Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

2015. március 25.

Költészet napi táncversest

A mívesen lüktető mozdulat és a versbe szőtt gondolat nemcsak zenei, hanem érzelmi-ér­telmi tartalma révén is könnyedén összesimul, összeillik. Bár sokan úgy tartják, hogy ott kez­dődik a tánc, ahol a szó elnémul, azért sejt­jük, érezzük, hogy némely vers legbensőbb tartományait mégiscsak tánccal fejezhetjük ki leghívebben. „A mindenséggel mérd magad..” című, magyar költészet napi gálaesten szeretettel látjuk mindazokat, akik a mozdu­latköltemények  és énekelt versek játékosan elgondolkodtató, felemelő hangulatára vágynak.

Tovább »

Két műsorral is megörvendeztet minket az Udvarhely Néptáncműhely áprilisban: 10-én este A köz című darabot láthatjuk, melyben az egyén és közösség viszonyának, a férfi-férfi, férfi-nő, nő-nő közti sokrétű kapcsolatok nehéz és mindig aktuális kérdéseit feszegetik mozdulat-szavakkal, tánc-mondatokkal.
Április 11-én délelőtt pedig Tündér Erzsébet című előadásukkal a magyar népmese tüneményes, csodálatos világába hívják közös barangolásra a gyerekeket és szüleiket egyaránt.

Tovább »

Április 11-12-én folytatódik „Útravaló - a néphagyomány alkalmazása óvodában" című képzésünkA hétvégén Tálas Ágnes vezeti be a résaztvevőket az élményközpontú komplex óvodai foglalkozások rejtelmeibe. A képzés tavaszi hétvégéi alkalmanként is látogathatók. Részvételi díj 10 000 Ft.

Tovább »

Zenei kurzus kezdődik a gyimesi Kosteleken április 8-án. A Nemzeti Tehetség Program pályázat segítségével 15 gyermek gyarapíthatja hangszeres és énekes tudását kiváló oktatók segítségével öt napon keresztül.
A népdaloktatást Fábián Éva, a kezdő és haladó hegedűoktatást – Vizeli Balázs szakmai útmutatásai alapján – Mihó Attila vezeti. Tintér Gabriellánál az ütőgardonozás fogásait leshetik el a gyerekek.
Programkoordinátor: Németh Nóra

Tovább »

Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy jegypénztárunk április 3-án, pénteken zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy könyvtárunk április 3-án, nagypénteken zárva lesz. Április 7-től a megszokott nyitvatartási időben várjuk a kedves olvasókat!

Tovább »

A húsvéti népszokások közül a hímestojás-készítés az egyik olyan, amely még ma is sok helyen hozzátartozik az ünnepi készülethez. Hogyan csinálták ezt, és csinálják ma is, egyes tájegységeken? Milyen szokások kapcsolódtak a Húsvéthoz vagy a tojásíráshoz? Milyen mintákból válogathat, aki kedvet kap a hagyományos tojásíráshoz? A Folklórdokumentációs Könyvtár húsvéti könyvajánlója többek közt  ezen szokások tanulmányozásához segíti hozzá kedves Olvasóinkat.

Tovább »

Élő néphagyományok a Galga mentén címmel a 10 éves Galgamácsai Népművészeti Egyesület tagjainak munkáiból nyílik kiállítás.

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját a kiállítás megnyitóünnepségére 2015. április 10-én 13 órára, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.).

A kiállítást megnyitja: Hortiné dr. Bathó Edit etnográfus, a Jász Múzeum igazgatója.

Tovább »

A Táncház Napja azért jött létre, hogy megmutassuk az UNESCO által is elismert táncházmozgalom értékeit a külvilágnak. Az idén  immár negyedik alkalommal megrendezendő eseményre ismét várjuk azok jelentkezését, akik tevékenyen is részt vennének a rendezvény központi helyszínén a Liszt Ferenc téren, vidéken és a határainkon túl muzsikálással, tánctanítással, kézműves-foglalkozás tartásával, stb.

A rendezvény tudatosan az önkéntességre épül, ezzel is hangsúlyozva a táncházmozgalom alulról jövő, közösségi szerveződését, a közösségek alkotóerejét.

Tegyetek ti is azért, hogy egyre többen legyünk!

Tovább »
2015. március 25.

Két nyelven mesélni

2015. április 17-én folytatódik „A népmese mai élete” című előadás-sorozat. Tóth Kriszta előadásában a kétnyelvű mesélésről számol be.  Mesél mesemondói tapasztalatairól, arról, hogy mennyiben más észtül magyar népmesét mondani észt hallgatóságnak és magyarul észt népmesét mondani magyar hallgatóságnak, egyáltalán mi a különbség az észt és a magyar mesék, az észt és a magyar mesemondás között. Talán arról is kiderül egy s más, hogyan lehet két kultúra közé beilleszteni a mesét, hogy az ott ne szakadékot mélyítsen, hanem hidat építsen.

Tovább »
2015. március 23.

IDŐPONTVÁLTOZÁS!

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Magyar Állami Népi Együttes 2015. május 30-i Földön apám fia volnék című előadása az Együttes kárpátaljai turnéja miatt új időpontban, szeptember 4-én lesz megtartva.

A jegyek május 30., 19 óráig cserélhetők át a szeptember 4-i előadásra, illetve válthatók vissza.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Népmese-konferenciára vár minden érdeklődőt a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület és a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye  május 29-én. A konferencia központi témája a népmese mint az élőszó művészetének helye a közoktatás és a pedagógusképzés rendszerében, illetve a pedagógiai főiskolák és a gyermekirodalom képviselőinek, a gyermekvédelem, a gyerekkönyvtárak munkatársainak nézőpontja erről.

Tovább »

2015. március 6-12. között Magyarszombatfán a meghívásos Nemzeti Tehetség Pályázat keretében nagy sikerrel zajlott le a Hagyományok Háza által szervezett fazekastábor. A tábor résztvevői a győri Kovács Margit Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola tanulói voltak, a tanítás, szervezés munkálatait Albertné Gombos Marietta, Ifj. Albert Attila, Pölös Andrea látták le, a néprajzi előadásokat Dr. Nagy Zoltán tartotta.

Tovább »
2015. március 17.

IDŐPONTVÁLTOZÁS!

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Magyar Állami Népi Együttes 2015. április 24-i Verbunkos című előadása az Együttes egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt új időpontban, május 8-án lesz megtartva.

A jegyek április 24., 19 óráig cserélhetők át a május 8-i előadásra, illetve válthatók vissza.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Március 15-e alkalmából kiemelkedő munkájáért számos, a magyar néphagyományok megőrzésén, kutatásán, hiteles továbbadásán munkálkodó szakember kapott állami kitüntetést. A kitüntetettek között találunk etnográfust, táncművészt, menedzsert, népzenekutatót, népzenészt. Mindegyiküknek szívből gratulálunk!

A teljes listáért kattintson a tovább gombra.

Tovább »

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet a Hagyományok Háza gazdasági igazgatói posztjának betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. április 3.

Tovább »

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet.

A díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.

Jelentkezési határidő: 2015. április 30.

Tovább »
2015. február 18.

A nagyböjt népi ételei

Hamvazószerdán kezdetét veszi a Húsvétig tartó Nagyböjt, a bűnbánat és az önmegtartóztatás ideje. Az ország sok vidékén még a múlt század második felében, a századforduló táján is szokásban volt, hogy a zsíros edényeket hamvazószerdán elmosták, s azokat csak húsvétkor vették elő. Húst és zsíros ételt nem ettek, külön edényben, olajjal vagy vajjal főztek. 
Ma már nincsenek szigorú tilalmak, sokan mégis tartózkodnak ilyenkor a húsfogyasztástól.
Az ő kedvükért állítottunk össze egy receptgyűjteményt, aminek bővítésére hívjuk a kedves olvasót is!

Tovább »

A Hagyományok Háza meghirdeti a XI. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázatot, melynek célja, hogy a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek hagyományait és technológiáit megmentsük, megújítsuk és továbbfejlesszük. Továbbá, hogy olyan alkotások készüljenek, amelyek a hagyományokat korszerű, új formában dolgozzák fel.

Tovább »

Hírarchívum