Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Meghosszabbított határidővel várjuk a jelentkezéseket ősszel induló képzéseinkre.

Ha elege van a napi rutinból, a nyolc-, tízórás számítógép előtt ülésből, ha szabadidejében szeretne valami értékes és hasznos dolgot csinálni, miközben szellemileg és lelkileg is töltődik, jöjjön hozzánk a Hagyományok Házába!

Érdeklődjön akár a népdaléneklés, akár a hagyományos mesemondás, a néptánc vagy a népi kézművesség iránt, legyen szakmabeli vagy kíváncsi laikus, nálunk megtalálja az Önnek megfelelő tanfolyamot, képzést!

Szakmát adó képzéseinkre szeptember 5., népi játszóházvezetői tanfolyamunkra augusztus 31. a jelentkezési határidő.

Tovább »

Szeptember 5-én újra népzenészek lepik el a szentendrei Skanzent, tíz portán húsz zenekar húzza majd s emellett tánccsűr, muzsikáló vonat, gyermek- és családi programok, borkóstolás, rendhagyó tárlatvezetések, koncertek, este 19 órakor pedig a Magyar Állami Népi Együttes gálaműsora várják a látogatókat.

Tovább »

A szeptember 14-18-i héten a Nyílt Hét keretében megrendezésre kerül a „Nyitott Műhely a Népi Iparművészeti Múzeumban” című rendezvénysorozatunk. A látogatók kézműves-foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a nemezelés, kosárkötés, szövés, gyöngyfűzés, hímzés technikáival, valamint meghallgathatják Madarász Melinda iparművész előadását Népi szabásminták, mai hordhatóság címmel, valamint Nagy Mari értekezését a csergékről és a növényi festésről. A múzeum kiállításai ingyenesen megtekinthetőek.

A programokra regisztráció szükséges: farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu címen.

Tovább »
2015. augusztus 26.

Elhunyt dr. Füzes Endre

2015. augusztus 26-án hajnalban elhunyt dr. Füzes Endre (1932-2015) néprajzkutató, nyugalmazott múzeumigazgató, aki hosszú évtizedeken keresztül volt a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület elnöke.

Isten nyugtassa!

Tovább »

A hiteles magyar népi iparművészeti termékek népszerűsítése, védelme és piacra segítése érdekében fogott össze a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. E célból került sor a termékek hitelességét, minőségét és eredetiségét garantáló ún. Páva védjegy megújítására, ősszel pedig nagyszabású kampány indul a védjegy köztudatba való beemelésének elősegítésére, a nagyközönség számára nyújtott előnyök népszerűsítésére.

Tovább »
2015. augusztus 24.

Játék és tánc az iskolában

Szeptember 7-ig várjuk a jelentkezéseket „Játék és tánc az iskolában” képzésünkre.  A 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzést olyan pedagógusoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni a néptánc alapjaival, a népi játékok rendszerezésével és típusaival, átadásuk módszertanával, és tudásukat alkalmazni szeretnék az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon. A képzést olyan elismert szakemberek tartják, mint dr. Sándor Ildikó, Némethné Bakonyi Erika, Babinecz Sándor és Tálas Ágnes. Az órák hétfőnként 16.00 órától 19.00 óráig lesznek.

Tovább »

A Hagyományok Háza a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2015. szeptember 25-én már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. Beérkezési határidő: 2015. szeptember 15. A nyilvános színpadi versenyt a XXV. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében bonyolítjuk le  2015. szeptember 25-én 10 órától.

Tovább »

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a magyar népművészeti alkotómunka területén kiemelkedő művészi értékteremtő munka elismerésére, az eredeti népi hagyományokban felnőtt, azokat tehetségükkel, egyéniségükkel tovább gazdagító és tanítványoknak továbbadó népművészek számára a Népművészet Mestere díjat adományozta BERSZÁN FÜLÖP énekes-zenész, CSÍBI GYULÁNÉ szűrhímző, DEZSŐNÉ KÁDÁR ERZSÉBET énekes, HAJDU JÓZSEFNÉ táncos, varró-hímző asszony, LEGEDI LÁSZLÓ ISTVÁN furulyás, NEPP DÉNES szíjgyártó, NESÓ SÁNDOR csont-, szaru- és fafaragó, RADICS LÁSZLÓ mézeskalácsos, SZÁNTÓ FERENC pásztor, furulyás, hegedűs és táncos és TÓTH SÁNDORNÉ énekes, táncos részért. Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

Képgaléria

Tovább »
2015. augusztus 19.

Augusztus 20-i kitüntetések

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmából. Kiemelkedő szakmai munkájáért kitüntetést vehetett át többek közt Dr. SÁNDOR ILDIKÓ, a Hagyományok Házának osztályvezetője, GERA ATTILA, klarinétos, a Magyar Állami Népi Együttes tagja, JÁVOR KATALIN, táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa és női tánckari asszisztense, MIHALOVICS MÁRK, táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, VÁRADI ZOLTÁN, a Magyar Állami Népi Együttes tagja, KÁLLAI JÓZSEF hegedűs, a Magyar Állami Népi Együttes zenekari tagja és RADICS TAMÁS nagybőgős, a Magyar Állami Népi Együttes zenekari tagja.

Szívből gratulálunk nekik az elismeréshez!

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös pályázatot hirdetett a II. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2015. szeptember 5-én megrendezésre kerülő fotókiállításon való részvételre. A beérkezett 119 pályaműből a zsűritagok (Bege Nóra, fotóművész, Dr. Bereczki Ibolya, néprajzkutató, Dusa Gábor, fotóművész és Pál István Szalonna, népzenész) 11 fotós 17 művét választották ki. Hogy a kiállítók közül kik részesülnek díjazásban is, az kiderül szeptember 5-én, 15:30-kor a fotópályázat eredményhirdetésén a szentendrei skanzenben. A kiállítás szeptember 5-től október 5-ig látogatható.

Tovább »

Szeptember 11-én Agócs Gergő muzsikál együtt idős mestereivel és legkedvesebb tanítványaival, pályatársaival Mesterek és tanítványok sorozatunk évadnyitó előadásán.
Itt lesz Balogh Bertalan ’Pico’ (Ipolymagyari), Bastyúr István ’Káposzta Pista’ (Szilice), Dobcsák János és Dobcsák Béla (Szomotor), de közreműködik többek közt a Fonó Zenekar, a Parapács Zenekar, Kacsó Hanga Borbála, Juhász Réka, Juhász Zoltán, Juhász Dénes, Dsupin Pál, Dóra Áron és Zsikó Zoltán is.

Tovább »
2015. augusztus 19.

Ha szeptember, akkor nyílt hét!

Szeptember 15-20. között ötödik alkalommal hirdetjük meg bemutatkozó hetünket, ahol egy hétbe sűrítve adunk ízelítőt az év 365 napján folyó munkánkból. Ilyenkor olyan országos nagy rendezvényeket szervezünk meg, mint a Táncvásár vagy a pedagógusoknak szóló nyílt nap, hogy olyanok is megismerkedhessenek programjainkkal, akik év közben nehezebben jutnak el hozzánk. A Budapesten és a környéken la­kóknak akár a hét minden napján érdemes minket meglátogatnia, hiszen mindig más tevékenységünket helyezzük fókuszba. Ismert programjaink mellett most is készülünk újdonságokkal, egyedi programokkal is.

Tovább »

A több éve megrendezésre kerülő Nyílt nap elsősorban a pedagógusoknak és a közművelődési szakembereknek szól. Évenként egy-egy kiemelt témában a néphagyomány mai közvetítésének lehetőségeit, módszereit mutatjuk be. 2015. szeptemberében a közelmúlt új kezdeményezései és módszertani innovációi mutatkoznak be, a néphagyományra épülő pedagógiai, közművelődési és közösségteremtő programok sorakoznak fel.

A programon a részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezés határideje: 2015. szeptember 10.

Tovább »

Ha érdekel valamilyen mesterség, de nem akarsz hosszabb ideig tanulni, gyere hozzánk szakkörbe! Ősztől bőrműves és nemez szakkört tervezünk indítani.

A 6-8 alkalmasra tervezett szakkörök legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak (maximális létszám 12 fő). Csak a teljes szakkörre lehet jelentkezni, alkalmankénti részvételre nincs lehetőség. Jelentkezni a honlapról letölthető jelentkezési lap visszaküldésével lehet.

Tovább »
2015. augusztus 5.

Hatalmas siker a FolkUdvarban

Hatalmas népszerűségnek örvendett Kapolcson, a 25. Művészetek Völgyében a Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a Kobuci közös udvara, a FolkUdvar. Köszönjük a szervezőknek, társszervezőknek, közreműködőknek, ének- és tánctanároknak, kézműves mestereknek, zenekaroknak, séf úrnak, mesélőknek, házigazdáknak, pultus lányoknak és fiúknak a rengeteg, vidám lélekkel végzett munkát  és a részvételt mindenkinek, aki ellátogatott programjainkra, és táncolt, kézműveskedett, éneket tanult, meghallgatta előadásainkat, kirakóst játszott, jól érezte magát velünk!

Jövőre veletek ugyanitt!

Képgaléria

Tovább »
2015. augusztus 4.

Felújítják a Budai Vigadót

„A pesti után a budai is sorra kerül” - mondta el Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter a Budai Vigadó felújításáról szóló sajtótájékoztatón kedd délelőtt. A mostani Kormányhatározat alapján mintegy 5,5 milliárd forintból két és fél év alatt a Hagyományok Háza felújíthatja otthonát, a Budai Vigadót. A felújítás célja az épület eredeti állapotának lehetőség szerinti legteljesebb visszaállítása azzal a céllal, hogy a Hagyományok Háza tevékenysége, szervezeti egységei számára biztosítsák a korszerű működés feltételeit.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület szabadtéri kiállítást rendez a Corvin téren Élő hagyomány címmel. A Kárpát-medence népi kultúrájának mai, élő, bárki számára elérhető voltát tematikusan bemutató, magyar-angol nyelvű ismeretterjesztő kiállítás a Hagyományok Háza előtti téren lesz megtekinthető éjjel-nappal, augusztus 1-jétől szeptember 20-áig. A kiállításhoz kapcsolódóan táncházi estéket szervezünk egy-egy budapesti táncegyüttes tagjainak vezetésével és aktív részvételével. Élő népzene, tánctanítás és remek hangulat várja az érdeklődőket.

A téren üzemelő Corvin kávézó különleges akciókkal készül ebben a néhány hétben: kisfröccs 340, hosszúlépés: 390, nagyfröccs 460 Ft.

Érdemes lesz eljönni ezért is!

Kedvcsináló fotógaléria

Tovább »

Ősszel, a Nyílt hét keretében ismét Táncvásárra hívjuk a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat, amely a mai kihívásokhoz, aktuális feladatok megoldásához igazodó tematikával várja az érdeklődőket. A jelentkezők keresztmetszet-jellegű, saját élményű műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt, valamint a programot elemző, bemutató konzultáción. A „Táncvásár – szakmai, módszertani nap” elnevezéssel utalni szeretnénk a sokféleségre, a választhatóságra, a magyar néptánchagyomány gazdagságára és a néptánc oktatásban megjelenő számos módszertani megközelítésre. Az alternatívák és lehetőségek forgatagát tárjuk komplexen a látogatók elé neves hazai szakemberek közreműködésével, megadva ezzel a szabad választás lehetőségét.

Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 14.

Tovább »

Hírarchívum