Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Még van néhány szabad hely a november 29-i őrkői táncos mesterkurzusra, melyet Orza Călin és Demeter Erika tart 9-től 16 óráig a Hagyományok Házában. A mesterkurzus után, 17 órától, „Almárium – népzenei és néptáncos értékeink” sorozatunk első felében pedig Mocsel Antal Rémusz és felesége, Piroska, őrkői hagyományőrzők táncaiban gyönyörködhetünk.

A mesterkurzuson résztvevők az Almárium előadást 700 Ft-os szakmai jeggyel nézhetik meg.

Jelentkezni a dora.fruzsina@hagyomanyokhaza.hu címen lehet.
Részvételi díj: 5 000 Ft

Tovább »
2014. november 21.

MŰSORVÁLTOZÁS!

A Magyar Állami Népi Együttes 2015. április 24-i Verbunkos című előadása az Együttes egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt új időpontban, május 8-án lesz megtartva.

A jegyek április 24., 19 óráig cserélhetők át a május 8-i előadásra, illetve válthatók vissza.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályázatot hirdet a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban:

történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, mézeskalács és gyermekjáték.

Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel várja azok jelentkezését, akiket érdekel, hogyan kapcsolódik össze a népi kultúra és a társadalmi felelősségvállalás, a programszervezés és a közönségkapcsolatok, és szívesen részt venne rendezvényeinken, előadásainkon!

Örömmel fogadunk önkéntes segítséget színháztermi programok, egyéb rendezvények fotózására, színháztermi ültetésre, irodai munkára, vagy kiállítások rendezésének segítésére.

Tovább »

​Átadták a főváros kitüntető díjait hétfőn, a főváros napján, a Budapest egyesítésének 141. évfordulója alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen. Budapest Főváros Közgyűlése Budapestért díjat adományozott a  Magyar Állami Népi Együttes tagjai részére a magyar kultúra és hagyomány megőrzéséért, a hazai értékek nemzetközi népszerűsítéséért és a több évtizedes kiváló művészeti tevékenységéért (a kitüntetést Mihályi Gábor művészeti vezető vette át.)

Tovább »

Ebben az évben hét akciós csomagot készítettünk azzal a céllal, hogy segítsük az ünnepi készülődést. Kedvezményes ajánlatainkban sikerkiadványainkat, valamint egyes sorozatainkat kínáljuk 30-50%-os kedvezménnyel 2014. november 17. és 2015. január 6. között. A könyveket webáruházunkból rendelheti meg, a szállítás kb. 5-8 napot vesz igénybe.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet népmese szakelőadó munkakör betöltésére. A munkakörbe tartozó feladatok: a népmese szakterület (revival) szakmai gondozása, ügyintézése, tanfolyamok, képzések, konferenciák, pályázatok, fórumok kezdeményezése, szervezése és bonyolítása, akkreditációja, kiadványok szakmai gondozása.

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. január 5.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes új előadása, a Megidézett Kárpátalja november 16., 21. és 22-i előadásaira minden jegy elkelt. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest plusz két alkalommal tűzzük műsorra a darabot.

Előadási időpontok:

December 2., 19 óra

December 4., 19 óra

December 10., 15 óra - telház

Február 24. 15 óra

Február 27., 19 óra

Február 28., 19 óra

Tovább »

Azok sem maradtak le képzéseinkről, akik a szép őszi napokat inkább a természetben töltötték. Őszi-téli tanfolyamaikra az alábbi időpontokig lehet még jelentkezni:

Viseletkészítő és népi ékszerkészítő előadás-sorozat: november 20.

Nemezelők előadás-sorozat: november 20.

Népmese-tanfolyam: november 28.

Nemezelő szakkör: december 10.

„Tudásfrissítő” bőrműves továbbképzés: december 10.

Gyöngyfűző szakkör: január 10.

Tovább »

A XX. Országos Szőttespályázatra illetve a XIX. Országos Fazekaspályázat érkezett pályamunkák színe-javából nyílik kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban 2014. december 4-én.

A kiállításhoz kapcsolódóan december 4-én 9-10.30 között Dr. Nagy Zoltán néprajzkutató tart előadást „A paraszti háztartás élelmiszerellátása, élelmiszer tartósítása, a kamrák berendezése és a savanyítás az Őrség kapcsán” címmel, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Őrkői táncokból tart mesterkurzust Orza Călin és Demeter Erika november 29-én 9-től 16 óráig a Hagyományok Házában. Este 17 órától pedig „Almárium – népzenei és néptáncos értékeink” sorozatunk első felében vendégeink gyimesi és őrkői táncosok és zenészek lesznek, akik letűnt idők zenés-táncos mulatságait, hiedelmeit idézik fel nekünk: Tankó Eszter és párja Gyimesfelsőlokról, Kánya Virág és párja Gyimesbükkből, és Mocsel Antal Rémusz feleségével, Piroskával Őrkőről.A mesterkurzuson résztvevők az Almárium előadást 700 Ft-os szakmai jeggyel nézhetik meg.

A kurzusra a jelentkezési határidő: november 26.
Részvételi díj: 5 000 Ft

Tovább »

KÉSZÜLJ VELÜNK AZ ÜNNEPRE! címmel rajzpályázatot hirdet a Hagyományok Háza karácsonyi ünnepkör témakörben gyermekek számára, három korcsoportban (óvodás, alsós, felsős). Ismerkedj meg egy jeles nap népszokásával András-naptól vízkeresztig, és készíts róla rajzot - tetszőleges technikával! A legszebb alkotásokat a Hagyományok Házában kiállítjuk, a nyerteseket értékes díjakkal jutalmazzuk. A kiállítás január közepéig lesz megtekinthető.

Jelentkezési határidő: november 28.

Tovább »
2014. november 5.

Viseletek régen és ma

2014 novemberétől elindítjuk viseletkészítő és népi ékszerkészítő előadás-sorozatunkat, mellyel alkalmat adunk minden viseletkészítés és népi ékszerkészítés iránt érdeklődőnek szakmai tudásának frissítésére és kiterjesztésére, illetve a szakmabeliekkel való találkozásra.

Tovább »

Többek közt a címben szereplő tárgyakról (kurd férfiak nemez viseletéről és türkmén törzsek imanemezeiről, takaróiról) tudhatunk meg többet november végén induló nemezes előadás-sorozatunkban, melyen a legelismertebb mesterek - Vetró Mihály, Szabó Erzsébet, Farkas Gergely és Vidák István - tartanak előadást. Szeretettel várjuk nemcsak a nemezelés iránt érdeklődőket, hanem a szövés-fonás mestereit, alkotóit is.

Tovább »
2014. november 3.

Műsorváltozás!

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy december 6-án 11 órakor, az Ifjú Szivek Táncszínház a Magyar Tánciskola című ifjúsági előadás helyett a Felvidéki Kakukktojás - a nagy lufipukkasztás című darabját mutatja be.

Új darabjuk az alapgondolat a "kakukktojás" típusú feladatok átültetése a színpadra egy interaktív, a nézőket bekapcsoló előadásba. Az előadás a Táncszínház magyarországi bemutatója lesz.

Tovább »
2014. október 29.

Az Európai Design Gyökerei

Lezajlott a Hagyományok Háza részvételével futó nemzetközi projekt, a R.E.D. (Roots of European Design – Az európai design gyökerei) nemzetközi művészeti versenyének zsűrizése, amelyen a magyar pályázók nagyon eredményesen szerepeltek. A kiírásra olyan művészeti alkotásokat vártak a kortárs formatervezés és iparművészet területéről, amelyek valamely európai ország hagyományos kézművességének vagy népművészetének az elemeiből merítenek. A hét ország részvételével futó projekt a népművészet és a kortárs iparművészet és design közti kapcsolatra kívánja felhívni a figyelmet. Az együttműködés azt tárja föl, hogy az európai népek népművészetének ősi motívumai, szimbólumai, technikái hogy hatnak, illetve jelennek meg a kortárs művészeti alkotásokban.

Tovább »

„A népmese a beszélt nyelv piramisának csúcsa. Az abban kialakult fordulatok, kifejezőeszközök olyan régóta csiszolódnak, hogy az adott népmesekincs gyakorlatilag egyidős a nyelvvel, amelyen megszólal.” (Agócs Gergely)

A Hagyományok Háza népmesetanfolyamot hirdet elsősorban (de nem kizárólag) közművelődési szakemberek és pedagógusok számára.

Januárban induló 60 órás akkreditált képzésünk során a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést, a mesemondáshoz kapcsolódó néprajzi, irodalmi és előadói ismereteket sajátíthatják el a hallgatók.

Jelentkezési határidő: november 28.

Tovább »

„Tudásfrissítő” elnevezéssel bőrműves továbbképzés indul Terényi Gyöngy bőrműves iparművész vezetésével 2015 januárjában a Hagyományok Háza új bőrműves műhelyében. A korábban tanfolyamot végzett, de még kevésbé gyakorlott bőrművesek mellett a kedvtelésből „bőrműveskedőket” is várjuk szeretettel Gyöngy foglalkozásaira.

jelentkezési határidő: december 10.

Tovább »

December 10-ig lehet jelentkezni januárban induló nemez szakkörünkre. A tíz alkalomból álló szakkörbe a nemezkészítés alapjai iránt érdeklődő felnőtteket várjuk. A tanfolyam során megismerkedünk a nemezkészítés magyar, türkmén, török, kirgiz hagyományaival, a gyapjúval, annak megmunkálási formáival és festésével, készítünk nemezjátékokat, -ékszereket, állatfigurákat, tárcát és nemezfejfedőket.

Tovább »

Nagy öröm számunkra, hogy a Hagyományok Házát Primának választották, s Prima Primissima díjra jelölték Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában. Az ünnepélyes díjátadóra december 5-én kerül sor, ám addig is lehet szavazni a Prima Primissima Közönségdíjra!

A közönségtől a legtöbb szavazatot kapott Prima-jelölt kaphatja meg a közönségdíjat, a szavazók között pedig egy Mercedes-Benz B osztály személygépkocsit sorsolnak ki. Szavazni december 4-ig, SMS-ben, a díjazni kívánt jelölt kódjának elküldésével lehet. A Hagyományok Háza kódja: 26.

Az SMS szavazatokat az alábbi telefonszámra várják: +36 70/ 70 77 000
Kérjük, hogy szavazzon Ön is Intézményünkre!

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes határon túli, hivatalos elfoglaltsága miatt a Dél-Után sorozat december 17-re tervezett Megidézett Kárpátalja előadását egy héttel korábban, december 10-én játszuk. A bérlet visszaváltására sajnos technikai okok miatt nincs lehetőség. Kérjük, akiknek a december 10-i időpont nem jó, jelezzék a jegypénztárban (+36 1) 225 6056, jegy@hagyomanyokhaza.hu)

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Folytatódik az Utolsó Óra program egy új, holokauszt gyűjtéssel, Zsidó és cigány népzene a Kárpát-medencéből címmel. A Hagyományok Háza a Magyar Holokauszt Emlékév szellemében tíz alkalmas koncertsorozatot hirdet a Fonó Budai Zeneházban: szeptembertől kéthetente szerdánként egy-egy zenekar lép fel Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Magyarország területéről. A koncerteket természetesen táncház követi.

A sorozat nyitókoncerjére és szezonnyitó táncházára szeptember 10-én kerül sor, vendégeink a Técsői Banda (Kárpátalja) és Mihai Emil (Buza, Mezőség, Erdély) lesznek.

Tovább »

Hírarchívum