Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

A „Fölszállott a páva 2015” felső életkori határát a kiírók az alábbiak szerint változtatják meg: a versenybe a 2001. január 1. után születettek nevezését várjuk. Így a gyermekek versengéséből kimaradók 2016-ban a felnőtteknek meghirdetendő „Fölszállott a páva” vetélkedőn indulhatnak majd.

Tovább »

Január 22-én a Magyar Kultúra Napján nagy érdeklődés mellett megnyílt a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye, ahol kézműves mesterek várják a népi mesterségeket kipróbálni vágyókat, a népművészet iránt érdeklődő látogatókat keddtől szombatig minden nap 10-18 óráig. A programok között mesterségbemutatók, előadások, tanfolyamok is szerepelnek. Február 7-én Bárány Mara és tanítványai tartanak mesterségbemutatót  szalma - csuhé - gyékényfonásból.

A Nyitott Műhely részletes programja az alábbi linken érhető el:

Tovább »

Lajtha László a XX. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója. Huszonkét esztendősen hazaszeretetétől vezérelve vonult be a frontra és a háború végéig szolgált. Ebből az időszakból számos értékes dokumentum és tárgyi emlék maradt fenn. A február 6-án 18 órakor megnyíló kiállítás  korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez.

Tovább »

A Román Akadémia Kolozsvári Folklór Archívuma, az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza közreműködésével 2014 decemberében egy páratlan népzenei gyűjtemény került kiadásra könyv és DVD-ROM formájában. A gyűjtéseket Kodály tanítványa, Jagamas János végezte a Kolozsvári Folklór Archívum munkatársaként, olyan időszakban, amikor magyarországi gyűjtők nem mehettek Romániába.

Tovább »

A farsang ünnepe Vízkereszt és Hamvazószerda közé esik, számtalan néphagyomány kapcsolódik hozzá. Régebben a párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása volt, a maszkok viselése is erre vezethető vissza: álarc mögé bújva védett a valódi énünk. Már Mátyás király udvarából és az Anjouk idejéből is maradtak fenn írásos feljegyzések arról, hogy karneválokat, jelmezes mulatságokat tartottak.

Tovább »

„Szép fársáng” című előadásukkal az erdélyi Mezőkölpényre kalauzolnak minket a Tordasi Pillikék, mestereik, Németh Ildikó és Szabó Szilárd vezetésével. A gyönyörű forgatós táncok mellett a kölpényi farsangi szokásokba is betekinthetünk. Narrátorunk, dr. Sándor Ildikó a tőle megszokott módon sok-sok érdekességgel egészíti ki a látottakat.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Tovább »

Vízkereszt napjával lezárult a Karácsonyi ünnepkör és kezdetét vette a farsangi időszak. Ebből az alkalomból szeretnénk buzdítani kedves Olvasóinkat, hogy ismerkedjenek meg hagyományos farsangi szokásainkkal, melyek sajátos színfoltját képezik az esztendőnek.

A Folklórdokumentációs Könyvtár gazdag irodalommal várja érdeklődőit, amelyből most néhányat Olvasóink figyelmébe ajánlunk.

Tovább »

Két új kiállítás is nyílik az év elején a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban és annak időszaki kiállítótermében. Január 16-tól Fonás – kötés – sodrás – pödrés címmel a Hagyományok Házában 15 éve működő csuhé-, szalma- és gyékényfonó tanfolyam végzett hallgatóinak és tanárainak munkáit tekinthetik meg a látogatók, január 22-től pedig a tavaly a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felkerült 700 éves magyarszombatfai fazekasság remekeit láthatja a budapesti közönség.

Tovább »

2015. január 20-tól elérhető a Fölszállott a páva online regisztrációs űrlapja.  A vetélkedőre a pályázók 2015. február 15. éjfélig jelentkezhetnek a jelentkezési lap kitöltésével, valamint a pályázati anyag (hang- vagy videofelvétel, továbbá fényképek) mellékelt csatolásával.

A verseny pályázati kiírása innen érhető el, az online felület pedig közvetlenül elérhető a tovább gombra kattintva.

Tovább »

Február 6-án nyíló kiállításunkon szokásunktól eltérően nem egy adott képzőművészeti ág remekeit mutatjuk be, hanem egy család különböző népi képzőművészeti ágakban alkotott munkáit. A NAGY család egy nagycsalád, melynek minden tagja neves képzőművész: az édesanya, Csókos Varga Györgyi szövő-textilfestő, Csákvári Nagy Lajos faragó, fiaik közül Bertalan és Kristóf szintén fafaragók, de a menyek, unokák is művészek. A művész Nagy család alkotásiból válogatott a kiállítás rendezője, Pölös Andrea.

Tovább »

Megjelent a Népművészet Mestere díjról szóló 2015. évi, aktuális tájékoztató. A kormány Népművészet Mestere díjat adományoz egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak, akik munkásságuk során kiemelkedő teljesítményt értek el a népművészet (népi kézművesség, a néptánc, a népzene, a népdal, a népmese, a hagyományőrzés) területén.

A javaslattételre jogosultaknak a jelölést március 31-ig kell eljuttatniuk az Emberi Erőforrások Minisztériuma Protokoll Osztályának címére.

Tovább »

Népzene, néptánc vagy néprajz szakirányú felsőfokú képesítéssel rendelkező munkatársat keresünk katalogizáló csapatunkba. Feladata a könyvtáron belül működő archívum körébe tartozó folklórdokumentumok tánc, zene és egyéb foklorisztikai szempontok szerint való részletes tartalmi feltárása, katalogizálása, szakmutatóba való sorolása.

Jelentkezési határidő: 2015. február 10.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba szakmai, néprajzos-muzeológus feladatok teljes körű ellátására keresünk néprajz-muzeológust. 

Pályázati határidő: 2015. február 15.

Tovább »

2015 tavaszán folytatjuk nagy sikerű nemezes előadás-sorozatunkat, melyre a nemezelőkön kívül textileseket, szövőket, bőrösöket is szeretettel várunk. Február 28-i, első előadásunk délelőtti vendége, Vidák István a kirgiz hegyi pásztorok kelméiről, szőttesekről, hímzésekről és nemezekről beszél, délután pedig Csille Márti beszámolóját hallgathatjuk meg saját munkamódszereiről, technikáiról.

Tovább »

A Hagyományok Háza meghirdeti a XI. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázatot, melynek célja, hogy a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek hagyományait és technológiáit megmentsük, megújítsuk és továbbfejlesszük. Továbbá, hogy olyan alkotások készüljenek, amelyek a hagyományokat korszerű, új formában dolgozzák fel.

Tovább »
2015. január 19.

Viseletek régen és ma

2014 őszén indított viseletkészítő és népi ékszerkészítő előadás-sorozatunk következő előadásán, március 7-én dr. Nagy Janka Teodóra etnográfus többek között a „lélekből fakadt” sárközi viselet üzenetéről beszél, Decsi- Kiss Mária népi iparművész a továbbélés és továbblépés a népviseletben témáról ad elő.

Tovább »

Kutatók jelentkezését várják a szeptemberi V. Énlaka-konferenciára, melynek célja, hogy a székely népzenének és néptáncnak olyan tudományos fórumot biztosítani, ahol a résztvevők annak minden szépségével és mélységével összegzik és bemutatják az eddigi kutatási eredményeket, és irányt szabnak az eljövendő tudományos és művészeti tevékenységnek.

A tervezett 20 perces előadások címének és kivonatának beküldési határideje 2015. március 31. A szervezőbizottság 2015. április 30-ig dönt a konferencia előadási programjáról. Lehetőség lesz poszter-bemutatóra is.

A konferencia szervezőtitkára:
Sófalvi Emese, sofalvi.emese@yahoo.com

Tovább »

Bodza Klára karácsonyra megjelenő szakrális lemezének bemutatója 2015. február 2-án 19 órakor kezdődik a Hagyományok Házában. A koncert során olyan zenei csemegék hangzanak el, mint az Ómagyar Mária-siralom, karácsony és húsvét ünnepének legszebb moldvai csángó szokásdalai, Mária-énekek, valamint Erdélyi Zsuzsanna „Hegyet hágék, lőtöt lépék” című gyűjteményének archaikus imádságai. A koncerten Reményik Sándor istenes versei Dunai Tamás megszólaltatásában hangzanak el.

Tovább »

Több éve nagy népszerűségnek örvendő bőrműves előadás-sorozatunk február 21-i, következő alkalmával Pajor István és Terényi György előadásait hallgathatják. Mindemellett a Hagyományok Háza OKJ-s Népi bőrműves képzése is bemutatkozik alkotásaival.

Tovább »
2015. január 14.

Álláshirdetés

A Hagyományok Háza Gazdasági Igazgatósága pályázatot hirdet költségvetési számviteli előadó munkakör betöltésére.

Jelentkezési határidő: 2015. február 15.

Tovább »

Már letölthető honlapunkról a február 27-én induló szövő mesterkurzus jelentkezési lapja. A kurzus célja olyan textilművészek bemutatása, akik alkotásaik kiindulópontjaként tekintenek a magyar paraszti, népi kultúrára és ezen hagyományokra építkezve alakították ki saját művészi nyelvüket.

Munkásságuk tükrében keressük a választ hagyomány és korszerűség kapcsolatára négyalkalmas kurzuson.

Tovább »

Már lehet jelentkezni Találkozás a néphagyománnyal című, általános iskolai csoportoknak szóló ismeretterjesztő foglalkozásunk tavaszi időpontjaira.

Programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében, majd népmese következik Fábián Éva bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó előadásában, délután pedig kézműves-foglalkozás, népi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre.

Tovább »

Ha érdekli valamelyik mesterség, de nem akar hosszabb ideig tanulni, jöjjön hozzánk szakkörbe!

Zöldvesszős kosárfonó szakkör indul február 24-én. A 6 alkalomból álló tanfolyamunkra azokat a kezdő, vagy a kosárfonásban jártasságot szerzett érdeklődőket várjuk, akik szívesen kipróbálnák magukat, fejlesztenék tudásukat a zöldvesszők felhasználásának terén.

Jelentkezési határidő: február 10.

Tovább »

A január 9-11. között Békéscsabán megrendezett XXII. Országos Szólótáncfesztiválon a Magyar Állami Népi Együttes több táncosa is kiválóan szerepelt. Ágfalvi György és ifj. Zsuráfszki Zoltán megkapta az örökös aranysarkantyús táncos címet, Módos Máté kétszeres aranysarkantyús, Kovács József pedig aranysarkantyús táncos lett.

Farkas Fanni és Kiss Balázs különdíjban részesült.

Szívből gratulálunk táncművészeinknek!

Tovább »

Kiállítás nyílt Halmos Béla grafikáiból 2015. január 14-én 18 órakor a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A kiállítás anyagának többsége a gimnáziumi, majd egyetemi években, részben rajztermi gyakorlatként, részben az önkifejező rajzolás bűvöletében született. Közös bennük az A3-as rajzlap, a grafit és a tehetség.

A kiállítás február 1-ig látogatható.

Tovább »

Rendhagyó előadással nyitja a 2015-ös évet Mesterek és tanítványok sorozatunk. Január 30-án ugyanis nem egy előadó és mesterei vagy tanítványai mutatkoznak be, hanem egy család.

A színpadon a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, napjaink egyik legkiválóbb népzenei hegedűse, az egyik legtöbbet foglalkoztatott népzenész, Pál István „Szalonna”, valamint édesapja, Pál Lajos és testvére, Pál Eszter és vendégeik örömzenélése vidámítja a szívünket.

Tovább »
2015. január 8.

Játszódjunk

Aki újévi fogadalomnak azt tűzte ki, hogy tanul valami újat, fejleszti gyermekjáték repertoárját, kreatív elfoglaltságot keres, többet kézműveskedik, olyan továbbképzésre jelentkezik, amitől valóban gazdagodik, esetleg több időt szán magára, az már jelentkezhet akkreditált játszóházvezetői tanfolyamunkra, ahol minden héten más anyagból más játékot, használati tárgyat készítünk, mást tanulunk.

Tovább »

Az erdélyi Szék, a táncházmozgalom mintájául szolgáló község, a Kárpát-medence egyik legjobban kutatott települése. Szinte végeláthatatlan a Szék községgel kapcsolatos publikált írások, hangfelvételek száma, az Árendás Péter szerkesztésében most megjelent Széki lakodalom című, CD-ROM melléklettel rendelkező könyv mégis egyedülálló a maga nemében.  

Tovább »

A Hagyományok Háza, Karcag Város Önkormányzata és a Déryné Kulturális, Turisztikai Sport Központ és Könyvtár meghirdeti a XIII. Alföldi Fazekas Triennálét.

A pályázat témája: ünnepeink edényei

A pályázati anyagok beadási határideje: 2015. március 27.

A pályázati kiállítás nyitása: 2015. május 15. Karcag, Déryné Kulturális Központ

Tovább »
2014. november 21.

MŰSORVÁLTOZÁS!

A Magyar Állami Népi Együttes 2015. április 24-i Verbunkos című előadása az Együttes egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt új időpontban, május 8-án lesz megtartva.

A jegyek április 24., 19 óráig cserélhetők át a május 8-i előadásra, illetve válthatók vissza.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Hírarchívum