hírünk van mindazoknak, akik már látták, és akik még nem a Szerelempatakot: a filmben szereplő nénik egy része most először eljön Erdélyből találkozni, beszélgetni a nézőkkel.
Április 30-án
19 órtól filmvetítésre, majd kis „bulira”, beszélgetésre várjuk az érdeklődőket a nénikkel és az alkotókkal.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Meghosszabított határidővel, április 27-ig várjuk mindazok jelentkezését, akik tánctanítással, népdaltanítással, zenéléssel, meséléssel, gyerek- vagy kézműves foglalkozásokkal szívesen színesítenék a Táncház Napja programját.

Tovább »

Az április 26-i „Piros bagi nagyhatár" című előadás nézői a belépőjegy felmutatásával, az előadás után - előzetes asztalfoglalás mellett - 20%-os kedvezménnyel kósolhatják meg Bag jellegzetes ételeit a Tradíció Vendéglőben. Asztalfoglalás itt.

Tovább »
2014. április 15.

Időpontváltozás!

A Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyam Tánctechnika kurzusa április 26-án lesz 11.00 - 17.00 óráig, témája: A Kárpát-medence ritmus- és mozgásvilága.
A foglalkozás vezeti: Farkas Zoltán Batyu.
Szeretettel várjuk az alkalmi részvevőket is!
Részvételi díj: 4 000 Ft/fő
A kurzus után 17 órától folytatódik az Almárium sorozat a Bagi Muharay Elemér Népi Együttes „Piros bagi nagyhatár” című előadásával, melynek vendégei helyi hagyományőrző mesterek. A tanfolyami részvevők 700 Ft-os szakmai jeggyel tekinthetik meg a műsort.

Tovább »
2014. április 11.

Meséből sosem elég

Április 10-i népmese-konferencánk (képgaléria itt) után máris újabb mesés programra hívjuk Önöket! Mert meséből, meséről nem lehet eleget hallani! Április 25-én 16 órától Bumberák Majával, a Népművészet Ifjú mesterével, a Gárembucka Napos-Holdas mesemondók egyikével beszélgetünk - természetesen a közönség aktív részvételével.

A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Tavaly májusban a Hagyományok Háza is csatlakozott a +1 jegy – adj egyet ajándékba! mozgalomhoz.

Nagylelkű adakozóknak köszönhetően ismét gazdára vár két jegy a Hagyományok Háza saját szervezésű, színháztermi előadásaira.

Jelentkezni személyesen, e-mailen vagy telefonon lehet a jegypénztárban.

Terjesszük a hírt kultúrára szomjazó, szerényebb körülmények közt élő ismerőseink közt!

Tovább »

Almárium sorozatunk 2013/14-es évadának utolsó, április 26-i vendégei a Bagi Muharay Elemér Népi Együttes és hagyományőrző mestereik. A 8 alkalommal kiválóan minősült hagyományőrző együttes műsorában Bag falu táncai mellett a farsangi időszak, a húsvéti ünnepkör és az aratás szokásait, hagyományait ismerhetik meg a nézők.

Tovább »

A 2013/14. évi nép- és honismereti levelezőverseny középdöntőjébe a legalább 150 pontot elérő tanulók jutottak, így 71 diák maradt versenyben. Ők küldhetnek be középdöntős feladatlapot, melyet e-mailben kapnak meg. A középdöntős feladatlap kidolgozására 3 hét áll rendelkezésetekre, a lapokat április 25-ig beérkezően tudjuk fogadni. A döntőbe a 30 legjobb eredményt elért versenyző juthat be, akik közül 15-en nyári jutalomtáborozásban vehetnek részt.

A döntőbe jutottak névsora május első hetében várható.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre a holokauszt-emlékév alkalmából zsidó személyeket is ábrázoló, néprajzi tárgyú fotódokumentumok összegyűjtését kezdeményezi. Kérjük a hagyományok iránt érdeklődőket, segítsenek mások számára is elérhetővé tenni a tulajdonukban lévő képeket, járuljanak ezzel hozzá a zsidók és nem zsidók együttélésének történeti feldolgozásához.

A legérdekesebb képek beküldőit tárgyjutalomban részesítjük.

Tovább »

Féléves National Geographic-előfizetést kapnak a túrát teljesítők!

Magyarország eddigi legnagyobb múzeumnépszerüsítő programjához a februári indulás óta több ezer fiatal, valamint neves színészek, műsorvezetők, zenészek, írók-költők is csatlakoztak. A nagyszabású és népszerű programhoz a Népi Iparművészeti Múzeum is csatlakozott kiállításaival.

Tovább »

2014. április 30-ig az alábbi időpontokban tartunk nyitva:

Hétfő: 10-16

Kedd: 10-16

Szerda:  zárva

Csütörtök: 10-16

Péntek: 10-15

2014. május 5-től újra a régi nyitvatartás szerint várjuk Önöket.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Tovább »

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet.

A pályázatok beadási határideje: 2014. április 30.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet meghirdeti a XX. Országos Szőttespályázatot. A pályázat kiemelt témája a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítése.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Körmend Város Önkormányzata és a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár meghirdeti a XIX. Országos Fazekaspályázatot. A pályázat témája: egy mai éléskamra kerámiája.

Tovább »

Hírarchívum