Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

2015. november 23.

Vas megye öröksége

A Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyamon lehetőség nyílik arra, hogy havonta egy hétvégén megismerkedjünk a Kárpát-medence egy-egy tájegységének táncaival, azok néprajzi hátterével, az adott területre jellemző etnográfiai, történelmi, társadalmi hatásokkal és a paraszti öltözettel. A november 28-29-i alkalom témája Vas megye öröksége. A részvételi díj 10 000 Ft/fő, csoportos kedvezmény együtteseknek 50%!!! (egy együttesből legalább 4 fő jelentkezése esetén)

Oktatók:
Néptáncgyakorlat és tanítási módszertan: Spiegel Viktória, Spiegel Zoltán
Néprajz: Antal László, Varga Albin

Tovább »

Az egyik legnagyobb formátumú magyar nyelvű cigány mesemondó, Ámi Lajos életművével ismerkedhetünk meg november 27-én, A népmese mai élete sorozatunk következő alkalmán Biczó Gábor habilitált egyetemi docens, a Miskolci Egyetem és Debreceni Egyetemen oktató kulturális antropológus, filozófus segítségével. Az előadás fókuszában a népmese mint társadalomtudományi szemszögből fontos forrásszöveg áll: a mesék pontos olvasásával részletesen feltárható a mesemondónak és közösségének világképe.

Tovább »
2015. november 4.

Ünnepvárás a Corvin téren

Reméljük, lassan mindenkinél szokássá válik Adventben ellátogatni a Corvin térre ajándékot venni, készíteni, mesét hallgatni, vagy csupán hangolódni az ünnepre a szabadtéri koncerteket hallgatva, forralt bort kortyolgatva. A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége idén harmadszor rendezi meg Ünnepváró programsorozatát, hogy december elején a Corvin téren és a Budai Vigadóban együtt készüljünk Karácsonyra.

Tovább »

Idén minden eddiginél több, 1017 rajz érkezett rajzpályázatunkra! A zsűri által kiválasztott rajzok közül több nagyon szép munka épp csak lemaradt az első három helyről, így a Hagyományok Háza Facebook oldalának kevelőit hívjuk segítségül, hogy esélyt kaphassanak ők is. A "2015. évi rajzpályázat közönségdíjra jelölt művei" című album 12 rajza közül a legtöbb lájkot kapott mű közönségdíjban részesül. Szavazni 2015. december 1., 10 óráig lehet. Eredményhirdetés 2015. december 6-án, vasárnap 12 órakor lesz a Hagyományok Házában.

Tovább »

December 5-én „Összefogás hagyományőrző mesterinkért” koncertünkön, melynek célja, hogy idős és beteg zenész mestereinket támogassuk, olyan neves előadóművészek lépnek fel, mint Sebestyén Márta, a Csík zenekar, Dresch Mihály, Nyitrai Marianna, Enyedi Ágnes, Tintér Gabriella, Virágvölgyi Márta, az Üsztürü, a Téka zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes táncosai Kökény Richárd vezetésével. A gálaest teljes összegét Moldován István kontrásnak, Kovács Márton bőgősnek és Radák János prímásnak ajánljuk.

A műsor fővédnöke Herczeg Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége, az est házigazdája Sebő Ferenc.

Jegyek 5 000, 3 000 és 1 500 Forintért kaphatók.

Tovább »

Idén utoljára láthatja a közönség a Magyar Állami Népi Együttes tavaly nagy sikerrel bemutatott Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című előadását. November 27-én este 19 órakor, november 28-án pedig délután 5 órakor merülhetünk el Kárpátalja sokszínű és gazdag tradicionális kultúrájában. A vasárnapi, Almárium sorozatunkban bemutatott előadáson kárpátaljai vendégeket, a Técsői Bandát és viski táncospárokat is köszönthetünk a színpadon.

Tovább »

Webáruházunk akciós csomagjaival az ünnepi készülődést, ajándékvadászatot szeretnénk megkönnyíteni. Kedvezményes ajánlatainkban kiadványainkat 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg. Tematikus csomagjaink közt találhatók mesés könyvek Délvidéktől Moldváig, hangfelvételek néptáncoktatáshoz, foglalkoztató és oktató kiadványok pedagógusoknak, szülőknek, gyerekeknek, játékos felnőtteknek, a Magyar  Állami Népi Együttes előadásai, táncháztörténet tanulmányok és a magyar népzene klasszikusainak monográfiái. A vásár 2016. január 6-ig tart.

Tovább »

Kobzos Kiss Tamástól november 27-én, pénteken 14 órakor veszünk végső búcsút a Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában, majd onnan kísérjük a Művész parcellában lévő sírhelyre. Tamás kérésének megfelelően széki és mezőségi vonós zene fog szólni. Minden vonós zenészt, aki tisztelte Tamást, arra kérünk, hogy vegyen részt a kíséretben. Aki zenélne, kérjük, keresse Virágvölgyi Mártát. A kíséretben résztvevő zenészek legkésőbb 13.30-ig érkezzenek meg Farkasrétre.

Tovább »

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata és a Keresztény Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kísérőjét szakrális népművészeti kiállításának megnyitójára 2015. november 27-én 17 órára a Pesti Vigadóba. A kiállítás címe: „Begyütt Jézus a házamba", A vallásos élet tárgyai a Keresztény Múzeum gyűjteményéből, In memoriam Erdélyi Zsuzsanna

Szintén november 27-én, este 8 órától a szászcsávási és a paszabi cigány zenészek elképesztő muzsikájának lehetünk fültanúi: a Szászcsávási zenekar és a Parno Graszt közös koncerttel köszönti a 20 éves Fonó Budai Zeneházat.

Tovább »

A Nyitott Műhely szeretettel várja az érdeklődőket, felnőtteket és gyerekeket a karácsony előtti hetekben színes programsorozatával. Az adventi eseményeinken lesz mézeskalács sütés és díszítés, Luca széke készítés, gyertyaöntés, gyöngyfűzős és hímzős foglalkozások. Ezek mellett még Berta Alexandra karácsonyi népdalokat énekel és Róka Szabolcs mesedélután tart kicsiknek és nagyoknak. Az első programunkat az első adventi hétvégén, november 28-án 10 és 14 óra közt tartjuk. Hogyan készül az illatos ékszer? Fehér Anna gyöngyfűző avat be a készítésének titkaiba. Szmeló Judit mézeskalácsossal pedig a mézeskalács díszítés fortélyait tanulhatjuk meg. A Múzeumba látogató gyerekek és felnőttek mindezek mellett elkészíthetik saját adventi koszorújukat is.

Kortól és nemtől függetlenül minden alkotni vágyót tárt karokkal várunk!

Tovább »

Meleg szeretettel várjuk Önöket a téli hónapokban is! Szemezgessenek legújabb műsorfüzetünk programkínálatából!
A tartalomból: Adventi Ünnepváró, Újév-köszöntő a Müpában, karácsonyi kiállítás a Magyar Népi Iparművészet Múzeumban, koncertek, táncszínházi előadások, gyermek- és családi programok, kézműves tanfolyamok. 

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) együttműködésében megújult a magyar népi iparművészeti termékek hitelességét, minőségét és eredetiségét már több évtizede garantáló Páva védjegy. A védjeggyel ellátott termékek megvásárlásával értékes, eredeti magyar népművészeti és népi iparművészeti alkotásokhoz juthatnak az érdeklődők, mellyel támogatják a hazai népi iparművészeket, valamint segítik a tradicionális magyar népművészet és népi iparművészet fennmaradását. Az új védjeggyel egy időben indult a www.pavavedjegy.hu oldal, amelyre a  zsűrizett termékek leírása és fényképe, valamint az alkotók rövid bemutatkozása is fölkerül.

Tovább »

A Pieces for Peace kezdeményezés egy olyan, a 10-20 év közötti fiatalokra koncentráló művészeti projekt, melynek alapvető célja a tolerancia erősítése, a kultúrák közötti megértés és a békés egymás mellett élés elősegítése. A kezdeményezésben ez idáig 68 ország s mintegy 5000 fiatal vett részt. A program lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy a művészet eszközeivel elmondhassák a békével kapcsolatos elképzeléseiket, ezáltal aktív részesei lehessenek a jövőjük formálásának, kapcsolatot és párbeszédet tudjanak teremteni egymással és a társadalommal is.  

Tovább »

Sikeresen lezárult a műszaki projektmenedzser kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás. A kiírási feltételeknek megfelelő legkedvezőbb ajánlatot a Sz-építők Kft. tette, így a szerződést velük köti meg a Hagyományok Háza.

Tovább »
2015. november 4.

Díjeső a Nyitott Műhelyben

Büszkék vagyunk a Nyitott Műhely alkotóira, akik rengeteg díjat kaptak a Néprajzi Múzeumban megrendezésre kerülő A XVI. Országos Népművészet Kiállításon.
Gránátalma díjjal jutalmazták Kamocsay Judit szövőt, Kissné Sponga Zsuzsanna hímzőt, Nagy Gyöngyi gyöngyfűzőt. Arany-oklevéllel térhetett haza Péter Szidónia gyöngyfűző, Dulai Sándorné hímző, Kelemen Eszter bőrműves. Ezüst-oklevelet vehetett át Kemenes Ilona szövő, Bronz-oklevelet kapott Torba Ildikó szűrrátét készítő, Borsos Erzsébet gyöngyfűző, Rózsa Erika hímző.

Az alkotókkal személyesen is lehet találkozni, beszélgetni hétköznaponként a Nyitott Műhelyben.

Tovább »

Matyók és betyárok címmel kiállítás nyílik november 12-én a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. A kiállítás két fazekas népi iparművész, a matyó Fehér Tibor és a betyár Czbor Imre, valamint alkotótársaik közös kiállítása.

A kiállítás 2016. január 29-ig látogatható.

Tovább »

Megnyílt a XVI. Országos Népművészeti Kiállítás.
A díjátadóval egybekötött megnyitón egy tűt sem lehetett volna leejteni az érdeklődőktől.
A kiállítás március 27-ig látogatható hétfő kivételével minden nap 10 – 18 óráig.
Fotó: Hont Angéla

Tovább »

„A reménység öröme szállotta meg az embereket, s kisöpörte szívükből az esztendő gondjait. Csak éneket termett a száj vagy jó szót. A vérből sem hullott indulat azon az este, hanem megnyugodva csörgedezett a vér, akár Betlehemben a patak, minek a vizéből szelíden ittak a csordapásztorok gazdátlan juhai.”

Tamási Áron gondolataival hív mindenkit a Hagyományok Háza és az MTVA, hogy felelevenítve a magyarság évet fordító hagyományait, 2016. január 6-án, Vízkereszt napján ismét együtt ünnepeljük az újévet és közösen tekintsünk reményekkel a szívünkben az új év felé.

Tovább »

A színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait fókuszpontba állító, „Fókuszban a koreográfusok” sorozatunk októberi előadására minden jegy elkelt, ám december 4-ére még vannak szabad helyek. Vendégünk lesz Kricskovics Antal, a számtalan nagydíjjal és nívódíjjal rendelkező Fáklya Nemzetiségi Táncegyüttes alapítója és koreográfusa. Közel 150 koreográfiája közt találhatók görög drámák, bibliai témák, archaikus népszokások, nemzetiségi folklórszámok, népi gyermekjátékok. Ezekből láthatunk válogatást  az első félidőben. Az est második felében Bognár József groteszk, humoros, meghökkentő táncszínházi előadásinak színe-javát láthatjuk. A koreográfiák bemutatása után lehetőséget nyújtunk az alkotókkal való beszélgetésre.

Tovább »

A Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatot hirdet fő partnerével a Néprajzi Múzeummal és társkiíró partnereivel, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Néprajztudományi Intézetével és Történettudományi Intézetével, a ELTE BTK Néprajzi Intézettel és a Szentendrei Szabadtéri Múzeummal, a Hagyományok Házával, a Honismereti Szövetséggel. Több témában és minden korcsoport, a határon túliak részvételével az egyéni és csoportos önkéntes néprajzi gyűjtők, néprajzkutatók, pedagógusok és diákok pályázhatnak a hagyományok és a jelenkori élő kultúra dokumentálásával, gyűjtésével, feldolgozásával. Benyújtási határidő: 2016. január 15., péntek éjfél.

Tovább »

Hírarchívum