Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

2016. november 30.

Ellentétek találkozása

Ellentétek találkozása.

Ösztön és kultúra, kortárs és népi, múlt és/vagy jövő.

Két zseniális társulat, két látásmód, két darab egy este.

Jubileumi VENDÉGSÉGBEN sorozatunk utolsó előadásán a Magyar Állami Népi Együttes Földön apám fia volnék című darabját és a Bozsik Yvette Társulat Tavaszi áldozat című művét mutatjuk be.

Várjuk Önöket szeretettel december 9-én este a MOM Kulturális Központba!

Tovább »

A meghirdetők az országban és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, 25 évnél nem idősebb fiataloknak, általános és középiskolai diákoknak - a néprajzi tájegységekre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített - alkotásait várják. A pályamunkák természetes anyagokból (textil, agyag, szalma, csuhé, vessző, gyöngy, fa, bőr, tojás stb.) készített gyermekjátékok és használati tárgyak lehetnek.

Egyéni alkotók maximum 5 darab, alkotóközösségek (szakkör, kör, klub, iskola, osztály, csoport, stb.) maximum 15 darab pályamunkát küldhetnek be.

Nevezési díj nincs.

A pályázaton való részvétel feltétele a mellékelt jelentkezési lap kitöltése, amelyet 2016. december 15-ig a saját régiójukba kell eljuttatni

Tovább »

2016. december 2.

Fotó:Farkas József

Tovább »

December 15-én ismét összefogunk nehéz sorban lévő, idős muzsikus mestereinkért, és erre hívjuk Önöket is. Jótékonysági koncertünk és táncházunk teljes bevételével az egykor Felső-Maros mentén és Marosszék falvaiban muzsikáló népzenészeket támogatjuk. A koncerten közreműködik többek közt a Tükrös, a Bekecs és a Magos zenekar, Nyitrai Marianna, Fábián Éva, Fekete Antal Puma, Juhász Zoltán, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, Szabó Szilárd és a Kincső táncegyüttes.

Aki a népzenészeket a belépőjegy áránál többel szeretné segíteni, az megteheti a helyszínen, illetve átutalással. Részletekért kattintson a tovább gombra!

Ne feledjük, nélkülük és a muzsikájuk nélkül - mi népzeneszeretők - mindannyian szegényebbek lennék!

Tovább »

Köszöntsük együtt jövőre is az újévet! Január 7-i Újév-köszöntő műsorunk közreműködői:

Csík János, Őze Áron színművész, Fassang László orgonaművész, Szokolay „Dongó” Balázs, Berecz András, Navratil Andrea, Enyedi Ágnes, Petrás Mária, Ürmös Sándor és Ifj. Ürmös Sándor, a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, a Juhász család, az Ádám István emlékzenekar, a Kisforrás Zselic Művészeti Iskola, a Fölszállott a Páva negyedik évadának gyermek versenyzői és a néphagyomány mesterei a Kárpát-medencéből: a Gencsapáti Hagyományőrzők, a Pürkereci boricások - Hétfalu, Erdély és a Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes

Tovább »

2016. december 13-án, Luca napján, az év leghosszabb éjszakája előtt Babulka Péter Néphit, népi gyógyászat címmel tart teázással egybekötött előadást arról, hogy a hiedelmeknek milyen szerepük volt és van ma is a népi gyógyászatunkban.

December 15-én a Kerek egy esztendő című programunkkal zárja a Nyitott Műhely a 2016-os évet, ahová kedvezményes jegyáron (500 Ft/fő) várjuk a szülőkkel érkező gyerekeket.

Tovább »

Megürült három hely a januárban induló népmese tanfolyamra. Így a lejárt jelentkezési határidő ellenére három szerencsés jövőbeli élőszavas mesemondó csatlakozhat a tanfolyami hallgatók csoportjához még idén. A tanfolyam célja olyan gyakorlatban alkalmazható tudás átadása, amely mind a pedagógusok, mind az előadóművészek, mind pedig az érdeklődők számára hasznosítható. A képzés elméleti és gyakorlati része egymásra épülve biztosítja a hallgatóknak azokat az ismereteket, amelyekkel hagyományos népmesék szóbeli elmondására alkalmassá válnak.

Tovább »

Nagy sikerrel mutatta be december 2-án új darabját a Magyar Állami Népi Együttes.

„Nem titkolom, hogy életem egyik legvarázslatosabb hétvégéjén vagyok túl. Pénteken a Nemzeti Színházban teltház előtt mutathattuk be az Állami Népi Együttessel az Apám ablakából az ég című előadásomat, ami - mindamellett, hogy egyetemes nyelven próbál mesélni - nagyon személyes történet. Épp ezért is köszönöm, köszönjük az érdeklődéseteket és a nyitottságotokat! Remegő lábbal néztem végig és nagyon szorítottam ezért a "gyerekemért". ... Ezúton is ölelünk mindenkit a sok-sok értünk, velünk szorításért, köszönjük, hogy álmodozhatunk és ti tovább rajzoljátok az álmainkat!” Szabó Balázs, a darab rendezője

Külön öröm, hogy a bemutató után a január 9-i előadáson is közreműködik a Szabó Balázs Bandája.

Tovább »

December 13-án lesz a Hagyományok Háza Baráti Köre idei utolsó tánctanfolyami alkalma. A új évben először január 17-én várjuk régi és új táncolni vágyó barátainkat a Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi termébe.

Tovább »

A „Játéktól a mesterségig” kiállításunk nyereményjátékának szerencsés nyertesei: Kiss Anikó, Kovácsné Dávid Judit, Rimóczi Mónika, Sztraka Emese és Vajda Lóránt. 

A kiállítók közül a legtöbb szavazatot Barna Orsolya fazekas, Detre Mikolt szőnyegszövő, Klenczner Erzsébet csuhészövő, Legeza Márta kosárfonó, Seresné Pap Anikó nemezkészítő, Somos Veronika bőrműves és Szemán Zsuzsanna csipkekészítő kapták. Az ő nyereményük egy-egy, a Hagyományok Háza kiadványaiból összeválogatott ajándékcsomag.

A nyerteseket e-mailben értesítjük., a nyereményeket előzetes egyeztetés után december 7-étől lehet átvenni a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Köszönjük, hogy részt vettek játékunkban! A nyerteseknek szívből gratulálunk!

Tovább »

A Népzenei füzetek legújabb kiadványa az 1994-ben megjelent Gömöri népzene hegedűkötet kontra és bőgő melléklete, mely az alsókálosai Molnár László prí­más dallamainak kíséretét mutatja be.

A kottaanyag Molnár Kálmán „Ördög” brácsás, Se­res Kálmán „Fütykő” kontrás, valamint Banya Sándor „Vidur” bőgős játékának pontos lejegyzését tartalmaz­za, a kiadvány DVD-mellékletén pedig a velük készült hang- és videófelvételek találhatók.

Tovább »

Kézműves útvonalainkon hagyományőrző kézművesekhez látogathatnak nyitott műhelyekbe, alkotóházakba, műhelygalériákba, és kóstolhatnak bele az adott vidék jellegzetes kézműves tevékenységébe. A kézművesség műhelykörnyezetben történő megismerése, a munkafázisok közvetlen átélése elevenné teszik a néphagyományt és nem csak gyönyörködtetik a szemet.
Ismerje meg, próbálja ki az alkotóink által bemutatott, rég elfeledettnek hitt kézműves-mesterségeket, azok fortélyait saját környezetükben!

Tovább »
2016. november 23.

Tanulmányút Rigában

A Láss, tapasztalj, taníts! című Erasmus+ pályázat keretében Illés Vanda és Péter Szidónia lettországi tanulmányúton vett részt. A tapasztalatcserére lehetőséget adó út során a fogadó intézmények munkatársaival közös szakmai programokon vettek részt. Az intézménylátogatások alkalmával lehetőségük volt megtekinteni a helyi kézműves stúdiókat, népviseleti gyűjteményt, múzeumokat, kézműves bolthálózatot, állami intézményeket illetve a kézművességgel foglalkozó civil szervezeteket.

Tovább »
2016. november 23.

Webáruházi hírek

Tisztelt Vásárlóink!
Berendezkedtünk a I. kerület, Naphegy tér 8. alatt lévő ideiglenes otthonunkban, ami egyben a webáruházban megrendelt árucikkek személyes átvétel címe is!

A Naphegy tér megközelíthető a 178-as busszal, illetve 110-es, 112-es és 8E busszal a Sánc utcáig, és onnan gyalog.

Várjuk megrendeléseiket.

Tovább »
2016. november 23.

Egy perc segítséget kérünk!

Szeretnénk szakköreinket minél inkább a Önök igényeihez igazítani. Ezért kérjük, hogy az alábbi kérdőív megválaszolásával segítsék munkánkat!
Köszönjük!
Reméljük, hogy jövő év elején találkozunk valamelyik szakkörön!

Tovább »

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely Oktatási és Közművelődési Osztálya állást hirdet közművelődési szakember / néptáncos szakelőadó munkakör betöltésére. A munkakörbe tartozó feladatok: A néptáncos szakterület (revival) szakmai gondozása, ügyintézése: tanfolyamok, képzések, konferenciák, pályázatok, fórumok kezdeményezése, szervezése és bonyolítása, akkreditációja, kiadványok szakmai gondozása.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. december 12.

Tovább »

A Házat ugyan elhagytuk, de a programjainkat nem! Télen is számtalan jobbnál jobb eseményen tudunk találkozni. Ízelítőül:
- Ünnepváró vásár és programok a Nyitott Műhelyben és a Fonóban
- MÁNE: Apám ablakából az ég - bemutató a Nemzeti Színházban
- Összefogás hagyományőrző mestereinkért - jótékonysági koncert
- Újév-köszöntő a müpában
- új tanfolyamok
- gyerekprogramok

Frissen megjelent téli programfüzetünkben bővebben is tudnak tájékozódni.
Várjuk Önöket szeretettel!

Tovább »

Advent közeledtével mi is az András napjától Vízkeresztig terjedő téli ünnepkör szokásaival kezdünk ismerkedni komplex foglalkozásainkon. Archív filmeken megtekintjük, hogy ünnepeltek régen elődeink, éneket tanulunk, „berendezzük” a karácsonyi asztalt, és közösen kántálunk, a kézműves-foglalkozáson pedig gyertyamártással és karácsonyfadísz készítéssel várják kézműveseink az óvodás és alsó tagozatos csoportokat.

Tovább »

2016. november 16-tól a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum hétfőn is várjuk a kedves látogatókat! Az új nyitvatartás szerint tehát hétfőtől szombatig 10 és 18 óra közt látogatható a múzeum.

Tovább »
2016. november 8.

Állásajánlat

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet gazdasági igazgatóhelyettes munkakör betöltésére. A vezetői megbízás határozott időre, 5 év-ig szól. 

A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető. A pályázat elbírálásának határideje 2016. december 15.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. november 30.

Tovább »

A Matyó Népművészeti Egyesület, valamint a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Közkincstár Nonprofit Kft által meghirdetett VI. Százrózsás Hímzőpályázatra várjuk mindazon alkotásokat, amelyek a matyó textilkultúra tágabb földrajzi környezetének (Mezőkövesd, Szentistván, Tard és a bükkaljai falvak) hagyományaiból építkeznek, legyen az lakástextil, öltözet vagy egyéb kiegészítő tárgy. Olyan új alkotások nevezését várjuk, amelyek pályázaton, országos kiállításon még nem szerepeltek. A pályázati darabok leadásának határideje, helye: 2017. május 31., Népi Művészetek Háza (Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 5.)

Tovább »

A Corvin téri épület felújítás alatt a Hagyományok Háza jegyirodája a Fő utca 6. szám alatt, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum épületében várja a színház- és koncertjegy vásárlókat. Jegypénztárunkat a +36 1 225 6056-os vagy a +36 70 396 2525-os telefonszámon tudják elérni!

Tovább »

Hírarchívum