Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Kedves Olvasóink!

A Hagyományok Háza Martin Médiatára 2014. október 24-én, pénteken zárva tart. Minden kedves olvasónknak tartalmas megemlékezést és jó pihenést kívánunk!

A Médiatár munkatársai

Tovább »
2014. október 17.

Hamarosan jön A banda

Nász menyasszony és vőlegény nélkül, erotika, humor, részegség, agresszivitás – mindez egy mezőségi lakodalomban, ahol a zenészek egy percig sem pihenhetnek, ki kell szolgálniuk a násznépet, és akkor is elölről kezdik, amikor éppen befejeznék.

November 16-án és 17-én mutatja be a Háromszék Táncegyüttes A banda című táncszínházi produkcióját, melynek rendezője, zenei szerkesztője és koreográfusa Könczei Árpád.

Tovább »

A magyar színpadi néptáncművészetben szinte "elfeledett" Kárpátalja folklórját idézi meg új koreográfiájával a Magyar Állami Népi Együttes november 16-án, vasárnap a Nemzeti Színházban. Megidézett Kárpátalja című műsorukkal a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, a Kárpátalján egymás mellett élő népek néphagyományába, dalaiba, táncaiba nyerünk betekintést a Hágókon innen és túlról.

A székházi bemutató november 21-én 19 órakor lesz.

Tovább »

Október 25-én a Mátra vidék híres tánchagyományaival ismerkedhetünk meg Almárium sorozatunk keretében. A Vidróczki Néptáncegyüttes Palócország gyöngyszemei című műsorában a táncok mellett hagyományőrző mesterek is vendégeink lesznek.

A műsorban láthatunk táncokat Ecsédről, megismerhetjük, hogy járták a nagyrédei gyertyás táncot, ami a Kárpát-medence néptáncos örökségének egyik valódi kuriózuma. De láthatunk táncokat és gyönyörű viseleteket Gyöngyöspatáról, ahol a helyi öregek a nagyobb ünnepeken még ma is hordják hagyományos öltözéküket.

Tovább »
2014. október 15.

Gyöngyszemek télre

Jó hír azoknak, akik lemaradtak őszi tanfolyamainkról és szakköreinkről: már lehet jelentkezni a januárban induló gyöngyfűző szakkörre. A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a Kárpát-medence területén élő magyarság és a velük élő népek népi ékszereit, ismerjék a hagyományos fűzési technikákat, záródási megoldásokat; és napjainkban is hordható ékszereket tudjanak készíteni.

Tovább »

Október 30-ig lehet még jelentkezni őszi bőrműves előadás-sorozatunkra, melyet ajánlunk figyelmébe minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek, azoknak, akik OKJ-s képzéseinkre jelentkeztek, azoknak, akik jelentkezését a helyek betelte miatt már nem tudtuk fogadni, azoknak, akik tavaly is jártak előadásainkra, s azokank is, akik még sosem.

Tovább »

Sobri Jóska, Patkó Bandi, Rózsa Sándor és Vidrócki Márton alakja és történetei elevenednek meg Küllős Imola, a néprajztudomány doktora előadásában, aki  a szerelmi költészet után talán a legizgalmasabb témáról, a betyárfolklórról beszél a Hagyományok Háza Baráti Körének soron következő összejövetelén, október 21-én 17 órától a Muharay Elemér teremben.

A klubesték nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »

Mint korábban beszámoltunk, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma kiválasztotta azt a harminc Primát, köztük a Hagyományok Házát, akik közül kategóriánként egy-egy szervezet vagy személy kapja meg a Prima Primissima díjat a december 5-i gálán. Ekkor jelentik majd be a közönségdíjas nyertest is.

Szavazni SMS-ben, a +36 70/ 70 77 000 számon, a díjazni kívánt jelölt kódjának elküldésével lehet. Az SMS-ben szavazók közt egy-egy Mercedes-Benz B osztály személygépkocsit sorsolnak ki. Az SMS szavazat alapdíjas. Egy szavazó többször is küldhet SMS-t, ugyanarról a telefonszámról azonban csak óránként egy szavazat küldhető.
A szavazás időtartama:
2014. szeptember 30. – 2014. december 4. 8.00

A Hagyományok Háza 26-os kóddal szerepel!
Kérjük, hogy szavazzon Ön is Intézményünkre!

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes határon túli, hivatalos elfoglaltsága miatt a Dél-Után sorozat december 17-re tervezett Megidézett Kárpátalja előadását egy héttel korábban, december 10-én játszuk. A bérlet visszaváltására sajnos technikai okok miatt nincs lehetőség. Kérjük, akiknek a december 10-i időpont nem jó, jelezzék a jegypénztárban (+36 1) 225 6056, jegy@hagyomanyokhaza.hu)

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Határozott időre, előreláthatólag 2017. március 31-ig tartó időszakra keresünk gazdasági igazgató-helyettest. A pályázat benyújtásának határideje: 2014. október 27.

Tovább »
2014. október 6.

Játéktól a mesterségig

Október elején nyílt kiállítás a Hagyományok Háza népi játék és kismersterségek oktatója tanfolyamainak munkáiból a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A kiállításon láthatóak a szőnyegszövők, gyékény-szalma-csuhé készítők, nemezkészítők, csipkekészítők, népi bőrművesek és a kosárfonók  alkotásai. A kiállítás november 22-ig tekinthető meg keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

Tovább »

A hvg.hu által közzétett írás szerint a bűvös kocka feltalálója, az egyetlen Oscar-díjas filmrendezőnk és az egyetlen Nobel-díjas írónk vezeti a legismertebb magyarokat tartalmazó listát, mellettük az On the Spot készítői (Cseke Eszer – S. Takács András), Tarr Béla, Fischer Iván, Nádas Péter, Sebestyén Márta, Árvai Péter, Máté Bence és Somlai-Fischer Ádám is bekerült a TOP-10 közé. (A lista megosztott helyezéseket is tartalmaz.) A kutatást a Bridge Budapest nonprofit egyesület indította, hogy bizonyítsa: tudással és teljesítménnyel Magyarországról indulva is lehet világsikert elérni – legyen az művészeti tevékenység vagy akár globális vállalkozás.

Tovább »
2014. október 1.

Színháztermi bokréta

Belevetettük magunkat az évadba: színes októberi bokrétát kötöttünk színpadi műsorokból, bízva abban, hogy mindenki talál számos, szívének kedves, korához illő, vérmérsékletének megfelelő programokat. Készülünk műsorral kicsiknek és nagyoknak, kisgyerekes családoknak és iskolai csoportoknak, az autentikus, hagyományőrző előadások kedvelőinek éppúgy, mint a legújabb táncszínházi koreográfiák iránt érdeklődőknek, azoknak, akik a legprofibbakra kivíáncsiak és azoknak is, akik a leglelkesebb és legelhivatottabb amatőr együttesek iránt érdeklődnek. Várunk mindenkit októberben is!

Tovább »
2014. október 1.

Táncház – Népzene 2015

A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek. Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. Határidő: 2014. november 3.

Tovább »
2014. szeptember 30.

Időpontváltozás!

Mesterek és tanítványok sorozatunk következő előadása, Dudás Klára és vendégeinek műsora 2014. október 15. helyett november 20-án lesz. Köszönjük megértésüket!

Tovább »

Idén első alkalommal adják át a Magyar Művészeti Akadémia által alapított Nemzet Művésze díjakat. A díjazottak népművészet kategóriában: Erdélyi Zsuzsanna, Kallós Zoltán és Sebő Ferenc. Táncművészet kategóriában Nemzet Művésze díjat kapnak többek között: Novák Ferenc és Tímár Sándor.  Az elismerést várhatóan november elején adják át. Szívből gratulálunk!

Tovább »
2014. szeptember 26.

Segítség Pál Pista bácsinak

A tereskei dudás Pál Pista bácsi bordatörést szenvedett. Szervezete nagyon legyengült, jelenleg kórházban van. Pék Zsuzska, Agócs Gergely és Juhász Zoltán számlát nyitottak Pista bácsi számára. A gyűjtés  célja, hogy az így befolyt összegből, állandó felügyeletet, ápolót biztosíthassanak Pista bácsi mellé.

Tovább »

Könyvtárunk dr. Voigt Vilmos folklorista professzor jóvoltából 215 hiánypótló, értékes és nehezen hozzáférhető mesekötettel, néprajzi szakkönyvvel gazdagodott. A könyvek nyitvatartási időnkben helyben olvashatóak. A Népmese Napjához kapcsolódva képes ajánlót készítettünk, hogy megmutathassuk a gyűjtemény legszebbjeit. Reméljük, hogy az illusztrációk, a fülszövegek, a meserészletek alapján kedvet kapnak egy kis meseolvasásra, s arra is, hogy ellátogassanak könyvtárunkba.

Tovább »
2014. szeptember 17.

OKJ-s tanfolyami hírek

Örömmel értesítjük leendő hallgatóinkat, hogy megérkeztek OKJ-s tanfolyamaink várva várt engedélyszámai, úgyhogy biztosan elindulhatnak képzéseink az ősszel!
Akinek esetleg nem jutott volna hely tanfolyamainkon, azokat várjuk szakköreinkre nemezelni, bőrműveskedni, gyékényt szőni vagy csuhét fonni.

Tovább »

Folytatódik az Utolsó Óra program egy új, holokauszt gyűjtéssel, Zsidó és cigány népzene a Kárpát-medencéből címmel. A Hagyományok Háza a Magyar Holokauszt Emlékév szellemében tíz alkalmas koncertsorozatot hirdet a Fonó Budai Zeneházban: szeptembertől kéthetente szerdánként egy-egy zenekar lép fel Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Magyarország területéről. A koncerteket természetesen táncház követi.

A sorozat nyitókoncerjére és szezonnyitó táncházára szeptember 10-én kerül sor, vendégeink a Técsői Banda (Kárpátalja) és Mihai Emil (Buza, Mezőség, Erdély) lesznek.

Tovább »

Hírarchívum