Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

„Erre a zenére Juhász Zoltánék nyitották meg a fülem. Nem is hagyott nyugodni, hogy én is részese legyek, tanuljam, élvezzem, játsszam. Így történt, hogy Juhász Mester előbb adott néhány felvételt, s mikor újabbakat kértem azt mondta: “menjél gyűjteni” – ami olyan, mint amikor az egyszeri palóc ember a Dunából egy hajókötelet vonszolt kifelé, de annak sehogy sem akart vége lenni, ezért így kiáltott fel, “hát ennek meg levágták a végét!?”. Hála Istennek így van. Ebbe a végtelen történetbe tekinthetünk bele április 24-én, amikor Pál István szavaival élve, “felszabadulnak az állatok”.”

Tovább »
2015. április 15.

Taníts minket Te is!

Április 20-ig, hétfőig várjuk még a lelkes táncosokat, énekeseket, kézműveseket, mesemondókat, akik tudásuk egy aprócska szeletét szívesen megosztanák a Táncház Napja táncparkettjén, az Írók Boltja mesesarkában és a kézműves sátorban! A rendezvény tudatosan az önkéntességre épül, ezzel is hangsúlyozva a táncházmozgalom alulról jövő, közösségi szerveződését, a közösségek alkotóerejét.

Tegyetek ti is azért, hogy egyre többen legyünk!

Tovább »

A hónap műtárgya sorozatunk áprilisi darabjához kapcsolódóan Holló László, a népművészet mestere tart előadást „Merre tart a festettbútor-készítés?” címmel április 28-án 17 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

A gyermekeket a hónap műtárgyához kapcsolódó, bútorfestő múzeumpedagógiai foglalkozással várjuk. A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

A Kárpát-medence táncos öröksége képzésünk utolsó hétvégéjén, április 25-26-án az eddigiekkel ellentétben nem egy tájegység táncos hagyományival ismerkedhetünk, hanem az eszközös táncokkal szerte a Kárpát-medencéből. A kanásztánc, pásztorbotoló és cigánybotoló rejtelmeibe Babinecz Sándor vezeti be az érdeklődőket. A képzés alkalmai nyitottak minden néptánc iránt érdeklődő számára, a hétvégéken tanfolyami kereteken kívül, pedagógus végzettség nélkül is részt lehet venni. Kérjük azonban, hogy a résztvevők hozzanak magukkal botot!

Alkalmi részvételi díj: 10 000 Ft/fő/hétvége

Tovább »
2015. április 17.

Bőrmustra a Múzeumban

Bőrmusra címmel retrospektív kiállítás nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében a Hagyományok Háza 15 éve indult bőrművestanfolyamán végzettek munkáiból. A kiállításmegnyitó 2015. május 7-én 16 órakor kezdődik, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A kiállítást megnyitja Abaházi Katalin textiltervező iparművész, közreműködik: dr. Agócs Gergely néprajzkutató, dudás.

 

Tovább »

„Holb Margit textíliáin, egyszerűségükben is rendkívül változatos falképein a gondolat és az érzelem vibrál a tudatosan és ösztönösen alkalmazott művészi eszközök gazdagságában.” (Fodor Éva)

A művésznő kiállítása 2015. május 13-án 16 órakor nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, melyet N. Dvorszky Hedvig Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész nyit meg. A kiállítás megtekinthető 2015. július 11-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

A Népi Iparművészeti Osztály népi iparművészeti zsűrizést hirdet meg Budapesten 2015. május 5-én. A minősítéshez a kérelmeket (adatlap) 2015. április 22-ig kell eljuttatni az osztályra. A következő szakágakban hirdetjük meg a zsűrizést: hímzés; szűrrátét; szőttes; kékfestő textíliák; csipke; viselet; népviseletes baba; paszomány és kötött gomb; szűr munkák; szűrrátét; népi játék (textil alapanyagból)

Tovább »
2015. április 15.

Táncból, jányból bokréta

Határon túlról érkező vendégeink, a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes két remek előadását tekinthetik meg május 9-én a Hagyományok Háza színpadán. Délelőtti családi sorozatunkban az egyik legősibb elemeket hordozó tündérmesénket, a Fehérlófiát állítják színpadra  Könczei Árpád rendezésében. Este a Varga János rendezte Szem látta, szív szerette - Táncból, jányból bokréta című előadással székelyföld néhány kincset őrző falujának felfedezésére invitáljuk a nagyérdeműt.

Tovább »

Július 21-22-én rendezik meg az Anna-bál Prímásversenyét, amelyet Lavotta János tiszteletére hirdetett meg klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök számára a Hagyományok Háza és a Balatonfüredi Önkormányzat. A verseny fődíja 1 millió forint.

Jelentkezési határidő: 2015. július 13.

Tovább »

Április 21-én a Hagyományok Háza Baráti Körének vendége Konthur Mária, erdélyi származású, Németországból Magyarországra települt előadóművész, nyugat-európai regös cserkész-főtiszt, aki 18 órától Elmetszett gyökereink újjáélesztése címmel tart előadást a magyar diaszpóra fiataljainak regös táborairól, néprajzi ismereteiről.

Az esték nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

Szeretnéd kipróbálni a nemezkészítést, de eddig nem volt rá lehetőséged? Szeretnél meglepni valakit egy kedves, saját készítésű ajándékkal? Most itt az alkalom: április 30-án a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében Szabó Erzsó Prima Junior díjas textilműves vezet be a nemezelés fortélyaiba. Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ valamint a kézműves kategóriákat gondozó intézmények meghirdetik a XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot 11 - 25 éves fiataloknak. A pályázattal a meghirdetők lehetőséget kívánnak teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, a megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

Tovább »

A Hagyományok Háza  Népművészeti Módszertani Műhelye a Nemzeti Tehetség Program támogatásával Kalotaszegen, a Zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-Központban nevelkedő gyerekek számára komplex hagyományismereti tábort tartott 2015. április 9-12 között. A zsoboki program a Hagyományok Háza egy hosszabb távú kezdeményezésének egyik fontos, úttörő állomása. A „Magvető” programsorozat a társadalmi felelősségvállalás jegyében indult útjára. Célcsoportja nevelőotthoni körülmények között élő gyermekek. A néphagyományra épülő tevékenységekkel: a népi játékkal, tánccal, énekléssel, mesével, élőzenés táncházzal, a természetes anyagokkal való kézműveskedés tudatos alkalmazásával alakítjuk ki az egyes alkalmakat.

Tovább »

A Hagyományok Háza 2014 őszén tíz alkalmas népzenei gyűjtés- és koncertsorozatot valósított meg a Fonó Budai Zeneházban. A gyűjtések során az énekes és hangszeres dallamok mellett a zsidósággal és cigányokkal kapcsolatos számtalan visszaemlékezés, történet is rögzítésre került. A gyűjtések során mintegy 70 órányi hang- és filmfelvétel, kb. 600 dallam került rögzítésre, ezek a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívumba kerültek. A projekt koordinálását és vezetését, valamint a gyűjtések nagyobbik részét végző Árendás Péter előadásában a Fonóban járt zenekarok gyűjtéseinek legizgalmasabb pillanatait eleveníti fel, hang- és videofelvételekkel illusztrálva azokat. Minden érdeklődőt szeretettel várunk április 22-én 16 órára a Halmos Béla terembe! A belépés díjtalan.

Tovább »

Figurás bérletünk április 23-i vendégei, a Pi'n'Tű és Kismegyer-Csilizke Gyermek Néptáncegyüttesek a mai Szlovákia területén található Csallóközből érkeznek. Műsorukban a csallóközi falvak gazdag tél végi és tavaszi szokásaival, játékaival, táncaival ismerkedünk. Az együtteseken kívül közreműködik Dobsa Tamás és Dobsa Fodor Mónika, Kurdi Gábor dudás, valamint Németh Dénes és zenekara.

Tovább »

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Magyarszombatfai gerencsérek című kiállításunkat meghosszabbítjuk május 6-ig. Mindenkit szeretettel várunk keddtől szombatig 10-18 óra között a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba!

Tovább »

Olyan népi kézművesek, népi iparművészek jelentkezését várjuk, akik a hagyományos népművészetből kiindulva, de a mai környezetkultúra kihívásainak megfelelve készítik el alkotásaikat és vállalják, hogy alkotótevékenységüket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Nyitott Műhely nyitvatartási ideje alatt – adott esetben közönség előtt – végzik, illetve külön felkérésre kézműves-foglalkozásokat vezetnek, mesterségbemutatókat tartanak.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum április hónapra választott műtárgya Holló Mihályné festett ládája, a Holló Műhely remekműve. A családi vállalkozást az 1920 évek elején Holló Mihály alapította. A család a kezdetektől gyűjti és tanulmányozza a Kárpát-medencei festett bútorokat. A harmincas évek elején Gödöllőn, egy elárvult iskolaépületben kaptak lehetőséget műhelyük, Háziipari Iskolájuk kialakítására. A növendékek olyan hat elemit végzett diákok lettek, akik kedvet éreztek népművészeti tárgyak elkészítésére. A résztvevők a tanfolyam ideje alatt fizetést is kaptak, így az akkori Földművelődésügyi Minisztérium támogatása és törekvése napjainkban is követendő példa lehetne.

Tovább »

 A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma adott otthont „A Kárpát-medencei roma és nem roma népi kézművesség helyzetéről” szóló műhelybeszélgetésnek 2015. március 23-án, melyet Rézműves Melinda, a Hodászi Roma Tájház szakmai vezetője és egyben a Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet szakmai tanácsadója szervezett. A rendezvény résztvevői az alábbi kérdések és célok mentén haladva tartották időszerűnek a közös eszmecsere létrejöttét: Milyen helyet foglal el a roma néphagyomány és népművészet a vidékfejlesztésben és a közművelődés területén? 

Tovább »

A Hagyományok Házapályázatot hirdet pénzügyi ügyintéző munkakör betöltésére. A munkakörbe tartozó lényeges feladatok közé tartozik többek közt az átalános pénzügyi feladatok ellátása, bel- és külföldi kiküldetések elszámolása, analitikus nyilvántartása, számlák iktatása, vevő számlák készítése EOS rendszerben történő nyilvántartása. 

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. április 17.

Tovább »
2015. április 7.

Könyvtárunk zárva tartása

Kedves Olvasóink!

Épületfelújítás miatt könyvtárunk 2015. április 23-27-ig zárva tart. Nyitás április 28-án (kedden).

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet Mesterek és tanítványok elnevezésű előadás-sorozatán való közreműködésre. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták jelentkezését várjuk, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják. A koncertet követően lehetőség nyílik táncházra is a pályázók közreműködésével.

A pályázatok beérkezési határideje: 2015. április 30.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a népi iparművészeti zsűri védjegyének (a szakmai körökben ún. „páva-védjegy”) formai megújítása. A cél egy könnyen azonosítható, a magyar nyelvterület kézműveskultúrájára, motívumvilágára jellemző védjegy megalkotása.

A védjegy mérete: 18×30 mm

Beküldési határidő: 2015. április 30., 12.00 óra

Tovább »
2015. március 23.

IDŐPONTVÁLTOZÁS!

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Magyar Állami Népi Együttes 2015. május 30-i Földön apám fia volnék című előadása az Együttes kárpátaljai turnéja miatt új időpontban, szeptember 4-én lesz megtartva.

A jegyek május 30., 19 óráig cserélhetők át a szeptember 4-i előadásra, illetve válthatók vissza.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Népmese-konferenciára vár minden érdeklődőt a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület és a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye  május 29-én. A konferencia központi témája a népmese mint az élőszó művészetének helye a közoktatás és a pedagógusképzés rendszerében, illetve a pedagógiai főiskolák és a gyermekirodalom képviselőinek, a gyermekvédelem, a gyerekkönyvtárak munkatársainak nézőpontja erről.

Tovább »
2015. március 17.

IDŐPONTVÁLTOZÁS!

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a Magyar Állami Népi Együttes 2015. április 24-i Verbunkos című előadása az Együttes egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt új időpontban, május 8-án lesz megtartva.

A jegyek április 24., 19 óráig cserélhetők át a május 8-i előadásra, illetve válthatók vissza.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

A Hagyományok Háza az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Népművészet Ifjú Mestere díj odaítélésének előkészítése érdekében pályázatot hirdet.

A díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.

Jelentkezési határidő: 2015. április 30.

Tovább »

Hírarchívum