Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

2018. szeptember 17.

Újra együtt a Budai Vigadóban!

Legnagyobb örömünkre hamarosan visszatérünk szeretett otthonunkba, a megújult Budai Vigadóba! Ezt a különleges alkalmat egy négy napon át tartó rendezvénysorozattal ünnepeljük meg október 4. és 7. között, ahol rendezvényeink, képzéseink legteljesebb választékát kínáljuk közönségünknek. Táncelőadásokkal, ingyenes képzésbemutatókkal, gyerekfoglalkozásokkal, építészek által vezetett épületbejárásokkal, új kiállításokkal, virtuális valóság installációval, fényfestéssel és esti táncházakkal keltjük életre a Budai Vigadót, ahová szeretettel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt!

Tovább »

Mozgalmas ősz vár ránk a Nyitott Műhelyben, változatos rendezvényeink között a szakmabeliek és az alkotás iránt érdeklődők egyaránt megtalálják a kedvükre valót. Bárki kipróbálhatja a növényi tintakészítést, kombináljuk a bútorfestést és a könyvkészítést, készítünk kékfestő cipőt, újra lesznek nyílt napjaink csipkemedál készítéssel, szűrrátétes vagy bőr-nemez medál készítésével, gyékény- és gyöngyszövéssel, zöldvessző fonással. Két, beszélgetéssel egybekötött divatbemutatóval is készülünk: októberben a „Párhuzamok divatbemutatón” fiatal designerek és kézművesek együttműködéséből létrejött alkotásokat mutatjuk meg, novemberben pedig Berzeviczy-Fehér Jánosné Ircsi viseletkészítő munkáit láthatjuk a „kifutón”, amikor vendégünk lesz Sárdi János kékfestő mester is.

Tovább »

2018. szeptember 14. és 16. között a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezésében egy szabadtéri rendezvényen, pavilonokban mutatkoztak be a nemzeti jegyzéken szereplő örökségek. A fesztivált idén – tisztelegve az egyik új örökségelem, a szegedi papucs fontossága előtt – Szegeden, az Aradi vártanúk terén rendeztek meg. A Hagyományok Háza, a Szegedi Papucsért Alapítvány, valamint a szegedi Móra Ferenc Múzeum közösen állította össze a stand kétnapos programját, ahol az érdeklődők Dél-Alföldi citera és tekerő muzsika mellett, páros táncokat is láthattak, valamint találkozhattak négy papucskészítő mesterrel, akik betekintést engedtek a szakma fortélyaiba is.

Tovább »

Nagyszerű programokkal, táncelőadásokkal, folkkocsmával, gyermektáncházzal, mesével, koncertekkel, hajnalig tartó mulatsággal várja közönségét a Szent Mihály-napi táncháztalálkozó és sokadalom 2018. szeptember 29-én, Zentán.  Szeretettel ajánljuk a rendezvényt kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Tovább »

Szívből gratulálunk a Vízgyűrűk kézműves-központú formatervezési pályázat két magyar díjazottjának, Mosonyi Éva tojásírónak és Szente Krisztina fazekasnak.

A Vízgyűrűk a szlovákiai Népművészeti Központ által meghirdetett pályázat, melyre idén a V4 országokból is jelentkezhettek designerek és kézművesek. A Hagyományok Háza vállalta fel a magyarországi szakmai koordinációt. A pályázat célja volt, hogy ösztönözze egy olyan kézművesség alapú design kialakulását, amelynek forrása a hagyományos kézművesség és népművészet.

A nyertes munkák megtekinthetők a verseny utazó kiállításán 2019 márciusában a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum.

Tovább »

Jelentős kedvezménnyel indulnak tanfolyamaink októberben. A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően az alábbi szakkörök, akkreditált tanfolyamok, továbbképzések és előadás-sorozatok várják Önöket. Kézműves szakembereink minden érdeklődési kört és készségbeli szintet igyekeztek figyelembe venni kínálatunk összeállításánál. Válogasson kedvére!

Bútorfestő tanfolyam - 120 órás akkreditált képzés

Gyékénytárgykészítő - 15 alkalmas (60 órás) akkreditált tanfolyam

Szalmatárgykészítő - 10 alkalmas akkreditált tanfolyam

Történelmi csipkék - 5 alkalmas csipkekészítő továbbképzés

Bőr és nemez találkozása - 10 alkalmas továbbképzés nemezkészítőknek

Szelíd kosarasok - 6 alkalmas kosárfonó szakkör nyugdíjasoknak

Szegelet - 6 alkalmas szögletes kosár készítő szakkör

Demizson készítő - 8 alkalmas üvegbefonó szakkör

Bőrműves előadás-sorozat - szakmai program bőrműveseknek

Tovább »
2018. szeptember 13.

Angol nyelvű nemez tanfolyam

Régi vágyunk volt, hogy a hagyományos magyar nemezkészítést elérhetővé tegyük azok számára is, akik nem beszélik a magyar nyelvet. Idén először a Hagyományok Háza 7 hetes angol nyelvű nemezelő kurzust indít.

A tanfolyamra szeretettel várunk minden angolul beszélő/értő külföldit, aki érdeklődik a hagyományos magyar nemezkészítési technikák iránt. A kurzus végére nemcsak a gyapjú megmunkálásának tudásával lesznek gazdagabbak a résztvevők, hanem gyönyörű, saját készítésű használati tárgyakkal, ékszerekkel és ajándéktárgyakkal is.

Tovább »
2018. szeptember 13.

Bútorfestő tanfolyam indul

Elsősorban szakkörvezetőknek, rajztanároknak, kézműves tanároknak ajánljuk 120 órás akkreditált bútorfestő tanfolyamunkat. A képzés bővíti a  tájegységre, technikákra, színekre, szerkesztésekre, de még a betűírásra vonatkozó tudást is. Cél, hogy a tanfolyami hallgatók alkalmazni tudják ismereteiket a hétköznapi munkájuk során is. 

Várható kezdési időpont: 2018. október 19.

Jelentkezés a helyek beteltéig folyamatos.

A tanfolyamra a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően jelentős kedvezménnyel lehet jelentkezni.

Tovább »

Az alkotások minősítése azoknak a kortárs alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan termékeket készítenek, amelyek a népi hagyományból kiindulva a mai életünkbe illeszthetőek. A népi iparművészeti tárgyak minősítését a Hagyományok Háza hatósági jogkörként látja el. Budapesten és vidéken is szervezünk zsűrizéseket.
A következő zsűrialkalmunk Budapesten lesz az alábbi szakágakban:
Nemez; kalap; bőrműves-tárgyak; lószerszámok, nyergek; papucs, bocskor, csizma, cipő; szűcsmunkák; népi játék (alapanyag: nemez, bőr).
Leadási határidő: 2018. szeptember 24.

Tovább »

Szakmai együttműködésben a Martin György Néptáncszövetséggel, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetséggel, a Vass Lajos Népzenei Szövetséggel, a KÓTA Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségével és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel, a Hagyományok Háza felhívást tesz közzé népi előadó-művészeti alkotások minősítésére.

A Páva minősítést megszerezhetik népzenei szólisták, zenekarok, hangszeres együttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, táncos szólisták, hivatásos, hagyományőrző és amatőr táncegyüttesek és mesemondók, felnőttek és gyerekek egyaránt. Kiváló tehetségeink 2018 őszén a Budai Vigadó korszerű színpadán mutathatják be produkcióikat a szakmai zsűri és a nagyközönség előtt. Jelentkezési határidő: 2018. október 4.

Tovább »
2018. szeptember 12.

Határtalan táncfőváros

2018. október 4. és 7. között rendezzük meg Határtalan táncfőváros fesztiválunkat a Budai Vigadóban. A négy napos rendezvény alatt a közönség koncentráltan láthatja a határon túli hivatásos táncegyüttesek legújabb előadásait. Vendégünk lesz az Udvarhely Néptáncműhely, a Háromszék Táncegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, és esténként táncházzal is várjuk a közönséget.

Tovább »
2018. szeptember 12.

Kosarat adunk

Októberben induló tematikus kosárfonó szakköreinken készíthetünk  falapra fonott kerek, szögletes és ovális kínáló tálcákat, megtanulhatjuk a szögletes kosár fonásának technikáját vagy vesszőruhába öltöztetni az üvegeket. Programjainkat különböző korosztályoknak és különböző technikai szinten álló kosárfonóknak ajánljuk. A Szelíd kosarasok szakkörre hétfő délelőttönként kimondottan a nyugdíjas korosztályt várjuk. A Szegelet-et azoknak találtuk ki, akik már némi kosárfonás tudással rendelkeznek, míg a Demizson készítő-re a haladókat invitáljuk. A szakkörökre a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően jelentős kedvezménnyel lehet jelentkezni.

Tovább »

A bottal, seprűvel, üveggel, kendővel való táncolás mindig is az ügyesség kifejezésére szolgált. Az ezekben a táncokban rejlő pedagógiai lehetőségeket is sorra veszi ez az októberben induló 30 órás képzés, amelynek keretében a résztvevők megtanulhatják a táncban használt eszközök biztos kezelését. Az eszközös táncok iskolás és óvodás korú gyermekek számára egyaránt jól taníthatóak. Ügyességfejlesztő hatásuk számos készségre és kompetenciára is kiterjed.

Oktató: Hahn-Kakas István

Jelentkezési határidő: 2018. október 29.

Tovább »

Ötalkalmas továbbképzésünkre olyan, gyakorlattal rendelkező csipkekészítőket várunk, akik érdeklődnek az archaikus, XVI-XIX. század közötti magyar csipkék iránt, és akik szívesen elmélyítenék tudásukat a sárközi gabócás csipke, a női viseletet kiegészítő csipkék, a sóbányai csipkék, a torockói  pamutos batyikós  csipkék, a fémszálas csipkék, az úri hímzést és az egyházi textíliákat kísérő csipkék, valamint a XX. századi csipketerítőkben található térkitöltő hálók különböző technikáiban.

Jelentkezési határidő: 2018. október 9.

Tovább »

Nights in Old Ljubljana Town, avagy hét szabadtéri színpad csak a zenének szentelve Ljubljana óvárosában. 2018. augusztus 23-25. között a Hagyományok Háza nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársai színvonalas és igen hangulatos fesztiválon vettek részt a szlovén fővárosban, melynek több célja is volt. Kollégáink a Kreatív Európa Program keretein belül, a Hagyományok Háza közreműködésével, elnyert Voices of Minorities / Kisebbségek Hangjai pályázatról való egyeztetéseken vettek részt a szlovén Ustanova Imago Sloveniae, a belga Trefpunt Festival VZW és az olasz Associazione Culturale Musicastrada partnerszervetek képviselőivel közösen.

Tovább »

„Folklór gyűjtések és gyűjtemények” előadássorozatunkat szeretettel ajánljuk zenészeknek, táncosoknak és mindenkinek, aki érdeklődik a folklór gyűjtések módszertana iránt. 2018. szeptember 22-én a szegedi Fonó Klubban izgalmas előadásokkal kívánjuk segíteni a népzene és néptánc területén tevékenykedő fiatal művészeket, hogy tapasztalt szakemberektől kaphassanak megfelelő ismereteket a gyűjtések használatához, saját gyűjtéseik készítéséhez.

Tovább »

A Nyitott Műhely azoknak a bőrműveseknek nyújt segítséget háromnapos táskatervező, -szerkesztő, modellező kurzusával, akik szívesen kísérleteznek modern formák és hagyományos technikák ötvözésével. A kurzust Czákli Hajnalka bőrtárgytervező iparművész vezeti.

Tovább »

2018. szeptember 29-én szeretettel várunk minden néptánccal, népi játékkal foglalkozó érdeklődőt egynapos szakmai rendezvényünkre, a minden évben megrendezett Táncvásárra. Témánk ezúttal a gyerekek mozgásfejlődése, mozgásfejlesztése. Meghívott előadónk Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató lesz, a műhelyfoglalkozásokat pedig Dr. Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára, Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője és Nagy Ágnes konduktor – óvodapedagógus vezeti.

Tovább »

A csóka leányok, a vén király, Bolond Jankó, Jézus Krisztus, Fehérlófia, a kakaska és a jércze már mind megfordult nálunk.
Térjen be Ön is! Tíz éve mesélünk hónapról hónapra egymásnak.
A Hagyományok Háza mesemondó tanfolyamán végzett első hallgatók kezdeményezésére immár tíz éve létrehozott közösségi mesemondó alkalmakon azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.

Tovább »

Október 12-én nyílik a frissen végzett csipke- és nemezkészítők, népi bőrművesek, kosárfonók és szőnyegszövők remekeiből válogató kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Emellett a népi játszóházvezetői tanfolyamon és a népi kismesterségek oktatója képzésünkön készült legkiválóbb alkotások is helyet kapnak, sőt, idén a viseletkészítő tanfolyamunk végzett hallgatóinak alkotásai is színesítik a kiállítást.
Régi hagyományainkra épülő, mai tárgykultúránkba illeszkedő használati tárgyakkal, viseletdarabokkal, játékokkal és más érdekes alkotásokkal találkozhatnak az érdeklődők.

Mindenkit szeretettel várunk a kiállítás megnyitó ünnepségére 2018. október 12-én 14 órára.

Tovább »

2018. augusztus 30-án 15 órakor nyílt az V. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázat kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.  Olyan tárgyakat, tárgy-együtteseket vártunk a pályázatra, amelyek a magyar és a Kárpát-medence kézműves hagyományaira épülnek. A pályázók a csontot és a szarut használhatták alapanyagként, kiegészítésként dolgozhattak más természetes anyagokkal is.

Tovább »

„Hogy ne peregjen el a múlt” címmel kézműves szaktábor volt az erdélyi Zabolán, melynek megszervezésére a Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány kérte fel a Hagyományok Háza munkatársait. Az idei tábor témája a kosárfonás és a nemezelés volt. Vargacz Alíz beszámolója.

Tovább »

Stílushű éneklés, népdalreperoár bővítés, előadásmódbeli és tájegységi ismeretek, valamint módszertani alapok – ezeket tűzi ki céljául 60 órás népi ének tanfolyamunk. A kurzusra  2018. október 6. és 2019. március 23. között tizenegy szombaton várjuk elsősorban - de nem kizárólag - a pedagógusokat. A képzés szakmai felelőse, Navratil Andrea mellett további elismert szakemberektől és olyan fiatal kollégáiktól tanulhatnak a jelentkezők, akik kifejezetten egy-egy terület énekes kultúrájával foglalkoznak. A tanfolyam elvégzéséhez alapszintű zenei ismeretek szükségesek. Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 2.

Tovább »
2018. július 31.

Ifjú mesterek remekei

A Népművészet Ifjú Mestere 2018. évi pályázat kiállításának legszebb alkotásaiból nyílik kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő u. 6.), 2018. augusztus 17-én 14 órakor.

A kiállítás megtekinthető 2018. szeptember 29-ig, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.

Tovább »

A Hagyományok Háza meghirdeti határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó versenyét!

Azt várjuk és értékeljük, ami egykor a népi kultúrában természetes volt: ha a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél. A verseny a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott, ezzel szintén a népmese eredeti, hagyományos kultúrában betöltött szerepére helyezzük a hangsúlyt.

Tovább »

A Virtuális Hagyományok Háza a legmodernebb technológia segítségével az érdeklődőket egy olyan dimenzióba hívja, ahol körbejárhatják az Országos Népművészeti Kiállítás termeit; különleges, eddig sosem látott  nézőpontokból vizsgálhatják meg a népi iparművészet válogatott darabjait, vagy egy-egy perc erejéig akár együtt állhatnak színpadra a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival.

Tovább »

Hírarchívum