Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Október 7-én este 13 címmel különleges kortárs táncjátékkal emlékezik az aradi vértanúkra az Aradi Kamaraszínház, a békéscsabai Tabán együttes és a szabadkai Juhász Zenekar. Nem történelmi vagy dokumentarista táncelőadásról van szó. Nem jelenít meg egyéni sorsokat, inkább az aradi vértanúk történetének tragikuma kerül fókuszba, és általában a kivégzés hátborzongató rettenete. Az előadásban egy, közös sorsként jelenik meg a tizenhárom vértanú, illetve a velük történtek. A Tizenhárom főszereplője Haynau figurája, zenéje pedig különleges ötvözete a magyar, a szerb népzenének és a kortárs zenének, de megzenésített versek és francia sanzonok is felcsendülnek.

Tovább »

de azért ennél izgalmasabb események is voltak aznap. Olvassák szeretettel!

Tovább »

Vidékjáró útjaink soron következő állomása 2015. október 9-én Balatonboglár, a Varga Béla Városi Kulturális Központ. A TÁMOP projekt keretében megvalósuló szakmai napok sorozat alkalmain bemutatkoznak a Hagyományok Háza óvodás és iskolás korosztálynak szóló oktató, ismeretterjesztő programjai, valamint azok a szolgáltatások, amelyeket az intézmény a néphagyomány óvodai, iskolai, művészeti iskolai szakmai munkájához nyújt. A jelentkezők részt vehetnek keresztmetszet-jellegű saját élményű műhelyfoglalkozásokon, valamint a programot elemző, bemutató konzultáción.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek. Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. A beérkező pályázatokat a szakmai zsűri két fordulóban bírálja el. Döntésük alapján általában tizennyolc-húsz produkció kap bemutatkozási lehetőséget. Beérkezési határidő: 2015. november 9.

Tovább »

A néptáncot kedvelőknek bizonyára nem kell bemutatnunk a most 85 éves, Kossuth és Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Timár Sándort és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Farkas Zoltán Batyut. A MÁNE kedvelőinek pedig pláne nem, hiszen egyikük 15 évig volt az együttes művészeti vezetője, másikuk pedig több előadásunk társalkotója is volt. Fókuszban a koreográfusok sorozatunk októberi előadásában kettejük munkásságát vesszük górcső alá. Legemblematikusabb koreográfiáik bemutatása után lehetőséget nyújtunk az alkotókkal való beszélgetésre, ami szakmailag különösen is hasznos tapasztalás és élmény lehet a néptánc iránt érdeklődőknek.

Tovább »

2015. október 14-én délelőtt Torma László restaurátor, a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság tagja tart előadást Ornamentika és szűcsművészet címmel a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében (1011 Bp., Fő utca 6.) Előadásában ornamentális rendszereket, népművészeti motívumokat mutat be szűcsmunkákon és szűcshímzésből vett példákon keresztül. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

A Nyílt Héten több mint 200 gyerek látogatott el a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyébe, óvodás csoporttól középiskolás osztályig minden korcsoport képviselte magát.  A kiállítások megtekintése mellett kézműves foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a nemezelés, kosárkötés, szövés, gyöngyfűzés, hímzés technikáival. Szeptember 30-án, a Magyar Népmese napján „A kákára is csomót kötünk” rendezvényünkön kisiskolások ismerkedtek meg a szövés rejtelmeivel Nyitott Műhelyes alkotóink, szövőink: Kamocsay Judit, Kemenes Ilona és Detre Mikolt segítségével. A gyerekek büszkén vitték haza alkotásaikat – van, aki elhatározta, hogy meg is tanulja ezt a mesterséget. Továbbra is várjuk a csoportokat Nyitott Műhelyünk programjaira, s kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásainkra.

Tovább »
2015. október 1.

A Hagyományok Háza ajánlja

Új sorozatot indítunk, amelyben hétről hétre egy-egy olyan programot javaslunk Önöknek, ami ugyan nem a Hagyományok Háza saját programja, de a néphagyományhoz való kötődése miatt szívesen ajánljuk.

Elsőre egyből két programot is hadd ajánljunk szíves figyelmükbe! A hűvösebb őszi időjárás beköszöntével mit is ajánlhatnánk, ha nem egy jó múzeumi programot! A Várkert Bazárban Örökség és újítás címmel látható kiállításon a mai magyar kézműves termékek legeredetibb darabjai láthatóak.  A bemutatott darabok jól reprezentálják a Mozgalom alkotó közösségének műfaji, technikai és koncepcionális sokszínűségét. A kiállítás november 22-ig látogatható.

Október 8-án a Fonó Budai Zeneházban igazi csemege-koncertre kerül sor: Petrás Mária Magyar Örökség díjas, Prima Primissima díjas művész és a Szigony zenekar moldvai csángó népzenei koncertje áthűlt lelkünket, az utána lévő táncház pedig testünket melegíti át.

Tovább »
2015. október 1.

Államis előadás uzsonnára

Mit szólnának, ha a Magyar Állami Népi Együttes előadásait - beleértve a jövő évi új darabunkat is - kedd délutánonként az esti 2800 Ft-os ár helyett 1200, sőt 850 Ft-ért nézhetnék meg?  Jó hírünk, hogy válaszolni sem kell, már van ilyen lehetőség: Uzsonna bérlet a neve! Iskolai csoportoknak is szívesen ajánljuk! A sorozat következő előadása 2015. november 10-én, kedden, 15 órakor a Mezőség - Mikrokozmosz című előadás lesz.

Tovább »
2015. szeptember 30.

Megérett a kukorica szára...

Szeretettel várjuk óvodás és iskolás csoportok jelentkezését komplex foglalkozásainkra. Októberi foglalkozásainkra még vannak helyek. Az őszi időszakban különösen ajánljuk figyelmükbe a Kukoricafosztó foglalkozást, amely során megtudhatják a gyerekek, hogy milyen részei vannak a kukoricának, hogyan, s mire használhatjuk azokat, honnan származik, hogyan műveljük, gondozzuk a növényt. Mindezekre választ kaphatunk, ám a kukoricafosztó nem csak munka, szórakozás is! Így mi is játszunk, éneklünk, táncolunk és mesét hallgatunk.

Tovább »

A Magyar Népmese Napja alkalmával a Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatón a mindennapi mesemondás fontosságára hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója és Pompor Zoltán, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kutatási és fejlesztési főigazgató helyettese.

Tovább »

Ősszel folytatjuk évek óta nagy sikernek örvendő előadás-sorozatainkat. Viseletkészítő és népi ékszerkészítő előadás-sorozatunkban a magyar népviseleteket és ékszereket, azok folyamatos változásait mutatjuk be tájegységenként. Meghívott előadóink, alkotóink ismertetik a különböző magyar viseleti darabok történetét, jellegzetességeit, sajátos mintakincsét és elkészítési módját. Bőrműves előadás-sorozatunk célja egybegyűjteni minden népi bőrművesség iránt érdeklődőt azért, hogy szakmai tudásukat frissítsük és kiterjesszük. Előadás-sorozataink jó alkalmat kínálnak a szakmabeliekkel, mesterekkel való találkozásra, konzultációra is.

Tovább »
2015. szeptember 24.

Utolsó helyek!

Nem kell jövő szeptemberig várnia, ha csak mostanra derült ki, belefér-e idejébe, pénzügyi keretébe egy szakma szépségeinek elsajátítása. Habár már elkezdődtek őszi kézműves képzéseink, azokhoz a tanfolyamainkhoz, amelyek nem maximum létszámmal indultak, még lehet csatlakozni. A nemezelés, kosárfonás, csipkekészítés, szőnyegszövés vagy gyékénytárgyak készítése iránt érdeklődők jelentkezését még örömmel fogadja Kézműves osztályunk.

Tovább »
2015. szeptember 23.

Állásajánlat

A Hagyományok Háza pénzügyi ügyintéző munkatársat keres. A pályázat benyújtásának határideje: 2015. október 13.

Tovább »

A Budai Vigadó azon felújítási munkái, melyek az intézmény működését befolyásolják, előreláthatólag 2016. júliusában kezdődnek, így az évad végéig, 2016. június végéig a Hagyományok Háza minden részlegében zavartalanul folyik a munka.

Tovább »
2015. szeptember 14.

Megjelent őszi programfüzetünk

„Megújulás. Kicsit furcsa így ősz felé a megújulás szót leírni, hiszen azt gondolatban rendszerint a tavaszhoz kötjük. Mégis, ez az első kifejezés, ami eszembe jutott, hiszen a nyári szünet után a Házban is elindulnak a programok, újult erővel vágunk neki az évadnak. A nagy megújulás azonban öreg házunk táján fog megtörténni: az az öröm ért bennünket, hogy a kormány elfogadta otthonunk, a Budai Vigadó rekonstrukciós terveit, és biztosítja hozzá azt a mintegy öt és fél milliárd forintot, amelyből számításaink szerint 2017 végére teljesen meg fogjuk tudni belső tereit újítani. Így lesz méltó külsőnk is a mindannyiunk által hordozott csodához: a magyar népművészethez” (Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója)

Tovább »
2015. szeptember 9.

Innováció és hagyományőrzés

A Herman Ottó Intézet és konzorciumi partnerei, a Hagyományok Háza, Balatonkenese Város Önkormányzata, a Zemplén Múzeum és a Budapesti Gazdasági Főiskola nyitó konferencián mutatta be az „Innovatív technológiák meghonosítása hagyományőrzés és a hozzá kapcsolódó képzés és kutatás terén” című projektet. A Társadalmi Megújulás Operatív Program közel 1 milliárd forintos támogatásával megvalósuló projekt célja, hogy három kiemelt fejlesztési térség (Balaton Kiemelt Üdülőkörzet, Tokaji Borvidék, Budapesti agglomeráció) hagyományainak megismertetése és megszerettetése elsősorban a fiatalabb korosztállyal, s ezáltal identitásuk erősítése. A projekt során többek közt kialakítanak egy olyan informatikai keretrendszert, amely segítségével a programban megvalósuló kutatások, módszertani fejlesztések és ismeretterjesztő tevékenység a virtuális térben is helyet kap.

Tovább »
2015. szeptember 9.

Mézes-mázas kiállítás

Csuporné Angyal Zsuzsa fazekas - mézeskalácsos Csokonai-díjas népi iparművész kerek évfordulóhoz kötött életmű - kiállítása nyílik szeptember 11-én 14 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Fel lehetne sorolni a végzett tevékenységei között a gyertyaöntést, -mártást, fafaragást is, legalábbis ez utóbbit tervezői szinten, de a gyűjteményes kiállítása, melyhez az életútjához kapcsolódó alkotók közül is meghívattak néhányan tárgyaikkal, elsősorban az előző kettőt mutatja be.

Tovább »

Hírarchívum