Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Május 30-án 10 és 24 óra között a citeráé lesz a főszerep a Corvin téren. Változatos, mozgalmas programot kínálunk mindenkinek, aki ellátogat hozzánk: érdekfeszítő előadásokat, az ország különböző pontjairól érkező tehetséges szólistákat, csoportokat hallhatnak. Magyarországi citerakészítők árulják és mutatják be hangszereiket, és lehetőség nyílik ezek kipróbálására is. Az este a „Citera másként…” koncerttel indul, majd padkaporos táncházba, jó kedvű éjszakai együtt dalolásra várjuk az érdeklődőket kivilágos virradatig! 

Tovább »

Népmese-konferenciára vár minden érdeklődőt a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület és a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye  május 29-én. A konferencia központi témája a népmese mint az élőszó művészetének helye a közoktatás és a pedagógusképzés rendszerében, illetve a pedagógiai főiskolák és a gyermekirodalom képviselőinek, a gyermekvédelem, a gyerekkönyvtárak munkatársainak nézőpontja erről.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes 2015. május 25. és június 2. között Kárpátalján és Nyugat-Ukrajna területén mutatja be Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című műsorát. A turné két szakaszban valósul majd meg. Az első előadás május 25-én lesz Ungváron, majd Kijevbe, Lembergbe, Szkoleba és Beregszászra utazik a társulat. A második turnéra 2015. június 21. és 28. között kerül majd sor. A vendégszereplés célja magában foglalja a magyar és az ukrán népek kulturális örökségének bemutatását, egymás jobb megismerését, a két népet összekötő kulturális szálak megerősítését. Tekintettel a turné fontosságára és a betöltött kulturális misszióra Balog Zoltán miniszter úr elvállalta a turné védnökségét.

Tovább »
2015. május 27.

Nemez–hímző mesterkurzus

Nemez–hímző mesterkurzus harmadik foglalkozását tartottuk a Nyitott Műhelyben május 22-én. Kísérleteztünk, miképp lehet a magyar hímzések motívumait nemeztárgyakon megjeleníteni. A hímzések sajátosságairól szóló eszmecserék és tervezés után a kísérletezés fázisába érkezett a közös alkotófolyamat, amit a tudásmegosztás, tudásátadás követ majd.

Tovább »

A Hagyományok Háza 2003 óta minden évben meghirdeti egész éves országos hon- és népismereti levelező versenyét, melynek idei döntőjére 2015. május 18-án került sor. A népművészeti-néprajzi vetélkedőn két korosztályi csoportban vesznek részt a gyerekek. A Forgószelesek, azaz az 5-6. osztályosok, játékos, tevékenykedtető feladatok megoldásán keresztül ismerkednek általános néprajzi témákkal, a Garabonciások, a 7-12. osztályosok már önálló kutató- és gyűjtőmunka során mélyednek el a kiemelt éves tematikába, ami a 2014-2015-ös tanévben népi gyógyászat volt.
A közel 200 magyarországi versenyző mellett határon túlról is volt döntőbe jutó. Az első helyezettek, 20 fő, ingyenes jutalomtáborozásban részesülnek. Szívből gratulálunk nekik!

Tovább »

Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Hetényi Milán, a Berka és a Hungarian FolkEmbassy Magyar Népzenei Nagykövetség közreműködésével kerül sor 2015. június 10-én a 2013-ban megjelent Felsütött a nap az égre című daloskönyv karaoke DVD változatának beharangozó koncertjére. A multimédiás kiadvány a Rosonczy-Kovács Mihály által válogatott 9 tájegység 150 dalát tartalma­zó népdaloskönyv anyagát adja közre közel 30 népdalénekes és népze­nész (Juhász Réka, Navratil Andrea, Tintér Gabriella, Agócs Gergely, Be­recz András, Dóra Áron, Hetényi Milán, Tallabille,  Hungarian FolkEmbassy és még sokan mások) közreműködésével. A lemez célja, hogy akkor is tudjunk kíséretre énekelni, ha épp nincsen kéznél egy zenekar.

Tovább »

Miért pont Önnek ne lenne? A csipkekészítő, gyékény- szalma-, csuhé tárgykészítő, kosárfonó, nemezkészítő és szőnyegszövő képzésünkre jelentkezők részére lehetőséget biztosítunk a hagyományos kézműves szakmák és mesterségek megőrzésére és továbbéltetésére.  Alkalmat és lehetőséget kínálunk a népi kézműves szakmák megismeréséhez, fenntartásához, továbbá a megszerzett tudással korunk elvárásához igazodó tárgykészlet készítéséhez. A képzéseink hétköznap délutánonként zajlanak melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Tovább »

Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy Székely Éva Életfa díjas, Népművészet Ifjú Mestere kosárfonó szakoktatónk 2015. május 6-án, életének 68. évében elhunyt.
Emlékét, szellemiségét őrizzük.

Végső búcsúztatójára 2015. június 5-én 10 órakor kerül sor a Kispesti temető ravatalózójában.
Az utána tartandó megemlékezésre szeretettel vár mindenkit a Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium vezetősége az iskola épületében.
Cím: 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21.

Tovább »

A  Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MMKE) idén is megszervezi, immáron 86. alkalommal az Ünnepi Könyvhetet, ahová a Hagyományok Háza is kitelepül kiadványaival. Újdonságokkal, ritkaságokkal, szakmai kiadványokkal és kedvezményekkel várjuk Önöket június 4-8. között.

Tovább »

Szövő mesterkurzusunk idei utolsó alkalma május 29-én, 10-14 óra közt lesz, az eddigiektől eltérően a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban! (Fő utca 6.)

Kányási Holb Margit textilművész bemutatkozását konzultáció követi az előadóval és Lőrincz Etel textilművésszel. Kérjük, éljetek a konzultációs lehetőséggel, hozzátok magatokkal a terveiteket vagy az eddig elkészült alkotásaitokat!

Tovább »
2015. május 18.

BE-TŰZD-KI!

Neked is tetszik a hímzett monogram? Szeretnél párnahuzatra, konyharuhára, textilzsebkendőre monogramot hímezni? Akkor gyere el június 2-án a Hagyományok Háza nyitott műhelyébe, ahol adunk mintákat, fonalat, és segítünk elkészíteni az első darabokat. Ha nincs kéznél olyan textil, amit behoznál, nálunk találsz anyagot is, amit kihímezhetsz, és tetszés szerint alakíthatsz. A részvételi díj 1 200 Ft, mely tartalmazza a múzeumi belépőt és az anyagköltséget is.

Tovább »

2015. május 1-3 között került megrendezésre a Nemzeti Tehetség Program pályázat keretében a „Bútorfestő továbbképzés”. A három nap során bútorművesség két nagy szaktekintélye tartott elméleti előadást: Bereczky Zoltán, református lelkész-tanár a mennyezetkazettás templomi táblaképek értelmezéséről, Dr. Zentai Tünde, etnográfus az ormánsági hímes templomokról készített több éves saját kutatását mutatta be. A gyakorlat során a 10 résztvevő az ormánsági templomok (Adorjás, Kórós, Kovácshida, Peterd, Vajszló) egy-egy fakazettáját festette meg hűen fényképek alapján. A kazetták tervezése után az ecsetkezelés, alapozás, a motívumfestés és felületkezelés rejtelmeibe mélyedtek el a résztvevők. A gyakorlatot Ament Éva, grafikus, bútorfestő vezette.

Tovább »

Mesterségek Művészete címmel kiállítás nyílt a XI. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat legszebb alkotásaiból. A pályázatra a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek remekműveit várták. A kiállítás 2015. szeptember 12-ig tekinthető meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Bp., Fő utca 6.), keddtől szombatig, 10–18 óra között.

Tovább »
2015. május 6.

A hónap műtárgya

Május hónap műtárgya a hamarosan Karcagon nyíló XIII. Alföldi Fazekas Triennálé alkalmából a karcagi fazekasság egy remekműve.

Tovább »

Megjelent 2015/16-os bérleteinket, sorozatainkat, képzéseinket tartalmazó programfüzetünk.

„A palota minden nap és minden este kivilágítva várja a magyar népművészet szerelmeseit, alkotókat, előadókat és az érdeklődő nézőket. Kitűnő elődeink boldogan ihatnának a látogatásuk után örömükben még egy pohár bort, mert fél évszázaddal előbbi küzdelmeik egy nagyszerű szellemi vagyonná terebélyesedtek, és méltón képviselik az elődök szándékait: „Hagyományaink éltetését és közkinccsé tételét.”" (Novák Ferenc Tata előszavából)

Tovább »
2015. április 17.

Bőrmustra a Múzeumban

Bőrmustra címmel retrospektív kiállítás nyílt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében a Hagyományok Háza 15 éve indult bőrművestanfolyamán végzettek munkáiból. A kiállítás megtekinthető 2015. július 2-ig, hétfőtől csütörtökig 9-16 óra, pénteken 9-13 óra között.

Tovább »

Július 21-22-én rendezik meg az Anna-bál Prímásversenyét, amelyet Lavotta János tiszteletére hirdetett meg klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök számára a Hagyományok Háza és a Balatonfüredi Önkormányzat. A verseny fődíja 1 millió forint.

Jelentkezési határidő: 2015. július 13.

Tovább »

Olyan népi kézművesek, népi iparművészek jelentkezését várjuk, akik a hagyományos népművészetből kiindulva, de a mai környezetkultúra kihívásainak megfelelve készítik el alkotásaikat és vállalják, hogy alkotótevékenységüket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Nyitott Műhely nyitvatartási ideje alatt – adott esetben közönség előtt – végzik, illetve külön felkérésre kézműves-foglalkozásokat vezetnek, mesterségbemutatókat tartanak.

Tovább »
2015. március 23.

IDŐPONTVÁLTOZÁS!

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Magyar Állami Népi Együttes 2015. május 30-i Földön apám fia volnék című előadása az Együttes kárpátaljai turnéja miatt új időpontban, szeptember 4-én lesz megtartva.

A jegyek május 30., 19 óráig cserélhetők át a szeptember 4-i előadásra, illetve válthatók vissza.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Hírarchívum